Sončni mrk v Indoneziji

V sredo, 9. marca 2016, je za nas nastopil VELIKI DAN: Popoln sončev mrk.

Pred odhodom smo študirali vreme in proučevali ali iti ali ne. Otok je bolj na severu (9. časovni pas: zemljepisna širina 00 47' N in zemljepisna dolžina 1270 22' N) in mrk bo ob koncu monsunske aktivnosti. Želja, da opazujem in doživim mrk v Indoneziji, je prevladala. Upanje je bilo, da ujamemo mrk v pravem vremenu. Avantura se je začela.

Dan pred mrkom je bilo oblačno, malo dežja, še ponoči okoli 2h je rosilo. Ob 6h sva z Zalo vstala in popila kavo in šla z opremo na obalo, kjer so se začeli zbirati domačini in nekaj tujcev. Na enem delu so pripravili velike šotore, kjer so namestili televizorje, da so lahko gledali prenos mrka.

Naše prizorišče so domačini »obkolili« in nas slikali kot tristo čudo. Bili so nevsiljivi. Postavili smo opremo, a čisto brez težav ni šlo. Pripravim teleskop, ki mi sporoči: No responding 16. Teleskop obmiruje, še včeraj je v hotelu vse delalo tako kot mora. Prevroče mu je! Vse ugasnem in ponovno prižgem in zapoje: No responding 16 and 17. Obsedim! Časa je še dovolj, torej pomiri se!
Ponovno prižgem in po navodilih pritisnem gumbe in teleskop spet deluje. Najprej opazujemo Sonce pred mrkom in lepo opazimo štiri pege. Domačini spoštljivo, ko jih povabimo, pogledajo skozi teleskop, se z njim slikajo in poleg želijo, da je kdo od nas. Ponudimo jim tudi daljnogled 10x50 s filtrom in ga spoštljivo vrnejo, niso vsiljivi. Množica okoli nas je vedno večja in pridejo gospodje reda – policija in naredi rahel polkrog okoli nas. Ne upajo reči za očala, niti za pogled skozi teleskop, zato jim kar sami ponudimo opazovanje.

Ob 8:31 je bilo sonce 24 stopinj nad obzorjem, mrk se je začel (prvi stik). Opazovali smo ga z 10x50 in Celestronom Nexstar 5SE. Zelo lepo se je videlo dogajanje v 10x50, videli smo pege. V začetku je vreme dobro sodelovalo, potem pa so se podili po nebu nagajivi prosojno sivobeli oblakci in oblaki. Uživali smo ob prodiranju Lune v Sonce. Opazovanje velike igre Sonca in Lune so občasno popestrili nagajivi oblački. Očala in daljnogleda 10x50 so romali od opazovalca do opazovalca in se vedno vrnila nazaj. Domačini so bili hvaležni za našo pozornost in so bili obzirni. Če si posodil družini daljnogled, so si člani družine ogledali mrk in ko so končali, niso dali kar naprej ostalim, ki so bili okoli kot grozdje, ampak so vprašali, če lahko posodijo tudi sosedu. Policaji so solidno skrbeli, da je bil polkrog okoli teleskopa dovolj velik, da niso niti enkrat premaknili teleskopa in tako je ostal teleskop od začetka lepo orientiran. Približno takrat, ko je Luna pojedla polovico Sonca (čas 9:22), je začel počasi padati mrak in začutili smo fen iz morja. Namestil sem fotoaparat. Sonce je bilo pred popolnim mrkom ob 9:45 46 stopinj nad obzorjem. Tik pred mrkom so se na veliko sceno priklatili rahli srebrnosivi oblaki in meglice so sprehajale sem ter tja.

Ob 9:51 se je začel finale velike igre POLNEGA SONČEVEGA MRKA. 
Najprej smo opazili na mestu, kjer je ura 9, veliko protuberanco in nato pa na levem robu proti številki 8, ozek svetel srebrnobel pas, ki je bil na sredi nekoliko debelejši. Počasi smo kljub koprenam opazili korono, ki pa ni bila zelo razpotegnjena v prostor. Fantazija! Počasi se je pojavil srebrnosiv ozek lok na mestu, kjer je ura 12 in je segal približno na levi do ure 11 in desni do ure 1. Bil je lep mrk z veliko protuberanco.

Ob koncu je občinstvo zavzdihnilo, rahlo zavpilo, kot, da je padel gol. Vsi smo bili veseli, da smo doživeli ta mrk, saj je bil nekaj posebnega, zaradi vzdušja v množici ljudi… nekakšen topel družabni naravoslovni dogodek. Tudi nekateri v naši skupini so globoko doživeli mrk, zaupali so mi, da so imeli solzne oči in da je stekla po licu tudi kakšna solza.
Vesolje, Stvarstvo je lepo, polno naravnih zakonitosti, ki jih mi odkrivamo in spoznavamo, da je vesolje smotrno.

Zapisal: Boris Kham

Foto: Jurij Stare in Boris Kham

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt