Tajska kulinarika

Tajska kuhinja je popolna kombinacija vseh okusov, predvsem pa sladkega in pekočega. V njihovi kulinariki so pogosti dodatki k jedem čili, kari, limeta, razni oreščki, limonska trava, kokosovo mleko in celo sušeni škampi v prahu. Nekatere jedi znajo biti precej pekoče, ne pa vse.

PAD THAI: Tradicionalna jed, ki jo morate vsekakor poskusiti, je Pad Thai; riževi rezanci s piščancem (lahko se dogovorite tudi za tofu), s sojinimi kalčki in tajskimi začimbami, preko katerih morate iztisniti limeto in posuti nadrobljene arašide. Sliši se prismuknjeno, zakaj bi nekdo okisal rezance, a je bila to ena izmed najboljših in najbolj dostopnih jedi, kar sem jih jedla na Tajskem. V kolikor sedite v restavraciji, je obrok navadno okrašen s priloženo limonsko travo, neredko pa ponujajo Pad Thai na ulicah, kjer ga postrežejo na kosu povoskanega papirja ter zadevo zavijejo v culico. Ker se tam seveda nimaš kje usesti, lahko zaviješ za prvi vogal, se usedeš na robnik ob cesti in uživaš v obroku :). Prav pridejo tudi izkušnje s palčkami.

Uporabno: za Pad Thai na ulici boste odšteli približno 30 Bahtov (pribl. 1€).

Pad Thai iz vrečke. Pad Thai

PAPAYA SALAD: Kdor obožuje malo bolj pekočo hrano, je papajina solata gotovo zanj! Na Tajskem je najboljša, kar sem jih kdaj jedla, čeprav sem si neuspešno prizadevala najti dobro papajino solato tudi v Indoneziji, na koncu pa sem jo naredila tudi doma, a nikoli ni dosegla vrhunskega okusa iz Tajske.

CURRY: Velikokrat zelo pekoča tradicionalna tajska (in v malo drugačni različici indijska) jed z zelenjavo, mesom in rižem ali pa z rezanci, v obliki nekakšne enolončnice. Narejena je iz karijeve aromatične paste, ki ima za osnovo čili, limonsko travo, ingver, česen, škampovo pasto in veliko začimb kot sta koriander in kurkuma. Poznamo rdeč kari (zaradi čilija), rumen (zaradi kurkume) in zelen (zaradi bazilike, limetinih listov in koriandra). Vredno je poskusiti vse tri :).

Curry Papajina solata

SADJE:  Na Tajskem ne moreš ostati praznih ust, saj s svojo raznoliko ponudbo tropskih sadežev poskrbi za razvajanje brbončic tudi vegetarijancev …

Sadje pitaja

DURIAN: Pravijo, da ga lahko le obožuješ ali pa sovražiš. Ima specifičen vonj in okus – primerjala bi ga z gnilim jajcem ali pa s ponošenimi nogavicami, ki samevajo v kotu in čakajo na pralni stroj že en teden :). Tajci so nori nanj; imajo dišave z njegovim vonjem v taksijih, obstajata čips in sladoled z njegovim okusom, ponujajo ga na vsakem koraku, ko se sprehajate po ulici. Ima nekakšen »strupen« bodičast zunanji izgled, notranjost pa pokriva živo rumeno smrdeče »meso«. Pravijo, da zaradi durijana umre dosti ljudi, ko jim ta pade na glavo, ko nič hudega sluteči hodijo pod ogromnim drevesom z dvokilogramskimi duriani. V hotele in na letališče pa ga je zaradi njegovega izrazitega vonja prepovedano prinašati.

Durian

… po drugi strani pa ponuja tudi (nam) ekstravagantne pojedine, kot so pečene ličinke, kobilice, hrošči in druge žuželke, pečeni škorpijoni, krokodil, pajki ipd. Sama nisem bila dovolj pogumna, da bi preizkusila katero od teh :).

Krokodil Škorpijon Hrustljave žuželke

ZA KONEC: Za tako razvpite gurmane se seveda ne spodobi, da ne bi imeli tudi bogate ponudbe sladic. Meni so se najbolj prilegle kokosove mini »tortice«. Povsod so na voljo tudi nam dobro znane palačinke s čokoladnim namazom, sladoled in seveda nepozabni »Sticky rice with mango« (lepljiv riž z mangom) :).

STICKY RICE WITH MANGO: Ena izmed najbolj značilnih tajskih jedi je »Sticky rice with mango«. Ta jed je zanimiva, saj je riž kuhan v kokosovemu mleku in ima zelo sladkast okus. Tajci tudi obarvajo svoje jedi z različnimi začimbami, kot je na primer »butterfly pea flower« in jih tako naredijo še bolj zanimive ter privlačne.

Kokosove tortice Sticky Rice with Mango

Za mlajše člane družine ali za tiste, ki ne uživajo v pokušnjah nove kulinarike, je tu vedno pečen krompir s sirovo polivko in mini »donuts« (krofi) raznoraznih oblik (moj izbor je bil kakopak Hello Kitty :) ).

Za najmlajše

Ob hrani se prileže hladna pijača. Morda si privoščite lokalno pivo »Chang« ali pa sladko tekočino iz mladega ohlajenega kokosa pod palmami ob kateri od rajskih peščenih plaž.

 

Besedilo in fotografije: Iris Torova

 

 

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt