Otočje začimb

Doživeta Indonezija – otočje Maluku

08
May
2019
25
Apr
2019
14 dni
Hoteli, polni penzion
Letalo, avtobus
1990 EUR
EUR

1890

Ob prijavi do
31. 3. 2019

Kratek opis

Indonezija je dežela več tisoč otokov. Zaradi lege ob ekvatorju ima izjemno naravno pestrost: v njenih gozdovih raste preko 3000 različnih vrst dreves, rastlinstvo in živalstvo na kopnem in v tropskem morju sta ena najbolj raznolikih na planetu. V Indoneziji živijo številna ljudstva, ki govorijo preko 700 živih jezikov. Tu je vse drugače, Indijski ocean se imenuje Indonezijski ocean in dežela Evropa leži "le malo naprej od Tajske" :). Indonezija je eksotična, da bolj ne bi mogla biti. Tokrat bomo ponovno obiskali severni del "otočja dišav" Maluku. Na otoku Halmahera bomo najbrž ponovno največja skupina turistov v celem letu :). Raziskovali bomo tudi manjše sosednje otoke in otočke, med njimi rajski otoček Dodola. Spoznavali bomo pristno Indonezijo in Indonezijce, se kopali na peščenih plažah, v toplem morju opazovali pisane ribice, z lokalnim vodnikom peš odkrivali bujno tropsko naravo in iskali eksotične ptice. Osvežili se bomo pod slapom sredi divjine in se odpočili v toplem vrelcu. Vključene so kulturnozgodovinske zanimivosti: sultanova palača, najstarejša portugalska trdnjava v tem delu sveta, muzej na prostem "Mala Indonezija" v Jakarti, nasad muškatnih oreščkov ... V ceno potovanja je vključeno skoraj vse, da bo potovanje čim bolj brezskrbno.

Program potovanja

1. dan
25
Apr
2019
Polet v Indonezijo

Prevoz iz Ljubljane in večerni polet iz Zagreba z eno najudobnejših letalskih družb preko Istanbula v Indonezijo.

2. dan
26
Apr
2019
Počitek na Javi
Nočitev: Jakarta

Pristanek v Jakarti v popoldanskih urah. Namestitev v prijetnem hotelu blizu letališča, kjer si odpočijemo pred zgodnjim letom do otoka Ternate naslednje jutro.

3. dan
27
Apr
2019
Ternate: utrdba Castela in jezero Laguna
Nočitev: Ternate

Jutranji let na otočje Maluku, na vulkanski otok Ternate, ki je bil in je še središče najpomembnejšega sultanata v tem delu Indonezije. V najboljših časih je obsegal številne okoliške otoke. Po pristanku se osvežimo v hotelu, nato pa obiščemo utrdbo Castela, ki je bila prva kolonialna utrdba, zgrajena na »otočju začimb« Maluku. Zgradili so jo Portugalci leta 1522, gradili so jo dolgih 20 let. Vrnitev proti hotelu, na poti še postanek s slikovitim razgledom na jezero Laguna z otokoma Tidore in Maitara v ozadju.

Večerjali bomo v prijetni restavraciji na vzpetini z lepim razgledom. Vrnitev v hotel.

4. dan
28
Apr
2019
Ternate: sultanova palača in kopanje na najlepši plaži otoka
Nočitev: Ternate

Z avtobusom, nato pa z avtomobili se odpeljemo do nasada muškatnega oreščka, po katerem se sprehodimo. Otočje Maluku slovi po nasadih muškatnega oreščka in klinčkov, od tod izvira tudi ime "otočje začimb". Začimbe so bile tiste, ki so sem pritegnile prve obiskovalce iz Evrope. Sledi ogled sultanove palače, ki je bila v sedanji obliki zgrajena leta 1796 in je delno preurejena v muzej. Spoznali bomo njeno vlogo v preteklosti in danes. Sultanat Ternate je eden najstarejših v Indoneziji. Dinastija, katere ustanovitelj je bil Baab Mashur Malamo davnega leta 1257, se je ohranila do danes, vendar je brez politične moči.

Tudi ta dan bomo spoznavali kolonialno zapuščino, obiskali bomo trdnjavo Tolukko, ki so jo zgradili Portugalci leta 1540, po letu 1610 pa dodatno utrdili Nizozemci. Restavrirana je bila 1997. Kosilo v lokalni restavraciji, nato nadaljujemo do dveh jezer Tolire. Domačini verjamejo, da karkoli vržeš vanju, se ne bo dotaknilo dna. Sledi obisk plaže Sulamadaha, kjer se bomo kopali in po želji "snorklali" (priporočamo lastne maske in dihalke). Pred vrnitvijo v hotel in večerjo v lokalni restavraciji obiščemo še vulkansko območje Batu Angus, kjer si ogledamo posledice največjega izbruha vulkana Gamalama.

5. dan
29
Apr
2019
Otok Halmahera
Nočitev: Tobelo

Po zajtrku se odpravimo do pristanišča, od koder s hitrim čolnom odplujemo do kraja Sidangoli na otoku Halmahera. Halmahera je prvobiten otok, ki ga v veliki meri še vedno porašča bujen in zelo pester tropski gozd. Na otoku živi okrog 30 med seboj različnih ljudstev, ki govorijo različne jezike. Z avtobusom se najprej zapeljemo do Nacionalnega parka Aketajawe Lolobata. V njem živijo endemične vrste ptic, kot so živopisana rajska ptica, modrokrila pita (Pitta moluccensis), vodomec, papige različnih barv, kljunorožec, in vanj le redko zaidejo obiskovalci. Okrog uro peš po tropskem gozdu, kjer bomo videli velika drevesa z opornimi koreninami in slišali zvoke pragozda ...

Kosilo v restavraciji med krajema Sofifi in Tobelo, nato osvežitev/snorklanje na lepi plaži Kupa beach. Pozno popoldne prispemo v Tobelo. Pred večerjo si iz avtobusa ogledamo mesto, kjer bomo nameščeni nekaj dni. Večerja v domačem vzdušju ob tradicionalni glasbi yangere. Vrnitev v hotel.

6. dan
30
Apr
2019
Raziskovanje rajskih otočkov v bližini Tobela
Nočitev: Tobelo

Obiskali bomo čudovita majhna otočka Pawole in Tagalaya. Dovolj časa bo za kopanje in občudovanje podvodnih koralnih vrtov ter srečanja z živopisanimi ribicami z masko in dihalko. Kosilo bomo imeli s seboj v obliki "lunch box", kasneje nam bodo ponudili tudi ocvrte banane, mladi kokos in čaj/kavo. Zvečer vrnitev v Tobelo, večerja v lokalni restavraciji in tradicionalna glasba kulintang.

* Ta dan je po želji namesto otočkanja mogoč tudi drugačen program: vzpon na vulkan Dukono ob doplačilu 60 €/os. Program vzpona: zajtrk v hotelu ob 6.30, ob 7. uri odhod. Vključeni so prevoz s terenskim vozilom, vodnik, nosač, voda in kosilo v obliki lunch boxa. Če bi se želeli povzpeti na vulkan, nam, prosimo, sporočite. Za prvi vtis si preberite doživet blog naše udeleženke.

7. dan
01
May
2019
Halmahera: slap Sapoli, vroči vrelci in plaža Luari
Nočitev: Tobelo

Peš se po nezahtevni poti odpravimo skozi plantažo kokosovih palm do slapa Sapoli, kjer se bomo lahko kopali v sladki vodi. V lokalni restavraciji se okrepčamo s kosilom. Ob vrnitvi proti Tobelu se ustavimo pri vročih vrelcih in kopamo na plaži Luari. Pred večerjo obiščemo še moderno in tradicionalno tržnico v Tobelu. Večerja v restavraciji Kampung Planet.

8. dan
02
May
2019
Otok Morotai
Nočitev: Morotai

Po zajtrku prevoz do pristanišča, od koder se s hitrim čolnom odpeljemo na otok Morotai (uro in pol plovbe). Čeprav je slikoviti Morotai na seznamu desetih turistično najbolj perspektivnih otokov v Indoneziji, v turističnem smislu ostaja nerazvit. Razloga sta najbrž neznanje in nezanimanje domačinov. Na cesti tako prej kot turista srečamo kakšen avtomobil brez tablic ali celo čredo krav. Ker je imel med vojno otok Morotai pomembno vlogo pri zmagi generala MacArthurja v južnem Tihem oceanu, bomo ta dan obiskali muzej druge svetovne vojne. Popoldne počitek na beli peščeni plaži Sagolo, kopanje, sprehod po plaži ... Večerja v hotelu.

9. dan
03
May
2019
Otočkanje: otoki Dodola, Kokoya in Pasar Timbul
Nočitev: Morotai

Ta dan bo namenjen obisku tukajšnjih idiličnih majhnih otočkov, kopanju in snorklanju, pa sprehodom po obalah ... Kosilo bomo imeli s seboj (lunch box). Na otočku Dodola si morda izposodite kanu. Na poti do hotela se ustavimo še pri spomeniku generala MacArthurja. Večerja in nočitev.

10. dan
04
May
2019
Otok Morotai: plaži Nunuhu in Gorango na severu otoka
Nočitev: Morotai

Dan bomo preživeli na izletu na sever otoka Morotai (do tja dve uri vožnje), obiskali bomo slikoviti plaži Nunuhu in Gorango. Prosto za kopanje. Kosilo bomo imeli s seboj (lunch box). Po vrnitvi v hotel večerja ob živi glasbi.

11. dan
05
May
2019
Vrnitev na Javo
Nočitev:Jakarta

Zajtrk in odjava iz hotela. Na poti do letališča Morotai se ustavimo pri spomeniku japonskemu vojaku Nakamuri, ki so ga konec leta 1974 odkrili na otoku Morotai po tridesetih letih skrivanja pred svetom. Kot pripadniku japonske armade mu je namreč kodeks vojaške časti prepovedoval vdajo. Sredi dneva polet v Jakarto z enim prestopanjem. V Jakarti večerja, namestitev v prijetnem hotelu in nočitev.

12. dan
06
May
2019
Ogled Jakarte
Nočitev: Jakarta

Jakarta je desetmilijonska prestolnica Indonezije, preplet velikega bogastva in revščine, mesto širokih avtocest, visokih nebotičnikov in na prvi pogled kaotičnega vrveža povsod vmes. Z vodnikom si bomo ogledali zanimivosti mesta, med drugim muzej na prostem Taman Mini Indonesia Indah, kjer na enem mestu dobimo vsaj približen vpogled v vso kulturno raznolikost velike dežele.

13. dan
07
May
2019
Ogled Jakarte

Ta dan obiščemo Nacionalni muzej, kjer je mogoče začutiti vso kulturno raznolikost in zgodovino države Indonezije. Ustavimo se še v enem od bogato založenih nakupovalnih središč za kakšen zanimiv nakup pred odhodom domov. Zvečer poletimo proti Evropi.

14. dan
08
May
2019
Prihod domov

Pristanek na Letališču Jožeta Pučnika v jutranjih urah.

  Dodatne informacije

  V ceno so vključeni:

  • letalski prevozi z vsemi taksami po programu,
  • letališki transferi po programu,
  • avtobusni prevozi po programu,
  • trije okusni obroki vse dni potovanja: od pristanka na otoku Ternate (kosilo) do leta iz Jakarte proti domu (kosilo),
  • hoteli 3*/4* in hoteli lokalne kategorije, povsod dvoposteljna soba z lastno kopalnico,
  • kakovostno slovensko vodenje in lokalno vodenje,
  • vstopnine po programu na otočju Maluku in v Jakarti (Taman Mini Indonesia Indah, Nacionalni muzej),
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Možna doplačila:

  • napitnine lokalnim vodnikom in šoferjem (niso obvezne, so pa zaželene in lepa gesta, če ste zadovoljni s storitvijo),
  • doplačilo za enoposteljno sobo 300 €,
  • prigrizki in pijača na potovanju,
  • osnovno turistično zavarovanje z asistenco v tujini Coris 19,00 €/os., skupinsko 11,80 €/os. (če se za zavarovanje odloči vsaj 7 oseb),
  • zavarovanje rizika odpovedi potovanja 4,3 % cene potovanja (osnovno). Pogoji zavarovanja.

   

  Velikost skupine: 12–24 oseb.

  Viza: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za turistična potovanja do 30 dni.

  Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Priporočamo, da naredite kopijo potnega lista, morebitnih potovalnih čekov in kreditnih kartic. Eno kopijo si pošljite na svoj osebni e-naslov, drugo pa spravite v nahrbtnik ali kovček ločeno od dokumentov.

  Zdravje: Obveznih cepljenj za potovanje v Indonezijo ni. Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A ali nalezljivi zlatenici, ki se prenaša s hrano, vodo in neposrednim stikom. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo. Natančnejša navodila za antimalarike prejmete ob pogovoru z zdravnikom ob obisku v ambulanti za potnike v eni izmed ambulant NIJZ, kjer lahko opravite tudi priporočena cepljenja. Hkrati pa ob posvetu dobite vse ostale informacije in navodila za zaščito zdravja na potovanju. Več: http://www.nijz.si/. Nekaj praktičnih nasvetov bomo predstavili tudi na sestanku udeležencev pred odhodom.

  Če bi želeli biti ponoči povsem zaščiteni pred komarji, morda s seboj prinesete še svojo mrežo proti komarjem. V hotelskih sobah nalogo zaščite pred komarji večinoma opravlja le klimatska naprava, mreže pa niso običajne.

  Indonezija je dežela tretjega sveta, zato tam za nas veljajo nekatera pravila prehranjevanja, s katerimi se preprečijo morebitne prebavne motnje. Predvsem je treba upoštevati, da voda iz vodovoda ni pitna. Zato se tudi ledu v pijačah ne uživa. Sadje je treba olupiti. Dobro razkužilo je kozarček žganja ali kokakola. S prejšnjih obiskov dežele lahko potrdimo, da upoštevanje teh pravil uspešno prepreči črevesne težave in omogoči doživetje te zanimive dežele brez zdravstvenih motenj.

  Priporočamo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, npr. Coris (lahko uredimo za vas).

  Varnost: Indonezija je zelo varna dežela. Domačini so miroljubni, prijazni, pogosto radovedni in odprti do tujcev. Posebej na otočju Maluku bomo deležni nekaj dodatne pozornosti. V bolj turističnih krajih in gneči pa previdnost vseeno ni odveč, npr. na tržnicah priložnost radi izkoristijo žeparji.

  Osebne dokumente in denar imejte pri sebi ali v hotelskih sefih. V sobi jih ne puščajte. Za svojo lastnino je odgovoren vsak potnik sam.

  Denar: Valuta je indonezijska rupija (IDR). 1 EUR = pribl. 16.500 IDR (december 2018).  S kreditnimi karticami je mogoče plačevati le v večjih trgovinah v mestih (npr. Jakarta), drugje pa boste povsod potrebovali gotovino. Evre bo mogoče zamenjati za indonezijske rupije že na letališču ter v bankah in menjalnicah, denar se lahko dvigne tudi na nekaterih bankomatih z našo kartico Maestro (znesek enkratnega dviga je večinoma omejen na pribl. 2 mio IDR). Menjalni tečaj je najugodnejši v glavnem mestu. Priporočamo, da denar zamenjate v uradnih menjalnicah in ga pozorno preštejete, potrdilo o menjavi pa shranite do izhoda iz države.

  Dodatni stroški na potovanju: Indonezija je cenovno ugodna dežela. Hrana je približno polovico cenejša kot pri nas, le cene alkoholnih pijač so podobne slovenskim. V ceno potovanja je vključeno skoraj vse, zato dodatnih stroškov ne bo veliko. Priporočamo 10 € dnevno za pijačo in morda kakšen nakup, spominke.

  Indonezijci: Z 261 milijoni prebivalcev je Indonezija po številu prebivalstva na četrtem mestu med državami sveta. Java je najbolj poseljen otok na svetu, saj na območju, velikem kot Grčija, živi kar 130 milijonov ljudi. Tudi po sestavi prebivalcev je Indonezija izjemno raznolika država, v njej živi več kot sto etničnih skupin, med katerimi je največ Javancev, sledijo jim Sundanci in Kitajci. Število prebivalcev hitro narašča, čemur pa gospodarstvo ne more slediti, zato se pojavljajo zelo velike družbene razlike med bogato elito ter revnimi kmeti in delavci.

  Jezik: Indonezijski jezik (Bahasa Indonesia) je eden od malajskih jezikov. Nastal je kot sorazmerno preprost trgovski jezik za sporazumevanje med številnimi narodi, prvič je bil razglašen za uradni jezik v deklaraciji za neodvisnost Indonezije leta 1945. Skoraj vsi prebivalci Indonezije govorijo ta jezik. Poleg indonezijskega jezika govorijo nekateri tudi angleško, večina pa govori vsaj še en jezik (svoje etnične skupine).

  Hrana: Indonezija ima zaradi svoje velikosti izjemno raznoliko kulinariko. Številnim jedem je skupna osnova, ki jo Indonezijci imenujejo nasi (riž). V Indoneziji je na voljo veliko zanimivega tropskega sadja in zelenjave. Med pijačami prevladujejo brezalkoholne pijače, saj je Indonezija večinsko muslimanska država. Med njimi je veliko svežih sokov in različnih napitkov, sveže kokosove vode in ostalih bolj klasičnih »sladkih« pijač. Razširjen je zelo sladek črni (pravi) čaj. V vročem tropskem podnebju svetujemo pitje dovolj veliko vode (iz plastenk).

  Nekaj tipičnih jedi:

  • bubur: riž s koščki piščanca, jejo ga za zajtrk, zelo slano,
  • nasi na vse načine (npr. "nasi goreng" je v voku ocvrt riž z zelenjavo in koščki mesa),
  • bakmi: jajčni rezanci s košči mesa po želji,
  • kuetiaw/kwetiau/kway-tiau: ploščati rezanci s sojino omako, postreženi v globokih krožnikih,
  • Iikan bakar: pečena riba,
  • rendang: govedina, kuhana v kokosovem mleku in začinjena s karijem.

   

  Za nas je predvidena hrana večinoma z manj pekočega čilija, sicer pa je v Indoneziji razširjena uporaba čilija in ljubitelji pekoče hrane bodo brez težav prišli na svoj račun.

  Islam je religija večine Indonezijcev, alkohola popijejo le malo, vendar so do njegove uporabe precej tolerantni. Zlasti pivo je splošno razširjeno v restavracijah in barih. Pitje alkohola na javnih površinah je strogo prepovedano, alkohol je dovoljen le starejšim od 21 let. Tipična alkoholna pijača je pivo Bitang.

  Hoteli: Izbrali smo prijetne hotele 3*, enkrat tudi 4* in hotele lokalne kategorije, v vasici Wisma Kita je predviden preprostejši hotel. Sobe so povsod dvoposteljne z lastno kopalnico, po dogovoru tudi enoposteljne ali triposteljne.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če bi želeli deliti sobo s še enim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi želeli deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Vreme: Ležeča ob ekvatorju ima Indonezija skozi vse leto vroče tropsko podnebje. Nima štirih letnih časov, ampak suho in mokro obdobje brez znatnih nihanj temperature. Večina otočja ima vlažno obdobje od novembra/decembra do marca in suho od aprila do oktobra. Mokra sezona pomeni več dežja, včasih v obliki hitre plohe navadno popoldne, spet drugič s celodnevnim dežjem ali pa sploh ne dežuje celo več dni skupaj. Padavine se pojavljajo občasno tudi v suhi sezoni in niso zelo predvidljive, je pa suha sezona rahlo toplejša. Veliko je izjem, saj indonezijski arhipelag zajema ogromno območje. 

  Med izjemami je tudi podnebje severnega dela otočja Maluku (otoki Ternate, Halmahera in manjši okoliški otoki), ki ga bomo obiskali tokrat. Tu je količina padavin skozi vse leto sorazmerno nizka. Med našim obiskom pričakujemo še nekaj manj dežja in vetra ter več sončnih dni kot v drugih obdobjih leta.

  Vlaga v zraku je v Indoneziji prisotna ves čas in temperature so skozi vse leto podobne, podnevi med 25 in 35 °C, ponoči med 18 in 25 °C.

  Lokalni čas: Lokalni čas je od pet do osem ur pred našim, odvisno od časovnega pasu in letnega časa pri nas.

  Oblačila: Indonezija je večinoma muslimanska dežela. Predlagamo, da vaša garderoba vključuje obleko, ki zakriva ramena, dekolte in kolena (kratki rokavi, »kapri« – ¾ kratke hlače, krila čez kolena …). S spoštovanjem lokalne kulture si tudi sami pridobimo spoštovanje domačinov. Za večerje so primerne srajce s kratkimi rokavi/polo majice in dolge hlače. Zanimivo je, da Indonezijci nosijo skoraj izključno dolge hlače, vendar so pogosto brez nogavic.

  Pripravite se na toplo tropsko vreme, s seboj pa ne pozabite vzeti nekaj kosov toplih oblačil, ki bodo prišli prav v klimatiziranih prostorih. Zelo pomembna je zaščita pred tropskim soncem. Priporočamo odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom) za večji del potovanja in lažje zaprte pohodne čevlje za hojo peš po naravi ("treking") na Halmaheri.

  Telefon, internet: Klicna številka iz Indonezije v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Indonezijo je 0062 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Slovenski mobiteli večinoma delujejo, internet je na voljo v večjih krajih.

  Elektrika: Električna napetost je 220 V. Uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Ob prijavi bomo potrebovali tudi kopijo vašega potnega lista ALI naslednje podatke: številko potnega lista, rok veljavnosti ter datum in kraj izdaje potnega lista. Potni list mora veljati še vsaj šest mesecev po vstopu v Indonezijo.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 700 EUR. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Indonezija, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 31-12-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu – prijavnici.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi.