Zeleni otok

Irska in Severna Irska

10 dni
Hoteli 3* in 4*
Letalo, avtobus

Kratek opis

Potovanje smo že nekajkrat izvedli v poletnem času s skupino 22 - 30 oseb. Poleg klasičnih znamenitosti Irske smo v ta program vključili še lepote Severne Irske: nenavaden Velikanov nasip, viseč most Carrick-A-Rede in moderni Belfast. Potovanje lahko pripravimo za zaključeno skupino.

Program potovanja

1. dan
Let v Dublin, Wicklow Gap, Glendalough, Kilkenny
Nočitev Kilkenny, 180km

Zgodaj zjutraj transfer iz Slovenije na bližnje letališče. Dopoldanski let v Dublin. Po pristanku se bomo z avtobusom mimo vasice Hollywood odpeljali proti okrožju Wicklow, ki ga zaradi naravnih lepot imenujejo »Vrtovi Irske«. Čez prelaz Wicklow Gap v dolino Glendalough, kjer si bomo ogledali razpršene ostanke zgodnjekrščanskih naselbin (peš). Pot nadaljujemo v Kilkeny, nočitev.

2. dan
Kilkenny, Rock of Cashel, grad Blarney
Nočitev Cork, 180km

Po zajtrku sprehod z vodnico po enem najlepših srednjeveških mest (Kilkenny). Sledi vožnja do slikovite zgradbe Rock of Cashel nad strnjenim mestecem Cashel, tu prosto za kosilo. Nato bomo obiskali še grad Blarney, lahko boste poljubili Blarneyev kamen, obiskati vrtove, grajske ječe in Rock Close. Vožnja do bližnjega Corka, nocitev.

3. dan
Ring of Kerry, večer v Killarneyu
Killarney, 250km

Panoramska cesta Ring of Kerry po polotoku Iveragh je najbolj priljubljena za izletniške vožnje na Irskem in prav gotovo ena najlepših, z divjimi barji, čudovitimi razgledi na obalo in lepo hribovito pokrajino. Eden od postankov bo v zanimivem Fox Inn: priporočamo odličen Irish coffee. Prihod v živahno turistično mestece Killarney.

4. dan
Polotok Dingle in vasica Adare
Nočitev Limerick, 220km

Zjutraj se bomo odpravili proti najlepšemu irskemu polotoku Dingle in se ustavili v istoimenskem kraju, ki je hkrati tudi najzahodnejše mestece na Irskem. Maskota je delfin Fungie. Polotok je eden redkih krajev z ohranjenim prvobitnim irskim jezikom. Obiskali bomo skrivnostni Gallarusov oratorij (najbolje ohranjena zgodnjekršcanska cerkev na Irskem) in Ogham Stone, kamen s staro keltsko pisavo pred kapelico Kilmalkedar. Nadaljevanje proti severu, obisk idilicne vasice Adare, kjer še stojijo s slamo krite hišice.

5. dan
Moherski klifi, Burren, Galway
Nočitev Galway, 170km

Znameniti Moherski klifi so najveličastnejši evropski klifi, dvigajo se do 220 metrov nad morjem. Sprehod po robu nad klifi, z nami bo zvok vetra in bučanje valov daleč spodaj ter kolonije morskih ptic, ki gnezdijo v strmih pečinah. Vožnja skozi gričevnato pokrajino Burren, katero zaznamuje siv apnenec in neposeljenost. To je tudi pokrajina desetin starodavnih spomenikov imenovanih "dolmen" (sprehodili se bomo do enega od njih), suhih travnikov s pisanim cvetjem in irske glasbe. Popoldne prispemo v Galway, ogled mesta - sprehod po lesenih mostovih in slikovitih ulicah. Zvečer predlagamo obisk enega od številnih pubov.

6. dan
Nacionalni park Connemara, Kylemore, Westport, Sligo
Nočitev Sligo, 290km

Romantična pokrajina nacionalnega parka Connemara, sprehodili se bomo po lažji razgledni poti pod hribom Diamond Hill. Nato se bomo ustavili v Kylemoreu ter si ogledali najbolj romantičen dvorec na Irskem, ki sedaj služi kot samostan. Slikoviti Clew bay. Sprehod po živahnem mestu pisanih hišic Westportu in čas za pozno kosilo. Nadaljevanje do simpatičnega Sliga - mesta školjk, ki je ime dobilo po bogatem ulovu školjk na obali.

7. dan
Derry, Giant's Causeway, Bushmills destilery
Nočitev Belfast, 310km

Po zajtrku postanek za fotografiranje znamenite mizaste gore Ben Bulben v bližini Sliga, nato pa nadaljevanje proti severu. Zapustili bomo Republiko Irsko in vstopili v Severno Irsko, ki je del Velike Britanije. Ustavili se bomo pri jezeru Lough Erne, se sprehodili po obzidju lepega Derry-ja (za unioniste Londonderry-ja), mesta, ki danes cvete kljub nedavni burni zgodovini, na katero še vedno spominjajo grafiti. Sledi obisk najstarejše uradno delujoče destilarne viskija na svetu Bushmills (1608) ter degustacija. Ogled slikovite severne obale (Antrim coast). Najprej se bomo ustavili pri Giant's Causeway (Velikanova cesta), kjer bomo lahko občudovali na tisoče šesterokotnih kamnov, ki spominjajo na tlakovano pot v morje. Nato se bomo odpeljali še do Carrick-a-Rede Rope bridge in se sprehodili po visečem mostu 24 metrov nad morjem. Pozen prihod in nočitev v glavnem mestu Severne Irske - Belfastu.

8. dan
Belfast in Bru na Boinne
Nočitev Dublin, 190km

Dopoldne si bomo vzeli čas za ogled Belfasta. Belfast je bil središce črnega obdobja nemirov v 70. letih, danes pa je prijetno mesto, ki je med turisti še precej neodkrito. Belfast je poznan po največji ladjedelnici v mestu Harland and Wolff, ki je izdelala znamenito ladjo RMS Titanic. Sprehodili se bomo po centru mesta, mimo opere in mestne hiše ter obiskali zanimiv Ulsterski muzej. Popoldne se bomo odpeljali do najpomembnejšega neolitskega spomenika na Irskem - Bru na Boinne center (Newgrange – Knowth), kjer si bomo ogledali enega od hodniških grobov izjemne velikosti. Zvecer prihod v Dublin.

9. dan
Dublin
Nočitev Dublin

Dopoldne skupen ogled živahne irske prestolnice, znamenitosti vzdolž reke Liffey: stolnica Sv. Patricka, univerza Trinity College, kjer hranijo najdragocenejšo irsko knjigo Book of Kells, ulica O'Connel Street, Marion Square…, popoldne predlagamo obisk pivovarne Guinness ali ogled še kakšne zanimivosti, z vodnikom ali samostojno, lahko pa si vzamete tudi prosti čas za zadnje nakupovanje spominkov. Zvečer priporočamo obisk kakšnega pristnega puba z irsko glasbo (npr. Irish night v hotelu Arlington – potrebno je rezervirati za skupino, *možno tudi večer prej).

10. dan
Let domov

Transfer do letališča, let do Benetk in transfer v Slovenijo.

  Dodatne informacije

  Ob kateri uri se ponavadi zvečer prihaja v hotel? Potrudili se bomo, da bomo prihajali v hotele vsaj do 19. ure, časa za večerjo bo dovolj. Glede na lokacije hotelov je pogosto možen večerni sprehod po centru mesta...

  Kakšen bo avtobus na Irskem? Predvidevamo novejši zelo udoben avtobus. Prosti sedeži so sicer praksa na vseh naših potovanjih.

  Kako je s hrano? Čez dan se bomo ustavljali v mestih in mestecih v času kosila. V hotelih bo vključen zajtrk, za doplačilo pa bo možno rezervirati tudi večerje.

  Vodnik? Skupino spremlja izkušen turistični vodnik z licenco GZS. Na poti vam bomo poskušali predstaviti kar največ informacij o deželi, ljudeh, preteklosti in sedanjosti. Vseeno priporočamo predhodno pripravo udeležencev zlasti na mesto Dublin, kjer je znamenitosti, muzejev in možnosti zabave več kot bo časa zanje...

  Kakšno vreme lahko pričakujemo na Irskem? Nekdo je o Irski zapisal: Dežela hladnega vremena in toplih ljudi. Vreme na Irskem velja za muhasto in lahko se zgodi, da občutimo vse letne čase v enem dnevu. Povprečne temperature se gibljejo poleti okoli 20°C.

  Nujna oprema? Udobna večplastna oblačila, zaščita proti dežju, udobno obuvalo, za hojo po pešpoteh pohodni čevlji ali lažji gojzarji, manjši nahrbtnik, fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, adapter za britansko otočje.

  Koliko denarja moram vzeti s seboj? Žal vam na to vprašanje ne bomo mogli zadovoljivo odgovoriti, saj je poraba denarja lahko zelo različna. Glede na to, da je skoraj vse vključeno v ceno, dodatni stroški ne bodo visoki. Predlagamo ogled internetnih strani za izračun vstopnin v izbrane muzeje v Dublinu ali izposojo katerega od vodničkov v knjižnjici (npr. Lonely planet). Restavracije so nekoliko dražje kot pri nas, v trgovinah so cene primerljive slovenskim.

  Menjava denarja? Tudi Irci uporabljajo evre, zato vse skrbi v zvezi z menjavo denarja odpadejo. Denar boste lahko dvigovali na bankomatih z bančno kartico Maestro. Razširjeno plačilno sredstvo tudi plačilne kartice (Mastercard, Visa).

  Lahko na Irsko potujem z osebno izkaznico? Da, Irska je članica EU in zato lahko Slovenci tja potujemo z veljavno osebno izkaznico, ali s potnim listom. Svetujemo vam, da preverite veljavnost vaših potovalnih dokumentov in da v primeru neveljavnosti starega vlogo za izdajo novega dokumenta vložite vsaj tri tedne preden dokument potrebujete.

  Nasvet pred potovanjem: Pred odhodom na pot skenirajte svoj potni list ali osebno izkaznico z obeh strani, dokument pa si pošljite na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube ali kraje dokumentov.