Dežela tam spodaj

Avstralija

17 dni
Hostli
Avtobus ali rent-a-car

Kratek opis

Podali se bomo na pot po avstralski divjini, pod sveto goro Uluru spoznali zakone in navade plemena Anangu, snorkljali na velikem koralnem grebenu, obiskali deževni gozd in krokodile, prevozili najbolj slavno cesto Great Ocean Road in se naužili mestnega vrveža v Sydneyu in Melbournu. Na otoku Phillip bomo spoznali simpatične koale, ob mraku pa bomo spremljali prihod najmanjših pingvinov na plažo. Poskušali bomo razbrati pomen stenskih poslikav v jamah, se po želji vozili s kajaki, snorkljali in se sprehodili po nekaterih najlepših poteh v nacionalnih parkih.

Program potovanja

1. dan
Let v Avstralijo

Prevoz do bližnjega letališča (Benetke, Zagreb, Munchen) in polet proti Avstraliji.

2. dan
Let v Avstralijo
Nočitev Sydney

Zaradi leta proti soncu in časovne razlike bo ta dan pol krajši in bo minil pretežno na letalu. Čas, ki ga boste imeli ta dan v izobilju, pa bodo pomagali krajšati številni novejši filmi ter okusna in pogosta hrana in pijača po izbiri. Morda vzamete s seboj še kakšno dobro knjigo.

Zvečer pristanek v Sydneyu, prevoz do namestitve in nočitev.

3. dan
Sydney
Nočitev Sydney

V Sydneyu živi kar 4,5 milijona ljudi, vendar večina v nizkih hišicah. Ljudje po ulicah še vedno hodijo in ne hitijo, doma so ob čudovitem naravnem pristanišču – zalivu Sydney Harbour, zelo blizu najlepših plaž Avstralije. Ogled središča mesta z vodnikom. Do znamenitega mostu Harbour bridge in razgledišča Pylon lookout se boste sprehodili skozi zgodovinski predel imenovan The Rocks, z ohranjeno kolonialno arhitekturo. Priporočamo obisk muzeja The Rocks Discovery Museum, kjer spoznate ne ravno zgledno preteklost najstarejše evropske naselbine v teh krajih. Nato do sydneyske opere, ki je na seznamu svetovne arhitekturne dediščine in morda obisk prelepega botaničnega vrta Royal Botanical Gardens z razgledi na Sydneyski zaliv.

Nočitev v Sydneyu.

4. dan
Sydney
Nočitev Sydney

Dan lahko preživite na več načinov: Predlagamo ogled avstralskega pomorskega muzeja Australian National Maritime Museum z repliko ladje kapitana Cooka HMB Endeavour, ali čudovit akvarij Sydney Aquarium (muzeji so odprti večinoma le do 17h), lahko pa se z ladjo družbe Captain Cook zapeljete po zalivu (uro in pol, od 32 AUD online). Popoldne/zvečer priporočamo daljši sprehod od plaže Bondi po razgledni poti nad visokimi prepadnimi klifi imenovani Coogey Clifftop walk mimo več lepih zalivov (možnost »snorklanja« na plaži Clovelly) vse do plaže Coogey (2 uri in pol peš), vrnitev z mestnim prometom.

*Zanimivo je vodeno jutranje veslanje s kajaki po Sydney Harbour (okoli 90 AUD/os.)

*Lahko se s trajektom iz centra zapeljete 12 km po Sydney Harbour (mimo Sydney Harbour National Park in Taronga ZOO - z razgledom na zaliv in mimo nekaterih najlepših vil) do predela Manly in še ene čudovite plaže Manly beach, kjer se lahko kopate v morju ali v velikem bazenu z morsko vodo ali pa se sprehodite po delu sprehajalne poti Manly Scenic Walkway.

Nočitev v Sydneyu.

5. dan
Blue Mountains
Nočitev Sydney

Po zajtrku vožnja do območja 1100 m visokega platoja iz peščenjaka imenovanega Blue mountains, ki ga prekinjajo prepadne skalnate soteske in pokrivajo strnjeni evkaliptusovi gozdovi. Gorovje je dolgo veljalo za neprehodno in je preprečevalo širjenje poselitve Avstralije proti notranjosti. Danes so »Modre gore« na seznamu svetovne dediščine UNESCO, ime je nastalo zaradi izparevanja eteričnih olj evkaliptusa in prosojnih modrikastih meglic…

Po postanku v bližini 300 m visokih slapov Wentworth falls se ustavimo v turističnem mestecu Katoomba in se sprehodimo po zelo razgledni poti najprej po vrhu visokih pečin, nato pa pod njimi. S platoja se po več kot 800 strmih stopnicah Giant Stairway spustimo 300 metrov nižje mimo znamenitih skalnih osamelcev Three Sisters, nadaljujemo po poti Federal Pass pod klifi proti slapu Katoomba Cascades in se iz dna doline povzpnemo nazaj na plato po stopnicah Furber stairs ali se zapeljemo navzgor z železnico ali z žičnico (3 ure in pol hoje, pot je dobro zavarovana in označena). 
Postanek v Scenic World, kjer se lahko popeljete preko doline z gondolo s steklenim dnom.
Po panoramski cesti »Bells Line of Road« po nekaj razglednih postankih zapustite Blue mountains. Vrnitev v Sydney v večernih urah, nočitev.

6. dan
Cairns Tjapukai Cultural Park
Nočitev Cairns

Jutranji polet iz Sydneya v Cairns in prevoz do namestitve. Obiščemo Tjapukai Cultural Park, kjer boste lahko spoznali kulturo avstralskih staroselcev. Na njihovi spletni strani najdete različne možnosti obiska centra, med drugim ponujajo nočni ogled s predstavo in z aboriginsko večerjo: http://tjapukai.tourstogo.com.au/operator/574-tjapukai-aboriginal-cultural-park/

Nočitev v Cairnsu.

7. dan
Deževni gozd Daintree
Nočitev Cairns

Vožnja proti severu v deževni gozd. Postanek v Cow Bay-u, v Daintree Discovery Centre in sprehod po eni od učnih poti (npr. Jindalba Boardwalk, 700 m dolga krožna pot). V bližini je še razgledišče Walu Wugirriga, ki ponuja razgled na otok Snapper in deževni gozd. Morda se zapeljemo še do peščene plaže Cow Bay Beach. V Cape Kimberly je še nekaj lepih pešpoti različnih dolžin (od 15 min do 1 h), imenovanih Daintree Forest Trails.

V vasici Daintree Village se zapeljemo z ladjico po istoimenski reki med krokodili. Priporočamo http://www.daintreerivercruises.com/, cena 27 AUD.

Zvečer nazaj v Cairns, nočitev.

8. dan
Veliki koralni greben
Nočitev Cairns

Priporočamo izlet s katamaranom in snorklanje/potapljanje z enim od številnih ponudnikov, cene se gibljejo okrog 200 AUD.

www.silverseries.com.au

www.greatadventures.com.au

9. dan
Alice Springs
Nočitev Alice Springs

Let v Alice Springs.

Popoldne obisk parka Alice Springs Desert Park (25 AUD), do tja s kolesi. V muzeju na prostem boste spoznali živali in rastline avstralske divjine (tudi kenguruje) in življenje aboriginov. Mogoč je tudi nočni obisk s predstavo in večerjo.

Več: http://www.alicespringsdesertpark.com.au

10. dan
Uluru, Mutitjulu, Kata Tjuta
Nočitev blizu Uluru-ja

Zgodaj zjutraj zapustimo Alice Springs, saj nas čaka malo daljša vožnja do znamenite gore Uluru. Postanek pri Mutitjulu in sprehod do jamskih poslikav. Obiščemo kulturni center Uluru Kata Tjuta in spoznamo "Tjukurpa", zakone plemena Anangu. Sprehodimo se po Kata Tjuti mimo ogromnih rdečih gmot. Zvečer se vrnemo do Uluruja in opazujemo sončni zahod.

11. dan
Kings Canyon
Nočitev Alice Springs

Zjutraj vožnja po avstralski divjini do Kings Canyon. Sprehodimo se po poti Rim Walk (3-4h hoje), ki vodi po robu ogromnega kanjona. Po krajšen vzponu se po stopnicah spustimo do vrtov Eden, nato pa nadaljujemo mimo rdečih skalnih gmot.

Pozno popoldne prispemo nazaj v Alice Springs, nočitev.

12. dan
Melbourne
Nočitev Melbourne

Opoldne let v Melbourne, prihod okrog 15. ure.

Voden sprehod po centru mesta: od osrednjega trga Federation Square, kjer se vedno kaj dogaja, mimo cerkva Scots church in St Michaels Uniting Church, do parlamenta, gledališča Princess Theatre, skozi živahno kitajsko četrt do tržnice Bourke Street Mall. Nato se bomo vrnili do reke Yarra, jo prečkali po mostu za pešce in si po pribl. 2 km sprehoda privoščili počitek na južni strani reke ob Southbank promenade. Prost večer.

*Komur ni do vodenega ogleda centra mesta, lahko obišče razgledni grič Flagstaff Gardens (starodavna drevesa ter en najlepših pogledov na zaliv) ter živahno tržnico Queen Victoria Market, kjer je mogoče kupiti vse od domače hrane do didgeridooja v pristnem ambientu.

 *Zanimiva možnost: Večerno vodeno veslanje s kajaki po Yarra River (min. 4 osebe, trajanje 2 uri in pol, vključen je fish and chips, doplačilo 99 AUD ob prijavi na potovanje).

13. dan
Phillip Island, ovčarski psi in pingvini
Nočitev Phillip Island

Morda preživite dopoldne še v Melbournu, nato pa vožnja proti jugu do Phillip Island (3 Park Pass 40 AUD), kjer si na avstralski kmetiji ogledate predstavitve: ovčarske pse pri delu, striženje ovac, pokanje z bičem in metanje bumeranga. Nato si od daleč ogledate zares veliko kolonijo tjulnjev in sodobno urejen Nobbies center, ob mraku pa iz neposredne bližine opazujete prihod najmanjših pingvinov iz morja na plažo.

Nočitev na otoku Phillip Island.

 

14. dan
Koale
Nočitev Torquay/Geelong

Zjutraj sprehod po poteh med krošnjami v Koala Conservation Centre in opazovanje koal v njihovem naravnem okolju. Nato vožnja po polotoku Mornington, ki je med prebivalci Melbourna vse od najzgodnejših časov priljubljen kraj za oddih na plaži. Oceanske obale so divje, notranje pa idilične in poleti vabijo h kopanju. Postanek v zgodovinskem, danes pa letoviškem mestecu Sorento na ozkem koncu polotoka med obema obalama, mestecu lepih hiš iz apnenca. Sem je že leta 1803 iz Anglije prispela ekspedicija zapornikov, mornarjev, uradnikov in svobodnih naseljencev in postavila prvo evropsko naselbino v Victorii. Pozno popoldne s trajektom Sorento – Queenscliff preko ustja zaliva Phillip Bay. Morda boste s trajekta videli delfine, zagotovo pa trdnjavo Fort Queenscliff, ki je dolgo varovala vhod v zaliv. Tudi Queenscliff je prijetno zgodovinsko mestece, po želji razgled nanj z novega razglednega stolpa.

15. dan
Great Ocean Road
Nočitev Port Fairy

Vožnja po znameniti obalni cesti Great Ocean Road proti zahodu, mimo slikovitih zalivov velikih valov, kjer so posneli že veliko filmov o surferjih, med njimi film »Point Break« s Keanu Reevesom in Patrick Swayzejem v glavnih vlogah, mimo visokih apnenčastih pečin in skalnih osamelcev v morju, skozi žepe deževnega gozda, mirna obmorska mesteca, ter pod krošnjami dreves s koalami… Postanki na razgledih in sprehodi po urejenih poteh do naravnih znamenitosti. Eden najznamenitejših razgledov se ponuja na skalne osamelce v morju imenovane »12 apostolov«. Prečkali boste nacionalni park Cape Otway, se po želji spustili do Gibsonove plaže po strmih v skalo vklesanih Gibsonovih stopnicah... Ker je ob razgibani obali med Cape Otway in Port Fairy nasedlo doslej že več kot 200 ladij, se je tega dela obale prijelo ime »Shipwreck coast«. Priporočamo postanek v slikovitem obmorskem mestecu Port Campbell s peščeno plažo med strmimi pečinami. Morda še nekaj postankov in razgledov, nato pa vožnja do namestitve v obalnem mestu Port Fairy (*fairy = dobra vila).

16. dan
Nacionalni park Grampians

Zgodnji odhod iz Port Fairy. Divjina nacionalnega parka Grampians, ki med prostimi plezalci slovi zaradi nenavadnih previsnih skal iz peščenjaka, je pravo bogastvo flore in favne in odprtih pogledov na naravo, kot je bila pred prihodom belega človeka. V območju je precej aboriginskih risb na skalah in svetih krajev, pa tudi številne lepo urejene in označene pešpoti. Celo v mestecu Halls Gap je zrak poln zvokov papig in kukabur, kengoruji pa se pasejo kar na zelenicah pred hišami. Najprej se boste v sodobno urejenem informacijskem centru Brambuk Cultural Centre seznanili z tukajšnjimi Aborigini. Center, ki se vključuje v okolje tudi s svojo arhitekturo, vodi pet plemen ljudstva Koori skupaj z upravo parkov države Victoria. Nato se lahko sprehodite do Bunjil's Shelter in si ogledate aboriginske risbe na skalah ter nato še do največjega slapa v Victoriji MacKenzie Falls. Sledi povratek po hitri cesti mimo mest Stawell, Ararat in Ballarat proti Melbournu. Prihod na letališče v večernih urah in začetek leta proti domu.

17. dan
Prihod domov

Pristanek na bližnjem letališču in vožnja proti domu.

    Dodatne informacije

    Potovanje lahko pripravimo za zaključeno skupino. Pišite nam za ponudbo.