Odkrivanje starodavne Perzije

Iran

11
Jun
2022
01
Jun
2022
11 dni
Hoteli **** in gostišče, polpenzion
Letalo, minibus
1790 EUR
EUR

1680

Ob prijavi do
28. 2. 2022

Kratek opis

Iran nikogar ne pusti ravnodušnega. Ob obisku kmalu opazimo, kakšno krivico delajo tej deželi zahodni mediji. Iran je ena najvarnejših držav na svetu, Perzijci pa so s svojo gostoljubnostjo, velikodušnostjo in vljudnostjo eni najprijetnejših ljudi, ki smo jih spoznali na naših potovanjih. Obiskali bomo ostanke nekdaj mogočnega mesta Perzepolis, v skalo vklesane grobnice nekdanjih kraljev in druge arhitekturne mojstrovine, občudovali čudovite zelene vrtove, se preizkusili v barantanju na bazarju z nevsiljivimi prodajalci, si ogledali veličastne mošeje in spoznali skrivnostno religijo starodavne Perzije zoroastrizem.

Program potovanja

1. dan
01
Jun
2022
Let z Brnika

Zbor na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Let z eno najudobnejših letalskih družb Turkish Airlines v Teheran z enim krajšim postankom. Pristanek v Iranu v zgodnjih jutranjih urah.

2. dan
02
Jun
2022
Teheran in iranska zakladnica
Nočitev: Teheran

Pristanek v iranski prestolnici Teheran ob šestih zjutraj. Po opravljenih letaliških formalnostih se spoznamo z našim iranskim vodnikom, nato pa se odpeljemo v center mesta. Počitek z zajtrkom, kavo in čajem, sledi ogled mesta.

Najprej si bomo ogledali čudovito palačo Golestan, ki je umetnina iz obdobja Qajar, in pooseblja mešanico elementov zgodnje perzijske arhitekture ter zahodne kulture. Obiskali bomo narodni muzej in, če bodo takrat ukrepi dopuščali, narodno zakladnico, kjer hranijo največji rožnati diamant na svetu imenovan Darya-ye Nur (v prevodu Morje svetlobe).

3. dan
03
Jun
2022
Puščavsko mesto Kashan
Nočitev: Kashan

Po zajtrku se odpeljemo v Kashan, starodavno mesto sredi puščave. Sprehodimo se po čudovitih vrtovih Fin, ki so na seznamu Unescove svetovne dediščine in veljajo za najstarejše še ohranjene perzijske vrtove. Njihova ureditev je bila zaključena leta 1590. Ogledamo si tradicionalni hiši bogatih trgovskih družin Tabatabaei in Borujerdi, zgrajeni v 19. stoletju, danes pa preurejeni v zgodovinski muzej. Ogledali si bomo tudi bogato okrašeno starodavno mošejo Agha Bozorg. Izstopa po simetričnih oblikah in je ena najlepših iranskih mošej.

4. dan
04
Jun
2022
Tradicionalna vasica Abyaneh in Isfahan
Nočitev: Isfahan

Po zajtrku sledi vožnja do tretjega največjega iranskega mesta, Isfahana. Na poti obiščemo Abyaneh, pristno podeželsko vasico z rdečimi glinenimi hiškami. Tu bo priložnost videti tudi tradicionalna oblačila domačinov. 

Popoldne prispemo v Isfahan, kjer se sprehodimo med zgodovinskimi mostovi, nekateri so najlepše arhitekturne mojstrovine v mestu. Z 295 metri je najdaljši most Si-o-seh Pol ali most 33 lokov. Najstarejši most pa je iz časa Seldžukov, iz enajstega in dvanajstega stoletja. Ustavimo se še na bazarju, kjer bomo odkrivali obrtne delavnice in skrivnosti perzijskega rokodelstva.

5. dan
05
Jun
2022
Arhitekturne mojstrovine Isfahana
Nočitev: Isfahan

Drugi dan v prelepem Isfahanu. Celodnevni ogled mesta bomo začeli na enem največjih trgov na svetu, trgu Naqsh-e Jahan. Je izjemen primer iranske in islamske arhitekture ter je pod zaščito UNESCO. Razprostira se v bližini veličastnega Imamovega trga z mošejo, osupljive mošeje šejka Lotfalaha, ki je delo izjemnih mojstrov, in kraljeve palače Ali Qapu, še nega primera najlepše iranske umetnosti. Ogledamo si še Palačo štiridesetih stebrov (Čehel Sotun), ki je eden najlepših primerov safavidske arhitekture, ter Petkovo mošejo, ki so jo gradili, dozidavali in preurejali od leta 771 pa vse ko konca 20. stoletja.

6. dan
06
Jun
2022
Armenska katedrala in puščava Varzaneh
Nočitev: Varzaneh

Po zajtrku obiščemo predel Jolfa, armensko četrt, ki se nahaja na južnem bregu (suhe) reke Zayandeh Rud. Tu še danes živi sedem tisoč članska armenska skupnost. Tam je tudi 13 armenskih cerkva, med katerimi je najbolj znana katedrala Vank, arhitekturna mojstrovina s čudovitimi freskami. Ogledamo si še novejši glasbeni muzej, nato pa nadaljujemo proti puščavi Varzaneh. Namestitev v manjšem hotelu/gostišču in možnost obiska puščave z najetimi avtomobili (doplačilo okrog 10-15€/os.). 

7. dan
07
Jun
2022
Yazd, mesto med puščavama
Nočitev: Yazd

Odpeljemo se naprej v notranjost države, v Yazd – glavno mesto istoimenske province. Na poti se ustavimo še v kraju Meybod, kjer si ogledamo grad Narin in stari karavanseraj, nekdanjo postojanko karavan.

Yazd leži v oazi oziroma suhi dolini, zaradi česar so se morali njegovi prebivalci prilagoditi puščavskemu okolju. Z ozkimi ulicami ter vodnimi kanali in kanati (posebna vrsta vodnjaka) je Yazd arhitekturno edinstveno mesto. UNESCO ga je razglasil celo za drugo nastarejšo arhitekturo na svetu. Obiskali bomo mošejo Jomeh ali Petkovo mošejo z najvišjimi minareti v Iranu in najlepšimi perzijskimi mozaiki. Sprehodili se bomo skozi vrtove Dolat Abad, kjer stoji paviljon z največjim mestnim lovilnikom vetra. Zaradi zelo vročih poletij imajo namreč številne stare stavbe čudovite prezračevalne naprave – hladilne stolpe oziroma lovilnike vetra. 

8. dan
08
Jun
2022
Večni ogenj Yazda
Nočitev: Abarkooh

Po zajtrku obiščemo pomembno dediščino Yazda – središče starodavne perzijske religije zaratustrstva oziroma zoroastrizma. Njegovi pripadniki danes s 5–10 % predstavljajo pomembno manjšino v Iranu. V mestu stoji Tempelj ognja, v katerem gori ogenj nepretrgoma že 1500 let (od leta 400 n. št.). Ogledali si bomo tudi Stolpe tišine (Dakhmeh), ki so jih zoroastrijanci v preteklosti uporabljali za pogrebne ceremonije. Umrlega so odnesli na vrh stolpa, ga položili na kamen in prepustili ujedam. Popoldne nadaljujemo v Abarkooh, namestitev v prijetnem manjšem hotelu/gostišču.

9. dan
09
Jun
2022
Mogočni Perzepolis in grobnice perzijskih kraljev
Nočitev: Širaz

Na poti v Širaz si bomo ogledali dve pomembni in zagotovo najbolj znani iranski znamenitosti. Najprej si obiščemo osupljive v skalo vklesane grobnice (Naqsh-e Rustam) perzijskih kraljev dinastije Ahemenidov. Nato se sprehodimo skozi zgodovinsko mesto Perzepolis (UNESCO), starodavno prestolnico Perzijskega cesarstva iz šestega stoletja pred našim štetjem. To impresivno mesto je dal zgraditi Darej I. Veliki, dve stoletji kasneje pa ga je osvojil in uničil Aleksander Veliki. Številne ogromne zgradbe, izklesane iz kamna, dajejo vtis bogastva in veličine nekdanjega cesarstva.

10. dan
10
Jun
2022
Širaz, srce starodavne perzijske kulture
Nočitev: Širaz

Na območju Perzije so se razvijale najzgodnejše civilizacije in glavno mesto province Fars, Širaz, je srce starodavne perzijske kulture. Več kot tisoč let je bilo namreč pomembno regionalno trgovsko središče in s tem kraj kopičenja bogastva. Po zajtrku si najprej ogledamo zgodovinsko mestno jedro. Vstopili bomo v rožnato mošejo Nasir al-Mulk in občudovali njene unikatne vitraže, ki ustvarjajo pisano igro barv. Ogledali si bomo čudovite zelene vrtove Eram (UNESCO). Širaz ima blago podnebje in številne vrtove, ki so pomemben del iranske kulture. Imenujejo ga tudi mesto pesnikov in literature. Obiskali bomo grobnico Hafeza (Hafis), največjega lirskega pesnika v perzijskem jeziku, ki je slavil ljubezen do življenja in so ga cenili tudi mnogi evropski pesniki, ter svetišče Ali Ibn Hamzeh z dih jemajočim zrcalnim mozaikom. Zgornja večerja in krajša nočitev zaradi nočnega leta domov.

11. dan
11
Jun
2022
Polet domov

Okoli polnoči prevoz na letališče in let preko Istanbula v Ljubljano. Pristanek na Letališču Jožeta Pučnika ob 8.15 zjutraj.

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • povratni let v Iran z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana,
  • letališke transferje v Iranu po programu,
  • avtobusne prevoze po programu,
  • 7x nočitev v hotelih **** in 2x nočitev v butičnem hotelu/gostišču v krajih Varzaneh in Abarkooh, povsod dvoposteljne sobe,
  • polpenzion (zajtrk in večerja vse dni v Iranu, zajtrk tudi prvi dan ob prihodu v Teheran),
  • kakovostno slovensko in lokalno vodenje,
  • vstopnine po programu,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Nujna doplačila:

  • vizum (okrog 60 €, uredi se na iranskem veleposlaništvu v Ljubljani),
  • osnovno turistično zavarovanje z asistenco v tujini, ki vključuje tudi Covid – lahko uredite sami pri eni izmed zavarovalnic ali za vas uredimo zavarovanje Coris 19 €/os., skupinsko 11,80 €/os. (če se za zavarovanje odloči vsaj 7 oseb).

   

  Možna doplačila:

  • napitnine lokalnim vodnikom in šoferjem (zaželene in lepa gesta, če ste zadovoljni s storitvijo),
  • nakupovanje in vstopnine v prostem času,
  • prigrizki in pijača na potovanju,
  • doplačilo za enoposteljno sobo: 200 €,
  • zavarovanje rizika odpovedi potovanja 4,3 %, sklepa se lahko le ob prijavi.

   

  Velikost skupine: 15–20 oseb.

  V primeru manjše skupine (10–14 oseb) bo potrebno doplačilo 50 €/os..

   

  Vizum: Slovenski državljani za Iran potrebujemo vizum. Čeprav se lahko ta uredi ob pristanku na letališču Teheran, predlagamo ureditev že v Sloveniji – na iranskem veleposlaništvu v Ljubljani. Urejanje vizuma na letališču je namreč zelo zamudno in dražje.

  Za ureditev vizuma boste potrebovali:

  • eno fotografijo za osebni dokument,
  • izpolnjen spletni obrazec za vizum,
  • potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja,
  • urejeno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

  Vse podrobnejše informacije za ureditev vizuma boste prejeli na sestanku skupine, približno mesec dni pred odhodom.

  Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja. Priporočamo, da naredite sken in kopijo potnega lista. Sken si pošljite na svoj e-naslov, kopijo pa shranite v nahrbtnik ali kovček ločeno od potnega lista.

  Zdravje: Obveznih cepljenj za potovanje v Iran ni. Voda iz pip ni pitna. Nujna je ureditev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini.

  Varnost: Iran je ena najvarnejših držav na svetu, podobno kot Švica, Islandija in Slovenija. V Iranu smo se tudi mi vedno počutili zelo varno. Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države (obmejni pas z Irakom, Pakistanom in Afganistanom), kjer pa ne bomo potovali. V turističnih krajih in v gneči nekaj osnovne previdnosti vseeno ni odveč, npr. na bazarju se tudi v Iranu lahko pojavi kakšen žepar.

  Osebne dokumente in denar imejte pri sebi ali v hotelskih sefih. V sobi jih ne puščajte. Za svojo lastnino je odgovoren vsak potnik sam.

  Denar: Uradna valuta je iranski rial (IRR). Trenutni menjalni tečaj je 1 € = 47.000 IRR (november 2021).

  Denar boste lahko menjali že na letališču ali v mestu Teheran. S seboj potrebujete gotovino, bančne in kreditne kartice v Iranu zaradi embarga ne delujejo. S seboj lahko vzamete evre ali ameriške dolarje. 

  Dodatni stroški na potovanju? Iran je za nas cenovno zelo ugodna dežela. S seboj priporočamo okoli 100 € za pijačo, prigrizke, manjše spominke ... Izjemoma se ponekod lahko plača tudi v evrih ali ameriških dolarjih (če kupujete dražje stvari).

  Iranci: Iranci oziroma Perzijci so eni najprijaznejših ljudi, ki smo jih do zdaj spoznali na naših potovanjih. Tujcev so veseli in so vedno pripravljeni pomagati. Vljudnost Irancev ima celo svoje ime "taarof", več o tem pa v našem blogu.

  Jezik: Uradni jezik v Iranu je perzijski, v državi pa govorijo še množico jezikov različnih etničnih skupin. Z lokalnim vodnikom se boste lahko sporazumevali v angleščini ali pa vam bo ob prevajanju priskočil na pomoč naš slovenski vodnik.

  Hrana: Iranci so ljubitelji mesa. Teletino, govedino, perutnino in jagnjetino pripravljajo na 101 način. Prevladujejo meso na žaru (iranski kebab) v različnih marinadah in mesne kroglice, zelo dobro pa pripravijo tudi meso v različnih omakah ali enolončnice. Za prilogo sta najpogostejša riž, ki ga začinijo (npr. z žafranom, kurkumo, včasih z gobicami) ali celo zapečejo (tahdig), in kruh (zelo tanek, lavaš, sangak). V Iranu pridejo na svoj račun tudi vegetarijanci, saj je najrazličnejše sveže zelenjave, sadja in oreščkov povsod dovolj. Iran slovi po odličnih pistacijah in svežih datljih. Najbolj priljubljena zelenjava so jajčevci, ki so v omaki pogosta priloga. Jajčevci so pogosti tudi v mesnih enolončnicah (khoresh bademjan). Priljubljena solata širaz je sestavljena iz kumaric, paradižnika, čebule, olivnega olja in limoninega soka.

  Alkohol je v Iranu strogo prepovedan. Brezalkoholno pivo strežejo v večini restavracij.

  Hoteli: Nameščeni bomo v dvoposteljnih sobah v hotelih **** in dvakrat v prijetnih gostiščih. Po dogovoru lahko uredimo enoposteljne ali triposteljne sobe. Brezplačen wifi je na voljo v večini hotelov. V gostišču v kraju Abarkooh obstaja možnost delitve kopalnice (ob razpisu potovanja to še ni bilo potrjeno), povsod drugod bodo imele sobe lastne zasebne kopalnice.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če ste pripravljani deliti sobo s sopotnikom/sopotnico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi delili sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne bi našel, stroške enoposteljne sobe pokrijemo mi.

  Prevozi po Iranu: Po Iranu bomo potovali z minibusom.

  Vreme: Pomlad je dober čas za potovanje v predel Irana, ki ga bomo obiskali, saj so temperature višje kot pri nas. Podnevi je predvidena temperatura okrog 30 °C, zvečer pa se ohladi na 20 °C.

  Lokalni čas: Uro bomo prestavili za dve uri in pol naprej.

  Oblačila: Iran je muslimanska dežela, ki ima uradno predpisana pravila oblačenja. Ženska garderoba mora obvezno vključevati naglavno ruto, ki pokriva lase, potrebovale boste dolge hlače in dolge rokave. Oblačila naj bodo ohlapnejša. Zgornji del (tunika, daljša srajca) naj sega nekje do sredine stegen. Moška garderoba vključuje dolge hlače, rokavi pa so lahko dolgi ali kratki.

  Telefon, internet: Klicna številka iz Irana v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Iran je 0098 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Slovenski mobiteli večinoma delujejo (preverite pri svojem operaterju), wifi je na voljo v večini hotelov ter nekaterih restavracijah in čajnicah.

  Elektrika: Električna napetost je 220 V. Uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji.

  Ukrepi COVID: Vstop v deželo je v času razpisa potovanja (november 2021) omogočen le ob predložitvi negativnega PCR testa ob vstopu v državo, ki je mlajši od 96 ur. Ker se ukrepi spreminjajo, bomo mesec pred odhodom ponovno preverili vstopne pogoje.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališča, datum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 500 EUR na naš bančni račun. Razlika se poravna do mesec pred odhodom. *Po dogovoru je možno tudi obročno plačevanje do odhoda.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Iran, v polje sklic vpišete številko računa brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.