Starodavna dežela odličnih vin in kulinarike

Gruzija

14
Oct
2022
07
Oct
2022
8 dni
Hoteli ***, polpenzion
Minibus
1420 EUR
EUR

1320

Ob prijavi do
31. 8. 2022

Kratek opis

Gruzija je zelo posebna dežela. Tihe prostrane pokrajine z neokrnjeno narav krasi zares zelo stara kultura. Odlična tradicionalna kulinarika ter vrhunska vina zagotavljajo popoln odklop od domačih skrbi. Neprimerljivi razgledi na trenutke odkrivajo deželo kot iz srednjega veka. Obiskali bomo vasice skrite med gorami, starodavne utrdbe in samostane, videli globoke kanjone ob vznožju visokih gora Kavkaza. Poskusili bomo svežo mineralno vodo pri izviru, okušali odlična vina in odlično hrano. Za mnoge obiskovalce je ravno kulinarika vrhunec potovanja po Gruziji.

Program potovanja

1. dan
07
Oct
2022
Polet v Gruzijo

Zbor na Letališču Jožeta Pučnika ob 18. uri. Večerni let v Tbilisi s krajšim prestopanjem v Istanbulu, pristanek v Gruziji v zgodnjih jutranjih urah.

2. dan
08
Oct
2022
Okusi in zvoki Tbilisija
Nočitev: Tbilisi

Pristanek v Tbilisiju v zgodnjih jutranjih urah in prevoz do hotela. Po počitku v hotelu in poznem zajtrku si ogledamo prestolnico Gruzije. Z vzpenjačo se povzpnemo do utrdbe Narikala na razglednem hribu nad mestom. Sprehodimo se po starem mestnem jedru ob reki Kura (po gruzijsko Mtkvari) mimo številnih cerkva, romantično pisanih hiš in vročih vrelcev, kjer sta se v zdravilni vodi z vonjem po žveplu kopala tudi Puškin in Dumas. Prava gruzijska večerja ob spremljavi tradicionalne glasbe in plesa. Nočitev v Tbilisiju.

Vožnja: 60 km

Obroki: Z+V

3. dan
09
Oct
2022
Vzhodna Gruzija: vinorodna pokrajina Kakheti
Nočitev: Tbilisi

Po zajtrku se odpeljemo proti vzhodu skozi slikovito vinorodno pokrajino Kakheti, kjer vina že od 5. tisočletja pr. n. št. proizvajajo na tradicionalen način – v glinenih posodah, imenovanih kvevri. Obiščemo samostan Bodbe, kjer je pokopana Sv. Nino, ki je v deželo pripeljala krščanstvo. Samostan, obdan s cipresami, ponuja čudovit razgled na dolino Alazani. Ustavimo se v najlepšem mestu pokrajine Sighnaghi, ki ga obdaja mestno obzidje. Mesto z rdečimi strehami in panoramskim razgledom na Visoki Kavkaz je na pogled nekaj posebnega. Na poti nazaj v Tbilisi obiščemo družinsko vinarno, kjer poskusimo odlično gruzijsko vino in izlet zaključimo z zgodnjo večerjo. Vožnja nazaj v Tbilisi in nočitev.

Vožnja: 200 km

Obroki: Z+V

4. dan
10
Oct
2022
Severna Gruzija: razgledi v Narodnem parku Kazbegi
Nočitev: Gudauri

Po zajtrku se zapeljemo proti severu po gruzijski »vojaški avtocesti«. Ta starodavni prehod vodi preko Kavkaza do Vladikavkaza v Rusiji. Prvi postanek naredimo pri samostanu Jvari iz 6. stoletja, na gričku nad krajem Mtskehta. Nadaljujemo do utrdbe Ananuri na idilični lokaciji ob naravnem rezervatu Zhinvali. Morda pokusite tipičen gruzijski prigrizek churchkhela, sladico v obliki klobase z oreščki in grozdnim sokom, ki jih prodajajo ob poti. Na višini kar 2.379 m prečkamo prelaz Jvari in prispemo v vasico Kazbegi (Stepantsminda), ki leži le le 15 km od meje z Rusijo. Do cerkvice Tsminda Sameba, ki stoji na vrhu razglednega hriba, se zapeljemo s 4x4 kombiji. Ob jasnem vremenu se nam pokaže tudi mogočna gora Kazbek (5.047 m). Večerja in nočitev v kraju Gudauri.

Vožnja: 250 km

Obroki: Z+V

5. dan
11
Oct
2022
Osrednja Gruzija: Stalinov muzej in nacionalni park Borjomi
Nočitev: Akhaltsikhe

Po zajtrku se odpeljemo v Gori, kjer si ogledamo Stalinov muzej. Nadaljujemo proti Borjomiju, kjer nam v informacijskem centru predstavijo enega največjih nacionalnih parkov Evrope – Borjomi National Forest. Poskusili bomo lahko mineralno vodo kar pri njenem izviru. Vožnja v kraj Akhaltsikhe, večerja in nočitev v prijetnem družinskem gostišču.

Vožnja: 250 km

Obroki: Z+V

6. dan
12
Oct
2022
Južna Gruzija: utrdba Rabati in jamsko mesto Vardzia
Nočitev: Akhaltsikhe

Obiščemo eno najbolj znanih utrdb Gruzije, utrdbo Rabati. Je čudovita kombinacija gruzijske krščanske in turške islamske kulture. Obiskali bomo lokalni etnografski muzej. Nato se odpeljemo do mesta iz 13. stoletja Vardzia, vklesanega v skale. Potrebno bo nekaj hoje med jamami. Ob vračanju v Akhaltsikhe obiščemo še starodavne vinorodne terase. Večerja in nočitev v kraju Akhaltsikhe.

Vožnja: 150 km

Obroki: Z+V

7. dan
13
Oct
2022
Kraljevi vinogradi in zgodovinska Mtskehta
Nočitev: Tbilisi

Zjutraj se začnemo vračati nazaj proti prestolnici. Na poti se ustavimo v Chateau Mukhrani, kjer si ogledamo kraljeve vinske kleti in poskusimo vino. Nadaljujemo v najznamenitejše duhovno središče Gruzije, zgodovinsko mesto Mtskheta, eno najstarejših mest v deželi še iz časov pred začetkom našega štetja. Ogledamo si 900 let staro katedralo Svetitskhoveli, v kateri naj bi bil zakopan del Jezusovega plašča. Kosilo in povratek v Tbilisi, spotoma se ustavimo še v največjem nakupovalnem centru. Prost večer in nočitev v Tbilisiju.

Vožnja: 200 km

Obroki: Z+K

8. dan
14
Oct
2022
Vrnitev domov

Dopoldanski let v Ljubljano s prestopanjem v Istanbulu. Pristanek na Letališču Jožeta Pučnika ob 19. uri.

Vožnja: 50 km

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • let Ljubljana–Tbilisi–Ljubljana z vsemi taksami,
  • vsi prevozi v Gruziji z manjšim avtobusom po programu, 4x4 kombiji do cerkvice Tsminda Sameba,
  • namestitve v dvoposteljnih sobah v hotelih *** in v zasebnem gostišču (v kraju Akhaltsikhe),
  • polpenzion (zajtrk in kosilo ali večerja, opisano pri vsakem dnevu),
  • vse vstopnine po programu,
  • 2x pokušina gruzijskega vina in 2x kozarec vina pri večerji prvi večer,
  • 1x dnevno plastenka vode (razen prvi in zadnji dan),
  • kakovostno slovensko in lokalno vodenje,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Možna doplačila:

  • napitnine (niso obvezne, so pa pričakovane),
  • osebni izdatki (morebitni nakupi, dodatni ogledi),
  • dodatni obroki in prigrizki,
  • enoposteljna soba 100 €/os.,
  • zavarovanje rizika odpovedi Coris 4,3 % (ob prijavi),
  • osnovno zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris 19 €/os. ali skupinsko 11,80 €/os. (velja za vsaj sedem oseb).

   

  Kako velika bo skupina? V skupini bo 10 do 20 udeležencev.

  Katere dokumente potrebujem za potovanje? Potrebujete potni list, veljaven še vsaj šest mesecev po prihodu domov. Vizuma Slovenci ne potrebujemo.

  Predlagamo, da pred odhodom na pot skenirate ali fotografirate svoj potni list z obeh strani, dokument pa si pošljete na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru njihove izgube.

  Ukrepi COVID: Od 15. junija 2022 je omogočen prost vstop v državo tako cepljenim kot tudi necepljenim osebam. Potrdilo o cepljenju ali negativen rezultat testa nista več potrebna za vstop v državo. Uradni vir informacij (v angleškem jeziku): https://stopcov.ge/en/page/restrictions-list

  Kako bomo potovali po deželi? Potovali bomo z manjšim avtobusom, ki bo imel dovolj prostora za udobno sedenje in prtljago. Ceste so večinoma asfaltirane, nekatere z več, druge z manj luknjami.

  Kakšno bo vreme? Oblačila? V oktobru pričakujemo okrog 15 - 20 °C, višje v gorah pa okrog 5 °C.

  Potrebovali boste večplastna oblačila. Od lahkotnejših oblačil do toplejših jesenskih za primer hladnega vremena in za višje ležeča območja. Priporočamo oblačila, ki zakrivajo ramena, dekolte in kolena, saj vstop v cerkve in samostane v kratkih hlačah in z golimi rameni ni dovoljen.

  Se na potovanju veliko hodi? Ne. V program smo vključili večinoma lažje in krajše sprehode do znamenitosti. Gojzarjev ne boste potrebovali, priporočamo pa lažje (nizke in udobne) treking čevlje.

  Kako je s prehrano? V ceno potovanja je vključen polpenzion (zajtrki in kosila ali večerje po programu).

  Na poti bo dovolj priložnosti tudi za pokušanje lokalnih specialitet, ki jih v Gruziji ne manjka.

  Gruzijska kuhinja slovi kot odlična, njihove jedi poznajo po celotnem ozemlju nekdanje Sovjetske zveze. Najznačilnejše jedi: 

  • kačapuri: kruh, polnjen s sirom,
  • khinkali: cmoki, polnjeni z mesom,
  • mtsvadi: na žaru pečeni kosi mariniranega svinjskega ali telečjega mesa z dodatkom čebule, podobno kot ražnjiči,
  • ghvezeli: pečeno testo, polnjeno z mesom, krompirjem in sirom,
  • ajapsandali: posebna zelenjavna jed.

   

  Njihova kuhinja temelji predvsem na mesu in močnih (večinoma nepekočih) začimbah. Sadje in zelenjava sta dostopna povsod, poceni in sveža. Med alkoholnimi pijačami je nekaj posebnega odlično gruzijsko vino ... Pogreje vas lahko tudi gruzijski brandy, imenovan chacha.

  Posebna prehrana: Če bi na potovanju kdo morda želel posebno prehrano (vegetarijansko, brez glutena ipd.), naj nam to, prosim, sporoči ob prijavi (oz. čim prej). Uredimo jo lahko samo na letalu. V Gruziji pa posebne prehrane žal ne moremo zagotoviti. Večinoma je hrana ponujena na način, ki omogoča lastno izbiro, kaj damo na krožnik (jedi so ločene in pripravljene na sredini mize) ... 

  Pitje vode iz vodovoda odsvetujemo, zaradi starejših napeljav.

  Kje menjati denar? Kakšne so cene? Gruzijska uradna valuta je gruzijski lari. Opozorili bi, da bankomati v Gruziji z izjemo v glavnem mestu Tbilisi ne sprejemajo tujih kartic. Zlasti izven glavnega mesta je priporočljivo imeti zadostno količino gotovine, ki si jo boste lahko priskrbeli ob prihodu v deželo.

  Cene v trgovinah so v primerjavi z našimi bistveno nižje.

  Menjalni tečaj: 1 EUR = 3,50 GEL (gruzijski lari)

  V Sloveniji nakup gruzijskega larija žal ni mogoč. Denar bo mogoče menjati ali dvigniti ob prihodu na gruzijsko letališče in v Tbilisiju.

  Za dnevno porabo (prehrana, dodatni ogledi in prevozi v prostem času ter morebitni nakupi) boste potrebovali 10–20 €/dan. Seveda so navade zelo različne, mogoče je porabiti tudi manj ali pa precej več. Obveznih doplačil na poti ni, so pa napitnine vodnikom in šoferjem v Gruziji v navadi in pričakovane.

  Je dežela varna? Gruzija je dežela prijaznih, poštenih in odprtih ljudi. Kljub temu velja splošna previdnost v gneči tržnic in turističnih krajev, kjer so tudi žeparji.

  Elektrika? Napetost je 220 V, uporabljajo enake vtičnice kot pri nas.

  Kakšne bodo namestitve? Nameščeni boste v dvoposteljnih sobah s kopalnicami v prijetnih hotelih *** in v zasebnem gostišču (kraj Akhaltsikhe). Po dogovoru lahko uredimo tudi enoposteljne sobe. 

  Potujete sami, a vseeno ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Doplačilo ni potrebno, če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo z drugim posameznikom/posameznico. Četudi se do odhoda morda ne bi našel/našla primeren sopotnik/sopotnica, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Vodnik? Skupino spremljata izkušena slovenski turistični vodnik in lokalni vodnik. Na poti vam bomo predstavili kar največ informacij o deželi, njenih prebivalcih, preteklosti in sedanjosti.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite vašo prijavo. *Ob plačilu na obroke je lahko po dogovoru tudi akontacija nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo v več enakih obrokih. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

   

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 300 EUR na naš bančni račun. Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Gruzija, v polje sklic vpišete številko računa-prijavnice brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.