Indonezija

Otočje Severni Moluki

08
Nov
2023
26
Oct
2023
14 dni
Hoteli ***/****, polni penzion
2590 EUR
EUR

2450

Ob prijavi do
31. 5. 2023

Kratek opis

Indonezijo sestavlja več tisoč otokov. Zaradi lege ob ekvatorju je to dežela izjemne naravne pestrosti: v njenih gozdovih raste preko 3000 različnih vrst dreves, rastlinstvo in živalstvo na kopnem in v tropskem morju sta ena najbolj raznolikih na planetu. V Indoneziji živijo številna ljudstva, ki govorijo preko 700 živih jezikov. Tu je vse drugače, Indijski ocean se imenuje Indonezijski ocean in dežela Evropa leži "le malo naprej od Tajske" :). Indonezija je eksotična, da bolj ne bi mogla biti. Tokrat bomo ponovno obiskali severni del "otočja dišav" Maluku. Obiskali bomo otok Halmahera, kjer bomo najbrž ponovno največja skupina tujih turistov v tem letu :). Raziskovali bomo tudi manjše sosednje otoke in otočke, med njimi rajski otoček Dodola. Spoznavali bomo pristno Indonezijo in Indonezijce, se kopali na peščenih plažah, opazovali pisane ribice v toplem morju. Z lokalnim vodnikom bomo peš odkrivali bujno tropsko naravo in se osvežili pod slapom sredi tropske zelenine. V programu so tudi kulturnozgodovinske zanimivosti: sultanova palača, najstarejša portugalska trdnjava v tem delu sveta, muzej na prostem "Mala Indonezija" v Jakarti, obiskali bomo nasad muškatnih oreščkov ...

Program potovanja

1. dan, 26 okt 2023

Polet v Indonezijo

Večerni polet iz Ljubljane z eno udobnejših letalskih družb Turkish Airlines, s krajšim prestopanjem, v Indonezijo.

2. dan, 27 okt 2023

Pristanek v Jakarti

Nočitev: Jakarta

Pristanek v Jakarti v popoldanskih urah. Nastanitev in večerja v prijetnem hotelu blizu letališča, kjer si odpočijemo pred zgodnjim letom do otoka Ternate naslednje jutro.

3. dan, 28 okt 2023

Let na otok Ternate

Nočitev: Ternate

Zgodaj zjutraj odletimo na sever, do otoka Ternate. Vulkanski otok Ternate je bil in je še središče najpomembnejšega sultanata v tem delu Indonezije. V najboljših časih je obsegal tudi številne okoliške otoke: velik del Celebesa, južne Filipine, njegov vpliv je segal celo do Maršalovih otokov v Pacifiku. Ogled otoka pričnemo z okusnim kosilom v restavraciji. Nato z lokalnim vodnikom obiščemo jezero Ngade, od koder se odpira pogled na vulkan Maitara in na sosednji otok Tidore. Ogledamo si kolonialno trdnjavo Kalamata, ki so jo zgradili Portugalci in razširili Nizozemci ... Nastanitev v hotelu, po osvežitvi se z avtobusom odpeljemo do restavracije na večerjo.

4. dan, 29 okt 2023

Izlet po otoku

Nočitev: Ternate

Obiskali bomo najstrejšo plantažo muškatnega oreščka in nageljnovih žbic. Te začimbe so prvotno rastle le na teh otokih in so v 16. stoletju povzročile velik interes evropskih pomorskih velesil za to območje. Obisk sultanove palače Ternate, ki stoji na tem mestu že od leta 1257. Nato obiščemo še portugalsko trdnjavo Toluko, ki je nadzorovala trgovino z začimbami. Kosilo v restavraciji. Obiskali bomo jezero Tolire ter plažo Sulamadaha, kjer se bomo tudi kopali in po želji »snorklali « med pisanimi ribicami (lastne maske). Med vračanjem proti hotelu se ustavimo še na polju lave Kulaba pod vulkanom Gamalama. Vrnitev v hotel, nato se z avtobusom odpeljemo do restavracije na večerjo.

5. dan, 30 okt 2023

Otok Halmahera

Nočitev: Tobelo

Po zajtrku se odpeljemo z avtobusom v pristanišče, od koder odplujemo na sosednji večji otok Halmahera, v mestece Sidangoli (pol ure plovbe). Halmahera je zanimiv prvobiten otok, na katerem živi okrog 30 različnih ljudstev. V veliki meri ga še vedno porašča bujen tropski gozd.
Nekoliko daljšo (4 ure) vožnjo z avtobusom zaključimo s kosilom v »Taaga Paca Cottage and Restaurant «. Po kosilu možnost plavanja v sladkovodnem jezeru, ali ogleda bujnega tropskega gozda s čolnom. Vrnitev v mesto Tobelo, nastanitev v hotelu in večerja s tradicionalno glasbo yangere.

6. dan, 31 okt 2023

Tropski otočki Pawole, Tagalaya in Meti, obisk lepih plaž

Nočitev: Tobelo

čudoviti majhni otočki pred krajem Tobelo, »snorklanje «. Posebno Tagalaya in Pawole se ponašata s čudovitimi koralnimi grebeni. Kristalno čista voda in mangrove na Pawole naredijo vtis sladkovodnega jezera.
Kosilo in kasneje tudi večerja v Meti Cottage. Tudi tu možnost kopanja in snorklanja. Opazovanje sončnega zahoda s pomola. Po sončnem zahodu vrnitev s hitrim čolnom na glavni otok.

7. dan, 1 nov 2023

Peš do slapa sredi narave in kopanje na plaži Luari

Nočitev: Tobelo

Uro vožnje z avtobusom do zadnje vasi, od tod peš skozi nasad kokosovih palm, preko majhe reke skozi bujno zelenino do slapa Sapoli, kjer se bomo lahko osvežili v sladki vodi.
Po vrnitvi postanek na plaži Luari, tu kosilo v obliki lunch paketa. če komu ni do nekajurne hoje peš, lahko celo dopoldne preživi na plaži. Popoldne vrnitev v hotel, osvežitev, nato večerja v lokalni restavraciji ob tradicionalni glasbi kulintang.

8. dan, 2 nov 2023

Vzpon na aktivni vulkan Dukono, bujna vegetacija, opazovanje ptic

Nočitev: Tobelo

Po zajtrku ob 6h se najprej z vozili, nato pa peš vzpnemo na aktivni vulkan Dukono (1.335 m). Hodili bomo skozi bujno vegetacijo, kjer bomo spotoma lahko opazovali tropske ptice, višje pa po goli vulkanski pokrajini, po poljih lave posutih z vulkanskim pepelom, do kraterja. Kosilo bo ta dan v obliki lunch paketa.
Kdor se ne bi udeležil vzpona na vulkan, lahko z drugim lokalnim vodnikom obišče tople vrelce, se kopa in snorkla ob lepi plaži.
Vrnitev v hotel in večerja.

9. dan, 3 nov 2023

Otok Morotai, ogled mesta in Muzeja 2. svetovne vojne

Nočitev: Morotai

Po poznem zajtrku (9h) okrog 10h zapustimo hotel in se z zasebnim hitrim čolnom odpeljemo na otok Morotai. Nastanitev v hotelu in kosilo. Po kosilu si ogledamo mesto Morotai, ostanke bojev iz druge svetovne vojne ter Muzej 2. svetovne vojne.

10. dan, 4 nov 2023

Slikoviti otočki Pasir Timbul, Kokya in Dodola

Nočitev: Morotai

Peš do pristanišča, od koder se s hitrim čolnom odpeljemo raziskovat majhne otočke Pasir Timbul, Kokya in Dodola. Kopanje in snorklanje. Kosilo v obliki lunch paketa na otočku Dodola. Popoldne vrnitev v hotel in večerja.

11. dan, 5 nov 2023

Izlet na sever otoka Morotai

Nočitev: Morotai

Po zajtrku se odpeljemo proti severu otoka (3 ure). Prvi postanek bo na plaži Gorago, primerni za plavanje ali dolge sprehode. Lunch paket. Okrog 13.30 nadaljevanje poti, ustavimo se na plaži Batu Lobang. Zvečer pol ure vožnje do hotela, kjer bo večerja ob lokalni glasbi.

12. dan, 6 nov 2023

Spomenik Naka Mura in let nazaj na Javo

Nočitev: Jakarta

Ogled spomenika »Nakamura «. Teruo Nakamura je bil japonski častnik tajvanskega rodu, ki se je v drugi svetovni vojni boril za Japonsko na otoku Morotai, a so ga odkrili na tem istem otoku šele leta 1974, njegov vojaški kodeks mu ni dovoljeval vdaje.
Prevoz do letališča in slovo od otokov Moluku.
Polet na Javo z enim postankom, prevoz do hotela v Jakarti.

13. dan, 7 nov 2023

Jakarta in večerni polet proti Evropi

Jakarta je desetmilijonsko mesto, splet velikega bogastva in revščine, mesto širokih avtocest, visokih nebotičnikov in na prvi pogled kaotičnega vrveža povsod vmes. Ogled zanimivosti Jakarte z zasebnim prevozom in z lokalnim vodnikom. Čas bo tudi za kakšen nakup v katerem od velikih in bogato založenih trgovskih centrov. Zvečer polet domov.

14. dan, 8 nov 2023

Prihod domov

Krajše prestopanje v Istanbulu. Pristanek v Ljubljani zjutraj ob 8.45 in zaključek potovanja.

Dodatne informacije

V ceno so vključeni:

 • letalski prevozi z vsemi taksami po programu,
 • letališki transferi in avtobusni prevozi po programu,
 • polni penzion vse dni potovanja,
 • hoteli 3*/4* in hoteli lokalne kategorije, povsod dvoposteljna soba z lastno kopalnico, kakovostno slovensko vodenje in lokalno vodenje,
 • vstopnine po programu na otočju Maluku in v Jakarti (Taman Mini Indonesia Indah),
 • organizacija potovanja in DDV.

 

Možna doplačila:

 • napitnine lokalnim vodnikom in šoferjem (niso obvezne, so pa zaželene in lepa gesta, če ste zadovoljni s storitvijo),
 • doplačilo za enoposteljno sobo 300 €,
 • prigrizki in pijača na potovanju,
 • osnovno turistično zavarovanje z asistenco v tujini Coris 19,00 €/os., skupinsko 11,80 €/os. (če se za zavarovanje odloči vsaj 7 oseb),
 • zavarovanje rizika odpovedi potovanja 4,7 % cene potovanja (osnovno, sklepa se lahko le ob prijavi), zavarovalni pogoji.

 

Velikost skupine: 15 -20 oseb.

Viza: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za turistična potovanja do 30 dni.

Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Priporočamo, da naredite kopijo potnega lista, morebitnih potovalnih čekov in kreditnih kartic. Eno kopijo si pošljite na svoj osebni e-naslov, drugo pa spravite v nahrbtnik ali kovček ločeno od dokumentov.

COVID pogoji: Trenutno lahko v Indonezijo vstopajo le osebe, ki so po njihovih pravilih »polno cepljene «, in sicer: Polno cepljene so osebe po preteku 14 dni od prejetja dveh odmerkov cepiva ali enega odmerka Johnson & Johnson.

Zdravje: Obveznih cepljenj proti tropskim boleznim za potovanje v Indonezijo ni. Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A ali nalezljivi zlatenici, ki se prenaša s hrano, vodo in neposrednim stikom. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo. Natančnejša navodila za antimalarike prejmete ob pogovoru z zdravnikom ob obisku v ambulanti za potnike v eniizmed ambulant NIJZ, kjer lahko opravite tudi priporočena cepljenja. Hkrati pa ob posvetu dobite vse ostale informacije in navodila za zaščito zdravja na potovanju. Več: http://www.nijz.si/. Nekaj praktičnih nasvetov bomo predstavili tudi na sestanku udeležencev pred odhodom.

če bi želeli biti ponoči povsem zaščiteni pred komarji, morda s seboj prinesete še svojo mrežo proti komarjem. V hotelskih sobah nalogo zaščite pred komarji večinoma opravlja le klimatska naprava, mreže pa niso običajne.

Indonezija je dežela tretjega sveta, zato tam za nas veljajo nekatera pravila prehranjevanja, s katerimi se preprečijo morebitne prebavne motnje. Predvsem je treba upoštevati, da voda iz vodovoda ni pitna. Zato se tudi ledu v pijačah ne uživa. Sadje je treba olupiti. Dobro razkužilo je kozarček žganja ali kokakola. S prejšnjih obiskov dežele lahko potrdimo, da upoštevanje teh pravil uspešno prepreči črevesne težave in omogoči doživetje te zanimive dežele brez zdravstvenih motenj.

Priporočamo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, npr. Coris (lahko uredimo za vas).

Varnost: Indonezija je zelo varna dežela. Domačini so miroljubni, prijazni, pogosto radovedni in odprti do tujcev. Posebej na otočju Maluku bomo deležni nekaj dodatne pozornosti. V bolj turističnih krajih in gneči pa previdnost vseeno ni odveč, npr. na tržnicah priložnost radi izkoristijo žeparji.

Osebne dokumente in denar imejte pri sebi ali v hotelskih sefih. V sobi jih ne puščajte. Za svojo lastnino je odgovoren vsak potnik sam.

Denar: Valuta je indonezijska rupija (IDR). 1 EUR = pribl. 16.500 IDR (februar 2023). S kreditnimi karticami je mogoče plačevati le v večjih trgovinah v mestih (npr. Jakarta), drugje pa boste povsod potrebovali gotovino. Evre bo mogoče zamenjati za indonezijske rupije že na letališču ter v bankah in menjalnicah, denar se lahko dvigne tudi na nekaterih bankomatih z našo kartico Maestro (znesek enkratnega dviga je večinoma omejen na pribl. 2 mio IDR). Menjalni tečaj je najugodnejši v glavnem mestu. Priporočamo, da denar zamenjate v uradnih menjalnicah in ga pozorno preštejete, potrdilo o menjavi pa shranite do izhoda iz države.

Dodatni stroški na potovanju: Indonezija je cenovno ugodna dežela. Hrana je približno polovico cenejša kot pri nas, le cene alkoholnih pijač so podobne slovenskim. V ceno potovanja je vključeno skoraj vse, zato dodatnih stroškov ne bo veliko. Priporočamo 10 € dnevno za pijačo in morda kakšen nakup, spominke.

Indonezijci: Z 281 milijoni prebivalcev je Indonezija po številu prebivalstva na četrtem mestu med državami sveta. Java je najbolj poseljen otok na svetu, saj na območju, velikem kot Grčija, živi kar 130 milijonov ljudi. Tudi po sestavi prebivalcev je Indonezija izjemno raznolika država, v njej živi več kot sto etničnih skupin, med katerimi je največ Javancev, sledijo jim Sundanci in Kitajci. Å število prebivalcev hitro narašča, čemur pa gospodarstvo ne more slediti, zato se pojavljajo zelo velike družbene razlike med bogato elito ter revnimi kmeti in delavci.

Jezik: Indonezijski jezik (Bahasa Indonesia) je eden od malajskih jezikov. Nastal je kot sorazmerno preprost trgovski jezik za sporazumevanje med številnimi narodi, prvič je bil razglašen za uradni jezik v deklaraciji za neodvisnost Indonezije leta 1945. Skoraj vsi prebivalci Indonezije govorijo ta jezik. Poleg indonezijskega jezika govorijo nekateri tudi angleško, večina pa govori vsaj še en jezik (svoje etnične skupine).

Hrana: Indonezija ima zaradi svoje velikosti izjemno raznoliko kulinariko. Številnim jedem je skupna osnova, ki jo Indonezijci imenujejo nasi (riž). V Indoneziji je na voljo veliko zanimivega tropskega sadja in zelenjave. Med pijačami prevladujejo brezalkoholne pijače, saj je Indonezija večinsko muslimanska država. Med njimi je veliko svežih sokov in različnih napitkov, sveže kokosove vode in ostalih bolj klasičnih »sladkih « pijač. Razširjen je zelo sladek črni (pravi) čaj. V vročem tropskem podnebju svetujemo pitje dovolj veliko vode (iz plastenk).

Nekaj tipičnih jedi:
bubur: riž s koščki piščanca, jejo ga za zajtrk, zelo slano,
nasi na vse načine (npr. "nasi goreng" je v voku ocvrt riž z zelenjavo in koščki mesa), bakmi: jajčni rezanci s koščki mesa po želji,
kuetiaw/kwetiau/kway-tiau: ploščati rezanci s sojino omako, postreženi v globokih krožnikih,
Iikan bakar: pečena riba,
rendang: govedina, kuhana v kokosovem mleku in začinjena s karijem.

Za nas je predvidena hrana večinoma z manj pekočega čilija, sicer pa je v Indoneziji razširjena uporaba čilija in ljubitelji pekoče hrane bodo brez težav prišli na svoj račun. Islam je religija večine Indonezijcev, alkohola popijejo le malo, vendar so do njegove uporabe precej tolerantni. Zlasti pivo je splošno razširjeno v restavracijah in barih. Pitje alkohola na javnih površinah je strogo prepovedano, alkohol je dovoljen le starejšim od 21 let. Tipična alkoholna pijača je pivo Bitang.

Hoteli: Izbrali smo najboljše razpoložljive hotele 3*, enkrat tudi 4* in hotele lokalne kategorije. Sobe so povsod dvoposteljne z lastno kopalnico, po dogovoru tudi enoposteljne ali triposteljne.

Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če bi želeli deliti sobo s sopotnikom/sopotnico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi želeli deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

Vreme: Ležeča ob ekvatorju ima Indonezija skozi vse leto vroče tropsko podnebje. Nima štirih letnih časov, ampak suho in mokro obdobje brez znatnih nihanj temperature. Večina otočja ima vlažno obdobje od novembra/decembra do marca in suho od aprila do oktobra. Mokra sezona pomeni več dežja, včasih v obliki hitre plohe navadno popoldne, spet drugič s celodnevnim dežjem ali pa sploh ne dežuje celo več dni skupaj. Padavine se pojavljajo občasno tudi v suhi sezoni in niso zelo predvidljive, je pa suha sezona rahlo toplejša. Veliko je izjem, saj indonezijski arhipelag zajema ogromno območje.

Med izjemami je tudi podnebje severnega dela otočja Maluku (otoki Ternate, Halmahera in manjši okoliški otoki), ki ga bomo obiskali tokrat. Tu je količina padavin skozi vse leto sorazmerno nizka. Med našim obiskom pričakujemo še nekaj manj dežja in vetra ter več sončnih dni kot v drugih obdobjih leta.

Vlaga v zraku je v Indoneziji prisotna ves čas in temperature so skozi vse leto podobne, podnevi med 25 in 35 °C, ponoči med 18 in 25 °C.

Lokalni čas: Lokalni čas je od pet do osem ur pred našim, odvisno od časovnega pasu in letnega časa pri nas.

Oblačila: Indonezija je večinoma muslimanska dežela. Predlagamo, da vaša garderoba vključuje obleko, ki zakriva ramena, dekolte in kolena (kratki rokavi, »kapri « - 3/4 kratke hlače, krila čez kolena ...). S spoštovanjem lokalne kulture si tudi sami pridobimo spoštovanje domačinov. Za večerje so primerne srajce s kratkimi rokavi/polo majice in dolge hlače. Zanimivo je, da Indonezijci nosijo skoraj izključno dolge hlače, vendar so pogosto brez nogavic.

Pripravite se na toplo tropsko vreme, s seboj pa ne pozabite vzeti nekaj kosov toplih oblačil, ki bodo prišli prav v klimatiziranih prostorih. Zelo pomembna je zaščita pred tropskim soncem. Priporočamo odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom) za večji del potovanja in lažje zaprte pohodne čevlje za hojo peš po naravi ("treking") na Halmaheri.

Telefon, internet: Klicna številka iz Indonezije v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Indonezijo je 0062 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Slovenski mobiteli večinoma delujejo, internet je na voljo v večjih krajih. Za klice in sporočila domov priporočamo uporabo aplikacij kot sta Whats App ali Viber, ko boste na internetni povezavi.

Elektrika: Električna napetost je 220 V. Uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji.

Sedežni red na letalu? Sedenje skupine na letalu skupaj ni več samoumevno, kot je bilo nekoč. Včasih se je mogoče za sedenje skupaj brezplačno dogovoriti ob prijavi na let na letališču, zanesljivo pa je sedenje skupaj samo, če se to doplača po izdaji kart v tednu pred odhodom. Znesek doplačila je od prevoznika do prevoznika različen, lahko preverimo. Žal je trend, da postajajo vse storitve na letih plačljive, celo sedenje dveh oseb skupaj, tudi pri "klasičnih" letalskih prevoznikih, kjer je bilo to doslej samoumevno.

Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik - plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

 

Kako se prijavim?

Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališča, datum rojstva in telefon, na katerem ste dosegljivi.
Ob prijavi bomo potrebovali tudi  
kopijo vašega potnega lista  ALI naslednje podatke: številko potnega lista, datum in kraj izdaje potnega lista.

Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun -  prijavnico. Prijavo potrdite s  plačilom akontacije  700 EUR. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d., Swift/BIC: HDELSI22, namen Maluku, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 23-4-2023), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan  Jevšnik, s. p., Dobrič  25, 3313 Polzela. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu-prijavnici.

Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi.