Dežela vina in kulinarike

Gruzija

17
Sep
2020
05
Sep
2020
13 dni
Hoteli ***, polpenzion
Minibus
1990 EUR
EUR

1790

Ob prijavi do
31. 8. 2020

Kratek opis

Gruzija je zelo posebna dežela. Tihe in prostrane pokrajine, neokrnjena narava ob zares starodavni kulturi in odlični tradicionalni kulinariki ter vinih zagotavljajo popoln odklop od domačih skrbi. Razgledi bodo neprimerljivi in dežela na trenutke kot v srednjem veku. Ljudje pa so topli kot je toplo sonce ob Črnem morju v septembru. Deželo bomo raziskali po dolgem in počez, od Tbilisija čez mogočne gorske prelaze pa vse do Črnega morja na zahodu. Obiskali bomo skrite vasice med gorami, starodavne utrdbe in samostane, globoke kanjone, uživali v veličastnih razgledih na kavkaško gorovje, poskusili svežo mineralno vodo pri izviru, okušali odlična vina in vrhunsko hrano. Za mnoge obiskovalce je ravno kulinarika vrhunec potovanja po Gruziji.

Program potovanja

1. dan
05
Sep
2020
Polet v Gruzijo

Zbor na Letališču Jožeta Pučnika ob 18. uri. Večerni let v Tbilisi s krajšim prestopanjem v Istanbulu, pristanek v Gruziji v zgodnjih jutranjih urah.

2. dan
06
Sep
2020
Okusi in zvoki Tbilisija, zakladi v narodnem muzeju
Nočitev: Tbilisi

Pristanek v Tbilisiju v zgodnjih jutranjih urah in prevoz do hotela. Po počitku v hotelu in poznem zajtrku si ogledamo prestolnico Gruzije. Z vzpenjačo se povzpnemo do utrdbe Narikala na razglednem hribu nad mestom. Sprehodimo se po starem mestnem jedru ob reki Kura (po gruzijsko Mtkvari) mimo številnih cerkva, romantično pisanih hiš in vročih vrelcev, kjer sta se v zdravilni vodi z vonjem po žveplu kopala tudi Puškin in Dumas. Da ne bomo lačni, se ustavimo za kosilo, priporočamo pokušino lokalne specialitete, gruzijske sirove pite kačapuri. Obiščemo narodni muzej, ki je prava zakladnica. Zvečer si privoščimo gruzijsko večerjo ob spremljavi tradicionalne glasbe in plesa.

Vožnja: 60 km

Obroki: Z+V

3. dan
07
Sep
2020
Vina pokrajine Kakheti, slikoviti samostan in mesto rdečih streh
Nočitev: Tbilisi

Po zajtrku se odpeljemo proti vzhodu skozi slikovito vinorodno pokrajino Kakheti, kjer vina že od 5. tisočletja pr. n. št. proizvajajo na tradicionalen način – v glinenih posodah, imenovanih kvevri. Obiščemo samostan Bodbe, kjer je pokopana Sv. Nino, ki je v deželo pripeljala krščanstvo. Samostan, obdan s cipresami, ponuja čudovit razgled na dolino Alazani. Ustavimo se v najlepšem mestu pokrajine Sighnaghi, ki ga obdaja mestno obzidje. Mesto z rdečimi strehami in panoramskim razgledom na Visoki Kavkaz je nekaj posebnega. Na poti nazaj v Tbilisi obiščemo družinsko vinarno, kjer poskusimo odlično gruzijsko vino in izlet zaključimo z zgodnjo večerjo.

Vožnja: 240 km

Obroki: Z+V

4. dan
08
Sep
2020
Izlet v zgodovinsko Mtskheto in samostan Jvari
Nočitev: Tbilisi

Ta dan obiščemo najznamenitejše duhovno središče Gruzije, zgodovinsko mesto Mtskheta, eno najstarejših mest v deželi še iz časov pred začetkom našega štetja. Zjutraj obiščemo 1400 let star samostan Jvari, odkoder se odpira lep pogled na mesto, kjer nato obiščemo 900 let staro katedralo Svetitskhoveli. V njej naj bi bil zakopan del Jezusovega plašča. Nekaj prostega časa za nakup kakšnega spominka. Kosilo v lokalni restavraciji. Povratek proti Tbilisiju, spotoma se ustavimo še v največjem nakupovalnem centru kakšen nakup. Prost večer v Tbilisiju.

Vožnja: 65 km

Obroki: Z+K

5. dan
09
Sep
2020
Razgledi v nacionalnem parku Kazbegi
Nočitev: Gudauri

Po zajtrku se zapeljemo proti severu po gruzijski »vojaški avtocesti«. Ta starodavni prehod vodi preko Kavkaza do Vladikavkaza v Rusiji. Obiščemo samostan Jvari, ki ga mnogi Gruzijci štejejo za najsvetejšega med najsvetejšimi. Tu so postavili prvi leseni križ že v 4. stoletju. Samostan leži na hribčku nad Mtskheto in ponuja čudovit razgled na sotočje rek Aragvi in Mtkvari. Postanek naredimo tudi pri utrdbi Ananuri na idilični lokaciji ob naravnem rezervatu Zhinvali. Morda pokusite tipičen gruzijski prigrizek churchkhela, sladico v obliki klobase z oreščki in grozdnim sokom, ki jih prodajajo ob poti. Na višini kar 2.379 m prečkamo prelaz Jvari in prispemo v vasico Kazbegi (Stepantsminda), ki leži le le 15 km od meje z Rusijo. Do cerkvice Tsminda Sameba, ki stoji na vrhu razglednega hriba, se zapeljemo s 4x4 kombiji. Ob jasnem vremenu se nam pokaže tudi mogočna gora Kazbek (5.047 m). Krajši sprehod do slapa Gveleti v soteski Dariali (dobra ura lažje hoje). Večerja pri domačinih, ki nas bodo naučili, kako se pripravijo khinkali – domači polnjeni cmoki.

Vožnja: 190 km

Obroki: Z+V

5. dan
10
Sep
2020
Stalinov muzej in nacionalni park Borjomi
Nočitev: Borjomi

Po zajtrku se odpeljemo v Gori, kjer si ogledamo Stalinov muzej, kosilo in pokušina vin na družinskem posestvu. Nadaljujemo vožnjo proti Borjomiju, kjer nam v informacijskem centru predstavijo enega največjih nacionalnih parkov Evrope – Borjomi National Forest.  Poskusili bomo lahko mineralno vodo kar pri njenem izviru. Prost večer.

Vožnja: 240 km

Obroki: Z+K

6. dan
11
Sep
2020
Jamsko mesto Vardzia in utrdba Rabati
Nočitev: Borjomi

Ta dan vstanemo zgodaj in se odpeljemo do mesta iz 13. stoletja Vardzia, vklesanega v skale. Potrebno bo nekaj hoje med jamami. Ob vračanju proti Borjomiju obiščemo eno najbolj znanih utrdb Gruzije, utrdbo Rabati. Je čudovita kombinacija gruzijske krščanske in turške islamske kulture. Obiskali bomo zanimiv lokalni etnografski muzej. Prost večer v Borjomiju.

Vožnja: 170 km

Obroki: Z+K

7. dan
12
Sep
2020
Preko gorske verige Rikoti v zahodno Gruzijo
Nočitev: Martvili/Zugdidi

Gorovje Rikotri deli deželo na dva dela. V majhnem mestecu Kutaisi si ogledamo samostan Gelati (UNESCO), ustanovljen v 12. stoletju skupaj z univerzo. Zapeljemo se do kanjona Martvili. Ob lepem vremenu se lahko (doplačilo) zapeljemo z ladjico po reki v kanjon. Kraj je naravni spomenik in po svoji izjemnosti izstopa v celotnem Kavkazu. Namestitev in večerja v družinskem hotelu.

Vožnja: 250 km

Obroki: Z+V

8. dan
13
Sep
2020
Palača vojvode Dadiani in pokrajina Svaneti
Nočitev: Mestia

V Zugdidi obiščemo palačo vojvode Dadiani. Nadaljujemo vožnjo proti goram, proti čudoviti, divji in skrivnostni pokrajini Svaneti. Slikovite vasice, v ozadju pa 4.000 m visoki vrhovi pokriti s snegom, so kot slika iz pravljice. Simbol pokrajine so »koški«, zanimivi obrambni stolpi. Do danes se jih je ohranilo 175. Pokrajina je bila stoletja zelo izolirana, prebivalci govorijo celo svoj jezik. Tudi njihova hrana je drugačna, poskusite lahko kubdari (lepinja z mesom), chvishdari (lepinja s sirom) ali tashmujabi (krompir s sirom). Namestitev v vasici Mestia, ki nudi številne možnosti sprehodov. Predstavitev peke kubdarija, večerja in nočitev v družinskem hotelu.

Vožnja: 140 km

Obroki: Z+V

9. dan
14
Sep
2020
Ledenik Chalaadi in razgled na najvišje gore Kavkaza
Nočitev: Mestia

Po zajtrku se odpeljemo proti ledeniku Chalaadi. S parkirišča uro in pol srednje težavnega vzpona do ledenika (skupaj 3 ure hoje). Po vrnitvi iz čudovite gorske narave se z žičnico povzpnemo na razgled na najvišje gore Kavkaza. Prosto za čaj ali kavo. Vrnitev v hotel, počitek in večerja.

V primeru slabega vremena si ogledamo nacionalni muzej v Mestii in hišni muzej Khergiani.

Vožnja: 60 km

Obroki: Z+V

10. dan
15
Sep
2020
Najvišja vas v Evropi Ushguli (UNESCO)
Nočitev: Mestia

Zjutraj si nakupimo malico v lokalni trgovinici, nato se odpeljemo na sever globoko v zavarovano območje, do najvišje vasice v Evropi Ushguli. Območje je polno zgodovine, legend, tu se je čas ustavil že v zgodnjem srednjem veku. Privoščili si bomo nekaj kratkih sprehodov do največjih znamenitosti v osrednjem območju. Ogledali si bomo enega najsamotnejših samostanov Lamaria in občudovali razgled na najvišjo goro Gruzije, goro Skhara. Vrnitev v Mestio, okusna večerja.

Vožnja: 100 km

Obroki: Z+V

11. dan
16
Sep
2020
Z gora proti morju
Nočitev: Batumi

Ta dan nas čaka kar dolga vožnja v drugi konec Gruzije, izpod najvišjih gora pa vse do toplega Črnega morja. Zgodnji odhod iz Mestie, nekaj krajših postankov in sredi popoldneva prihod v Batumi ter namestitev v hotelu. Prost večer za kopenje ali sprehod ob toplem morju. Zadnja večerja ob kozarcu odličnega vina.

Vožnja: 270 km

Obroki: Z+V

12. dan
17
Sep
2020
Polet v Ljubljano
Nočitev: Batumi

Prevoz do mednarodnega letališča Batumi in polet z enim postankom do Ljubljane.

Vožnja: 10 km

Obroki: Z

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • let Ljubljana–Tbilisi in Batumi–Ljubljana z vsemi taksami,
  • vsi prevozi v Gruziji z manjšim avtobusom po programu, 4x4 kombiji do cerkvice Tsminda Sameba,
  • namestitve v dvoposteljnih sobah v prijetnih hotelih ***,
  • polpenzion (zajtrk in kosilo ali večerja, opisano pri vsakem dnevu posebej),
  • vse vstopnine po programu,
  • 2x pokušina gruzijskega vina in 2x kozarec vina pri večerji (prvi in zadnji dan v Gruziji),
  • 3x prikaz priprave lokalnih jedi (khinkali, kubdari in churchkhela),
  • 1x dnevno plastenka vode (razen prvi in zadnji dan),
  • kakovostno slovensko in lokalno vodenje,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Možna doplačila:

  • napitnine (niso obvezne, so pa pričakovane),
  • osebni izdatki (morebitni nakupi, dodatni ogledi),
  • dodatni obroki in prigrizki,
  • enoposteljna soba 190 €/os.,
  • zavarovanje rizika odpovedi Coris 4,3 % (ob prijavi),
  • osnovno zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris 19 €/os. ali skupinsko 11,80 €/os. (velja za vsaj sedem oseb).

   

  Kako velika bo skupina? V skupini bo 10 do 22 udeležencev.

  Katere dokumente potrebujem za potovanje? Potrebujete potni list, veljaven še vsaj šest mesecev po prihodu domov. Vizuma Slovenci ne potrebujemo.

  Predlagamo, da pred odhodom na pot skenirate ali fotografirate svoj potni list z obeh strani, dokument pa si pošljete na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru njihove izgube.

  Kako bomo potovali po deželah? Potovali bomo z manjšim avtobusom, ki bo imel dovolj prostora za udobno sedenje in prtljago. Ceste so večinoma asfaltirane, nekatere z več, druge z manj luknjami.

  Kakšno bo vreme? Oblačila? Temperature v Gruziji so vse leto precej visoke, v septembru pričakujemo okrog 20–25 °C, višje v gorah pa okrog 10 °C ali še kakšno stopinjo manj. Najprimernejši meseci za obisk so maj, junij in september.

  Potrebovali boste raznolika večplastna oblačila. Od lahkih poletnih oblačil do toplejših za višje ležeča območja in hladne večere. Priporočamo udobne, močnejše odprte sandale z dobrim podplatom za večino potovanja in pohodne čevlje ali lažje gojzarje za hojo. Priporočamo oblačila, ki zakrivajo ramena, dekolte in kolena (kratki rokavi, 3/4 hlače, zračna krila čez kolena …), saj vstop v cerkve in samostane v kratkih hlačah in z golimi rameni ni dovoljen. Dobro se pripravite na sonce (zaščitna krema, sončna očala in pokrivalo). Za primer slabega vremena in za višje ležeče kraje s seboj vzemite tudi toplo jopico in vetrovko.

  Se na potovanju veliko hodi? Ne. V program smo vključili večinoma lažje in krajše sprehode do znamenitosti. Daljši pohod je le do ledenika Chalaadi (5–6 km, skupaj 3 ure hoje). Za nekatere pohode boste potrebovali pohodne čevlje ali lažje gojzarje.

  Kako je s prehrano? V ceno potovanja je vključen polpenzion (zajtrki in kosila ali večerje po programu).

  Na poti bo dovolj priložnosti tudi za pokušanje lokalnih specialitet, ki jih v Gruziji ne manjka.

  Gruzijska kuhinja slovi kot odlična, njihove jedi poznajo po celotnem ozemlju nekdanje Sovjetske zveze. Najznačilnejše jedi: 

  • kačapuri: kruh, polnjen s sirom,
  • khinkali: cmoki, polnjeni z mesom,
  • mtsvadi: na žaru pečeni kosi mariniranega svinjskega ali telečjega mesa z dodatkom čebule, podobno kot ražnjiči,
  • ghvezeli: pečeno testo, polnjeno z mesom, krompirjem in sirom,
  • ajapsandali: posebna zelenjavna jed.

   

  Njihova kuhinja temelji predvsem na mesu in močnih (večinoma nepekočih) začimbah. Sadje in zelenjava sta dostopna povsod, poceni in sveža. Med alkoholnimi pijačami je nekaj posebnega odlično gruzijsko vino ... Pogreje vas lahko tudi gruzijski brandy, imenovan chacha.

  Posebna prehrana: Če bi na potovanju kdo morda želel posebno prehrano (vegetarijansko, brez glutena ipd.), naj nam to, prosim, sporoči ob prijavi (oz. čim prej). Uredimo jo lahko samo na letalu. V Gruziji pa posebne prehrane žal ne moremo zagotoviti. Pogosto je hrana ponujena na način, ki omogoča lastno izbiro, kaj damo na krožnik (jedi so ločene) ... 

  Pitje vode iz vodovoda odsvetujemo, zaradi starejših napeljav ....

  Kje menjati denar? Kakšne so cene? Gruzijska uradna valuta je gruzijski lari. Opozorili bi, da bankomati v Gruziji z izjemo v glavnem mestu Tbilisi ne sprejemajo tujih kartic. Zlasti izven glavnega mesta je priporočljivo imeti zadostno količino gotovine, ki si jo boste lahko priskrbeli ob prihodu v deželo.

  Cene v trgovinah so v primerjavi z našimi bistveno nižje.

  Menjalni tečaj: 1 EUR = 3 GEL (gruzijski lari)

  V Sloveniji nakup gruzijskega larija žal ni mogoč. Denar bo mogoče menjati ali dvigniti ob prihodu na gruzijsko letališče in v Tbilisiju.

  Za dnevno porabo (prehrana, dodatni ogledi in prevozi v prostem času ter morebitni nakupi) boste potrebovali 10–20 €/dan. Seveda so navade zelo različne, mogoče je porabiti tudi manj ali pa precej več. Obveznih doplačil na poti ni.

  Je dežela varna? Gruzija je dežela prijaznih, poštenih in odprtih ljudi. Kljub temu velja splošna previdnost v gneči tržnic in turističnih krajev, kjer so tudi žeparji.

  Elektrika? Napetost je 220 V, uporabljajo enake vtičnice kot pri nas.

  Kakšne bodo namestitve? Nameščeni boste v dvoposteljnih sobah s kopalnicami v prijetnih hotelih ***. Po dogovoru lahko uredimo tudi enoposteljne sobe za doplačilo 190 €. 

  Potujete sami, a vseeno ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Doplačilo ni potrebno, če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo z drugim posameznikom/posameznico. Četudi se do odhoda morda ne bi našel/našla primeren sopotnik/sopotnica, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Vodnik? Skupino spremljata izkušena slovenski turistični vodnik in lokalni vodnik. Na poti vam bomo predstavili kar največ informacij o deželi, njenih prebivalcih, preteklosti in sedanjosti.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite vašo prijavo. *Ob plačilu na obroke je lahko po dogovoru tudi akontacija nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo v več enakih obrokih. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 500 EUR na naš bančni račun. Razlika se poravna do mesec pred odhodom. *Po dogovoru je možno tudi obročno plačevanje do odhoda. V času do normalizacije stanja po koroni ob prijavi vplačate nižji depozit in razliko kasneje.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Gruzija, v polje sklic vpišete številko računa-prijavnice brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.