Starodavni templji, moderna mesta in tisočletna zgodovina

Južna Koreja

27
Oct
2020
17
Oct
2020
11 dni
Hoteli ***, zajtrki
Letalo, hitri vlak, minibus
2390 EUR
EUR

2190

Ob prijavi do
31. 8. 2020

Kratek opis

"Dežela jutranjega miru" nas bo očarala s prepletom tradicionalnega in modernega. Unescova dediščina, starodavni templji, palače in trdnjave nas bodo spremljali na vsakem koraku. Prav tako pa tudi visoka tehnologija in že skoraj futuristična arhitektura. Prestolnica Seul je urejeno velemesto, ki se med drugim ponaša z odlično in raznoliko hrano. Pokušanje novih okusov bo razvajalo naše brbončice ... Nedaleč proč obiščemo demilitarizirano cono, kjer pokukamo k severnim sosedom. S hitrim vlakom KTX se zapeljemo na drugo stran polotoka, kjer obiščemo Gyeongju, ki velja za kulturno srce dežele s številnimi templji, ruševinami starodavnih palač in kipi Bude. Ogledamo si tovarno Hyundai, kjer dnevno proizvedejo največ avtomobilov na svetu in potovanje zaključimo v živahnem pristaniškem mestu Busan, kjer med vsem drugim obiščemo tudi največjo ribjo tržnico v Koreji ...

Program potovanja

1. dan
17
Oct
2020
Let na korejski polotok

Zbor na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Let z eno najudobnejših letalskih družb na svetu v Seul s kratkim prestopanjem v Istanbulu. Pristanek v Južni Koreji naslednji dan v poznih popoldanskih urah.

2. dan
18
Oct
2020
Prihod v Seul
Nočitev: Seul

Ob 17.40 pristanek v Seulu in prevoz do namestitve. Seul je glavno in hkrati največje mesto Južne Koreje s skoraj 12 milijoni prebivalcev ter eno opaznejših finančnih in kulturnih središč Vzhodne Azije. Mesto je zanimiva mešanica starodavnih tradicij in sodobne digitalne tehnologije, zmes tradicionalne in moderne arhitekture, neštetih prodajaln s hrano, manjših lokalov in živahnega nočnega življenja. Prost večer in nočitev v Seulu.

3. dan
19
Oct
2020
Seul – najmogočnejša palača v prestolnici in tradicionalne hišice "hanok"
Nočitev: Seul

Ogledamo si ponos prestolnice, palačo Gyeongbokgung, ki velja za največjo in najmogočnejšo palačo v Seulu. Postanek za kosilo v zanimivem mestnem predelu Insadong. Sprehod po pisanih ulicah Bukchon Hanok Village, kjer stojijo tradicionalne korejske hišice »hanok«.

Prost večer, možnost ogleda korejske kulturmne posebnosti, neme komedije Nanta, vstopnice stanejo od 44.000 KRW (pribl. 35 €, prijave zberemo na sestanku mesec pred odhodom).

4. dan
20
Oct
2020
Seul – tempelj Jongmyo (UNESCO), tržnica Gwangjang in mogočno mestno obzidje
Nočitev: Seul

Dopoldne si ogledamo tempelj Jongmyo (UNESCO), nekoč glavni tempelj kraljev dinastije Joseon. V času kosila se odpravimo na tržnico Gwangjang, kjer boste lahko izbirali med številnimi tradicionalnimi korejskimi specialitetami, kot so tteokbokki (nekakšni riževi njoki v pikantni čili omaki), kimbap (riževi zvitki) in mandu (cmoki). Obiščemo zelo moderno zgradbo Dongdaemun Design Plaza, delo svetovno znane arhitektke Zahe Hadid. Skozi mogočen vhod Heunginjimun Gate vstopimo na mestno obzidje Seula in se sprehodimo do parka Naksan, od koder se odpira lep pogled na mesto.

5. dan
21
Oct
2020
Meja s Severno Korejo
Nočitev: Seul

Izlet iz Seula na sever do ene najbolj zastraženih državnih meja – meje med Severno in Južno Korejo. V 250 km dolgem in približno 5 km širokem varovanem območju DMZ (demilitarizirana cona) ne živi več nihče, le kmetje smejo tu gojiti riž. Obiščemo Imjingak Park, posvečen korejski vojni, in most svobode. Nato obiščemo enega izmed predorov, ki so ga izkopali severni sosedje, da bi lahko presenetili z napadom. V observatoriju Dora bomo lahko pokukali v Severno Korejo z daljnogledom, v skupnem varovanem območju JSA pa videli, kje potekajo pogajanja med Severno in Južno Korejo. Meja med državama poteka tu kar po sredini konferenčne sobe in konferenčne mize. Pozno popoldne se vrnemo v Seul.

Če ne boste zvečer preveč utrujeni, se lahko z našim vodnikom za odličen razgled na mesto povzpnete na stolp N Seoul v parku Namsan (vstopnina ni vključena, po želji) ali si na nabrežju reke Cheonggyecheon ogledate večerni šov laserjev.

6. dan
22
Oct
2020
Izlet v Suwon: korejska vasica in utrdba
Nočitev: Seul

Odpravili se bomo v 30 km oddaljeni Suwon. Najprej obiščemo Korean Folk Village. Zanimiva vasica predstavi tradicionalno korejsko kulturo in običaje. Kosilo si bomo privoščili na tradicionalni tržnici in preizkusili različne lokalne starodavne specialitete. Po kosilu obiščemo trdnjavo Hwaseong, ki je od leta 1997 pod okriljem Unescove svetovne kulturne dediščine. Gre za edino še ohranjeno trdnjavo z obzidjem v Južni Koreji. Pozno popoldne se vrnemo nazaj v prestolnico.

7. dan
23
Oct
2020
Hitri vlak KTX, dvatisočletna zgodovina in idilično jezerce
Nočitev: Gyeongju

Dopoldne zapustimo Seul in se s hitrim vlakom KTX odpeljemo v Gyeongju. V dobrih dveh urah bomo z vlakom prevozili skoraj 300 km.

Prevoz do hotela in prosto za kosilo.

Popoldne si ogledamo Narodni muzej Gyeongju, kjer hranijo številne zgodovinske in kulturne artefakte iz obdobja kraljevine Silla (57 pr. n. št. - 935). Obiščemo palačo Donggung in se sprehodimo ob okrasnem jezercu Anapji.

8. dan
24
Oct
2020
Grobnice Daereungwon in čudovita templja Bulguk-sa in Seokguram (oba UNESCO)
Nočitev: Gyeongju

Čudovita provinca Gyeongsangbuk-do skriva nekaj najstarejših zakladov Južne Koreje. Mesto Gyeongju domačini imenujejo kar »muzej brez zidov«, saj je v mestu več grobnic, templjev, risb na skalah, ruševin starodavnih palač in kipov Bude kot kjerkoli v Koreji. Dopoldne si ogledamo zanimive grobnice Daereungwon in obiščemo najlepšega izmed templjev – Bulguk-sa, ki spada pod svetovno dediščino UNESCA in predstavlja vrhunec arhitekture iz obdobja kraljevine Silla. V bližini obiščemo tempelj Seokguram (UNESCO), vklesan v granit.

9. dan
25
Oct
2020
Tovarna Hyundai, tempelj Haedong Yonggung in peščena plaža Haeundae
Nočitev: Busan

Po zajtrku zapustimo Gyeongju. V kraju Ulsan je predviden obisk tovarne Hyundai, kjer proizvedejo največ avtomobilov na svetu dnevno (*ob razpisu potovanja še čakamo na potrditev rezervacije ogleda tovarne (vstopnine ni)). Na poti v Busan se ustavimo pri čudovitem budističnem templju Haedong Yonggung Temple, ki leži nad skalnato morsko obalo. Obiščemo najbolj znano plažo v Koreji – Haeundae in si ob toplem vremenu privoščimo skok v morje (ali vsaj namočimo noge).

10. dan
26
Oct
2020
Pisano pristaniško mesto Busan

Obiščemo predel pisanih hišic Gamcheon Culture Village. Zgodovinsko bogat predel mesta na vzpetini je postal svetovno znan leta 2009, ko so ga umetniško poživili študentje, ki so ga želeli narediti prijetnejšega. Danes izgledajo hišice tako, kot da bi bile sestavljene iz Lego kock, barvite ulice polne galerij in kavarn pa so kot nalašč za uro ali dve raziskovanja. Obiščemo tržnico Gukje, kjer prodajajo vse mogoče in trg BIFF, ki velja za središče dogajanja v mestu. Z vlakom se zapeljemo po razglednem parku Taejongdae na robu mesta, za konec pa obiščemo še slavno ribjo tržnico Jagalchi in po želji poskusimo »hoe« (surove ribe).

Pozno popoldne se s hitrim vlakom KXT vrnemo v prestolnico. Razdaljo 420 km bomo prevozili v kratkih dveh urah in pol! Na glavni železniški postaji v Seulu prestopimo na letališki vlak Arex in v poznih večernih urah prispemo na letališče Incheon.

11. dan
27
Oct
2020
Let in prihod domov

Let domov s krajšim prestopanjem v Istanbulu. Pristanek na letališču Jožeta Pučnika v jutranjih urah.

  Dodatne informacije

  Cena potovanja vključuje:

  • povratni let iz Ljubljane do Seula s taksami,
  • letališke transfere v Koreji in prevoze z minibusom po programu izven Seula,
  • hitri vlak KTX na relacijah Seul–Gyeongju in Busan–Seul ter vlak AREX na relaciji Seul–Letališče Incheon,
  • namestitve z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih ***,
  • vstopnine po programu: palača Gyeongbokgung, tempelj Jongmyo (UNESCO), izlet v DMZ (Imjingak park, tunel in observatorij Dora), Korean Folk Village, trdnjava Hwaseong (UNESCO), Nacionalni muzej Gyeongju, tempelj Seokguram Grotto (UNESCO), tempelj Bulguksa (UNESCO), grobnice Daereungwon, Donggung palača in jezerce Anapji, observatorij Cheomseongdae, tempelj Haedong Yonggungsa, 
  • kakovostno slovensko in lokalno vodenje,
  • napitnine za lokalno agencijo so že vključene v ceno saj so obvezne (4 €/os. na dan),
  • organizacijo potovanja, prijavnino in DDV.

   

  Potrebna doplačila:

  • mestni promet v Seulu (se plačuje sproti, okrog 1 € na vožnjo),
  • prehrana z izjemo zajtrkov, ki so vključeni (več o prehrani v rubriki Dodatne informacije).

   

  Možna doplačila:

  • enoposteljna soba 290 €,
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris –19 € (osnovno kritje do 25.000 €) ali dvojno kritje 28,69 € (kritje do 50.000 €), ob interesu vsaj 7 oseb velja skupinska cena – 11,80 € za osnovno kritje oz. 17,93 € za dvojno kritje,
  • zavarovanje rizika odpovedi 4,3 % cene potovanja – to zavarovanje je mogoče skleniti le ob prijavi,
  • morebitne vstopnine in ogledi v prostem času (cene nekaterih ogledov so zapisane v programu).

   

  Velikost skupine? Skupina bo manjša, predvidenih je od 12 do 20 oseb.

  *Če bi bila skupina morda še manjša, se potovanje vseeno izvede pri 9 do 11 osebah ob doplačilu 100 €/os..

  Kje menjati, pri nas ali v Južni Koreji? V Sloveniji nakup južnokorejskih wonov (W) ni mogoč. Priporočamo, da imate s seboj dovolj gotovine (€) za nakup lokalne valute v Koreji.

  Trenutni menjalni tečaj (februar 2020): 1280 W = 1 EUR.

  Dvigovanje gotovine na korejskih bankomatih je mogoče, vendar le na tistih z oznako »Global« ali logotipom vaše kreditne/bančne kartice. Ti bankomati so ponavadi pred bankami in poštami, na postajah podzemne železnice ali v trgovinah. Pozor, bankomati večinoma ne delujejo 24 h na dan, ampak imajo delovni čas od 9. do 22. ure. Prav tako je omejena tudi količina denarja, ki ga lahko dvignete (nekateri omogočajo dvige le do 300.000 W, drugi tudi do 700.000 W).

  Je mogoče plačevanje s kreditnimi karticami? Vse več hotelov, motelov, trgovin in restavracij sprejema tuje kreditne kartice, vendar je še vedno več tistih, ki jih ne sprejemajo (predvsem izven glavnega mesta). Gotovina je glavno plačilno sredstvo in glede na menjalni tečaj bodite pripravljeni na šopek gotovine :).

  Internet? Korejci so eni največjih uporabnikov interneta na svetu. Internet je za plačilo na voljo v internet sobah po vsej državi (1000–2000 W na uro), pogosto tudi v turističnoinformacijskih centrih, na poštah, v kavarnah in nekaterih hotelih in gostiščih. Wi-fi je v vseh naših namestitvah.

  Kako je z napitninami? Na poti nas bosta spremljala lokalni vodnik in šofer. Napitnina zanju 4 €/os. je obvezna in je že vključena v skupno ceno potovanja. Napitnine v restavracijah pa niso v navadi.

  Prehrana? Okusna hrana je v Koreji dostopna po zelo sprejemljivih cenah (ceneje ali podobno kot v Sloveniji). Najugodnejša je seveda na tržnicah in stojnicah, zelo dostopna je v manjših lokalih, kjer obedujejo tudi številni domačini. Povsod je zelo čisto in urejeno.

  Korejska kuhinja temelji predvsem na rižu, zelenjavi, mesu (zlasti govejem) in tofuju. Uporabljajo veliko vmesnih jedi (bančan) – jedi med obroki. Najbolj znan je kimči. Od dišav uporabljajo sezamovo olje, fermentirano sojino pasto (doenjang), sojino omako, sol, ingver in rdečo čili pasto (gočujang), predvsem pa česen.

  Ko Korejci obedujejo, sedijo na blazinah ob nizkih mizah. Uporabljajo jedilne paličice in žlice z dolgimi ročaji. Tipičen obed je sestavljen iz riža, vroče juhe in manjše posode za vmesne jedi. Zraven postrežejo različne glavne jedi.

  Tradicionalna kislo-pekoča vmesna jed iz fermentirane zelenjave (prevladuje kitajsko zelje) in čilija je kimči.

  Kot glavni obrok so najpogostejše jedi bulgogi ali drobno narezana marinirana govedina, pečena na žaru. Galbi so marinirana goveja ali svinska rebra, pečena na žaru. Korejci pogosto uporabljajo namizni žar, na katerem si vsak gost speče svojo jed.

  Korejci niso vajeni zajtrka, kot ga poznamo mi. Njihov zajtrk je iz podobnih sestavin kot ostali obroki: kimči, riž, juha, lahko tudi rezanci in še marsikaj. Za zajtrk se lahko je skoraj karkoli. Zanimiv članek o korejskem zajtrku: KLIK

  Zajtrk je vključen v ceno potovanja.

  Lahko hrano vzamem tudi s seboj? V Korejo žal ni dovoljeno vnašati hrane.

  Kako bomo potovali po deželi? Južno Korejo bomo prevozili s hitrimi vlaki KTX in minibusom. Korejci vozijo po desni strani ceste tako kot mi. Avtobus bo vozil korejski šofer, ki najverjetneje ne bo znal angleško. Tudi zato bomo imeli na poti lokalnega vodnika.

  Prtljaga? Priporočamo kovček ali potovalko na kolesih ter manjši nahrbtnik za mesta in hojo po pešpoteh.

  Ura? Korejci so pred nami osem ur.

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? Hoteli so na osrednjih lokacijah. Ocenjeni so s tremi ***.

  Dvoposteljne sobe v korejskih hotelih so nekoliko manjše, kot smo vajeni pri nas, vendar vedno s svojimi kopalnicami. Posteljnina, brisače, gel za prhanje in šampon so povsod vključeni. 

  Njihov standard zvezdic ni povsem enak evropskemu. Izbrali smo s strani gostov lepo ocenjene in prijetne namestitve. Tudi naši gostje na prejšnjem potovanju po Južni Koreji so namestitve pohvalili.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če ste pripravljeni deliti sobo. Če nam ob prijavi sporočite, da bi delili sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne bi našel/našla, stroške enoposteljne sobe pokrjemo mi.

  Kakšne bodo temperature? Jesen je zelo prijeten čas za potovanje po korejskem polotoku, saj ni več tako vroče in soparno kot poleti. Ponavadi je v tem obdobju stabilno, pretežno jasno vreme, lahko pa je tudi spremenljivo. Predvidoma bodo dnevne temperature (v senci) okrog 15 °C v Seulu in okolici, v Busanu pa še kakšno stopinjo več.

  Se na potovanju veliko hodi peš? Priporočamo udobne čevlje za hojo po mestih in mestecih. Pohodnih čevljev ne boste potrebovali.

  Dokumenti? Potni list mora veljati vsaj še šest mesecev po prihodu v Južno Korejo. Vizuma slovenski državljani za bivanje krajše od 90 dni ne potrebujemo.

  Kako je z varnostjo, ali je potrebno biti na kaj posebej pozoren? Južna Koreja je zelo varna država, stopnja kriminala je nizka. V večjih mestih (Seul in Busan) vseeno ni odveč splošna previdnost pred žeparji. Dežela je sicer čista in urejena, ljudje pa prijazni.

  Je mogoče obiskati tudi Severno Korejo? Žal vstop v Severno Korejo iz Južne Koreje ni mogoč.

  Telefoni? Pametni telefoni v Južni Koreji delujejo. Za ceno telefoniranja domov se lahko pozanimate pri vašem operaterju. Če bi morda potrebovali korejsko SIM kartico, se jo lahko kupi že na letališču ali v Seulu. V praksi se za komunikacijo s Slovenijo uporabljajo predvsem aplikacije, ki delujejo preko wi-fi (viber, gmail...) ali pa se občasno pošlje kakšno sms sporočilo.

  Ali je mogoče plačilo potovanja na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je ob plačilu na obroke po dogovoru lahko nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo v več enakih obrokih. Zadnji obrok naj bo ob plačilu s trajnikom poravnan najpozneje dva tedna pred odhodom. 

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Napišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstvatelefon, kjer ste dosegljivi, in kopijo potnega lista.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 700 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom. V času do normalizacije stanja po koroni ob prijavi vplačate nižji depozit in razliko kasneje.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Koreja, v polje sklic vpišete številko računa brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.