Utrinki s potovanja po Filipinih

Za našega slavljenca je bil to nepozaben skok v 50. Prav na njegov rojstni dan smo se vozili s čolni med otočki okoli El Nida, jedli kosilo, servirano na neobljudeni peščeni plaži (tuna na žaru, lignji, piščanec, riž, sojina omaka, zelenjava, svež mango in banane) ... Še večje presenečenje pa je bila večerja v resortu s slavnostno pogrnjeno mizo in tortico z imenom slavljenca. Nepozabno!

Pa lepo po vrsti ...

Letala in pot – vse je klapalo. Emirates in hrana na letalu: njam! Iz lastnih izkušenj: bolje kot Qatar. Tudi njihova ponudba zabave je boljša, novejša. Skratka, vse OK. V obe smeri.

Cebu prvič

Prvi stik z nepredstavljivim prometom, prahom, hrupom in včasih čudno okolico. 

Taksi. Definitivno je treba iti malo ven iz letališča in izbrati bele ali rumene taksije. Vsi ti taksiji imajo taksimeter, le včasih je treba voznika opozoriti, naj ga vključi. Do mesta je približno dobra ura vožnje čez gužvo mesta.

Hotel. Čisto tipičen filipinski hotel: majhna sobica z nekaj lesenimi dekoracijami, ampak na steni je LCD TV! Klima je nujna, oken se itak ne splača odpirati. Osebje je zelo prijazno, vendar kot povsod na Filipinih, malo izgubljeno. Vedno ti hočejo ustreči, tudi če ne znajo in ne vejo ničesar o zadevi, zato včasih težko dobiš realno infromacijo (npr. kako dolgo traja vožnja do letališča v normalnih razmerah, ne ob prometnih konicah).

Omejitev kajenja. Čudni so. Zunaj kurijo žare na vsaka dva metra, prometa je polno, z vsakega vogala se širijo čudne vonjave ... kajenje se pa omejuje. So pa na to zelo ponosni. V baru na vrhu hotela (razgled!) je bil balkonček za kajenje. In prvi večer so nas bili zelo veseli (pivo za 1 €, rum kola za 1,4 €).

Cebu

 

Puerto Princesa

Drugačna izkušnja. Ulice čiste, zelenice urejene. Sploh okolica našega hotela, ki je bil o-ho-ho hotel. Že dolgo nisem bila v tako dobri sobi, pa kar veliko prespim po hotelih.

Puerto Princesa Bazen

Zgoraj na sliki je bazen, ki smo ga izkoristili za prvi resen počitek. Lepa terasa, vse zelo urejeno, cene ponudbe pa 3x višje kot v Cebuju (pivo, rum kola). Par metrov naprej od hotela se nahaja njihov najsodobnejši nakupovalni center – Robinsons. Kapo dol. Tu je bilo vsega. Vse urejeno, čisto, moderno, klimatizirano. Bi se dalo nakupovati. Znamke in lokalno blago. Zvečer smo najeli tricikel (no, dva) in šli na večerjo v restavracijo, kamor smo potem videli kapljati tudi sopotnike z letala s Cebuja. Trip Advisor deluje. Tu so zvečer glavno prevozno sredstvo tricikli. Preprosto je. Stopiš na rob ceste in dvigneš roko ... pa je. Voznika sta tekmovala med seboj, smo sekali bližnjice. Zabavno. Nam je bil kar malo žal iti dalje naslednje jutro ... pa smo si kmalu premislili.

Nacpan

Prevoz urejen. Vse klapalo. Pot na sever Palawana je trajala z dvema postankoma približno 5 ur in pol. Če že greš tako daleč, se splača iti do tapravih plaž. In Nacpan to nedvomno je!

Veliko je transferjev na relaciji Puerto Princesa–El Nido. Ob poti so organizirana postajališča s pripravljeno hrano (mi nismo jedli tam) in WC-ji. 

Nacpan je balzam za učke. Res smo zadeli tole. Pogled ob prihodu, stojimo pred hiškami:

Nacpan

Do sem vodi peščena pot, niti ni to (še) cesta. Ampak super! Trenutno urejajo cesto do Nacpana ... škoda. Ko bo ta narejena, bo tudi tu gužva. Najverjetneje že čez kakšno leto ...

Hiške so luštne in imeli smo prvi dve ob obali. Navdušeni. Spet presenečenje: TV in tuš. In klima. Vse deluje. Tudi restavracija je urejena, pohištvo leseno (ne plastika), ponudba čisto v redu.

Hiske Nacpan

Plaža pa ... TO JE TO. Naprej od hišic sta še prostor in narava, v drugo smer pa je že bolj pozidano. Smo res pričakovali divjino tule. Pa je že bila elektrika. Edino WI-FI-ja tu ni bilo dobrega. Smo lovili signal po barih (trije). Na žalost smo šele zadnji dan odkrili, da ima lokalni bar z najskromnejšo opremo in ponudbo najboljši WI-FI.

Morje toplo, čisto ... nekaj dni smo imeli valove. Baje smo preživeli mali tornado. Občutili smo samo veter in malo oblakov (prav prišlo), pa valove. Nekaj dežja ponoči. To je bilo vse ... Baje pa uradno stopnja 1 in zaprte šole v Cebuju in El Nidu. Pri nas pa samo veter (ki je pasal) in valovi. Ti so bili dva dni kar veliki. Potem pa se je tudi to umirilo. Nacpan: škoda, ker ga bodo prekmalu "civilizirali"!

Pogled levo in desno od naše lokacije:

Pred letoviščem je plaža, kamor čez dan postavijo ležalnike, sončnike. In strežejo hrano, pijačo. Osebje v resortu je bilo prijazno, malo neorganizirano. Kot povsod. Bi rekla temu: prikupno zmedeno. Nič slabega. Smo uživali na sprehodih, tudi do sosednje plaže. Kopali (bolje rečeno bežali pred valovi). Mivka do kamor seže oko. Koral in ribic tu ni bilo videti, si pa lahko užival v vodi na polno.

Nič ne bi bilo narobe, če bi tu ostali tudi kak dan dlje. Smo pa izkoristili možnost in tudi od tu šli na "island hopping". Naš šofer (transfer iz Puerto Princese) je bil podjetne sorte, je imel "veze" in organiziral izlet. Nas je odpeljal naprej od Nacpana še bolj na sever. In od tam smo se z večjim čolnom odpravili na prvi snorkling izlet. Tu smo bili skoraj prava lokalna atrakcija. Običajno se od tu ne hodi na izlete. Ampak: nepozabno. Tu so bile najlepše korale, bele plaže, ribice ...

Do tja je bilo malo valovito (šlo smo prvi dan po neurju – prvi dan, ko je bilo dovoljeno izpluti), ampak je bilo vredno!

Otockanje

Škoda, da ne bodo ustavili časa na Nacpanu ... Vse ozemlje je že ograjeno s tablami: Not for sale. Dve lokalni vasici sta stisnjeni ob skrajna roba plaže. To je vse, kar bo (če bo) ostalo od lokalnega življenja tam.

Nekdo je že imel idejo, da je tja nujno postaviti osvetljen napis:

K sreči še ni prišlo do "Zrće" ideje po zabavah na plaži ... Upam, da nikoli ne bo!

El Nido

Naš resort je bil malo ven iz mesta, ob lepi plaži Corong, kjer ni takšne gneče kot v El Nidu. V mesto smo šli le en večer (tricikel, 50 PHP v eno smer), bilo je skoraj kot v Dubrovniku (hodiš s tokom ljudi). Z veseljem smo se vrnili v naš miren resort.

Morje na tej lokaciji ni primerno za resno kopanje. Oseka velika, zjutraj ga skoraj ni. Smo si pa privoščili dva island hopping izleta. Vse smo uredili kar v resortu. Rezervirali, plačali ... preprosto. Načeloma je vse nekako standardizirano. Na voljo je 4–5 tipov različnih izletov, ki jih imenujejo A, B, C ... Cene na osebo pa so povsod enake. Mi smo izbrali možnost najema celega čolna samo za nas 4 (1.200 oz. 1.400 PHP na osebo). Cena vključuje transfer do čolna (tricikel do El Nida), hrano, vožnjo, snorkling opremo in vodnika. Ekipa čolna je sestavljena iz kapitana, kuharja in vodnika. Oba izleta sta bila res lepo doživetje. Lepo je bilo! Celo z želvo smo plavali. Kar je bilo včasih običajno, zdaj pa so želve pobegnile pred navalom turistov. Območje postaja zelo oblegano. Vodnik nam je povedal, da je bilo nekaj let nazaj v El Nidu samo nekaj malega namestitev za turiste, zdaj pa je cela obala pozidana in širijo namestitve že v notranjost otoka ...

Cebu drugič

Transfer nazaj do Puerto Princese z istim šoferjem, letalo do Cebuja in zopet v isti hotel. 

Tokrat smo si Cebu bolje ogledali. Peš, ker smo bili nameščeni zelo blizu znamenitosti (Magelanov križ, stara trdnjava, cerkev "El Ninja" ...). A smo hitro pobegnili pred vročino v njihov najlepši nakupovalni center: Ayala. Zvečer smo šli še v Mango Street area ... tu so tapravi nočni bari :).

Iz Cebuja smo imeli še en izlet v Oslob gledati kitovce. Nas je pa presenetilo, kako zelo je obiskano tole. OK, smo vedeli, da bo gužva, ker smo šli na pot v času lunarnega novega leta in se je zdelo, da so Kitajci izvajai invazijo na Filipine. Kakorkoli, ko zdaj gledam nazaj, je prehitro minilo. Sploh tole plavanje s kitovci. Te vseeno malo stisne, ko ti pride mimo – čisto blizu – preko 10 m dolga riba.

Zadnji večer in jutro smo izkoristili za dobro večerjo in nakupe. Pot je minila brez problemov in ni bilo težko malo počakati v Dubaju – smo našli ležalnike in predremali čas med poletoma. No, in potem smo pristali v tapravo zimo in se še vedno po malem privajamo na vse skupaj.

Besedilo in foto: Katja Ocvirk

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt