Temperamentna domovina flamenka

Andaluzija in Gibraltar

6 dni
Hoteli 3*
Letalo, avtobus

Kratek opis

Sončna in temperamentna dežela na jugu Španije Andaluzija je domovina flamenka, bikoborb in slikovitih mest. Burna preteklost z dolgotrajno prisotnostjo Mavrov se občuti v kulturni dediščini kot tudi v značilnem življenjskem slogu prijaznih Andaluzijcev. Obiskali bomo glavno mesto pokrajine – Sevillo, starodavno mediteransko mesto Cadiz ter spoznali nagajive opice v Gibraltarju. Nekajkrat bomo hodili peš po urejenih poteh, vonjali mediteransko rastje in poslušali šum valov. Ustavili se bomo v domačem kraju Pabla Picassa, se sprehodili v nacionalnem parku Sierra Nevada ter obiskali čudovito Alhambro - najlepšo dediščino arabske kulture. Ogledali si bomo tudi prazgodovinski dolmen, v andaluzijskem višavju pa bomo raziskovali slikovite bele vasice. Potovanje lahko pripravimo za zaključene skupine. Obisk Andaluzije priporočamo pomladi ali jeseni, saj je vreme takrat najbolj prijetno.

Program potovanja

1. dan
Sevilla
Nočitev Sevilla, 240km + 10km

Zjutraj odhod iz Ljubljane in prevoz z udobnim avtobusom do letališča Benetke. Opoldanski let v Sevillo preko Madrida. Pristanek v topli Andaluziji v poznih popoldanskih urah ter namestitev v hotelu. Prost večer v Sevilli. Glavno mesto Andaluzije je zagotovo eno najlepših španskih mest, poznano je po festivalih Semana Santa (Sveti teden) in Feria de Sevilla. Sevilla je tudi središče dveh prepoznavnih tradicij Andaluzije – flamenka in bikoborbe. Ta večer si lahko ogledate flamenko (potrebna je rezervacija ob prijavi na potovanje).

 

2. dan
Sevilla in obmorski Cadiz
Nočitev v okolici Gibraltarja, 240km

Po zajtrku ogled starega dela mesta in ogled znamenitosti: palača kraljeve družine Alcazar, seviljska Katedrala, ki je ena največjih katedral na svetu z znamenitim minaretom imenovanim La Giralda - ostankom mošeje, ki je nekoč stala na mestu katedrale, prizorišče bikoborb Plaza de Toros, trg Plaza Nueva in trg Plaza de Espana, ki se ga boste morda spomnili iz sage Vojne zvezd. Po skupnem ogledu prosto za kosilo, nato pa nadaljevanje proti jugu, v obmorsko mesto Cadiz, ki je eno najstarejših mest v Evropi. Ustanovili so ga Feničani daljnega leta 1100 pr. n. št.. Cadiz je bil v 18. stoletju najbogatejše mesto Španije. Sprehodili se bomo po obalni poti (približno ura in pol hoje) in si mesto ogledali z malo drugačne perspektive.

3. dan
Gibraltar in Malaga
Nočitev Malaga, 160km

Zapustili bomo Španijo in se za nekaj ur odpravili v Veliko Britanijo, v Gibraltar. Čez mejo se bomo odpravili peš preko letališke steze in se z vzpenjačo povzpeli na razgledno točko. Srečali bomo nagajive opice in se nato sprehodili po urejenih poteh s širnim razgledom na Gibraltarsko ožino. Za kosilo priporočamo angleški fish & chips, nato se bomo vrnili v Španijo.

Po obali Costa del Sol bomo nadaljevali do čudovitega sredozemskega mesta Malage. Malaga ni le ime sladoleda, ampak je tudi rojstni kraj Pabla Picassa. Prost večer.

4. dan
Pešhoja v Sierra Nevadi
Nočitev Granada, 150km

Zjutraj se bomo skupaj sprehodili po Malagi in si ogledali Picassov muzej. Pot bomo nato nadaljevali proti goram, v nacionalni park Sierra Nevada, kjer si bomo privoščili lažji pohod po dolini Monachil (približno 2h hoje). Sprehodili se bomo po slikoviti soteski polni sadnega drevja in divjih cvetlic, prečkali bomo številne viseče mostove. Popoldne nadaljevanje do Granade in skupen ogled mesta.

5. dan
Znamenita Alhambra in prazgodovinski dolmen
Nočitev Ronda, 190km

Po zajtrku si bomo skupaj ogledali čudovito Alhambro, mavrski dvorec iz 14. stoletja, ki predstavlja eno najlepših del arabske arhitekture. Popoldne bomo zapustili Granado in se odpeljali v Antequere, kjer si bomo ogledali prazgodovinski dolmen. Nato vožnja v andaluzijsko višavje do slikovite bele vasice Ronda. Prost večer.

6. dan
Bela Ronda in let domov
130km + 240km

Dopoldne bomo raziskovali simpatično mestece, popoldne pa se bomo odpeljali nazaj v Sevillo, od koder bomo poleteli nazaj proti domu. Pristanek v Benetkah okoli 22. ure, transfer v Slovenijo.

  Dodatne informacije

  Cena potovanja? Leta 2012 je veljala cena 770 €/os. ob prijavi vsaj 25 oseb. Cena je vključevala letališki transfer iz Ljubljane, povratno letalsko karto do Seville, letališke pristojbine, 5 nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelih 3*, prevoze ter oglede po programu, kakovostno slovensko vodenje, lokalno vodenje v Alhambri in v Rondi, vstopnino v Picassov muzej v Malagi, vstopnino v Alhambro, organizacijo potovanja in DDV.

  Velikost skupine? Ponudbo lahko pripravimo za poljubno veliko skupino.

  Hoteli? Izbrali smo prijetne hotele s 3* z zajtrki na dobrih lokacijah. Uredimo lahko enoposteljne sobe (za doplačilo) ali troposteljne sobe.

  Vodnik? Skupino bo spremljal prijazen slovensko govoreč vodnik z licenco GZS, ki Jug Španije dobro pozna. Dvakrat se nam bo priključil tudi lokalni vodnik.

  Zavarovanje? Zavarovanje rizika odpovedi je možno ob prijavi (več rubriki Splošni pogoji na www.ta-nasmeh.com). Uredimo lahko tudi turistično zavarovanje Coris. Ker je Španija urejena država in članica EU, boste dejansko potrebovali le evropsko zdravstveno izkaznico, katero si lahko brezplačno uredite sami na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (vsaj 10 dni pred odhodom).

  Kakšno je vreme na jugu Španije jeseni in spomladi? Temperature se podnevi lahko dvignejo nad 20 stopinj C, ponoči pričakujemo temperature okrog 10 stopinj C. Jesen je precej sončna z redkimi padavinami, ki ponavadi ne trajajo več kot 24 ur. Podobno vreme je tudi spomladi.

  Nujna oprema? Udobna oblačila, udobni lažji pohodni čevlji, manjši nahrbtnik (za po mestih in tudi za hojo), fotoaparat.

  Koliko denarja moramo vzeti s seboj? Denar boste potrebovali predvsem za kosila in večerje, cene teh so podobne ali nižje kot pri nas. Španci kot plačilno sredstvo uporabljajo evro. Denar boste lahko dvigovali na bankomatih z bančno kartico Maestro, podobno kot doma. Za plačevanje priporočamo plačilne kartice Visa ali Mastercard ali gotovino.

  Katere dokumente potrebujem za potovanje? V Španijo lahko potujete z veljavno osebno izkaznico ali s potnim listom. Koristno je pravočasno preveriti veljavnost vaših potovalnih dokumentov. V primeru poteka veljavnosti vlogo za izdajo novega dokumenta vložite vsaj tri tedne pred potovanjem. Predlog: Pred odhodom na pot skenirajte svoj potni list in/ali osebno izkaznico, dokumente pa si pošljite na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube ali kraje dokumentov.

  Ali je možno plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Kako? Po prejemu našega računa s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. Za preostali znesek si lahko na vaši banki s predložitvijo računa TA Nasmeh uredite trajnik - plačilo na več enakih obrokov tako, da se zadnji obrok plača do dva tedna pred odhodom. Ob plačilu na več obrokov je lahko akontacija po dogovoru tudi nižja.