Odkrivanje starodavne Perzije

Iran

17
Nov
2018
10
Nov
2018
8 dni
Hoteli **** in gostišče, polpenzion
Letalo, minibus
EUR

1690

Ob prijavi do
26. 10. 2018

Kratek opis

Upoštevali smo vaše predloge v anketah in po navdihujočem obisku sodelavke Mojce v Iranu pripravili program, ki je pred vami :). Iran je zares ena izmed dežel, ki popotnika ne pustijo ravnodušnega. Ob obisku kmalu opazimo, kakšno krivico delajo tej deželi zahodni mediji. Perzijci so s svojo prijaznostjo, velikodušnostjo in (skoraj pretirano) vljudnostjo eni najprijetnejših ljudi, ki smo jih spoznali na naših potovanjih. Njihova kulinarika pa je eden od vrhuncev potovanja, saj izjemna pestrost hrane zadovolji prav vsak okus. Obiskali bomo ostanke nekdaj mogočnega mesta Perzepolis, v skalo vklesane grobnice nekdanjih kraljev, se preizkusili v barantanju na bazarju z zelo vljudnimi in nevsiljivimi prodajalci, si ogledali veličastne mošeje in spoznali zanimivo religijo starodavne Perzije zoroastrizem. Topel in sončen Iran bomo obiskali v novembru, ko se bo zagotovo prilegel obisk toplih krajev :).

Program potovanja

1. dan
10
Nov
2018
Let z Brnika

Zbor na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Let z eno najudobnejših letalskih družb na svetu Turkish Airlines v Širaz z vmesnim postankom. Pristanek v Iranu v zgodnjih jutranjih urah.

2. dan
11
Nov
2018
Ogled Širaza, prestolnice province Fars
Nočitev: Širaz

Ponoči pristanek v Širazu, prevoz do hotela in namestitev. Širaz je srce starodavne perzijske kulture, več kot tisoč let je bil namreč pomembno regionalno trgovsko središče in s tem kraj, kjer se je kopičilo bogastvo. Po zajtrku si najprej ogledamo staro mestno jedro glavnega mesta province Fars. Vstopili bomo v rožnato mošejo Nasir al-Mulk in občudovali njene unikatne vitraže, ki ustvarjajo pisano igro barv. Ogledali si bomo trdnjavo Karim Khan, ki spominja na srednjeveško utrdbo, in tradicionalno iransko hišo Narenjestan, ki je danes muzej.

Širaz ima blago podnebje in številne vrtove, ki so pomemben del iranske kulture. Imenujejo ga tudi mesto pesnikov in literature. Obiskali bomo grobnico Hafeza (Hafis), največjega lirskega pesnika v perzijskem jeziku, ki je slavil ljubezen do življenja in so ga cenili tudi mnogi evropski pesniki, ter grobnico in mošejo Shah Cheragh.

3. dan
12
Nov
2018
Ogled Perzepolisa (UNESCO)
Nočitev: Širaz

Na današnjem izletu si bomo ogledali dve pomembni iranski znamenitosti. Najprej se bomo sprehodili skozi zgodovinsko mesto Perzepolis (UNESCO), starodavno prestolnico Perzijskega cesarstva iz šestega stoletja pred našim štetjem. To impresivno mesto je dal zgraditi Darej I. Veliki, dve stoletji kasneje pa ga je osvojil in uničil Aleksander Veliki. Številne ogromne zgradbe, izklesane iz kamna, dajejo vtis bogastva in veličine nekdanjega mogočnega cesarstva. V nadaljevanju si bomo ogledali še osupljive v skalo vklesane grobnice (Naqsh-e Rustam) perzijskih kraljev dinastije Ahemenidov. 

V popoldanskem času je predvidena lažja hoja peš (uro do dve uri) v območju gore Derak.

4. dan
13
Nov
2018
Pot v notranjost dežele
Nočitev: Yazd

Prost dopoldan v Širazu izkoristimo za kakšen zanimiv nakup na bazarju ali okusno kavo. Popoldne se odpeljemo še bolj v notranjost države, v Yazd – glavno mesto istoimenske province.

5. dan
14
Nov
2018
Yazd – mesto med puščavama
Nočitev: Yazd

Dan bomo preživeli v mestu Yazd, ki leži v oazi oziroma suhi dolini, zaradi česar so se morali njegovi prebivalci prilagoditi puščavskemu okolju. Z ozkimi ulicami ter vodnimi kanali in kanati (posebna vrsta vodnjaka) je arhitekturno edinstveno mesto. UNESCO ga je razglasil celo za drugo nastarejšo arhitekturo na svetu. Obiskali bomo mošejo Jomeh ali Petkovo mošejo z najvišjimi minareti v Iranu in najlepšimi perzijskimi mozaiki. Sprehodili se bomo skozi vrtove Dolat Abad, kjer stoji paviljon z največjim mestnim lovilnikom vetra. Zaradi zelo vročih poletij imajo namreč številne stare stavbe čudovite prezračevalne naprave – hladilne stolpe oziroma lovilnike vetra. Ogledali si bomo 600 let star kompleks z mošejo Amir Chakhmaq na istoimenskem trgu. Stavba je arhitekturno privlačna zaradi simetrične gradnje in vbočenih niš, ki ponoči zasijejo v oranžni svetlobi.

Po ogledu bo nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje in odkrivanje številnih skrivnih kotičkov in lepot tega mesta.

6. dan
15
Nov
2018
Večni ogenj in puščavski Tudešk
Nočitev: Tudešk

Po zajtrku bomo obiskali pomembno dediščino Yazda – središče starodavne perzijske religije zaratustrstva oziroma zoroastrizma. Njegovi pripadniki danes s 5–10 % predstavljajo pomembno manjšinjsko prebivalstvo Irana. V mestu stoji Tempelj ognja, v katerem gori ogenj nepretrgoma že 1500 let (že od leta 400 n. št.). Ogledali si bomo tudi Stolpe tišine (Dakhmeh), ki so jih zoroastrijanci v preteklosti uporabljali za pogrebne ceremonije. Umrlega so odnesli na vrh stolpa, ga položili na kamen in prepustili ujedam. Po letu 1978 so mrtve začeli pokopavati ob vznožju stolpov.

Sledita vožnja v Tudešk, med katero boste imeli priložnost občudovati lepote puščave, in nočitev. 

7. dan
16
Nov
2018
Palače in mošeje Isfahana
Nočitev: Isfahan

Po zajtrku sledi vožnja do tretjega največjega iranskega mesta mesta Isfahan. Celodnevni ogled tega zanimivega mesta bomo začeli z obiskom enega največjih trgov na svetu – Naqsh-e Jahan. Je izjemen primer iranske in islamske arhitekture ter spada pod Unescovo zaščito. Razprostira se v bližini veličastnega Imamovega trga z mošejo, osupljive mošeje šeika Lotfalaha, ki je delo izjemnih mojstrov, strokovnjakov in obrtnikov, ter kraljeve palače Ali Qapu, ki je primer najlepše iranske umetnosti. Sledil bo ogled perzijskega bazarja, na katerem bomo odkrivali skrivnosti iranskega rokodelstva in obrtnih delavnic.

Pozno popoldne se bomo sprehodili med zgodovinskimi mostovi, od katerih so nekateri najlepše arhitekturne mojstrovine v mestu. Z 295 metri je najdaljši most Si-o-seh Pol ali most 33 lokov, najstarejši most pa je iz časa Seldžukov, iz enajstega oz. dvanajstega stoletja.

8. dan
17
Nov
2018
Polet domov

Zgodaj zjutraj prevoz na letališče in let preko Istanbula v Ljubljano.

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • povratni let v Iran z Letališča Jožeta Pučnika,
  • letališki transferji v Iranu po programu,
  • avtobusni prevozi po programu,
  • 6x nočitev v hotelih **** in 1x nočitev v prijetnem gostišču v kraju Tudešk, povsod dvoposteljne sobe,
  • polpenzion (zajtrk in večerja vse dni v Iranu, prvi in zadnji potovalni dan obroki na letalu),
  • kakovostno slovensko vodenje,
  • lokalno vodenje,
  • vstopnine po programu.

   

  Nujna doplačila:

  • viza (okrog 50 € ob urejanju vize v Ljubljani ali okrog 70 € ob prihodu v Iran). Priporočamo predhodno ureditev zaradi krajših postopkov ob prihodu v deželo,
  • osnovno turistično zavarovanje z asistenco v tujini – lahko uredite sami pri eni izmed zavarovalnic ali pa za vas uredimo zavarovanje Coris 12,50 €/os., skupinsko 7,70 €/os. (če se za zavarovanje odloči vsaj 7 oseb).

   

  Možna doplačila:

  • napitnine lokalnim vodnikom in šoferjem (niso obvezne, so pa zaželene in lepa gesta, če ste zadovoljni s storitvijo),
  • nakupovanje in vstopnine v prostem času,
  • prigrizki in pijača na potovanju,
  • doplačilo za enoposteljno sobo 300 €,
  • zavarovanje rizika odpovedi potovanja 4,3 % (osnovno).

   

  Velikost skupine: 15–20 oseb.

  V primeru manjše skupine (10–14 oseb) bo potrebno doplačilo 70 €/os.

  Vizum: Slovenski državljani za Iran potrebujemo vizum. Čeprav se lahko ta uredi ob pristanku na letališču Širaz, predlagamo ureditev že v Sloveniji – na iranskem veleposlaništvu v Ljubljani. Urejanje vizuma na letališču je namreč zelo zamudno in dražje.

  Za ureditev vizuma boste potrebovali:

  • dve fotografiji za osebni dokument,
  • izpolnjen obrazec za zaprositev za vizum (pošljemo vam ga ob prijavi),
  • potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja,
  • urejeno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

   

  Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja. Priporočamo, da naredite sken in kopijo potnega lista, morebitnih potovalnih čekov in kreditnih kartic. Sken si pošljite na svoj e-naslov, kopijo pa shranite v nahrbtnik ali kovček ločeno od dokumentov.

  Zdravje: Obveznih cepljenj za potovanje v Iran ni. Nujna je ureditev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini, npr. Coris (lahko uredimo za vas). Voda iz pipe ni pitna. 

  Varnost: V Iranu smo se vedno počutili zelo varno. Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države (obmejni pas z Irakom, Pakistanom in Afganistanom), kjer pa mi ne bomo potovali. Območja okrog Širaza, Yazda in Isfahana veljajo za zelo varna. V turističnih krajih in gneči nekaj osnovne previdnosti ni odveč, npr. na bazarju priložnost radi izkoristijo žeparji.

  Osebne dokumente in denar imejte pri sebi ali v hotelskih sefih. V sobi jih ne puščajte. Za svojo lastnino je odgovoren vsak potnik sam.

  Denar: Uradna valuta je iranski rial (IRR). Trenutni menjalni tečaj je 1 € = 45.000 IRR (februar 2018).

  Denar bomo lahko menjali že na letališču ali v mestu Širaz. S seboj potrebujete gotovino, bančne in kreditne kartice v Iranu zaradi embarga ne delujejo. S seboj lahko vzamete kar evre ali ameriške dolarje. 

  Dodatni stroški na potovanju? Iran je za nas cenovno ugodna dežela. S seboj priporočamo okoli 80 € za manjše spominke, pijačo, prigrizke ... Ponekod se lahko plača tudi v evrih ali ameriških dolarjih (če kupujete dražje stvari).

  Iranci: Iranci oziroma Perzijci so eni najprijaznejših ljudi, ki smo jih do zdaj spoznali na naših potovanjih. Tujcev so veseli in so vedno pripravljeni pomagati. Vljudnost Irancev ima celo svoje ime ("taarof"), več o tem pa na našem blogu.

  Jezik: Uradni jezik v Iranu je perzijski, v državi pa govorijo še množico jezikov različnih etničnih skupin. Z lokalnim vodnikom se boste lahko sporazumevali v angleščini ali pa vam bo ob prevajanju priskočil na pomoč naš slovenski vodnik.

  Hrana: Iranci so ljubitelji mesa. Teletino, govedino, perutnino in jagnjetino pripravljajo na 101 način. Prevladujejo meso na žaru (iranski kebab) v različnih marinadah in mesne kroglice, zelo dobro pa pripravijo tudi meso v različnih omakah ali enolončnice. Za prilogo sta najpogostejša riž, ki ga začinijo (npr. z žafranom, kurkumo, včasih z gobicami) ali celo zapečejo (tahdig), in kruh (zelo tanek, lavaš, sangak). V Iranu pridejo na svoj račun tudi vegetarijanci, saj je najrazličnejše sveže zelenjave, sadja in oreščkov povsod dovolj. Iran slovi po odličnih pistacijah in svežih datljih. Najbolj priljubljena zelenjava so jajčevci, ki so v omaki pogosta priloga. Jajčevci so pogosti tudi v mesnih enolončnicah (khoresh bademjan). Priljubljena solata širaz je sestavljena iz kumaric, paradižnika, čebule, olivnega olja in limoninega soka.

  Alkohol je v Iranu strogo prepovedan. Brezalkoholno pivo strežejo v večini restavracij.

  Hoteli: Nameščeni bomo v dvoposteljnih sobah v hotelih **** in enkrat v prijetnem lokalnem gostišču. Po dogovoru lahko uredimo enoposteljne ali triposteljne sobe. Brezplačen wifi je na voljo v večini hotelov.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če bi želeli deliti sobo s še enim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi želeli deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Prevozi po Iranu: Po Iranu bomo potovali z minibusom.

  Vreme: Jesen je zelo prijeten čas za potovanje v predel Irana, ki ga bomo obiskali mi, saj so temperature precej višje kot pri nas. V krajih, ki jih bomo obiskali, je podnevi predvidena temperatura okrog 20 °C, zvečer pa se navadno precej ohladi (2–5 °C).

  Lokalni čas: Uro bomo prestavili za dve uri in pol naprej.

  Oblačila: Iran je muslimanska dežela, ki ima uradno predpisana pravila oblačenja. Ženska garderoba mora obvezno vključevati naglavno ruto, ki pokriva lase, potrebovale boste dolge hlače in dolge rokave. Oblačila naj bodo ohlapnejša. Zgornji del (tunika, daljša srajca) naj sega nekje do sredine stegen. Moška garderoba vključuje dolge hlače, rokavi pa so lahko dolgi ali kratki.

  Telefon, internet: Klicna številka iz Irana v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Iran je 0098 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Slovenski mobiteli večinoma delujejo (preverite pri svojem operaterju), wifi je na voljo v večini hotelov in nekaterih restavracijah ter čajnicah.

  Elektrika: Električna napetost je 220 V. Uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališča, datum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 500 EUR na naš bančni račun. Razlika se poravna do mesec pred odhodom. *Po dogovoru je možno tudi obročno plačevanje do odhoda.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Iran, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 31-03-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.