Kulinarično doživetje pod Kavkazom

Gruzija in Armenija

14
Jun
2020
05
Jun
2020
10 dni
Hoteli ***, polpenzion
Letalo, avtobus
EUR

Kratek opis

Ste vedeli, da so gruzijska vina najstarejša vina na svetu? In da veljajo tudi za ena najboljših? Vabimo vas na kulinarično doživetje v dve starodavni, s soncem obsijani deželi med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom, v Gruzijo in Armenijo. Spremljali nas bodo razgledi na mogočni Kavkaz, očarljiva arhitektura najstarejših cerkva in pristno gostoljubje ponosnih domačinov. Raziskovali bomo zanimivo zgodovino obeh dežel od začetkov krščanstva pa vse do Sovjetske zveze. Kontrast starodavnemu bo moderna arhitektura obeh prestolnic, ki vedno preseneti. Naučili se bomo pripraviti kruh lavaš in cmoke khinkali ter okušali odlična lokalna vina in tudi brandy. Na toplo bomo poleteli z ljubljanskega letališča s slovenskim vodnikom, veliko zanimivega pa bomo izvedeli tudi od prijetnih lokalnih vodnikov.

Program potovanja

1. dan
05
Jun
2020
Polet v Gruzijo
Nočitev: Tbilisi

Zbor na Letališču Jožeta Pučnika ob 18. uri. Večerni let v Tbilisi s krajšim prestopanjem v Istanbulu, pristanek v Gruziji v zgodnjih jutranjih urah.

2. dan
06
Jun
2020
Okusi in zvoki Tbilisija, zakladi v narodnem muzeju
Nočitev: Tbilisi

Pristanek v Tbilisiju v zgodnjih jutranjih urah in prevoz do hotela. Po počitku v hotelu in poznem zajtrku si ogledamo prestolnico Gruzije. Z vzpenjačo se povzpnemo do utrdbe Narikala na razglednem hribu nad mestom. Sprehodimo se po starem mestnem jedru ob reki Kura (po gruzijsko Mtkvari) mimo številnih cerkva, romantično pisanih hiš in vročih vrelcev, kjer sta se v zdravilni vodi z vonjem po žveplu kopala tudi Puškin in Dumas. Da ne bomo lačni, se ustavimo za kosilo, priporočamo pokušino lokalne specialitete, gruzijske sirove pite kačapuri. Obiščemo narodni muzej, ki je prava zakladnica. Zvečer si privoščimo gruzijsko večerjo ob spremljavi tradicionalne glasbe in plesa.

Vožnja: 60 km

3. dan
07
Jun
2020
Vina pokrajine Kakheti, slikoviti samostan in mesto rdečih streh
Nočitev: Tbilisi

Po zajtrku se odpeljemo proti vzhodu skozi slikovito vinorodno pokrajino Kakheti, kjer vina že od 5. tisočletja pr. n. št. proizvajajo na tradicionalen način – v glinenih posodah, imenovanih kvevri. Obiščemo samostan Bodbe, kjer je pokopana Sv. Nino, ki je v deželo pripeljala krščanstvo. Samostan, obdan s cipresami, ponuja čudovit razgled na dolino Alazani. Ustavimo se v najlepšem mestu pokrajine Sighnaghi, ki ga obdaja mestno obzidje. Mesto z rdečimi strehami in panoramskim razgledom na Visoki Kavkaz je nekaj posebnega. Na poti nazaj v Tbilisi obiščemo družinsko vinarno, kjer pokusimo odlično gruzijsko vino in izlet zaključimo z zgodnjo večerjo.

Vožnja: 240 km

4. dan
08
Jun
2020
Razgledi v nacionalnem parku Kazbegi, ob meji z Rusijo
Nočitev: Gudauri

Po zajtrku se zapeljemo proti severu po gruzijski »vojaški avtocesti«. Ta starodavni prehod vodi preko Kavkaza do Vladikavkaza v Rusiji. Obiščemo samostan Jvari, ki ga mnogi Gruzijci štejejo za najsvetejšega med najsvetejšimi. Tu so postavili prvi leseni križ že v 4. stoletju. Samostan leži na hribčku nad Mtskheto in ponuja čudovit razgled na sotočje rek Aragvi in Mtkvari. Postanek naredimo tudi pri utrdbi Ananuri na idilični lokaciji ob naravnem rezervatu Zhinvali. Morda pokusite tipičen gruzijski prigrizek churchkhela, sladico v obliki klobase z oreščki in grozdnim sokom, ki jih prodajajo ob poti. Na višini kar 2379 m prečkamo prelaz Jvari in prispemo v vasico Kazbegi (Stepantsminda), ki leži le le 15 km od meje z Rusijo. Do cerkvice Tsminda Sameba, ki stoji na vrhu razglednega hriba, se zapeljemo s 4x4 kombiji. Ob jasnem vremenu se nam pokaže tudi mogočna gora Kazbek (5047 m). Krajši sprehod do slapa Gveleti (5 km, lažja hoja) v soteski Dariali. Večerja pri domačinih, ki nas bodo naučili, kako se pripravijo khinkali – domači polnjeni cmoki.

Vožnja: 190 km

5. dan
09
Jun
2020
Od železne dobe, začetkov krščanstva pa vse do Stalina
Nočitev: Tbilisi

Po zajtrku zapustimo gore in nadaljujemo do Stalinovega rojstnega kraja Gori, kjer obiščemo Stalinov muzej in rojstno hišo. V bližini se ustavimo v starodavnem mestu Uplistsikhe, ki je vklesano v jamo. Gre za najstarejše mesto v Gruziji, njegovi ostanki segajo v zgodnjo železno dobo. V kraju Mtskheta (UNESCO) bomo imeli zgodnjo večerjo, nato obiščemo še ogromno katedralo Svetitskhoveli, pod katero naj bi bila pokopana halja Jezusa Kristusa. Vožnja v Tbilisi in nočitev.

Vožnja: 280 km

6. dan
10
Jun
2020
Armenija, razgledi ob jezeru Sevan
Nočitev: Erevan

Dopoldne prečkamo mejo in vstopimo v Armenijo. Na meji zamenjamo avtobus, pridruži se nam armenski lokalni vodnik. Ustavimo se ob enem največjih alpskih jezer Evrazije – jezeru Sevan. Sprehodimo se po obali (30-40 min) in obiščemo samostan Sevanavank, s čudovitimi razgledi ob lepem vremenu. Prihod v glavno mesto Erevan, večerja in nočitev.

Vožnja: 300 km

7. dan
11
Jun
2020
Čudovite tradicije dežele z žalostno zgodovino
Nočitev: Erevan

Nedaleč od vznožja gore Ararat obiščemo znamenit samostan Khor Virap. Čeprav vrh Ararata leži v Turčiji, imajo domačini goro za simbol Armenije. Na gori Ararat naj bi pristala Noetova barka. Ogledamo si, kako Armenci izdelujejo čudovite preproge, popoldne pa raziščemo armensko prestolnico z mogočnim stopniščem Kaskade, ki vodi do spomenika 50. obletnice Sovjetske Armenije. Prosto za kosilo in skodelico soorcha (armenske kave). Pitje kave in posedanje v lokalih sta med domačini zelo priljubljena. Obiščemo muzej posvečen žrtvam genocida (brezplačen vstop) in dan zaključimo s kozarčkom pravega armenskega konjaka ter spoznamo njegovo pridelavo. Večerja s tradicionalno folklorno predstavo in nočitev v Erevanu.

Vožnja: 90 km

8. dan
12
Jun
2020
Samostan Geghard (UNESCO), peka kruha lavaš in "armenska Švica"
Nočitev: Dilijan

Po zajtrku obiščemo tržnico s sadjem, nato sledi vožnja v sotesko reke Azat, kjer obiščemo samostan Geghard (UNESCO). Postavili so ga že v 4. stoletju, vendar so ga v 10. stoletju žal popolnoma uničili in izropali Arabci. Čez 200 let so na ruševinah postavili nov stamostan, ki se je ohranil do danes. Obiščemo antični tempelj Garni, posvečen bogu sonca Mirti, ki je bil v času pokristjanjevanja počitniška hiša armenskega plemstva. Ob templju se nam odpre razgled na veličasten kanjon. Pri domačinih se naučimo peke kruha lavaš. Vožnja proti severu do nacionalnega parka Dilijan, ki ga radi poimenujejo kar »armenska Švica«.

Vožnja: 220 km

9. dan
13
Jun
2020
Tbilisi in zadnja gruzijska pojedina
Nočitev: Tbilisi

Dopoldne razgleden sprehod v nacionalnem parku Dilijan (dobra ura lažje hoje, 3 km). Nato se odpeljemo nazaj v Gruzijo, mejo prečkamo pri kraju Sadakhlo. V Tbilisi prispemo v poznih popoldanskih urah in zvečer potovanje zaključimo, kot se spodobi, z odlično gruzijsko večerjo.

Vožnja: 220 km

10. dan
14
Jun
2020
Polet domov

Po zajtrku zapustimo Tbilisi, prevoz do letališča in polet v Slovenijo preko Istanbula. Pristanek na Letališču Jožeta Pučnika ob 19. uri.

Vožnja: 40 km

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • povratni let z Letališča Jožeta Pučnika v Tbilisi z vsemi taksami,
  • vsi prevozi v Gruziji in Armeniji z manjšim avtobusom po programu, 4x4 kombiji do cerkvice Tsminda Sameba,
  • namestitve v dvoposteljnih sobah v prijetnih hotelih ***,
  • polpenzion (zajtrk in večerja),
  • vse vstopnine po programu,
  • 2x pokušina gruzijskega vina,
  • 1x pokušina armenskega brandya,
  • 2x prikaz priprave lokalnih jedi (khinkali in lavaš),
  • 1x dnevno plastenka vode (razen prvi in zadnji dan),
  • kakovostno slovensko in lokalno vodenje,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Možna doplačila:

  • napitnine (niso obvezne, so pa pričakovane),
  • osebni izdatki (morebitni nakupi, dodatni ogledi),
  • dodatni obroki in prigrizki,
  • enoposteljna soba 160 €/os.,
  • zavarovanje rizika odpovedi Coris 4,3 %,
  • osnovno zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris 16,50 €/os. ali skupinsko 10,00 €/os. (velja za vsaj sedem oseb).

   

  Kako velika bo skupina? V skupini bo 10 do 20 udeležencev.

  Katere dokumente potrebujem za potovanje? Potrebujete potni list, veljaven še vsaj šest mesecev po prihodu domov. Vizuma Slovenci ne potrebujemo.

  Predlagamo, da pred odhodom na pot skenirate ali fotografirate svoj potni list z obeh strani, dokument pa si pošljete na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru njihove izgube.

  Kako bomo potovali po deželah? Potovali bomo z manjšim avtobusom, ki bo imel dovolj prostora za udobno sedenje in prtljago. Ceste so večinoma asfaltirane, nekatere z več, druge z manj luknjami.

  Kakšno bo vreme? Oblačila? Temperature v Gruziji so vse leto precej visoke, v juniju pričakujemo okrog 25 °C. Najprimernejši meseci za obisk so maj, junij in september. Vzhodna Gruzija, kjer bomo potovali, prejme manj padavin kot zahodna.

  Armenija je z gorami zaščitena pred vplivi Črnega morja in Kaspijskega jezera, rezultat tega je celinsko podnebje. Poletja so vroča in suha, zime pa mrzle. V juniju tudi tu pričakujemo temperature okrog 25 °C.

  S seboj vzemite poletna oblačila. Priporočamo udobne, močnejše odprte sandale z dobrim podplatom za večino potovanja in lažje pohodne čevlje za hojo. Priporočamo oblačila, ki zakrivajo ramena, dekolte in kolena (kratki rokavi, 3/4 hlače, zračna krila čez kolena …), saj vstop v cerkve in samostane v kratkih hlačah in z golimi rameni ni dovoljen. Dobro se pripravite na sonce (zaščitna krema, sončna očala in pokrivalo). Za primer slabega vremena s seboj vzemite tudi jopico in vetrovko.

  Se na potovanju veliko hodi? Ne. V program smo vključili le lažje in krajše sprehode do znamenitosti.

  Kako je s prehrano? V ceno potovanja je vključen polpenzion (zajtrki in večerje po programu).

  Na poti bo dovolj priložnosti tudi za pokušanje lokalnih specialitet, ki jih v Gruziji in Armeniji ne manjka.

  Gruzijska kuhinja slovi kot odlična, njihove jedi poznajo po celotnem ozemlju nekdanje Sovjetske zveze. Najznačilnejše jedi: 

  • kačapuri: kruh, polnjen s sirom,
  • khinkali: cmoki, polnjeni z mesom,
  • mtsvadi: na žaru pečeni kosi mariniranega svinjskega ali telečjega mesa z dodatkom čebule, podobno kot ražnjiči,
  • ghvezeli: pečeno testo, polnjeno z mesom, krompirjem in sirom,
  • ajapsandali: posebna zelenjavna jed.

   

  Njihova kuhinja temelji predvsem na mesu in močnih začimbah. Sadje in zelenjava sta dostopna povsod, poceni in sveža. Med alkoholnimi pijačami je nekaj posebnega odlično gruzijsko vino ... Pogreje vas lahko tudi gruzijski brandy, imenovan chacha.

  Pestra armenska kulinarika odraža pestro zgodovino in vplive sosednjih dežel. Podobno kot gruzijska kulinarika tudi njihova temelji na mesu in začimbah. Najznačilnejše jedi:

  • kruh lavaš,
  • pici podobna jed lahmajun,
  • šašlik: na žaru pečeno meso (svinjina, jagnjetina, piščanec ali govedina) s čebulo, paradižnikom, jajčevci in paprikami,
  • byorek: trikotnik iz testa, nadevan s sirom, špinačo, mleto govedino in feta sirom ali skuto, kot burek,
  • tradicionalni mlečni izdelki: matsun – jogurt; spas – vroča jogurtova juha z zrni.

   

  Pitje kave je za Armence poseben del dneva. Odlično kavo pripravljajo na ulici oziroma v kavarnah ob pločnikih, kjer lahko ljudje opazujejo celotno pripravo napitka. Zelo priljubljena veriga kavarn se imenuje Jazzve, kjer ponujajo veliko različnih vrst kave in tudi čaja.

  Če bi na potovanju kdo morda želel posebno prehrano v hotelih in na letalu (vegetarijansko, brez glutena ipd.), naj nam to, prosim, sporoči ob prijavi (oz. čim prej), da se dogovorimo s hoteli.

  Pitje vode iz vodovoda odsvetujemo, zaradi starejših napeljav ....

  Kje menjati denar? Kakšne so cene? Gruzijska uradna valuta je gruzijski lari. Opozorili bi, da bankomati v Gruziji z izjemo v glavnem mestu Tbilisi ne sprejemajo tujih kartic. Zlasti izven glavnega mesta je priporočljivo imeti zadostno količino gotovine, ki si jo boste lahko priskrbeli ob prihodu v deželo.

  Cene v trgovinah so v primerjavi z našimi bistveno nižje.

  Menjalni tečaj: 1 EUR = 3 GEL (gruzijski lari)

  Armenska uradna valuta je dram. Priporočamo menjavo evrov na bankah ali v menjalnicah, ki so v mestih po vsej državi. Bankomati so predvsem v večjih mestih (Erevan) in imajo različne provizije za dvig gotovine, redkeje je mogoč dvig s kartico Maestro, pogosteje le s kreditnimi karticami Visa, Mastercard ... (z visoko provizijo). Tudi plačevanje s kreditnimi karticami (Visa, Masterdcard) je večinoma mogoče le v večjih mestih. Priporočamo, da si tudi po vstopu v Armenijo priskrbite dovolj gotovine.

  Cene v trgovinah so v primerjavi z našimi bistveno nižje.

  Menjalni tečaj: 1 EUR = 554 AMD (armenski dram)

  Napitnine: Puščanje napitnine je vse pogostejši pojav tudi v Armeniji, predvsem v kavarnah in restavracijah. Navajeni so na zaokroževanje nekje do 10 % zneska računa. Osebje v kavarnah pogosto zasluži samo z napitninami, čeprav v načinu strežbe tega ni vedno zaznati. Nekatere restavracije zaračunavajo tudi "pristojbino za storitev", ki pa po navadi ni namenjena strežbi. Tudi pri plačevanju taksistom se znesek po navadi zaokroži navzgor.

  V Sloveniji nakup armenskega drama in gruzijskega larija žal ni mogoč. Denar bo mogoče menjati ali dvigniti ob prihodu na gruzijsko letališče in v Tbilisiju.

  Za dnevno porabo (prehrana, dodatni ogledi in prevozi v prostem času ter morebitni nakupi) boste potrebovali 10–20 €/dan. Seveda so navade zelo različne, mogoče je porabiti tudi manj ali pa precej več. Obveznih doplačil na poti ni.

  Sta deželi varni? Armenija in Gruzija sta varni deželi prijaznih, poštenih in odprtih ljudi. Kljub temu velja splošna previdnost v gneči tržnic in turističnih krajev, kjer so tudi žeparji.

  Elektrika? Napetost je 220 V, uporabljajo enake vtičnice kot pri nas.

  Kakšne bodo namestitve? Nameščeni boste v dvoposteljnih sobah s kopalnicami v prijetnih hotelih *** in enkrat v B&B *** (gostišče v kraju Dilijan). Po dogovoru lahko uredimo tudi enoposteljne sobe za doplačilo 180 €. 

  Potujete sami, a vseeno ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Doplačilo ni potrebno, če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo z drugim posameznikom/posameznico. Četudi se do odhoda morda ne bi našel/našla primeren sopotnik/sopotnica, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Vodnik? Skupino spremljata izkušena slovenski turistični vodnik in lokalni vodnik. Na poti vam bomo predstavili kar največ informacij o deželi, njenih prebivalcih, preteklosti in sedanjosti.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite vašo prijavo. *Ob plačilu na obroke je lahko po dogovoru tudi akontacija nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo v več enakih obrokih. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 500 EUR na naš bančni račun. Razlika se poravna do mesec pred odhodom. *Po dogovoru je možno tudi obročno plačevanje do odhoda. V času do normalizacije stanja po koroni ob prijavi vplačate nižji depozit in razliko kasneje.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Gruzija in Armenija, v polje sklic vpišete številko računa brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.