Kulinarično doživetje pod Kavkazom

Gruzija in Armenija

15
Sep
2019
06
Sep
2019
10 dni
Hoteli ***, polpenzion
Letalo, avtobus
1590 EUR
EUR

1550

Ob prijavi do
16. 8. 2019

Kratek opis

Ste vedeli, da so gruzijska vina najstarejša vina na svetu? In ne samo to, veljajo tudi za ena najboljših. Vabimo vas na pravo kulinarično doživetje v dve starodavni, s soncem obsijani deželi med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom, v Gruzijo in Armenijo. Spremljali nas bodo razgledi na mogočni Kavkaz, očarljiva arhitektura najstarejših cerkva in pristno gostoljubje ponosnih domačinov. Raziskovali bomo zanimivo zgodovino obeh dežel od začetkov krščanstva vse do Sovjetske zveze. Kontrast starodavnemu bo moderna arhitektura obeh prestolnic, ki vedno preseneti. Naučili se bomo pripraviti kruh lavaš in cmoke khinkali ter okušali odlična lokalna vina. Na toplo bomo poleteli z ljubljanskega letališča s slovenskim vodnikom, veliko zanimivega na poti pa bomo izvedeli tudi od prijetnih lokalnih vodnikov.

Program potovanja

1. dan
06
Sep
2019
Polet v Gruzijo
Nočitev: Tbilisi

Zbor na Letališču Jožeta Pučnika ob 18. uri. Večerni let v Tbilisi s krajšim prestopanjem v Istanbulu, pristanek v Gruziji v zgodnjih jutranjih urah.

2. dan
07
Sep
2019
Sprehod po Tbilisiju
Nočitev: Tbilisi

Pristanek v Tbilisiju v zgodnjih jutranjih urah in prevoz do hotela. Po počitku in poznem zajtrku si ogledamo prestolnico Gruzije. Z vzpenjačo se povzpnemo do utrdbe Narikala na razglednem hribu nad mestom. Sprehodimo se po starem mestnem jedru ob reki Kura (po gruzijsko Mtkvari) mimo številnih cerkva, romantičnih pisanih hiš in vročih vrelcev, kjer sta se v zdravilni vodi z vonjem po žveplu kopala tudi Puškin in Dumas. Da ne bomo lačni, naredimo še postanek za kosilo, priporočamo pokušino lokalne specialitete, gruzijske sirove pite kačapuri. Obiščemo narodni muzej s pravo zakladnico. Zvečer si privoščimo gruzijsko večerjo ob spremljavi tradicionalne glasbe in plesa.

Vožnja: 60 km

3. dan
08
Sep
2019
Vinorodna pokrajina Kakheti
Nočitev: Tbilisi

Po zajtrku vožnja proti vzhodu skozi slikovito vinorodno pokrajino Kakheti, kjer vina že od 5. tisočletja pr. n. št. proizvajajo na tradicionalen način – v glinenih posodah, imenovanih kvevri. Obiščemo samostan Bodbe, kjer je pokopana Sv. Nino, ki je v deželo pripeljala krščanstvo. Samostan, obdan s cipresami, ponuja čudovit razgled na dolino Alazani. Postanek v najlepšem mestu pokrajine Sighnaghi, ki ga obdaja mestno obzidje. Mesto z rdečimi strehami in panoramskim razgledom na Visoki Kavkaz je nekaj posebnega. Na poti nazaj v Tbilisi obiščemo družinsko vinarno, kjer pokusimo okusno gruzijsko vino. Dan zaključimo z zgodnjo večerjo.

Vožnja: 240 km

4. dan
09
Sep
2019
Nacionalni park Kazbegi
Nočitev: Gudauri

Po zajtrku se zapeljemo proti severu po gruzijski »vojaški avtocesti«. Ta starodavni prehod vodi preko Kavkaza do Vladikavkaza v Rusiji. Obiščemo samostan Jvari, ki ga mnogi Gruzijci štejejo za najsvetejšega med najsvetejšimi. Tu so postavili prvi leseni križ že v 4. stoletju. Samostan leži na hribčku nad Mtskheto in ponuja čudovit razgled na sotočje rek Aragvi in Mtkvari. Postanek naredimo tudi pri utrdbi Ananuri na idilični lokaciji ob naravnem rezervatu Zhinvali. Morda pokusite tipičen gruzijski prigrizek churchkhela, sladico v obliki klobase z oreščki in grozdnim sokom, ki jih prodajajo ob poti. Na 2379 m prečkamo prelaz Jvari in prispemo v vasico Kazbegi (Stepantsminda) le 15 km od meje z Rusijo. Do cerkvice Tsminda Sameba, ki stoji na vrhu razglednega hriba, se zapeljemo s 4x4 kombiji. Ob jasnem vremenu se nam pokaže tudi mogočna gora Kazbek (5047 m). Krajši sprehod do slapa Gveleti (3 km, lažja hoja) v soteski Dariali. Večerja pri domačinih, ki nas bodo naučili, kako se pripravijo khinkali – domači polnjeni cmoki.

Vožnja: 190 km

5. dan
10
Sep
2019
Od začetka krščanstva do Stalina
Nočitev: Tbilisi

Po zajtrku zapustimo gore. Obiščemo nekdanjo kraljevo vinarno Chateau Mukhrani in pokusimo njihovo vino. Nadaljujemo do Stalinovega rojstnega kraja Gori, kjer obiščemo Stalinov muzej in rojstno hišo. V bližini se ustavimo v mestu Uplistsikhe, ki je vklesano v jamo. Gre za najstarejše mesto v Gruziji, njegovi ostanki segajo v zgodnjo železno dobo. V kraju Mtskheta (UNESCO) obiščemo ogromno katedralo Svetitskhoveli, pod katero naj bi bila pokopana halja Jezusa Kristusa. Večerja v Mtshketi, nato vožnja v Tbilisi in nočitev.

Vožnja: 280 km

6. dan
11
Sep
2019
Prečkanje meje in samostan Haghpat
Nočitev: Erevan

Dopoldne prečkamo mejo in vstopimo v Armenijo. Na meji zamenjamo avtobus, pridruži se nam armenski lokalni vodnik. Obiščemo samostan Haghpat (UNESCO), ki je vreden obiska že samo zaradi panoramskega razgleda na kanjon Debed. Prihod v glavno mesto Erevan, večerja in nočitev.

Vožnja: 300 km

7. dan
12
Sep
2019
Khor Virap, Echmiadzin in Erevan
Nočitev: Erevan

Nedaleč od vznožja gore Ararat obiščemo znamenit samostan Khor Virap. Čeprav vrh Ararata leži v Turčiji, imajo domačini goro za simbol Armenije. Na gori Ararat naj bi pristala Noetova barka. Ogledamo si katedralo Echmiadzin v istoimenskem mestu, ki velja za armenski Vatikan. Popoldne si ogledamo armensko prestolnico z mogočnim stopniščem Kaskade, ki vodi do spomenika 50. obletnice Sovjetske Armenije. Prosto za skodelico soorcha (= kava). Pitje kave in posedanje v lokalih sta med domačini zelo priljubljena. Večerja in nočitev v Erevanu.

Vožnja: 90 km

8. dan
13
Sep
2019
Samostan Geghard, tempelj Garni in jezero Sevan
Nočitev: Sevan ali Dilijan

V soteski reke Azat obiščemo samostan Geghard (UNESCO). Postavili so ga že v 4. stoletju, vendar so ga v 10. stoletju žal popolnoma uničili in izropali Arabci. Čez 200 let so na ruševinah postavili nov stamostan, ki se je ohranil do danes. Obiščemo antični tempelj Garni, posvečen bogu sonca Mirti, ki je bil v času pokristjanjevanja počitniška hiša armenskega plemstva. Pri domačinih se naučimo peke kruha lavaš. Z ladjico se zapeljemo po enem največjih alpskih jezer Evrazije – jezeru Sevan.

Vožnja: 220 km

9. dan
14
Sep
2019
Tbilisi in zadnja gruzijska pojedina
Nočitev: Tbilisi

Vožnja proti severu mimo nacionalnega parka Dilijan, ki ga radi poimenujejo kar »armenska Švica«. Počasi zapustimo Armenijo, mejo prečkamo pri kraju Sadakhlo. V Tbilisi prispemo v poznih popoldanskih urah, zvečer pa potovanje zaključimo v stilu – z odlično gruzijsko večerjo.

Vožnja: 220 km

10. dan
15
Sep
2019
Polet domov

Zgodaj zjutraj zapustimo hotel, prevoz do letališča in polet v Slovenijo preko Istanbula. Pristanek na Letališču Jožeta Pučnika ob 8. uri zjutraj.

Vožnja: 40 km

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • povratni let z Letališča Jožeta Pučnika v Tbilisi z vsemi taksami,
  • vsi prevozi v Gruziji in Armeniji po programu, 4x4 kombiji do cerkvice Tsminda Sameba,
  • namestitve v dvoposteljnih sobah v prijetnih hotelih *** in enkrat v B&B (Sevan),
  • polpenzion (zajtrk in večerja),
  • vse vstopnine po programu,
  • vožnja z ladjico po jezeru Sevan,
  • 2x pokušina gruzijskega vina,
  • 2x prikaz priprave lokalnih jedi (khinkali in lavaš),
  • kakovostno slovensko in lokalno vodenje,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Možna doplačila:

  • napitnine (niso obvezne, so pa pričakovane),
  • osebni izdatki (morebitni nakupi, dodatni ogledi),
  • dodatni obroki in prigrizki,
  • enoposteljna soba 160 €/os.,
  • zavarovanje rizika odpovedi Coris 4,3 %,
  • osnovno zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris 16,50 €/os. ali skupinsko 10,00 €/os. (če se za zavarovanje odloči vsaj sedem oseb).

   

  Kako velika bo skupina? V skupini bo 10 do 20 udeležencev.

  Katere dokumente potrebujem za potovanje? Potrebovali boste potni list, ki mora biti veljaven še vsaj šest mesecev po prihodu domov. Slovenci za potovanje v Gruzijo in Armenijo ne potrebujemo vizuma.

  Predlagamo, da pred odhodom na pot skenirate ali fotografirate svoj potni list z obeh strani, dokument pa si pošljete na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru njihove izgube.

  Kako bomo potovali po deželah? Potovali bomo z minibusom, ki bo imel dovolj prostora za udobno sedenje in prtljago. Ceste so večinoma asfaltirane, nekatere z več, druge z manj luknjami.

  Kakšno bo vreme? Oblačila? Temperature v Gruziji so vse leto precej visoke, v septembru pričakujemo okrog 25 °C. Najprimernejši čas za obisk sta pomlad in zgodnja jesen. Vzhodna Gruzija, ki jo bomo obiskali, prejme manj padavin kot zahodna.

  Armenija je z gorami zaščitena pred vplivi Črnega morja in Kaspijskega jezera, rezultat tega je celinsko podnebje. Poletja so vroča in suha, zime pa mrzle. V septembru tudi tu pričakujemo temperature okrog 25 °C.

  S seboj vzemite poletna oblačila. Priporočamo udobne, močnejše odprte sandale z dobrim podplatom za večino potovanja in lažje pohodne čevlje za hojo. Priporočamo oblačila, ki zakrivajo ramena, dekolte in kolena (kratki rokavi, 3/4 hlače, zračna krila čez kolena …), saj vstop v cerkve in samostane v kratkih hlačah in z golimi rameni ni dovoljen. Dobro se pripravite na sonce (zaščitna krema, sončna očala in pokrivalo). Za primer slabega vremena s seboj vzemite tudi kakšno jopico in vetrovko.

  Se na potovanju veliko hodi? Ne. V program smo vključili le lažje in krajše sprehode do znamenitosti.

  Kako je s prehrano? V ceno potovanja je vključen polpenzion (zajtrki in večerje po programu).

  Na poti bo dovolj priložnosti tudi za pokušanje lokalnih specialitet, ki jih v Gruziji in Armeniji ne manjka.

  Gruzijska kuhinja slovi kot odlična, njihove jedi poznajo po celotnem ozemlju nekdanje Sovjetske zveze. Najznačilnejše jedi: 

  • kačapuri: kruh, polnjen s sirom,
  • khinkali: cmoki, polnjeni z mesom,
  • mtsvadi: na žaru pečeni kosi mariniranega svinjskega ali telečjega mesa z dodatkom čebule, podobno kot ražnjiči,
  • ghvezeli: pečeno testo, polnjeno z mesom, krompirjem in sirom,
  • ajapsandali: posebna zelenjavna jed.

   

  Njihova kuhinja temelji predvsem na mesu in močnih začimbah. Sadje in zelenjava sta dostopna povsod, poceni in sveža. Med alkoholnimi pijačami je nekaj posebnega odlično gruzijsko vino, ki ga bomo pokusili. Pogreje vas lahko tudi gruzijski brandy, chacha.

  Pestra armenska kulinarika odraža pestro zgodovino in vplive sosednjih dežel. Podobno kot gruzijska kulinarika tudi njihova temelji na mesu in začimbah. Najznačilnejše jedi:

  • kruh lavaš,
  • pici podobna jed lahmajun,
  • šašlik: na žaru pečeno meso (svinjina, jagnjetina, piščanec ali govedina) s čebulo, paradižnikom, jajčevci in paprikami,
  • byorek: trikotnik iz testa, nadevan s sirom, špinačo, mleto govedino in feta sirom ali skuto, kot burek,
  • tradicionalni mlečni izdelki: matsun – jogurt; spas – vroča jogurtova juha z zrni.

   

  Pitje kave je za Armence poseben del dneva. Odlično kavo pripravljajo na ulici oziroma v kavarnah ob pločnikih, kjer lahko ljudje opazujejo celotno pripravo napitka. Zelo priljubljena veriga kavarn se imenuje Jazzve, kjer ponujajo veliko različnih vrst kave in tudi čaja.

  Če bi na potovanju kdo morda želel posebno prehrano v hotelih in na letalu (vegetarijansko, brez glutena ipd.), naj nam to, prosim, sporoči ob prijavi (oz. čim prej), da se dogovorimo s hoteli.

  Svetujemo pitje zgolj ustekleničene vode.

  Kje menjati denar? Kakšne so cene? Gruzijska uradna valuta je gruzijski lari. Opozorili bi, da bankomati v Gruziji z izjemo Tbilisija ne sprejemajo tujih kartic. Zlasti izven glavnega mesta je priporočljivo imeti zadostno količino gotovine, ki si jo boste lahko priskrbeli ob prihodu v deželo.

  Cene v trgovinah so v primerjavi z našimi bistveno nižje.

  Menjalni tečaj: 1 EUR = 3 GEL (gruzijski lari)

  Armenska uradna valuta je dram. Priporočamo menjavo evrov na bankah ali v menjalnicah, ki so na voljo v mestih po vsej državi. Bankomati so predvsem v večjih mestih (Erevan) in imajo različne provizije za dvig gotovine, redkeje je mogoč dvig s kartico Maestro, pogosteje s kreditnimi karticami Visa, Mastercard ... (z visoko provizijo). Tudi plačevanje s kreditnimi karticami (Visa, Masterdcard) je večinoma mogoče le v večjih mestih. Priporočamo, da si tudi po vstopu v Armenijo priskrbite dovolj gotovine.

  Cene v trgovinah so v primerjavi z našimi bistveno nižje.

  Menjalni tečaj: 1 EUR = 554 AMD (armenski dram)

  Napitnine: Puščanje napitnine je vse pogostejši pojav tudi v Armeniji, predvsem v kavarnah in restavracijah. Navajeni so na zaokroževanje nekje do 10 % zneska računa. Osebje v kavarnah pogosto zasluži samo z napitninami, čeprav v načinu strežbe tega ni vedno zaznati. Nekatere restavracije zaračunavajo tudi "pristojbino za storitev", ki pa po navadi ni namenjena strežbi. Tudi pri plačevanju taksistom se znesek po navadi zaokroži navzgor.

  V Sloveniji nakup armenskega drama in gruzijskega larija žal ni mogoč. Denar bo mogoče menjati ali dvigniti ob prihodu na gruzijsko letališče in v Tbilisiju.

  Za dnevno porabo (prehrana, dodatni ogledi in prevozi v prostem času ter morebitni nakupi) boste potrebovali približno 10–20 €/dan. Seveda so navade zelo različne, mogoče je porabiti tudi manj ali precej več. Obveznih doplačil na poti ni.

  Sta deželi varni? Armenija in Gruzija sta varni deželi prijaznih, poštenih in odprtih ljudi. Kljub temu velja splošna previdnost v gneči tržnic in turističnih krajev, kjer so tudi žeparji.

  Elektrika? Napetost je 220 V, uporabljajo enake vtičnice kot pri nas.

  Kakšne bodo namestitve? Nameščeni boste v dvoposteljnih sobah s kopalnicami v prijetnih hotelih *** in enkrat v B&B *** (gostišče v kraju Dilijan). Po dogovoru lahko uredimo tudi enoposteljne sobe za doplačilo 180 €. 

  Potujete sami, a vseeno ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Doplačilo sploh ni potrebno, le sporočite nam ob prijavi, da ste pripravljeni deliti sobo z drugim posameznikom/posameznico. Četudi se do odhoda morda ne bi našel/našla primeren sopotnik/sopotnica, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Vodnik? Skupino spremljata izkušena slovenski turistični vodnik in lokalni vodnik. Na poti vam bomo predstavili kar največ informacij o deželi, njenih prebivalcih, preteklosti in sedanjosti.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 500 EUR na naš bančni račun. Razlika se poravna do mesec pred odhodom. *Po dogovoru je možno tudi obročno plačevanje do odhoda.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Gruzija in Armenija, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 31-12-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.