Otoki Palawan, Bohol in Luzon

Otočkanje po Filipinih

04
May
2019
20
Apr
2019
15 dni
Hoteli ***
Minibus, kombi
2500 EUR
EUR

2390

Ob prijavi do
28. 2. 2019

Kratek opis

Zelena riževa polja, kokosove palme, vedno nasmejani domačini, izjemno raznolik živalski svet, tisočeri otočki z nešteto lepimi plažami – vse to so Filipini. Potovanje bomo pričeli na največjem otoku Luzon s prestolnico Manilo, nato pa bomo zapustili mestni vrvež in obiskali raj na zemlji – otok Palawan, ki so ga številni svetovni mediji razglasili za najlepšega na svetu. Raziskovali bomo še otok Bohol, ki nas bo navdušil z riževimi terasami, čokoladnimi grički, z najmanjšimi opicami in seveda s čudovitimi peščenimi plažami. Skupino bo vso pot vodil slovenski vodnik, na Filipine pa bomo poleteli z bližnjega zagrebškega letališča z udobno letalsko družbo Emirates.

Program potovanja

1. dan
20
Apr
2019
Let iz Zagreba

Zgodaj popoldne prevoz iz Ljubljane do zagrebškega letališča. Let na Filipine z eno najboljših letalskih družb na svetu, krajše prestopanje v Dubaju.

2. dan
21
Apr
2019
Pristanek v Manili
Nočitev: Makati Manila

Pristanek v prestolnici Filipinov v popoldanskih urah. Prevoz do namestitve v predelu Makati, ki velja za najprijetnejši predel mesta, in zaslužen počitek po dolgem letu. Po želji se lahko z vodnikom odpravite še kam na večerjo in začutite utrip mesta.

3. dan
22
Apr
2019
Ogled Manile
Nočitev: Makati Manila

Zajtrk in ogled prestolnice. Vožnja po finančnem predelu Makati z visokimi stolpnicami do Manilskega zaliva. Sprehod do starega zgodovinskega jedra z ostanki španske kolonialne arhitekture iz 16. stoletja. Sprehod skozi park Rizal, ki velja za enega največjih mestnih parkov v Aziji. Tu je bila leta 1946 podpisana deklaracija o neodvisnosti Filipinov od ZDA. Obiščemo cerkev Sv. Avguština z muzejem in hišo Manila, ki je popolna reprodukcija ene najstarejših hiš višjega sloja v Manili (izvirna hiša je bila žal uničena med drugo svetovno vojno).

Zvečer možnost plovbe z ladjico ob sončnem zahodu po Manilskem zalivu (doplačilo okrog 15 €).

4. dan
23
Apr
2019
Palawan – najlepši otok na svetu
Nočitev: Puerto Princesa

Zajtrk in vožnja na letališče. Krajši notranji let na otok turkiznega morja in smaragdnih gozdov. Otok Palawan s številnimi majhnimi otočki okrog njega so ugledni svetovni mediji s področja turizma že nekajkrat razglasili za najlepši otok na svetu. Namestitev v glavnem mestu otoka Puerto Princesa in popoldanski ogled mesta z okolico (ranč St. Monica, park City Baywalk, zavetišče za krokodile …).

5. dan
24
Apr
2019
Palawan: park Sabang in podzemna reka
Nočitev: Puerto Princesa

Celodnevni izlet v park Sabang, kjer se boste s čolnom popeljali po čudoviti podzemni reki Sv. Pavla, ki je del dediščine UNESCO in uvrščena na seznam sedmih novih čudes narave. Skupna dolžina reke je 8,2 km, za javnost pa je odprta v dolžini 2,5 km. V ceno izleta je vključeno tudi kosilo. Popoldne povratek v Puerto Princeso.

6. dan
25
Apr
2019
Palawan: El Nido
Nočitev: El Nido

Vožnja s kombiji na sever do obalnega kraja El Nido, ki bo naše izhodišče za naslednjih nekaj dni. Tudi El Nido je raj na drugem koncu sveta, obdan s številnimi čudovitimi otočki. Neokrnjena narava, idilične skrite plaže, okusna in sveže pripravljena morska hrana, prijazni domačini … Nočitev v hotelu s prelepim razgledom s terase na zaliv Bacuit.

7. dan
26
Apr
2019
Palawan: El Nido – otočkanje
Nočitev: El Nido

Dan bo namenjen »otočkanju« po arhipelagu Bacuit. Po zajtrku se vkrcamo na eno izmed barvitih filipinskih ladjic in se opravimo raziskovat številne odmaknjene plaže, spokojne zalive in apnenčaste (kraške) skalne otoke, ki se strmo dvigajo iz kristalno čistega morja. Trid do štirikrat se ustavimo za kopanje v turkiznem morju in raziskovanje podvodnega sveta z masko, vključeno je tudi kosilo. Popoldne se vrnemo v El Nido.

8. dan
27
Apr
2019
Palawan: El Nido
Nočitev: El Nido

Prost dan za počitek ali samostojno raziskovanje okolice El Nida. Priporočamo obisk katere od čudovitih plaž s kristalno čisto vodo – plaža Nacpan, ki leži še malo severneje, in plaža La Cabanas 5 km južno od mesta vas ne bosta razočarali.

9. dan
28
Apr
2019
Palawan: slovo od raja
Nočitev: Puerto Princesa

Po zajtrku nas čaka težko slovo od raja in vožnja nazaj v Puerto Princeso. Prost popoldan za kakšno sproščujočo masažo in dobro večerjo v kateri od lokalnih restavracij.

10. dan
29
Apr
2019
Pot na otok Bohol
Nočitev: Bohol

Zajtrk in prevoz na letališče. Polet na otok Cebu, od tam pa trajekt na sosednji otok Bohol, ki je zaradi svoje naravne pestrosti in lepot obvezen postanek vsakega obiskovalca Filipinov. Nastanitev v Momo Beach House *** ob plaži na polotoku Panglao.

11. dan
30
Apr
2019
Bohol: čokoladni grički, najmanjše opice in deževni gozd
Nočitev: Bohol

Po zajtrku se odpravimo na izlet po otoku. Najprej se ustavimo med riževimi polji v notranjosti otoka ob številnih polkrožnih travnatih vzpetinah, ki so največja naravna zanimivost Bohola. Domačini jih imenujejo čokoladni grički, saj se ob sončnem zahodu obarvajo v čokoladno barvo.

Ena od simpatičnih zanimivosti so tudi filipinski tarziji, najmanjše še živeče opice na svetu. Njihov videz je nekaj posebnega, saj so manjše od dlani, imajo velike oči, glavo pa lahko obračajo za 180 stopinj.

Sredi dneva si bomo odpočili na križarjenju po reki skozi deževni gozd in se okrepčali s kosilom. Obiskali bomo še najstarejšo kamnito cerkev na otoku in spomenik, posvečen premirju in krvni zavezi med španskim vladarjem Legazpijem in lokalnim plemenskim vladarjem. Popoldne povratek na polotok Panglao.

12. dan
01
May
2019
Bohol: razvajanje na plaži
Nočitev: Bohol

Po zajtrku boste lahko prosto uživali na kateri od čudovitih plaž, dremali v senci dreves, z masko spoznavali raznolik podvodni svet ter z okusno in sveže pripravljeno lokalno hrano razvajali svoje brbončice.

13. dan
02
May
2019
Bohol: ogled polotoka Panglao
Nočitev: Bohol

Polotok Panglao, kjer bomo nameščeni vse dni na Boholu, slovi po čudovitih belih peščenih plažah. Obiskali bomo jamo Hinagdanan s podzemnim jezerom, spoznali domače filipinske čebele in si odpočili na plaži Dumaluan, ki velja za eno najlepših na otoku.

14. dan
03
May
2019
Povratek domov

Vožnja na letališče in polet v Manilo, od tam pa s krajšim prestopanjem v Dubaju do Zagreba.

15. dan
04
May
2019
Pristanek v Zagrebu

Pristanek na zagrebškem letališču in prevoz do Ljubljane.

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • povratno letalsko karto Zagreb–Manila–Zagreb z Emirates,
  • letalske karte med otoki: Manila–Palawan, Palawan–Cebu in Cebu–Manila,
  • trajekt Cebu–Bohol,
  • slovensko vodenje na vsej poti,
  • izlete in vstopnine po programu, na izletih dodatno še lokalno vodenje,
  • nočitve z zajtrkom v prijetnih lepo ocenjenih in čistih hotelih ***,
  • 3x kosilo (na vseh treh celodnevnih izletih),
  • vse prevoze po programu z lokalnimi minibusi/kombiji,
  • organizacijo potovanja.

   

  Morebitna doplačila:

  • napitnine (približno 40 €/os.), niso obvezne, so jih pa kar vajeni,
  • zavarovanje rizika odpovedi potovanja: 4,3 % cene aranžmaja, sklepa se lahko le ob prijavi,
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris (osnovno kritje do 25.000 €): 19 € ali 11,80 € (skupinsko ob prijavi vsaj 7 oseb),
  • enoposteljna soba 330 €/os.,
  • prehrana (vključeni so zajtrki in 3x kosila na celodnevnih izletih) – okusna hrana je na Filipinih sorazmerno poceni,
  • morebitni dodatni ogledi in izleti v prostem času.

   

  Velikost skupine: 10–20 oseb.

  Vizum: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za turistična potovanja do 30 dni.

  Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja.

  Priporočamo, da si naredite kopijo potnega lista, ki je v pomoč ob morebitni izgubi potnega lista. Eno kopijo si pošljite na svoj osebni e-naslov, drugo pa spravite v vaš nahrbtnik ali kovček ločeno od dokumentov.

  Zdravje: Filipini so dežela tretjega sveta, zato je dobro upoštevati nekatera pravila prehranjevanja, s katerimi se preprečijo morebitne prebavne motnje. Predvsem je treba upoštevati, da voda iz vodovoda ni pitna, zaradi česar se izogibajte tudi ledu v pijačah. Sadje je dobro olupiti. Dobro razkužilo je kozarček žganja ali kokakola. S prejšnjih obiskov dežele lahko potrdimo, da upoštevanje teh pravil uspešno prepreči črevesne težave in omogoči doživetje te zanimive dežele brez zdravstvenih motenj.

  Obveznih cepljenj za potovanje na Filipine ni. Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A in B, tifusu ter tetanusu, ki se prenašajo s hrano, vodo in z neposrednim stikom. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo (predvsem riževe terase in otok Palawan). Dodatne informacije o boleznih in morebitni predhodni zaščiti lahko dobite na Zavodu za zdravstveno varstvo ali na njihovi spletni strani KLIK. Nekaj praktičnih nasvetov bomo predstavili tudi na sestanku udeležencev pred odhodom.

  Priporočamo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, npr. Coris (lahko uredimo za vas).

  Varnost: Filipini so varna dežela. Domačini so prijazni, gostoljubni in odprti do tujcev. V bolj turističnih krajih in gneči vseeno svetujemo nekaj previdnosti, saj npr. na tržnicah priložnost radi izkoristijo žeparji.

  Priporočamo, da imate med potovanjem večje količine denarja in osebne dokumente varno shranjene (npr. v hotelskem sefu) ali v potovalni denarnici pod obleko. V sobi dokumentov in denarja ne puščajte. Za svojo lastnino je odgovoren vsak udeleženec potovanja sam.

  Denar: Valuta je filipinski peso (PHP). 1 EUR = pribl. 64 PHP (oktober 2018). Izven Manile plačevanje s kreditnimi karticami večinoma ni mogoče, potrebovali boste gotovino. Evre bo mogoče zamenjati za filipinske pese že na letališču, ugodnejši tečaj pa je v bankah in menjalnicah v glavnem mestu Manili. Denar lahko sicer dvignete tudi na posameznih bankomatih, vendar ob plačilu bolj ali manj visokih provizij (Maestro, Visa, Mastercard), znesek enkratnega dviga pa je večinoma omejen na pribl. 10.000 PHP. Priporočamo, da denar zamenjate v uradnih menjalnicah in ga pozorno preštejete, potrdilo o menjavi pa shranite do izhoda iz države.

  Dodatni stroški na potovanju: Cene na Filipinih so v primerjavi s sosedama Tajsko in Indonezijo višje, a za slovenske razmere še vedno nizke. V povprečju kosilo v lokalni gostilni ali restavraciji s hitro prehrano stane dobra dva evra, v malo boljši restavraciji pa štiri evre. Za pollitrsko domače pivo boste v lokalu odšteli 1 evro, uvožena steklenica pa vas bo stala dvakrat več. Kokakola stane manj kot pol evra. Hrana in pijača v trgovinah sta še cenejši.

  Priporočamo 10–20 € dnevno za hrano, pijačo in morda kakšen nakup, spominke.

  Manjše napitnine so zaželene, a nikakor niso obvezne. Z njimi lahko pokažete, da ste bili s storitvijo zadovoljni, in prijazni domačini jih bodo veseli.

  Filipinci: Filipinci so izjemno odprti, gostoljubni in prijazni ljudje, njihovi vedrost in optimizem pa sta zelo nalezljiva. Sprejeli vas bodo z odprtimi rokami in od njih boste težko odšli lačni in žejni. Ponosni so na svojo bogato kulturno dediščino, ki sta jo zaznamovali španska kolonizacija in ameriška prevlada v 20. stoletju. 

  Jezik: Na Filipinih je najbolj razširjen jezik tagalog, ki ga govori nekaj več kot 40 % prebivalstva in je poleg angleškega jezika uradni jezik Filipinov. Tagalog označuje jezik in prebivalce območja v osrednjem Luzonu, njegova sodobna različica pa vsebuje tudi besede iz španščine in angleščine, ki so posledica kolonialne preteklosti. Poleg dveh uradnih jezikov prebivalci govorijo še 90 lokalnih jezikov in še precej več narečij, saj živi tu okrog 175 etničnih skupin. Večina jih sicer govori tudi angleško, kar omogoča preprosto sporazumevanje.

  Hrana: Filipinskim jedem je, tako kot v večini azijskih držav, skupna osnova riž, ki ga postrežejo z različnimi mesnimi in zelenjavnimi omakami ter prilogami. Od mesa je najbolj priljubljena svinjina, znani pa so tudi po izvrstni morski hrani, ki je zaradi lege sredi oceana ne primanjkuje. Značilnost lokalne hrane je, da je rahlo pekoča, vendar so povsod na voljo tudi bolj evropski - nepekoči okusi. Tržnice so bogato založene s sladkim in sočnim tropskim sadjem, na račun pa bodo prišli tudi ljubitelji slaščic. Odžejali se boste lahko s svežimi sadnimi sokovi in z vrsto drugih brezalkoholnih pijač. Med raznoliko ponudbo alkoholnih pijač je najbolj priljubljeno pivo različnih znamk.

  V vročem tropskem podnebju svetujemo pitje dovolj vode (iz plastenk).

  Hoteli: Izbrali smo lepo ocenjene hotele 3*. Sobe so povsod dvoposteljne z lastno kopalnico, po dogovoru tudi enoposteljne ali triposteljne.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če ste pripravljeni deliti sobo z drugim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Vreme: Toplo bo. Podnevi pričakujemo med 25 in 35 °C, ponoči pa med 18 in 25 °C.

  Zaradi lege ob ekvatorju imajo Filipini skozi vse leto vroče in vlažno tropsko monsunsko podnebje. Ne poznajo štirih letnih časov, ampak le suho in mokro obdobje brez znatnih nihanj temperature. Monsunsko obdobje na Filipinih traja od junija do oktobra. Takrat je dežja več, včasih v obliki hitre popoldanske plohe, spet drugič s celodnevnim dežjem, včasih pa sploh ne dežuje po več dni skupaj. Suha sezona pa traja od novembra do maja. Je prijetna za potovanje, v tem času prevladuje lepo vreme. Tudi v suhi sezoni občasno dežuje, a padavine so nepredvidljive in večinoma manj intenzivne. 

  Lokalni čas: Uro bomo prestavili osem ur naprej.

  Oblačila: Potrebovali boste oblačila za toplo tropsko vreme. S seboj pa vseeno vzemite tudi kakšen toplejši kos, ki bo prišel prav v klimatiziranih prostorih. Zelo pomembna je zaščita pred tropskim soncem. Priporočamo odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom) za večji del potovanja in lažje zaprte pohodne čevlje za hojo med riževimi terasami. Seveda ne pozabite na kopalke in brisačo.

  Zlasti v vaseh v notranjosti otokov so ljudje bolj tradicionalni kot ob obali. Prevladuje krščanstvo, na južnih otokih tudi islam. Iz spoštovanja do domačinov, pa tudi kot zaščito pred soncem, predlagamo oblačila, ki pokrijejo ramena in dekolte, pa tudi kolena (kratki rokavi, daljše krilo ali ¾ hlače). Za večerje so primerne srajce s kratkimi rokavi/polo majice in dolge hlače. Seveda so oblačila na plažah in v okolici plaž lahko precej bolj sproščena.

  Telefon, internet: V izogib visokim cenam mednarodne telefonije priporočamo uporabo interneta. Brezžični internet je na voljo v skoraj vseh hotelih (izjema je El Nido) in mestih, do njega pa lahko dostopate v kavarnah, nakupovalnih središčih in letališčih. Če bi kdo vseeno želel telefonirati: Klicna številka s Filipinov v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije na Filipine je 0063 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Slovenski mobilni telefoni večinoma delujejo.

  Elektrika: Električna napetost je 220 V, vendar uporabljajo ameriške vtičnice, zato boste potrebovali pretvornik/adapter, ki ga boste lahko kupili na letališču, lahko pa tudi že pri nas.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališča, datum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 700 EUR na naš bančni račun. Razlika se poravna do mesec pred odhodom. *Po dogovoru je možno tudi obročno plačevanje do odhoda.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun / IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Filipini, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 31-10-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.