Kdo se boji ženičke s kobiljim mlekom?

V Kirgiziji je zelo nevljudno zavrniti nekoga, ki ti nekaj ponudi. S tem se nisem preveč obremenjevala, načeloma želim v deželi, ki jo spoznavam, poskusiti čim več zanimivih lokalnih specialitet. Tudi v Kirgiziji me je zanimalo prav vse. Ampak ob omembi fermentiranega kobiljega mleka imenovanega kymyz, ki ga kirgiški nomadi tako radi pijejo, me je po celem telesu spreletel srh. In nisem bila edina.

Nomadi prisegajo na zdravilne učinke dolgotrajnega uživanja fermentiranega kobiljega mleka že 5000 let. Dolgo so skrbno varovali skrivni recept za čudežni napitek. Zapornike, ki so pomagali pri izdelavi, so celo oslepili, da ne bi mogli izdati skrivnega recepta.

Dolgotrajno uživanje kymyza naj bi izboljševalo kri in spodbujalo nastajanje hemoglobina, upočasnilo napredek raka, uravnavalo aktivnosti želodca in drugih prebavnih organov, dobro vplivalo na živčni sistem, pomagalo pri odvajanju od alkohola, zdravilo tuberkulozo, skorbut, gastritis, bolezni trebušne slinavke, anemijo, bolezni srca in ožilja... Skratka ima številne blagodejne učinke, mi pa smo se ga tako otepali.

kobilje mleko, kirgizija

Od 23 Slovencev v skupini smo ob besedi »kymyz« prav vsi bežali stran. In to uspešno. Prav nihče se ni opogumil, da bi to »čudo« tudi dejansko poskusil. Upali smo, da nam ga ne bo nihče ponudil. V Kirgiziji je namreč zelo nevljudno zavrniti nekoga, ki ti nekaj ponudi. In ko smo na enem izmed pohodov prišli do starejše gospe, ki je pred svojo jurto ravno namolzla sveže kobilje mleko, smo zelo hitro pospešili korak. Za vsak slučaj :). Če ima gospa sveže kobilje mleko, zagotovo nekje hrani tudi fermentiranega. Raje bežimo, kot da bi bili nevljudni. Verjetno ni potrebno omeniti, kako začudeno nas je gledala.

Kobilje mleko

In še modrost – če ti Kirgiz ponudi nekaj, kar ne želiš poskusiti, se izgovori na zdravje. Preverjeno zadostuje in nihče ni potem užaljen :). Volk sit in koza cela.

Besedilo: Mojca Voh

Foto: Maja Robek in Mojca Voh

 

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt