Sončni mrk na južni polobli

Čile in Bolivija

12
Jul
2019
29
Jun
2019
14 dni
Dvoposteljne sobe v gostiščih, apartmajih in hostlih
Letalo, avtobus, terensko vozilo
3600 EUR
EUR

3490

Ob prijavi do
31. 3. 2019

Kratek opis

Slikovite puščave in plitve lagune, polne plamencev, na višini okrog 4000 metrov so precej negostoljuben prostor za življenje. A vseeno tudi tu živijo ljudje, skromno in v majhnem številu. Zrak na teh višinah je izjemno čist in suh, zato bodo naši razgledi na nezemeljske pokrajine segali neverjetno daleč, noči pa bodo polne zvezd, seveda tistih z južnega neba. Priložnosti in časa za opazovanje neba bo dovolj. Obiskali bomo med seboj različna južnoameriška mesta in mesteca, spoznavali njihov vsakdan in po drugi strani odkrivali edinstvene naravne oblike in pojave. Med njimi bo imel posebno mesto popoln sončni mrk, čudovit fenomen, viden v tem letu le tukaj. Kakor so v Južni Ameriki pokrajine velike in gore segajo visoko v nebo, so Južnoameričani ljudje s temperamentom, južnoameriška glasba živahna, ponči domačinov pisani in okusi hrane izraziti.

Program potovanja

1. dan
29
Jun
2019
Let v Južno Ameriko

Prevoz iz Ljubljane do letališča v Benetkah, od koder polet preko Atlantika v Južno Ameriko.

Vožnja: 230 km

2. dan
30
Jun
2019
Vinorodna Casablanca, barvit Valparaiso in mesto vrtov Viña del Mar
Nočitev: Santiago

V jutranjih urah pristanek v Santiagu v Čilu.

Izlet v barvito pristaniško mestece Valparaiso. Na poti postanek v vinorodni pokrajini Casablanca in pokušina odličnega čilskega vina. Staro mestno jedro Valparaisa z živopisanimi lesenimi hiškami je pod zaščito Unesca. Obiskali bomo še mestece Viña del Mar, ki ga domačini imenujejo mesto vrtov. Tu si ogledamo tudi pristen kip Moai, ki so ga sem pripeljali z Velikonočnega otoka.

Prost večer v Santiagu in nočitev v prijetnem hotelu v središču mesta.

Vožnja: 240 km

3. dan
01
Jul
2019
Santiago in pot na sever
Nočitev: La Serena

Zajtrk in dopoldanski ogled živahne čilske prestolnice, ki jo obdaja kulisa mogočnih Andov. Mesto slovi po odlični kulinariki, vrhunskih vinih, lepo urejenih mestnih parkih in modernih muzejih. V spremstvu lokalnega vodnika si ogledamo zanimivosti mestnega središča, kot sta Mercado Central (osrednja tržnica) in katedrala Metropolitana. Popoldne vožnja proti severu do obalnega mesta La Serena, ki ga krasi dolga bela peščena plaža. Namestitev v apartmajih.

Vožnja: 470 km

4. dan
02
Jul
2019
Opazovanje popolnega sončnega mrka
Nočitev: La Serena

Po zajtrku vožnja na kraj, kjer si bomo ogledali veličasten nebesni pojav, popoln sončni mrk. Mrk bomo doživeli pozno popoldne, tik pred sončnim zahodom.

Po informacije o opazovanju sončnega mrka in vsem, kar je znanega o tem naravnem fenomenu, se boste tudi na tem potovanju lahko obrnili na g. Borisa Khama, ki bo med potovanjem po prostranstvih Čila in Bolivije kakšen večer z veseljem predstavil tudi zvezde južnega neba.

Vožnja: odvisna od izbrane lokacije za ogled mrka

5. dan
03
Jul
2019
Izlet v dolino Elqui
Nočitev: La Serena

Po zajtrku vožnja proti vzhodu. Prvi postanek naredimo pri rezervoarju Pucarlo, kjer hranijo zalogo pitne vode in vode za namakanje rodovitnih polj doline Elqui. Tu poleg odličnega vina pridelujejo tudi žgano pijačo iz fermentiranega grozdja – pisco. Ogledamo si njegovo izdelavo, spoznamo postopek destilacije grozdja in ga seveda tudi pokusimo. Postanek naredimo še v Vicuñi, največjem kraju v dolini Elqui, ogledamo si glavni trg in simbol mesta – stolp Bauer, poimenovan po nekdanjem županu nemških korenin Adolfu Bauerju.

Vožnja: 200 km

6. dan
04
Jul
2019
Puščava Atacama
Nočitev: San Pedro de Atacama

Popoldne poletimo še bolj na sever, v območje puščave Atacama, ki velja za najbolj suho območje na svetu. Na nekaterih mestih niso zabeležili padavin že več kot 40 let. Atacama je priljubljena med astronomi, tu je zraslo več observatorijev, tudi največjih na svetu. Pristanek v kraju Calama, ki leži na nadmorski višini skoraj 2300 m, in vožnja do simpatičnega puščavskega mesta San Pedro de Atacama. Namestitev v Hostal Casa Flores.

Vožnja: 110 km

7. dan
05
Jul
2019
Jezera na Altiplanu in plamenci
Nočitev: San Pedro de Atacama

Približno ura vožnje do prvega postanka, ki bo na visoki planoti na nadmorski višini 4200 m ob lagunah Miscanti in Miñiques. Laguni sta nastali ob izbruhu ognjenika Cerro Miñiques. Postanek v vasi Socaire, kjer ljudje živijo na nadmorski višini 3500 m. Tu si ogledamo terase in obiščemo cerkvico.

Obiščemo Salar de Atacama, največje slano jezero v Čilu (v sušnem obdobju je tam slana ravnina) in del nacionalnega rezervata Los Flamencos. V slani laguni Chaxa bomo lahko opazovali plamence. Ustavimo se še v mestu Toconao, nato se vrnemo v San Pedro de Atacama.

Vožnja: 290 km

8. dan
06
Jul
2019
Sončni vzhod v puščavi in izlet do gejzirjev El Tatio
Nočitev: San Pedro de Atacama

Že pred zoro zapustimo hotel in med vožnjo proti severu doživimo sončni vzhod v puščavi. Prihod na eno največjih geotermalnih polj na svetu, tu preživimo približno dve uri. Na tem območju na višini 4300 m je namreč kar 80 gejzirjev in 70 fumarol, kar je približno 8 % vseh znanih gejzirjev na svetu. Lahek zajtrk (vključeno), nato pa se pogrejemo v toplih vrelcih (voda pribl. 35 °C, zrak med 0 in –5 °C). Na poti nazaj se ustavimo v vasici Machuca z 10 prebivalci, leseno cerkvijo in rustikalnimi hiškami s slamnato streho. Morda pokusite lokalno specialiteto – empanade z lamjim mesom.

Popoldne izlet do Valle de la Luna (Dolina Lune), Valle de la Marte (Dolina Marsa) in razgledne točke Ckari, kjer dočakamo sončni zahod s čudovitimi barvami. Zvečer povratek v San Pedro de Atacama.

Vožnja: 180 km

9. dan
07
Jul
2019
Prihod v Bolivijo in skozi slikovito puščavo do lagune Colorada
Nočitev: laguna Colorada

Zapustimo San Pedro de Atacama, čaka nas približno ura vožnje do meje z Bolivijo. Prihod ob vznožje ognjenika Licancabur, kjer ležita Laguna Blanca (Bela laguna) in Laguna Verde (Zelena laguna). Nadaljujemo skozi puščavo Salvadorja Dalija (Valle de Dalí), spremljala nas bo nadrealistična pokrajina, ogledali si bomo gejzirje in fumarole Sol de Mañana. Dan bomo zaključili ob laguni Colorada, ki leži na nadmorski višini 4500 m. Na planoti gnezdi več kot 30.000 plamencev treh različnih vrst, opazili pa boste lahko tudi vikunje (južnoameriška vrsta kamele) in druge živali.

Vožnja: 160 km

10. dan
08
Jul
2019
Puščava Siloli in barvne lagune
Nočitev: San Juan

Ta dan nas čaka vožnja preko puščave Siloli, kjer so zaradi erozije vetra nastale skale posebnih oblik.

Nadaljujemo do treh lagun, ki so znane tudi kot barvne lagune: Laguna Honda, Chiarcota in Cañapa, nato pa prispemo do slane puščave Salar de Chiguana ob mestu San Juan, kjer prespimo.

Vožnja: 190 km

11. dan
09
Jul
2019
Slana puščava Uyuni
Nočitev: Villa Mar

Prispemo do največjega slanega jezera ali slane puščave (odvisno od vremenskih razmer) Salar de Uyuni in obiščemo otok Incahuasi s čisto posebnim ekosistemom sredi bele slane ravnine. Na otoku namreč rastejo ogromni kaktusi. Nadaljujemo po slani pokrajini, si ogledamo Los Ojos de Agua Salada (»oči slane vode«), mestece Colchani in se ustavimo pri hotelu, zgrajenem iz soli. V popoldanskih urah nadaljujemo pot do namestitve v bližini kraja Villa Mar.

Vožnja: 290 km

12. dan
10
Jul
2019
Nazaj v Čile
Nočitev: San Pedro de Atacama

Dan začnemo zgodaj, vožnja nazaj v Čile. Prihod v San Pedro je predviden okoli 12. ure. Prost popoldan v mestu za kakšen zanimiv ogled ali morda nakup pred vrnitvijo domov.

Zvečer bo mogoče opazovati večerno nebo v puščavi s francoskim astronomom Alainom Mauryjem (doplačilo pribl. 35 €, trajanje 2,5 h, opis izleta).

Vožnja: 420 km

13. dan
11
Jul
2019
Let v Santiago in naprej preko Atlantika

Prosto v San Pedru do odhoda na letališče v Calami. Krajši polet v prestolnico in nato nočni let preko prostranstev Južne Amerike in Atlantika proti Evropi.

Vožnja: 110 km

14. dan
12
Jul
2019
Prihod domov

Krajše prestopanje v Madridu, pristanek v Benetkah in prevoz do Ljubljane.

Vožnja: 230 km

  Dodatne informacije

  Kaj je vključeno v ceno potovanja?

  Cena vključuje:

  • povratni let iz Benetk z vsemi taksami,
  • prevoz Ljubljana–Benetke–Ljubljana,
  • vse prevoze po programu v Čilu in Boliviji,
  • namestitve z zajtrki v dvoposteljnih sobah, v prijetnih, lepo ocenjenih gostiščih, apartmajih in hostlih,
  • vse vstopnine po programu in lokalno vodenje na izletih,
  • kakovostno slovensko vodenje od začetka do konca potovanja,
  • organizacijo potovanja in DDV.

   

  Nujna doplačila:

  • prehrana (vključeni so zajtrki), več o tem v nadaljevanju,
  • napitnine (lokalni vodniki in šoferji so vajeni napitnin, niso pa obvezne).

   

  Možna doplačila:

  • turistično zavarovanje z asistenco Coris 28,69 €/os. (dvojno kritje do 50.000 €), ob zavarovanju vsaj 7 oseb velja skupinska cena 17,93 €/os.,
  • zavarovanje rizika odpovedi 4,3 % cene potovanja (sklepa se lahko le ob prijavi),
  • enoposteljna soba 330 €,
  • morebitne dodatne aktivnosti in ogledi izven programa (v prostem času).

   

  Velikost skupine: 15–20 oseb.

  Opazovanje sončnega mrka? Eden od vrhuncev potovanja bo opazovanje izjemnega naravnega pojava – popolnega sončnega mrka. V marcu 2016 smo ga opazovali na eksotičnem severu Indonezije, na otoku Ternate (BLOG), leta 2017 pa na ameriškem Zahodu (BLOG in FOTOALBUM). Bilo je zelo prijetno in posebno. Opazovanje je naredilo močan vtis tako na tiste, ki so prišli tako daleč predvsem zaradi sončnega mrka, kot tudi na ostale udeležence potovanja, ki jih je pritegnil predvsem zanimiv program. Daljši film s potovanja iz leta 2016 si lahko ogledate na povezavi – KLIK . Sončni mrk se prične okrog 27. minute filma.

  Tudi na potovanju po Čilu in Boliviji bo z nami potoval g. Boris Kham, popoln sončni mrk in njegovo opazovanje bo predstavil že na sestanku pred potovanjem, na vsa vprašanja pa bo z veseljem odgovoril tudi med potovanjem. Kakšen večer, poln zvezd, bo po dogovoru predstavil nočno nebo južne poloble. Izbrali bomo primerno prizorišče za opazovanje, kamor boste prispeli pravočasno. Za opazovanje mrka boste prejeli tudi zaščitna očala.

  Lahko v Južno Ameriko potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste veljaven potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja. Svetujemo vam, da preverite njegovo veljavnost in v primeru neveljavnosti starega vlogo za izdajo novega vložite vsaj tri tedne pred odhodom.

  Priporočamo, da pred odhodom na pot skenirate svoj potni list, dokument pa si pošljite na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube dokumentov.

  Kako je z vizumi? Slovenski državljani za vstop v Čile in Bolivijo vizuma ne potrebujemo. Bodite pa pozorni, da vam oblasti ob vstopu v državi ožigosajo potne liste z vstopnimi žigi.

  Zdravje? Obveznih cepljenj za potovanje v Čile ni.

  Bolivija pa sodi med države, kjer obstaja možnost okužbe z rumeno mrzlico, zato je cepljenje proti njej zelo priporočljivo (podrobneje o tem na www.zdravinapot.si). Zaščita pred boleznijo in veljavnost certifikata začneta veljati 10 dni po cepljenju in sta trajna.

  Voda iz pipe nikjer ni pitna.

  Kako je z zdravstvenim zavarovanjem? Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v Južni Ameriki žal ne velja. Priporočamo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (npr. Coris ali katero koli drugo podobno, kritje vsaj 50.000 €), ki krije nujne stroške zdravljenja in prevozov, ki v tujini nastanejo kot posledica novonastale bolezni ali poškodbe. Stroški zdravljenja v Južni Ameriki, nujnih prevozov po deželi ali morebitnih prevozov domov so namreč lahko zelo visoki.

  Je potovanje po teh državah varno? Čile in Bolivija sta varni in prijetni državi za potovanje. Osnovno previdnost svetujemo na glavnih turističnih točkah in krajih, saj gnečo npr. na tržnicah radi izkoristijo žeparji. Svetujemo, da s seboj ne nosite večjih količin denarja, dragega nakita ali dragih ur. Za svojo lastnino je odgovoren vsak potnik sam.

  Denar? Denarna enota v Čilu je čilski peso (1 EUR = 778 CLP, oktober 2018), v Boliviji pa boliviano (1 EUR = 7,9 BOB, oktober 2018). Denar bomo lahko menjali že na letališču ali v mestu Santiago, kasneje pa le v večjih mestih. S seboj potrebujete ameriške dolarje, saj evrov ne sprejemajo. Opozorilo: denarja kljub ugodni ponudbi v nobenem primeru ne menjajte na ulici, saj gre pogosto za prevaro.

  Uporaba bančnih (Maestro) in kreditnih kartic (Visa, MasterCard, American Express) je v Čilu razširjena le v velikih mestih in na turističnih točkah, zato imejte pri sebi vedno dovolj gotovine. Plačevanje z gotovino je tudi cenejše, saj prodajalci za plačilo s kartico pogosto zaračunajo še 2–4 % provizijo.

  V Boliviji bo prišla v poštev predvsem gotovina. Bankomati so v obeh državah precej pogosti. Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih. Raje se izogibajte bankomatom na ulici in, kjer je mogoče, uporabljajte bankomate znotraj bank, hotelov ali nakupovalnih središč.

  Doplačila na poti? Pričakovano doplačilo za prehrano je približno 30–40 €/os. na dan. Znesek je odvisen od vaših navad in se poviša, če boste kupovali še spominke in podobno. Lokalni vodniki in šoferji so vajeni napitnin, ki pa niso obvezne (so lepa gesta, če ste s storitvijo zadovoljni).

  Jezik? Uradni jezik v obeh državah je španski, povsod pa govorijo še nekaj drugih jezikov različnih etničnih skupin. Z lokalnim vodnikom se boste lahko sporazumevali v angleščini ali pa vam bo ob prevajanju na pomoč priskočil naš slovenski vodnik.

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? Izbrali smo dobro ocenjene namestitve lokalnih kategorij na dobrih lokacijah. Nameščeni bomo v prijetnih gostiščih, apartmajih (možnost lastnega kuhanja) in hostlih. Rezervirali smo dvoposteljne sobe s kopalnicami, v apartmajih pa je navadno ena kopalnica za apartma (ki ima 2–3 spalnice). Zajtrk je povsod vključen.

  V bolivijskem delu potovanja bodo namestitve osnovnejše, saj v puščavi ni veliko izbire. Tu pričakujemo namestitve v dvoposteljnih sobah v gostiščih in hostlih s skupno kopalnico. Izlet na bolivijsko stran bo v celoti izveden z lokalno agencijo.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo s še enim posameznikom/posameznico, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne bi našel, stroške enoposteljne sobe pokrijemo mi.

  Kakšna je njihova hrana? Čilska kuhinja je odraz topografske pestrosti države in vsebuje izbor morskih sadežev, govedine, sadja in zelenjave. Tradicionalne jedi so asado (običajno sestavljen iz govejega mesa, klobas in včasih drugih mesnin, pečenih na žaru), cazuela (enolončnica), empanadas (vrsta testenin oziroma polnjenega kruha, pečene ali ocvrte), pastel de choclo (jed, ki temelji na sladki koruzi; polnjenje običajno vsebuje goveje meso, piščanca, rozine, črne olive, čebulo ali rezine trdo kuhanega jajca), curanto (sestavljen iz morskih sadežev, mesa, krompirja in zelenjave in je tradicionalno pripravljen v jami v tleh) in sopaipillas (kuhano bučno testo, omaka čilskega popra, čebule, česna in koriandra).

  Iz Čila izvirajo nekatera najboljša vina, ki se po kakovosti z lahkoto merijo s francoskimi. Med bolj znanimi sta cabernet sauvignon in carmenere. Med obiskom Čila morate pokusiti tudi njihovo tradicionalno pijačo terremoto (v prevodu potres) – mešanico ananasovega soka in lokalnega rdečega vina (pipeño), ki ji včasih dodajo tudi rum. Za razliko od drugih latinskoameriških držav je v Čilu prepovedano pitje alkohola na javnih površinah (na ulicah, v parkih itd.). Zakonodaja omejuje tudi prodajalce, zato je prodaja alkoholnih pijač prepovedana zjutraj med 3. in 9. uro.

  Bolivijska kuhinja izhaja iz španske kuhinje v kombinaciji s sestavinami avtohtonega prebivalstva in kasnejšimi vplivi priseljencev iz Evrope, Azije in Zahodne Afrike. Tradicionalna osnovna živila so koruza, krompir in ostale gomoljnice, amarant in kvinoja ter stročnice (fižol in volčji bob), ki jih kombinirajo s številnimi španskimi, kot so riž, pšenica in meso, najpogosteje govedina, svinjina in piščanec.

  Tradicionalne bolivijske jedi so pique a lo macho (krožnik z ocvrtimi paradižniki, koščki govedine in hrenovk, čebulo, feferoni in kuhanimi jajci), sopa de mani (kremna juha, ki temelji na arašidih, pripravljajo jo s kokošjim ali kravjim mesom in različno zelenjavo), ajilisa (omaka za riž, narejena iz paradižnikov, čebule in vampov), huminta (koruzni storž z zrnjem, zavit v koruzne liste, začinjen s soljo in posut s svežim sirom), majao (riž z govedino, jajcem na oko in ocvrtimi paradižniki ali bananami) in chicharron (na koščke narezana svinjina, ocvrta v masti in koruznem pivu ter postrežena s kuhano koruzo).

  Kakšne bodo temperature v juliju? Od junija do avgusta je na južni polobli zima, vendar kljub temu ne pričakujte zelo nizkih temperatur. Temperature se bodo na poti spreminjale, saj bomo potovali skozi različne podnebne pasove. Na severu Čila in v Boliviji (območje puščave Atacama) je povprečna dnevna temperatura v juliju 22 °C, ponoči pa se lahko spusti tudi do ničle. Zimski dnevi so večinoma sončni in topli (kar 90 % zimskih dni v Atacami je po statistikah sončnih). V Santiagu je julij najhladnejši mesec v letu, povprečna dnevna temperatura je 15 °C, ponoči pa lahko po statistikah pade do 3 °C. Tu se pričakuje nekoliko več oblačnosti, možne so tudi padavine. Podobne dnevne temperature bodo tudi v La Sereni in okolici, ponoči se bodo tu spustile le nekje do 8 °C. Verjetnost dežja je tukaj dosti manjša kot v Santiagu.

  Kakšen je tamkajšnji lokalni čas? Uro bomo ob prihodu v Čile prestavili šest ur nazaj, v Boliviji pa nato še dodatno eno uro nazaj.

  Kako je z uporabo telefona in interneta? Klicna številka iz Čila in Bolivije v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Čile je 0056 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Bolivijo je 00591 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Slovenski mobiteli večinoma delujejo (preverite lahko še pri svojem operaterju), wifi je na voljo v večini hotelov in kavarn.

  Kakšne so vtičnice? Električna napetost je 220 V. Uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji.

  Nujna oprema? Fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, kakšna knjiga za na letalo, manjši nahrbtnik za mesta in izlete, večplastna oblačila, lažji pohodni čevlji za udobno hojo, dobra volja. Na vsa vprašanja o opremi in prtljagi bomo odgovorili tudi na sestanku pred odhodom.

  Potovanje z otroki? Z otroki imamo na potovanjih dobre izkušnje. Največ je odvisno od izkušenj njihovih staršev, priprave otrok na potovanje, igrač, ki jih vzamejo s seboj. Še najbolj naporen del potovanja je dolg polet z letalom, ki si ga odrasli znamo skrajšati z dobro knjigo, filmi ali spanjem, otroci pa pri tem potrebujejo kar nekaj pomoči in stalno zaposlitev. Predlagamo, da nas pokličete, če razmišljate o prijavi z majhnimi otroki.

  Se na potovanju veliko hodi peš? V programu je nekajkrat predvidena krajša in nezahtevna hoja. Gre za lažje poti do naravnih zanimivosti, razgledov, lagune ipd., primerne za vse udeležence z osnovno telesno pripravljenostjo. Če kdo težko hodi, se vedno najde prijeten prostor, kjer se lahko počaka, v dogovoru z vodnikom.

  Ali bo pred potovanjem sestanek udeležencev potovanja? Sestanek vseh prijavljenih bo mesec pred odhodom. Predstavili bomo program, opremo in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Na sestanku bomo ponudili tudi možnost rezervacije nekaterih aktivnosti (zaradi zagotovitve prostih mest).

  Ali je mogoče plačilo v več obrokih? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačevanju v obrokih nižja. Za preostali znesek si lahko na vaši banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik - plačilo v več enakih obrokih. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Vas zanima še karkoli o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstvatelefon, na katerega ste dosegljivi, in kopijo potnega lista.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 900 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun / IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Čile in Bolivija, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 31-10-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu.