Odkrivanje starodavne Perzije

Iran

11
Nov
2019
01
Nov
2019
11 dni
Hoteli **** in gostišče, polpenzion
Letalo, minibus
1790 EUR
EUR

1670

Ob prijavi do
30. 9. 2019

Kratek opis

Iran nikogar ne pusti ravnodušnega. Ob obisku kmalu opazimo, kakšno krivico delajo tej deželi zahodni mediji. Iran je ena najvarnejših držav na svetu, Perzijci pa so s svojo gostoljubnostjo, velikodušnostjo in vljudnostjo eni najprijetnejših ljudi, ki smo jih spoznali na naših potovanjih. Obiskali bomo ostanke nekdaj mogočnega mesta Perzepolis, v skalo vklesane grobnice nekdanjih kraljev in druge arhitekturne mojstrovine, občudovali čudovite zelene vrtove, se preizkusili v barantanju na bazarju z nevsiljivimi prodajalci, si ogledali veličastne mošeje in spoznali skrivnostno religijo starodavne Perzije zoroastrizem. Topel in sončen Iran bomo obiskali v času jesenskih počitnic, ko se bo zagotovo prilegel obisk toplih krajev, tja pa bomo poleteli kar z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.

Program potovanja

1. dan
01
Nov
2019
Let z Brnika

Zbor na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Let z eno najudobnejših letalskih družb Turkish Airlines v Širaz z vmesnim postankom. Pristanek v Iranu v zgodnjih jutranjih urah.

2. dan
02
Nov
2019
Širaz: starodavna prestolnica province Fars
Nočitev: Širaz

Po pristanku v Širazu prevoz do hotela in namestitev. Na območju Perzije so se razvijale najzgodnejše civilizacije in glavno mesto province Fars, Širaz, je srce starodavne perzijske kulture. Več kot tisoč let je bilo namreč pomembno regionalno trgovsko središče in s tem kraj kopičenja bogastva. Po zajtrku si najprej ogledamo zgodovinsko mestno jedro. Vstopili bomo v rožnato mošejo Nasir al-Mulk in občudovali njene unikatne vitraže, ki ustvarjajo pisano igro barv. Ogledali si bomo trdnjavo Karim Khan, ki spominja na srednjeveško utrdbo, in čudovite zelene vrtove Eram.

Širaz ima blago podnebje in številne vrtove, ki so pomemben del iranske kulture. Imenujejo ga tudi mesto pesnikov in literature. Obiskali bomo grobnico Hafeza (Hafis), največjega lirskega pesnika v perzijskem jeziku, ki je slavil ljubezen do življenja in so ga cenili tudi mnogi evropski pesniki, ter svetišče Ali Ibn Hamzeh z dih jemajočim zrcalnim mozaikom.

3. dan
03
Nov
2019
Širaz: Saadijev mavzolej in razgledna hoja pod goro Derak
Nočitev: Širaz

Obiščemo mavzolej še enega največjih perzijskih pesnikov Saadija sredi prekrasnih vrtov. Prosto za kosilo, nato pa se odpravimo na lažjo hojo peš (eno do dve uri) v okolici Širaza, v območju gore Derak. Povratek nazaj v Širaz, večerja in nočitev.

4. dan
04
Nov
2019
Ogled mogočnega Perzepolisa (UNESCO)
Nočitev: Abarkooh

Na današnjem izletu si bomo ogledali dve pomembni iranski znamenitosti. Najprej se bomo sprehodili skozi zgodovinsko mesto Perzepolis (UNESCO), starodavno prestolnico Perzijskega cesarstva iz šestega stoletja pred našim štetjem. To impresivno mesto je dal zgraditi Darej I. Veliki, dve stoletji kasneje pa ga je osvojil in uničil Aleksander Veliki. Številne ogromne zgradbe, izklesane iz kamna, dajejo vtis bogastva in veličine nekdanjega cesarstva. V nadaljevanju si bomo ogledali še osupljive v skalo vklesane grobnice (Naqsh-e Rustam) perzijskih kraljev dinastije Ahemenidov.

5. dan
05
Nov
2019
Yazd: mesto med puščavama
Nočitev: Yazd

Odpeljemo se naprej v notranjost države, v Yazd – glavno mesto istoimenske province. Yazd leži v oazi oziroma suhi dolini, zaradi česar so se morali njegovi prebivalci prilagoditi puščavskemu okolju. Z ozkimi ulicami ter vodnimi kanali in kanati (posebna vrsta vodnjaka) je arhitekturno edinstveno mesto. UNESCO ga je razglasil celo za drugo nastarejšo arhitekturo na svetu. Obiskali bomo mošejo Jomeh ali Petkovo mošejo z najvišjimi minareti v Iranu in najlepšimi perzijskimi mozaiki. Sprehodili se bomo skozi vrtove Dolat Abad, kjer stoji paviljon z največjim mestnim lovilnikom vetra. Zaradi zelo vročih poletij imajo namreč številne stare stavbe čudovite prezračevalne naprave – hladilne stolpe oziroma lovilnike vetra. Ogledali si bomo tudi Stolpe tišine (Dakhmeh), ki so jih zoroastrijanci v preteklosti uporabljali za pogrebne ceremonije. Umrlega so odnesli na vrh stolpa, ga položili na kamen in prepustili ujedam.

6. dan
06
Nov
2019
Večni ogenj in Tudešk v puščavi
Nočitev: Tudešk ali Kuhpa

Po zajtrku bomo obiskali pomembno dediščino Yazda – središče starodavne perzijske religije zaratustrstva oziroma zoroastrizma. Njegovi pripadniki danes s 5–10 % predstavljajo pomembno manjšinsko prebivalstvo Irana. V mestu stoji Tempelj ognja, v katerem gori ogenj nepretrgoma že 1500 let (že od leta 400 n. št.). Ogledali si bomo 600 let star kompleks z mošejo Amir Chakhmaq na istoimenskem trgu. Stavba je privlačna zaradi simetrične gradnje in vbočenih niš, ki ponoči zasijejo v oranžni svetlobi.

Sledita vožnja v Tudešk, med katero boste imeli priložnost občudovati lepote puščave, in nočitev. 

7. dan
07
Nov
2019
Slikovite palače in mošeje Isfahana
Nočitev: Isfahan

Po zajtrku sledi vožnja do tretjega največjega iranskega mesta, Isfahana. Celodnevni ogled tega zanimivega mesta bomo začeli z obiskom enega največjih trgov na svetu – Naqsh-e Jahan. Je izjemen primer iranske in islamske arhitekture ter spada pod zaščito UNESCO. Razprostira se v bližini veličastnega Imamovega trga z mošejo, osupljive mošeje šejka Lotfalaha, ki je delo izjemnih mojstrov, in kraljeve palače Ali Qapu, ki je primer najlepše iranske umetnosti. Sledil bo ogled perzijskega bazarja, na katerem bomo odkrivali skrivnosti iranskega rokodelstva in obrtnih delavnic.

Pozno popoldne se bomo sprehodili med zgodovinskimi mostovi, od katerih so nekateri najlepše arhitekturne mojstrovine v mestu. Z 295 metri je najdaljši most Si-o-seh Pol ali most 33 lokov, najstarejši most pa je iz časa Seldžukov, iz enajstega oz. dvanajstega stoletja.

8. dan
08
Nov
2019
Arhitekturne mojstrovine Isfahana
Nočitev: Isfahan

Še en dan bomo preživeli v prelepem Isfahanu. V predelu New Julfa bomo obiskali armensko katedralo Vank, katere notranjost krasijo bogate poslikave, ki prikazujejo impresivno kombinacijo islamske arhitekture in krščanskih motivov. Popoldne bomo obiskali veliko mošejo Jameh, ki velja za najstarejšo Petkovo mošejo v Iranu. Tu bomo imeli priložnost spoznati razvoj islamske arhitekture skozi dvanajst stoletij. Po kosilu bomo raziskovali palačo Chehel Sotoun, ki je uvrščena v dediščino UNESCO, in muzej glasbe.

9. dan
09
Nov
2019
Tradicionalna vasica Abyaneh in mesto Kashan
Nočitev: Kashan

Na poti v Kashan obiščemo vasico Abyaneh, pristno podeželsko vasico z rdečimi glinenimi hiškami. Tu bo priložnost videti tudi tradicionalna oblačila domačinov. V Kashanu si ogledamo hišo Tabatabaei, preurejeno v zgodovinski muzej. Hiša je bila zgrajena okoli leta 1880 za bogato trgovsko družino Tabatabajev in ima danes pomembno zgodovinsko vrednost. Ogledali si bomo tudi bogato okrašeno starodavno mošejo Agha Bozorg.

10. dan
10
Nov
2019
Teheran in iranska zakladnica
Nočitev: Teheran

Jutranja vožnja v prestolnico. Ogledali si bomo čudovito palačo Golestan, ki je prava umetnina iz obdobja Qajar in pooseblja mešanico elementov zgodnje perzijske arhitekture in zahodne kulture. In še poslastica za konec – obisk Narodne zakladnice, kjer hranijo največji rožnati diamant na svetu, imenovan Darya-ye Nur ali slovensko Morje svetlobe. Večerja in prevoz do hotela v bližini letališča.

11. dan
11
Nov
2019
Polet domov

Zgodaj zjutraj prevoz na letališče in let preko Istanbula v Ljubljano.

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • povratni let v Iran z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana,
  • letališke transferje v Iranu po programu,
  • avtobusne prevoze po programu,
  • 9x nočitev v hotelih **** in 1x nočitev v prijetnem gostišču v kraju Tudešk ali Kuhpa, povsod dvoposteljne sobe,
  • polpenzion (zajtrk in večerja vse dni v Iranu, prvi in zadnji potovalni dan obroki na letalu),
  • kakovostno slovensko in lokalno vodenje,
  • vstopnine po programu,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Nujna doplačila:

  • vizum (okrog 50 € ob urejanju v Ljubljani ali okrog 70 € ob prihodu v Iran). Priporočamo predhodno ureditev zaradi krajših postopkov ob prihodu v deželo;
  • osnovno turistično zavarovanje z asistenco v tujini – lahko uredite sami pri eni izmed zavarovalnic ali za vas uredimo zavarovanje Coris 19 €/os., skupinsko 11,80 €/os. (če se za zavarovanje odloči vsaj 7 oseb).

   

  Možna doplačila:

  • napitnine lokalnim vodnikom in šoferjem (niso obvezne, so pa zaželene in lepa gesta, če ste zadovoljni s storitvijo),
  • nakupovanje in vstopnine v prostem času,
  • prigrizki in pijača na potovanju,
  • doplačilo za enoposteljno sobo: 300 €,
  • zavarovanje rizika odpovedi potovanja 4,3 % (sklepa se lahko le ob prijavi).

   

  Velikost skupine: 15–20 oseb.

  V primeru manjše skupine (10–14 oseb) bo potrebno doplačilo 50 €/os.

  Vizum: Slovenski državljani za Iran potrebujemo vizum. Čeprav se lahko ta uredi ob pristanku na letališču Širaz, predlagamo ureditev že v Sloveniji – na iranskem veleposlaništvu v Ljubljani. Urejanje vizuma na letališču je namreč zelo zamudno in dražje.

  Za ureditev vizuma boste potrebovali:

  • eno fotografijo za osebni dokument,
  • izpolnjen obrazec za zaprositev za vizum,
  • potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja,
  • urejeno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

   

  Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja. Priporočamo, da naredite sken in kopijo potnega lista. Sken si pošljite na svoj e-naslov, kopijo pa shranite v nahrbtnik ali kovček ločeno od potnega lista.

  Zdravje: Obveznih cepljenj za potovanje v Iran ni. Nujna je ureditev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini, npr. Coris (lahko uredimo za vas). Voda iz pipe ni pitna. 

  Varnost: Iran je ena najvarnejših držav na svetu, podobno kot Švica, Islandija in Slovenija. V Iranu smo se tudi mi vedno počutili zelo varno. Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države (obmejni pas z Irakom, Pakistanom in Afganistanom), kjer pa mi ne bomo potovali. V turističnih krajih in gneči nekaj osnovne previdnosti vseeno ni odveč, npr. na bazarju se celo v Iranu lahko pojavi kakšen žepar.

  Osebne dokumente in denar imejte pri sebi ali v hotelskih sefih. V sobi jih ne puščajte. Za svojo lastnino je odgovoren vsak potnik sam.

  Denar: Uradna valuta je iranski rial (IRR). Trenutni menjalni tečaj je 1 € = 45.000 IRR (december 2018).

  Denar bomo lahko menjali že na letališču ali v mestu Širaz. S seboj potrebujete gotovino, bančne in kreditne kartice v Iranu zaradi embarga ne delujejo. S seboj lahko vzamete kar evre ali ameriške dolarje. 

  Dodatni stroški na potovanju? Iran je za nas cenovno ugodna dežela. S seboj priporočamo okoli 80 € za pijačo, prigrizke, manjše spominke ... Izjemoma se ponekod lahko plača tudi v evrih ali ameriških dolarjih (če kupujete dražje stvari).

  Iranci: Iranci oziroma Perzijci so eni najprijaznejših ljudi, ki smo jih do zdaj spoznali na naših potovanjih. Tujcev so veseli in so vedno pripravljeni pomagati. Vljudnost Irancev ima celo svoje ime ("taarof"), več o tem pa na našem blogu.

  Jezik: Uradni jezik v Iranu je perzijski, v državi pa govorijo še množico jezikov različnih etničnih skupin. Z lokalnim vodnikom se boste lahko sporazumevali v angleščini ali pa vam bo ob prevajanju priskočil na pomoč naš slovenski vodnik.

  Hrana: Iranci so ljubitelji mesa. Teletino, govedino, perutnino in jagnjetino pripravljajo na 101 način. Prevladujejo meso na žaru (iranski kebab) v različnih marinadah in mesne kroglice, zelo dobro pa pripravijo tudi meso v različnih omakah ali enolončnice. Za prilogo sta najpogostejša riž, ki ga začinijo (npr. z žafranom, kurkumo, včasih z gobicami) ali celo zapečejo (tahdig), in kruh (zelo tanek, lavaš, sangak). V Iranu pridejo na svoj račun tudi vegetarijanci, saj je najrazličnejše sveže zelenjave, sadja in oreščkov povsod dovolj. Iran slovi po odličnih pistacijah in svežih datljih. Najbolj priljubljena zelenjava so jajčevci, ki so v omaki pogosta priloga. Jajčevci so pogosti tudi v mesnih enolončnicah (khoresh bademjan). Priljubljena solata širaz je sestavljena iz kumaric, paradižnika, čebule, olivnega olja in limoninega soka.

  Alkohol je v Iranu strogo prepovedan. Brezalkoholno pivo strežejo v večini restavracij.

  Hoteli: Nameščeni bomo v dvoposteljnih sobah v hotelih **** in enkrat v prijetnem lokalnem gostišču. Po dogovoru lahko uredimo enoposteljne ali triposteljne sobe. Brezplačen wifi je na voljo v večini hotelov.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če ste pripravljani deliti sobo s sopotnikom/sopotnico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi delili sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Prevozi po Iranu: Po Iranu bomo potovali z minibusom.

  Vreme: Jesen je zelo prijeten čas za potovanje v predel Irana, ki ga bomo obiskali, saj so temperature precej višje kot pri nas. Podnevi je predvidena temperatura okrog 20 °C, zvečer pa se navadno precej ohladi (2–5 °C).

  Lokalni čas: Uro bomo prestavili za dve uri in pol naprej.

  Oblačila: Iran je muslimanska dežela, ki ima uradno predpisana pravila oblačenja. Ženska garderoba mora obvezno vključevati naglavno ruto, ki pokriva lase, potrebovale boste dolge hlače in dolge rokave. Oblačila naj bodo ohlapnejša. Zgornji del (tunika, daljša srajca) naj sega nekje do sredine stegen. Moška garderoba vključuje dolge hlače, rokavi pa so lahko dolgi ali kratki.

  Telefon, internet: Klicna številka iz Irana v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Iran je 0098 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Slovenski mobiteli večinoma delujejo (preverite pri svojem operaterju), wifi je na voljo v večini hotelov ter nekaterih restavracijah in čajnicah.

  Elektrika: Električna napetost je 220 V. Uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališča, datum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 500 EUR na naš bančni račun. Razlika se poravna do mesec pred odhodom. *Po dogovoru je možno tudi obročno plačevanje do odhoda.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Iran, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 31-01-2019), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.