Dežela ognja in ledu

Islandija

29
Jul
2018
18
Jul
2018
12 dni
Hostli in hišice - dvoposteljne sobe
Letalo, avtobus
1850 EUR
EUR

1770

Ob prijavi do
28. 2. 2018
 • Njorke na otočku Papey
 • Iz lonca se kadi
 • Plovba po ledeni laguni
 • Konji
 • Hoja ledenik
 • Landmannalaugar
 • Landmannalaugar
 • Husavik
 • Kiti v Husaviku
 • Reykjavik
 • Snaefellsnes

Kratek opis

Islandija je dežela širnih prostranstev, je dežela miru in tišine, ki jo krasi oglašanje morskih ptic, šum čistih rek in ob obalah butanje valov divjega Atlantika. Je tudi moderna država, kjer živijo miroljubni, prijazni in tehnološko razviti potomci divjih vikingov. Islandija je bila razglašena za najvarnejšo državo na svetu. V notranjosti bučijo največji slapovi Evrope, ponaša se z največjim ledenikom na tej strani polarnega kroga in z geotermalnimi pojavi vseh oblik in razsežnosti. Nikjer drugje tako!

Program potovanja

1. dan
18
Jul
2018
Polet na Islandijo
Nočitev Borgarnes, transfer iz Ljubljane + 140 km

Zjutraj iz Ljubljane z udobnim avtobusom do enega bližnjih letališč. Popoldanski let na Islandijo. Vožnja do namestitve v manjšem mestu Borgarnes na zahodni obali in nočitev.

2. dan
19
Jul
2018
Izlet na polotok Snæfellsnes
Nočitev Glaðheimar, 370 km

Obiskali bomo enega najzahodnejših delov Islandije, polotok Snæfellsnes z istoimenskim nacionalnim parkom.

Vožnja mimo ribiških vasic, polurni sprehod ob razgibani obali z zanimivimi tvorbami iz lave med vasicama Arnarstapi in Hellnar s pogledom na goro Snæfellsjökull. Ob lepem vremenu je kar velika možnost, da bomo videli delfine, kite ali tjulnje z obale. Na polotok prihajajo v zadnjih letih tudi mnogi, ki so prepričani, da je tu prisotna nenavadno močna naravna zdravilna energija.

Namestitev na mirni lokaciji nedaleč od morske obale.

3. dan
20
Jul
2018
Muzej na prostem Glaumbær in Akureyri
Nočitev Akureyri, 180 km

Ustavili se bomo pri slikoviti cerkvici Vidimyri v bližini kraja Varmahlíð. Sledi ogled muzeja na prostem - tradicionalne kmetije Glaumbær, kjer si bomo ogledali, kako so Islandci živeli še pred stoletjem (stavbe pokrite s travno rušo). Popoldne prihod v Akureyri, ki je živahno obmorsko mesto z nekoliko toplejšo klimo in zato z več vegetacije. Namestitev v središču mesta. Sprehod po mestu z vodnikom in obisk botaničnega vrta.

4. dan
21
Jul
2018
Slap Godafoss, jezero Myvatn in kopanje v Myvatn Nature Baths
Nočitev Akureyri, 230 km

Ta dan si bomo ogledali geotermalno območje ob jezeru Myvatn. Spotoma postanek pri veličastnem »slapu bogov« Godafoss. Jezero Myvatn bomo obkrožili, se večkrat ustavili in si privoščili nekaj približno enournih sprehodov po označenih poteh. Med drugim se bomo povzpeli na razgledni psevdokrater Vinbelgjarfjall (529 m, ura hoje) in na na Namafjall, greben pastelnih barv na kadeči se tektonski prelomnici med Ameriško in Evroazijsko ploščo (s prelaza Namaskard pol ure). Popoldne kopanje v geotermalnem kopališču Myvatn Nature Baths.

5. dan
22
Jul
2018
Območje aktivnega vulkana Krafla in možnost ogleda kitov pri Husaviku
Nočitev pri kanjonu Asbyrgi, 190 km

Obisk območja aktivnega vulkana Krafla. V območju je tik pod površjem vroča lava, ki je ponekod pokrita le z nekaj centimetrov debelo skorjo, zato bomo hodili samo po označenih poteh. Sledi vožnja do Husavika, ogled "Whale centra" in možnost ogleda kitov z ladje (okrog 3 ure). Alternativa je zelo zanimiv lokalni muzej Husavik (vstopnina 800 ISK, KLIK),  mestece ima tudi majhen a prijeten mestni park. Zvečer se bomo zapeljali do najsevernejše točke poti, namestitev v bližini kanjona Asbyrgi.

6. dan
23
Jul
2018
Nacionalni park Jökulsárgljúfur, slapova Dettifoss in Sellfoss
Nočitev Egilsstaðir, 390 km

Obiskali bomo veličasten kanjon Asbyrgi  v nacionalnem parku Jökulsárgljúfur - izgovori čimhitreje :)! V tem območju dva zanimiva sprehoda (vsak približno uro). Videli bomo slap Dettifoss, ki velja za najmogočnejšega v Evropi (povprečen pretok vode je kar 193 m3/s), in veličasten slap Sellfoss. Vožnja preko prazne puste pokrajine, ki je tukaj še posebno nenaseljena, do spet bolj zelenih vzhodnih islandskih fjordov. Postanek v Borgarfjörður Eystri, kjer poleti domujejo številne njorke.

7. dan
24
Jul
2018
Slap Hengifoss in vzhodni fjordi
Nočitev pri Hofnu, 300 km

Zjutraj vožnja ob jezeru Lagarfljót in nato peš do enega najvišjih islandskih slapov Hengifoss (skupaj uro in pol hoje). Nadaljevanje po vijugasti in razgledni obalni cesti mimo fjordov: Faskrudsfjordur, Stodvarfjordur, Berufjordur in simpatične vasice Breidalsvik do mesteca Djupivogur. Majhen kraj ima zanimivo zgodovino in dva manjša muzeja, v mestecu bo nekaj prostega časa.

8. dan
25
Jul
2018
Ledena laguna Jökulsárlón in nacionalni park Skaftafjell
Nočitev Hellishólar, 360 km

Vožnja pod največjim evropskim ledenikom Vatnajökull, sprehod ob slikoviti ledeni laguni Jökulsárlón. Po želji lahko po laguni med ledenimi gorami tudi zaplujete z amfibijskim vozilom (okrog 40 minut, cena okoli 40 €/os.).
Nacionalni park Skaftafjell: sprehod do mogočnega slapa Svartifoss, ki pada preko bazaltne zavese, nato (neobvezen) treking po delu znamenite krožne poti Skaftafellsheidi loop (z našim vodnikom, tri ure), s poti se odpira čudovit razgled na ledenik Skaftafellsjokull in ledeniško jezerce ob njegovem vznožju.
Alternativa daljši hoji je samostojno raziskovanje navdihujoče okolice, zanimivega centra za obiskovalce: možnost ogleda filma o katastrofalni povodnji ob izbruhu vulkana Grímsvötn, in bližnjih zanimivosti: hiška pokrita s šoto, ledenik…

Pri mestecu Vik obiščemo črno plažo ter slikoviti najjužnejši rt Islandije Dyrholeaey s fotogeničnim kamnitim lokom, slap Skogafoss. 

9. dan
26
Jul
2018
Geotermalno območje večbarvnih gora Landmannalaugar
Nočitev Selfoss, 180 km

Dan bo namenjen obisku naravnega rezervata Fjallabak – Landmannalaugar, ki je vedno znova eden vrhuncev obiska Islandije. Prihod v območje kristalno čistih jezer, vročih izvirov, v območje večbarvnih riolitnih gora. Na »najbolj barvito goro Islandije« Brennisteinsalda (880 m) se bomo tudi povzpeli, možna alternativa je vzpon na hrib Blahnokur (898 m). Aktivnosti v območju Landmannalaugar bodo kot povsod odvisne tudi od vremena.

10. dan
27
Jul
2018
Geotermalna elektrarna in Reykjavík
Nočitev Reykjavík, 55 km

Dopoldne postanek v geotermalni elektrarni Hellisheidi.

Popoldne prihod v Reykjavík. Ste vedeli, da je Reykjavík najseverneje ležeča prestolnica na svetu? V Reykjavíku živi kar tretjina vseh Islandcev. Čeprav je mesto manjše od naše Ljubljane, ima vse, kar imajo druge svetovne prestolnice: pisane stavbe, živahno mestno jedro, prijetne kavarnice, restavracije z odličnimi ribami, raznovrstne muzeje ter pestro nočno življenje. Z vodnikom se bomo sprehodili po centru islandske prestolnice in si ogledali zanimivosti. Nočitev v hostlu v centru Reykjavika.

11. dan
28
Jul
2018
Gejzir, slap Gullfoss in nastarejši parlament Þingvellir

Ta dan si bomo ogledali "zlati krog" islandskih znamenitosti: enega najbolj fotografiranih slapov "Zlati" slap Gullfoss, gejzirje v geotermalnem območju Haukadalur ter najstarejši parlament na svetu sredi divje narave nacionalnega parka Þingvellir, tu približno dve uri peš po označenih poteh. 

Pozno popoldne vožnja proti letališču ter postanek pri kopališču Blue Lagoon, ki ima edinstveno lokacijo sredi polja lave. Tukaj bomo do poznih večernih ur. Dovolj bo časa za kopanje (vstopnina 60 €/os.) ali za sprehod po okolici, obisk trgovinice ter ogled tega zanimivega kompleksa, ki je magnet za obiskovalce z vsega sveta. Nočni let domov.

12. dan
29
Jul
2018
Prihod domov

Pristanek v jutranjih urah ter avtobusni prevoz do Ljubljane.

  Dodatne informacije

  Kako velika bo skupina? Število v skupini je omejeno na največ 29 oseb, potovanje pa se izvede ob vsaj 20 prijavljenih.

  Do kdaj bodo mogoče prijave? Islandija je dežela s kratko poletno sezono (meseci junij, julij in avgust), hkrati pa dežela s svojo nenavadnostjo privlači obiskovalce z vsega sveta. Obisk se iz leta v leto povečuje, število turističnih namestitev pa narašča le počasi. Prijave bomo zato lahko sprejemali le nekje do konca zime, v primeru, če skupina ne bi bila polno zasedena, bomo morali takrat namreč v izogib stroškom odpovedati že rezervirane sobe. Tudi zato ponujamo najugodnejšo ceno potovanja ob zelo zgodnji prijavi.

  Kaj je vključeno v ceno? Cena vključuje:

  • kakovostno slovensko vodenje,
  • avtobusni prevoz iz Ljubljane do letališča,
  • letalsko karto z letališkimi in varnostnimi pristojbinami,
  • prevoze s turističnim avtobusom po Islandiji po programu,
  • prenočevanje v dvoposteljnih sobah v hostlih in hišicah v lastnih spalnih vrečah,
  • vstopnine: muzej kitov v Husaviku, muzej na prostem Glaumbær, kopanje v Myvatn Nature Baths,
  • organizacijo potovanja ter DDV.

   

  Nujno doplačilo:

  Strošek prehrane (več o prehrani je opisano v nadaljevanju).

  Možna doplačila:

  Dodatne aktivnosti po izbiri: Med potovanjem okrog otoka, kjer so v programu že vključene številne aktivnosti in ogledi, bodo na voljo tudi nekatere dodatne aktivnosti po izbiri: kopanje v Blue Lagoon (okrog 60 €/os.), ježa islandskih konj (ena ura okrog 45 €/os.), ogled kitov z ladjo v Husaviku (okrog 70 €/os.) ali ogled muzeja Husavik (vstopnina 800 ISK, okrog 5 €), hoja po ledeniku v NP Skaftafell (okrog 60 €/os.), vožnja z amfibijo po ledeni laguni Jokulsarlon (okrog 40 €/os.). Navedene cene dodatnih aktivnosti se lahko zaradi spremembe menjalnih tečajev od razpisa potovanja (oktobra 2017) pa do poletja spremenijo. Zaradi urejanja rezervacij bomo potrebovali vaše prijave na aktivnosti najkasneje mesec pred odhodom. Na sestanku udeležencev bomo predstavili dodatne aktivnosti, na katere se boste lahko prijavili že na sestanku (v dneh po sestanku se izbrane aktivnosti plačajo). V primeru dovolj prijav na posamezno aktivnost lahko pričakujemo tudi manjši skupinski popust.

  Doplačilo za enoposteljno sobo v hostlih in hišicah: 300 €/os.. *Če ob prijavi izrazite pripravljenost deliti dvoposteljno sobo z drugo prijavljeno osebo (istega spola), ne zaračunavamo doplačila za enoposteljno sobo, četudi te osebe do odhoda morda ne bi našli.

  Zavarovanje rizika odpovedi v višini 4,3% vrednosti potovanja je mogoče skleniti le ob prijavi na potovanje. Več o tem zavarovanju lahko preberete v naših splošnih pogojih.

  Uredimo lahko turistično zdravstveno zavarovanje Coris (skupinsko 11,72 €/os. ob prijavi vsaj sedem oseb ali posamezno 18,75 €/os.).

  Koliko denarja moram vzeti s seboj? Žal vam na to vprašanje ne bomo mogli zadovoljivo odgovoriti. Med potovanjem boste potrebovali denar le za prehrano in morda še za kakšno vstopnino v Reykjaviku po želji. *V letu 2017 so udeleženci porabili približno 30 €/dan. 

  Strošek prehrane? Islandija je zelo draga dežela, vendar je v diskontnih trgovinah vseeno mogoče kupovati hrano po cenah primerljivih slovenskim. V manjših trgovinah so živila precej dražja. V cenejših restavracijah stanejo preprosta kosila (npr. mesne juhe) od 15 €, preproste večerje od 30 - 60 €/os.. V restavracijah bo mogoče jesti zlasti v Reykjaviku in Akureyriju, drugod pa le občasno. Povsod bo mogoče lastno kuhanje v prijetnih urejenih kuhinjah hostlov.

  Se bomo veliko vozili? Islandija ni zelo velika, zato tudi vožnje z avtobusom ne bodo predolge. Potovanje bo potekalo v sproščenem tempu. Prevozili bomo skupaj okrog 2.500 kilometrov po slikoviti pokrajini, z zanimivimi postanki. Razdalje so navedene v programu po dnevih. Večji del poti pa poteka po glavni asfaltirani cesti okrog otoka.

  Ob kateri uri se ponavadi zvečer prihaja v namestitev?
  Potrudili se bomo, da bomo večino dni prihajali v namestitev okrog 19. ure. Zvečer naj bi bilo dovolj časa za pripravo večerje in glede na svetle noči ter zanimive lokacije prenočišč tudi za kakšen sprehod...

  Kakšne bodo namestitve?
  Nameščeni boste v dvoposteljnih sobah v hostlih in hišicah. Namestitve so čiste, imajo opremljene kuhinje (s posodo), so na dobrih lokacijah, v bližini bo ponekod mogoče kopanje v toplih vrelcih. V nekaterih namestitvah je na voljo več udobja (prostorneje, prijetni skupni prostori, dobro opremljene kuhinje...), spet druge so skromnejše in z osnovno opremo.

  Sobe bodo dvoposteljne ali po želji triposteljne, vendar z urejenimi in čistimi sanitarijami za več sob skupaj. Uredimo lahko tudi večposteljno sobo za prijavljene družine. Za doplačilo okrog 10 €/os. si je mogoče na recepciji hostlov izposoditi rjuhe, ponekod je mogoče urediti tudi sobe z že postlano posteljo (doplačilo okrog 20 €/os. na noč). Praksa večine naših gostov je spanje na postelji v lastni spalni vreči. Brisače večinoma niso vključene in jih je potrebno prinesti s seboj. V hostlih bodo na voljo pralni in sušilni stroji.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če bi želeli deliti sobo s še enim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi želeli deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Vodnik? Skupino bo vodil izkušen turistični vodnik, ki Islandijo dobro pozna. Na poti vam bomo poskušali predstaviti kar največ informacij o deželi, ljudeh, preteklosti in sedanjosti.

  Kaj pa zdravstveno zavarovanje? Priporočamo turistično zavarovanje Coris z asistenco (ali katero drugo podobno zavarovanje), saj so cene zdravstvenih storitev na Islandiji visoke. Predlagamo tudi, da si do odhoda sami priskrbite evropsko zdravstveno izkaznico, naročite jo lahko brezplačno na www.zzzs.si.

  Je na Islandiji mrzlo? Kako se obleči? Islandija leži v Severnem Atlantiku, blizu severnega tečajnika, povprečne temperature se poleti gibljejo med 10 in 15 stopinjami (razen v toplih vrelcih, ki so pogosti :)). Zlasti v južnem delu je tudi precej padavin.

  Poleti je na Islandiji najtopleje, od maja do julija je statistično najmanj padavin in obdobje od junija do avgusta je najboljši čas za obisk dežele.

  V juliju 2008 smo imeli srečo in v Reykjaviku doživeli temperaturni rekord vseh časov, to je 26 stopinj C. V juliju in avgustu v letih od 2009 do 2016 ni bilo tako toplo, vendar je večina naših skupin potovala po precej sončni Islandiji s kakšnim dnem slabega vremena. Kljub tem zelo spodbudnim izkušnjam je potrebno biti pripravljen na vse možnosti vremena.

  Nujna oprema? 
  Topla jesensko - zimska večplastna oblačila, zaščita proti dežju, spalna vreča (namestitve so po potrebi ogrevane), kopalke, brisača, lažji gojzarji ali nepropustni pohodni čevlji (višji nudijo več zaščite za gležnje), manjši do srednje velik nahrbtnik (v katerega gredo malica, vetrovka in jopica/flis), fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, nekaj denarja ali kreditna kartica, še posebno v primeru smole z vremenom je nujen tudi smisel za humor.

  Lahko hrano vzamemo od doma? V Islandijo je dovoljeno uvoziti do tri kg hrane na osebo, razen svežih jajc, mesa in mlečnih izdelkov, v vrednosti do 25.000 ISK. Več na www.customs.is.

  Kje menjati, pri nas ali v Islandiji? Islandskih kron (ISK) v Sloveniji ni mogoče kupiti. Priporočamo dvig manjše količine ISK po prihodu na Islandijo na bankomatu s kartico Maestro (s katero dvigujete gotovino tudi na bankomatih v Sloveniji), sicer pa plačevanje s splošno sprejetimi kreditnimi karticami, npr. Mastercard ali Visa, s čimer se izognete skrbem glede menjave ter menjalnim provizijam menjalnic.

  Ali lahko na Islandijo potujem z osebno izkaznico? 
  Islandija je del schengenskega območja in zato lahko Slovenci tja potujemo z veljavno osebno izkaznico, ali s potnim listom. Svetujemo vam, da preverite veljavnost vaših potovalnih dokumentov in da v primeru neveljavnosti starega vlogo za izdajo novega dokumenta vložite vsaj tri tedne, preden dokument potrebujete.

  Pred odhodom na pot priporočamo skeniranje svojega potnega lista ali/in osebne izkaznice, dokumente pa si pošljite na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube dokumentov.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na vaši banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik - plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in vam bomo z veseljem odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete vaše podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, kjer ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun-prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 500 EUR. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici d.d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Islandija v polje sklic vpišete datum (npr. 00 31-12-2017), koda namena: SCVE, prejemnik: Jevšnik Damjan s. p., Dobrič 39, Polzela 3313.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni, po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu-prijavnici.