Šest naj doživetij na Baliju

Ali je Bali res to,  kar si večina ljudi predstavlja?

Ob omembi Balija, verjetno vsak izmed nas najprej pomisli na trope in na počitniško deželo, kjer je toplo, kjer so čudovite peščene plaže, palme, pisan podvodni svet… Morda vas spomni, da je Bali eden izmed najbolj želenih krajev za poročno potovanje…

Sama sem ugotovila, da je potovanje po Baliju izkušnja, ki jo zelo težko razložiš. Je svojevrstno kulturno in duhovno potovanje, ki ga je treba izkusiti, da ga lahko razumemo.

Nekateri pravijo, da otok ni zanimiv, da je umazan in preveč turističen. Drži, da po vsej jugovzhodni Aziji ljudje nimajo ravno občutka za ravnanje s smetmi, saj jih pogosto kar odvržejo na tla ali v morje. Posledice so potem vidne po koncu turistične sezone, med decembrom in februarjem, ko se ob deževni dobi obrnejo morski tokovi. Smeti vsako noč naplavi na obalo, domačini jih pobirajo in jih nato prodajo za reciklažo. Ob koncu ''sezone smeti'' se tok spet obrne in na plaže ne naplavlja več smeti.

Mislim, da se domačini na Baliju zavedajo, da je njihov glavni vir dohodka ravno turizem, zato so zelo prijazni in ustrežljivi do turistov. Veliko domačinov govori za silo angleško, želeli se bodo pogovarjati z vami. Zelo jih zanima od kod prihajaš, po čem je poznana tvoja država, koliko prebivalcev ima... Ko jim poveš, da ima naša država le dva milijona prebivalcev, ne morajo skriti začudenja, kako mala država smo. Nato z veseljem in z velikim ponosom povedo, da ima Bali tri milijone prebivalcev. Na sploh pa bi lahko rekla, da so Balijci izjemno prijazni ljudje, ki jim veliko pomeni tradicija, vera in družina.

Med potovanjem po Baliju sem doživela, predvsem pa videla nekaj najlepših krajev, ki jih otok ponuja. Mojih šest najljubših doživetij na Baliju:

Nusa Penida

Nusa Penida je otok, manjši sosed Balija. Na mojem potovanju po Baliju me je ravno ta otok najbolj pozitivno presenetil, saj se iz turističnega vrveža Balija umakneš na njegovo mirnejšo različico. Pravijo, da je Nusa Penida kot bi Bali obiskal pred tridesetimi leti. Otok me je popolnoma fasciniral s svojimi naravnimi znamenitostmi, mogočnimi klifi, čudovitim pisanim podvodnim svetom, predvsem pa s svojo nedotaknjenostjo s strani turistov.

NUSA PENIDA NUSA-PENIDA-2

Tempelj Pura Ulun Danu Bratan

Tempelj Pura Ulun Danu Bratan je verjetno najbolj opevan tempelj in krasi številne razglednice z Balija. Hinduistični tempelj je eno najpomembnejših svetišč na Baliju. Stoji ob robu jezera, zgrajen je bil leta 1633 in ima še danes pomembno vlogo v hinduističnem verovanju. Gre res za enega najlepših pogledov na otoku, ki je vreden obiska kljub malo bolj odročni lokaciji. Zelo lepo je urejen tudi park okoli templja, v bližini pa lahko obiščlete še zanimivo lokalno tržnico.

 TEMPELJ-BALI

Jatiluwih riževe terase

Riževe terase Jatiluwih se nahajajo v osrednjem delu otoka in so manj oblegane s strani turistov, kot riževe terase Tegallang, neposredni bližini Ubuda. Povsod okoli nas, pravzaprav kamor nam seže pogled, se v 50 odtenkih zelene, čisto na vsakem hribu bohotijo riževa polja. Med riževimi terasami se lahko sprehajamo do onemoglosti, vsekakor pa je nujno, da imamo s seboj  fotoaparat z napolnjeno baterijo, ker nam prizorov za fotografiranje ne bo zmanjkalo.

JATILUWIH RIŽEVE-TERASE

Opičji gozd

Eno izmed najbolj posrečenih doživetij na Baliju je bil nedvomno obisk opičjega gozda v Ubudu. V njem živijo dolgorepe sive opice balijski makaki, ki se človeške bližine sploh ne bojijo. V parku lahko kupimo banane, jih držimo v roki, trenutek za tem pa že imamo opico na rami, ki veselo je banano. Je pa treba biti zelo pozoren na svojo lastnino, saj lahko opice hitro pograbijo kakšna sončna očala in z njimi zbežijo v gozd :).

MONKEY-FOREST-UBUD OPICE-UBUD

Masaže

»Massages, massages, you need massages?« tako večkrat zvenijo sprehodi po Baliju, kjer si lahko le za nekaj evrov privoščite odlično, zelo sproščujočo masažo. Le kaj je boljšega od celodnevnega raziskovanja Balija, ki mu sledi sproščujoča masaža v enem od mnogih masažnih salonov? Za enourno masažo celega telesa v Ubudu sem dala okoli 8 €, za pedikuro pa le 5 €.

SPA-UBUD-MASAŽE SPA-UBUD

Balijska hrana

Indonezija je znana po odlični kulinariki, v kateri se kažejo vplivi tradicionalnih domačih kultur. Osnovna sestavina balijskih jedi je riž, ki ga najdemo v vseh dnevnih obrokih. Balijci brez riža enostavno ne morejo. Jedo ga tudi za zajtrk in pravijo, da sploh niso jedli prave hrane, če obrok ni vseboval riža. Najbolj poznana jed je "nasi goreng" (nasi pomeni riž, goreng pa pečen) - popečen riž z zelenjavo, mesom in jajcem. Zelo pogosta je tudi različica z rezanci, ki se imenuje "mie goreng". Lokalne restavracije, imenovane "warung", so najboljša izbira za kosilo ali večerjo. Okusni obroki tam stanejo le par evrov, medtem ko boste v bolj turističnih restavracijah odšteli več. Jaz sem bolj turistično restavracijo obiskala le dvakrat - po 14 dneh v Indoneziji se preprosto prileže obrok brez riža :). Povsod strežejo tudi odlične sveže iztisnjene sadne sokove, ki so naravnost odlični.

hrana-bali nasi-goreng-bali

zajtrk-ubud sok-bali

 Zapisala: Lucija Pusovnik

 

 

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt