Safari in dolge peščene plaže

Kenija

31
Jul
2022
20
Jul
2022
12 dni
Hoteli in glamping
Jeep, vlak, kombi
3200 EUR
EUR

2930

Ob prijavi do
15. 6. 2022

Kratek opis

Ko pomislite na Afriko, si najverjetneje predstavljate Kenijo: prostrane savane z divjimi živalmi ali pa bujna obala toplega Indijskega oceana, obdana s palmami. Družine slonov v senci zasnežene gore Kilimandžaro in množice rožnatih plamencev, ki nežno stopajo skozi jezerske plitvine. Masaji, Svahili, Samburu in številni drugi - to so ljudstva, katerih zgodovina in vsakodnevni boji pripovedujejo zgodbo o državi in celini. S terenskimi vozili bomo raziskovali širne pokrajine in pester divji živalski svet na safarijih v rezervatu Masai Mara, ob jezeru Nakuru in v nacionalnem parku Amboseli pod goro Kilimandžaro. Nato se s hitrim vlakom odpeljemo na obalo Indijskega oceana, kjer si privoščimo počitnice na beli peščeni plaži Diani.

Program potovanja

1. dan
20
Jul
2022
Let z Brnika
Nočitev: Nairobi

Zbor na Letališču Jožeta Pučnika ob 7h zjutraj in let v Afriko preko Istanbula.

2. dan
21
Jul
2022
Prihod v prestolnico Kenije
Nočitev: Masai Mara

Pristanek v Nairobiju v zgodnjih jutranjih urah. Prevoz do hotela in počitek. Po zajtrku, ob 7.30 začnemo vožnjo proti rezervatu Masai Mara. Vožnja skozi Vzhodnoafriški tektonski jarek (angl. Great Rift), krajši razgledni postanki. Prihod do namestitve Basecamp Maasai Mara 3* (ali podobne) in zasluženo kosilo.

Pozno popoldne se odpravimo na prvi safari po nacionalnem rezervatu Masai Mara, za katerega so značilne neskončne odprte travnate ravnine z razpršenimi grmi akacij. Rezervat je dom najrazličnejšim divjim živalim in ga bomo raziskovali s terenskim vozilom z odprto streho za čudovite razglede in fotografije. Večerja in nočitev.

3. dan
22
Jul
2022
Celodnevni safari v rezervatu Masai Mara
Nočitev: Masai Mara

Po zajtrku se odpravimo na celodnevni safari po rezervatu Masai Mara. Tu prebiva afriških "velikih pet": levi, leopardi, črni nosorogi, bivoli in sloni, ter številne druge živali, kot so hijene, zebre, žirafe, antilope, gnuji ter več kot 200 različnih vrst ptic ... Divji gnuji so najbolj znani po vsakoletni veliki selitvi (angl. The Great Migration), ki se zgodi ravno v juliju in avgustu. Velika selitev gnujev je največja selitev živali na svetu. Vsako leto se seli več kot 2 milijona živali (gnuji, zebre in gazele) v smeri urinega kazalca skozi različne ekosisteme Serengeti (Tanzanija) in Masai Mara (Kenija). Med celodnevnim raziskovanjem parka si bomo privoščili piknik kosilo.

Vrnitev v namestitev v večernih urah, večerja in nočitev.

4. dan
23
Jul
2022
Jezero Nakuru
Nočitev: Lake Nakuru

Zgodnji zajtrk in vožnja proti nacionalnemu parku Nakuru. Na poti bomo obiskali masajsko vasico, spoznali vitke in visoke domačine obute v sandale iz obrabljenih pnevmatik in ogrnjene v znana rdeča oblačila. Po prihodu v Nakuru čas za kosilo in počitek, nato pa na popoldanski safari, kjer bomo iskali črnega in belega nosoroga, bivole, leve, pavijane in druge divje živali. Jezero je dom številnih ptic, najbolj znani med njimi so rožnati plamenci in pelikani. Večerja in nočitev.

5. dan
24
Jul
2022
Amboseli
Nočitev: Amboseli

Po zgodnjem zajtrku nadaljujemo pot daleč na jug, vse do meje s Tanzanijo in pod najvišjo goro Afrike, Kilimandžaro. Kosilo v namestitvi ob nacionalnem parku Amboseli. Popoldne izkoristimo za še en krajši safari. Večerja in nočitev.

6. dan
25
Jul
2022
Amboseli
Nočitev: Amboseli

Celodnevni safari v parku Amboseli. Park Amboseli je najboljše mesto na svetu za opazovanje prostoživečih slonov. Akacijevi gozdovi, močvirja in odprte savane se tu izmenjujejo in ponujajo dom številnim živalskim vrstam.

7. dan
26
Jul
2022
Madaraka Express v Mombaso
Nočitev: Diani Beach

Zgodnji zajtrk in vožnja do železniške postaje Emali, kjer se vkrcamo na udoben in moderen hitri vlak Madaraka Express do Mombase (5 ur vožnje). Prihod na kenijsko vzhodno obalo v popoldanskih urah in prevoz do resorta na Diani Beach. Tu, na obali toplega Indijskega oceana, se začnejo naše počitnice.

8. dan
27
Jul
2022
Diani Beach
Nočitev: Diani Beach

Prosto za uživanje na peščenih plažah Diani Beach.

Možnost različnih izletov z lokalnimi ponudniki (dogovor in plačilo na kraju samem): izleti z ladjico, snorkljanje ob koralnem grebenu, plavanje z delfini, nacionalni park Kisite in otok Wasini, celodnevni obisk Mombase ...

9. dan
28
Jul
2022
Diani Beach
Nočitev: Diani Beach

Prosto za uživanje na peščenih plažah Diani Beach.

10. dan
29
Jul
2022
Diani Beach
Nočitev: Diani Beach

Prosto za uživanje na peščenih plažah Diani Beach.

11. dan
30
Jul
2022
Povratek v Nairobi
Nočitev: Nairobi

S hitrim vlakom nazaj v Nairobi. Nočitev v hotelu v bližini letališča.

12. dan
31
Jul
2022
Polet domov in večerni prihod na Brnik

Jutranji let nazaj v Evropo. Prestopanje v Istanbulu in pristanek na Brniku ob 19.00.

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • povratni letalski prevoz na relaciji Ljubljana - Nairobi,
  • 6-dnevni safari v Keniji s terenskim vozilom Land Cruiser z možnostjo odprte strehe, s kakovostnimi namestitvami 3-4* (dvoposteljne sobe z lastno kopalnico tipa glamping/hiške) in polni penzion,
  • krajši transferji s kombiji/minibusom (glede na velikost skupine),
  • prevoz z udobnim vlakom Madaraka Express na relaciji Emali-Mombasa in Mombasa-Nairobi,
  • namestitev z zajtrkom v Nairobiju v dvoposteljnih sobah z lastno kopalnico 4*,
  • namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah z lastno kopalnico v resortu 5* na Diani Beach,
  • vse vstopnine po programu: Masai Mara, Nakuru, Amboseli, obisk masajske vasi,
  • kakovostno slovensko in lokalno vodenje,
  • kenijska viza (ob prijavi oddate sken potnega lista in sken fotografije za potni list), Slovenci potrebujemo za pot v Kenijo vsaj še 6 mesecev veljavni potni list,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Mogoča doplačila:

  • enoposteljna soba 410 €,
  • napitnine voznikom, vodnikom, nosačom na poti, okrog 50-100 € (predvsem na safariju so napitnine pričakovane, napitnina se v Keniji pričakuje skoraj povsod, kjer vam kdo ponudi pomoč ali storitev),
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris 19 €/os., skupinsko 11,80 €/os. (če se za zavarovanje odloči vsaj 7 oseb),
  • zavarovanje rizika odpovedi v vrednosti 4,3 % cene potovanja (sklepa se lahko ob prijavi na potovanje).

   

  Velikost skupine: 12 – 17 oseb

  Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja. Priporočamo, da naredite sken in kopijo potnega lista. Sken si pošljite na svoje e-naslov, kopijo pa shranite v nahrbtnik ali kovček ločeno od potnega lista.

  Ukrepi COVID: Za vstop v Kenijo potrebujete potrdilo o polnem cepljenju, negativni PCR test, mlajši od 72 ur in izpolnjeno zdravstveno deklaracijo.

  Kako potujemo: V Kenijo letimo z Letališča Jožeta Pučnika s Turkish Airlines (v obe smeri prestopanje v Istanbulu). Po Keniji bomo potovali s terenskimi vozili tipa Land Cruiser z možnostjo odprte strehe za safari. Na vzhodno kenijsko obalo in nazaj v Nairobi bomo potovali s sodobnim in udobnim hitrim vlakom. Krajši transferi bodo odpravljeni z minibusi / kombiji (odvisno od velikosti skupine).

  Zahtevnost poti: Potovanje je primerno za vsakogar, saj ne vključuje fizično zahtevnih aktivnosti.

  Nastanitve: 

  • Safari: Bivali bomo v dvoposteljnih sobah z lastno kopalnico t.i. luksuznih šotorih/hišicah, vse so odlično ocenjene: Basecamp Mara Camp 3*, Lake Nakuru Lodge 3*, Kibo Safari Camp 4* (ali podobne). Namestitve na safarijih so ograjene in dobro zavarovane pred divjimi živalmi.
  • Diani Beach: Bivali bomo v dvoposteljnih sobah z lastno kopalnico v odlično ocenjenem resortu 5* ob beli peščeni plaži: Diani Reef Beach Resort & Spa 5* (ali podoben).
  • Nairobi: Bivali bomo v dvoposteljnih sobah z lastno kopalnico v prijetnem hotelu 4*.

   

  Hrana: Na safariju je vključen polni penzion. Povsod drugod je vključen zajtrk v hotelu. Cene hrane in pijače v restavracijah so podobne evropskim.

  Voda: Priporočamo pitje vode iz plastenk/steklenic. Na safariju je vključena voda v plastenkah, na voljo vsem v vozilu.

  Vreme: Kenija leži ob ekvatorju in ima prijetno tropsko podnebje. Od junija do oktobra je v Keniji sušno obdobje, to so tudi najhladnejši meseci. Temperature se bodo čez dan gibale okoli 20°C v višje ležečih predelih in okoli 28°C ob obali. Jutra v rezervatih in nacionalnih parkih znajo biti hladna, okoli 10°C, zato vzemite s seboj tudi kakšen toplejši kos oblačila.

  Zdravje: Za vstop niso potrebna cepljenja, z izjemo cepljenja proti Covid-19 (od januarja 2022 dalje). O zdravju se lahko posvetujte na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, http://www.nijz.si. S seboj imejte zdravila za morebitno prvo pomoč, saj nam bodo na safariju lekarne težje dostopne.

  Varnost: Kenija je za potovanje varna država, domačini so zelo gostoljubni, včasih tudi malce vsiljivi (predvsem prodajalci na plažah). Kot povsod, pa tudi v Keniji svetujemo splošno previdnost glede tatvin.

  Nakupi: Ne pozabite kreme za sončenje z visokim faktorjem in repelenta proti komarjem.       

  Denar: S seboj je potrebno imeti gotovino, priporočamo ameriške dolarje (novejši bankovci manjših vrednosti) ali lokalno valuto kenijski šiling (1 EUR = 126 KES, tečaj januar 2022). Menjava denarja je priporočljiva pri vstopu v državo - že na letališču, saj bo kasneje manj priložnosti. V primeru plačevanja z dolarji so cene povsod višje, kot v lokalni valuti. Cene za turiste (restavracije, spominki ...) so podobne evropskim.

  Običajna napitnina je 5 do 10 % cene in pomeni v Afriki pomemben prispevek k prihodkom prebivalstva. Primer: za nosača prtljage v hotelih je primerna napitnina 1 USD, za čistilke 1 USD, vodiki na safarijih 10 USD na dan/na osebo.

  Na tržnicah je barantanje pričakovano. Domačini zelo radi barantajo, a so pri tem zelo vljudni.

  Internet: Brezplačen internet bo na voljo v vseh namestitvah.

  Elektrika: V Keniji so britanske vtičnice, potrebovali boste adapter za Veliko Britanijo.

  Vodnik: Skupino spremlja slovenski turistični vodnik, na safarijih pa še lokalni angleško govoreči vodnik.

   

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 800 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Kenija, v polje sklic vpišete številko računa brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu prijavnici.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi.