Barbados niso le sanjske plaže

Barbados niso le čudovite plaže, ki krasijo skoraj celotno južno in zahodno obalo otoka. Tudi gričevnata notranjost s svojimi zanimivostmi in malo poseljena "zadnja" stran otoka z divjo atlantsko obalo sta vredni odkrivanja.

Eden najlepših predelov je neposeljeno območje pri kraju Batsheeba na atlantski strani otoka. Sprehodili smo se po trasi nekdanje železnice ob divji obali. Veliki valovi, vonj po soli in topel veter zaznamujejo vzdušje na tem zelo lepem delu otoka.

Batsheeba

Batsheeba at

V Batsheebi smo obiskali še čudovit manjši botanični vrt Andromeda Botanical Gardens z velikimi tropskimi drevesi, cvetjem in cvetočimi grmovnicami. Za svojo dušo sta ga ustvarila priznana oblikovalka vrtov na Barbadosu Iris Bannochie in njen mož dr. Harry Bayley, od 1988 pa je botanični vrt odprt za javnost in zanj skrbi Barbados National Trust.

Batsheeba botanical gardens

Zaradi Tima smo obiskali park z opicami, želvami in z drugimi zanimivimi živalmi in rastlinami Barbados Wildlife Reserve, na koncu pa sva se v prijetnem naravnem okolju zelo dobro počutila tudi midva z ženo (se rado zgodi, da so tudi odraslim všeč stvari, ki privlačijo otroke :)). Od blizu smo opazovali divježiveče "zelene" opice, flaminge, kajmane, mare (pampski zajci), legvane, želve, za nas nove pa so bile tudi številne tropske rastline.

Barbados wildlife reserve

Barbados wildlife reserve 1

Barbados je bil od leta 1977 z Londonom povezan z direktnim letom letala Concorde. Polet preko Atlantika je trajal le tri ure in 48 minut. Letalo je letelo tako visoko, da so potniki lahko občudovali ukrivljenost Zemlje.

Zadnji Concorde je na Barbadosu pristal leta 2003, danes si ga lahko ogledamo v muzeju Barbados Concorde Experience. Seveda smo se preizkusili tudi v simulatorju letenja.

Concorde Barbados

Concorde Simulator

Mante in morske pse smo si ogledali v lepo urejenem akvariju, kjer je Tim srečal tudi pirate, bolj od vseh rib pa ga je navdušil domiseln vodni top.

Barbados akvarij

Obiskali smo še več zanimivosti otoka, lepo urejeno plantažo sladkornega trsa s 350-let zgodovine, kjer smo slišali zgodbe o ljubezenskih spletkah, umorih in dobili vpogled v kolonialno preteklost.

Barbados plantation

S pravo podmornico smo se potopili 45 metrov globoko do potopljene ladje.

Barbados submarine

Bili smo tudi na konjskih dirkah. Od tu sem si zapomnil, da smo nestrpno pričakovali začetek dirke, ki pa je nato trajala le kakšno minuto. Ker doma nimamo konj, je bil obisk hipodroma za nas zanimivo doživetje, kjer smo lahko začutili strasti gledalcev in lastnikov konj ter njihov ponos ob zmagi.

Barbados horse races

Barbados horse races winner

Z avtobusom smo se odpeljali na različne strani otoka. Odkrivali smo stare utrdbe, slikovite zalive z velikimi valovi, opazovali kajtarje na Surfers Point in jedli pečene ribe na večerni tržnici Oistins Fish Fry.

Oistins fish fry

Obisk Barbadosa zaznamuje prijeten občutek varnosti in sproščenosti. Na Barbadosu so ograje le okrog najdražjih resortov in zasebnih vil, drugje niso potrebne. Z Aljo in Timom smo na potovanjih vedno radovedni in tudi na Barbadosu smo se sprehajali povsod, večkrat po naravi, kjer smo bili povsem sami in tudi po glavnem mest(ec)u Bridgetown. Nikjer se nismo počutili nelagodno.

Batsheeba walk

Na otoku je visok življenjski standard, zato nismo doživeli prosjačenja, vsiljivega prodajanja ali podobnih neprijetnosti, ki jih človek izkusi ob obisku številnih revnejših dežel. Tudi, če otok Barbados primerjam s sosednjimi karibskimi otoki, na primer z bližnjimi otoškimi državicami Antigvo in Barbudo, Santo Lucio ali celo s francoskim Guadeloupom, je spomin prijetnejši, občutki toplejši, pa je bilo drugje tudi lepo.

Barbados spominek

Na Barbadosu smo preživeli zelo lepe dneve, spoznali tople ljudi in bili ves čas blizu morja, ki ga imamo radi. Prehitro je prišel dan slovesa od otoka, kjer se živi čisto drugače kot v "hiperaktivni" Sloveniji. In na boljše se človek hitro navadi :).

Barbados sunset

Se še kdaj vrnemo? Seveda!

 

Zapisal: Damjan Jevšnik

 

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt