Privetrni in zavetrni otoki Francoske Polinezije

Polinezija je sinonim za raj na zemlji in vsa pričakovanja se izpolnijo takoj, ko pristaneš na enem izmed številnih otokov. Francoska Polinezija je čezmorsko ozemlje Francije, kar je najbolj opazno v trgovinah, kjer je edini kruh bageta, ki pa je v primerjavi z našimi XXXL velikosti. Druga zanimivost je ta, da vsi brez izjeme vedo, kje je Slovenija, saj se v šoli učijo o Evropi. »Tam, kjer je sever Italije, zraven Avstrije …« so bili odgovori domačinov. Francoščina je uradni jezik in Damjanu nisem povsem verjela, da le redki govorijo angleško, kar pa se je izkazalo za resnico. Moj mož Janez, ki slabo govori angleščino, je tako najbolje obvladoval situacijo in se v družbi domačinov počutil enkratno. Vsi brez izjeme so prijazni in pripravljeni pomagati.

Banane

»Samo ne na facebook ...« je dejala gospa, ki je ob cesti prodajala banane.

Francoska Polinezija obsega pet arhipelagov, od katerih sva obiskala Družbene otoke, ki so svetu tudi najbolj poznani: Tahiti, Huahine, Raiatea, Maupiti, Bora Bora in Moorea. Najine predstave od doma, da so to oblegani otoki, polni turistov z gnečo na plažah, so se izkazale kot povsem napačne. Redki turisti smo se srečavali v glavnem na skuterjih, na plaži sva bila velikokrat povsem sama.

Neskončna modrina

50 odtenkov modre

Podvodni svet bi najbolje označila z eno besedo: kičasto. Pestrost življenja pod vodo ti vzame sapo že pri snorkljanju po koralnih vrtovih, potapljanje je pa tista pika na i. Scuba diving je možen znotraj lagune in na zunanji strani, t. i. oceanside diving. Vreme je ta čas precej spremenljivo, tako da za potapljanje izven lagune potrebuješ tudi malo sreče, kajti močni tokovi in visoki valovi prekrižajo marsikatere načrte.

Snorkljanje

Snorkljanje in ukulele LIVE

Manta

Manta

Morski pes

Črnoplavuti morski pes (blacktip shark)

Koralni greben

Koralni greben (coral garden)

Na koncu bi izpostavila samo dva moteča dejavnika, nadležne komarje, ki se jih uspešno ubraniš samo s spanjem pod visečo mrežo, in jet lag, ki te zaradi dvanajsturne razlike v času spremlja še kar nekaj časa doma.

Najino individualno potovanje je bilo odlično organizirano do najmanjših podrobnosti.

Hvala lepa Damjanu, Špeli, Mojci in vsem, ki so sodelovali pri tem.

Besedilo in foto: Jana Fajfar

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt