Preplet osupljive narave in čudovitih kulturnih spomenikov (UNESCO)

Južna Koreja in otok Jeju-do

02
Oct
2018
21
Sep
2018
12 dni
Hoteli in moteli ***, zajtrki
Letalo, avtobus
2590 EUR
EUR

2350

Ob prijavi do
31. 5. 2018

Kratek opis

Korejci so zelo ponosni na svojo naravno in kulturno dediščino, zlasti radi obiskujejo gore. Nenavadno "deželo jutranjega miru" in številnih lepot bomo spoznavali skupaj z lokalnim in slovenskim vodnikom. Skoraj vsak dan bomo občudovali tudi Unescovo dediščino. Prestolnica Seul je urejeno velemesto, ki se med drugim ponaša z odlično in raznoliko hrano. Pokušanje novih okusov bo razvajalo naše brbončice ... Nedaleč proč obiščemo mejo s Severno Korejo. V najlepšem nacionalnem parku Seoraksan se po želji povzpnemo na značilen granitni vrh Ulsanbawi. Obiskali bomo mesto Gyeongju – "muzej brez zidov" s številnimi templji, risbami na skalah, ruševinami starodavnih palač in kipi Bude. Poleteli bomo tudi daleč na jug na zelen otok Jeju-do, kjer življenje teče počasneje.

Program potovanja

1. dan
21
Sep
2018
Let na korejski polotok

Zbor na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Let z eno najudobnejših letalskih družb na svetu v Seul s postankom na enem od večjih letališč. Pristanek v Južni Koreji naslednji dan sredi dneva.

2. dan
22
Sep
2018
Popoldansko raziskovanje Seula
Nočitev: Seul

Sredi dneva pristanek v Seulu, prevoz do namestitve. Seul je glavno in hkrati največje mesto Južne Koreje s skoraj 12 milijoni prebivalcev ter eno opaznejših finančnih in kulturnih središč Vzhodne Azije. Mesto je zanimiva mešanica starodavnih tradicij in vrhunske digitalne tehnologije, zmes tradicionalne in moderne arhitekture, neštetih prodajaln s hrano, manjših lokalov in živahnega nočnega življenja.

Popoldne se odpravimo raziskovat mesto. Obiščemo največjo tržnico v Koreji – Namdaemun, kjer si privoščimo pozno kosilo in začutimo utrip mesta ob spoznavanju korejskih okusov. Za večerni razgled na mesto se povzpnemo na stolp N Seoul v parku Namsan. Na nabrežju reke Cheonggyecheon si ogledamo večerni šov z laserji.

3. dan
23
Sep
2018
Seul – najmogočnejša palača in tradicionalne hišice "hanok"
Nočitev: Seul

Dan začnemo z obiskom palače Gyeongbokgung, ki velja za največjo in najmogočnejšo palačo v Seulu. Postanek za kosilo v predelu Insadong. Sprehod po pisanih ulicah Bukchon Hanok Village, kjer stojijo tradicionalne korejske hišice »hanok«.

Prost večer, možnost ogleda neme komedije Nanta (KLIK), vstopnice stanejo od 35 € (prijave bomo zbrali na sestanku mesec pred odhodom).

4. dan
24
Sep
2018
Seul – tempelj Jongmyo (UNESCO), tržnica Gwangjang in mogočno mestno obzidje
Nočitev: Seul

Dopoldne si ogledamo tempelj Jongmyo (UNESCO), nekoč glavni tempelj kraljev dinastije Joseon. V času kosila se odpravimo na tržnico Gwangjang, kjer boste lahko izbirali med številnimi tradicionalnimi korejskimi specialitetami, kot so tteokbokki (nekakšni riževi njoki v pikantni čili omaki), kimbap (riževi zvitki) in mandu (cmoki). Obiščemo zelo moderno zgradbo Dongdaemun Design Plaza, delo svetovno znane arhitektke Zahe Hadid. Skozi mogočen vhod Heunginjimun Gate vstopimo na mestno obzidje Seula in se sprehodimo do parka Naksan, ki nudi lep razgled na mesto.

5. dan
25
Sep
2018
Meja s Severno Korejo in otoček Nami
Nočitev: Sokcho

Izlet iz Seula na sever do ene najbolj zastraženih državnih meja – meje med Severno in Južno Korejo. V 250 km dolgem in približno 5 km širokem varovanem območju DMZ (demilitarizirana cona) ne živi več nihče, le kmetje smejo tu gojiti riž. Obiščemo Imjingak Park, posvečen korejski vojni, in most svobode. Nato obiščemo enega izmed predorov, ki so ga izkopali severni sosedje, da bi lahko presenetili z napadom. V observatoriju Dora bomo lahko pokukali v Severno Korejo z daljnogledom.

Popoldne nadaljevanje poti proti vzhodu. Postanek na otočku Nami ob jezu Cheongpyeong. Nočitev v kraju Sokcho v bližini nacionalnega parka Seoraksan.

6. dan
26
Sep
2018
Slikovit nacionalni park Seoraksan
Nočitev: Donghae

Dan bomo namenili obisku enega najlepših nacionalnih parkov korejskega polotoka – Seoraksan National Park. Skalni bloki zanimivih oblik, bujni gozdovi, bogat živalski in rastlinski svet, vroči vrelci in starodavni templji so razlog, da je nacionalni park na seznamu UNESCA.

Za lep razgled se z gondolo povzpnemo do utrdbe Gwongeunseong (6 min vožnje z gondolo in 20 minut hoje). Obiščemo starodavne templje Sinheung-sa iz leta 652 z velikim kipom Bude. Možnost vzpona na granitni vrh Ulsanbawi (skupaj 4 h hoje, srednje zahtevna pot, številne stopnice), ki ob lepem vremenu ponuja neverjeten razgled. Če morda komu ni do daljše hoje, se lahko sprehodi po krajših in položnejših poteh npr. do slapov Yukdam Pokpo in Biryong Pokpo (skupaj ura in pol hoje) ali do zanimive skale Heundeulbawi Rock (skupaj ura in pol hoje).

Popoldne zapustimo nacionalni park in nadaljujemo vožnjo proti jugu. V Jeongdongjinu obiščemo Unification Park, kjer hranijo 35 m dolgo severnokorejsko vohunsko podmornico, zajeto leta 1996. Nočitev v kraju Donghae.

7. dan
27
Sep
2018
Park falusov in jezero Anapji
Nočitev: Gyeongju

Dopoldne obiščemo ribiško vasico Sinnam, kjer si ogledamo prav posebno zanimivost – park z več kot 50 kamnitimi falusi. Prosto za kosilo. Sledi vožnja v Gyeongju, kjer se sprehodimo ob okrasnem jezercu Anapji ob palači Donggung.

8. dan
28
Sep
2018
Grobnice Daereungwon, čudovita templja (UNESCO) in tovarna Hyundai
Nočitev: Ulsan

Čudovita provinca Gyeongsangbuk-do skriva nekaj najstarejših zakladov Južne Koreje. Mesto Gyeongju domačini imenujejo kar »muzej brez zidov«, saj je v mestu več grobnic, templjev, risb na skalah, ruševin starodavnih palač in kipov Bude kot kjerkoli v Koreji. Dopoldne si ogledamo zanimive grobnice Daereungwon in obiščemo najlepšega izmed templjev – Bulguk-sa, ki spada pod svetovno dediščino UNESCA in predstavlja vrhunec arhitekture iz obdobja kraljevine Silla (57 pr. n. št.–935 n. št.). V bližini obiščemo tempelj Seokguram (UNESCO), vklesan v granit.

Popoldne je v kraju Ulsan predviden obisk tovarne Hyundai, kjer proizvedejo največ avtomobilov dnevno na svetu (*ob razpisu potovanja še čakamo na potrditev rezervacije ogleda tovarne. Pridržujemo si pravico ureditve nadomestnega ogleda).

9. dan
29
Sep
2018
Pristaniško mesto Busan in najbolj znana korejska plaža
Nočitev: Busan

Na poti v Busan se ustavimo pri čudovitem budističnem templju Haedong Yonggung Temple, ki leži nad skalnato morsko obalo. Obiščemo najbolj znano plažo v Koreji – Haeundae in si ob toplem vremenu privoščimo skok v morje (ali vsaj namočimo noge).

Živahno pristaniško mesto Busan je znano po sproščujočih vročih vrelcih in okusni morski hrani. Prost popoldan za oddih v enem izmed kopališč ali samostojno raziskovanje mesta. Priporočamo obisk ribje tržnice Jagalchi in po želji pokušino »hoe« (surove ribe).

10. dan
30
Sep
2018
Izlet na otok Jeju-do, nacionalni park Hallasan
Nočitev: Seogwipo

Zgodaj zjutraj poletimo na otok Jeju-do, ki ga krasijo peščene plaže, slapovi, bujna vegetacija in zanimiva vulkanska pokrajina z najvišjim vrhom Južne Koreje – Hallasan (1950 m n. v.). Simbol otoka so kamniti kipci Dol Hareubang (slov. dedek), ki so razpršeni po otoku.

Obisk otoka je tudi zanimiva kulinarična izkušnja, saj je tu mogoče pokusiti jedi, ki jih ne najdemo nikjer drugje v Koreji. Priporočamo okusne ribe »okdomgui«, posušene in nato popečene na žaru, ali »heukdwaeji«, odlično svinjino črnega prašiča.

Obiščemo nacionalni park Hallasan (UNESCO) in se sprehodimo po krajši pešpoti (1 ura).

V bližini mesta Seogwipo obiščemo čudovit slap Cheonjiyeon, ki naj bi padal kar iz nebes, in slikovite klife Jusangjeolli z zanimivimi šesterokotnimi kamni vulkanskega izvora.

11. dan
01
Oct
2018
Razgled z vulkana, Seongeup folk village in najdaljši lavin predor

Po zajtrku se povzpnemo na vulkan Seongsan Ilchulbong za lep razgled (UNESCO, 20 min hoje v eno smer). Obiščemo Seongeup Folk Village in spoznamo življenje otočanov v preteklosti. Sprehodimo se po najdaljšem lavinem predoru na svetu Manjanggul (UNESCO). 

Sledita vožnja na letališče in let v Seul. Pristanek na letališču Gimpo in vožnja z letališkim vlakom (35 min) do mednarodnega letališča Incheon, od koder malo pred polnočjo poletimo proti domu.

12. dan
02
Oct
2018
Prihod domov

Pristanek na letališču Jožeta Pučnika v jutranjih urah.

  Dodatne informacije

  Cena potovanja vključuje:

  • povratni let iz Ljubljane do Seula s taksami,
  • notranja leta Busan–otok Jeju-Do in otok Jeju-Do–Seul s taksami,
  • letališke transfere v Koreji in prevoze z minibusom po programu izven Seula,
  • namestitve z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih in motelih ***,
  • vstopnine po programu: palača Deoksugung, nebotičnik N Seoul Tower, palača Gyeongbokgung, tempelj Jongmyo (UNESCO), izlet v DMZ (Imjingak park, tunel in observatorij Dora), otok Nami in trajekt, tempelj Sinheungsa, nacionalni park Seoraksan in povratna vozovnica za gondolo, park Haesindang, tempelj Seokguram Grotto (UNESCO), tempelj Bulguksa (UNESCO), grobnice Daereungwon, Donggung palača in jezerce Anapji, tempelj Haedong Yonggungsa, lavin tunel Marjanggul,  Seongsan Ilchulbong (UNESCO), slap Cheonjiyeon, klifi Daepo Jusangjeolli, nacionalni park Hallasan,
  • kakovostno slovensko in lokalno vodenje (lokalno vodenje ves čas izven Seula),
  • organizacijo potovanja, prijavnino in DDV.

   

  Potrebna doplačila:

  • mestni promet v Seulu (se plačuje sproti, okrog 1 € na vožnjo),
  • prehrana z izjemo zajtrkov, ki so vključeni (več o prehrani v rubriki Dodatne informacije),
  • napitnine (lokalni vodnik in šofer).

   

  Možna doplačila:

  • enoposteljna soba 250 €,
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris –19 € (osnovno kritje do 25.000 €) ali dvojno kritje 28,69 € (kritje do 50.000 €), ob interesu vsaj 7 oseb velja skupinska cena – 11,80 € za osnovno kritje oz. 17,93 € za dvojno kritje,
  • zavarovanje rizika odpovedi 4,3 % cene potovanja – to zavarovanje je mogoče skleniti le ob prijavi,
  • morebitne vstopnine in ogledi v prostem času (cene nekaterih ogledov so zapisane v programu).

   

  Velikost skupine? Skupina bo manjša, predvidenih je od 12 do 20 oseb.

  *Če bi bila skupina morda še manjša, se potovanje vseeno izvede ob doplačilu 100 €/os. pri 9 do 11 osebah.

  Kje menjati, pri nas ali v Južni Koreji? V Sloveniji nakup južnokorejskih wonov ni mogoč. Priporočamo, da imate s seboj dovolj gotovine (€) za nakup lokalne valute v Koreji.

  Uradna valuta je južnokorejski won (W). Trenutni menjalni tečaj (februar 2018): 1330 W = 1 EUR.

  Dvigovanje gotovine na korejskih bankomatih je mogoče, vendar le na tistih z oznako »Global« ali logotipom vaše kreditne/bančne kartice. Ti bankomati so ponavadi pred bankami in poštami, na postajah podzemne železnice ali v trgovinah. Pozor, bankomati večinoma ne delujejo 24 h na dan, ampak imajo delovni čas od 9. do 22. ure. Prav tako je omejena tudi količina denarja, ki jo lahko dvignete (nekateri omogočajo dvige le do 300.000 W, drugi tudi do 700.000 W).

  Je mogoče plačevanje s kreditnimi karticami? Vse več hotelov, motelov, trgovin in restavracij sprejema tuje kreditne kartice, vendar je še vedno več tistih, ki jih ne sprejemajo (predvsem izven glavnega mesta). Gotovina je glavno plačilno sredstvo in glede na menjalni tečaj bodite pripravljeni na šopek gotovine :).

  Internet? Korejci so eni največjih uporabnikov interneta na svetu. Internet je za plačilo na voljo v internet sobah po vsej državi (1000–2000 W na uro), pogosto tudi v turističnoinformacijskih centrih, na poštah, v kavarnah in nekaterih hotelih in gostiščih. Wi-fi je v vseh naših namestitvah.

  Kako je z napitninami? Na poti nas bosta spremljala lokalni vodnik in šofer. Priporočena napitnina je 3–4 €/dan (priporoča lokalna agencija), vendar ni obvezna. Napitnine v restavracijah niso v navadi.

  Prehrana? Okusna hrana je v Koreji dostopna po zelo sprejemljivih cenah. Najugodnejša je seveda na tržnicah in stojnicah, zelo dostopna je v manjših lokalih, kjer obedujejo tudi številni domačini. Povsod je zelo čisto in urejeno.

  Korejska kuhinja temelji predvsem na rižu, zelenjavi, mesu (zlasti govejem) in tofuju. Uporabljajo veliko vmesnih jedi (bančan) – jedi med obroki. Najbolj znan je kimči. Od dišav uporabljajo sezamovo olje, fermentirano sojino pasto (doenjang), sojino omako, sol, ingver in rdečo čili pasto (gočujang), predvsem pa česen.

  Ko Korejci obedujejo, sedijo na blazinah ob nizkih mizah. Uporabljajo jedilne paličice in žlice z dolgimi ročaji. Tipičen obed je sestavljen iz riža, vroče juhe in manjše posode za vmesne jedi. Zraven postrežejo različne glavne jedi.

  Tradicionalna kislo-pekoča vmesna jed iz fermentirane zelenjave (prevladuje kitajsko zelje) in čilija je kimči.

  Kot glavni obrok so najpogostejše jedi bulgogi ali drobno narezana marinirana govedina, pečena na žaru. Galbi so marinirana goveja ali svinska rebra, pečena na žaru. Korejci pogosto uporabljajo namizni žar, na katerem si vsak gost speče svojo jed.

  Korejci niso vajeni zajtrka, kot ga poznamo mi. Njihov zajtrk je iz podobnih sestavin kot ostali obroki: kimči, riž, juha, lahko tudi rezanci in še marsikaj. Za zajtrk se lahko je skoraj karkoli. Zanimiv članek o korejskem zajtrku: KLIK

  Zajtrk je vključen v ceno potovanja.

  Lahko hrano vzamem tudi s seboj? V Korejo žal ni dovoljeno vnašati hrane.

  Kako bomo potovali po deželi? Južno Korejo bomo prevozili s 25-sedežnim avtobusom. Korejski avtobusi nimajo večjega prtljažnega prostora, zato bodo odvečni sedeži namenjeni prtljagi. Korejci vozijo po desni strani ceste tako kot mi. Avtobus bo vozil korejski šofer, ki najverjetneje ne bo znal angleško. Tudi zato bomo imeli na celotni poti izven Seula lokalnega vodnika.

  Prtljaga? Priporočamo kovček ali potovalko na kolesih ter manjši nahrbtnik za mesta in hojo po pešpoteh.

  Ura? Korejci so pred nami osem ur.

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? Hoteli in moteli so na osrednjih lokacijah. Ocenjeni so s tremi ***,  hotel na otoku Jeju s štirimi ****.

  Dvoposteljne sobe v korejskih hotelih so nekoliko manjše, kot smo vajeni pri nas, vendar vedno s svojimi kopalnicami. Posteljnina, brisače, gel za prhanje in šampon so povsod vključeni. 

  Njihov standard zvezdic ni povsem enak evropskemu. Izbrali smo s strani gostov lepo ocenjene in prijetne namestitve. Tudi naši gostje na prejšnjem potovanju po Južni Koreji so namestitve pohvalili.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če bi želeli deliti sobo s še enim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi želeli deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Kakšne bodo temperature? Kako se obleči? Zgodnja jesen je zelo prijeten čas za potovanje po korejskem polotoku, saj ni več tako vroče in soparno kot poleti. Ponavadi je v tem obdobju stabilno, pretežno jasno vreme, lahko pa je tudi spremenljivo. Predvidoma bodo dnevne temperature okrog 25 °C, ponoči nekoliko nižje.

  Priporočamo poletna oblačila, za obisk nacionalnega parka Seoraksan v hribih pa tudi toplo jopico (npr. flis) in vetrovko za primer spremenljivega vremena.

  Se na potovanju veliko hodi peš? V program smo vključili krajše in nezahtevne pešpoti, primerne za vsakogar. Priporočamo udobne čevlje. Trajanje hoje je napisano v programu po posameznih dnevih.

  Dokumenti? Potni list mora veljati vsaj še šest mesecev po prihodu v Južno Korejo. Vizuma slovenski državljani za bivanje krajše od 90 dni ne bomo potrebovali.

  Kako je z varnostjo, ali je potrebno biti na kaj posebej pozoren? Južna Koreja je zelo varna država, stopnja kriminala je nizka. V večjih mestih (Seul in Busan) vseeno ni odveč splošna previdnost pred žeparji. Dežela je sicer čista in urejena, ljudje pa prijazni.

  Je mogoče obiskati tudi Severno Korejo? Žal vstop v Severno Korejo iz Južne Koreje ni mogoč.

  Telefoni? Pametni telefoni v Južni Koreji delujejo. Za ceno telefoniranja domov se lahko pozanimate pri vašem operaterju. Če bi morda potrebovali korejsko SIM kartico, se jo lahko kupi že na letališču ali v Seulu. V praksi se za komunikacijo s Slovenijo uporabljajo predvsem aplikacije, ki delujejo preko wi-fi (viber, gmail...) ali pa občasno kakšno sms sporočilo.

  Ali je mogoče plačilo potovanja na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je ob plačilu na obroke po dogovoru lahko nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo v več enakih obrokih. Zadnji obrok naj bo ob plačilu s trajnikom poravnan najpozneje dva tedna pred odhodom. 

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Napišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstvatelefon, kjer ste dosegljivi, in kopijo potnega lista.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 700 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Koreja, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 20-2-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.