Dežela vzhajajočega sonca

Pomlad na Japonskem

01
May
2024
20
Apr
2024
12 dni
Hoteli z zajtrki
3290 EUR
EUR

2990

Ob prijavi do
31. 12. 2023

Kratek opis

V deželi vzhajajočega sonca naredita vtis visoka tehnologija in moderna arhitektura velemest, še bolj pa obzirnost in spoštljivost Japoncev. Ob sprehodih po čudovitih vrtovih in bambusovih gozdičkih boste začutili mir, ob namakanju v vročih vrelcih pa na prijeten način spoznavali starodavno japonsko kulturo. V programu so kontrasti: moderna čudesa Tokia, Hirošima s svojo žalostno zgodovino, na drugi strani pa mogočne Japonske Alpe, tradicionalne alpske hišice, pokrite z slamo, ter sprehod med templji v Takayami. Potovali bomo z vlaki, tudi z udobnim hitrim vlakom šinkansen, ki doseže hitrost do 320 km/uro. Starodavna kultura se nas bo dotaknila v številnih templjih, obiskali bomo grad ponosnih samurajev v Matsumotu in videli plavajoči tempelj pri otoku Miyajima. Eden vrhuncev potovanja bo pokušina japonske hrane, ki je zaradi svoje izvirnosti zaščitena kot Unescova dediščina. Že veste, kako se pravilno je suši?

Program potovanja

1. dan, 20 apr 2024

Let na Japonsko

Prevoz iz Ljubljane do bližnjega letališča (Dunaj, Zagreb) ali let iz Ljubljane. Let z udobno letalsko družbo (Eva air ali Finnair) z enim postankom do Tokia. Pristanek v Tokiu naslednji dan.

2. dan, 21 apr 2024

Prihod v Tokio

Nočitev v Tokiu

Zaradi leta proti soncu bo ta dan krajši. Po pristanku v Tokiu se z letališkim vlakom odpeljemo do predela Asakusa in se namestimo v prijetnem hotelu. Po želji zvečer krajši sprehod po Asakusi z vodnikom in večerja, odvisno od ure prihoda.

3. dan, 22 apr 2024

Pisana ulica Takeshita, vrtovi Shinjuku Gyoen in Shibuya

Nočitev v Tokiu

Zjutraj se odpravimo raziskovat urejen vrvež japonske metropole. Sprehodimo se po pisani nakupovalni ulici Takeshita. Obiščemo najlepši park v Tokiu -Shinjuku Gyoen National Garden. V četrti Shibuya prečkamo križišče po najbolj prometnem prehodu za pešce na svetu. Zvečer se z našim vodnikom povzpnemo na stolpnico Tokyo Metropolitan, ki s ploščadi v 50. nadstropju z 202 m višine ponuja širen (in brezplačen) razgled na velemesto.

4. dan, 23 apr 2024

Gora Fuji, Hakone in jezero Ashi

Nočitev v Kjotu

Zgodaj zjutraj zapustimo Tokio in se s hitrim vlakom odpeljemo do kraja Hakone, ki leži pod mogočno goro Fuji. Nadaljujemo z edino gorsko železnico na Japonskem do kraja Gora, od koder se z razgledno vzpenjačo spustimo do jezera Ashi. Če bomo imeli srečo z vremenom, nas bo spremljal čudovit pogled na goro Fuji. Z ladjico odplujemo na drugo stran jezera. Prosto za kosilo, nato pa nadaljujemo pot s hitrim vlakom šinkansen do Kjota, kamor prispemo v večernih urah.

5. dan, 24 apr 2024

Kjoto: svetišče Fushimi Inari, tržnica Nishiki in Higashiyama

Nočitev v Kjotu

Odpravili se bomo do enega najlepših in najstarejših svetišč v Kjotu - Fushimi Inari, ki je posvečen Inari - bogu riža, sakeja in blaginje. Povzpeli se bomo po tunelu oranžnih torijev na mistično goro do lepega razgleda na Kjoto (približno ura hoje skupaj). Kosilo si bomo izbrali na tržnici Nishiki z lokalnimi specialitetami.

Prosto in možnost ogleda čajne ceremonije (cena v letu 2023 je bila 6300 JPY/os., trajanje 120 min, vključeno je preoblačenje v tradicionalni kimono) ali obisk interaktivnega muzeja samurajev in ninj (cena v 2023 je bila 2700 JPY/os., trajanje 60-80 min). 

Popoldan preživimo v bolj tradicionalnih predelih mesta Gion in Higashiyama.

6. dan, 25 apr 2024

Celodnevni izlet: plavajoči tempelj v Miyajimi in Hirošima

Nočitev v Kjotu

Zgodaj zjutraj zapustimo Kjoto in se s hitrim vlakom odpeljemo proti zahodu do Hirošime ter z lokalnim vlakom še malo naprej do manjšega trajekta, ki nas popelje na otok Miyajima. Že od daleč bomo zagledali "plavajoč" tori oz. vrata templja Itsukushima-jinja, ki veljajo za enega najpomembnejših simbolov Japonske. Sprehodili se bomo po zelenem otoku, družbo nam bodo delali prijazni jelenčki.

Popoldne obiščemo Hirošimo, mesto z žalostno preteklostjo, ki je vstalo iz pepela in se razvilo v lepo moderno mesto. S tramvajem se zapeljemo do spomenika Atomic Bomb Dome, zgradbe, nad katero je 6. avgusta 1945 razneslo atomsko bombo. Od tod se sprehodimo do parka Peace Memorial Park, kjer boste po želji lahko obiskali še muzej Peace Memorial in spominsko dvorano.

Večerna vožnja v Kjoto in nočitev.

7. dan, 26 apr 2024

Kjoto: bambusov gozdiček in Zlati paviljon (Kinkaku-ji)

Nočitev v Kjotu

čudoviti Kjoto: Po zajtrku se z mestnim vlakom odpeljemo v predel Arashiyama, kjer se sprehodimo po slikovitem bambusovem gozdu in mimo več templjev (v Kjotu je okrog 1000 templjev). Ustavili se bomo v vili Okochi Sanso s čudovitimi vrtovi in razgledom na mesto ter si po želji privoščili pecivo in čaj. Nato prosto za kosilo in nakupe (številne prijetne trgovinice z lokalnimi izdelki).

Popoldne obiščemo enega najlepših templjev na svetu - Kinkakuji (Zlati paviljon). Nočitev v Kjotu.

8. dan, 27 apr 2024

Takayama in muzej na prostem Hida no Sato

Nočitev v Takayami

Po zajtrku se odpeljemo proti Japonskim Alpam v urejeno in simpatično mestece Takayama. Tukaj obiščemo lepo urejen muzej na prostem Hida no Sato s tradicionalnimi s slamo pokritimi hišicami. Nato se  sprehodimo še po starem delu mesta Sanmachi-suji, ki je ohranil videz izpred stoletij. Zvečer boste po želji lahko spoznali tradicionalno japonsko kopališče onsen.  

9. dan, 28 apr 2024

Dolina Kiso: peš od Magoma do Tsumaga

Nočitev v Matsumotu

Celodnevni izlet z lokalnim vodnikom v dolino Kiso. Peš se bomo odpravili med vasicama Magome in Tsumago (okrog 2 uri hoje, skupno trajanje 4-5 ur s postanki za fotografiranje, kosilom in ogledom tradicionalnih vasic).  

Popoldne nadaljujemo v Matsumoto.

10. dan, 29 apr 2024

Grad samurajev v Matsumotu

Nočitev v Tokiu

Sprehod po mestu do gradu, ki je eden najstarejših še ohranjenih lesenih gradov na Japonskem. Peš po ulici Nawate, kjer so trgovinice s spominki. Popoldne zapustimo Matsumoto in se odpeljemo v Tokio.

11. dan, 30 apr 2024

Tokio: Asakusa in Akihabara

 

Ogled čudovitega budističnega templja Sensoji in ulice Nakamise Dori, najstarejše nakupovalne ulice v Tokiu, kjer bomo lahko poskušali slastno japonsko ulično hrano.

Spoznamo četrt Akihabara, ki je znana po številnih trgovinah z elektroniko in japonskimi "game centri". Zanimivost te četrti so tudi kavarne, kjer strežejo japonski anime liki, in manga kavarne, kjer lahko gostje berejo japonske stripe in gledajo DVD-je.

Popoldne se bomo odpravili na letališče in poleteli proti domu.

12. dan, 1 maj 2024

Prihod domov

 

Pristanek na bližnjem letališču in prevoz do Ljubljane.

 

Dodatne informacije

Cena vključuje:

 • povratni let z bližnjega letališča z vsemi taksami,
 • povratni letališki prevoz iz Ljubljane (v primeru leta z Brnika letališki prevoz ni vključen),
 • prevoze po Japonski z udobnimi vlaki, tudi s hitrim vlakom šinkansen,
 • trajekt na otok Miyajima, ladjico po jezeru Ashi, gorsko železnico, avtobus in vzpenjačo v kraju Hakone,
 • nastanitve z zajtrki v dvoposteljnih sobah v japonskih hotelih z dobrimi ocenami gostov,
 • vse vstopnine po programu: vrtovi Shinjuku Gyoen, grad Matsumoto, muzej Hida no Sato, vila Okochi Sanso, Kinkakuji (Zlati paviljon), Ginkakuji (Srebrni paviljon),
 • kakovostno slovensko vodenje,
 • avtobusni izlet v dolino Kiso (Magome in Tsumago) z lokalnim in slovenskim vodnikom,
 • organizacijo potovanja in DDV.

 

Nujna doplačila  (*menjalni tečaj november 2023: 1 € = 160 ¥):

 • mestni promet v Tokiu, Kjotu in Hirošimi (plačuje se sproti, od 230 do 280 ¥ na vožnjo, skupaj okoli 30 €/os.),  
 • prehrana, razen zajtrkov, ki so vključeni (več o prehrani v nadaljevanju).

 

Možna doplačila:

 • morebitne vstopnine in ogledi v prostem času,
 • enoposteljna soba 300 €,
 • turistično zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris - 30,10 €/os. (kritje do 50.000 €), ali skupinska cena ob vsaj 7 osebah - 18,80 €/os.,
 • osnovno zavarovanje rizika odpovedi 4,7 % cene potovanja - sklepa se lahko le ob prijavi, zavarovalni pogoji

 

Posebni pogoji: V želji ohraniti ugodno ceno potovanja za goste, se za to skupino letalske karte kupijo takoj po vaši prijavi na potovanje. Zato si v primeru vaše odjave od potovanja ne glede na naše Splošne pogoje pridržujemo pravico, da zadržimo 900 €/os.. Ti posebni pogoji veljajo le za to potovanje.

Priporočamo sklenitev osnovnega zavarovanja rizika odpovedi, ki zagotavlja vračilo dotedanjih vplačil v primeru novonastale bolezni ali poškodbe vas ali sopotnika, s katerim se prijavljate na potovanje ..., več v zavarovalnih pogojih.

Velikost skupine? Skupina bo majhna, od 10 do največ 20 oseb.

Kje menjati denar, pri nas ali na Japonskem? Nakup japonskih jenov (¥) priporočamo v Sloveniji. Menjava gotovine je seveda mogoča tudi na Japonskem, vendar je menjalni tečaj večinoma manj ugoden. Priporočamo, da imate s seboj dovolj gotovine.

Je mogoče plačevati s karticami? S kreditnimi karticami je mogoče plačevati le ponekod, na primer na letališču, v večjih trgovinah in v večjih restavracijah ... V mnogih manjših trgovinah in lokalih, ki na Japonskem prevladujejo, kreditnih kartic ne sprejemajo. Splošno razširjeno je plačevanje z gotovino (japonski jeni).

Dvigovanje gotovine na številnih japonskih bankomatih s karticami Maestro, ki so bile izdane izven azijsko-pacifiške regije, Kanade in Nizozemske, ta čas ni mogoče.

Prav tako večina bankomatov ne sprejema kreditnih kartic (Mastercard, Visa), ki niso bile izdane na Japonskem. Tuje kreditne kartice sprejemajo le bankomati na pošti in v trgovinah 7-Eleven, provizije za dvigovanje gotovine s kreditnimi karticami so visoke.

Kako je z napitninami? Napitnine na Japonskem niso v navadi. Če bi vseeno želeli nekomu plačati napitnino za dobro opravljeno delo, je zelo pomembno, da denar osebi vedno izročite v kuverti.

Prehrana? Preprosti zajtrki so povsod vključeni v ceno namestitve. Kosila in večerje: najrazličnejša okusna hrana je najugodnejša na tržnicah in stojnicah, povsod razširjene pa so restavracije in zajtrkovalnice, ki ponujajo obroke po cenah od 4 do 12 € (od 500 do 1500 ¥), npr. rezance z zelenjavo/mesom, riž s karijem, juhe. V navadi je pitje čajev. Priporočamo pokušino čim več japonskih jedi. Japonci namreč slovijo po odlični, sveže pripravljeni in zelo pestri prehrani in izboru najrazličnejših jedi, tudi evropskih. Njihovi jedilniki so najpogosteje sestavljeni iz tofuja, riža, morske hrane in seveda sušija, ki je na Japonskem priljubljena jed. Trgovinic in avtomatov s prigrizki je nešteto. Posebej so priljubljeni »bento boxes «, to je hrana zelo lepo pakirana v zabojčkih zavitih v ovijalni papir. Japonska hrana je tudi na seznamu svetovne dediščine v okviru organizacije UNESCO. če pa bi želeli poskusiti kakšno njihovo specialiteto, npr. kobejsko govedino, so cene višje.

Lahko hrano vzamem tudi s seboj? Na Japonsko žal ni dovoljeno vnašati hrane.

Kako bomo potovali po deželi? Japonsko bomo prevozili večinoma z vlaki. Vlaki na Japonskem so zelo čisti, urejeni in udobni, z njimi je prijetno potovati. Vozijo izjemno natančno po voznem redu - ko kazalec obrne minuto, vlak spelje. Čeprav je na vlakih dovoljeno jesti in piti, so ti vedno brezhibno čisti, saj so Japonci navajeni, da za seboj pospravijo in odnesejo smeti. Na vlakih so stranišča, ki so prav tako zelo čista. Japonci se na vlaku nikoli glasno ne pogovarjajo po telefonu ali med seboj. Večina med vožnjo bere knjige ali brska po internetu.

Prtljaga? Priporočamo srednji kovček ali potovalko na kolesih ter manjši nahrbtnik za mesta in izlete.

Kaj lahko pričakujem v nastanitvah? Hotele smo skrbno izbrali, so na osrednjih lokacijah in imajo dobre ocene gostov. Hotelske sobe (z lastno kopalnico) so prijetne in čiste, le nekoliko manjše so, kot v Evropi. Posteljnina, brisače, gel za prhanje in šampon so vključeni, prav tako sušilnik za lase. Ponekod so v sobi tudi zobne ščetke za enkratno uporabo in prave japonske pižame. V sobi je navadno tudi grelnik vode za čaj.  

Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, da ste pripravljeni deliti sobo s sopotnikom/sopotnico. Če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne bi našel, stroške enoposteljne sobe pokrijemo mi.

Kakšne bodo temperature na Japonskem? Kako se obleči?  April je prijeten čas za potovanje po Japonski, saj bo že topleje kot pri nas, ne bo pa še vroče in soparno kot poleti. Po navadi je v tem obdobju stabilno, pretežno jasno vreme, lahko pa je tudi spremenljivo. Temperature bodo čez dan od 15 do 25   °C, v Takayami in Japonskih Alpah nekoliko nižje. Predvsem ponoči se v hribih lahko spustijo pod 10 °C. Priporočamo večplastna spomladanska oblačila, tudi toplo jopico (npr. flis) in vetrovko.

Covid 19 pogoji? Z 8. majem 2023 je Japonska umaknila obvezna potrdila o cepljenju ali negativni PCR test, kar je bil prej pogoj za vstop v državo.

Se na potovanju veliko hodi peš? Hoja, pa čeprav ne preveč zahtevna, je sestavni del tega potovanja. Peš si bomo ogledovali mesta, templje in parke, tu in tam bomo hodili tudi po stopnicah (npr. podzemna železnica) ... Dodatno smo v program vključili posamezne krajše in nezahtevne pešpoti (dolžine so navedene v programu potovanja), tudi tu bo nekaj stopnic. Nekatere razdalje lahko premostite tudi s taksiji (ob dogovoru z vodnikom). Za sproščeno udeležbo na potovanju je zato potrebna običajna telesna pripravljenost. Priporočamo udobne čevlje, planinskih čevljev pa ne boste potrebovali.

Kako je z japonskim vizumom? Slovenski državljani vizuma za bivanje do 90 dni ne potrebujemo. Potni list mora veljati vsaj še 6 mesecev po prihodu na Japonsko.

Sedežni red na letalu? Sedenje skupine na letalu skupaj ni več samoumevno, kot je bilo nekoč. Včasih se je mogoče za sedenje skupaj brezplačno dogovoriti ob prijavi na let na letališču, zanesljivo pa je sedenje skupaj samo, če se to doplača po izdaji kart v tednu pred odhodom. Znesek doplačila je od prevoznika do prevoznika različen, lahko preverimo. Pri nekaterih prevoznikih je na nekaterih linijah še vedno mogoče urediti sedeže skupaj brezplačno. Žal pa je trend, da postajajo vse storitve na letih plačljive, celo sedenje dveh oseb skupaj, tudi pri "klasičnih" letalskih prevoznikih, kjer je bilo to doslej samoumevno.

Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik - plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan  najpozneje dva tedna pred odhodom.

Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

 

Kako se prijavim?

Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 900 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen: Japonska, v polje sklic vpišete številko računa brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 25, 3313 Polzela. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu - prijavnici.

Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi.