Tasmanija - prvobitna Avstralija

Avstralija in Tasmanija

05
Mar
2018
17
Feb
2018
17 dni
Dvoposteljne sobe v hostlih
Minibus, letalo
3390 EUR
EUR

3340

Ob prijavi do
31. 12. 2017
 • Koala
 • freycinet
 • Opera Sydney
 • Blue Mountains
 • Apostoli
 • freycinet
 • Philip island pingvini
 • Kljunati ježek
 • Kengurujčki
 • Wineglass bay
 • Grampians
 • Russel Falls
 • Wallabies
 • Dove Lake

Kratek opis

Raziskovali bomo daljno deželo koal in kengurujev in jo začinili z obiskom otoka na koncu sveta - Tasmanije. Tasmanija ima 5400 km dolgo obalo številnih peščenih zalivov in osamljenih plaž, v notranjosti pa se dvigajo granitne gore zanimive za pohodnike. Nacionalni parki pokrivajo dobro tretjino otoka in so življenjski prostor več vrstam kengurujev, simpatičnim vombatom, koalam, avstralskim vragom in drugim avtohtonim vrstam. Potovanje vključuje tudi bolj "klasične" zanimivosti jugovzhoda celinske Avstralije: prevozili bomo razgledno cesto Great Ocean Road, videli majhne pingvine, tjulnje in koale na otoku Phillip Island, spoznali zgodovino Aboriginov v nacionalnem parku Grampians, hodili peš po znamenitem Modrem gorovju - Blue Mountains. Spoznavali bomo metropolitanski mesti Sydney in Melbourne. Program je sestavljen tako, da se potuje sproščeno in hkrati spozna kar največ različnih avstralskih zanimivosti. Po želji lahko potovanje po Avstraliji tudi podaljšate. V ceno smo vključili vstopnine in izlete, tako da bo doplačil le malo. Vključen je tudi udoben let z Zagreba.

Program potovanja

1. dan
17
Feb
2018
Let proti Sydneyu
Transfer do letališča, 150 km

Prevoz iz Ljubljane na letališče Zagreb. Sredi popoldneva začetek leta z eno najudobnejših letalskih družb okrog zemeljske oble proti soncu – proti Sydneyu, s krajšim prestopanjem v Dubaju.

2. dan
18
Feb
2018
Prihod v Sydney
Nočitev: Sydney

Zaradi časovne razlike bo ta dan pol krajši in bo minil pretežno na letalu. Čas, ki ga bomo imeli tokrat vsi v izobilju, nam bodo pomagali krajšati številni novejši filmi ter okusna in pogosta hrana in pijača po izbiri. Morda vzamete s seboj še kakšno dobro knjigo… Zvečer (ob 22:30) pristanek "tam spodaj" in transfer do prijetnega hostla v centru mesta.

3. dan
19
Feb
2018
Sydney
Nočitev: Sydney

Sydney ima kar 4,5 milijona prebivalcev, večina prebiva v nizkih hišicah. Ljudje po ulicah še vedno hodijo in ne hitijo, doma so ob čudovitem naravnem pristanišču – zalivu Sydney Harbour, zelo blizu najlepših plaž Avstralije.

Ogledali si bomo središče mesta. Do znamenitega mostu Harbour Bridge in razgledišča Pylon Lookout se bomo sprehodili skozi zgodovinski predel imenovan The Rocks, z ohranjeno kolonialno arhitekturo. V muzeju The Rocks Discovery Museum (ni vstopnine) bomo spoznali ne ravno zgledno preteklost najstarejše evropske naselbine v teh krajih. Nadaljevali bomo do sydneyske opere, ki je na seznamu svetovne arhitekturne dediščine in obiskali še prelep botanični vrt Royal Botanical Gardens osnovan že leta 1816, z razgledi na sydneyski zaliv. Prost večer.

4. dan
20
Feb
2018
Izlet v Blue Mountains
Nočitev: Sydney, 270 km

Območje 1100 m visokega platoja iz peščenjaka Blue Mountains, ki ga prekinjajo prepadne skalnate soteske in pokrivajo strnjeni evkaliptusovi gozdovi, je dolgo veljalo za neprehodno in je preprečevalo širjenje poselitve Avstralije proti notranjosti. Danes so »Modre gore« na seznamu svetovne dediščine UNESCO, ime je nastalo zaradi izparevanja eteričnih olj evkaliptusa in prosojnih modrikastih meglic… Po postanku v bližini 300 m visokih slapov Wentworth Falls se bomo ustavili v turističnem mestecu Katoomba in se nato sprehodili po zelo razgledni poti najprej na vrhu visokih pečin, nato pa pod njimi. S platoja se bomo po več kot 800 strmih stopnicah Giant Stairway spustili 300 metrov nižje mimo znamenitih skalnih osamelcev Three Sisters, nadaljevali po poti Federal Pass pod klifi proti slapu Katoomba Cascades in se iz dna doline povzpeli nazaj na plato po stopnicah Furber Stairs ali se zapeljali navzgor z železnico ali z žičnico (3 ure in pol hoje, pot je dobro zavarovana). Postanek v Scenic World, kjer se lahko popeljete preko doline z gondolo s steklenim dnom. Po panoramski cesti »Bells Line of Road« bomo po nekaj razglednih postankih zapustili Blue Mountains. Vrnitev v Sydney v večernih urah.

5. dan
21
Feb
2018
Sydney
Nočitev: Sydney

Prosto dan za lastno raziskovanje Sydneya ali skupaj z našim vodnikom.
Predlagamo ogled avstralskega pomorskega muzeja Australian National Maritime Museum z repliko ladje kapitana Cooka HMB Endeavour (32 AUD, KLIK), ali čudovit akvarij Sydney Aquarium (vstopnina od 29,40 AUD, online rezervacija, KLIK), lahko pa se z ladjo družbe Captain Cook zapeljete po zalivu (2h, od 35 AUD online, KLIK, sporočite prosim vaše zanimanje ob prijavi). 
Popoldne priporočamo daljši sprehod z vodnikom od plaže Bondi po razgledni poti nad visokimi prepadnimi klifi imenovani Coogey Clifftop walk mimo več lepih zalivov (možnost »snorklanja« na plaži Clovelly) vse do plaže Coogey (2 uri in pol peš), vrnitev z mestnim prometom.
Ker je možnosti res veliko, predlagamo da tudi sami že doma preberete kaj o tem zanimivem velemestu.


*Zanimivo je vodeno jutranje veslanje s kajaki po Sydney Harbour (doplačilo ob prijavi, 125 AUD/3,5 ure).
*Lahko se s trajektom iz centra zapeljete 12 km po Sydney Harbour (mimo Sydney Harbour National Park in Taronga ZOO - z razgledom na zaliv in mimo nekaterih najlepših vil) do predela Manly in še ene čudovite plaže Manly beach, kjer se lahko kopate v morju ali v velikem bazenu z morsko vodo ali pa se sprehodite po delu sprehajalne poti Manly Scenic Walkway.

6. dan
22
Feb
2018
Polet na Tasmanijo in soteska Cataract Gorge
Nočitev: Launceston, transfer 15 km

Jutranji polet na Tasmanijo. Tasmanija je miren otok zmernega podnebja in slikovitih obal, kjer se je v številnih nacionalnih parkih ohranilo največ prvobitnih avstralskih živali. Na avstralski celini so avtohtono živalstvo v veliki meri spremenili iz Evrope pripeljani psi (dingi), zajci, mačke in živinoreja, na Tasmaniji pa so prvo (evropsko) lisico opazili šele pred nekaj leti! Številni nacionalni parki pokrivajo dobro tretjino dežele in so s svojo divjino življenjski prostor večim vrstam kengurujev, simpatičnim vombatom, koalam, avstralskim vragom in številnim bolj in manj glasnim pticam. V morju okrog Tasmanije srečamo obilje rib, pingvinov, tjulnjev, delfinov...
Namestitev v prijetnem hostlu v simpatičnem mestu Launceston, ki se ponaša s slikovito sotesko Cataract Gorge na reki South Esk river kar v samem mestu. Do soteske se bomo sprehodili od mostu Kings Bridge po urejeni sprehajalni poti ob reki (pol ure v eno smer) in se vrnili po drugi strani reke. Preko reke vodi viseči most pa tudi sedežnica z razmakom med stebroma kar 308 metrov, kar je svetovni rekord. Po želji si lahko pred vrnitvijo v hostel ogledate še lepo urejen Royal Park.

7. dan
23
Feb
2018
Nacionalni park Cradle Valley
Nočitev: Launceston, 310 km

Podali se bomo v gore v nacionalni park Cradle Valley (zgodnji odhod), kjer se dviga najvišja gora Tasmanije Cradle Mountain (1.545 mnv). Park je vsaj ob lepem vremenu zagotovo eden vrhuncev obiska Tasmanije: peš po krajših urejenih poteh Rainforest walk (10 min), Knyet Falls (pol ure) in po eni najlepših poti na Tasmaniji - okrog slikovitega jezera Dove (2 uri). Videli bomo visoka avtohtona drevesa, zagotovo srečali kakšno simpatično žival in občudovali divjo gorsko pokrajino s povsem drugačno vegetacijo, kot smo je vajeni v evropskih gorah. Pozno popoldne povratek v Launceston.

8. dan
24
Feb
2018
Vzhodna obala - Nacionalni park Freycinet
Nočitev Bicheno, 210 km

Vzhodno tasmansko obalo krasijo številni zalivi s peščenimi plažami. Najprej bomo obiskali Nacionalni park Freycinet, ki slovi po idiličnih obalah in zalivih belega peska. Privoščili so bomo enega najpopularnejših vzponov v Tasmaniji - vzpon do razgleda na slikoviti zaliv Wineglass Bay (Wineglass Bay Lokout, uro in pol v obe smeri). Obiskali bomo Freycinet Marine Farm, kjer bo možno kupiti in poskusiti okusne in sveže domače ostrige (20 AUD za 12 ostrig), pijačo se lahko prinese s seboj ali kupi pri njih (prodajajo odlično vino), izpolnjeni so torej vsi pogoji za odličen piknik sredi dneva. Vožnja po polotoku ter še kakšen krajši sprehod do urejenih razgledišč na divjo naravo in do slikovitih zalivov Friendly Beaches.

Popoldne namestitev v prijetnem v obalnem mestecu Bicheno, ki je ustvarjeno za mirne sprehode ob nikoli mirnem oceanu. Predlagamo sprehod po obalni poti ali vzpon na Whalers Hill, od koder so se v času kitolova razgledovali za kiti. Zanimiva je luknja v skalah (blowhole), iz katere ob razburkanem morju razpenjena voda brizga visoko v zrak (priporočamo varnostno razdaljo tudi, ko je morje mirno). Posebnost Bichena so tudi najmanjši pingvini na svetu, ki tukaj ob mraku prihajajo na obalo. Možen je voden ogled iz neposredne bližine (35 AUD).

9. dan
25
Feb
2018
Klifi na polotoku Tasman in zgodovinski Port Arthur
Nočitev Hobart, 310 km

Polotok Tasman je bil zaradi visokih klifov in divje obale leta 1830 določen kot kaznilnica za tiste britanske kaznjence, ki so tudi v koloniji zagrešili zločine. Kraj Port Arthur je danes urejen kot muzej in je najpomembnejša kulturna znamenitost Tasmanije, ogledali si ga bomo dopoldne (zgodnji odhod iz Bichena).
Popoldne se bomo ustavili na več slikovitih krajih in občudovali razgibano obalo: v bližini drugega zgodovinskega kraja Eaglehawk Neck bomo videli Blowhole, Tasmans Arch, Devils Kitchen in se zapeljali še do idiličnega zaliva Fortescue Bay, kjer bo ob lepem vremenu možno kopanje. V mesetecu Doo Town vsebujejo imena številnih ribiških hišic besedico »doo« (npr. »Love me doo«, »We doo« ali celo »Doo me«).
Ob povratku zvečer postanek pri Dunalley Fish Market, kjer prodajajo odličen "fish and chips" (riba s krompirčkom, 15-20 AUD).

10. dan
26
Feb
2018
Hobart
Nočitev: Hobart

Hobart je simpatično zgodovinsko mesto številnih zanimivosti ob ustju reke Dervent River. Njegovo kuliso zaznamuje gora Mt. Wellington s številnimi urejenimi pešpotmi, do njih pa vozi kar mestni avtobus. Na nedeljsko dopoldne ogled živahne tržnice Sunday Market in predela ob morju Hobart Waterfront. Popoldne je možnosti več: predlagamo ogled prav posebnega muzeja Mona, ki ga vodniki omenjajo kot eno osrednjih avstralskih zanimivosti, lahko pa počnete karkoli po svojem okusu, npr. najamete kolo in kolesarite z gore Mount Wellington v dolino (zanimiva možnost le za izkušene kolesarje)...

11. dan
27
Feb
2018
Nacionalni park Mt. Field
Nočitev: Hobart, 170 km

Izlet v nacionalni park Mt. Field: gorska pokrajina, visoka barja in jezera, bujni gozdovi, slapovi in obilje živalstva. Obiskali bomo informacijski center, šli peš do 45 metrov visokih slapov Russels Falls (20 min), in nadaljevali po urejeni poti mimo slapov Horse-Shoe Falls in Lady Barron Falls, kjer bomo videli tudi najvišje cvetnice na svetu, drevesa vrste gorski evkaliptus (Eucalyptus regnans) (skupaj 2 uri).
Pred vrnitvijo v Hobart bomo obiskali tudi bližnje zavetišče za živali Bonorong, kjer zdravijo in skrbijo za osirotele divje živali ter nudijo dom tistim, ki ne morejo živeti v divjini. Videli bomo lahko koale, wombate, tasmanske vrage, quolle...

12. dan
28
Feb
2018
Let na celino in Melbourne
Nočitev: Melbourne, 18 km

Jutranji let preko preliva Bass Strait v Melbourne, oddaja prtljage v naši namestitvi in nato popoldanski ogled središča Melbourna. To naravno pristanišče je eno najstarejših mest v Avstraliji, je mesto prijetnega podnebja in danes med drugim znano po odlični kavi.

Voden sprehod po centru mesta: od osrednjega trga Federation Square, kjer se vedno kaj dogaja, mimo cerkva Scots Church in St Michaels Uniting Church, do parlamenta, gledališča Princess Theatre, skozi živahno kitajsko četrt do tržnice Bourke Street Mall. Nato se bomo vrnili do reke Yarra, jo prečkali po mostu za pešce in si po pribl. dveh km sprehoda privoščili počitek na južni strani reke ob Southbank promenade.

13. dan
01
Mar
2018
Phillip Island: Tjulnji in pingvini
Nočitev: Phillip Island, 170 km

Vožnja proti jugu do Phillip Island, kjer si na avstralski kmetiji ogledamo predstavitve: ovčarske pse pri delu, striženje ovac, pokanje z bičem in metanje bumeranga. Nato si od daleč ogledamo zares veliko kolonijo tjulnjev, obiščemo sodobno urejen Nobbies Center, ob mraku pa bomo iz neposredne bližine opazovali prihod najmanjših pingvinov iz morja na plažo.

14. dan
02
Mar
2018
Ljubke koale na otoku Phillip Island
Nočitev: okolica Torquay, 200 km

Zjutraj se bomo sprehodili po poteh med krošnjami v Koala Conservation Centre in opazovali koale v njihovem naravnem okolju. Nato vožnja po polotoku Mornington, ki je med prebivalci Melbourna vse od najzgodnejših časov priljubljen kraj za oddih na plaži. Oceanske obale so divje, notranje pa idilične in poleti vabijo h kopanju. Prosto v zgodovinskem danes pa letoviškem mestecu Sorento na ozkem koncu polotoka med obema obalama, mestecu lepih hiš iz apnenca. Sem je že leta 1803 iz Anglije prispela ekspedicija zapornikov, mornarjev, uradnikov in svobodnih naseljencev in postavila prvo evropsko naselbino v Victoriji. Pozno popoldne s trajektom Sorento – Queenscliff preko ustja zaliva Phillip bay. Morda bomo s trajekta videli delfine, zagotovo pa trdnjavo Fort Queenscliff, ki je dolgo varovala vhod v zaliv. Tudi Queenscliff je prijetno zgodovinsko mestece, po želji razgled nanj z novega razglednega stolpa.

15. dan
03
Mar
2018
Great Ocean Road
Nočitev: Port Fairy, 280 km

Vožnja po znameniti obalni cesti Great Ocean Road proti zahodu, mimo slikovitih zalivov velikih valov, kjer so posneli že veliko filmov o surferjih, med njimi film »Point Break« s Keanu Reeves in Patrick Swayze v glavnih vlogah, mimo visokih apnenčastih pečin in skalnih osamelcev v morju, skozi žepe deževnega gozda, mirna obmorska mesteca, ter pod krošnjami dreves s koalami… Ustavljali se bomo na razgledih in si privoščili več sprehodov po urejenih poteh do naravnih znamenitosti. Eden najznamenitejših razgledov se ponuja na skalne osamelce v morju imenovane »12 apostolov«. Prečkali bomo nacionalni park Cape Otway, se po želji spustili do Gibsonove plaže po strmih v skalo vklesanih Gibsonovih stopnicah... Ker je ob razgibani obali med Cape Otway in Port Fairy nasedlo doslej že več kot 200 ladij, se je tega dela obale prijelo ime »Shipwreck coast«. Popoldne daljši postanek v slikovitem obmorskem mestecu Port Campbell s peščeno plažo med strmimi pečinami. Sledi še nekaj postankov in razgledov, nato pa vožnja do namestitve v obalnem mestu Port Fairy (*fairy = dobra vila).

16. dan
04
Mar
2018
Nacionalni park Grampians
430 km

Zgodnji odhod iz kraja Port Fairy. Divjina nacionalnega parka Grampians, ki med prostimi plezalci slovi zaradi nenavadnih previsnih skal iz peščenjaka, je pravo bogastvo flore in favne in odprtih pogledov na naravo, kot je bila pred prihodom belega človeka. V območju je precej aboriginskih risb na skalah in svetih krajev, pa tudi številne lepo urejene in označene pešpoti. Celo v mestecu Halls Gap je zrak poln zvokov papig in kukabur, kenguruji pa se pasejo kar na zelenicah pred hišami. Najprej se bomo v sodobno urejenem informacijskem centru Brambuk Cultural Centre seznanili z tukajšnjimi Aborigini. Center, ki se vključuje v okolje tudi s svojo arhitekturo, vodi pet plemen ljudstva Koori skupaj z upravo parkov države Victoria. Nato se bomo predvidoma sprehodili do Bunjil's Shelter in si ogledali aboriginske risbe na skalah ter nato še do največjega slapa v Victoriji MacKenzie Falls. V primeru, da katera od cest v parku ne bi bila odprta, bomo izbrali katero drugo od številnih lepih pešpoti v parku. Sledi povratek po hitri cesti mimo mest Stawell, Ararat in Ballarat proti Melbournu.

Prihod na letališče Melbourne in zvečer začetek leta proti domu.

17. dan
05
Mar
2018
Polet domov
Transfer z letališča Zagreb v Ljubljano 240km

Zaradi časovne razlike bo ta dan približno za polovico daljši :). Pristanek v Zagrebu sredi dneva in prevoz do Ljubljane

  Dodatne informacije

  Kako velika bo skupina? Predvidevamo manjšo skupino, od 10 do 15 udeležencev.

  Kaj je vključeno v ceno?

  Vključeno:

  • povratni let s taksami do Avstralije,
  • notranja leta Sydney-Launcheston in Hobart-Melbourne, 
  • prevozi in letališki transferi po programu, trajekt Phillip Bay, 
  • namestitve v dvoposteljnih sobah v zelo dobrih hostlih in v hišicah s kuhinjami v "tourist parkih" (rjuhe in brisače so povsod vključene), samopostrežni zajtrki,
  • vstopnine v nacionalne parke: NP Blue mountains, NP Cradle mountain, NP Freycinet, NP Tasman, NP Mt. Field, NP Grampians; vstopnina v muzej ter ladjica v Port Arthur, vstopnine na Phillip Island (ogled tradicionalne kmetije, kolonija tjulnjev, pingvini, koale), vstopnina Bonorong,
  • kakovostno slovensko vodenje,
  • ureditev avstralske elektronske vize,
  • organizacija potovanja in strošek prijavnine, DDV.

   

  Nujna doplačila: 

  • kosila in večerje, povsod bo možno lastno kuhanje večerij v urejenih in opremljenih kuhinjah, ali prehranjevanje v bližnjih restavracijah
  • strošek mestnega prometa v Sydneyu in Melbournu (se plačuje sproti, skupaj cca. 12 €/os.).

   

  Možna doplačila: 

  • zavarovanje rizika odpovedi 4,3 % cene potovanja,
  • zavarovanje Coris (14,06 € ob zavarovanju vsaj devet oseb oz. 23,44 € ob zavarovanju manj oseb),
  • enoposteljna soba na celotnem potovanju 500 €.

   

  Koliko denarja moram vzeti s seboj? Potrebnih doplačil bo malo, denar boste potrebovali predvsem za prehrano (vključen je le samopostrežni zajtrk) ter za mestni promet v Sydneyu ter Melbournu, morda se boste odločili za dodatne oglede v prostem času ali kaj zanimivega kupili... Ker so navade različnih ljudi zelo različne, vam na to vprašanje žal ne moremo natančno odgovoriti.

  Prehrana, samopostrežni zajtrkPovsod bomo poskrbeli za preproste samopostrežne zajtrke ob dogovorjeni uri v kuhinji hostla, ki bodo vključevali: toast, različne namaze po dogovoru, sadni sok, kavo, čaj, po želji jajca… 

  Restavracije bodo na voljo v vseh večjih mestih, v manjših krajih bo izbire manj. Povsod bo mogoče lastno kuhanje v prijetnih urejenih kuhinjah hostlov, kjer bodo na voljo posoda in pribor. V trgovinah je hrana nekoliko dražja kot v Sloveniji, podobno tudi v restavracijah.

  Kako bomo potovali po deželi? Se bomo veliko vozili? Po Avstraliji in Tasmaniji bomo potovali z večjim kombijem (12-15 sedežni kombi), ki ga bo vozil naš vodnik. Večje razdalje pa bomo premagovali z letalom (vključena sta dva notranja leta).

  V Avstraliji in na Tasmaniji se ne bomo veliko vozili, kar je za potovanje po tej prostrani deželi prava posebnost, kilometri vožnje so navedeni v programu. Kljub temu bomo videli zelo raznolike pokrajine. Ker bo voženj manj, bo več časa za oglede. Vožnje je nekoliko več le zadnji dan v Avstraliji, ko se bomo peljali do letališča v Melbournu.

  Ob kateri uri se ponavadi zvečer prihaja v hostel? Potrudili se bomo, da bomo večino dni v hostel prišli okrog 19. ure. Zvečer naj bi bilo dovolj časa za pripravo večerje, ob toplih poletnih večerih pa bo glede na zanimive lokacije prenočišč možen tudi kakšen sprehod po okolici.

  Kaj lahko pričakujem v hostlih in drugih prenočiščih? 
  Izbrane so dobro ocenjene namestitve, ki imajo opremljene kuhinje s posodo in priborom, urejene skupne prostore, praviloma recepcijo z informacijami in so na dobrih lokacijah. Na voljo so pralni in sušilni stroji.

  Sobe bodo dvoposteljne, ponekod z lastno kopalnico, ponekod pa z urejenimi in čistimi sanitarijami za več sob skupaj. Povsod lahko uredimo večposteljno sobo za prijavljene družine ali prijatelje.

  Vodnik? Skupino spremlja izkušen turistični vodnik, ki je Avstralijo že nekajkrat obiskal.

  Vseeno priporočamo tudi lastno predhodno pripravo zlasti na mesta Sydney, Melbourne in Hobart, kjer je znamenitosti, muzejev in možnosti zabave več, kot bo časa zanje. Predlagamo izposojo kakšnega novejšega vodnika iz knjižnice ali internet.

  Kakšne so temperature v Avstraliji in na Tasmaniji? Oblačila? Deželi bomo obiskali v času tamkajšnjega poletja, zato pričakujemo zlasti v Avstraliji vroče poletne temperature in možnost kopanja (Sydney 19 – 26 stopinj C). Na Tasmaniji (pa tudi v Blue Mountains) bo predvidoma nekaj stopinj hladneje (12 – 22 stopinj C), v Cradle Valley na Tasmaniji pa boste morda potrebovali tudi vetrovko ("goreteks"), jopico iz flisa in dolge hlače.

  Od decembra do februarja je v Avstraliji in na Tasmaniji najtopleje. Odločili smo se za obisk konec februarja, ko je v turističnih krajih manj gneče, vreme pa je še vedno toplo.

  Nujna oprema? Kopalke, brisača za na plažo, za hojo peš lažji pohodni čevlji, manjši do srednje velik nahrbtnik (za fotoaparat, kremo proti soncu, malico, pijačo in vetrovko), fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, kreditna kartica, veljaven potni list.

  Se na potovanju veliko hodi? V programu je približno vsak drugi dan tudi hoja po urejenih poteh v naravi, predvsem v šestih nacionalnih parkih. Na ta način se vidi več, hoja pa po naših izkušnjah pripomore tudi k dobremu počutju. Izbrali smo lažje poti do naravnih zanimivosti, razgledov, slapov ipd. primerne za vse udeležence. Trajanje hoje je navedeno v programu. Če kdo težko hodi, se vedno najde prijeten prostor, kjer se lahko počaka.

  Lahko hrano vzamemo od doma? V Avstralijo žal ni dovoljeno uvažati nobene hrane.

  Kje menjati, pri nas ali v Avstraliji? Priporočamo nakup avstralskih dolarjev v Sloveniji, sicer pa plačevanje s splošno sprejetimi kreditnimi karticami, npr. Mastercard ali Visa, s čimer se izognete skrbem v zvezi z menjavo ter iskanju menjalnic v Avstraliji in njihovim menjalnim provizijam. Ponekod je možno dvigovanje AUD na bankomatih s kartico Maestro, vendar ne povsod.

  Lahko v Avstralijo potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste veljaven potni list. Potrebovali boste tudi e vizo, ki si jo lahko na spletu brezplačno uredite sami ali pa vam jo pomagamo urediti mi.

  Predlagamo, da pred odhodom na pot skenirate svoj potni list ali osebno izkaznico z obeh strani, dokumente pa si pošljite na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube ali kraje dokumentov.

  Kako je z ureditvijo avstralskega vizuma? Slovenski državljani potrebujemo vizum za vstop v Avstralijo. Vizum se uredi elektronsko (in brezplačno) preko interneta. Avstralska vlada je uvedla spletni vizumski sistem t.i. »eVisitor«, ki se nanaša na državljane držav članic EU in na državljane nekaterih drugih evropskih držav. Sistem »eVisitors« je stalno dostopen spletni sistem pristojnega avstralskega ministrstva za imigracijo, ki omogoča vložitev vloge (turistični/poslovni obiski) na spletnem naslovu:

  www.immi.gov.au/e_visa/visitors.htm

  Elektronsko vlogo bomo za vas (brezplačno) izpolnili mi. Na sestanku pred potovanjem vas bomo obvestili, katere podatke potrebujemo od vas za izpolnitev vloge. Seveda lahko vlogo izpolnite tudi sami, če bi tako želeli.

  Ali je možno plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na vaši banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik - plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete vaše podatke: ime in priimeknaslov, telefon, kjer ste dosegljivi in kopijo potnega lista.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun-prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 900 EUR. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici d.d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Avstralija 2018 v polje sklic vpišete datum (npr. 00 10-6-2017), koda namena: SCVE, prejemnik: Jevšnik Damjan s. p., Dobrič 39, Polzela 3313.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni, po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu-prijavnici.