Povabljeni smo bili v Iran

Če povem po resnici, me Iran nikoli ni privlačil. Zagotovo ni bil niti na mojem širšem seznamu dežel, ki bi jih želela obiskati. Verjetno so k moji predstavi veliko prispevali mediji, ti o Iranu nikoli ne poročajo nič dobrega, po drugi strani pa tudi moje nepoznavanje dežele. Sedaj pa, ko sem ga imela po naključju priložnost spoznati, ugotavljam, da sem mu naredila krivico.

Iran sem obiskala na povabilo Turkish Airlines, ki so v sodelovanju z iransko agencijo pripravili zanimiv in (pre)kratek petdnevni izlet za predstavnike turističnih agencij. V skupini nas je bilo osem. V Iran smo poleteli kar z Brnika, kjer me je čakalo še večje presenečenje – leteli smo namreč kar v poslovnem razredu in prvič v življenju sem imela na letalu več kot dovolj prostora za svoje (pre)dolge noge :). Mimogrede – Turkish Airlines ponuja po mojem mnenju najboljšo hrano na letalu, tudi v ekonomskem razredu.

turkish-poslovni 

Predjed v poslovnem razredu

turkish-lounge 

Turkish Airlines Business Lounge v Istanbulu

Udoben let v Širaz (s prestopanjem v Istanbulu) je minil hitro in precej spočita sem okoli druge ure zjutraj prispela v Širaz. Ob pristanku letala smo si ženske čez glavo oblekle ruto, ki je v Iranu tudi za obiskovalke obvezna od revolucije leta 1979 dalje. Pred revolucijo so bile ženske v Iranu večinoma oblečene kot Evropejke – kratka krila in majice s kratkimi rokavi so bila vsakdanja oblačila. Danes pa so ruta, dolgi rokavi in ohlapna tunika ali daljša srajca čez hlače zapisano pravilo za vse ženske v Iranu, tako za domačinke kot tudi za turistke. Za moške so obvezne le dolge hlače. Ni ravno »fer«, ampak pravila so takšna.

Slovenci lahko vizo za Iran urejamo kar ob prihodu na iransko letališče, lahko pa se uredi tudi vnaprej na konzulatu v Ljubljani. Mi smo jo urejali na letališču (malo dražje), postopek je trajal dobro uro – Irancem se namreč nikamor ne mudi, še najmanj sredi noči :).

Širaz je 1.8 milijonsko mesto (peto največje mesto v Iranu), je srce starodavne perzijske kulture in prestolnica province Fars. Zahvaljujoč blagemu podnebju je Širaz prijetno obiskati v vseh letnih časih. Konec novembra nas je pričakalo prijetnih 17-20 stopinj C, le zvečer se je ohladilo do okrog petih stopinj C. Vse dni smo imeli sončno vreme skoraj brez oblačka. Dva dneva smo preživeli v Širazu in okolici, dva pa na majhnem otočku Kish v Perzijskem zalivu, kjer smo uživali poletje – 30 stopinj, peščene plaže, čisto in toplo morje… sem komu naredila »lušte« za pobeg na toplo?

kish-obala-iran 

Bele peščene obale in kristalno čisto morje na otoku Kish

Verjetno vas zanima, kaj se mi je v Iranu najbolj vtisnilo v spomin in zakaj Iran sploh obiskati? Kako varno je potovati po Iranu? Vtisi so še sveži in pišem le iz svojih izkušenj.

Neverjetna prijaznost in vljudnost domačinov

Mislim, da ne bom pretiravala, če zapišem, da so Iranci najbolj prijazni ljudje, kar sem jih na potovanjih spoznala. Tujcev so veseli, vedno so pripravljeni pomagati, obožujejo »selfije« z nami :) in niso nadležni prodajalci (kot je to značilno v sosednjih državah). Že skoraj pretirana vljudnost, prijaznost in ponižnost Perzijcev ima svoje ime – taarof. Gre za umetnost pretirane vljudnosti, globoko vkoreninjeno perzijsko kulturno tradicijo, ki zahteva, da morajo s svojimi gosti ravnati bolje kot s svojo družino in morajo biti najboljši gostitelji, kot so lahko. Pri taarofu gre za besedno igro med nekom, ki nekaj ponuja (gostiteljem) in gostom. Gost zavrača nekaj, kar mu je bilo ponujeno iz vljudnosti, da ne bi izpadel preveč pohlepen, čeprav si to dejansko želi sprejeti. Primer: Povabljeni ste k Irancem domov na večerjo. Hrana je seveda odlična in veliko ste že pojedli, kljub vsemu pa bi lahko še malo spravili vase. Taarof zahteva, da repete vljudno zavrnete vsaj dvakrat, ko vam ga gostitelj ponudi, sprejmete pa lahko šele v tretje, če vam gostitelj hrano še tretjič ponudi.

Tudi nam se je pripetila takšna taarof situacija. Ko smo se zvečer sprehajali po ulici, nam je mimoidoča gospa ponudila za poskusit pravkar pečen kruh, ki ga je kupila za svojo družino. Nekajkrat smo jo vljudno zavrnili, a je vztrajala in smo z veseljem poskusili še topel kruh (kljub temu, da smo bili popolnoma siti od večerje).

širaz-iran 

Za svež kruh smo imeli vedno dovolj prostora

Najbolj pa se mi je vtisnila v spomin njihova humanost in skrb za sočloveka. Hrane v restavracijah nikoli ne mečejo stran – vse, kar je ostalo na pladnjih od večerje, so vedno skrbno zapakirali v posodice in hrano nato na ulici ponudili naključnim mimoidočim, za katere so menili, da so lačni. Prav tako na ulici ni brezdomcev – družine vedno poskrbijo za revne svojce, prosjačenje na ulici bi namreč pomenilo sramoto za družino. Družina pa je največja vrednota Irancev.

Kulturna in pokrajinska pestrost dežele

Iran je ogromna država v jugozahodni / osrednji Aziji, z zelo raznolikimi pokrajinami. Na severu sega do Kaspijskega morja, vse južne meje države pa se končajo ob obali Perzijskega zaliva in Arabskega morja. V Iranu lahko smučate, se podate v gore na treking, na kameljem hrbtu obiščete puščavo, se sončite ali smučate na vodi v Perzijskem zalivu, spoznavate življenje nomadov, občudujete čudovite ostanke starodavnih civilizacij, uživate v kulturi pitja sladkega čaja in prebirate verze Hafeza, najbolj priljubljenega iranskega pesnika.

puščava-fars-iran 

Pikniki in druženje domačinov na vročem soncu

provinca-fars-iran 

Vožnja po provinci Fars

fars-puščava-iran 

Na poti v Persepolis

Je potovanje po Iranu varno?

Po mojih osebnih izkušnjah je Iran izredno varna dežela. Ljudje so neverjetno prijazni, pošteni in radi pomagajo (čeprav večina ne govori dobro angleško). Varno smo se počutili tudi zvečer, ko smo se sami sprehajali po temačnih ulicah do hotela. Ljudje so zelo nevsiljivi, kljub temu pa radi vprašajo, od kod prihajamo in se potem začudijo, ker prvič slišijo za Slovenijo. Potrebno je le spoštovati njihova pravila oblačenja, saj je neupoštevanje kaznivo (res pa je, da tujce ponavadi domačini le dobronamerno opozorijo), tudi alkohol je strogo prepovedan.

Njihov promet pa je povsem druga zgodba o varnosti :). Najem avtomobila bi v njihovih mestih odsvetovala, saj vozijo, kot da ni nobenih pravil. Ne upoštevajo rdečih luči, obračajo sredi ceste, za smernike še niso slišali, nekateri vozijo ponoči brez luči… Sicer ne vozijo hitro, ampak promet izgleda precej kaotično. Prečkanje ceste po prehodu za pešce je prava umetnost. Noben avto ne ustavi pešcem pred prehodom, četudi pešec že prečka cesto. Pešec mora paziti na avtomobile, saj vozniki ne zmanjšajo hitrosti, ko vidijo pešca na cesti. Lokalni vodnik nam je izdal skrivnost, da moramo ob prečkanju ceste vzpostaviti očesni stik z voznikom avtomobila – če nam to uspe, nam bo ustavil, če pa ne, pa raje počakajmo.

 promet-širaz-iran 

Širaz

širaz-razgled-iran 

Razgled iz hotela v Širazu

Meso, meso in še enkrat meso

Iranci so res veliki ljubitelji mesa. Jedli smo odlično teletino, govedino, perutnino in jagnjetino pripravljeno na 101 način. Prevladovalo je sicer meso na žaru (iranski kebab) v različnih marinadah, mesne kroglice, zelo dobro pa so pripravili tudi meso v različnih omakah ali enolončnice. Za prilogo je najpogostejši riž, ki ga začinijo (npr. z žafranom, kurkumo, včasih z gobicam) ali ga celo zapečejo (tahdig), ter kruh (zelo tanek, lavaš, sangak). V Iranu pridejo na svoj račun tudi vegetarijanci, saj je najrazličnejše zelenjave, sadja in oreščkov povsod dovolj. Najbolj priljubljena zelenjava je jajčevec, ki je v omaki pogosta priloga. Jajčevec je zelo pogost tudi v mesnih enolončnicah (khoresh bademjan). Od solat je najbolj priljubljena solata Širaz, ki je sestavljena iz kumaric, paradižnika, čebule, olivnega olja in limoninega soka.

Jedli smo obilno. Preden poješ prvo jed, je na mizi že druga, kmalu še tretja in četrta… poskusiti pa "itak" moraš prav vse. Na koncu še sladico - nasitne dateljne oblite s čokolado in sezamom.

kebab-iran 

Iranski kebab

tenderloin-kebab-iran 

Tenderloin kebab, riž z žafranom in solata Širaz

iran-kruh 

Na mizi je vedno svež kruh

jajčevci-iran 

Jajčevci z jogurtom

juha-širaz-iran 

Iranske juhe

rakci-iran 

Rakci na tri načine in izjemno pekoč riž

datelj-iran 

Datlji obliti s čokolado in posuti s sezamom

Iranci so ljubitelji čaja, ki ga pretirano sladkajo z nabat chubi – kristaliziranim sladkorjem na palčki. Priljubljena pijača je redek jogurtov napitek doogh, zelo specifičnega okusa. Ena izmed najbolj osvežilnih perzijskih pijač je sharbat, okusna sladka pijača z veliko ledu, ki se prileže ob vročih dnevih. Kavo imajo radi močno, črno in zelo gosto, je pa precej draga – za turško kavo smo vedno odšteli okoli 2.5 €.

čaj-iran-perzija 

Čaj in palčka s sladkorjem

osvežitev-kish 

Sharbat

doogh 

Doogh

Najzanimivejši kraji, ki smo jih obiskali?

Grobnica pesnika Hafeza (Hafisa), ki velja za največjega lirskega pesnika v perzijskem svetu in je vplival tudi na številne evropske pesnike. Kraj je bil v večernih urah prav magičen in umirjen, kljub velikemu številu domačinov, ki so na grob slavnega pesnika prišli prebirat njegove verze.

hafez-širaz-iran

hafez-širaz-iran-1

hafez-širaz-iran-2

Perzepolis - starodavna prestolnica Perzijskega cesarstva v času iranske dinastije Ahemenidov. Mesto je dal zgraditi Darej I. Veliki leta 518 pr.n.št., zgrajeno pa je bilo z namenom, da se prikaže bogastvo in veličina mogočnega cesarstva. Mesto je leta 330 pr. n št. osvojil in uničil Aleksander Veliki.

persepolis-iran-1

persepolis-iran-2

persepolis-iran-3

persepolis-iran-4

Naqsh-e Rustam - v skalo vklesane grobnice, kjer so pokopani perzijski kralji, med njimi tudi najslavnejši Darej Veliki.

nekropolis-iran

Bazar Vakil in vhod v mošejo

bazar-širaz-iran

bazar-širaz-iran-2

Citadel v Širazu

citadel-širaz-iran

citadel-širaz-iran-ponoči

Otok Kish - majhen otok v Perzijskem zalivu, ki se počasi razvija v počitniški rezort. Krasijo ga čudovite bele plaže, čisto in toplo morje pa je odlično za kopanje. Da smo še vedno v Iranu, nas opomnijo strogo ločene plaže za moške in ženske.

kish-iran-1

kish-iran-2

kish-iran-3

kish-iran-4

kish-iran-5

Zapisala: Mojca Voh

Čas obiska: konec novembra/začetek decembra 2017

 

 

 

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt