Ulična prehrana v Kuala Lumpurju

Kdor je že potoval z menoj, ve, da rad jem in da sem ljubitelj lokalnih kuhinj, predvsem pa ulične ponudbe.
 
Potovanje po Novi Zelandiji mi je še posebej pri srcu, saj vključuje tudi postanek v Kuala Lumpurju, včasih pa tudi v Singapurju.
Obe mesti sta znani po stojnicah s hrano - "hawkerjih" - "food marketih", podobno kot Odprta kuhinja, ki je v zadnjem letu postala popularna tudi v Sloveniji, s to razliko, da "hawkerji" obratujejo vsak dan.
 
Običajen pozdrav tu je vprašanje, ali si že jedel zajtrk ali kosilo. Malezijci imajo namreč 5-6 obrokov na dan, hrana je najbolj pomembna stvar v življenju. So zelo ponosni na svojo hrano, zato se ob njej srečujejo, lahko bi rekli, da je obedovanje namesto našega kofetkanja.
 
Malezijska hrana je mešanica različnih kulinarik sosednjih dežel, kar je glede na prebivalstveno sestavo povsem logično. Kuala Lumpur je še posebej znan po mešanici različnih vrst kuhinj.
V Kuala Lumpurju živi kar nekaj prebivalcev, ki so se rodili v bivši Jugoslaviji, zato se tod najde tudi čevape, golaž, in celo polento.
 
Meni osebno je najljubša ulica Jalan Alor, ki se po 17. uri preobrazi v veliko ulično restavracijo na prostem, kjer ne manjka različnih azijskih restavracij, ocvrto sadje, "dragon fruit" na vse možne načine, kitajski "knedli"... Sama tržnica deluje pozno v noč in je s svojimi kontrasti obvezna točka ob obisku Kuala Lumpurja.
 
Do sedaj še nismo zbrali dovolj poguma, da bi jedli tudi na drugi tržnici, na tisti, ki se nahaja v srcu Chinatowna. Tam nam tek vedno znova vzamejo podgane, ki tekajo med stojnicami razporejenimi v ozkih ulicah.
 
Raje izberemo "food court" Centralne tržnice, ki je najlepši ostanek imperialnega obdobja v Kuala Lumpurju. Sam najrajši izberem tajsko restavracijo, kjer s hrano ne moreš zgrešiti. Centralna tržnica je v bližini trga Merdeka, do kamor vodi tudi sprehajalna pot, ki je tukaj nad nivojem cest in je posebnost v mestu, kjer je vsa pozornost namenjena cestnim vozilom in železnici.
 
Ob vsej našteti ponudbi ne manjkajo stojnice s kebabi, verige hitre prehrane, ki so prišle sem iz ZDA, indijske restavracije, italijanska hrana...
 
 
Besedilo in fotke: Gregor Košec
 
*P. S.: Ministrstvo za zdravo telo opozarja, da ta način prehranjevanja prinaša uporabniku težave z odvečnimi kalorijami in poveča potrebo po rekreaciji ob povratku s potovanja, da se le te porabijo :).
 

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt