Potovanje v času koronavirusa

Zadnji dan februarja smo se vrnili s potovanja po Vietnamu in dobili smo veliko vprašanj: Kako je potovati v času koronavirusa? Z eno besedo – fantastično!

Če ne bi bilo ‘nekoliko’ neprimerno, bi mi glasno nazdravljajli virusu pri vsakem kosilu.

Zakaj? Ker so zaprte meje s Kitajsko, je seveda bistveno manjša količina kitajskih turistov in to se v deželah pozna. Ne samo v Vietnamu, tudi drugod se že pozna, da ni toliko turistov, kot je običajno. Naš vodič Rok nam je povedal, da mnogih lokacij že dolgo ni videl tako ‘praznih’. Nam se ni zdelo ravno prazno, saj je bila povsod gneča in si sploh nočemo predstavljati kako bi bilo, če bi se npr. po ulicah Hoi Ana sprehajalo 3-5x več ljudi. Groza! Tako smo res lahko polno uživali. Opazili pa smo bolj prazne, pretočne ceste, kar je seveda olajšalo potovanje, saj nam večini ni ravno v veselje polžje premikanje v prometnih konicah.

Še najbolj očitno pomanjkanje obiska je bilo v Ba Na Hills, kjer si res videl, da je bilo zgrajeno za 10x več ljudi. Spet je bila to za nas velika prednost, hitreje in lažje smo si ogledali vrtove in atrakcije in na igralnih avtomatih, vožnjah praktično ni bilo čakanja.

Kaj pa nevarnost okužbe? Se niste nič bali, so nas spraševali doma. NE, seveda ne, česa pa? V času potovanja so imeli v Vietnamu 17 okuženih ljudi, ki so bili tudi povezani med sabo. Glede na to, da ima Vietnam sicer 97 milijonov ljudi, tveganje res ni bilo veliko. Praktično edina resna točka okužbe so bila letališča, kjer je bilo z masko opremljenih bistveno več ljudi, kot ponavadi, zato je bila v resnici manjša verjetnost okužbe s čimerkoli, kot je običajno, ko potujemo. Kultura primernega kihanja, kašljanja in smrkanja je namreč precej različna in za nekatere smo zelo veseli, da so čutili potrebo po stalnem nošenju maske.

Mi je nismo nikoli nosili. Če smo čisto iskreni, je naša skupina nataknila masko le enkrat samkrat – za skupinsko sliko, za katero nas je prosil lokalni vodič, da jo je poslal svoji agenciji. Imeli smo jih sicer s sabo, veliko njih, a ni bilo nobene take okoliščine, da bi bile maske smiselne. Smo pa porabili bistveno več čistilnih robčkov za roke, kot jih običajno – držali smo se poostrenih higienskih navodil in je bilo vse ok.

Pohvalit moram ozaveščenost ljudi v Vietnamu o koronavirusu. Ker sem tudi sama iz zdravstva, sem bila na te stvari še bolj pozorna. Povsod si videl plakate v različnih jezikih, ki so opozarjali na pravilno higieno kihanja, kašljanja in na pravilno umivanje rok. 

  

Osebje (receptorji, natakarji, stvardese) je praviloma ves čas nosilo maske, včasih tudi zaščitne rokavice. Kar je seveda samo dobrodošlo in je za nas, turiste, še zmanjšalo verjetnost prenosa kakšne okužbe. Ker pa je ves čas nositi masko tečno (in očala se ti rosijo), si videl tudi kakšne alternative, daleč najboljša je bila tale varnostnik na enem od letališč. :)

 

Naša izkušnja potovanja v času epidemije koronavirusa je bila tako čudovita in se mu še enkrat najlepše zahvaljujemo! ;)

 

Mateja KK

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt