Jesenske počitnice v barvah japonskih javorjev

Japonska

03
Nov
2018
23
Oct
2018
12 dni
Hoteli in japonsko gostišče, zajtrki
Vlak in avtobus
2590 EUR
EUR

2350

Ob prijavi do
30. 9. 2018

Kratek opis

Dežela vzhajajočega sonca naredi vtis na obiskovalce z odlično organiziranostjo, razvito tehnologijo in veliko izjemno prijaznimi in spoštljivimi ljudmi. Kot ravnotežje urbanemu vrvežu boste v negovanih parkih in bambusovih gozdičkih lahko začutili mir, ob namakanju v vročih vrelcih pa na prijeten način spoznavali starodavno japonsko kulturo. Japonska hrana je zaradi svoje izvirnosti uvrščena na Unescov seznam. Že veste, kako se pravilno je suši? V programu so kontrasti: moderna čudesa Tokia in urejen vrvež velikih mest, nedaleč stran pa mogočne Japonske Alpe, tradicionalne lesene hišice, pokrite z mahom, in sprehod po slikoviti planoti Kamikochi. Potovali bomo tudi z udobnim hitrim vlakom šinkansen, ki doseže hitrost do 320 km/uro, v mestih pa s podzemno železnico in avtobusom. Starodavna kultura se vas bo dotaknila v številnih templjih, v programu so ogled gradu ponosnih samurajev v Matsumoto, mesto miru Hirošima in prijeten otok Miyajima. Potovanje traja 12 dni v času okrog jesenskih počitnic.

Program potovanja

1. dan
23
Oct
2018
Let na Japonsko

Popoldne se zberemo na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in z udobno letalsko družbo poletimo proti Japonski (z enim postankom). Zaradi leta proti soncu bo dan krajši. Pristanek v Tokiu v večernih urah naslednji dan.

2. dan
24
Oct
2018
Večerni prihod v Tokio
Nočitev v Tokiu

Po pristanku v Tokiu se namestimo v prijetnem hotelu.

3. dan
25
Oct
2018
Raziskovanje Tokia ali izlet do gore Fuji
Nočitev v Tokiu

Zjutraj se odpravimo raziskovat urejen vrvež japonske metropole. Sprehodimo se po pisani nakupovalni ulici Takeshita in četrti Harajuku. V četrti Shibuya obiščemo kip zvestega psa Hachika, ki je svojega gospodarja na postaji čakal vsak dan do svoje smrti, in prečkamo križišče po najbolj prometnem prehodu za pešce na svetu. Povzpnemo se na stolpnico Tokyo Metropolitan, ki s ploščadi v 50. nadstropju z 202 m višine ponuja širen (in brezplačen) razgled na velemesto.

Če ste morda naveličani mestnega vrveža in bi raje pobegnili v naravo, se lahko ta dan z lokalno agencijo odpravite do mesta Hakone in na goro Fuji (vodenje v angleščini).

Izlet na Fuji in v Hakone: Zjutraj odhod iz Tokia in vožnja z avtobusom do 5. postaje veličastne gore Fuji na 2.300 m. Ob lepem vremenu čudovit razgled, morda krajši sprehod in kosilo (vključeno v ceno izleta). Sledi vožnja z ladjico po vulkanskem jezeru Ashi, ki ob lepem vremenu ponuja razgled na Fuji, kot ga vidite na razglednicah. Z vzpenjačo se boste povzpeli na razgledni hrib Komagatake in se sprehodili okoli vrha (50 min lažje hoje). Pozno popoldne vožnja nazaj proti Tokiu, kamor boste prispeli v večernih urah. Cena izleta je 14.000 ¥ (pribl. 120 €).

4. dan
26
Oct
2018
Moderni Tokio in vožnja s hitrim vlakom šinkansen
Nočitev v Kjotu

Ogledamo si predel Asakusa s čudovitim budističnim templjem Sensoji. Spoznamo četrt Akihabara, ki je znana po številnih trgovinah z elektroniko in japonskimi "game centri". Zanimivost te četrti so tudi kavarne, kjer strežejo japonski anime liki, in manga kavarne, kjer lahko gostje berejo japonske stripe in gledajo DVD-je. 

Udobna vožnja s hitrim vlakom šinkansen v Kjoto in namestitev v prijetnem hotelu.

5. dan
27
Oct
2018
Kjoto: svetišče Fushimi Inari, tržnica Nishiki in Higashiyama
Nočitev v Kjotu

Odpravili se bomo do enega najlepših in najstarejših svetišč v Kjotu – Fushimi Inari, ki je posvečen Inari – bogu riža, sakeja in blaginje. Sprehodili se bomo po tunelu oranžnih torijev in se povzpeli na mistično goro do lepega razgleda na Kjoto (približno ura hoje skupaj). Kosilo si bomo izbrali na živahni tržnici Nishiki z lokalnimi specialitetami. Popoldan preživimo v bolj tradicionalnem predelu Higashiyama, kjer obiščemo Srebrni paviljon (Ginkaku-ji) in se sprehodimo po Poti filozofov do templja Nanzen-ji.

Zvečer možnost ogleda predstave gejš v četrti Gion, ki vključuje čajno ceremonijo, ples gejš, gledališko in lutkovno predstavo ter izdelavo ikebane. Informativne prijave bomo zbrali na sestanku okrog mesec pred potovanjem, takrat bo znana tudi točna cena (okrog 25 €/os.).

6. dan
28
Oct
2018
Celodnevni izlet: plavajoči tempelj v Miyajimi in Hirošima
Nočitev v Kjotu

Zgodaj zjutraj zapustimo Kjoto in se s hitrim vlakom odpeljemo proti zahodu do Hirošime ter z lokalnim vlakom še malo naprej do manjšega trajekta, ki nas popelje na otok Miyajima. Že od daleč bomo zagledali "plavajoč" tori oz. vrata templja Itsukushima-jinja, ki veljajo za enega najpomembnejših simbolov Japonske. Sprehodili se bomo po zelenem otoku, družbo nam bodo delali prijazni jelenčki.

Popoldne obiščemo Hirošimo, mesto z žalostno preteklostjo, ki je vstalo iz pepela in se razvilo v lepo moderno mesto. S tramvajem se zapeljemo do spomenika Atomic Bomb Dome, zgradbe, nad katero je 6. avgusta 1945 razneslo atomsko bombo. Od tod se sprehodimo do parka Peace Memorial Park, kjer boste po želji lahko obiskali še muzej Peace Memorial in spominsko dvorano.

Večerna vožnja v Kjoto in nočitev.

7. dan
29
Oct
2018
Kjoto: bambusov gozdiček in Zlati paviljon (Kinkakuji)
Nočitev v Kjotu

Čudoviti Kjoto: Po zajtrku se z mestnim vlakom odpeljemo v predel Arashiyama, kjer se sprehodimo po slikovitem bambusovem gozdu in mimo več templjev (v Kjotu je okrog 1000 templjev). Ustavili se bomo v vili Okochi Sanso s čudovitimi vrtovi in razgledom na mesto ter si po želji privoščili pecivo in čaj. Nato prosto za kosilo in nakupe (številne prijetne trgovinice z lokalnimi izdelki).

Popoldne obiščemo enega najlepših templjev na svetu – Kinkakuji (Zlati paviljon). Nočitev v Kjotu.

8. dan
30
Oct
2018
Takayama in muzej na prostem Hida no Sato
Nočitev v Takayami

Po zajtrku se odpeljemo proti Japonskim Alpam v urejeno in simpatično mestece Takayama. Tukaj obiščemo lepo urejen muzej na prostem Hida no Sato s tradicionalnimi z mahom poraščenimi hišicami. Nato se sprehodimo še po starem delu mesta Sanmachi-suji, ki je ohranil videz izpred stoletij.

9. dan
31
Oct
2018
Izlet med gore v Kamikochi in japonsko kopališče – onsen
Nočitev v Matsumotu

Celodnevni izlet v Kamikochi, na zeleno planoto v severnem delu Japonskih Alp s čudovitimi razgledi na visoke gore, kjer boste uživali v neokrnjeni naravi daleč od mestnega vrveža. Kamikochi leži na  nadmorski višini 1500 m v dolini reke Azusa, med vršaci Nishihotakadake (2909 m), Okuhotakadake (3190 m), Maehotakadake (3090 m) in še vedno delujočim vulkanom Yakedake (2455 m).

Sprehodili se bomo ob jezeru Taisho (lahka pot, 2 uri peš) do mostu Kappa. V neokrnjeni naravi bomo morda od daleč videli tudi kakšno opico.

V Hirayu Onsen se sprostimo v tradicionalnih japonskih toplih vrelcih, nato nadaljujemo vožnjo po gorski cesti v Matsumoto.

10. dan
01
Nov
2018
Grad samurajev v Matsumotu
Nočitev v Tokiu

Sprehod po prijetnem mestu do gradu, ki je eden najstarejših še ohranjenih lesenih gradov na Japonskem. Peš po ulici Nawate, kjer je živahna tržnica s spominki in hrano. Popoldne zapustimo Matsumoto in se odpeljemo v Tokio. Namestitev v prijetnem hotelu v predelu Asakusa.

11. dan
02
Nov
2018
Tokio: največja ribja tržnica na svetu

Dopoldne obiščemo največjo ribjo tržnico na svetu Tsukiji. Prost popoldan v Tokiu za še kakšen nakup ali ogled po izbiri, z vodnikom ali samostojno. Če vas morda zanima še več o Japonski in njeni zgodovini, priporočamo obisk najstarejšega in najbolje ocenjenega muzeja v mestu Tokyo National Museum (vstopnina 620 jenov).

Okrog 18. ure se bomo odpravili na letališče in v poznih večernih urah poleteli proti domu.

*V oktobru 2018 naj bi tržnico prestavili na drugo lokacijo v Tokiu. V zadnjih letih je bilo to že večkrat načrtovano in vedno znova so prestavili na kasnejši datum. Če bodo tržnico tokrat zares prestavili, si bomo ogledali novo tržnico na drugi lokaciji v Tokiu (če bo to takrat že mogoče) in temu ustrezno prilagodili program. Če bodo staro tržnico zaprli že predčasno, nova pa še ne bo odprta, bomo ogled nadomestili z drugo zanimivostjo.

12. dan
03
Nov
2018
Prihod domov

Pristanek v Ljubljani v dopoldanskih urah.

  Dodatne informacije

  Prosto mesto je na voljo za posameznico, ki je pripravljena deliti dvoposteljno sobo še z eno gospo (dve ločeni postelji).  Pohitite s prijavo, na pot gremo konec oktobra. 

  Cena vključuje:

  • povratni let iz Ljubljane z vsemi taksami,
  • letališke transferje na Japonskem,
  • vse prevoze po Japonski z udobnimi vlaki, med njimi tudi s hitrim vlakom šinkansen,
  • trajekt na otok Miyajima,
  • namestitve z zajtrki v dvoposteljnih sobah v japonskih poslovnih hotelih z dobrimi ocenami gostov,
  • v Takayami za pokušino nočitev z zajtrkom v tradicionalni japonski namestitvi minšuku, spi se na futonih (kopalnica je tu za več sob skupaj),
  • vse vstopnine po programu: tempelj Kinkakuji (Zlati paviljon), vila Okochi Sanso, muzej Hida no Sato, grad Matsumoto, Hirayu onsen,
  • kakovostno slovensko vodenje, lokalno vodenje v gradu Matsumoto in na avtobusnem izletu v Kamikochi,
  • organizacijo potovanja in DDV.

   

  Nujna doplačila (*menjalni tečaj december 2017: 1 € = 134 ¥):

  • mestni promet v Tokiu, Kjotu in Hirošimi (se plačuje sproti, od 160 ¥ do 350 ¥ na vožnjo, dnevna karta stane okrog 600 ¥), 
  • prehrana, razen zajtrkov, ki so vključeni (več o prehrani v nadaljevanju).

   

  Možna doplačila:

  • morebitne vstopnine in ogledi v prostem času,
  • enoposteljna soba 250 €,
  • celodnevni izlet iz Tokia: Hakone in gora Fudži 14.000 ¥ (pribl. 120 €/os.),
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris 18,75 € (osnovno kritje do 25.000 €), ob zanimanju vsaj 7 oseb velja skupinska cena 11,72 €,
  • zavarovanje rizika odpovedi 4,3 % cene potovanja (sklepa se lahko le ob prijavi).

   

  Velikost skupine? Skupina bo majhna, predvidenih je od 12 do 20 oseb.

  Kje menjati, pri nas ali na Japonskem? Nakup japonskih jenov (¥) priporočamo v Sloveniji. Menjava gotovine je seveda možna tudi na Japonskem, vendar je tam menjalni tečaj večinoma manj ugoden. Priporočamo, da imate s saboj dovolj gotovine, saj kreditnih kartic ne sprejemajo povsod.

  Je mogoče plačevanje s karticami? Plačevanje s kreditnimni karticami je ponekod mogoče, drugod pa ne, zato priporočamo dovolj gotovine.

  Dvigovanje gotovine na številnih japonskih bankomatih s karticami Maestro, ki so bile izdane izven azijsko-pacifiške regije, Kanade in Nizozemske, ta čas ni mogoče. Če bi prišlo do spremembe, vas obvestimo. Prav tako večina bankomatov ne sprejema kreditnih kartic (Mastercard, Visa), ki niso bile izdane na Japonskem. Nekatere tuje kreditne kartice sprejemajo le bankomati na pošti in v trgovinah 7-Eleven (provizija za dvig gotovine).

  Kako je z napitninami? Napitnine na Japonskem niso v navadi. Če bi vseeno želeli nekomu plačati napitnino za dobro opravljeno delo, je zelo pomembno, da denar osebi vedno izročite v kuverti.

  Prehrana? Preprosti zajtrki so povsod vključeni v ceno namestitve.

  Kosila in večerje: Najrazličnejša okusna hrana je najugodnejša na tržnicah in stojnicah (povsod je izjemno čisto), zelo razširjene manjše restavracije ponujajo obroke po cenah od 3,5 do 10 € (od 500 ¥ do 1500 ¥). Pogoste jedi so rezanci v juhi z zelenjavo/mesom, riž z zelenjavo/piščancem/morskimi sadeži/koščki govedine, okusne juhe ... Pekoče začimbe niso v navadi, izjema je hren wasabi. V navadi je pitje čajev. Priporočamo, da pokusite čim več japonskih jedi. Japonsko si številni obiskovalci zapomnijo tudi po odlični, vedno sveže pripravljeni in zelo raznoliki prehrani. 

  Njihovi jedilniki so pogosto sestavljeni iz juhe z rezanci in številnimi dodatki, iz riža, morske hrane in seveda sušija, ki je na Japonskem priljubljena jed. Trgovinic s prigrizki je nešteto. Priljubljeni so npr. paketki s hrano »bento boxes«, ki so zelo lepo pakirani v zabojčkih in zaviti v ovijalni papir. Japonska hrana je tudi na seznamu svetovne dediščine v okviru organizacije Unesco. Na Japonskem lahko pokusite tudi nekatere specialitete, npr. odlično govedino "kobe beef", cene za te jedi so višje od zgoraj napisanega. Več o posebnostih japonske hrane si preberite na našem BLOGU.

  Lahko hrano vzamem tudi s seboj? Na Japonsko žal ni dovoljeno vnašati hrane.

  Kako bomo potovali po deželi? Japonsko bomo prevozili večinoma z vlaki. Vlaki na Japonskem so zelo čisti, in udobni, z njimi je prijetno potovati. Vozijo izjemno natančno po voznem redu, ko obrne kazalec minuto, vlak spelje. Kljub temu, da je na vlakih dovoljeno jesti in piti, so vlaki vedno brezhibno čisti, saj so Japonci navajeni, da za seboj pospravijo in odnesejo smeti. Na vseh vlakih so stranišča, ki so prav tako zelo čista. Japonci se na vlaku nikoli glasno ne pogovarjajo po telefonu ali med seboj. Večina med vožnjo bere knjige ali brska po internetu. Po mestih bomo uporabili tudi mestni promet: podzemno železnico ali mestni avtobus. Po mestih, templjih in tržnicah se hodi peš.

  Prtljaga? Priporočamo ne pretežak kovček ali potovalko na kolesih (potovanje po Japonski poteka z vlaki) ter manjši nahrbtnik za mesta in za hojo po pešpoteh.

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? Namestitve smo skrbno izbrali, so na centralnih lokacijah zelo blizu postaj in imajo lepe ocene gostov. Sobe v japonskih hotelih so večinoma manjše, kot je to v navadi pri nas, a so opremljene z vsem potrebnim in zelo čiste. Posteljnina, brisače, sušilec za lase, gel za tuširanje in šampon so vključeni. 

  Avtentično: V Takayami bomo spoznali spanje v minshuku, tradicionalni japonski namestitvi. Kopalnica bo tu za več sob skupaj.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če bi želeli deliti sobo s še enim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi želeli deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Kakšne bodo temperature na Japonskem? Kako se obleči? Konec oktobra in začetek novembra je zelo prijeten čas za potovanje po Japonski, še vedno bo toplo, ne bo pa več vroče in soparno kot poleti. Ponavadi je v tem obdobju stabilno pretežno jasno vreme, lahko je tudi spremenljivo. Pričakujemo temperature okrog 20 stopinj C, v Takayami in Kamikochi-ju (Japonske Alpe) pa nekoliko nižje, predvsem ponoči se tukaj lahko spustijo pod 10 stopinj C. Priporočamo večplastna oblačila, tudi toplo jopico (npr. flis) in vetrovko.

  Se na potovanju veliko hodi peš? Hoja, pa čeprav ne preveč zahtevna, je sestavni del tega potovanja. Peš si bomo ogledovali mesta, templje in parke, hodili bomo tudi po stopnicah (npr. podzemna železnica)... Dodatno smo v program vključili posamezne krajše in nezahtevni pešpoti (dolžine so navedene v programu potovanja), tudi tu bo nekaj stopnic. Nekatere razdalje lahko premostite tudi s taksiji (ob dogovoru z vodnikom). Za sproščeno udeležbo na potovanju je zato potrebna običajna telesna kondicija. Priporočamo udobne čevlje, planinskih čevljev pa ne boste potrebovali. 

  Kaj pomeni onsen? Japonska je dežela geotermalnih pojavov, med njimi toplih vrelcev. Onsen je tradicionalno japonsko termalno kopališče. Preberite zanimiv blog o tem, kako se izogniti zadregi ob prvem kopanju v onsenu: KLIK

  Kako je z japonskim vizumom? Slovenski državljani vizuma za bivanje do 90 dni ne potrebujemo. Potni list mora veljati vsaj še 6 mesecev po prihodu na Japonsko.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na vaši banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik - plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in vam bomo z veseljem odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerem ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 700 EUR. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da znesek poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Japonska, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 31-3-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu – prijavnici.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi.