Jesenske počitnice v barvah japonskih javorjev

Japonska

01
Nov
2019
21
Oct
2019
12 dni
Hoteli in ryokan, zajtrki
Vlak in avtobus
2590 EUR
EUR

2350

Ob prijavi do
30. 6. 2019

Kratek opis

Dežela vzhajajočega sonca naredi vtis na obiskovalce z odlično organiziranostjo, razvito tehnologijo in predvsem z izjemno prijaznimi in spoštljivimi ljudmi. Kot ravnotežje urbanemu vrvežu boste v negovanih parkih in bambusovih gozdičkih lahko začutili mir, ob namakanju v vročih vrelcih pa na prijeten način spoznavali starodavno japonsko kulturo. Japonska hrana je zaradi svoje izvirnosti uvrščena na seznam UNESCO. Že veste, kako se pravilno je suši? V programu so kontrasti: moderna čudesa Tokia in urejen vrvež velikih mest, nedaleč stran pa mogočne Japonske Alpe, tradicionalne lesene hišice, pokrite z mahom, in sprehod po slikoviti planoti Kamikochi. Potovali bomo tudi z udobnim hitrim vlakom šinkansen, ki doseže hitrost do 320 km/uro, v mestih pa s podzemno železnico in avtobusom. Starodavna kultura se vas bo dotaknila v številnih templjih, v programu so ogled gradu ponosnih samurajev v Matsumotu, mesto miru Hirošima in prijeten otok Miyajima. Potovanje traja 12 dni v času okrog jesenskih počitnic, odhod pa bo kar z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.

Program potovanja

1. dan
21
Oct
2019
Let na Japonsko

Popoldne se zberemo na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in z eno najudobnejših letalskih družb Turkish Airlines poletimo proti Japonski (z enim krajšim postankom). Zaradi leta proti soncu bo ta dan krajši. Pristanek v Tokiu v večernih urah naslednji dan.

2. dan
22
Oct
2019
Večerni prihod v Tokio
Nočitev v Tokiu

Po pristanku v Tokiu se namestimo v prijetnem hotelu v predelu Asakusa.

3. dan
23
Oct
2019
Tokio: Harajuku, Shibuya in Hachiko
Nočitev v Tokiu

Zjutraj se odpravimo raziskovat urejen vrvež japonske metropole. Sprehodimo se po pisani nakupovalni ulici Takeshita in četrti Harajuku. V četrti Shibuya obiščemo kip zvestega psa Hachika, ki je svojega gospodarja na postaji čakal vsak dan do svoje smrti, in prečkamo križišče po najbolj prometnem prehodu za pešce na svetu. Povzpnemo se na stolpnico Tokyo Metropolitan, ki s ploščadi v 50. nadstropju z 202 m višine ponuja širen (in brezplačen) razgled na velemesto.

4. dan
24
Oct
2019
Gora Fuji, Hakone in jezero Ashi
Nočitev v Kjotu

Zgodaj zjutraj zapustimo Tokio in se s hitrim vlakom odpeljemo do kraja Hakone, ki leži pod mogočno goro Fuji. Nadaljujemo z edino gorsko železnico na Japonskem do kraja Gora, od koder se z razgledno vzpenjačo spustimo do jezera Ashi. Če bomo imeli srečo z vremenom, nas bo spremljal čudovit pogled na goro Fuji. Z ladjico odplujemo na drugo stran jezera. Prosto za kosilo, nato pa nadaljujemo pot s hitrim vlakom šinkansen do Kjota, kamor prispemo v večernih urah.

5. dan
25
Oct
2019
Kjoto: svetišče Fushimi Inari, tržnica Nishiki in Gion
Nočitev v Kjotu

Odpravili se bomo do enega najlepših in najstarejših svetišč v Kjotu – Fushimi Inari, ki je posvečen Inari – bogu riža, sakeja in blaginje. Sprehodili se bomo po tunelu oranžnih torijev in se povzpeli na mistično goro do lepega razgleda na Kjoto (približno ura hoje skupaj). Kosilo si bomo izbrali na živahni tržnici Nishiki z lokalnimi specialitetami, tu bo tudi nekaj prostega časa za nakupovanje.

Pozno popoldne se sprehodimo po četrti gejš, imenovani Gion. Tu bo možnost ogleda predstave gejš, ki vključuje čajno ceremonijo, ples gejš, gledališko in lutkovno predstavo ter izdelavo ikebane. Informativne prijave bomo zbrali na sestanku okrog mesec pred potovanjem, takrat bo znana tudi točna cena (okrog 25 €/os.).

6. dan
26
Oct
2019
Celodnevni izlet: plavajoči tempelj v Miyajimi in Hirošima
Nočitev v Kjotu

Zgodaj zjutraj zapustimo Kjoto in se s hitrim vlakom odpeljemo proti zahodu do Hirošime ter z lokalnim vlakom še malo naprej do manjšega trajekta, ki nas popelje na otok Miyajima. Že od daleč bomo zagledali "plavajoč" tori oz. vrata templja Itsukushima-jinja, ki veljajo za enega najpomembnejših simbolov Japonske. Sprehodili se bomo po zelenem otoku, družbo nam bodo delali prijazni jelenčki.

Popoldne obiščemo Hirošimo, mesto z žalostno preteklostjo, ki je vstalo iz pepela in se razvilo v lepo moderno mesto. S tramvajem se zapeljemo do spomenika Atomic Bomb Dome, zgradbe, nad katero je 6. avgusta 1945 razneslo atomsko bombo. Od tod se sprehodimo do parka Peace Memorial Park, kjer boste po želji lahko obiskali še muzej Peace Memorial in spominsko dvorano.

Večerna vožnja v Kjoto in nočitev.

7. dan
27
Oct
2019
Kjoto: bambusov gozdiček in Zlati paviljon (Kinkakuji)
Nočitev v Kjotu

Čudoviti Kjoto: Po zajtrku se z mestnim vlakom odpeljemo v predel Arashiyama, kjer se sprehodimo po slikovitem bambusovem gozdu in mimo več templjev (v Kjotu je okrog 1000 templjev). Ustavili se bomo v vili Okochi Sanso s čudovitimi vrtovi in razgledom na mesto ter si po želji privoščili pecivo in čaj. Nato prosto za kosilo in nakupe (številne prijetne trgovinice z lokalnimi izdelki).

Popoldne obiščemo enega najlepših templjev na svetu – Kinkakuji (Zlati paviljon). Nočitev v Kjotu.

8. dan
28
Oct
2019
Takayama in muzej na prostem Hida no Sato
Nočitev v Takayami

Po zajtrku se odpeljemo proti Japonskim Alpam v urejeno in simpatično mestece Takayama. Tukaj obiščemo lepo urejen muzej na prostem Hida no Sato s tradicionalnimi z mahom poraščenimi hišicami. Nato se sprehodimo še po starem delu mesta Sanmachi-suji, ki je ohranil videz izpred stoletij.

9. dan
29
Oct
2019
Izlet med gore v Kamikochi in japonsko kopališče – onsen
Nočitev v Matsumotu

Celodnevni izlet v Kamikochi, na zeleno planoto v severnem delu Japonskih Alp s čudovitimi razgledi na visoke gore, kjer bomo uživali v neokrnjeni naravi daleč od mestnega vrveža. Kamikochi leži na nadmorski višini 1500 m v dolini reke Azusa, med vršaci Nishihotakadake (2909 m), Okuhotakadake (3190 m), Maehotakadake (3090 m) in še vedno delujočim vulkanom Yakedake (2455 m).

Sprehodili se bomo ob jezeru Taisho (lahka pot, 2 uri peš) do mostu Kappa. V neokrnjeni naravi bomo morda od daleč videli tudi kakšno opico. V Hirayu Onsen se sprostimo v tradicionalnih japonskih toplih vrelcih, nato nadaljujemo vožnjo po gorski cesti v Matsumoto. Nočitev v tradicionalni namestitvi, imenovani ryokan.

10. dan
30
Oct
2019
Grad samurajev v Matsumotu
Nočitev v Tokiu

Sprehod po prijetnem mestu do gradu, ki je eden najstarejših še ohranjenih lesenih gradov na Japonskem. Peš po ulici Nawate, kjer je živahna tržnica s spominki in hrano. Popoldne zapustimo Matsumoto in se odpeljemo v Tokio. Namestitev v prijetnem hotelu v predelu Asakusa.

11. dan
31
Oct
2019
Tokio: Asakusa s templjem Sensoji, elektronska Akihabara

Ogledamo si predel Asakusa s čudovitim budističnim templjem Sensoji. Spoznamo četrt Akihabara, ki je znana po številnih trgovinah z elektroniko in japonskimi "game centri". Zanimivost te četrti so tudi kavarne, kjer strežejo japonski anime liki, in manga kavarne, kjer lahko gostje berejo japonske stripe in gledajo DVD-je.

Okrog 17. ure se bomo odpravili na letališče in v poznih večernih urah poleteli proti domu.

12. dan
01
Nov
2019
Prihod domov

Pristanek v Ljubljani v dopoldanskih urah.

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • povratni let iz Ljubljane z vsemi taksami,
  • letališke transferje na Japonskem,
  • vse prevoze po Japonski z udobnimi vlaki, med njimi tudi s hitrim vlakom šinkansen,
  • trajekt na otok Miyajima, ladjico po jezeru Ashi, gorsko železnico, avtobus in vzpenjačo v kraju Hakone,
  • prevoz prtljage iz hotela v Tokiu v hotel v Kjotu,
  • namestitve z zajtrki v dvoposteljnih sobah v japonskih poslovnih hotelih z dobrimi ocenami gostov,
  • v Matsumotu nočitev z zajtrkom v tradicionalni japonski namestitvi ryokan, ki ima svoj onsen,
  • vse vstopnine po programu: tempelj Kinkakuji (Zlati paviljon), vila Okochi Sanso, muzej Hida no Sato, grad Matsumoto, Hirayu onsen,
  • kakovostno slovensko vodenje, lokalno vodenje v gradu Matsumoto in na avtobusnem izletu v Kamikochi,
  • organizacijo potovanja in DDV.

   

  Nujna doplačila (*menjalni tečaj januar 2019: 1 € = 125 ¥):

  • mestni promet v Tokiu, Kjotu in Hirošimi (plačuje se sproti, od 160 ¥ do 350 ¥ na vožnjo, dnevna karta stane okrog 600 ¥), 
  • prehrana, razen zajtrkov, ki so vključeni (več o prehrani v nadaljevanju).

   

  Možna doplačila:

  • morebitne vstopnine in ogledi v prostem času,
  • enoposteljna soba 290 €,
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris 18,75 € (osnovno kritje do 25.000 €), ob zavarovanju vsaj 7 oseb velja skupinska cena 11,72 €,
  • zavarovanje rizika odpovedi 4,3 % cene potovanja (sklepa se lahko le ob prijavi).

   

  Velikost skupine? Skupina bo majhna, 1020 oseb.

  Kje menjati, pri nas ali na Japonskem? Nakup japonskih jenov (¥) priporočamo v Sloveniji. Menjava gotovine je seveda možna tudi na Japonskem, vendar je tam menjalni tečaj večinoma manj ugoden. Priporočamo, da imate s saboj dovolj gotovine, saj kreditnih kartic ne sprejemajo povsod.

  Je mogoče plačevanje s karticami? Plačevanje s kreditnimni karticami je ponekod mogoče, marsikje pa ne. Priporočamo, da prinesete dovolj japonskih jenov že od doma.

  Opozorilo: Dvigovanje gotovine na številnih japonskih bankomatih s karticami Maestro, ki so bile izdane izven azijsko-pacifiške regije, Kanade in Nizozemske, ta čas ni mogoče. Če bi prišlo do spremembe, vas obvestimo. Prav tako večina bankomatov ne sprejema niti kreditnih kartic (Mastercard, Visa), ki niso bile izdane na Japonskem. Nekatere tuje kreditne kartice sprejemajo le bankomati na pošti in v trgovinah 7-Eleven (pozor, znatna provizija za dvig gotovine s kreditno kartico).

  Kako je z napitninami? Napitnine na Japonskem niso v navadi. Če bi vseeno želeli nekomu plačati napitnino za dobro opravljeno delo, je zelo pomembno, da denar osebi vedno izročite v kuverti.

  Prehrana? Preprosti zajtrki so povsod vključeni v ceno namestitve.

  Kosila in večerje: Najrazličnejša okusna hrana je najugodnejša na tržnicah in stojnicah (povsod je izjemno čisto), zelo razširjene manjše restavracije ponujajo obroke po cenah od 3,5 do 10 € (od 500 ¥ do 1500 ¥). Pogoste jedi so rezanci v juhi z zelenjavo/mesom, riž z zelenjavo/piščancem/morskimi sadeži/koščki govedine, okusne juhe ... Pekoče začimbe niso v navadi, izjema je hren wasabi. V navadi je pitje čajev. Priporočamo, da pokusite čim več japonskih jedi. Japonsko si številni obiskovalci zapomnijo tudi po odlični, vedno sveže pripravljeni in zelo raznoliki prehrani. 

  Njihovi jedilniki so pogosto sestavljeni iz juhe z rezanci in številnimi dodatki, iz riža, morske hrane in seveda sušija, ki je na Japonskem priljubljena jed. Trgovinic s prigrizki je nešteto. Priljubljeni so npr. paketki s hrano »bento boxes«, ki so zelo lepo pakirani v zabojčkih in zaviti v ovijalni papir. Japonska hrana je tudi na seznamu svetovne dediščine v okviru organizacije UNESCO. Na Japonskem lahko pokusite tudi nekatere specialitete, npr. odlično govedino kobe beef, cene za takšne specialitete so višje od zgoraj napisanega. Več o posebnostih japonske hrane lahko preberete na našem BLOGU.

  Lahko hrano vzamem tudi s seboj? Na Japonsko žal ni dovoljeno vnašati hrane.

  Kako bomo potovali po deželi? Japonsko bomo prevozili večinoma z vlaki. Vlaki na Japonskem so zelo udobni, z njimi je prijetno potovati. Vozijo izjemno natančno po voznem redu, ko obrne kazalec minuto, vlak spelje. Kljub temu, da je na vlakih dovoljeno jesti in piti, so vlaki vedno brezhibno čisti, saj so Japonci navajeni, da za seboj pospravijo in odnesejo smeti. Na vseh vlakih so stranišča, ki so prav tako zelo čista. Japonci se na vlaku nikoli glasno ne pogovarjajo po telefonu ali med seboj. Večina med vožnjo bere knjige ali brska po internetu. Uporabili bomo tudi mestni promet: podzemno železnico ali mestni avtobus. Po mestih, templjih in tržnicah pa se hodi peš.

  Prtljaga? Priporočamo ne pretežak kovček ali potovalko na kolesih (potovanje po Japonski poteka z vlaki) ter manjši nahrbtnik za mesta in za hojo po pešpoteh.

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? Namestitve smo skrbno izbrali, so na osrednjih lokacijah zelo blizu postaj in imajo lepe ocene gostov. Sobe v japonskih hotelih so večinoma manjše, kot je to v navadi pri nas, a so opremljene z vsem potrebnim in zelo čiste. Posteljnina, brisače, sušilnik za lase, gel za prhanje in šampon so v sobah. 

  Avtentično: V Matsumotu bomo spoznali spanje v ryokanu, tradicionalni japonski namestitvi. Ryokan nudi še eno japonsko posebnost – kopališče, imenovano onsen.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če ste pripravljeni deliti sobo s sopotnikom/sopotnico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi želeli deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne bi našel, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Kakšne bodo temperature na Japonskem? Kako se obleči? Konec oktobra in začetek novembra je zelo prijeten čas za potovanje po Japonski, še vedno bo toplo, ne bo pa več vroče in soparno kot poleti. Navadno je v tem obdobju stabilno pretežno jasno vreme, lahko je tudi spremenljivo. Pričakujemo temperature okrog 20 °C, v Takayami in Kamikochiju (Japonske Alpe) pa nekoliko nižje, predvsem ponoči se tukaj lahko spustijo pod 10 °C. Priporočamo večplastna oblačila, tudi toplo jopico (npr. flis) in vetrovko.

  Se na potovanju veliko hodi peš? Hoja, pa čeprav ne preveč zahtevna, je sestavni del tega potovanja. Peš si bomo ogledovali mesta, templje in parke, hodili bomo tudi po stopnicah (npr. podzemna železnica) ... Dodatno smo v program vključili posamezne krajše in nezahtevni pešpoti (dolžine so navedene v programu potovanja), tudi tu bo nekaj stopnic. Nekatere razdalje lahko ob dogovoru z vodnikom po želji premostite tudi s taksiji. Za sproščeno udeležbo na potovanju je zato potrebna običajna telesna kondicija. Prav bodo prišli udobni čevlji, planinskih čevljev pa ne boste potrebovali. 

  Kaj pomeni onsen? Japonska je dežela geotermalnih pojavov, med njimi toplih vrelcev. Onsen je tradicionalno japonsko termalno kopališče. Preberite zanimiv blog o tem, kako se izogniti zadregi ob prvem kopanju v onsenu: KLIK

  Kako je z japonskim vizumom? Slovenski državljani vizuma za bivanje do 90 dni ne potrebujemo. Potni list mora veljati vsaj še 6 mesecev po prihodu na Japonsko.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in vam bomo z veseljem odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerem ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 700 EUR. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da znesek poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen: Japonska, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 31-3-2019), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu – prijavnici.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi.