V Južni Koreji je Božiček modre barve

V Južni Koreji je kristjanov več kot v drugih azijskih državah, zato je praznovanje božiča dosti bolj razširjeno. Kristjanov je 25%, ostali prebivalci so večinoma budisti.

V nasprotju z Japonsko je Božič v Koreji praznik in dela prost dan. Večina Korejcev na božični večer ali božični dan obišče cerkev, tudi če niso kristjani. Skupine ljudi se sprehajajo po mestih in pojejo božične pesmi.

božič v seulu

Korejci si na božični večer izmenjajo darila, tako kot mi, vendar so njihova darila malo drugačna. Namesto, da bi se odpravili po božičnih nakupih in zavijali darila, Božiček otrokom prinese večinoma kar denar. Njihov Božiček je lahko oblečen v modro-beli ali rdeče-beli plašč (kot pri nas) in ga imenujejo Santa Kulloso ali Santa Harabujee – Sveti dedek (산타 할아버지).

Božiček Koreja

Na božični večer si radi ogledajo ameriške božične filme in imajo božično večerjo, ki zna biti precej drugačna kot pri nas. Na mizi se vedno najde kimči (korejsko vloženo kislo zelje), riževa juha (Dduk Guk), rezanci iz sladkega krompirja (Japchae), pečena govedina (Bulgogi) in obvezna božična biskvitna ali sladoledna torta. Predvsem v Seulu so zelo priljubljene restavracije z božičnimi samopostrežnimi bifeji, kjer si lahko postrežete praktično skoraj vse – od bolj tradicionalnega pečenega purana do sušija.

Koreja večerja

 

Njihovi severni sosedje božiča ne praznujejo. Božič in krščanstvo sta v Severni Koreji namreč prepovedana, zato kristjani tam praznujejo božič na skrivaj.

 

Zapisala: Mojca Voh

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt