Šest najlepših krajev v Kirgiziji

Kirgizija me je v vsej svoji prvinskosti očarala. Je pravi naravni biser v osrčju Azije in zelo težko mi je bilo izbrati le šest najljubših krajev, ki smo jih obiskali. Verjamem, da bi vsak izmed mojih sopotnikov izbral kaj drugega, ampak to je moj seznam :).

6. mesto: ORTO TOKOY

Kraj: Orto Tokoy je prvo akumulacijsko jezero v Kirgiziji, zgrajeno leta 1956 na reku Chu, nedaleč proč od kraja Kočkor.  Uporabljajo ga za namakanje poljedelskih površin regije Chuy in sosednjega južnega Kazahstana.

Zakaj mi je bilo všeč: Pusta in neskončna pokrajina, čudovita kulisa sivo-rjavih gora zanimivih oblik, voda, ki spreminja barvo od turkizne do nebeško modre in celo do temne, skoraj črne. Malo pred jezerom nam je pot prečkala radovedna čreda kamel. 

 Jezero Kirgizija Radovedne kamele v Kirgiziji

5. mesto: SEMENOVKA

Kraj: Semenovka je dolina v visokogorju imenovana po ruskem raziskovalcu Petru Semenovem Tianšanskem, ki je preučeval gorovje Tian Shan. Jeseni 2016 bodo v tej dolini potekale druge svetovne nomadske igre, kjer se bodo tekmovalci iz kar 40 držav pomerili v 23 značilnih nomadskih športnih disciplinah.

Zakaj mi je bilo všeč: Čisto slučajno smo tam naleteli na pristne nomadske igre, kjer so se pomerili tekmovalci iz okoliških vasi v zanimivih igrah na konjih. Spoznali smo prave nomade in neketere njihove (za nas morda čudne in nerazumljive) običaje. Zanimiva igra je bila med mladim fantom in dekletom, ki sta se lovila na konjih. Najprej je on lovil dekle, nato pa še ona njega. Ko je fant ujel dekle, jo je lahko poljubil. Ko pa je ona ujela njega, ga je lahko z bičem udarila po hrbtu :).

nomadske igre nomadske igre

4. MESTO: JEZERO KOLTOR

Kraj: Ledeniško jezero na okrog 3000 mnv.

Zakaj mi je bilo všeč: Celodnevni pohod do jezera je bil sicer naporen (3-4h hoje v eno smer), ampak so vse odtehtali neverjetni razgledi na okoliške vršace, na razgibane hribe in na popolnoma ravno in zelo rodovitno dolino vzhodno od jezera Issyk Kul. Bili smo popolnoma sami, nikjer nobenih drugih pohodnikov, srečali smo le nasmejane domačine na konjih, ki so čuvali črede ovc in koz. Naš prihod k jezeru so oznanili žvižgi svizcev :).

Jezero Kirgizija

3. MESTO: JETI-ÖGÜZ

Kraj: Zanimive oblike rdečih kamnin. Jeti-Ögüz pomeni sedem bikov, vendar je »bikov« zaradi erozije sedaj več kot sedem. Vas Jeti-Ögüz, ki leži pod rdečimi monoliti, slovi po vročih vrelcih vode obogatene z radonom in vodikovim sulfidom, ki jo uporabljajo za zdravljenje revmatizma, številnih želodčnih bolezni in bolezni živcev.

Zakaj mi je bilo všeč: Slikovita pokrajina in številne zanimive legende o nastanku sedmih bikov. Najbolj znana izmed njih je legenda o dveh mogočnih khanih (poglavarjih). Nekega dne je eden od njiju drugemu ugrabil lepo ženo, v katero se je zaljubil. Minila so leta in leta bojevanja med khanoma in njunimi plemeni. Khan, kateremu ženo so ugrabili, je postal mogočnejši od drugega khana. Zahteval je ugrabljeno ženo nazaj. Prvi khan ni vedel, kaj naj stori in njegovi svetovalci so mu predlagali, naj ženo ubije in naj mu vrne mrtvo. Priredil je veliko pojedino v gorah in nanjo povabil svoja plemena. Za pojedino so ubili sedem bikov, na koncu pa je khan skozi srce zabodel še ugrabljeno ženo. Kri je prelila vseh sedem bikov in utopila vse goste, vključno s khanom.

jeti oguz kirgizistan

2. MESTO: KANJON SKAZKA

Kraj: Kanjon Skazka, po naše Pravljični kanjon, leži nekaj km od južne obale jezera Issyk Kul. Kanjon čarobnih barv so začuda odkrili šele pred nekaj leti. 

Zakaj mi je bilo všeč: Naša domišljija je v zanimivih oblikah in neštetih odtenkih rumene, oranžne in rdeče barve prepoznala pisane gradove, zmaja, povodnega konja, kačo, spečega velikana, Kitajski zid in še marsikaj. Pravljični kanjon precej spominja na nacionalne parke v zahodnem delu ZDA, z eno čudovito izjemo – tu ni množice turistov. Kanjon smo lahko raziskovali čisto sami :).

Skazka

1. MESTO: JEZERO SONG KUL

Kraj: Gorsko jezero v provinci Naryn na 3000 mnv. Ogromno jezero meri v dolžino kar 29 km in v širino 18 km.

Zakaj mi je bilo všeč: Kamor seže pogled, so širni pašniki in na njih črede z nešteto konji, ovcami, kozami in govedom. Pastirji so na konjih v spremstvu zvestih psov… Popolna divjina. Jurte se čudovito zlivajo s pokrajino. Okoli in okoli jezera so visoke gore, ki onemogočajo enostaven dostop do jezera – strme makadamske serpetine vodijo čez štiri visokogorske prelaze, ki so edina pot do jezera Song Kul in pašnikov, do raja na zemlji.

Song Kul Kirgizistan

 

Zapisala: Mojca Voh (po vrnitvi iz Kirgizije, julij 2016)

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt