Skandinavija s šotori

27
Jul
2024
06
Jul
2024
22 dni
Spanje v šotorih v urejenih kampih
1490 EUR
EUR

1300

Ob prijavi do
31.12.2023

Kratek opis

Bi šli tja, kjer ni ljudi, ker je pokrajina velika in narava divja kot nekoč? Poletno potovanje po Danski, Å vedski in Norveški pripravljamo že od leta 1993 in je naše edino potovanje s spanjem v šotorih. Program vključuje plovbo po fjordu Geiranger, možnost vzpona na najvišji vrh Skandinavije in spoznavanja kitov na odprtem morju pred otočjem Vesteralen, tri čudovite prestolnice, manjša mesta in vasi. Videli bomo danske gradove, runo iz časov Vikingov, lesene norveške cerkvice in spoznali Laponce v deželi polnočnega sonca. Ob lepem vremenu nam ne uide niti kopanje v katerem od številnih jezer, rek ali v morju ... Po bogastvu in raznolikosti vsebin bi lahko rekli, da gre za več potovanj združenih v eno.

Program potovanja

1. dan, 6 jul 2024

Odhod proti severu

Nočna vožnja na sever Nemčije

Večerni odhod iz Ljubljane.

2. dan, 7 jul 2024

Vožnja do severa Nemčije

Nočitev Miramar

Vožnja preko Avstrije in Nemčije vse do prvega kampa na severni obali Nemčije. Na poti si bomo ogledali slikovito srednjeveško mestece Goslar. Po daljši vožnji se bo morda zvečer prileglo kopanje v morju na severu Nemčije.

3. dan, 8 jul 2024

Vikingi in danski kralji

Nočitev Vaggeryd, 450 km

S trajektom v Skandinavijo - na Dansko (1 ura). Valovita kmetijska pokrajina nas bo spremljala do mesta Roskilde, kjer si bomo ogledali zanimiv muzej Vikingov in katedralo z grobnicami številnih danskih kraljev. Popoldne trajekt na Å vedsko (20 min). Tudi južna Å vedska je dokaj ravna, vendar precej bolj gozdnata od Danske. Med širnimi gozdovi so kmetije z barvitimi lesenimi poslopji in prostranimi polji pšenice. Spanje v manjšem kampu ob jezeru Hjortsjun.

4. dan, 9 jul 2024

Vikinško runo, Vadstena in Stockholm

Nočitev Stockholm, 350 km

Dopoldne sprehod po srednjeveškem mestecu Vadstena ob jezeru Vättern. Postanek pri največjem ohranjenem runu - zapisu na skali iz časov Vikingov. Prihod v kamp v Stockholmu in možnost večernega ogleda mesta (javni prevoz) ali sprehod po hribu navzdol do bližnje plaže in kopanje.

5. dan, 10 jul 2024

Stockholm - mesto na vodi

Nočitev Borlange, 210 km

Zjutraj z mestnim prometom v center in ogled "Severnih Benetk". Stockholm je s svojo lego na številnih polotokih in skrbno ohranjeno arhitekturo prejšnjih stoletij zelo lepo mesto. Obiskovalcem ponuja številne kakovostne muzeje z različnih področij (pribl. 75 jih je), urejene vrtove, zgodovinske cerkve in kulturne spomenike (npr. velika Kraljeva palača ...).

Vsem, ki boste v mestu prvič, priporočamo skupen ogled nekaterih izbranih znamenitosti z našim vodnikom: odličen muzej ladje Vasa, sprehod skozi najstarejši muzej na prostem na svetu Skansen in ogled srednjeveškega dela mesta Gamlastan. Morda si privoščite še pogled na mesto z ladjice, ki pluje po kanalih ("hop on - hop off"). Ob skupinskem obisku muzejev velja ugodnejša cena.

Dan lahko po dogovoru z vodnikom preživite tudi po svoje. Ob 16. uri odhod z našim avtobusom iz središča mesta.

6. dan, 11 jul 2024

Pragozd iglavcev Hamra

Nočitev Jarvsand, 480 km

Vožnja skozi pravljično pokrajino mimo Siljanskega jezera (tu sprehod po najdaljšem pomolu na svetu) do nacionalnega parka Hamra. Sprehodili se bomo po krožni poti in si ogledali pragozd iglavcev, ki se je ohranil sredi obširnih gospodarskih gozdov osrednje Å vedske. Zaradi zemljepisne širine bo svetlo zvečer, pa tudi zjutraj, ko se bomo prebudili. Kamp na mirni lokaciji ob jezeru.

7. dan, 12 jul 2024

Prostrani gozdovi osrednje Å vedske

Nočitev okolica Arvidsjaur, 380 km

Vožnja skozi redko poseljeno osrednjo Å vedsko proti severu. Tudi prometa bo malo. V kraju Arvidsjaur je manjši muzej na prostem z lesenimi laponskimi hiškami. Namestitev v kampu ob jezeru.

8. dan, 13 jul 2024

Severni tečajnik, največje švedske brzice in Laponci

Nočitev Kiruna, 370 km

Že zjutraj bomo prečkali severni tečajnik. Drevesa bodo postopoma postajala vse nižja, v višjih legah jih bodo nadomestile grmičaste breze. Sprehodili se bomo ob brzicah izjemnih dimenzij Storforsen na reki Pite, ki je ohranila svojo prvinskost. V Jokkmokku, zdaj že na Laponskem, bomo obiskali prijeten muzej, ki predstavi življenje Laponcev. Zvečer prihod v rudarsko mesto Kiruna in namestitev v kampu nad mestom. V Kiruni stoji arhitekturno zanimiva in daleč največja (sodobna) lesena cerkev v teh krajih, nagrajena je bila tudi arhitektura mestne hiše.

9. dan, 14 jul 2024

Narodni park Abisko, otočje Vesterälen in polnočno sonce

Nočitev Andenes, 430 km

Iz zadnjega švedskega mesta Kiruna vodi cesta postopno navzgor med gore ob norveški meji. Že blizu Norveške leži narodni park Abisko, območje velike pestrosti rastlinstva (vsaj za te kraje visoko na severu). Ogledali si bomo projekcijo fotografij s prizori iz parka in se sprehodili po krožni poti. Nadaljevanje poti preko gora in prihod na Norveško. Vozili se bomo ob najsevernejši potniški železnici na svetu, po kateri prevažajo predvsem velike količine zelo kakovostne železove rude iz rudnikov na Å vedskem do pristanišča Narvik, vozijo pa vse do Narvika tudi potniški vlaki. Po spustu v fjord Narvik nadaljevanje proti najsevernejši točki naše poti, na otočje Vesterälen, čez visoke mostove vse do skrajnega severa otoka Andøya. Tu se bomo nastanili v majhnem kampu ob obali Atlantika. Obala je tu peščena, noči pa svetle. Sonce ne bo zašlo niti ob polnoči.

10. dan, 15 jul 2024

Prost dan na najsevernejši točki poti, možnost ogleda kitov

Nočitev Andenes, 0 km

Ta dan bo mogoče obiskati kite glavače v njihovem naravnem okolju - na odprtem morju ob globokem oceanskem pragu v bližini Andenesa. Aktivnost vključuje tudi ogled projekcije fotografij o življenju kitov in vodenje po manjšem muzeju. Alternativa je ogled »Whale centra « (ki je sicer del ogleda kitov) ali pa lenarjenje in sprehod po zaspani ribiški vasici, ki turistom ponuja vzpon na svetilnik, ogled dveh mini muzejev, sončenje na tihi peščeni obali oz. dan počitka z vonjem po morju €¦ če lenarjenje ni za vas, ob lepem vremenu priporočamo daljši sprehod po obali do vasice Bleik ali pa po predhodnem dogovoru z vodnikom vzpon na razgledni vrh Røyken (1,5 h hoje v eno smer), ki ob lepem vremenu ponuja čudovit razgled na Atlantik in gorat otok.

11. dan, 16 jul 2024

Kanjon Junkerdalsura

Nočitev Storjord, 400 km

Trajekt nazaj na gorato celino. Slikovita vožnja proti jugu. Spremljali nas bodo razgledi na prepadne gore, jezera in divje brzice. Noge si bomo razgibali popoldne v kanjonu Junkerdalsura. V bližini je tudi kamp.

12. dan, 17 jul 2024

Polarni krog in brzice Laksforsen

Nočitev Levanger, 500 km

Vožnja po nenaseljeni, gorati pokrajini proti jugu. Zanimiv bo postanek na polarnem krogu. če bo kdo našel še kakšen kamen, si lahko postavi svojega trolčka, ki mu bo prinesel srečo. Sprehod do divjih brzic Laksforsen, kjer se večkrat lahko vidi losose, kako se selijo proti toku.

13. dan, 18 jul 2024

Trondheim in norveške gore

Nočitev Andalsnes, 370 km

Prosto za ogled Trondheima, nekdanje norveške prestolnice. Ogleda vredna sta notranjost katedrale Nidaros in pogled na stari del mesta ob kanalu. Vožnja preko gorovja Dovrefjell v deželo najlepših norveških fjordov. Ustavili se bomo pod eno najvišjih norveških sten, navpično Trolltindane (1794 m).

14. dan, 19 jul 2024

Slikovit fjord Geiranger

Nočitev Gjeilo pred Lomom, 260 km

Najprej se bomo ustavili v obmorskem Ä€lesundu, manjšem mestu, ki je bilo nekoč pomembno ribiško pristanišče. Zanimiva je notranjost cerkve, predlagamo vzpon na razgledišče (400 stopnic) in sprehod ob morju. Mesto je bilo po velikem požaru v začetku 20. stoletja zgrajeno v takratnem arhitekturnem slogu art nouveau. Pot bomo nadaljevali do vasi Hellesylt, od koder se bomo s trajektom popeljali po znamenitem fjordu Geiranger (> 20 km). Z ladje bomo videli številne slapove, ki padajo v morje, in opuščene kmetije na skalnih policah. Iz fjorda se bomo vzpeli po pravih norveških serpentinah na prelaz z večnim snegom. Postanek ob ledeniškem jezeru, nato pa se bo cesta spuščala ob deroči reki z ogromnimi brzicami. Postanek pri brzicah Pulfoss.

15. dan, 20 jul 2024

Vzpon na najvišji vrh Skandinavije

Nočitev Gjeilo pred Lomom, 0 km

Možnost vzpona na najvišji vrh Skandinavije Galdhupiggen (2469 m), do izhodišča z avtobusom. Spotoma ogled izjemno ohranjene stare cerkvice iz borovih brun, t. i. »stavkirke «. Kdor bi čez dan raje ostal v kampu, se lahko do Loma odpelje s skupino ali z lokalnim avtobusom in si ogleda norveški planinski muzej, obišče cerkvico, se sprehodi po mestecu ... Kamp leži ob reki Visa, tako da je tudi tu ob toplem vremenu možno kopanje ali najem kanuja.

16. dan, 21 jul 2024

Stavkirke Ringebu in Oslo

Nočitev Oslo, 340 km

Vožnja proti Oslu. Pokrajina se umiri, cesta se razširi :). Postanek pri še eni »stavkirke «, leseni cerkvici v kraju Ringebu, in ogled skakalnic v olimpijskem Lillehammerju. Popoldne prihod v Oslo in možnost večernega ogleda mesta (do centra z mestnim prometom) ali sprehod do bližnjega jezera.

17. dan, 22 jul 2024

Oslo - mesto jezer in otokov

Nočitev Oslo, 0 km

Prosto za ogled norveške prestolnice, ki ima v neposredni bližini kar 343 jezer in 40 otokov. Največje med jezeri je Maridalsvannet (3,91 km ²), ki je tudi glavni vir pitne vode v Oslu.

Avtobus ostane v kampu. Predlagamo nakup vozovnic za mestni promet »dagskort «, ki veljajo 24 ur. Z vodnikom si bomo ogledali Vigelandov park in se sprehodili po ožjem mestnem središču, zaprtem za promet, do čudovite opere. Zanimiv je ogled katerega od muzejev na polotoku Bygduy (Muzej na prostem, Polarna ladja Fram, Muzej Kon-tiki ...), na polotok vozi avtobus, do tja pluje iz centra tudi ladjica. Oslo je lepo mesto tudi z morske strani.

18. dan, 23 jul 2024

Prazgodovinske risbe in živahni Guteborg

Nočitev Vittsju, 490 km

Prihod na Å vedsko. Postanek za ogled prazgodovinskih risb na skalah pri Tanumu in obisk muzeja (brezplačno). Sprehod po Guteborgu z vodnikom, nato prosto za samostojno raziskovanje. Značilnost mesta je dolga promenada, polna domačinov in turistov, v mestu je več zanimivih muzejev. Priporočamo kosilo v (pokriti) mestni tržnici, kjer ponujajo najrazličnejše dobrote, od lokalnih do mednarodnih.

19. dan, 24 jul 2024

Grad Frederiksborg

Nočitev København, 170 km

Trajekt nazaj na danski otok Sjaelland, kjer si bomo ogledali enega najlepših gradov na Danskem - grad Frederiksborg. Zvečer bo možnost večernega ogleda Københavna (do tja z mestnim vlakom).

20. dan, 25 jul 2024

København

Nočitev København, 0 km

Zjutraj z mestnim vlakom v mesto in sprehod z vodnikom po centru mesta. Nato prosto za oglede po želji. Tudi danska prestolnica ponuja možnost ogleda številnih zelo kakovostnih muzejev za vse okuse. Grad Rosenborg je bogato opremljen in vreden ogleda, nekaj posebnega so vožnja z ladjico po kanalih, sprehod po živahnem Nyhavnu, pokušina katere izmed odličnih danskih slaščic (npr. wienerbrød) €¦

21. dan, 26 jul 2024

Klifi Møn in večerni ogled Hamburga

400 km do Hamburga

Slikoviti klifi na otoku Møn, sprehod po urejeni poti nad klifi ali po stopnicah navzdol do morja. Trajekt v Nemčijo in vožnja do Hamburga. Prosto za daljši popoldanski in večerni ogled mesta, čas bo tudi za nakupovanje na poletnih razprodajah. Ponoči začetek vožnje proti domu.

22. dan, 27 jul 2024

Vožnja do doma

Vožnja Hamburg-Ljubljana

Vožnja skozi Nemčijo in Avstrijo, prihod v Ljubljano v popoldanskih urah.

Dodatne informacije

Kaj je vključeno v ceno:  Prevoz z udobnim turističnim avtobusom z vsaj 10 prostimi sedeži po programu, namestitve v lastnih šotorih v izbranih kampih, kakovostno slovensko vodenje, trajekti po programu, osnovna hrana (testenine, krompir, riž), organizacija potovanja, DDV.

Pričakovana doplačila:  Vse vstopnine po programu in prevozi v center v prestolnicah (kjer ostane naš avtobus v kampu): do 150 EUR v ustrezni valuti (norveške, švedske in danske krone);  vroča prha okrog 1 EUR/dan;

Vključena ni ostala hrana, ki pa jo je mogoče v veliki meri kupiti že v Sloveniji (več o prehrani v nadaljevanju).

Možna doplačila:

  • ogled kitov: okrog 130 €/os., končna cena bo znana na sestanku mesec pred odhodom, takrat bomo zbrali prijave;
  • vzpon na najvišji vrh: okrog 35 €/os., prijavili se boste lahko na sestanku, kjer bomo vzpon podrobneje predstavili;
  • turistično zavarovanje Coris: 30,90 €/os. oziroma 18,60 €/os. (skupinska cena, ki velja ob prijavi najmanj 7 oseb); obe ceni veljata za osnovno kritje do 25.000 €;
  • zavarovanje rizika odpovedi potovanja: 4,7% cene potovanja (sklepa se lahko le ob prijavi); zavarovalni pogoji,
  • doplačilo za spanje ene osebe v šotoru: 150 €/potovanje.  *če ste pripravljeni deliti šotor in nam to sporočite ob prijavi, doplačila ne zaračunamo, pa čeprav morda primerne osebe za delitev šotora ne bi našli.

 

Komentar:  V preteklih letih so udeleženci potovanja v treh tednih bivanja na severu porabili  okrog 600 €/os. za vse skupaj: za vstopnine, prehrano, javne prevoze in žetone za toplo prho, pa še za kakšen nakup oblačil na poletnih razprodajah. Seveda so nakupovalne navade posameznikov zelo različne in vaša poraba je lahko višja ali nižja, saj način potovanja omogoča oboje.

Kakšen bo avtobus?  Avtobus bo novejši, velik in zelo udoben, z dovolj prostora za noge. Na avtobusu bo pribl. 10 prostih sedežev zaradi prostora in boljšega počutja.

Se bomo veliko vozili?   Da in ne. Prevozili bomo dolge razdalje, vendar traja potovanje dovolj dolgo, da se vožnja razdeli na veliko dni. Izbrali smo zelo udoben avtobus in pri sestavljanju programa posebno pozornost posvetili temu, da bodo vožnje prekinjene z dovolj  zanimivimi in aktivnimi postanki. Izjema sta le prvi in zadnji dan potovanja, ko sta predvideni daljši vožnji preko Nemčije. Trije dnevi bodo povsem brez vožnje, lahko jih izkoristite za počitek ali se udeležite aktivnosti po programu.

Predlagamo, da za poslušanje na avtobusu prinesete čim več glasbe, primerne za vsa ušesa.

Ob kateri uri se ponavadi zvečer prihaja v kamp?  V kampe se pogosto prihaja že okrog 19. ure, kar pomeni v skandinavskem poletju s kratkimi nočmi še nekaj dodatnega prostega časa ob večerih.

Kaj lahko pričakujem v kampih?  Kampi so skrbno izbrani, pretežno manjši in v naravi,  pogosto ob jezerih, rekah ali morju. Omogočajo večerne sprehode in večinoma tudi kopanje, imajo prijetno opremljene kuhinje, čiste prhe z vročo vodo (žetoni ali kartice, včasih brezplačno), nekajkrat tudi pralne in sušilne stroje, TV-sobo ipd.

Kako je z vodnikom?  Skupino vodi izkušen turistični vodnik, ki Skandinavijo dobro pozna. Skrbel bo za nemoten potek potovanja ter predstavil zanimivosti dežel in krajev na poti. Priporočamo tudi predhodno pripravo udeležencev s pomočjo literature in interneta, kjer se lahko seznanite skoraj z vsem, kar bomo obiskali, saj način potovanja omogoča tudi oglede po vaših željah. Zlasti bo možnosti več v glavnih mestih. Vodnik bo tudi v prestolnicah dopoldne predstavil zanimivosti, popoldneve (ali po želji ves dan) pa boste lahko preživeli samostojno. Pred postanki ob poti v manjših mestih, muzejih ipd. bo vodnik vedno povedal, koliko je časa za oglede, in se dogovoril za skupinske popuste pri vstopninah ...

Koliko mora biti najmanj prijavljenih, da bo potovanje izvedenoč  Potovanje se izvede ob prijavi vsaj 28 udeležencev. Zgornje število udeležencev je omejeno s pribl. 10 prostimi sedeži na avtobusu. Potovanje se izvede tudi ob morebitnem manjšem številu prijavljenih (24 -27 oseb), v tem primeru ob doplačilu 150 €/os.

*Dogaja se, da je zanimanja več, kot je predvidenih mest. če vas potovanje zanima, predlagamo zgodnjo prijavo (npr. do februarja ...).

Priporočena zavarovanja?  Priporočamo sklenitev turističnega zdravstvenega zavarovanja Coris z asistenco (prijave bomo zbirali na sestanku mesec dni pred odhodom na potovanje) ali katerega drugega podobnega turističnega zavarovanja. Predlagamo tudi, da si priskrbite evropsko izkaznico zdravstvenega zavarovanja, naročite jo lahko brezplačno na www.zzzs.si.

Ali lahko hrano vzamemo s seboj?  Del hrane bomo vzeli s seboj, saj je zlasti na Norveškem vse precej drago. Od doma je mogoče prinesti vse, kar počaka v prtljažniku avtobusa. Kuhali bomo zvečer, na lastnih plinskih kuhalnikih ali v kuhinjah kampov. V večjih mestih bo mogoče jesti tudi v restavracijah ali na stojnicah na ulici. Različne testenine, riž in krompir so vključeni v ceno potovanja in bodo v prtljažniku avtobusa v dovolj veliki količini na voljo vsem.

Na poti so predvideni redni postanki v trgovinah, kjer boste lahko kupili svežo hrano: npr. sladoled, kruh, pa tudi ribe, meso in zelenjavo ...

Je v Skandinaviji mrzloč Kako se obleči?  Po dolgoletnih izkušnjah poleti prevladuje sončno vreme, lahko pa pričakujemo vmes tudi nekaj deževnih dni.

Običajne poletne temperature so zlasti na jugu Skandinavije le nekaj stopinj nižje od naših poletnih temperatur (glej meteorološke podatke). Dolgi dnevi pomenijo ob sončnem vremenu tudi, da se reke, jezera in morje ogrejejo do temperatur, primernih za kopanje.

V obdobjih slabega vremena pa so lahko predvsem trije dnevi na severu hladni tudi pod 10 °C.  

V zadnjih letih je bilo vreme precej različno, doživeli smo tudi temperaturne ekstreme: v letih 2008 in 2014 temperature okrog 32 °C v Stockholmu in celo na polarnem krogu. Udeleženci so se kopali skoraj vsak dan, v jezerih, rekah in morju.

V 2012 pa je ravno v obdobju potovanja dva tedna precej deževalo. Vseeno je bilo lepega vremena tudi to leto dovolj za vzpon na najvišji vrh Skandinavije, uspešen ogled kitov, kopanje v morju in za pohode po programu. Veseli smo bili, da so bile kljub slabšemu vremenu in potrebi po toplejši garderobi prav vse ankete ob koncu potovanja tudi to leto zelo pozitivne. Z veseljem jih pokažemo, iz vseh drugih let tudi :).

Poletji 2015 in 2016 sta bili ponovno netipični: bilo je hladneje in nekaj dni precej deževno.

Poletje 2017 je postreglo s sončnim vremenom in je omogočilo kopanje skoraj vsak dan, a je bilo na skrajnem severu poti nekaj dni hladno.

Kljub dolgoletnim pretežno dobrim izkušnjam s sončnim in suhim vremenom v juliju je vreme težko napovedovati. S seboj je potrebno vzeti vsa oblačila: od kratkih hlač, sončnih očal in kopalk do termoflisa, vetrovke in kape. Priporočamo večplastna oblačila   -  za vse vremenske razmere.

Predlagamo, da si vsaj enkrat na potovanju oblačila operete, s tem bodo potovalke manjše. Pralni in sušilni stroji so v nekaterih kampih.  

Å otori in oprema za taborjenje:  Priporočamo šotore igluje z dvojno steno, njihova prednost je zelo hitro postavljanje. Spalna vreča naj bo topla (dobro spanje naredi cel dan lepši, lažje je odpreti zadrgo, če je vroče, kot spati oblečen). Potrebovali boste tudi kakovostno, po možnosti mehko izolacijo od tal, najboljša je pena, ki se še malo napihne.

Ker je treba šotore postavljati in pospravljati pogosto, bo pri tem opravilu dobrodošla medsebojna pomoč. In ker je tudi prtljažni prostor avtobusa omejen, priporočamo spanje vsaj dveh oseb v enem šotoru. Vsi, ki se prijavljate na potovanje posamezno, se boste za to možnost lahko dogovorili s sopotniki na sestanku mesec pred odhodom. Å otorjenje v kampih se plačuje večinoma po številu šotorov, zato je treba šotorjenje le ene osebe v šotoru, podobno kot enoposteljno sobo v hotelu, doplačati (več v možna doplačila).

Kako bo potekal vzpon na najvišji vrh Norveškeč  Vzpon in sestop skupaj trajata med pet in šest ur. Velik del vzpona poteka po položnem ledeniku, le zgornji del je strmejši. Za vzpon na najvišji vrh Skandinavije boste potrebovali po možnosti nepremočljive gojzarje in manjši nahrbtnik ter topla večplastna oblačila. Pogoj za udeležbo je dosledno upoštevanje navodil vodnika. Vzpon bo potekal pod vodstvom norveških gorskih vodnikov ali izkušenega slovenskega planinskega vodnika. Ob neugodnih vremenskih razmerah ali zelo slabi vremenski napovedi si pridržujemo možnost odpovedi vzpona.

Kdor se ne bi udeležil vzpona, lahko dan izkoristi za počitek v kampu ali se zjutraj odpelje s skupino v Lom, nekoliko večjo gorsko turistično vas, kjer si lahko med drugim ogleda norveški planinski muzej.

Kje menjati denar, pri nas ali v Skandinaviji?  Najbolj preprosto je  dvigovanje tamkajšnje gotovine na bankomatih s kartico Maestro ali plačevanje s kreditnimi karticami. Vseeno predlagamo, da del danskih, švedskih in norveških kron kupite že doma, vsaj v protivrednosti 50 EUR za vsako državo. Razlog je ta, da včasih prvi večer v novi državi ob poti ni bankomatov ali menjalnice, vi pa boste želeli kaj kupiti in morda plačevanje s kartico v kampu ne bo mogoče. Krone je treba na večini slovenskih bank naročiti vnaprej.

Ali lahko potujem z osebno izkaznicoč  Da, potujete lahko z osebno izkaznico ali s potnim listom. Priporočamo, da preverite veljavnost vašega osebnega dokumenta in v primeru neveljavnosti starega vlogo za izdajo novega dokumenta vložite vsaj tri tedne, preden dokument potrebujete.

Å e neobvezujoč predlog: pred odhodom na pot skenirajte svojo osebno izkaznico ali potni list, dokument pa si pošljite na svoj e-naslov. Tako boste lahko v primeru izgube dokumentov kjerkoli dokazali svojo identiteto.

Ali je možno plačilo na več obrokov?  Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik   - plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek?  Sestanek udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Vas zanima še kaj o potovanju?  Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili.  

Kako se prijavim?

Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke:  ime in priimek  (enako kot v osebnem dokumentu!),  naslov stalnega bivališča,  datum rojstva  in  telefon, kjer ste dosegljivi.

Po prejemu vaših podatkov vam  po pošti pošljemo račun - prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 400 EUR. *Razlika se poravna do dva tedna pred odhodom.

Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN  SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d.  (Swift/BIC:  HDELSI22), namen  Skandinavija s šotori, v polje sklic vpišete številko računa brez letnice, koda namena:  SCVE, prejemnik:  Damjan  Jevšnik, s. p., Dobrič 25, 3313 Polzela.  Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu   -  prijavnici.

Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi.