Videti je užitno ... pa je res?

Japonci so po naravi esteti, zato tudi postrežbi hrane posvečajo veliko pozornosti. Na krožnike jo razporedijo z umetniško dovršenostjo, popoln pa je tudi njen okus, saj je vedno pripravljena iz svežih, skrbno izbranih sestavin z dodanimi svojevrstnimi začimbami.

Izbira jedi je na Japonskem res raznolika, prehranjevanje Japoncem predstavlja pravi obred. Kdo še ni slišal za suši, sake ali zeleni čaj matcha? Najpogosteje jedo različne juhe, ena od njih je miso juha, ramen (testeninska mesna ali ribja juha) in tempuro (ocvrta zelenjava, ribe ali morski sadeži). Skoraj obvezna priloga je riž s karijem. Glavna sestavina so pogosto rezanci udon (debeli rezanci iz pšenične moke) ali rezanci soba (ajdovi rezanci), z zelenjavo, mesom, morskimi sadeži ali z ribami. 

Japonska hrana je zares raznolika in okusna, njena postrežba pa meji na umetnost.

Raznoliko japonsko kulinariko lahko poskusite v številnih restavracijah, ki večinoma ponujajo le eno zvrst jedi (npr. suši restavracija). Če si zaželite kaj sladkega, boste morali poiskati slaščičarno, saj restavracije posladkov ne ponujajo. V trgovinah lahko kupite lično zapakirane škatlice z najrazličnejšo hrano imenovane bento. Obstaja pa še najpreprostejša možnost: V večjih mestih se namreč ni mogoče izogniti poplavi raznovrstnih avtomatov s hrano. Poleg hrane in pijače v njih najdete tudi spominke, igrače, cigarete, rože, dežnike, oblačila ... Kaj vse še ponujajo, si lahko preberete TUKAJ. Zanimivost: Japonska ima največ teh avtomatov na prebivalca, in sicer enega na vsakih 23 prebivalcev.

Japonski avtomati s hrano in pijačo so povsod.

Sliši se mamljivo in obetavno, Japonci pa imajo na področju kulinarike še eno posebnost. Ste že slišali za sampuru oziroma »plastično hrano« (angl. fake food)? Ti modelčki hrane so na prvi pogled sicer videti zelo užitni, a preden vanje zagrizete, raje še enkrat preverite. :) Še ena čudna domislica malo posebnih Japoncev, bo ob pogledu nanje rekla večina tujcev. A ko boste na mizo dobili njihovo užitno različico, boste le še navdušeni nad podobnostjo modela z originalom. In potem boste le še uživali v prepletu eksotičnih okusov japonske hrane.

Modelčki danes niso le domiselna ideja na vseh področjih izjemno inovativnih Japoncev, ampak koristna pomoč turistom brez znanja kanji (japonski jezik) pri izbiri in naročilu v restavracijah (pa tudi domačinom). Pomislite. Vsi napisi okoli vas so v vam neznani pisavi. Kako bi torej vedeli kaj naročiti, in kako naj vam jedi predstavi domačin? Nemogoče. Tako pa le s prstom pokažete svoj izbor. In če ste morda pomislili, da so plastični modelčki hrane videti ceneno, naj vam povemo, da so v resnici izjemno dragi. Preprost modelček lončka zelenega čaja stane približno 27 evrov, model kepice riža 53 evrov, modeli krožnikov glavnih jedi za štiri osebe pa že krepko presegajo 100 evrov. Si predstavljate, koliko stane celotna dekoracija v eni izložbi? 

izlozba

Primer izložbenega okna restravracije z modeli hrane.

Plastična hrana se je sčasoma razširila tudi izven izložbenih oken in tako je danes modelčke hrane mogoče kupiti  v številnih uporabnih, modernih različicah – prodajajo se kot obeski za ključe, ovitki za telefone, računalniške miške, USB-ključki …

Ovitki za telefon

 Ovitki za telefon v obliki hrane (VIR)

USB-ključki

USB-ključki v obliki sušija (VIR)

Če ste pomislili, da so te modelčke Japonci ustvarili kot reklamo ali pomoč tujim turistom, se motite. Njihova izdelava se je začela že veliko pred pojavom današnjega turizma. Ima že skoraj 100-letno tradicijo, izvira še iz časa pred pojavom fotografije in sicer iz prefekture Gifu, sedme največje japonske prefekture (podobno kot naše pokrajine) z istoimenskim glavnim mestom. Zaradi raznolike, večinoma gozdnate krajine s hribovito regijo Hida na severu in južno regijo Mina s prostranimi planjavami in čistimi rekami je kulturno in pokrajinsko bogata regija. Je ena redkih japonskih prefektur brez obale in dostopa do morja, čemur so prilagodili tudi svojo kulinariko, ki temelji na darovih gora. Eden od teh je list japonske magnolije hoba, ki je bistven za pripravo hrane. Na krožniku se pogosto znajdejo različne vrste sladkovodnih rib, kot so zlatovčica in jegulja in aju – največja poslastica te regije. Domačini radi uživajo tudi pečeno vloženo zelenjavo, znana in zelo cenjena je sočna govedina hida. Za sladico si privoščijo mizu manju (iz škroba gorskega fižola z različnimi nadevi), kostanjeve piškote kuri kinton ali dango, kolačke iz riževe moke na leseni palčki. Več o zanimivi, pestri in bogati zgodovini, gospodarstvu, obrtništvu in običajih te bogate pokrajine si lahko preberete v e-reviji Življenje na Japonskem KLIK

Industrija izdelave plastičnih modelčkov, ki danes obsega približno 60 % vseh izdelkov na Japonskem, se je začela v omenjeni prefekturi Gifu. Zanjo je zaslužen Takizo Iwasaki, ki se je na začetku 20. stoletja domislil izdelovanja umetnih vzorcev jedi. Kmalu zatem je v svojem rojstnem mestu Gunjoyawata postavil tovarno. Na začetku so bili modelčki izdelani iz voska, danes pa večinoma iz silikona in želatine. Presenetljiv je predvsem njihov videz. Oblikovani so do zadnje podrobnosti, zato gost vedno točno ve, kaj bo dobil (katere prelive, priloge, omake ...). In ko pride prava hrana na mizo, težko skriješ navdušenje – vzorec in hrana sta videti povsem enako!

V japonski prestolnici teh plastičnih modelčkov hrane, mestu Gujo Hachiman, lahko obiščete tudi tovarno, kjer je na ogled prvi izdelan modelček iz leta 1917 – riževa omleta. V njej si lahko za spomin ustvarite tudi svojo "hrano".

Nekaj je treba priznati – japonski inovativnost in podjetnost sta osupljivi in ne poznata meja. Kaj pa mislite vi? So se vam že pocedile sline? 

Zapisala: Špela Mlinar

    Prijava na e-novice

  • S prijavo na novice se strinjate s pogoji novic.
Nasmeh
Razpisana potovanja Ostala potovanja O nas Splošni pogoji Blog Kontakt