Kolesarjenje po Novi Zelandiji

Februarja sem namesto na snegu užival v poznem poletju južne poloble.  Potovanje mi je omogočilo, da sem trikrat »pedaliral« po Novi Zelandiji, vsakič na drugačen način: mestno-urbano kolesarjenje po Aucklandu, klasično gorsko kolesarjenje po gozdnih potkah v okolici Rotorue in gravitacijsko kolesarjenje - spust nad Queenstownom.

Auckland_bike bb

Auckland velja za najdražje in največje mesto Nove Zelandije, sklepali bi lahko, da zato kolesarjenje tam ni prijetno. Takšno sklepanje bi bilo povsem napačno, saj so domačini veliki ljubitelji športa in rekreacije v vodi, zraku pa tudi seveda na kopnem, kjer so poskrbeli za številne možnosti za kolesarjenje. Mesto se nahaja ob zalivu Shoai, ob katerem se nahajajo soseske iz katerih  se ponujajo čudoviti razgledi. Ob  zalivu je speljana kolesarska steza, ki te pripelje do akvarija, kakšne dobre restavracije, nenazadnje pa tudi do plaže. Kaj je lepšega od tega, da februarja med kolesarjenjem skočiš v topel Pacifik?

Med kolesarjenjem po Rotorui sem se počutil kot palček Smuk, saj vsepovsod nekaj brbota, se kadi, paziti moraš, da se držiš lesenih potk. Ne, ker bi škodil naravi, ampak ravno obratno, podlaga je lahko zaradi termalnih aktivnosti  zelo vroča. Nič čudnega da domačini uporabljajo to vodo za za ogrevanje stanovanj, pa tudi jakuzijev.

Rb r

Nad mestom sem odkril kičasto urejeno omrežje potk za gorske kolesarje, ki te potegne, da pozabiš na uro in samo uživaško navijaš pedale skozi eksotičen gozd. Potke »singlce« so namenjene samo za kolesarjenje in vodijo tudi med gigantskimi praprotmi. List srebrne praproti bi skorajda postal del nove novozelandske zastave, vendar so marca 2016 volilci zavrnili predlog. Na potkah je celo preveč tabel in označb, na zahtevnješih odsekih so označeni tudi obvozi (chickenway). Na tablah so oznake za najkrajšo pot do izhodišča (avta), v kolikor si že utrujen, ali pa oznake, da se pričenja vzpon, zato prestavi v lažji prenos. Piko na i vsemu je vhod okrašen z maorsko umetnostjo. 

rotorua_bike Rotorua

Queenstown je znan kot svetovna prestolnica adrenalina. To je mestece ob jezeru Wakatipu, v bližini katerega so številne turistične atrakcije. Na svoj račun pridejo predvsem ljubitelji adrtenalinskih aktivnosti, ki zaradi teh sem priletijo, tudi z drugih celin. Možno je izbrati »bungie jumping« na treh različnih lokacijah, divjo vožnjo po alpski reki z »jet boatom«, rafting, soteskanje, jadralno padalstvo, vožnjo z »bobkartom«, veslanje po jezeru ali reki… Seveda ne manjka ponudbe za kolesarjenje. Ceste in okolica je čudovita za cestno kolesarjenje, nekaj kilometrov iz mesta je proga za »mtb cross country«, vendar večina kolesarjev pride sem zaradi kolesarskega parka, ki je direktno nad mestom. Kolesar lahko uživa v dolgih skokih, ostrih dvignjenih zavojih – »bandah«, v lesenih prečkah za urjenje ravnotežja… Vseskozi imaš razgled na okoliške gore in jezero Wakatipu. Potke »singlce« te na koncu spusta pripeljejo v center mesta. To je bil moj prvi obisk tako dobro urejenega parka. O urejenosti in skrbi za kolesarje govori to, da je na sredini spusta točka z vodo, kjer se lahko odžejaš in ohladiš od adrenalina vročo glavo.

queenstown_gregor 

 mtb_queenstown

P.s.: Vsaka primerjava s stanjem kolesarske infrastrukture v naši domovini povzroča bolestno ljubosumje in željo po obisku dežele Kivijev. Se vidimo februarja 2017?

Zapisal: Gregor Košec

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt