Dežela miru pod Nebeškim gorovjem

Kirgizija

25
Aug
2018
14
Aug
2018
12 dni
Hoteli, gostišča in jurte
Minibus
EUR

1690

Ob prijavi do
31. 7. 2018

Kratek opis

Kirgizija je pokrajinsko zelo lepa dežela gorskih pašnikov, je dežela odličnih jezdecev in iskrih konj, lova z orli, jurt, sadno-orehovih gozdov ter smrekovih gozdov, predvsem pa odprtih travnatih širjav s kuliso belih gora v ozadju. Pogosto tudi poleti v teh gorah sneži, le nekaj 10 km stran pa je temperatura +30 stopinj C in je sončno. Reke, ki jih napajajo ledeniki veličastnih Nebeških gora (Tian Šan, do 7439 mnv), se končajo v okoliških puščavah in ne dosežejo morja. Kirgizi so ponosni na svoje nomadsko življenje, so ljudje širokih nasmehov in prijazni gostitelji. Naše potovanje bo popolno doživetje Kirgizije: spoznali bomo najlepše v deželi, večkrat se bomo sprehodili po neokrnjeni naravi, obiskali lovca s planinskim orlom, pokušali odlično domačo kirgiško hrano in spali ne le v hotelih, ampak v odročnih predelih tudi v jurtah ter spoznavali življenje domačinov. V ceno potovanja smo vključili praktično vse: letalske in avtobusne prevoze, nočitve v hotelih (Biškek, Cholpon-Ata in Karakol), v gostiščih (Kočkor in Naryn) in v jurtah (Song-Kul), tri obroke dnevno (domače kirgiške dobrote), vse vstopnine in aktivnosti po programu ter kakovostno slovensko in lokalno vodenje.

Program potovanja

1. dan
14
Aug
2018
Let v deželo pod Nebeškimi gorami

Zbor na letališču Jožeta Pučnika in večerni let iz Ljubljane z najboljšo evropsko letalsko družbo, s postankom na enem večjih evropskih letališč - v Istanbulu. Pristanek v Kirgiziji v jutranjih urah naslednji dan in namestitev v prijetnem hotelu.

2. dan
15
Aug
2018
Živahna prestolnica
Nočitev: Biškek

V Kirgiziji nas bodo pričakale poletne temperature. Po pristanku na letališču Manas se odpeljemo do hotela v Biškeku. Sledi počitek v hotelu. Dan v Biškeku bomo začeli s kosilom, nato ogled mesta z lokalnim in slovenskim vodnikom. Biškek je z urejenimi parki zelo zelena in precej mirna prestolnica. S približno 900.000 prebivalci je glavno mesto 5,7 milijonske Kirgizije. Obiskali bomo živahen glavni trg Ala-Too, se sprehodili mimo Bele hiše – parlamenta in skozi prijeten Panfilov park, videli bomo Filharmonijo, katedralo Zenkov. Večerja in nočitev v hotelu.

3. dan
16
Aug
2018
Med gore v nacionalnem parku Ala-Archa
Nočitev: Biškek

Dan bomo namenili izletu v slikovito pokrajino nacionalnega parka in kanjona Ala-Archa, 30 km južno od Biškeka. Izbrali smo razgledno pešpot, v neokrnjeni naravi se bomo povzpeli do slapa Ak-Sai (skupaj 3 ure hoje, srednja zahtevnost), kjer bomo imeli piknik. Komur ni do daljše hoje, se lahko samostojno sprehodi po krajši nezahtevni poti ob reki.

Popoldne bomo obiskali tržnico Osh Bazaar, kamor prihajajo svoje izdelke prodajat tudi Kirgizi in Uzbeki iz konservativnejšega juga dežele. Večerja in nočitev v hotelu.

80 km

4. dan
17
Aug
2018
Stolp Burana in toplo jezero Issyk-Köl
Nočitev: Cholpon Ata

Obisk in vzpon na stolp Burana iz 11. stoletja v dolini Shamsy, ki je ostanek mesta Balasagun, nekoč pomembne točke na Svileni poti. V bližini bomo videli »balbals«, starodavne nagrobne kamne nenavadnih oblik iz 6. do 10. stoletja. Možnost ogleda manjšega muzeja, ki odkriva še nekaj zanimivih predmetov iz preteklosti. Vožnja po severni obali jezera Issyk-Köl, kamor prihaja poleti na počitnice tudi precej turistov iz sosednjega Kazahstana. Jezero je drugo največje gorsko jezero na svetu (za Titikaka). Namestitev v hotelu pri kraju Cholpon Ata.

260 km

5. dan
18
Aug
2018
Starodavni petroglifi in dolina Semenovka
Nočitev: Karakol

Pri kraju Cholpon-Ata si ogledamo petroglife, najstarejši so iz pozne bakrene dobe, iz časa okrog 1500 pr. n. št.. Nato nadaljujemo ob obali jezera do čudovite doline Semenovka, piknik in vzpon na razgledni hrib (uro do dve lažje hoje).

Pozno popoldne nadaljevanje do mesta Karakol ob jezeru Issyk-Köl. Večerja in nočitev v hotelu.

210 km

6. dan
19
Aug
2018
Živinska tržnica, zlomljeno srce in sedem kamnitih bikov
Nočitev v jurtah Kara-Kyz

Zjutraj si ogledamo zanimivo mesto Karakol. Najprej obiščemo živahno jutranjo nedeljsko živinsko tržnico, nato kitajsko mošejo ter rusko pravoslavno cerkev sv. Trojice. Popoldne krajša vožnja do doline Jeti-Ögüz. Ogled sedmih kamnitih bikov in zlomljenega srca, naravnih skulptur iz rdečih konglomeratov iz terciarja, po katerih je dobilo slikovito območje ime. Slišali bomo starodavno legendo in se sprehodili po razgledni poti.

40 km

7. dan
20
Aug
2018
Pravljična dolina Skazka in lovec z orlom
Nočitev: Kočkor

Vožnja do kanjona Skazka, po naše Pravljičnega kanjona, le nekaj kilometrov od obale jezera Issyk-Köl. Kanjon čarobnih barv so začuda odkrili šele pred nekaj leti. Postanek za kopanje na južni obali toplega jezera. Po južni strani velikega jezera se zapeljemo v bližino vasice Bokonbaevo. Tu spoznamo domačina, ki nam bo predstavil svojega planinskega orla, ki ga je vzgojil za lov. Nadaljevanje do vasice Kyzyl-Tuu poznane po izdelovanju jurt. Prijazni domačini nam bodo pokazali zanimiv postopek izdelave jurte. Zvečer prihod v Kočkor in nočitev v gostišču.

270 km

8. dan
21
Aug
2018
Jezero med gorami Song-Köl
Nočitev: Song-Köl

Vožnja po strmi cesti do jezera Song Köl. Prečkamo prelaz Kalmak-Ashuu. Song-Köl je največje sladkovodno gorsko jezero v Kirgiziji. Ob njem so le jurte domačinov, ki tu poleti pasejo živino. Jezero leži na višini 3016 m nmv in je obdano z zasneženimi gorami, in predvsem z veliko miru in tišine. Mogoče se bo sprehoditi po povsem neokrnjeni naravi in opazovati življenje nomadov. Večerja in nočitev na tradicionalen način v jurtah.

120 km

9. dan
22
Aug
2018
Song-Köl in najhladnejše mesto v Kirgiziji
Nočitev: Naryn

Prosto dopoldne ob jezeru Song Köl. Po kosilu zapustimo jezero med gorami in se spustimo do kraja Naryn. Naryn leži na obeh bregovih istoimenske reke, ki je skozi mesto izklesala slikovit kanjon. Velja za najhladnejše mesto v Kirgiziji. Pozimi temperature tukaj padejo tudi pod - 40 stopinj C.

150 km

10. dan
23
Aug
2018
Zapuščina svilene poti - Tash Rabat
Nočitev: Naryn

Obiskali bomo karavanseraj Tash Rabat iz enajstega stoletja, nekoč je pomenil pomembno postojanko na svileni poti. Tash Rabat leži na višini 3200 mnv v manjši dolini med slikovitimi grički daleč od vsega, le deset kilometrov od meje s Kitajsko. Stavba je lepo restavrirana, vendar največji vtis naredi okolica in sama pot do tja. Prosto za sprehod ali za ježo konj. Popoldne povratek v Naryn.

230 km

11. dan
24
Aug
2018
Slikoviti razgledi in prihod nazaj v Biškek
Nočitev: Biškek

Vožnja mimo Kočkorja in akumulacijskega jezera Orto-Tokoy. Prihod v Biškek v popoldanskih urah. Večerja in nočitev v hotelu.

310 km

12. dan
25
Aug
2018
Polet domov

V zgodnjih jutranjih urah prevoz na letališče in polet proti domu. Če bodo ob odhodu na potovanje ostale ure letov enake kot ob razpisu potovanja, bo možen ogled Istanbula z naših vodnikom (doplača se le prevoz z metrojem v mesto in nazaj). Pristanek na Brniku je predviden v poznih popoldanskih urah.

  Dodatne informacije

  Kako velika bo skupina? V skupini bo 10 do 20 udeležencev.

  Kaj je vključeno v ceno?

  • povratni let iz Brnika v Biškek s taksami,
  • vsi prevozi po Kirgiziji,
  • namestitve v prijetnih hotelih (Biškek, Cholpon-Ata in Karakol, šest nočitev), gostiščih (Kočkor in Naryn, tri nočitve) ter v tradicionalnih jurtah (Song-Köl, ena nočitev, pripravljena ležišča),
  • trije okusni obroki dnevno,
  • kakovostno slovensko vodenje potovanja,
  • kakovostno lokalno vodenje vse dni v Kirgiziji,
  • vse vstopnine po programu: narodni park Ala-Archa, stolp Burana, petroglifi Cholpon-Ata, kanjon Skazka, Tash Rabat,
  • organizacija potovanja, strošek prijavnine in DDV.

   

  Nujna doplačila:

  • pijača.

   

  Možna doplačila: 

  • zdravstveno zavarovanje Coris (11,80 € ob zavarovanju vsaj sedem oseb ali 19,00 € ob zavarovanju manj oseb),
  • zavarovanje rizika odpovedi 4,3 % cene potovanja (mogoče je le ob prijavi),
  • enoposteljna soba v hotelih in gostiščih 160 € (za sedem noči), v jurtah enoposteljna soba žal ni na voljo (ena noč),
  • ježa konj v Tash Rabatu pribl. 15 €/os.,
  • napitnine.

   

  Koliko denarja moram vzeti s seboj? Potrebnih doplačil bo zelo malo. Morda se boste odločili za kakšno dodatno aktivnost (npr. ježa konj) ali boste kaj zanimivega kupili. Cene v trgovinah in lokalih so vsaj za tretjino nižje kot v Sloveniji. Predlagamo 70 - 100 € "žepnine", odvisno od vaših želja in potreb.

  Prehrana? Ves čas potovanja bomo deležni treh obrokov dnevno. Edino doplačilo bo pijača, morda si boste kupili še kakšen prigrizek, sproti v trgovinah. V trgovinah je hrana cenejša kot v Sloveniji, podobno tudi v restavracijah, gostilnah in barih.

  Hrana v Kirzigiji spada v dve kategoriji: kirgizijsko in rusko. V praksi pa je večina hrane mešanica obeh kultur. Nomadski način življenja domačinov je močno vplival na kirgizijsko hrano, ki je pripravljena tako, da je njen rok trajanja čim daljši. Porcije, ki nam jih bodo pripravili domačini, bodo ponavadi obilne. Hrana temelji na mesu, pogosto na govedini, ovčjem mesu in na mlečnih izdelkih. Meso pripravljajo v juhi, omaki ali pečejo na žaru. Lagman so doma narejeni rezanci z ovčjim mesom in pikantno omako, manti pa poparjeni cmoki z mesom. Svinjine niso vajeni, saj je država večinoma muslimanska (a kljub temu zelo liberalna). Ribe so le redko na jedilniku, z izjemo dimljenih rib, ki so popularna jed na stojnicah ob cesti ob jezeru Issyk Kul. Poleti je skoraj povsod kot priloga sezonska domača zelenjava, večinoma solata iz kumaric in paradižnika, za sladico pa sladka in sočna lubenica ali melona. 

  Za zajtrk pogosto ponudijo mlečni riž ali ovseno kašo, kuhano v mleku, palačinke in druge sladke dobrote, večinoma sta na mizi vedno tudi kruh in marmelada.

  Čaj je v Kirgiziji najbolj priljubljena pijača. Kirgizi zelo radi pijejo zeleni čaj, ruski prebivalci pa črnega. Domačini si čaj radi sladkajo z marmelado. Kavo pijejo le redko in ni najboljša (instant). Od alkoholnih pijač je najpogostejše pivo, domača vodka in nekaj drugih lokalnih žganih pijač. Kymyz je zanimiva nacionalna pijača iz fermentiranega konjskega mleka. Voda v plastenkah je povsod na voljo.

  V primeru, da ne jeste mesa ali morda potrebujete kakšno posebno prehrano, nam prosim to sporočite ob prijavi, da lahko za vas uredimo primerne obroke (tudi izkušnje z brezmesnimi obroki imamo zelo dobre).

  Se bomo veliko vozili? V program smo vključili pokrajinsko zelo lep in obenem prometno dostopnejši severni del Kirgizije in se tako izognili predolgim vožnjam. Seveda bomo vožnjo prekinili s postanki za ogled znamenitosti, sprehodi, s skokom v jezero, s kosilom...

  Kako bomo potovali po deželi? Po Kirgiziji bomo potovali z dvema minibusoma (če bo skupina polnoštevilna), ki bosta imela dovolj prostora za prtljago in dovolj prostora za udobno sedenje. Ceste so večinoma asfaltirane, nekatere z več, druge z manj luknjami. Posamezni odseki poti bodo potekali tudi po makadamu.

  Prtljaga? Priporočamo kovček ali potovalko na kolesih, morda transportno vrečo, ter manjši nahrbtnik za hojo po pešpoteh in za dnevne izlete.

  Jezik? Zaradi sovjetske preteklosti v Kirgiziji skoraj vsi govorijo tudi ruščino, ki je nekoliko podobna slovenščini, kar olajša sporazumevanje. Angleščina pride prav le v prestolnici in morda še v kakšnem turističnem kraju. Ves čas bosta z vami slovenski in lokalni vodnik (ki govori angleško).

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? V mestih in v večjih krajih smo izbrali prijetne hotele in gostišča. Sobe bodo dvoposteljne ali po želji enoposteljne/triposteljne. Kjer bo namestitev v sobah, je zagotovljen tuš in topla voda. Kopalnice bodo v sobah le v hotelih, v gostiščih pa bosta kopalnica in WC skupna. Morda bosta v katerem od gostišč kopalnica in WC tudi zunaj hiše. Sobe v gostiščih bodo preproste, a čiste. Hoteli in gostišča nimajo dvigal, prtljaga se nese po stopnicah.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če bi želeli deliti sobo s še enim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi želeli deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  V slikovitih a bolj oddaljenih krajih je na voljo le prenočevanje v jurtah, kjer bo v eni jurti od štiri do šest oseb. V jurtah bodo pripravljena ležišča (postelje ali spalne podlage). Tukaj praviloma ne bo toplega tuša ali bo ta le na sončno ogrevanje.

  Vodnik? Skupino spremlja izkušen slovenski turistični vodnik ter lokalni vodnik, ki je dober poznavalec Kirgizije. Na poti vam bomo poskušali predstaviti kar največ informacij o deželi, ljudeh, preteklosti in sedanjosti.

  O vse bolj priljubljeni daljni Kirgiziji lahko najdete več informacij v katerm od novejših turističnih vodnikov in na internetu. Prilagamo zanimive povezave do nekaterih člankov o Kirgiziji:

  KLIK

  KLIK

  Nekaj kratkih filmov o Kirgiziji:

  KLIK

  KLIK

  Na naši spletni strani lahko v rubriki "Blog" preberete tudi nekaj objav o Kirgiziji z naših prejšnjih obiskov.

  Kakšne bodo temperature? Oblačila? Ker se bomo gibali po različnih nadmorskih višinah bodo različne tudi temperature in potrebna oblačila. V Biškeku in ob jezeru Issyk-Köl je poleti precej toplo, pogosto nad 30°C. Tu se bo mogoče kopati. V višjih legah (nad 3000 mnv) pa se temperatura včasih celo v poletnem času ob jutrih spusti tudi do ničle. Zato priporočamo topla večplastna oblačila, primerna tudi za hoje peš, za višje lege tudi kapo in rokavice, za nižje dele poti pa lahka poletna oblačila, kratke rokave, tudi kopalke in zaščito proti soncu.

  Nujna oprema? Kakšna brisača (v hotelih in gostiščih so vključene), za hojo lažji gojzarji, manjši nahrbtnik (za fotoaparat, kremo proti soncu, malico, pijačo in oblačila), fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, veljaven potni list.

  Se na potovanju veliko hodi? Kirgizija je zelo gorata dežela in hoja približa marsikatero sicer skrito zanimivost. Izbrali smo krajše in lažje pohodniške izlete v nekaterih najlepših območjih. Če kdo težko hodi peš, se je povsod mogoče dogovoriti za kraj, kjer se počaka in kjer se lahko počne kaj drugega.

  Kje menjati, pri nas ali v Kirgiziji? Kirgiških somov (KGS) se v Sloveniji ne da kupiti, zato vzemite s seboj evre ali ameriške dolarje (če te morda že imate doma), katere bomo lahko v Biškeku in na poti menjali. Primernejši so manjši bankovci. S kreditnimi karticami se lahko plačujejo nekatere storitve predvsem v prestolnici in na letališču, drugje pa kreditne kartice žal ne bodo uporabne. S seboj ne boste potrebovali veliko denarja, saj je skoraj vse vključeno v ceno potovanja.

  Lahko v Kirgizijo potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste veljaven potni list, ki zadostuje za bivanje v državi do 60 dni. Potni list mora biti veljaven še vsaj šest mesecev po vstopu v državo.

  Predlagamo, da pred odhodom na pot skenirate svoj potni list z obeh strani, dokumente pa si pošljite na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube ali kraje dokumentov.

  Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani kot državljani EU ne potrebujemo vizuma za vstop v Kirgizijo in se lahko neomejeno gibamo po državi.

  Varnost? Države Osrednje Azije slovijo po svoji prijaznosti, gostoljubnosti in poštenosti. Verjetnost kraje ali podobnih neprijetnih izkušenj je majhna. Osnovna previdnost vseeno ne bo odveč, predvsem na tržnici oziroma bazarju.

  Kako je z napitninami? Manjše napitnine v Kirgiziji so zaželjene, a nikakor niso obvezne. Prijazni domačini so jih veseli.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na vaši banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik - plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in vam bomo z veseljem odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete vaše podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, kjer ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun-prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 500 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici d.d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Kirgizija, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 28-2-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Jevšnik Damjan s. p., Dobrič 39, Polzela 3313.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu.