Dežela ognja in ledu

Islandija

07
Aug
2023
27
Jul
2023
12 dni
Gostišča, hišice, hoteli in hostli
Letalo, avtobus
2690 EUR
EUR

2490

Ob prijavi do
31. 3. 2023
 • Njorke na otočku Papey
 • Reykjavik
 • Konji
 • Iz lonca se kadi
 • Snaefellsnes
 • Plovba po ledeni laguni
 • Hoja ledenik
 • Landmannalaugar
 • Husavik
 • Kiti v Husaviku
 • Kiti v Husaviku

Kratek opis

Islandija je dežela širnih prostranstev, dežela miru in tišine, ki jo krasijo oglašanje morskih ptic, šum čistih rek in ob divjih obalah butanje valov Atlantika. Je tudi moderna država miroljubnih, prijaznih in tehnološko razvitih potomcev divjih Vikingov. Islandija je bila razglašena za najvarnejšo državo na svetu. V notranjosti bučijo največji slapovi Evrope, ponaša se z največjim ledenikom na tej strani polarnega kroga in z geotermalnimi pojavi vseh oblik in razsežnosti. Nikjer drugje tako!

Program potovanja

1. dan
27
Jul
2023
Polet na Islandijo
Nočitev Reykjavík, transfer iz Ljubljane

Zjutraj odhod iz Ljubljane in prevoz z udobnim avtobusom do letališča. Popoldanski direktni let na Islandijo, pristanek ob 19. uri. Po ureditvi vstopnih formalnosti prevoz do namestitve v Keflaviku.

2. dan
28
Jul
2023
Blue Lagoon in Reykjavik
Nočitev Reykjavik, 60 km

Zjutraj se zapeljemo do najbolj znanih islandskih term Blue Lagoon, tukaj možnost kopanja (za doplačilo, točna cena bo znana na sestanku pred odhodom). Nadaljujemo v Reykjavik, ogled prijetne islandske prestolnice. Ste vedeli, da je Reykjavík najseverneje ležeča prestolnica na svetu? Tu živi kar tretjina vseh Islandcev. Čeprav je mesto manjše od naše Ljubljane, ima vse, kar imajo druge svetovne prestolnice: pisane stavbe, živahno mestno jedro, prijetne kavarnice, restavracije z odličnimi ribami, raznovrstne muzeje in pestro nočno življenje.

3. dan
29
Jul
2023
Gejzir, slap Gullfoss in nastarejši parlament Þingvellir
Nočitev okolica Borgarnes, 270 km

Ta dan si ogledamo "zlati krog" islandskih znamenitosti: enega najbolj fotografiranih slapov – "zlati" slap Gullfoss, gejzirje v geotermalnem območju Haukadalur in najstarejši parlament na svetu sredi divje narave nacionalnega parka Þingvellir, tu približno dve uri peš po označenih poteh. Nadaljujemo po obalni cesti proti severu, nočitev v hišicah v kraju Borgarnes.

4. dan
30
Jul
2023
Izlet na polotok Snæfellsnes
Nočitev Osar, 370 km

Obiskali bomo enega najzahodnejših delov Islandije, polotok Snæfellsnes z istoimenskim nacionalnim parkom.

Vožnja mimo ribiških vasic, polurni sprehod ob razgibani obali z zanimivimi tvorbami iz lave med vasicama Arnarstapi in Hellnar s pogledom na goro Snæfellsjökull. Ob lepem vremenu je kar velika možnost, da bomo z obale videli delfine, kite ali tjulnje. Na polotok prihajajo v zadnjih letih tudi mnogi, ki so prepričani, da je tu prisotna nenavadno močna naravna zdravilna energija.

Namestitev na mirni in čudoviti lokaciji nedaleč od morske obale in znamenite kamnite tvorbe v obliki zmaja, ki pije vodo, Hvitserkur.

 

5. dan
31
Jul
2023
Muzej na prostem Glaumbær in Akureyri
Nočitev Akureyri, 180 km

Ustavili se bomo pri slikoviti cerkvici Vidimyri v bližini kraja Varmahlíð. Sledi obisk muzeja na prostem – tradicionalne kmetije Glaumbær, kjer si bomo ogledali, kako so Islandci živeli še pred stoletjem (stavbe, pokrite s travno rušo). Postanek za kopanje v termalnem bazenu s čudovitim razgledom - Hofsós. Pozno popoldne prihod v Akureyri, ki je živahno obmorsko mesto z nekoliko toplejšim podnebjem in zato z več vegetacije. Namestitev v prijetnem gostišču v središču mesta in večerni sprehod po mestu z vodnikom.

6. dan
01
Aug
2023
Jezero Myvatn, kopanje v Myvatn Nature Baths in ognjenik Krafla
Nočitev Myvatn, 230 km

Ta dan obiščemo geotermalno območje ob jezeru Myvatn. Jezero Myvatn bomo obkrožili, se večkrat ustavili in si privoščili nekaj okrog ure dolgih sprehodov po označenih poteh. Med drugim se bomo povzpeli na razgledni psevdokrater Vinbelgjarfjall (529 m, ura hoje) in na Namafjall, greben pastelnih barv na kadeči se tektonski prelomnici med ameriško in evroazijsko ploščo (s prelaza Namaskard pol ure). Postanek za kopanje v geotermalnem kopališču Myvatn Nature Baths. Popoldne obisk območja delujočega ognjenika Krafla. Tu je tik pod površjem vroča lava, ki je ponekod pokrita le z nekaj centimetrov debelo skorjo, zato bomo hodili samo po označenih poteh.

7. dan
02
Aug
2023
Slap Godafoss in možnost ogleda kitov pri Husaviku
Nočitev Myvatn, 190 km

Postanek pri veličastnem »slapu bogov« Godafoss. Sledita vožnja do Husavika in ogled muzeja kitov, kjer bo možnost tudi ogleda kitov z ladje (okrog 3 ure). Alternativa je prosto v mestecu, morda obiščete Muzej Husavik (skupinska vstopnina 800 ISK v letu 2022) ali Muzej Evrovizije. Za kavo ali prigrizek se lahko ustavite v lokalu Jaja Ding Dong, ki je seveda dobil ime po pesmi iz Netflixove uspešnice o islandskem pevskem duetu Evrovizija: Zgodba o Fire Sagi. Na pivo pa morda v mikropivovarno Húsavík Öl.

8. dan
03
Aug
2023
Nacionalni park Jökulsárgljúfur, slapova Dettifoss in Sellfoss
Nočitev Seyðisfjörður, 390 km

Obiskali bomo veličasten kanjon Asbyrgi v nacionalnem parku Jökulsárgljúfur – izgovori čim hitreje :)! V tem območju dva sprehoda (vsak približno uro). Videli bomo slap Dettifoss, ki velja za najmogočnejšega v Evropi (povprečen pretok vode je kar 193 m3/s), in veličasten slap Selfoss. Vožnja preko prazne, puste pokrajine, ki je tukaj še posebej nenaseljena, do spet bolj zelenih vzhodnih islandskih fjordov. Postanek v Borgarfjörður Eystri, kjer poleti domujejo številne njorke. Popoldne prispemo v Seyðisfjörður - živahno pristaniško mestece z umetniško skupnostjo. Ob lepem vremenu bomo imeli čudovit pogled na najdaljši islandski fjord.

9. dan
04
Aug
2023
Slap Hengifoss in vzhodni fjordi
Nočitev Hofn, 300 km

Zjutraj vožnja ob jezeru Lagarfljót in nato peš do enega najvišjih islandskih slapov Hengifoss (skupaj uro in pol hoje). Nadaljevanje po vijugasti in razgledni obalni cesti mimo fjordov ter simpatične vasice Breidalsvik do mesteca Djupivogur. Majhen kraj ima zanimivo zgodovino in dva manjša muzeja, v mestecu bo nekaj prostega časa, nato pa nadaljujemo proti Hofnu.

10. dan
05
Aug
2023
Ledena laguna Jökulsárlón in nacionalni park Skaftafjell
Nočitev Hellishólar, 360 km

Vožnja pod največjim evropskim ledenikom Vatnajökull, sprehod ob slikoviti ledeni laguni Jökulsárlón. Po želji lahko po laguni med ledenimi gorami tudi zaplujete z amfibijskim vozilom (okrog 40 minut, cena okoli 40 €/os.).

Nacionalni park Skaftafjell: sprehod do mogočnega slapa Svartifoss, ki pada preko bazaltne zavese, nato (neobvezen) treking po delu znamenite krožne poti Skaftafellsheidi loop (z našim vodnikom, tri ure), s poti se odpira čudovit razgled na ledenik Skaftafellsjokull in ledeniško jezerce ob njegovem vznožju.
Alternativa daljši hoji je samostojno raziskovanje navdihujoče okolice, zanimivega centra za obiskovalce (možnost ogleda filma o katastrofalni povodnji ob izbruhu ognjenika Grímsvötn) in bližnjih zanimivosti: hiška, pokrita s šoto, ledenik …

Pri mestecu Vik obiščemo črno plažo in slikovit najjužnejši rt Islandije Dyrholeaey s fotogeničnim kamnitim lokom in slapom Skogafoss. 

Namestitev v gostišču in hišicah Hellishólar.

11. dan
06
Aug
2023
Geotermalno območje večbarvnih gora Landmannalaugar
Nočitev Keflavik, 180 km

Dan bo namenjen obisku naravnega rezervata Fjallabak – Landmannalaugar, ki je vedno znova eden vrhuncev obiska Islandije. Prihod v območje kristalno čistih jezer, vročih izvirov in večbarvnih riolitnih gora. Na »najbolj barvito goro Islandije« Brennisteinsalda (880 m) se bomo tudi povzpeli, možna alternativa je vzpon na hrib Blahnokur (898 m). Aktivnosti v območju Landmannalaugar bodo, kot povsod drugod, odvisne tudi od vremena. Daljšča vožnja proti Keflaviku, postanek za kopanje v topli rečici Reykjadalur Hot Spring. Namestitev v Keflaviku.

12. dan
07
Aug
2023
Prihod domov

Polet domov in avtobusni prevoz do Ljubljane.

  Dodatne informacije

  Kako velika bo skupina? Število v skupini je omejeno na največ 29 oseb, potovanje pa se izvede ob vsaj 25 prijavljenih.

  Do kdaj bodo mogoče prijave? Islandija je posebna dežela s kratko poletno sezono (meseci junij, julij in avgust), hkrati pa s svojo nenavadnostjo privlači obiskovalce z vsega sveta. Obisk se iz leta v leto povečuje, število turističnih namestitev pa narašča le počasi. Prijave bomo zato lahko sprejemali le nekje do začetka pomladi. In če skupina morda takrat še ne bi bila zasedena, bomo morali takrat v izogib stroškom odpovedati že rezervirane sobe. Tudi zato ponujamo najugodnejšo ceno potovanja ob zelo zgodnji prijavi.

  Kaj je vključeno v ceno? 

  • Kakovostno slovensko vodenje,
  • avtobusni prevoz iz Ljubljane do letališča,
  • povratna letalska karta z letališkimi in varnostnimi pristojbinami,
  • prevozi s turističnim avtobusom po Islandiji po programu,
  • prenočevanja v dvoposteljnih sobah v gostiščih, hiškah, hotelih in hostlih,
  • vstopnine: muzej na prostem Glaumbær, kopanje v Myvatn Nature Baths in v Hofsosu, muzej kitov,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Nujno doplačilo: strošek prehrane (več o prehrani je opisano v nadaljevanju).

  Možna doplačila: 

  • Dodatne aktivnosti po izbiri: kopanje v Blue Lagoon (okrog 70 €/os.), ogled kitov z ladjo v Husaviku (okrog 75 €/os.) ali ogled muzeja Husavik (skupinska cena okrog 5 €/os.), plovba z amfibijo po ledeni laguni Jokulsarlon (okrog 45 €/os.). Cene dodatnih aktivnosti se lahko zaradi spremembe menjalnih tečajev od razpisa potovanja (02/2023) do odhoda spremenijo. Vaše prijave na aktivnosti bomo potrebovali okrog mesec pred odhodom, ko bo tudi sestanek vseh udeležencev potovanja.
  • Doplačilo za enoposteljno sobo: 550 €/os.
  • Zavarovanje rizika odpovedi v višini 4,7 % vrednosti potovanja (sklene se lahko le ob prijavi na potovanje).
  • Turistično zdravstveno zavarovanje Coris (skupinsko 11,80 €/os. ob prijavi vsaj 7 oseb ali posamezno 19 €/os.). Tudi vaš interes za zdravstveno zavarovanje bomo zbrali na sestanku pred potovanjem.

   

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, da ste pripravljeni sobo deliti s posameznikom/posameznico (istega spola).

  Ukrepi Covid: Od 25. februarja 2022 ni več dodatnih pogojev za vstop na Islandijo, povezanih s Covid.

  Koliko denarja moram vzeti s seboj? Žal vam na to vprašanje ne bomo mogli zadovoljivo odgovoriti. Med potovanjem boste potrebovali denar le za prehrano in morda še za kakšno vstopnino v Reykjaviku po želji. *V letu 2022 so udeleženci porabili približno 50 €/dan.

  Strošek prehrane? Islandija je zelo draga dežela, vendar je v diskontnih trgovinah vseeno mogoče kupovati hrano po cenah, primerljivih slovenskim. V manjših trgovinah so živila precej dražja. V cenejših restavracijah stanejo preprosta kosila od 15 €, preproste večerje 30–60 €/os. V več kot polovici namestitev bo tudi kuhinja in možnost lastne priprave obrokov.

  Se bomo veliko vozili? Islandija ni zelo velika, zato tudi vožnje z avtobusom ne bodo predolge. Potovanje bo potekalo v sproščenem tempu. Skupaj bomo prevozili okrog 2.500 kilometrov po slikoviti pokrajini, z zanimivimi postanki. Razdalje so navedene v programu po dnevih. Večji del poti pa poteka po glavni asfaltirani cesti okrog otoka.

  Ob kateri uri se navadno zvečer prihaja v namestitev? 
  Potrudili se bomo, da bomo večino dni prihajali v namestitev okrog 19. ure. Zvečer naj bi bilo dovolj časa za pripravo večerje (kjer bodo kuhinje) in glede na svetle noči ter zanimive lokacije prenočišč tudi za kakšen sprehod.

  Kakšne bodo namestitve?
  Nameščeni boste v dvoposteljnih sobah v gostiščih, hišicah, hotelih in hostlih. Posteljnina je povsod vključena. Namestitve so preproste vendar čiste in na dobrih lokacijah. V nekaterih namestitvah je na voljo več udobja (prostorneje, prijetni skupni prostori, dobro opremljene kuhinje ...), spet druge so skromnejše in le z osnovno opremo. Kjer kuhinje za goste nimajo, bo možnost večerje v namestitvi ali v bližnjih restavracijah.

  Sobe bodo dvoposteljne ali po želji triposteljne, vendar večinoma z urejenimi in čistimi sanitarijami za več sob skupaj. Uredimo lahko tudi večposteljno sobo za prijavljene družine. Brisače so vključene, vseeno pa priporočamo tudi kakšno lastno, zaradi naravnih kopališč.

  Večkrat se skupina razdeli in biva v ločenih in med seboj različnih stavbah. Seznam po sobah bo oblikovan vnaprej in izbira sob med potovanjem žal ne bo več mogoča. Če morda potujete v družbi več oseb, nam to prosim sporočite vnaprej, da boste nameščeni skupaj. 

  Vodnik? Skupino bo vodil izkušen turistični vodnik, ki Islandijo dobro pozna. Na poti vam bo posredoval informacije o deželi, njenih ljudeh, preteklosti in sedanjosti.

  Kaj pa zdravstveno zavarovanje? Priporočamo turistično zavarovanje Coris z asistenco (ali katero drugo podobno zavarovanje), saj so cene zdravstvenih storitev na Islandiji visoke. Predlagamo tudi, da si do odhoda sami priskrbite evropsko zdravstveno izkaznico, naročite jo lahko brezplačno na www.zzzs.si.

  Je na Islandiji mrzlo? Kako se obleči? Islandija leži v Severnem Atlantiku, blizu severnega tečajnika, povprečne temperature se poleti gibljejo med 10 in 15 stopinjami (razen v toplih vrelcih, ki so pogosti :)). Zlasti v južnem delu je tudi precej padavin.

  Od maja do julija je na Islandiji statistično najmanj padavin, poleti pa je najtopleje, zato je od junija do avgusta najboljši čas za obisk dežele.

  V juliju 2008 smo imeli srečo in v Reykjaviku doživeli temperaturni rekord vseh časov, to je 26 °C. V juliju in avgustu v letih od 2009 do 2021 ni bilo tako toplo, vendar je večina naših skupin potovala po precej sončni Islandiji s kakšnim dnem slabega vremena. Kljub spodbudnim izkušnjam je treba biti pripravljen na vse vremenske razmere.

  Nujna oprema? 
  Topla jesensko-zimska večplastna oblačila, zaščita proti dežju, kopalke, brisača, lažji gojzarji ali nepropustni pohodni čevlji (višji nudijo več zaščite za gležnje), manjši do srednje velik nahrbtnik (v katerega gredo malica, vetrovka in jopica/flis), fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, nekaj denarja ali kreditna kartica, še posebej v primeru smole z vremenom je nujen tudi smisel za humor.

  Lahko hrano vzamem od doma? V Islandijo je dovoljeno uvoziti do 3 kg hrane na osebo, razen svežih jajc, mesa in mlečnih izdelkov, v vrednosti do 25.000 ISK. Več na www.customs.is.

  Kje menjati, pri nas ali na Islandiji? Islandskih kron (ISK) v Sloveniji ni mogoče kupiti. Priporočamo dvig manjše količine ISK po prihodu na Islandijo na bankomatu s kartico Maestro (s katero dvigujete gotovino tudi na bankomatih v Sloveniji), sicer pa plačevanje s splošno sprejetimi kreditnimi karticami, npr. Mastercard ali Visa, s čimer se izognete skrbem glede menjave in menjalnim provizijam menjalnic.

  Ali lahko na Islandijo potujem z osebno izkaznico? 
  Islandija je del šengenskega območja in zato lahko Slovenci tja potujemo z veljavno osebno izkaznico ali s potnim listom. Svetujemo vam, da preverite veljavnost svojih potovalnih dokumentov in da v primeru neveljavnosti starega dokumenta vlogo za izdajo novega vložite vsaj tri tedne, preden dokument potrebujete.

  Pred odhodom na pot priporočamo skeniranje svojega potnega lista in/ali osebne izkaznice, dokumente pa si pošljite na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube dokumentov.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo v več enakih obrokih. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 800 EUR. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun / IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Islandija, v polje sklic vpišete številko računa brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 25, 3313 Polzela. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu – prijavnici.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi.