Kje sploh so Spitzbergi?

Vsakokrat, ko komu omenim Spitzberge ali Svalbard, dobim nazaj začuden pogled. Kje sploh je to? Ko razložim, da gre za čudovite otoke nekje daleč na severu Evrope (med Nordkappom in Severnim tečajem) in da smo jih obiskali sredi zime, mi marsikdo reče, da smo nori :). Zakaj bi sploh šel kdo sredi zime na sever, kjer je itak še bolj mrzlo in ni nič sonca, namesto, da bi šel na počitnice v tople kraje?

Zato, ker je Sever pozimi čaroben. Seveda je Svalbard lep tudi poleti, vendar je nekaj čisto posebnega potovati tja pozimi.

Svalbard je prečudovit del sveta z izjemno naravo. Družbo na dnevnih izletih so nam delali lokalni vodniki s puškami, zaradi varnosti se brez njih ne da nikamor - na otoku je namreč več polarnih medvedov kot ljudi. Obrambo pred severnimi medvedi na dih jemajočih izletih s pasjimi vpregami, peš in z motornimi sanmi jemljejo zelo resno in v njihovi družbi smo se počutili varne.

Pozimi tam ni veliko turistov, zato se na dnevnih izletih izven naselja hitro dobi občutek samote in neskončne pokrajine. Nekaj, kar besede težko opišejo in je res treba doživeti.

Ob koncu potovanja smo sklenili, da se zagotovo vrnemo!

 

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt