Dežela ognja in ledu

Islandija

25
Jul
2021
14
Jul
2021
12 dni
Hostli in hišice – dvoposteljne sobe
Letalo, avtobus
1960 EUR
EUR

1790

Ob prijavi do
30. 6. 2021
 • Njorke na otočku Papey
 • Reykjavik
 • Konji
 • Iz lonca se kadi
 • Snaefellsnes
 • Plovba po ledeni laguni
 • Hoja ledenik
 • Landmannalaugar
 • Husavik
 • Kiti v Husaviku
 • Kiti v Husaviku

Kratek opis

Islandija je dežela širnih prostranstev, dežela miru in tišine, ki jo krasijo oglašanje morskih ptic, šum čistih rek in ob divjih obalah butanje valov Atlantika. Je tudi moderna država miroljubnih, prijaznih in tehnološko razvitih potomcev divjih Vikingov. Islandija je bila razglašena za najvarnejšo državo na svetu. V notranjosti bučijo največji slapovi Evrope, ponaša se z največjim ledenikom na tej strani polarnega kroga in z geotermalnimi pojavi vseh oblik in razsežnosti. Nikjer drugje tako!

Program potovanja

1. dan
14
Jul
2021
Polet na Islandijo
Nočitev Borgarnes, transfer iz Ljubljane + 140 km

Zjutraj odhod iz Ljubljane z udobnim avtobusom do bližnjega letališča. Popoldanski direktni let na Islandijo. Vožnja do namestitve v manjšem mestu Borgarnes na zahodni obali in nočitev.

2. dan
15
Jul
2021
Izlet na polotok Snæfellsnes
Nočitev Osar, 370 km

Obiskali bomo enega najzahodnejših delov Islandije, polotok Snæfellsnes z istoimenskim nacionalnim parkom.

Vožnja mimo ribiških vasic, polurni sprehod ob razgibani obali z zanimivimi tvorbami iz lave med vasicama Arnarstapi in Hellnar s pogledom na goro Snæfellsjökull. Ob lepem vremenu je kar velika možnost, da bomo z obale videli delfine, kite ali tjulnje. Na polotok prihajajo v zadnjih letih tudi mnogi, ki so prepričani, da je tu prisotna nenavadno močna naravna zdravilna energija.

Namestitev na mirni lokaciji nedaleč od morske obale.

3. dan
16
Jul
2021
Muzej na prostem Glaumbær in Akureyri
Nočitev Akureyri, 180 km

Ustavili se bomo pri slikoviti cerkvici Vidimyri v bližini kraja Varmahlíð. Sledi ogled muzeja na prostem – tradicionalne kmetije Glaumbær, kjer si bomo ogledali, kako so Islandci živeli še pred stoletjem (stavbe, pokrite s travno rušo). Postanek za kopanje v termalnem bazenu s čudovitim razgledom - Hofsós. Pozno popoldne prihod v Akureyri, ki je živahno obmorsko mesto z nekoliko toplejšim podnebjem in zato z več vegetacije. Namestitev v središču mesta in večerni sprehod po mestu z vodnikom.

4. dan
17
Jul
2021
Jezero Myvatn, kopanje v Myvatn Nature Baths in ognjenik Krafla
Nočitev Akureyri, 230 km

Ta dan si bomo ogledali geotermalno območje ob jezeru Myvatn. Jezero Myvatn bomo obkrožili, se večkrat ustavili in si privoščili nekaj približno enournih sprehodov po označenih poteh. Med drugim se bomo povzpeli na razgledni psevdokrater Vinbelgjarfjall (529 m, ura hoje) in na Namafjall, greben pastelnih barv na kadeči se tektonski prelomnici med ameriško in evroazijsko ploščo (s prelaza Namaskard pol ure). Postanek za kopanje v geotermalnem kopališču Myvatn Nature Baths. Popoldne obisk območja delujočega ognjenika Krafla. Tu je tik pod površjem vroča lava, ki je ponekod pokrita le z nekaj centimetrov debelo skorjo, zato bomo hodili samo po označenih poteh.

5. dan
18
Jul
2021
Slap Godafoss in možnost ogleda kitov pri Husaviku
Nočitev pri Husaviku, 190 km

Postanek pri veličastnem »slapu bogov« Godafoss. Sledita vožnja do Husavika in ogled muzeja kitov, kjer bo možnost tudi ogleda kitov z ladje (okrog 3 ure). Alternativa je zelo zanimiv lokalni muzej Husavik (skupinska vstopnina 800 ISK, KLIK), mestece ima tudi majhen, a prijeten mestni park. Nočitev v Husaviku ali okolici.

6. dan
19
Jul
2021
Nacionalni park Jökulsárgljúfur, slapova Dettifoss in Sellfoss
Nočitev Seyðisfjörður, 390 km

Obiskali bomo veličasten kanjon Asbyrgi v nacionalnem parku Jökulsárgljúfur – izgovori čim hitreje :)! V tem območju dva zanimiva sprehoda (vsak približno uro). Videli bomo slap Dettifoss, ki velja za najmogočnejšega v Evropi (povprečen pretok vode je kar 193 m3/s), in veličasten slap Sellfoss. Vožnja preko prazne, puste pokrajine, ki je tukaj še posebej nenaseljena, do spet bolj zelenih vzhodnih islandskih fjordov. Postanek v Borgarfjörður Eystri, kjer poleti domujejo številne njorke. Popoldne prispemo v Seyðisfjörður - živahno pristaniško mestece z umetniško skupnostjo. Ob prihodu bomo imeli ob lepem vremenu čudovit razgled na najdaljši islandski fjord.

7. dan
20
Jul
2021
Slap Hengifoss in vzhodni fjordi
Nočitev pri Hofnu, 300 km

Zjutraj vožnja ob jezeru Lagarfljót in nato peš do enega najvišjih islandskih slapov Hengifoss (skupaj uro in pol hoje). Nadaljevanje po vijugasti in razgledni obalni cesti mimo fjordov Faskrudsfjordur, Stodvarfjordur in Berufjordur ter simpatične vasice Breidalsvik do mesteca Djupivogur. Majhen kraj ima zanimivo zgodovino in dva manjša muzeja, v mestecu bo nekaj prostega časa.

8. dan
21
Jul
2021
Ledena laguna Jökulsárlón in nacionalni park Skaftafjell
Nočitev Hellishólar, 360 km

Vožnja pod največjim evropskim ledenikom Vatnajökull, sprehod ob slikoviti ledeni laguni Jökulsárlón. Po želji lahko po laguni med ledenimi gorami tudi zaplujete z amfibijskim vozilom (okrog 40 minut, cena okoli 40 €/os.).

Nacionalni park Skaftafjell: sprehod do mogočnega slapa Svartifoss, ki pada preko bazaltne zavese, nato (neobvezen) treking po delu znamenite krožne poti Skaftafellsheidi loop (z našim vodnikom, tri ure), s poti se odpira čudovit razgled na ledenik Skaftafellsjokull in ledeniško jezerce ob njegovem vznožju.
Alternativa daljši hoji je samostojno raziskovanje navdihujoče okolice, zanimivega centra za obiskovalce (možnost ogleda filma o katastrofalni povodnji ob izbruhu ognjenika Grímsvötn) in bližnjih zanimivosti: hiška, pokrita s šoto, ledenik …

Pri mestecu Vik obiščemo črno plažo in slikovit najjužnejši rt Islandije Dyrholeaey s fotogeničnim kamnitim lokom in slapom Skogafoss. 

9. dan
22
Jul
2021
Geotermalno območje večbarvnih gora Landmannalaugar
Nočitev Minni-Borg/Selfoss, 180 km

Dan bo namenjen obisku naravnega rezervata Fjallabak – Landmannalaugar, ki je vedno znova eden vrhuncev obiska Islandije. Prihod v območje kristalno čistih jezer, vročih izvirov in večbarvnih riolitnih gora. Na »najbolj barvito goro Islandije« Brennisteinsalda (880 m) se bomo tudi povzpeli, možna alternativa je vzpon na hrib Blahnokur (898 m). Aktivnosti v območju Landmannalaugar bodo, kot povsod drugod, odvisne tudi od vremena.

10. dan
23
Jul
2021
Kopanje, geotermalna elektrarna in Reykjavík
Nočitev Reykjavík, 55 km

Dopoldne kopanje v topli rečici Reykjadalur Hot Spring in obisk geotermalne elektrarne Hellisheidi.

Popoldne prihod v Reykjavík. Ste vedeli, da je Reykjavík najseverneje ležeča prestolnica na svetu? Tu živi kar tretjina vseh Islandcev. Čeprav je mesto manjše od naše Ljubljane, ima vse, kar imajo druge svetovne prestolnice: pisane stavbe, živahno mestno jedro, prijetne kavarnice, restavracije z odličnimi ribami, raznovrstne muzeje in pestro nočno življenje. Z vodnikom se bomo sprehodili po središču islandske prestolnice in si ogledali zanimivosti. Nočitev v hostlu v Reykjaviku.

11. dan
24
Jul
2021
Gejzir, slap Gullfoss in nastarejši parlament Þingvellir
Nočitev Keflavik

Ta dan si bomo ogledali "zlati krog" islandskih znamenitosti: enega najbolj fotografiranih slapov – "zlati" slap Gullfoss, gejzirje v geotermalnem območju Haukadalur in najstarejši parlament na svetu sredi divje narave nacionalnega parka Þingvellir, tu približno dve uri peš po označenih poteh. 

Pozno popoldne vožnja proti letališču in postanek pri kopališču Blue Lagoon, ki ima edinstveno lokacijo sredi polja lave. Tukaj bomo do večernih ur. Dovolj bo časa za kopanje (vstopnina je bila v 2020 okoli 82 €/os.) ali sprehod po okolici, obisk trgovinice in ogled tega zanimivega kompleksa, ki je magnet za obiskovalce z vsega sveta. Nočitev blizu letališča.

12. dan
25
Jul
2021
Prihod domov

Polet domov v zgodnjih jutranjih urah in avtobusni prevoz do Ljubljane.

  Dodatne informacije

  Kako velika bo skupina? Število v skupini je omejeno na največ 29 oseb, potovanje pa se izvede ob vsaj 20 prijavljenih.

  Do kdaj bodo mogoče prijave? Islandija je zelo posebna dežela s kratko poletno sezono (meseci junij, julij in avgust), hkrati pa s svojo nenavadnostjo privlači obiskovalce z vsega sveta. Obisk se iz leta v leto povečuje, število turističnih namestitev pa narašča le počasi. Prijave bomo zato lahko sprejemali le nekje do začetka pomladi. In če skupina morda takrat še ne bi bila polno zasedena, bomo morali takrat v izogib stroškom odpovedati že rezervirane sobe. Tudi zato ponujamo najugodnejšo ceno potovanja ob zelo zgodnji prijavi.

  Kaj je vključeno v ceno? 

  • Kakovostno slovensko vodenje,
  • avtobusni prevoz iz Ljubljane do letališča,
  • povratna letalska karta z letališkimi in varnostnimi pristojbinami,
  • prevozi s turističnim avtobusom po Islandiji po programu,
  • prenočevanja v dvoposteljnih sobah v hostlih in hišicah v lastnih spalnih vrečah,
  • vstopnine: muzej na prostem Glaumbær, kopanje v Myvatn Nature Baths in v Hofsosu, muzej kitov, geotermalna elektrarna Hellisheiði,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Nujno doplačilo: strošek prehrane (več o prehrani je opisano v nadaljevanju).

  Možna doplačila: 

  • Dodatne aktivnosti po izbiri: kopanje v Blue Lagoon (okrog 82 €/os.), ogled kitov z ladjo v Husaviku (okrog 75 €/os.) ali ogled muzeja Husavik (skupinska cena 800 ISK, okrog 5 €), vožnja z amfibijo po ledeni laguni Jokulsarlon (okrog 45 €/os.). Navedene cene dodatnih aktivnosti se lahko zaradi spremembe menjalnih tečajev od razpisa potovanja (oktober 2020) do poletja spremenijo. Zaradi urejanja rezervacij bomo vaše prijave na aktivnosti potrebovali najkasneje mesec pred odhodom. Na sestanku udeležencev bomo predstavili dodatne aktivnosti, na katere se boste lahko prijavili že na sestanku (v dneh po sestanku se izbrane aktivnosti plačajo).
  • Doplačilo za enoposteljno sobo v hostlih in hišicah: 300 €/os. Če ob prijavi izrazite pripravljenost deliti dvoposteljno sobo z drugo prijavljeno osebo (istega spola), ne zaračunavamo doplačila za enoposteljno sobo, tudi če te osebe do odhoda morda ne bi našli.
  • Zavarovanje rizika odpovedi v višini 4,3 % vrednosti potovanja je mogoče skleniti le ob prijavi na potovanje. Več o tem lahko preberete v naših Splošnih pogojih.
  • Uredimo lahko turistično zdravstveno zavarovanje Coris (skupinsko 11,80 €/os. ob prijavi vsaj 7 oseb ali posamezno 19 €/os.). Prijave za zdravstveno zavarovanje bomo zbirali na sestanku pred potovanjem, ko bo znana tudi cena zavarovanja (posamezno ali skupinsko zavarovanje).

   

  Koliko denarja moram vzeti s seboj? Žal vam na to vprašanje ne bomo mogli zadovoljivo odgovoriti. Med potovanjem boste potrebovali denar le za prehrano in morda še za kakšno vstopnino v Reykjaviku po želji. *V letu 2019 so udeleženci porabili približno 35 €/dan.

  Strošek prehrane? Islandija je zelo draga dežela, vendar je v diskontnih trgovinah vseeno mogoče kupovati hrano po cenah, primerljivih slovenskim. V manjših trgovinah so živila precej dražja. V cenejših restavracijah stanejo preprosta kosila (npr. mesne juhe) od 15 €, preproste večerje 30–60 €/os. V restavracijah bo mogoče jesti zlasti v Reykjaviku in Akureyriju, drugod pa le občasno. Povsod bo mogoče lastno kuhanje v prijetno urejenih kuhinjah hostlov.

  Se bomo veliko vozili? Islandija ni zelo velika, zato tudi vožnje z avtobusom ne bodo predolge. Potovanje bo potekalo v sproščenem tempu. Skupaj bomo prevozili okrog 2.500 kilometrov po slikoviti pokrajini, z zanimivimi postanki. Razdalje so navedene v programu po dnevih. Večji del poti pa poteka po glavni asfaltirani cesti okrog otoka.

  Ob kateri uri se navadno zvečer prihaja v namestitev? 
  Potrudili se bomo, da bomo večino dni prihajali v namestitev okrog 19. ure. Zvečer naj bi bilo dovolj časa za pripravo večerje in glede na svetle noči ter zanimive lokacije prenočišč tudi za kakšen sprehod.

  Kakšne bodo namestitve?
  Nameščeni boste v dvoposteljnih sobah v hostlih in v hišicah z 2-3 spalnicami in skupnimi prostori (kuhinja, kopalnica, dnevna soba). Namestitve so čiste, imajo opremljene kuhinje (s posodo), so na dobrih lokacijah, v bližini bo ponekod mogoče kopanje v toplih vrelcih. V nekaterih namestitvah je na voljo več udobja (prostorneje, prijetni skupni prostori, dobro opremljene kuhinje ...), spet druge so skromnejše in le z osnovno opremo.

  Sobe bodo dvoposteljne ali po želji triposteljne, vendar z urejenimi in čistimi sanitarijami za več sob skupaj. Uredimo lahko tudi večposteljno sobo za prijavljene družine. Za doplačilo okrog 10 €/os. si je mogoče na recepciji hostlov izposoditi rjuhe, ponekod je mogoče urediti tudi sobe z že postlano posteljo (doplačilo okrog 20 €/os. na noč). Praksa večine naših gostov je spanje na postelji v lastni spalni vreči. Brisače večinoma niso vključene in jih je treba prinesti s seboj (eno za kopališča in drugo za umivanje). V hostlih bodo na voljo pralni in sušilni stroji.

  Večkrat se skupina razdeli in biva v ločenih in med seboj različnih stavbah, seznam po sobah je oblikovan že vnaprej in izbiranje sob med potovanjem žal ne bo mogoče. Če potujete v družbi več oseb, nam to prosim sporočite vnaprej, da bomo lahko upoštevali pri oblikovanju seznamov po sobah. 

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, da ste pripravljeni sobo deliti s posameznikom/posameznico (istega spola). Če se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Vodnik? Skupino bo vodil izkušen turistični vodnik, ki Islandijo dobro pozna. Na poti vam bo posredoval informacije o deželi, njenih ljudeh, preteklosti in sedanjosti.

  Kaj pa zdravstveno zavarovanje? Priporočamo turistično zavarovanje Coris z asistenco (ali katero drugo podobno zavarovanje), saj so cene zdravstvenih storitev na Islandiji visoke. Predlagamo tudi, da si do odhoda sami priskrbite evropsko zdravstveno izkaznico, naročite jo lahko brezplačno na www.zzzs.si.

  Je na Islandiji mrzlo? Kako se obleči? Islandija leži v Severnem Atlantiku, blizu severnega tečajnika, povprečne temperature se poleti gibljejo med 10 in 15 stopinjami (razen v toplih vrelcih, ki so pogosti :)). Zlasti v južnem delu je tudi precej padavin.

  Od maja do julija je na Islandiji statistično najmanj padavin, poleti pa je najtopleje, zato je od junija do avgusta najboljši čas za obisk dežele.

  V juliju 2008 smo imeli srečo in v Reykjaviku doživeli temperaturni rekord vseh časov, to je 26 °C. V juliju in avgustu v letih od 2009 do 2019 ni bilo tako toplo, vendar je večina naših skupin potovala po precej sončni Islandiji s kakšnim dnem slabega vremena. Kljub zelo spodbudnim izkušnjam je treba biti pripravljen na vse vremenske razmere.

  Nujna oprema? 
  Topla jesensko-zimska večplastna oblačila, zaščita proti dežju, spalna vreča (namestitve so po potrebi ogrevane), kopalke, brisača, lažji gojzarji ali nepropustni pohodni čevlji (višji nudijo več zaščite za gležnje), manjši do srednje velik nahrbtnik (v katerega gredo malica, vetrovka in jopica/flis), fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, nekaj denarja ali kreditna kartica, še posebej v primeru smole z vremenom je nujen tudi smisel za humor.

  Lahko hrano vzamem od doma? V Islandijo je dovoljeno uvoziti do 3 kg hrane na osebo, razen svežih jajc, mesa in mlečnih izdelkov, v vrednosti do 25.000 ISK. Več na www.customs.is.

  Kje menjati, pri nas ali na Islandiji? Islandskih kron (ISK) v Sloveniji ni mogoče kupiti. Priporočamo dvig manjše količine ISK po prihodu na Islandijo na bankomatu s kartico Maestro (s katero dvigujete gotovino tudi na bankomatih v Sloveniji), sicer pa plačevanje s splošno sprejetimi kreditnimi karticami, npr. Mastercard ali Visa, s čimer se izognete skrbem glede menjave in menjalnim provizijam menjalnic.

  Ali lahko na Islandijo potujem z osebno izkaznico? 
  Islandija je del šengenskega območja in zato lahko Slovenci tja potujemo z veljavno osebno izkaznico ali s potnim listom. Svetujemo vam, da preverite veljavnost svojih potovalnih dokumentov in da v primeru neveljavnosti starega dokumenta vlogo za izdajo novega vložite vsaj tri tedne, preden dokument potrebujete.

  Pred odhodom na pot priporočamo skeniranje svojega potnega lista in/ali osebne izkaznice, dokumente pa si pošljite na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube dokumentov.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo v več enakih obrokih. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 500 EUR. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  V času do normalizacije stanja po koroni ob prijavi po dogovoru vplačate nižji depozit in razliko kasneje.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun / IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Islandija, v polje sklic vpišete številko računa brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu – prijavnici.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi.