Tudi Japonci praznujejo božič

Božič praznujejo na Japonskem šele zadnjih nekaj desetletij, praznujejo pa le božični večer. Božič ne jemljejo kot verski praznik, saj je na Japonskem kristjanov manj kot 1% prebivalstva, in tudi ni dela prost dan. Božični večer na Japonskem pomeni čas širjenja veselja, ljubezni in druženja z bližnjimi. Lahko bi rekli, da nekoliko spominja na valentinovo. Japonci so prevzeli navade obdarovanja na božični večer, ogledajo si praznično okrašeno mesto in si privoščijo praznično večerjo v restavraciji. Na božični večer je zelo težko dobiti prosto mizo v restavraciji.

Priljubljena jed na božični večer je ocvrt piščanec. Številne restavracije nudijo posebne božične menije z ocvrtim piščancem, najbolj priljubljena restavracija pa je – ne boste verjeli – ameriška veriga s hitro prehrano KFC. Številni naročijo v KFC-ju velika vedra z ocvrtim piščancem že nekaj dni pred božičnim večerom, drugi pa čakajo v vrsti ure in ure za svojega ocvrtega piščanca. Tradicija ocvrtega piščanca iz KFC za božično večerjo se je rodila v 70ih letih na podlagi zelo uspešne marketinške poteze verige KFC, ki je ustvarila napačno sliko, da je piščanec del tradicionalne božične večerje zahodnih narodov.

Za sladico je razširjena tradicionalna božična biskvitna torta okrašena s smetano in jagodami. V času božiča je tako zelo priljubljena, da jo prodajajo na vsakem koraku. Tradicija je, da oče prinese to torto domov svoji družini na božični večer.

Merii Kurisumasu pomeni po japonsko vesel božič. Napiše pa se takole:めりーくりすます (v pisavi Hiragana) ali メリークリスマス (pisava Katakana).

vesel božič

Božiček se po njihovo imenuje Santa-San (Gospod Božiček). Pravi tradicionalni japonski dobrodušni mož, ki nosi darila in ki ni povezam s krščanstvom, ampak z budizmom, pa je Hoteiosho, japonski bog sreče.

 

Zapisala: Mojca Voh

 

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt