Barbados za užitkarje

Z družino smo Barbados obiskali pred nekaj leti, ko Tim še ni hodil v šolo. Otok nam je bil takoj všeč. Najbolj Alji, najbrž zaradi pristnega karibskega vzdušja v kombinaciji z urejenostjo in visokim občutkom varnosti. Karibska glasba na vsakem koraku, toplo in čisto morje, sveže sadje in prijazni domačini.

Barbados plaža 2

Na Tima so naredili največji vtis manjši rumeni avtobusi, ki ustavijo na mahanje ob cesti in na katerih je bila karibska glasba najglasnejša. Pesmi od domače Rihanne in druge podobne, so odmevale tako glasno, da smo se hočeš nočeš tudi mi skupaj z domačini med prevozom pozibavali v bokih. Me je malo skrbelo za otrokov sluh, ampak se je dobro končalo. Prepevali pa smo si še doma.

Barbados avtobus

Barbados spominek avtobus

Nobena redkost tukaj niso domačini v poslovnih oblekah, družinice domačinov z le enim ali dvema otrokoma, ki skupaj na plaži gradijo grad iz peska, še vedno dovolj pa je tudi tistih zajetnih gospa, ki s svojo prijazno, a korpulentno pojavo v živopisani obleki zasedejo cel prehod na lokalnem avtobusu in so nepogrešljiva slika Karibov. Zaradi relativne premožnosti (visok BDP) so domačini sproščeni in tu nismo imeli tistega občutka značilnega za mnoge revne dežele, da želi vsakdo od nas nekaj zaslužiti.

Ulica Barbados

V spominu mi je ostal poslovni sestanek treh gospodov, ki so ga imeli kar v morju. Poslovne obleke so obesili na drevo, nato pa več ur v morju s pivom v roki debatirali o poslu.

Barbados sestanek domačinov v odi

Že ob cesti z letališča so naši pogledi uhajali preko lepih kovanih ograj v angleško urejene vrtove vil, kjer rastejo mogočna tropska drevesa, angleške trate med njimi pa krasijo gredice živopisanega tropskega cvetja. Eno takšnih ima tu tudi Oprah, mimo katere se lahko po plaži tudi sprehodite. Plaže so namreč javne in vsem dostopne.

Barbados vila

In ko smo prišli do morja, smo videli, da je zares skoraj povsod zelo lepa peščena plaža. Ko pride mlada družinica z majhnim otrokom na morje, več skoraj ne potrebuje: dva ležalnika za utrujena starša, pa varno plažo z dovolj peska, da je otrok ves čas zaposlen :).

Omenil bi še neusahljiv izvir svežega pomarančnega soka in hladnega lokalnega piva oddaljen le nekaj korakov, ki pride prav, kadar toplo karibsko morje ne zadostuje za osvežitev.

Po nekaj dneh počitka je tudi nas pritegnila zanimiva in zgodovine polna notranjost ter obiska vredni muzeji, botanični vrtovi, posestva, adrenlinski parki, parki z divjimi živalmi, potop s pravo podmornico, ogled letala Concord in zlasti slikovita atlantska obala. Nekaj o tem lahko preberete v drugem blogu.

 

Damjan Jevšnik

 

 

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt