Koala, kivi in dva azijska tigra

Avstralija in Nova Zelandija

01
Mar
2020
08
Feb
2020
23 dni
Hostli in hišice
Minibus
4090 EUR
EUR

3820

Ob prijavi do
30. 11. 2019

Kratek opis

Čudežna dežela Nova Zelandija na drugi strani planeta je od nas oddaljena celih 24 ur leta, njena nenavadna soseda Avstralija pa "le" 21 ur leta. Z obiskom in spoznavanjem dveh živahnih azijskih prestolnic – izjemno razvitega in čistega Singapurja ter bolj tipično azijskega, a vseeno zelo modernega Kuala Lumpurja – pa se dolgi leti precej skrajšajo in program popestri. Vsebine potovanja bodo zelo raznolike in dan ne bo podoben dnevu. Na Novi Zelandiji in v Avstraliji bomo obiskali le izbrane kraje, tiste, ki naredijo poseben vtis. Za ravnotežje velemestom je v programu tudi veliko narave, sprehodov ... Ob kakovostnem slovenskem vodenju bo čas tudi za kakšno aktivnost le po vaših željah. Občudovali boste lepa, urejena mesta in mesteca ter znamenitosti, edinstvene na planetu, in spoznali živali, ki živijo le tam. Srečali se boste s sproščenimi Avstralci in Novozelandci – Kiviji in začutili, da so iskreno veseli obiskovalcev v deželah tako daleč stran od najbližjih sosedov.

Program potovanja

1. dan
08
Feb
2020
Let v Singapur

Opoldne prevoz iz Ljubljane do Zagreba. Od tu polet z eno najudobnejših letalskih družb na svetu Qatar Airways z enim postankom do Singapurja.

2. dan
09
Feb
2020
Singapur – bleščeče in sodobno velemesto
Nočitev: Singapur

V Singapurju pristanemo ob 15. uri. Že na moderno urejenem letališču bomo začutili napreden duh tega večkulturnega mesta – državice, tako drugačne od svojih sosed. Prevoz do namestitve in zaslužen počitek po dolgem letu.

Vožnja: letališki prevoz in mestni promet

3. dan
10
Feb
2016
Singapur – najlepši park pod nebotičniki in odlična hrana
Nočitev: Singapur

Dopoldne se bomo sprehodili po enem najlepših okrasnih vrtov na svetu Gardens by the Bay (zna biti vroče) in videli čudovit Marina Bay Sands, popoldne pa obiskali živahno kitajsko četrt s templjema Thian Hock Keng in Sri Mariamman (hinduistični). Po mestu se bomo vozili z mestnim prometom.

Če bi ta dan v zanimivem mestu morda raje preživeli po svoje, priporočamo tudi:

– zelo zanimiv muzej azijskih civilizacij (Asian Civilisation Museum, ACM),

– Little India – četrt, ki se razlikuje od vsega v Singapurju,

– arhitekturno posebnost Esplanade,

– odličen živalski park,

– Singapore Botanic Gardens,

– gondolo na razgledni hrib Mt Faber (116 m).

Informacije o odpiralnih časih in vstopninah bo imel tudi naš vodnik, vendar se je na ta dan najbolje pripraviti že doma.

Vožnja: mestni promet

4. dan
11
Feb
2020
Let v Avstralijo, Sydney
Nočitev: Sydney, Bondi Beach

Jutranji let iz Singapurja v Sydney, kjer pristanemo v popoldanskih urah. Prevoz do prijetnega hostla v neposredni bližini znamenite sydneyjske plaže Bondi Beach. Počitek na plaži in možnost številnih aktivnosti (plavanje, surfanje, sprehodi …).

Vožnja: letališki prevoz in mestni promet

5. dan
12
Feb
2020
Sydney: The Rocks, opera in botanični vrt
Nočitev: Sydney

V Sydneyu živi kar 4,5 milijona ljudi, vendar večina v nizkih hišicah. Ljudje po ulicah še vedno hodijo in ne hitijo, doma so ob čudovitem naravnem pristanišču – zalivu Sydney Harbour, zelo blizu najlepših plaž Avstralije.

Ogledali si bomo središče mesta. Do znamenitega mostu Harbour Bridge in razgledišča Pylon Lookout se bomo sprehodili skozi zgodovinski predel, imenovan The Rocks, z ohranjeno kolonialno arhitekturo. V muzeju The Rocks Discovery Museum bomo spoznali ne ravno zgledno preteklost najstarejše evropske naselbine v teh krajih. Nadaljevali bomo do sydneyjske opere, ki je na seznamu svetovne arhitekturne dediščine, in obiskali še prelep botanični vrt Royal Botanical Gardens, osnovan že leta 1816, z razgledi na sydneyjski zaliv.

Zvečer priporočamo daljši sprehod z vodnikom od plaže Bondi po razgledni poti nad visokimi prepadnimi klifi, imenovani Coogee Clifftop Walk, mimo več lepih zalivov (možnost »snorkljanja« na plaži Clovelly) vse do plaže Coogee (2 uri in pol peš), vrnitev z mestnim prometom.

Vožnja: mestni promet

6. dan
13
Feb
2020
Izlet v Blue Mountains
Nočitev: Sydney

Območje 1100 m visokega platoja iz peščenjaka Blue Mountains, ki ga prekinjajo prepadne skalnate soteske in pokrivajo strnjeni evkaliptusovi gozdovi, je dolgo veljalo za neprehodno in preprečevalo širjenje poselitve Avstralije proti notranjosti. Danes so »Modre gore« na seznamu svetovne dediščine UNESCO, ime je nastalo zaradi izparevanja eteričnih olj evkaliptusa in prosojnih modrikastih meglic … Po postanku v bližini 300 m visokih slapov Wentworth Falls se bomo ustavili v turističnem mestecu Katoomba in se nato sprehodili po zelo razgledni poti najprej po vrhu visokih pečin, nato pa pod njimi. S platoja se bomo po več kot 800 strmih stopnicah Giant Stairway spustili 300 metrov nižje mimo znamenitih skalnih osamelcev Three Sisters, nadaljevali po poti Federal Pass pod klifi proti slapu Katoomba Cascades in se iz dna doline povzpeli nazaj na plato po stopnicah Furber Stairs ali se zapeljali navzgor z železnico ali žičnico (3 ure in pol hoje, pot je dobro zavarovana). Postanek v Scenic World, kjer se lahko popeljete preko doline z gondolo s steklenim dnom. Po panoramski cesti »Bells Line of Road« bomo po nekaj razglednih postankih zapustili Blue Mountains. Vrnitev v Sydney v večernih urah.

Vožnja: 270 km, minibus

7. dan
14
Feb
2020
Dopoldne v Sydneyju, popoldne let na Novo Zelandijo – Auckland
Nočitev: Auckland

Prost dopoldan za lastno raziskovanje Sydneyja ali skupaj z našim vodnikom.
Predlagamo ogled avstralskega pomorskega muzeja Australian National Maritime Museum z repliko ladje kapitana Cooka HMB Endeavour (*32 AUD) ali čudovitega akvarija Sydney Aquarium (od 50 AUD, spletna rezervacija), lahko pa se z ladjo družbe Captain Cook zapeljete po zalivu (2 h, od 49 AUD prek spleta, sporočite zanimanje ob prijavi). Na voljo bodo vse informacije o cenah vstopnin, odpiralnih časih, mestnem prometu, zemljevidi ... Ker je možnosti res veliko, predlagamo, da tudi sami že doma preberete kaj o tem zanimivem velemestu. Popoldne zapustimo Sydney in se odpeljemo na letališče. Direkten let v Auckland, glavno mesto dežele kivijev. Prevoz do namestitve in nočitev.

*Cene vseh aktivnosti v našem programu se lahko do odhoda spremenijo. Točne cene bodo znane na sestanku mesec pred potovanjem.

Vožnja: letališki prevoz in mestni promet

8. dan
15
Feb
2020
Auckland
Nočitev: Auckland

Mnogim obiskovalcem je prav urejen in sodoben Auckland – mesto med dvema morjema z zanimivo okolico in številnimi možnostmi za oglede in aktivnosti – ostal v spominu kot eden najljubših delov Nove Zelandije. Prosto za oglede in aktivnosti po lastni želji ali voden ogled mesta z našim vodnikom. Predlagamo: Akvarij Kelly Tarlton (35 NZD ob spletni rezervaciji), Auckland Museum, kjer boste lahko spoznali maorsko kulturo in druge polinezijske kulture (25 NDZ), pogled na mesto z nebotičnika Skytower (28 NZD), ki je s 328 metri najvišja stavba na južni polobli, ali zanimivo ribjo tržnico.
Auckland je tudi mesto številnih adrenalinskih aktivnosti, priporočamo hojo po robu nebotičnika (Sky Walk) ali celo skok (Sky Jump) z nebotičnika Skytower (150 NZD – Sky Walk ali 225 NZD – Sky Jump).

Vožnja: mestni promet

9. dan
16
Feb
2020
Polotok Coromandel
Nočitev: Whitianga

Po zajtrku se bomo odpeljali proti polotoku Coromandel, kjer so nekoč kopali zlato. Obisk podzemnega rudnika zlata pri mestu Thames in predstavitev rudarjenja nekoč. Obalna cesta proti severu z razgledi na divjo obalo, krajši postanek pri Wilson Bay. V bližini mesta Coromandel, ki je do danes ohranilo svoj pionirski značaj, se z ozkotirno gorsko železnico Driving Creek Railway popeljemo po razglednih viaduktih in skozi predore. Tu bomo videli tudi, kako poteka ponovno pogozdovanje veličastnih dreves kauri, ki lahko dosežejo 4000 let in so najdebelejša drevesa na svetu. Zvečer namestitev in prosto v prijetnem letoviškem mestecu Whitianga ob dolgi peščeni plaži. Možnost izposoje kajakov (za goste brezplačno), morda večerno kolesarjenje ali le sprehod ob valovih južnega Pacifika ...

Vožnja: 200 km, minibus

10. dan
17
Feb
2020
Cathedral Cove in Hot Water Beach
Nočitev: Rotorua

Lažja hoja do Cathedral Cove (45 min v eno smer), znamenitega naravnega loka nad peščeno plažo. Po cesti nadaljujemo nekaj kilometrov južneje do plaže Hot Water Beach z dvema izviroma tople vode (64 °C), kjer si je možno med oseko z lopatami izkopati vroč bazenček.
Pozno popoldne prihod v znamenito Rotoruo, eno najpomembnejših središč maorske kulture. Rotorua je zelo turistično mesto ob jezeru z bogato izbiro različnih aktivnosti in zanimivosti. Je tudi zelo nenavadno mesto. Vroča para se dviga celo iz odtočnih jaškov, na vsakem koraku pa presenečajo različni geotermalni pojavi. Prost večer, predlagamo, da ga preživite z vedno razpoloženimi Maori: predstavitev »maorske vasi«, veličastna predstava z maorskimi plesi in tradicionalna pojedina (Tamaki Maori Village, 130 NZD).

Vožnja: 230 km, minibus

11. dan
18
Feb
2020
Rotorua
Nočitev: Rotorua

Dopoldne udeležba na angleško govoreči vodeni turi po območju maorske kulture in termalni »čudežni deželi« Te Pua z gejzirji in brbotajočimi blatnimi vrelci. Nato obisk novozelandskega kivija in drugih avtohtonih živali in rastlin v Rainbow Springs Nature Park. Ogledali si bomo tudi Agrodome in predstavitev striženja ovac v živo ter spoznali delo psa ovčarja. Prost popoldan za katero od zares številnih aktivnosti v turistični prestolnici Nove Zelandije. Možnosti: plovba po jezeru Rotorua z ladjico (od 29 NZD), namakanje v toplem vrelcu, vrt orhidej, vladni vrtovi, zorbing (od 45 NZD, v napihnjeni mokri žogi po pobočju navzdol) ... Priporočamo: Canopy Tour (159 NZD), gondola Skyline Rotorua (32 NZD) in "vozičkanje" z razgledom ("bob" na kolesih, 47 NZD gondola + 1 vožnja z vozičkom) ali rafting po eni od treh divjih rek v bližnji okolici, npr. po reki Kaituna (109 NZD, s spustom preko 7 m visokega slapa!). 

Vožnja: 0 km

12. dan
19
Feb
2020
Queenstown – mesto adrenalina med gorami
Nočitev: Queenstown

Povratek v Auckland in let na Južni otok med gore v mesto Queenstown. Opoldne pristanek in prevoz do namestitve. Queenstown je simpatično mesto med gorami ob jezeru. Lahko ga doživite bolj umirjeno ali zelo adrenalinsko. Popoldne prosto za aktivnosti po izbiri, tukaj ponujajo skoraj vse! Pri izbiri aktivnosti in prijavah se lahko obrnete tudi na vodnika in recepcijo hostla. Nekatere aktivnosti je smiselno rezervirati že od doma in si zagotoviti prosto mesto (npr. gliser po reki Shotover, 155 NZD). Priporočamo vzpon z gondolo ali peš (50 min) na razgledno točko nad mestom, kjer so možni "vozičkanje" (od 61 NZD, odvisno od števila spustov), najem kajakov, helikopter na Cecil Peak, Dart River Jetboat.

Vožnja: 220 km, minibus

13. dan
20
Feb
2020
Jama svetlečih črvov
Nočitev: Te Anau

Prost dopoldan za aktivnosti v Queenstownu, nato vožnja v Te Anau. Sprehod ob obali jezera in postanek v Te Anau Wildlife Centre, kjer bomo lahko videli zanimive avtohtone ptice: redko takahe, tui, kaka, weka, drobnega in spredaj oranžnega parakeeta, pa tudi vodne ptice. Možnost večernega ogleda čudovitih svetlečih črvov v jami Te Anau Glow Worm Caves (dobri 2 h, 103 NZD).

Vožnja: 175 km, minibus

14. dan
21
Feb
2020
Fjord Milford Sound
Nočitev: Te Anau

Dan je namenjen izletu po slikovitem fjordu Milford Sound. Vozili se bomo skozi Fjord National Park. Čudoviti razgledi in postanki za fotografiranje (Engelton Valley, Mirror Lakes, Knobs Flat, Homer Tunnel) s ceste Milford Road, ki je svojevrsten inženirski dosežek. V Milford Soundu se bomo vkcali na turistično ladjo ter uro in pol (angleško vodenje) pluli po fjordu vse do ustja, do Tasmanovega morja. Videli bomo mogočne slapove, strme gore, srečali tjulnje, morda delfine. Zvečer vrnitev v Te Anau in nočitev.

Vožnja: 240 km, minibus

15. dan
22
Feb
2020
Queenstown in povratek v Avstralijo
Nočitev: Melbourne

Zjutraj vožnja nazaj v Queenstown, kjer bo čas še za kakšno aktivnost. Zvečer direkten let v Melbourne. Prevoz do namestitve in nočitev v Melbournu.

Vožnja: 175 km in letališki prevoz

16. dan
23
Feb
2020
Melbourne
Nočitev: Melbourne

Dopoldne ogled središča Melbourna z našim vodnikom. To naravno pristanišče je eno najstarejših mest v Avstraliji, mesto prijetnega podnebja in danes med drugim znano po odlični kavi. Voden sprehod po mestnem središču: od osrednjega trga Federation Square, kjer se vedno kaj dogaja, mimo cerkva Scots Church in St Michaels Uniting Church, do parlamenta, gledališča Princess Theatre, skozi živahno kitajsko četrt do tržnice Bourke Street Mall. Nato se bomo vrnili do reke Yarra, jo prečkali po mostu za pešce in si po pribl. 2 km sprehoda privoščili počitek na južni strani reke ob promenadi Southbank.

Popoldne obiščemo še enega najlepših botaničnih vrtov – Royal Botanic Gardens. Zvečer priporočamo obisk St Kilda (do tja s tramvajem) in sprehod po plaži in pomolu ob sončnem zahodu. Po sončnem zahodu pridejo na plažo tudi pingvini.

*Komur ni do vodenega ogleda središča mesta, lahko obišče razgledni grič Flagstaff Gardens (starodavna drevesa in eden najlepših pogledov na zaliv) ter živahno tržnico Queen Victoria Market, kjer je mogoče kupiti vse, od domače hrane do didgeridooja v pristnem ambientu.
*Zanimiva možnost: Večerno vodeno veslanje s kajaki po Yarra River (min. 4 osebe, trajanje 2 uri in pol, vključen je obrok "fish and chips", 99 AUD).

Vožnja: mestni promet

17. dan
24
Feb
2020
Pingvini in tjulnji na otoku Phillip
Nočitev: Phillip Island

Vožnja proti jugu do Phillip Island, kjer si na avstralski kmetiji ogledamo predstavitve: ovčarske pse pri delu, striženje ovac, pokanje z bičem in metanje bumeranga. Nato si od daleč ogledamo zares veliko kolonijo tjulnjev, obiščemo sodobno urejen Nobbies Center, ob mraku pa iz neposredne bližine opazujemo prihod najmanjših pingvinov iz morja na plažo.

Vožnja: 150 km, minibus

18. dan
25
Feb
2020
Ljubke koale
Nočitev: Torquay ali okolica

Zjutraj se bomo sprehodili po poteh med krošnjami v Koala Conservation Centre in opazovali koale v njihovem naravnem okolju. Nato vožnja po polotoku Mornington, ki je med prebivalci Melbourna vse od najzgodnejših časov priljubljen kraj za oddih na plaži. Oceanske obale so divje, notranje pa idilične in poleti vabijo h kopanju. Prosto v zgodovinskem, danes letoviškem mestecu Sorento na ozkem koncu polotoka med obema obalama, mestecu lepih hiš iz apnenca. Sem je že leta 1803 iz Anglije prispela odprava zapornikov, mornarjev, uradnikov in svobodnih naseljencev ter postavila prvo evropsko naselbino v Victoriji. Pozno popoldne s trajektom Sorento–Queenscliff preko ustja zaliva Phillip Bay. Morda bomo s trajekta videli delfine, zagotovo pa trdnjavo Fort Queenscliff, ki je dolgo varovala vhod v zaliv. Tudi Queenscliff je prijetno zgodovinsko mestece, po želji razgled nanj z novega razglednega stolpa.

Vožnja: 200 km, minibus

19. dan
26
Feb
2020
Slavna Great Ocean Road
Nočitev: Port Fairy ali okolica

Vožnja po znameniti obalni cesti Great Ocean Road proti zahodu, mimo slikovitih zalivov velikih valov, kjer so posneli že veliko filmov o deskarjih, med njimi film Point Break, v katerem igrata glavni vlogi Keanu Reeves in Patrick Swayze. Naprej mimo visokih apnenčastih pečin in skalnih osamelcev v morju, skozi žepe deževnega gozda, mirna obmorska mesteca in pod krošnjami dreves s koalami … Ustavljali se bomo na razgledih in si privoščili več sprehodov po urejenih poteh do naravnih znamenitosti. Eden najbolj znamenitih razgledov se ponuja na skalne osamelce v morju, imenovane »12 apostolov«. Prečkali bomo nacionalni park Cape Otway, se po želji spustili do Gibsonove plaže po strmih, v skalo vklesanih Gibsonovih stopnicah ... Ker je ob razgibani obali med Cape Otway in Port Fairy doslej nasedlo že več kot 200 ladij, se je tega dela obale prijelo ime »Shipwreck coast«. Popoldne daljši postanek v slikovitem obmorskem mestecu Port Campbell s peščeno plažo med strmimi pečinami. Sledi še nekaj postankov in razgledov, nato pa vožnja do namestitve v obalnem mestu Port Fairy (*fairy = dobra vila).

Vožnja: 280 km, minibus

20. dan
27
Feb
2020
Nacionalni park Grampians
Nočitev: Melbourne

Zgodnji odhod iz Port Fairyja. Divjina nacionalnega parka Grampians, ki med prostimi plezalci slovi po nenavadnih previsnih skalah iz peščenjaka, je pravo bogastvo flore in favne ter odprtih pogledov na naravo, kot je bila pred prihodom belega človeka. V območju je precej aboriginskih risb na skalah in svetih krajev, pa tudi številne lepo urejene in označene pešpoti. Celo v mestecu Halls Gap je zrak poln zvokov papig in kukabur, kenguruji pa se pasejo kar na zelenicah pred hišami. Najprej se bomo v sodobno urejenem informacijskem centru Brambuk Cultural Centre seznanili s tukajšnjimi aborigini. Center, ki se vključuje v okolje tudi s svojo arhitekturo, vodi pet plemen ljudstva Koori skupaj z upravo parkov države Viktorija. Nato se bomo predvidoma sprehodili do Bunjil's Shelter in si ogledali aboriginske risbe na skalah ter nato še do največjega slapa v Viktoriji MacKenzie Falls. Če katera od cest v parku ne bi bila odprta, bomo izbrali katero drugo od številnih lepih pešpoti v parku. Sledi povratek po hitri cesti mimo mest Stawell, Ararat in Ballarat proti Melbournu.

Vožnja: 430 km

21. dan
28
Feb
2020
Let v Kuala Lumpur
Nočitev: Kuala Lumpur

Zjutraj prevoz na letališče in ob 10.30 direkten let v Kuala Lumpur. Pristanek malo pred 16. uro in prevoz do namestitve. Večerni sprehod po živahnem mestu, večerjo pa si izberemo na nočni tržnici v ulici Jalan Petaling.

Vožnja: letališki prevoz in mestni promet

22. dan
29
Feb
2020
Kuala Lumpur: podzemna jama Batu Caves z opicami in živahna ulica Bukit Bintang

Po zajtrku se z vlakom odpeljemo do zanimivega hinduističnega templja na robu mesta v podzemni jami Batu Caves z ogromnimi kipi. Po 272 stopnicah se povzpnemo v družbi živahnih opic. Popoldne povratek v ožje mestno jedro (KLCC) z ikoničnima nebotičnikoma Petronas Towers, kjer bomo postali del značilno azijske gneče v živahni ulici Bukit Bintang s številnimi nakupovalnimi središči in dan zaključili z večerjo v ulici Alor. Večerni prevoz do letališča.

Vožnja: letališki prevoz in mestni promet

23. dan
01
Mar
2020
Prihod domov

V jutranjih urah pristanemo v Dohi, kjer prestopimo na letalo za Zagreb. Pristanek v Zagrebu opoldne in prevoz do Ljubljane.

  Dodatne informacije

   Cena vključuje:

  • vse letalske prevoze po programu,
  • prevoze na letališča,
  • prevoze po programu z avtobusom ali minibusom,
  • namestitve z zajtrki v dvoposteljnih sobah, v hišicah v zelo lepo urejenih t. i. "holiday parks" in v dobro ocenjenih hostlih/motelih, z možnostjo kuhanja, zajtrk je vključen povsod razen v Singapurju,
  • kakovostno slovensko vodenje,
  • vstopnine po programu: zlati rudnik Thames, železnica Driving Creek, vodenje in prevoz v Rotorui: Te Puia, Rainbow Springs in Agrodome, turistična ladja v Milford Sound, Te Anau Wildlife Centre, Phillip Island 3 Park Pass,
  • organizacijo potovanja in DDV.

   

  Doplačila:

  • mestni promet v večjih mestih (0,5 € - 3,5 €/vožnjo), plačuje se sproti (Sydney, Melbourne, Auckland, Kuala Lumpur, Singapur),
  • prehrana razen zajtrkov, ki so povsod vključeni (z izjemo Singapurja),
  • enoposteljna soba na celotnem potovanju 520 €,
  • zavarovanje rizika odpovedi v vrednosti 4,3 % cene potovanja (sklepa se lahko le ob prijavi na potovanje),
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris 17,70 € (skupinsko za vsaj 7 oseb) ali 29,50 € (posamično),
  • e-vizum za Novo Zelandijo (12 NZD ob nakupu na spletni strani: https://nzeta.immigration.govt.nz/)
  • morebitni dodatni ogledi in aktivnosti v prostem času.

   

  Velikost skupine: 9–11 oseb

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? Izbrane namestitve so na dobrih lokacijah, v bližini je ponekod mogoče kopanje. Imajo opremljene kuhinje s posodo in priborom, urejene skupne prostore, praviloma recepcijo z informacijami. Na voljo so pralni in sušilni stroji. Sobe bodo preproste dvoposteljne ali po želji troposteljne, vendar z urejenimi in čistimi sanitarijami za več sob skupaj. Po želji lahko uredimo tudi večposteljno sobo za prijavljene družine. 

  Zajtrk? Ponekod je zajtrk že vključen v ceno namestitve, drugje pa ga bo kupil naš vodnik (samopostrežno v skupnih prostorih namestitve, z lastnim kuhanjem kave/čaja). Iz izkušenj je takšen zajtrk praviloma bogatejši in bolj po vašem okusu.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če bi želeli deliti sobo s še enim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi želeli deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Ob kateri uri se po navadi zvečer prihaja v namestitev? Potrudili se bomo, da bomo večino dni v namestitev prišli okrog 19. ure. Zvečer naj bi bilo dovolj časa za pripravo večerje, ob toplih poletnih večerih pa bo glede na zanimive lokacije prenočišč mogoč tudi kakšen sprehod po okolici. 

  Kako je s kosili in večerjami? Na Novi Zelandiji in v Avstraliji je zlasti v mestih mogoče jesti odlično hrano z vsega sveta, steake, jagnjetino, morsko hrano, vendar so cene v restavracijah višje kot doma. Za kulinarične dogodivščine bo dovolj časa ob večerih. Potrudili se bomo za postanke v mestih in mestecih v času kosil. Zvečer bo možnost lastnega kuhanja v popolnoma opremljenih kuhinjah naših namestitev. V dobro založenih trgovinah je med drugim na voljo pestra izbira raznovrstne hrane.

  V azijskih prestolnicah je izbira hrane zelo raznolika, cene pa so tukaj predvsem na tržnicah in v lokalnih restavracijah zelo ugodne. Velja pravilo, da se najbolje je tam, kjer je vrsta najdaljša.

  Bo priložnost tudi za aktivnosti po lastnih željah? Seveda. Program poteka sproščeno, postanki bodo dovolj dolgi, da bo mogoče načrtovati tudi lastne aktivnosti. Poleg aktivnosti, vključenih v ceno, bomo glede na vaše zanimanje nekatere dodatne po želji rezervirali skupaj. Predvsem bo veliko možnosti v večjih mestih, kjer boste lahko dan preživeli samostojno, po vaših željah ali z našim vodnikom na vodenem ogledu mesta. Predlagamo, da se na Kuala Lumpur, Singapur, Sydney, Melbourne, Auckland in Queenstown tudi sami vsaj malo pripravite s pomočjo vodničkov (npr. Lonely Planet) ali interneta (npr. www.tripadvisor.com). 

  Vodnik? Skupino spremlja izkušen turistični vodnik, ki deželo dobro pozna. Na poti vam bomo poskušali predstaviti kar največ informacij o deželi, ljudeh, preteklosti in sedanjosti. 

  Kakšne bodo temperature v februarju? Deželi bomo obiskali med tamkajšnjim poletjem (december–februar), zato pričakujemo zlasti v Avstraliji vroče poletne temperature in možnost kopanja (Sydney in Melbourne – dnevne temperature 25–30 °C). Na Novi Zelandiji bo nekoliko hladneje, ob lepem vremenu bodo temperature v senci 20 do 22 °C, ob slabem vremenu lahko tudi 10 stopinj manj. Konec poletja pričakujemo toplo vreme in ogrete vode ter vsaj na Severnem otoku tudi možnost kopanja, ne le v toplih vrelcih. Zato ne pozabite kopalk niti kratkih hlač. Pripraviti pa se je treba tudi na možnost slabšega vremena. Priporočamo udobna večplastna oblačila ter termoflis, nepremočljivo vetrovko in kapo (Južni otok). V nekaterih namestitvah bodo na voljo pralni stroji, zaradi manj prtljage priporočamo vsaj eno pranje na sredini potovanja.

  V Kuala Lumpurju in Singapurju bodo temperature tipično poletne, okrog 30 °C.

  Nujna oprema? Fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, kakšna knjiga za na letalo, manjši nahrbtnik za mesta in izlete, večplastna oblačila, lažji treking čevlji za udobno hojo, dobra volja. Na vsa vprašanja o opremi in prtljagi bomo odgovorili tudi na sestanku mesec pred odhodom. 

  Kakšne so vtičnice? Napetost je enaka kot pri nas, 220 V, vendar boste zaradi vtičnic s tremi luknjicami potrebovali vmesni člen – adapter (enak za Avstralijo in Novo Zelandijo). Kupiti ga je mogoče na letališčih ali že doma prek spleta.

  Potovanje z otroki? Z otroki imamo na potovanjih dobre izkušnje. Največ je odvisno od izkušenj njihovih staršev, priprave otrok na potovanje, igrač, ki jih vzamejo s seboj. Sicer je v programu veliko otrokom zanimivih aktivnosti, zlasti vse, povezano z vodo. Še najnapornejši del potovanja je dolg polet z letalom, ki si ga odrasli znamo skrajšati z dobro knjigo, filmi na letalu ali spanjem, otroci pa potrebujejo pri tem kar nekaj pomoči in stalno zaposlitev. Po drugi strani pa so letališča zelo zanimiva :). Predlagamo, da nas pokličete, če razmišljate o prijavi z majhnimi otroki.

  Lahko na Novo Zelandijo, v Avstralijo, Singapur in Malezijo potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste veljaven potni list.

  Predlagamo, da pred odhodom na pot skenirate svoj potni list, dokument pa si pošljete na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube ali kraje dokumentov.

  Za vstop v Avstralijo in na Novo Zelandijo boste potrebovali tudi e-vizum. Lahko si ga uredite sami ali pa ga za vas uredimo mi.

  Kakšen je postopek ureditve avstralskega in novozelandskega elektronskega vizuma? 

  Slovenski državljani potrebujemo vizum za vstop v Avstralijo. Vizum se uredi elektronsko (in brezplačno) preko interneta. Avstralska vlada je uvedla spletni vizumski sistem, t. i. »eVisitor«, ki se nanaša na državljane članic EU in na državljane nekaterih drugih evropskih držav. Sistem »eVisitors« je stalno dostopen spletni sistem pristojnega avstralskega ministrstva za imigracijo, ki omogoča vložitev vloge (turistični/poslovni obiski) na spletnem naslovu: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/evisitor-651

  Po oddaji izpolnjene elektronske vloge boste na svoj elektronski naslov v nekaj minutah prejeli obvestilo o odobritvi vstopa v Avstralijo. Kljub temu priporočamo, da za vizum zaprosite najmanj 14 dni pred potovanjem. Nekatere naključno izbrane elektronske vloge namreč iz varnostnih razlogov pregledujejo ročno, obvestilo o odobritvi pa pošljejo v 2 do 10 delovnih dneh. Vizum za potovanje v Avstralijo lahko tako uredite sami preko spletnega obrazca, ki je na voljo izključno v angleškem jeziku. Za pomoč pri izpolnjevanju obrazca se lahko obrnete na nas, z veseljem bomo pomagali.

  E-vizum za Novo Zelandijo se uredi podobno kot avstralski, le da je plačljiv (12 NZD): https://nzeta.immigration.govt.nz/

  Če želite, lahko e-vizum za vas uredimo mi (v dneh pred potovanjem, po sestanku udeležencev), za našo storitev bomo zaračunali 5 €/osebi.

  Se na potovanju veliko hodi? V programu je nekajkrat vključena hoja po urejenih poteh. Tako se vidi več, hoja pa po naših izkušnjah pripomore tudi k dobremu počutju. Izbrali smo lažje poti do naravnih zanimivosti, razgledov, slapov ipd., primerne za vse udeležence. Trajanje hoje je navedeno v programu. Če kdo težko hodi, se vedno najde prijeten prostor, kjer lahko počaka, v dogovoru z vodnikom. Za hojo boste potrebovali pohodne čevlje.

  Ali je mogoče plačilo v več obrokih? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo v več enakih obrokih. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Nato vam po pošti pošljemo račun-prijavnico. Po prejemu računa-prijavnice potrdite prijavo s plačilom akontacije 1000 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Podatki za plačilo: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen AVSTRALIJA IN NOVA ZELANDIJA, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 30-9-2019), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu-prijavnici.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu-prijavnici.