Recept: Japonski suši

Obožujem suši.

Pred obiskom Japonske sem se domači pripravi sušija spretno izogibala, vse skupaj se je zdelo preveč zapleteno. Raje sem različne vrste sušija preizkušala v japonskih restavracijah po Sloveniji, kjer pa suši sploh ni poceni. Potem me je pot zanesla na Japonsko, kjer sem odkrila prava »suši nebesa«. In kot gurmanka sem se v Kjotu vpisala na krajši kuharski tečaj, kjer so me naučili pripraviti pravi suši zvitek (nori maki suši).

Ugotovila sem, da priprava sušija sploh ni zapletena in zdaj ga pripravljam vsaj enkrat mesečno. Recept je preprost in ga bom delila z vami. Recept je približno za štiri osebe.

priprava sušija

1. Pripravimo riž za suši

Sestavine:

- 200g riža za suši (jaz uporabljam riž Arirang),

- 1 dcl riževega kisa,

- pol čajne žličke sladkorja,

- ščepec soli.

Postopek:

Riž je treba temeljito umiti. Najprej ga stresemo na cedilnik in spiramo tako dolgo, da je voda čista. Nato ga namočimo v vodo za vsaj pol ure. Riž nato stresemo v lonec in ga prelijemo z vodo  (razmerje med rižem in vodo je približno 1:1,2). Posodo pokrijemo in zavremo na srednje močnem ognju. Nato zmanjšamo na najnižjo stopnjo in kuhamo približno 25 minut. Ko je riž kuhan, ga z leseno kuhalnico predevamo v skledo. Za nekaj stopinj ga ohladimo tako, da ga s kuhalnico zelo nežno mešamo. V kozici zavremo rižev kis, sladkor in sol ter mešamo, sladkor in sol se morata raztopiti. Mešanico dodamo v riž in ga spet nežno premešamo in hladimo. Pazimo, da ne poškodujemo riževih zrn. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

 

2. Priprava maki sušija

Sestavine:

- pripravljen in ohlajen riž za suši (iz prejšnjega odstavka),

- 4 alge nori,

- sveža riba po izbiri (običajno uporabim file lososa ali tune),

- sveža zelenjava po izbiri (korenček, kumara, avokado),

- pasta iz japonskega hrena (wasabi),

- sojina omaka.

Postopek:

Zelenjavo operemo, olupimo in razrežemo na daljše palčke. Kos ribe operemo, obrišemo in razrežemo na debelejše, približno 0,5 cm debele in dolge trakove.

Razgrnemo bambusovo podlago (makisu) in nanjo položimo nori algo tako, da je groba stran obrnjena navzgor. Z vodo si navlažimo roke, s katerimi zajemamo riž, da se nam ne prijema. Riž enakomerno razporedimo po algi, tako da ostane približno 2-3 cm zgornjega roba alge brez riža. Svoje najljubše sestavine enakomerno (vodoravno) razporedimo na riž, po prvi tretjini alge. Suši začnemo zvijati na spodnjem robu in ga preložimo s pomočjo makisuja čez zelenjavo in ribe. Spodnji rob pritisnemo ob riž in oblikujemo čvrsto rolo. Zvijemo do konca in odstranimo podlago. Z mokrim in ostrim nožem razrežemo rolo na 6-8 kosov. Postopek ponovimo dokler ne zmanjka vseh sestavin.

Suši postrežemo na krožniku, zraven dodamo wasabi pasto in v posebni skodelici še sojino omako.

Sama včasih dodam v maki suši še japonsko jajčno rolico (tamago), ki jo pripravim malo improvizirano, saj nimam pravokotne ponvice (2 jajci, žlica dashija in pol čajne žličke svetle sojine omake – so sestavine, ki jih zmešam, vlijem tanko plast v vročo ponev in zrolam. Nato zrežem na dolge palčke, enake velikosti kot zelenjava za suši). Podoben recept (za malo večjo omleto) najdete tudi na youtubu: link

Zapisala: Mojca Voh

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt