Čudežna dežela med Patagonijo in slapovi Iguazu

Argentina

07
Dec
2019
23
Nov
2019
15 dni
Hoteli 3* in 4* ter podeželska gostišča
Letalo, avtobus
3600 EUR
EUR

3490

Ob prijavi do
25. 10. 2019
 • Slapovi Iguazu
 • Tukano
 • La Boca
 • Caminito
 • Tango
 • Empanada
 • Punta Tombo
 • Valdes
 • Bariloce
 • Gavco
 • Bariloche
 • Perito Moreno
 • El Chalten
 • El Chalten
 • El Chalten

Kratek opis

Na Argentino nas spomnijo vroči tango, odličen nogomet, širne pampe in gavči, pa debeli in sočni steaki, divjina Patagonije ter visoki Andi ... A to so le delčki prostrane dežele številnih kontrastov. Argentina se razteza od mogočnih slapov Iguazu na vročem subtropskem severu ob meji z Brazilijo do bučnega lomljenja ledenika Perito Moreno daleč na jugu pod mogočnimi Andi in še naprej do skrajnega juga Južne Amerike. Kjer obale oblikujejo oceanski valovi, so doma pingvini in tjulnji. Številna gorska jezera in mogočni vrhovi ponujajo slikovite poglede na neokrnjeno naravo. V razgiban program smo vključili predvsem tisto, kar zares izstopa. Obiskali bomo naravna čudesa, pluli z ladjico do ledenika in se ob kolonialni arhitekturi spomnili burne preteklosti. Občudovali bomo tudi strasten argentinski tango, danes razširjen po vsem svetu. Argentina ostaja prvinska dežela, močno drugačna od Evrope ...

Program potovanja

1. dan
23
Nov
2019
Let preko Atlantika

Prevoz iz Ljubljane in večerni let z letalsko družbo Lufthansa iz Benetk (s krajšim prestopanjem v Frankfurtu) v Južno Ameriko. Pristanek naslednji dan v jutranjih urah.

2. dan
24
Nov
2019
Buenos Aires
Nočitev: Buenos Aires

Zjutraj pristanemo v Buenos Airesu. Argentinska prestolnica nekoliko spominja na evropska mesta s pridihom Latinske Amerike. Domačini se imenujejo Porteños in veljajo za strastne, odločne in zelo prijazne ljudi. Mesto je privlačno, kulinarika izvrstna, tango zapeljiv. Očarala vas bo kolonialna arhitektura, starinske kavarne pa vas bodo popeljale v preteklost in želeli boste še malo posedeti.

Sprehodili se bomo po najširši aveniji v Južni Ameriki, Aveniji 9. julija, kjer stoji znamenit obelisk, in se zapeljali z najstarejšo podzemno železnico na južni polobli. Postanek v slavnem Cafe Tortoni, kjer so se nekoč pomembneži družili ob kavi, in naprej do glavnega mestnega trga Plaza del Mayo. Tu stoji Rožnata hiša (Casa Rosada), kjer sta v 50. letih prejšnjega stoletja z balkona množice nagovarjala Juan in Evita Peron.

3. dan
25
Nov
2019
Izjemen živalski svet na polotoku Valdes
Nočitev: Puerto Madryn/Trelew

Zgodnji jutranji let v Trelew in vožnja v Puerto Madryn, ki bo naše izhodišče za obisk polotoka Valdes, katerega živalski svet je Unescova dediščina. Polotok velja za najlepši rezervat divjih živali v Južni Ameriki. Je dom morskih levov, morskih slonov, gvanakov, nandujev, magellanovih pingvinov in številnih drugih ptičjih vrst. Živalski svet je tu zares raznolik in november je najboljši mesec za obisk, saj se takrat tu zadržujejo tudi južnomorski kiti. Ogledati si jih je mogoče v njihovem naravnem okolju z ladjico ($1750 ARS/os., pribl. 42 €). Zvečer nazaj v Puerto Madryn/Trelew in nočitev.

4. dan
26
Nov
2019
Magellanovi pingvini v Punta Tombu
Nočitev: avtobus spalnik

V Punta Tombu si bomo ogledali največjo kolonijo pingvinov v Južni Ameriki. Na tem rtu gnezdi nad pol milijona magellanovih pingvinov. Obiskali bomo poučen informacijski center Centro Tombo. Zvečer bomo spoznali zanimivo južnoameriško posebnost, udoben nočni avtobus spalnik. Z njim bomo pot nadaljevali na zahod med gore, v Bariloče.

5. dan
27
Nov
2019
Bariloče – mesto ob jezeru pod mogočnimi gorami
Nočitev: Bariloče

Pokrajina se bo spreminjala, cesta se bo postopno vzpenjala proti Andom. Zjutraj prispemo v Patagonijo in dopoldne se naša pot konča v Bariločeju. Bariloče je urejeno mesto na obali jezera Nahuel Huapi v istoimenskem nacionalnem parku. Obkrožajo ga dvatisočaki Cerros Catedral, Lopez, Nireco in Shaihuenque, ki ob lepem vremenu poskrbijo za slikovito kuliso z razglednic. Pokrajina bo nekoliko spominjala na Slovenijo in ni čudno, da ravno tu živi močna skupnost Slovencev. Bariloče velja tudi za argentinsko prestolnico čokolade.

Sprehodili se bomo po Centro Civico, ki ga zaznamujejo mogočne stavbe iz kamna in lesa, v ozadju pa se razprostira veliko jezero. Obiskali bomo tudi lokalno mikropivovarno in seveda čokoladnico.

6. dan
28
Nov
2019
Bariloče – aktivnosti v naravi
Nočitev: Bariloče

Bariloče je raj za ljubitelje narave in športnih aktivnosti. Dan lahko preživite samostojno ali z našim vodnikom.

Dopoldne se odpravimo na razgledni Cerro Campanario (skupaj 1,5 h hoje). Ob lepem vremenu se od tod odpira čudovit razgled na okoliške gore in jezera. Pešpot ni zahtevna, je pa mestoma nekoliko strma. Po želji se lahko na hrib zapeljete s sedežnico (v eno ali obe smeri, manjše doplačilo).

Če bi kdo želel ostati v mestu, se lahko povzpne z gondolo na razgledni hrib Cerro Otto.

Odlična možnost je tudi izposoja kajaka ali SUP-a in veslanje po čudovitih jezerih v okolici ali vodena ježa konj (dveurni ali celodnevni izleti, krajši izleti so primerni tudi za začetnike). Lahko si izposodite kolo in kolesarite, saj je okrog Bariločeja urejenih veliko poti za gorsko kolesarjenje. Ob toplem vremenu lahko dan preživite na plaži, pogumnejši lahko tudi zaplavate v jezeru Nahuel Huapi. Če vas morda mikajo adrenalinske aktivnosti, priporočamo rafting po reki Rio Manso ali spust po vrvi (zipline) v Piedras Blancas.

Točne cene aktivnosti bodo znane na sestanku pred odhodom, po sestanku pa bomo po želji uredili tudi rezervacije izbranih aktivnosti.

7. dan
29
Nov
2019
V osrčju Patagonije
Nočitev: El Calafate

Krajši let v mestece El Calafate na južni obali slikovitega ledeniškega jezera Argentino. Mesto je dobilo ime po vrsti borovnic, ki rastejo le tu. Izročilo pravi, da se bo v Patagonijo vrnil vsak, ki bo te borovnice vsaj enkrat poskusil. El Calafate je izhodišče za odkrivanje Patagonije, kot jo poznamo z razglednic.

Obiščemo poseben »ledeni bar«, kjer tudi pijačo strežejo v kozarcih iz ledu. V bližini si lahko ogledate Glaciarium, muzej o ledu in patagonskih ledenikih.

8. dan
30
Nov
2019
Slikoviti Perito Moreno
Nočitev: El Chalten

Po zajtrku obiščemo nacionalni park Los Glaciares in znameniti ledenik Perito Moreno. 30 km dolga, pet km široka in kar 60 m visoka ledena gmota velja za enega redkih ledenikov, ki se ne zmanjšuje, temveč hitro raste in se tudi hitro premika. Z ladjico se mu bomo približali, vendar bomo ostali na varni razdalji, saj se ledenik lomi in v jezero padajo velike gmote ledu, ki povzročajo valove. Nato si ga ogledamo še z obale, kjer se sprehodimo po urejeni poti ob jezeru.

Pozno popoldne zapustimo El Calafate in se odpeljemo v El Chalten, pisano vasico pod mogočno goro Fitz Roy na severni strani nacionalnega parka Los Glaciares. Fitz Roy med plezalcih velja za eno tehnično najzahtevnejših gora na svetu.

9. dan
01
Dec
2019
Peš do Lagune Torre in pogled na Fitz Roy
Nočitev: El Chalten

Ob lepem vremenu se bodpravimo na daljši, vendar nezahteven treking, imenovan Laguna Torre (skupaj 6–7 h hoje). Pod mogočnimi vršaci vodi pot do čudovite lagune Torre, od koder je slikovit razgled na Fitz Roy in druge vrhove.

Komur ne bo do daljše hoje, se lahko iz vasice El Chalten odpravi na sprehod po kateri od številnih krajših poti. Priporočamo krajšo pot do Lagune Capri (skupaj 3–4 h nezahtevne hoje) ali sprehod do razgledne točke Mirador Laguna Torre (skupaj 2–3 h nezahtevne hoje). El Chalten je pohodniška prestolnica Argentine, na voljo so še številne druge tako krajše kot daljše pešpoti. Dan lahko izkoristite tudi za razvajanje v spaju ali morda za adrenalinski rafting (4 ure).

10. dan
02
Dec
2019
Let nazaj na sever
Nočitev: Buenos Aires

Po zajtrku panoramska vožnja nazaj v El Calafate in direktni let v Buenos Aires. Zvečer možnost ogleda predstave tanga z večerjo v živahnem predelu San Telmo (doplačilo okoli 90 €/os.).

11. dan
03
Dec
2019
Buenos Aires
Nočite: Buenos Aires

Sprehodimo se po četrti italijanskih priseljencev La Boca s pisano ulico Caminito, kjer se zbirajo ulični umetniki in plesalci tanga. Tu je tudi stadion La Bombonera, kjer je treniral mladi Maradona. Nadaljujemo v predel San Telmo. Tlakovane ulice, nizke stavbe in dvorišča z vodnjaki razkrivajo zanimivo zgodovino četrti, tu so odlične restavracije, kavarne, tango bari in številne starinarne. Za kosilo se ustavimo v pokriti tržnici Mercado de San Telmo in si privoščimo slastne empanade.

Popoldne bomo raziskovali predel Recoleta, ki velja za najbogatejši del mesta. Tu je tudi pokopališče Cementerio de la Recoleta, kjer je pokopana Evita Peron. Na voljo bo nekaj prostega časa. Lahko ga izkoristite za ogled odličnega muzeja umetnosti Museo de Bellas Artes, ki velja za najboljšega v Argentini, si ogledate čudovit park vrtnic Rosedal ali obiščete Japonski vrt.

12. dan
04
Dec
2019
Argentinska stran slapov Iguazu
Nočitev: Puerto Iguazu

Dopoldne let v Puerto Iguazu. Sprehodili se bomo po dveh krožnih poteh (Circuito Inferior, 1,7 km in Circuito Superior, 650 m) v nacionalnem parku na argentinski strani, od koder se ponujajo pogledi na slapove z različnih perspektiv. Z vlakcem se bomo odpeljali skozi tropski gozd do Garganta del Diablo, 150 m širokega »žrela«, kjer ogromna količina vode zgrmi 82 m v globino.

13. dan
05
Dec
2019
Brazilska stran slapov Iguazu ali prosto pod tropskim soncem
Nočitev v Buenos Airesu

Prost dan v mestu ob slapovih. Dan lahko izkoristite za obisk brazilske strani slapov (Slovenci za vstop v Brazilijo ne potrebujemo vizuma) ali pa ostanete v živahnem mestu in si privoščite počitek ob hotelskem bazenu pod tropskim soncem pred povratkom v hladno Evropo.

Popoldne let v Buenos Aires, prevoz do hotela in nočitev.

14. dan
06
Dec
2019
Slovo od Južne Amerike

Prost dopoldan za še zadnje nakupe in oglede v prestolnici. Vodnik bo tudi ta dan na voljo za vse informacije ali kakšen skupen ogled po dogovoru. Popoldne se odpravimo na letališče. Slovo od Južne Amerike in let proti domu.

15. dan
07
Dec
2019
Prihod domov

Pristanek na Letališču Marco Polo Benetke in prevoz do Ljubljane.

  Dodatne informacije

  Velikost skupine: 12–16 oseb.

  Cena vključuje:

  • povratni let Benetke–Buenos Aires z letalsko družbo Lufthansa,
  • notranji leti v Argentini (5x): Buenos Aires–Trelew, Bariloče–El Calafate, El Calafate–Buenos Aires in Buenos Aires–Puerto Iguazu–Buenos Aires,
  • letališki prevoz Ljubljana–Benetke–Ljubljana,
  • vse letališke prevoze v Argentini,
  • vožnjo z udobnim nočnim avtobusom (spalnikom) med krajema Puerto Madryn in Bariloče,
  • vse prevoze (javne in zasebne) po programu z izjemo mestnega prometa v Buenos Airesu (plačuje vsak sam sproti),
  • namestitve v dvoposteljnih sobah s kopalnico in zajtrki v dobro ocenjenih hotelih *** in **** ter v prijetnih podeželskih gostiščih,
  • vstopnine, oglede in izlete po programu (v vrednosti okrog 300 €/os.): voden izlet z lokalno agencijo na polotok Valdes in v Punta Tombo, vstopnini na polotok Valdes in v Punta Tombo, vstopnine v narodna parka Los Glaciares (Perito Moreno) in Iguazu (argentinska stran), ladjica pod ledenik Perito Moreno, vstopnina v ledeni bar,
  • kakovostno slovensko vodenje na celotnem potovanju,
  • organizacijo potovanja in DDV.

   

  Doplačila:

  • javni prevoz v Buenos Airesu (plačuje se sproti, okoli 0,50 € na vožnjo),
  • kosila in večerje (približno 20–40 €/dan).

   

  Možna doplačila:

  • morebitni dodatni ogledi in aktivnosti v prostem času po izbiri,
  • enoposteljna soba na celotnem potovanju 360 €/os.,
  • zavarovanje rizika odpovedi v vrednosti 4,3 % cene potovanja (sklene se lahko le ob prijavi na potovanje),
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris 11,80 € (skupinsko za vsaj 7 oseb) ali 19 € (posamezno).

    

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? Izbrali smo zelo dobro ocenjene hotele *** in **** ter tipična argentinska podeželska gostišča, imenovana hosteria (prebere se "osteria", primerljivo z "guesthouse" ali "inn") na dobrih lokacijah. Rezervirali smo dvoposteljne sobe s kopalnicami. Zajtrk je povsod vključen.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če ste pripravljeni deliti sobo z drugim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne bi našel, stroške enoposteljne sobe pokrijemo mi.

  Bo priložnost tudi za aktivnosti po lastnih željah? Seveda. Čas za to bo predvsem v mestu Bariloče, kjer je na voljo pestra izbira aktivnosti, tudi v El Chaltenu, če se morda ne bi želeli udeležiti predvidenega trekinga, in zadnji dan v Puerto Iguazu. Nekateri predlogi so napisani v programu, pomagamo pa lahko pri rezervaciji katere koli aktivnosti po vaših željah. Tudi drugje, kjer je v programu več časa, lahko po dogovoru z vodnikom čas izkoristite po svoje. Če vas v okviru krajev v programu morda zanima kaj določenega, smo na voljo za informacije.

  Kakšne bodo temperature v novembru? Dežela je ogromna, zato je njeno podnebje raznoliko – od subtropskega na severu do hladnega podnebja na jugu. Argentina leži na južni polobli, zato so letni časi obrnjeni. Potovanje bo v novembru in decembru, ko je tam začetek poletja. V Patagoniji (jug države) pričakujemo čez dan temperature okrog 15 °C, ob sončnem vremenu kakšno stopinjo več, ob slabem pa kakšno stopinjo manj. Na severu Argentine (Buenos Aires, Iguazu) bodo temperature visoke, poletne, do okrog 30 °C.

  Nujna oprema? Fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, kakšna knjiga za na letalo, manjši nahrbtnik za mesta in izlete, večplastna oblačila, lažji pohodni čevlji za udobno hojo, dobra volja. Na vsa vprašanja o opremi in prtljagi bomo odgovorili tudi na sestanku en mesec pred odhodom. 

  Zdravje? Argentina je moderna država z urejenim zdravstvom. Voda iz pip je praviloma pitna, a za vsak primer raje preverite še pri vodniku ali v hotelu. Cepljenja niso obvezna. O zdravju se lahko posvetujete tudi na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, info@zdravinapot.si.

  Toplo priporočamo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (npr. Coris ali katero koli drugo podobno), ki krije nujne stroške zdravljenja in prevozov, ki v tujini nastanejo kot posledica novonastale bolezni ali poškodbe. Stroški zdravljenja v Argentini, nujnih prevozov po deželi ali morebitnih prevozov domov so namreč lahko zelo visoki.

  Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v Argentini žal ne velja.

  Hrana in pijača? Pričakovano doplačilo za prehrano v dveh tednih je 300–400 €/os.

  Argentina je dežela mesa. Zelo ponosni so na kakovost domače govedine in domačega vina. Tradicionalna argentinska jed je asado ali po naše žar, ki je sestavljen iz govedine in drugih vrst mesa. Meso pečejo na dva načina: al asador ali al parilla. Pri prvem se na tleh zakuri ogenj, okrog katerega se na železnih križih peče meso. V drugem primeru pa se meso speče na žaru. Restavracije, ki pečejo meso na žaru, se imenujejo parillas in so zelo priljubljene. Ob mesu postrežejo krompir, testenine ali redkeje riž, zraven vedno ponudijo tudi kruh. Zelo priljubljen prigrizek so empanadas, ocvrti ali pečeni polnjeni žepki. Močan je tudi vpliv italijanske kuhinje, veliko je italijanskih restavracij in picerij.

  Argentinci obožujejo sladice. Dulce de leche je priljubljena sladica iz karameliziranega mleka, ki ga uporabljajo kot namaz za kruh, pecivo, torte, palačinke in priljubljene polnjene argentinske piškote alfajores.

  Cene hrane v restavracijah so podobne evropskim, ponekod tudi višje, porcije hrane so precej velike.

  Argentina je peta svetovna proizvajalka vin, zato ni čudno, da imajo Argentinci vino radi in ga postrežejo ob kosilu in večerji. Od piv je priljubljeno domače pivo Quilmes. Zelo radi pijejo kavo (črna, kratka in močna) in južnoameriški mate čaj.

  Denar? Denarna enota v Argentini je argentinski peso (1 EUR = 42 ARS, februar 2019). Čeprav je v večjih mestih mogoče plačevati z bančnimi karticami, predlagamo, da s seboj na potovanje vzamete dovolj gotovine in se tako izognete visoki proviziji ob dvigu gotovine na bankomatih.

  Kakšne so vtičnice? Napetost je 220 V, 50 Hz. Starejše vtičnice so enake kot pri nas, medtem ko so novejše drugačne (s tremi pravokotnimi luknjami) in boste potrebovali vmesnik – adapter.

  Lahko v Argentino potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste veljaven potni list. Vizum za vstop v Argentino za slovenske državljane ni potreben.

  Predlagamo, da pred odhodom na pot skenirate svoj potni list, dokument pa si pošljite na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube dokumentov.

  Se na potovanju veliko hodi peš? V programu je nekajkrat vključena hoja po urejenih poteh (opisano v programu). Tako vidimo več, hoja pa po naših izkušnjah pripomore tudi k dobremu počutju. Izbrali smo lažje poti do naravnih zanimivosti, razgledov, lagune ipd., primerne za vse udeležence z osnovno telesno pripravljenostjo. Trajanje hoje je navedeno v programu. Če kdo težko hodi, se vedno najde prijeten prostor, kjer lahko počaka, v dogovoru z vodnikom.

  Ali je mogoče plačilo v več obrokih? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačevanju v obrokih nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo v več enakih obrokih. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 700 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Argentina, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 31-3-2019), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.