Otočje začimb

Doživeta Indonezija – otočje Maluku

02
Nov
2018
20
Oct
2018
14 dni
Hoteli, polni penzion
Letalo, avtobus
1990 EUR
EUR

1770

Ob prijavi do
31. 8. 2018

Kratek opis

Indonezija je dežela več tisoč otokov. Zaradi lege ob ekvatorju je dežela izjemne naravne pestrosti: v njenih gozdovih raste preko 3000 različnih vrst dreves, rastlinstvo in živalstvo na kopnem in v tropskem morju sta ena najbolj raznolikih na planetu. V Indoneziji živijo številna ljudstva, ki govorijo preko 700 živih jezikov. Tu je vse drugače, Indijski ocean se imenuje Indonezijski ocean in dežela Evropa leži "le malo naprej od Tajske" :). Indonezija je eksotična, da bolj ne bi mogla biti. Tokrat bomo ponovno obiskali severni del "otočja dišav" Maluku. Obiskali bomo otok Halmahera, kjer bomo najbrž ponovno največja skupina turistov v celem letu :). Raziskovali bomo tudi manjše sosednje otoke in otočke, med njimi rajski otoček Dodola. Spoznavali bomo pristno Indonezijo in Indonezijce, se kopali na peščenih plažah, opazovali pisane ribice v toplem morju, z lokalnim vodnikom peš odkrivali bujno tropsko naravo in iskali eksotične ptice. Osvežili se bomo pod slapom sredi divjine in se odpočili v toplem vrelcu. Vključene so kulturnozgodovinske zanimivosti: sultanova palača, najstarejša portugalska trdnjava v tem delu sveta, muzej na prostem "Mala Indonezija" v Jakarti, obiskali bomo nasad muškatnih oreščkov, vključena je tudi okusna hrana.

Program potovanja

1. dan
20
Oct
2018
Odhod z Brnika

Večerni polet iz Ljubljane z eno najudobnejših letalskih družb preko Istanbula v Indonezijo.

2. dan
21
Oct
2018
Počitek na Javi
Nočitev: Jakarta

Pristanek v Jakarti v popoldanskih urah. Namestitev v prijetnem hotelu blizu letališča, kjer si odpočijemo pred zgodnjim letom do otoka Ternate naslednje jutro.

3. dan
22
Oct
2018
Ternate: utrdba Castela in plaža Bobane Ici
Nočitev: Ternate

Zgodnji jutranji let na otočje Maluku, na vulkanski otok Ternate, ki je bil in je še središče najpomembnejšega sultanata v tem delu Indonezije. V najboljših časih je obsegal številne okoliške otoke.

Po pristanku se odpravimo na okusno kosilo, nato pa obiščemo utrdbo Castela, ki je bila prva kolonialna utrdba, zgrajena na »otočju začimb« Maluku. Zgradili so jo Portugalci leta 1522, gradili so jo dolgih 20 let.

Na poti do slikovite plaže Bobane Ici, kjer si bomo privoščili kopanje, se ustavimo pri nasadu muškatnega oreščka. Otočje Maluku slovi po nasadih muškatnega oreščka in klinčkov, od tod izvira tudi ime »otočje začimb«. Začimbe so bile tiste, ki so sem pritegnile prve obiskovalce iz Evrope.

Voda je z nenehnim udarjanjem oblikovala kamenje in skale na plaži Bobane Ici, ki tvorijo nekakšne piščali in proizvajajo zanimive zvoke.

Vožnja v hotel, na poti še postanek v laguni s pogledom na otoka Tidore in Maitara.

 

4. dan
23
Oct
2018
Ternate: zapuščine kolonialne preteklosti in sultanova palača
Nočitev: Ternate

Spoznavali bomo portugalsko kolonialno zapuščino, tri utrdbe, ki imajo vsaka svojo zanimivo zgodbo – Kalamata, Orange in Tolukko. Obiščemo tudi sultanovo palačo, ki je bila zgrajena leta 1796 in je delno preurejena v muzej.

Kosilo v lokalni restavraciji, nato nadaljujemo do vulkanskega območja Batu Angus, jezera Toure in plaže Sulamadaha, kjer se bomo kopali in po želji »snorklali« (priporočamo lastne maske in dihalke).

5. dan
24
Oct
2018
Izlet na otok Tidore
Nočitev: Ternate

Po zajtrku se odpravimo do pristanišča Kalumata in s trajektom na otok Tidore (pol ure plovbe). Povzpnemo se do utrdbe Tore, obiščemo glavno mesto otoka Soasiu in se kopamo na plaži Akesahu. Na plažo priteka vroča voda iz bližnjih vročih vrelcev, tako da se lahko kopate tudi v vročih bazenčkih na plaži.

Povratek na Ternate, večerja in predstava s tradicionalnim plesom soya soya.

6. dan
25
Oct
2018
Halmahera: nacionalni park Aketajawe Lolobata – raznoliki pragozd
Nočitev: Wisma Kita

Dopoldne odplujemo na večji sosednji otok Halmahera. Halmahera je prvobiten otok, ki ga v veliki meri še vedno porašča bujen in neverjetno pester tropski gozd. Na otoku živi tudi okrog 30 med seboj različnih ljudstev, ki govorijo zelo različne jezike.

Odpeljemo se na vzhodno stran otoka v nacionalni park Aketajawe-Lolobata. Od vasice Binagara odidemo peš v tropski pragozd (dve uri hoje v eno smer, lahka pot pretežno po ravnem). Z nekaj sreče bomo videli endemične vrste ptic, kot so živopisana rajska ptica, modrokrila pita (Pitta moluccensis), vodomec, papige različnih barv, kljunorožec, in še kakšno tukajšnjo zanimivo žival, metulje, velika drevesa z opornimi koreninami, slišali bomo zvoke pragozda … V park le redko zaidejo obiskovalci, živalstvo in rastlinstvo pa sta neverjetna. *Območje med Borneom in Papuo je eno od dveh območij največje raznolikosti rastlinskih in živalskih vrst na svetu (!) in otok Halmahera se nahaja sredi tega območja ... 

Če morda kdo ne bi želel hoditi peš, se lahko predhodno z vodnikom dogovori za ogled katere druge bližnje zanimivosti ali počaka v vasici.

7. dan
26
Oct
2018
Halmahera: plaža Kupa Kupa in mesto Tobelo
Nočitev: Tobelo

Privoščimo si oddih na beli peščeni plaži Kupa Kupa. Popoldne prispemo v Tobelo, ogled mesta in večerja.

8. dan
27
Oct
2018
Raziskovanje rajskih otočkov
Nočitev: Tobelo

Obiskali bomo čudovite majhne otočke Kumo, Kakara, Pawole in Tagalaya. Dovolj bo časa za kopanje in raziskovanje morja z masko in dihalko ter plavanje v podvodnem vrtu živopisanih ribic in koral.

Zvečer vrnitev v Tobelo, večerja in tradicionalna predstava Yangree.

 

9. dan
28
Oct
2018
Halmahera: kopanje pri slapu Sapoli
Nočitev: Tobelo

Peš se bomo odpravili skozi plantažo kokosovih palm do dreves muškatnega oreščka in naprej do slapa Sapoli, kjer se bomo lahko kopali v sladki vodi. Kosilo v lokalni restavraciji, na poti nazaj v Tobelo se ustavimo še pri vročih vrelcih in na plaži Luari. Pred večerjo obiščemo tržnico v Tobelu.

10. dan
29
Oct
2018
Otok Morotai: spomin na drugo svetovno vojno in peščene plaže
Nočitev: Morotai

S trajektom se odpeljemo na slikovit otok Morotai. Ogledamo si otok in obiščemo muzej druge svetovne vojne. V vojnem času je imel namreč otok Moratai pomembno strateško vlogo pri zmagi generala MacArthurja v južnem Tihem oceanu.

Popoldne počitek na beli peščeni plaži Sagolo, kopanje, sprehod po plaži …

 

11. dan
30
Oct
2018
Otočkanje: otoki Mitita, Kokoya in Dodola
Nočitev: Morotai

Ta dan bo namenjen obisku tukajšnjih majhnih otočkov, kopanju in snorklanju, pa krajšim sprehodom in vožnji z ladjico med slikovitimi otočki.

Na poti do hotela se ustavimo še pri spomeniku generala MacArthurja, zvečer pa nas čakata okusna večerja z žara in tradicionalni ples tide tide.

12. dan
31
Oct
2018
Vrnitev na Javo
Nočitev: Jakarta

Zajtrk in nekaj prostih uric. Sredi dneva polet v Jakarto s prestopanjem na otoku Ternate. Namestitev v prijetnem hotelu blizu letališča in nočitev.

13. dan
01
Nov
2018
Ogled Jakarte
Nočitev: Jakarta

Jakarta je desetmilijonsko mesto, preplet velikega bogastva in revščine, mesto širokih avtocest, visokih nebotičnikov in na prvi pogled kaotičnega vrveža povsod vmes. Z vodnikom si bomo ogledali zanimivosti Jakarte, med drugim tudi muzej na prostem Taman Mini Indonesia Indah, kjer na enem mestu dobimo vsaj približen vpogled v vso kulturno raznolikost velike dežele. Ustavimo se še v enem od bogato založenih nakupovalnih središč, kjer bo mogoč kakšen zanimiv nakup pred odhodom domov. 

Zvečer poletimo proti Evropi.

 

14. dan
02
Nov
2018
Prihod domov

Pristanek na Letališču Jožeta Pučnika ob 8.35 zjutraj. 

  Dodatne informacije

  V ceno so vključeni:

  • letalski prevozi po programu,
  • letališki transferi po programu,
  • avtobusni prevozi po programu,
  • trije okusni obroki vse dni potovanja: od pristanka na otoku Ternate dalje (kosilo) do leta iz Jakarte proti domu (kosilo),
  • hoteli 3*/4* in hoteli lokalne kategorije, preprost hotel v vasici Wisma Kita, povsod dvoposteljna soba z lastno kopalnico,
  • kakovostno slovensko vodenje,
  • lokalno vodenje,
  • vstopnine po programu na otočju Maluku in v Jakarti (Taman Mini Indonesia Indah).

   

  Možna doplačila:

  • napitnine lokalnim vodnikom in šoferjem (niso obvezne, so pa zaželene in lepa gesta, če ste zadovoljni s storitvijo),
  • doplačilo za enoposteljno sobo 300 €,
  • prigrizki in pijača na potovanju,
  • osnovno turistično zavarovanje z asistenco v tujini Coris 19,00 €/os., skupinsko 11,80 €/os. (če se za zavarovanje odloči vsaj 7 oseb),
  • zavarovanje rizika odpovedi potovanja 4,3 % cene potovanja (osnovno). Pogoji zavarovanja.

   

  Velikost skupine: 12–30 oseb.

  Viza: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za turistična potovanja do 30 dni.

  Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Priporočamo, da naredite kopijo potnega lista, morebitnih potovalnih čekov in kreditnih kartic. Eno kopijo si pošljite na svoj osebni e-naslov, drugo pa spravite v nahrbtnik ali kovček ločeno od dokumentov.

  Zdravje: Obveznih cepljenj za potovanje v Indonezijo ni. Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A ali nalezljivi zlatenici, ki se prenaša s hrano, vodo in neposrednim stikom. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo. Dodatne informacije o boleznih in morebitni predhodni zaščiti lahko dobite na Zavodu za zdravstveno varstvo, Zaloška 29, Ljubljana ali na http://www.zdravinapot.si/destinacije/jugovzhodna-azija/indonezija. Nekaj praktičnih nasvetov bomo predstavili tudi na sestanku udeležencev pred odhodom.

  Indonezija je dežela tretjega sveta, zato tam za nas – občutljive Evropejce – veljajo nekatera pravila prehranjevanja, s katerimi se preprečijo morebitne prebavne motnje. Predvsem je treba upoštevati, da voda iz vodovoda ni pitna. Zato se tudi ledu v pijačah ne uživa. Sadje je treba olupiti. Dobro razkužilo je kozarček žganja ali kokakola. S prejšnjih obiskov dežele lahko potrdimo, da upoštevanje teh pravil uspešno prepreči črevesne težave in omogoči doživetje te zanimive dežele brez zdravstvenih motenj.

  Priporočamo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, npr. Coris (lahko uredimo za vas).

  Varnost: Indonezija je zelo varna dežela. Domačini so miroljubni, prijazni, pogosto radovedni in odprti do tujcev. Posebej na otočju Maluku bomo deležni nekaj dodatne pozornosti. V bolj turističnih krajih in gneči pa previdnost vseeno ni odveč, npr. na tržnicah priložnost radi izkoristijo žeparji.

  Osebne dokumente in denar imejte pri sebi ali v hotelskih sefih. V sobi jih ne puščajte. Za svojo lastnino je odgovoren vsak potnik sam.

  Denar: Valuta je indonezijska rupija (IDR). 1 EUR = pribl. 16.000 IDR. S kreditnimi karticami je mogoče plačevati le v večjih trgovinah v mestih (npr. Jakarta), drugje pa boste povsod potrebovali gotovino. Evre bo mogoče zamenjati za indonezijske rupije že na letališču in v bankah in menjalnicah, denar se lahko dvigne tudi na nekaterih bankomatih z našo kartico Maestro (znesek enkratnega dviga je večinoma omejen na pribl. 2 mio IDR). Menjalni tečaj je najugodnejši v glavnem mestu. Priporočamo, da denar zamenjate v uradnih menjalnicah in ga pozorno preštejete, potrdilo o menjavi pa shranite do izhoda iz države.

  Dodatni stroški na potovanju: Indonezija je cenovno ugodna dežela. Hrana je približno polovico cenejša kot pri nas, le cene alkoholnih pijač so podobne slovenskim. V ceno potovanja je vključeno skoraj vse, zato dodatnih stroškov ne bo veliko. Priporočamo 10 € dnevno za pijačo in morda za kakšen nakup, spominke.

  Indonezijci: Z 261 milijoni prebivalcev je Indonezija po številu prebivalstva na četrtem mestu med državami sveta. Java je najbolj poseljen otok na svetu, saj na območju, velikem kot Grčija, živi kar 130 milijonov ljudi. Tudi po sestavi prebivalcev je Indonezija izjemno raznolika država, v njej živi več kot sto etničnih skupin, med katerimi je največ Javancev, sledijo jim Sundanci in Kitajci. Število prebivalcev hitro narašča, čemur pa gospodarstvo ne more slediti, zato se pojavljajo zelo velike družbene razlike med bogato elito ter revnimi kmeti in delavci.

  Jezik: Indonezijski jezik (Bahasa Indonesia) je eden od malajskih jezikov. Nastal je kot sorazmerno preprost trgovski jezik za sporazumevanje med številnimi narodi, prvič je bil razglašen za uradni jezik v deklaraciji za neodvisnost Indonezije leta 1945. Skoraj vsi prebivalci Indonezije govorijo ta jezik. Poleg indonezijskega jezika govorijo nekateri tudi angleško, večina pa govori vsaj še en jezik (svoje etnične skupine).

  Hrana: Indonezija ima zaradi svoje velikosti izjemno raznoliko kulinariko. Številnim jedem je skupna osnova, ki jo Indonezijci imenujejo nasi (riž). V Indoneziji je na voljo veliko zanimivega tropskega sadja in zelenjave. Med pijačami prevladujejo brezalkoholne pijače, saj je Indonezija večinsko muslimanska država. Med njimi je veliko svežih sokov in različnih napitkov, sveže kokosove vode in ostalih bolj klasičnih »sladkih« pijač. Razširjen je zelo sladek črni (pravi) čaj. V vročem tropskem podnebju svetujemo pitje dovolj veliko vode (iz plastenk).

  Nekaj tipičnih jedi:

  • bubur: riž s koščki piščanca, jejo ga za zajtrk, zelo slano,
  • nasi na vse načine (npr. "nasi goreng" je v voku ocvrt riž z zelenjavo in koščki mesa),
  • bakmi: jajčni rezanci s košči mesa po želji,
  • kuetiaw/kwetiau/kway-tiau: ploščati rezanci s sojino omako, postreženi v globokih krožnikih,
  • Iikan bakar: pečena riba,
  • rendang: govedina, kuhana v kokosovem mleku in začinjena s karijem.

   

  Za nas je predvidena hrana večinoma z manj pekočega čilija, sicer pa je v Indoneziji razširjena uporaba čilija in ljubitelji pekoče hrane bodo brez težav prišli na svoj račun.

  Islam je religija večine Indonezijcev, alkohola popijejo le malo, vendar so do njegove uporabe precej tolerantni. Zlasti pivo je splošno razširjeno v restavracijah in barih. Pitje alkohola na javnih površinah je strogo prepovedano, alkohol je dovoljen le starejšim od 21 let. Tipična alkoholna pijača je pivo Bitang.

  Hoteli: Izbrali smo prijetne hotele 3*, enkrat 4* in hotele lokalne kategorije, v vasici Wisma Kita je predviden preprostejši hotel. Sobe so povsod dvoposteljne z lastno kopalnico, po dogovoru tudi enoposteljne ali troposteljne.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če bi želeli deliti sobo s še enim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi želeli deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Vreme: Ležeča ob ekvatorju ima Indonezija skozi vse leto vroče tropsko podnebje. Nima štirih letnih časov, ampak suho in mokro obdobje, brez znatnih nihanj temperature. Večina otočja ima vlažno obdobje od novembra/decembra do marca in suho od aprila do oktobra. Mokra sezona pomeni več dežja, včasih v obliki hitre plohe navadno popoldne, spet drugič s celodnevnim dežjem ali pa sploh ne dežuje celo več dni skupaj. Padavine se pojavljajo občasno tudi v suhi sezoni in niso zelo predvidljive, je pa suha sezona rahlo toplejša. Veliko je izjem, saj indonezijski arhipelag zajema ogromno območje. 

  Med izjemami je tudi podnebje severnega dela otočja Maluku (otoki Ternate, Halmahera in manjši okoliški otoki), ki ga bomo obiskali tokrat. Tu je količina padavin skozi vse leto sorazmerno nizka.

  Vlaga v zraku je v Indoneziji prisotna ves čas in temperature so skozi vse leto podobne, podnevi med 25 in 35 °C, ponoči med 18 in 25 °C.

  Lokalni čas: Lokalni čas je od pet do osem ur pred našim, odvisno od časovnega pasu in letnega časa pri nas.

  Oblačila: Indonezija je večinoma muslimanska dežela. Predlagamo, da vaša garderoba vključuje obleko, ki zakriva ramena, dekolte in kolena (kratki rokavi, »kapri« – ¾ kratke hlače, krila čez kolena …). S spoštovanjem lokalne kulture si tudi sami pridobimo spoštovanje domačinov. Za večerje so primerne srajce s kratkimi rokavi/polo majice in dolge hlače. Zanimivo je, da Indonezijci nosijo skoraj izključno dolge hlače, vendar so pogosto brez nogavic.

  Pripravite se na toplo tropsko vreme, s seboj pa ne pozabite vzeti nekaj kosov toplih oblačil, ki bodo prišli prav v klimatiziranih prostorih. Zelo pomembna je zaščita pred tropskim soncem. Priporočamo odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom) za večji del potovanja in lažje zaprte pohodne čevlje za hojo peš po naravi ("treking") na Halmaheri.

  Telefon, internet: Klicna številka iz Indonezije v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Indonezijo je 0062 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Slovenski mobiteli večinoma delujejo, internet je na voljo v večjih krajih.

  Elektrika: Električna napetost je 220 V. Uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerem ste dosegljivi.

  Ob prijavi bomo potrebovali tudi kopijo vašega potnega lista ALI naslednje podatke: številko potnega lista, datum in kraj izdaje potnega lista.

  Potni list mora veljati še vsaj šest mesecev po vstopu v Indonezijo.

   

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 700 EUR. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Indonezija, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 23-3-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu prijavnici.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi.