Dežela miru pod Nebeškim gorovjem

Kirgizija

12
Aug
2023
01
Aug
2023
12 dni
Hotel, gostišča, jurte, polni penzion
Minibus
2090 EUR
EUR

1950

Ob prijavi do
28.2.2023
 • Konji
 • Lovec z orlom
 • Ala archa
 • Filcanje
 • Ala archa
 • Konji
 • Biki
 • Biškek
 • Burana stolp
 • Kirgizija
 • Biškek
 • Biškek
 • Jurta
 • Biškek
 • Biškek

Kratek opis

Kirgizija je dežela gorskih pašnikov, odličnih jezdecev in iskrih konj, lova z orli, jurt, predvsem pa odprtih travnatih širjav s kuliso belih gora v ozadju. Pogosto tudi poleti v teh gorah sneži, le nekaj 10 km stran pa je temperatura +30 °C in je sončno. Reke, ki jih napajajo ledeniki veličastnih Nebeških gora (Tian Šan, do 7439 m n. v.), se končajo v okoliških puščavah in ne dosežejo morja. Kirgizi so ponosni na svoje nomadsko življenje, so ljudje širokih nasmehov in prijazni gostitelji. Naše potovanje bo popolno doživetje Kirgizije: spoznali bomo najlepše v deželi, raziskovali neokrnjeno naravo, obiskali lovca s planinskim orlom, občudovali spretne jezdece ob ogledu tradicionalnih nomadskih iger, pokušali odlično domačo kirgiško hrano in preizkusili spanje v jurtah ter spoznavali življenje domačinov. V ceno potovanja smo vključili skoraj vse: vse prevoze, nočitve v hotelih, gostiščih in dvakrat jurtah, tri obroke dnevno, vse vstopnine in aktivnosti po programu ter kakovostno slovensko in lokalno vodenje.

Program potovanja

1. dan
01
Aug
2023
Let v deželo pod Nebeškimi gorami
Nočitev: Biškek

Jutranji let z Letališča Jožeta Pučnika z udobno letalsko družbo Turkish Airlines, z enim prestopanjem, v Biškek. Pristanek v Kirgiziji ponoči.

2. dan
02
Aug
2023
Izlet v nacionalni park Ala-Archa
Nočitev: Biškek

Po pristanku na letališču Manas se bomo odpeljali do hotela v Biškeku, nočitev. Pozen zajtrk, nato izlet v slikovito pokrajino alpskega nacionalnega parka in kanjona Ala-Archa, 30 km južno od Biškeka. Nacionalni park je del gorovja Tian Shan, obdajajo ga vršaci vključno z najvišjim v kirgiškem delu pogorja Ala Too - Semenov Tian Shansky (4.895 mnv). Sprehodimo se po razgledni poti ob reki, Ala-Archa (skupaj ura nezahtevne hoje) in si privoščimo piknik kosilo. Povratek nazaj v Biškek, večerja in nočitev.

80 km

3. dan
03
Aug
2023
Stolp Burana in toplo jezero Issyk-Köl
Nočitev: Cholpon Ata

V dolini Shamsy obiščemo stolp Burana iz 11. stoletja, ki je ostanek mesta Balasagun, nekoč pomembne točke na Svileni poti. V bližini bomo videli »balbale«, starodavne nagrobne kamne nenavadnih oblik iz 6. do 10. stoletja. Možnost ogleda manjšega muzeja, ki odkriva še nekaj zanimivih predmetov iz preteklosti. Vožnja po severni obali jezera Issyk-Köl, kamor prihaja poleti na počitnice precej turistov iz sosednjega Kazahstana. Jezero je drugo največje gorsko jezero na svetu (za Titikaka). Namestitev v hotelu pri kraju Cholpon Ata.

260 km

4. dan
04
Aug
2023
Starodavni petroglifi in dolina Semenovka
Nočitev: Karakol

Pri kraju Cholpon-Ata si v muzeju na prostem ogledamo petroglife, najstarejši so iz pozne bakrene dobe, iz časa okrog 1500 pr. n. št. Nato nadaljujemo ob obali jezera do slikovite doline Semenovka, kjer imamo piknik ter se vzpnemo na razgledni hrib (uro do dve lažje hoje).

Pozno popoldne nadaljevanje do mesta Karakol ob jezeru Issyk-Köl. Večerja in nočitev v hotelu.

 210 km

5. dan
05
Aug
2023
Živinska tržnica, zlomljeno srce in sedem kamnitih bikov
Nočitev: Karakol

Zjutraj si ogledamo zanimivo mesto Karakol. Najprej obiščemo živahno jutranjo živinsko tržnico, nato kitajsko mošejo in rusko pravoslavno cerkev Sv. Trojice. Popoldne krajša vožnja do doline Jeti-Ögüz. Ogled sedmih kamnitih bikov in zlomljenega srca, naravnih skulptur iz rdečih konglomeratov iz terciarja, po katerih je dobilo slikovito območje ime. Slišali bomo starodavno legendo in se sprehodili po razgledni poti.

40 km

6. dan
06
Aug
2023
Srečanje z orlom, nomadske igre in pravljična dolina Skazka
Nočitev: Manjyly (jurte)

Vožnja do kanjona Skazka, po naše Pravljičnega kanjona, le nekaj kilometrov od obale jezera Issyk-Köl. Kanjon čarobnih barv so začuda odkrili šele pred nekaj leti. Pri kraju Manjyly si bomo ogledali tradicionalne nomadske igre s konji in lovca z orlom. Namestitev v jurtah na južni obali toplega jezera. Možnost kopanja in/ali sprehod do Manjyly Ata, tradicionalnega kirgiškega svetišča z sedmimi izviri zdravilne vode.

270 km

7. dan
07
Aug
2023
Jezero med gorami Song-Köl
Nočitev: Song-Köl (jurte)

Vožnja po gorski cesti do jezera Song-Köl. Prečkamo prelaz Kalmak-Ashuu, na višini 3446 m. Song-Köl je največje sladkovodno gorsko jezero v Kirgiziji. Ob jezeru so le jurte domačinov, ki poleti tukaj pasejo živino. Jezero je na višini 3016 m. Obdano je z zasneženimi gorami ter predvsem z veliko miru in tišine. Sprehodili se boste lahko po povsem neokrnjeni naravi in opazovali življenje nomadov. Večerja in nočitev v jurtah.

120 km

8. dan
08
Aug
2023
Jezero Song-Köl in najhladnejše mesto v Kirgiziji
Nočitev: Naryn

Prost dopoldan ob jezeru Song-Köl. Včasih se je s pastirji mogoče dogovoriti za ježo kirgiških konj ... Po kosilu zapustimo jezero med gorami in se spustimo do kraja Naryn. Naryn leži na obeh bregovih istoimenske reke, ki je skozi mesto izklesala slikovit kanjon. Kraj velja za najhladnejše mesto v Kirgiziji, pozimi temperature tukaj padejo tudi pod –40 stopinj C in je zadnji kraj pred mejo s sosednjo Kitajsko.

150 km

9. dan
09
Aug
2023
Zapuščina Svilne ceste – Tash Rabat
Nočitev: Naryn

Obiskali bomo karavanseraj (počivališče za karavane) Tash Rabat iz 15. stoletja, ki je nekoč pomenil pomembno postojanko na Svilni cesti. Tash Rabat leži na višini 3200 m v manjši dolini med slikovitimi grički daleč proč od vsega, le deset kilometrov od meje s Kitajsko. Stavba je lepo restavrirana, vendar naredita največji vtis okolica in pot do tja. Prosto za sprehod ali morda ježo konj (v dogovoru z domačini). Popoldne povratek v Naryn.

230 km

10. dan
10
Aug
2023
Slikoviti razgledi in prihod nazaj v Biškek
Nočitev: Biškek

Vožnja po cesti slikovitih razgledov mimo Kočkorja in akumulacijskega jezera Orto-Tokoy. Prihod v Biškek v popoldanskih urah.

310 km

11. dan
11
Aug
2023
Živahna prestolnica

Biškek je z urejenimi parki zelena in precej mirna prestolnica. S približno 900.000 prebivalci je glavno mesto 5,7-milijonske Kirgizije. Obiskali bomo glavni trg Ala-Too, se sprehodili mimo Bele hiše – parlamenta in skozi prijeten Panfilov park, videli bomo Filharmonijo, katedralo Zenkov ... Popoldne obiščemo tržnico Osh Bazaar, kamor prihajajo svoje izdelke prodajat tudi Kirgizi in Uzbeki iz konservativnejšega juga dežele.

Zadnja večerja v Kirgiziji. Po večerji vožnja na letališče in let proti domu preko Istanbula.

12. dan
12
Aug
2023
Prihod domov

Pristanek na Brniku je predviden ob 8.05 zjutraj.

  Dodatne informacije

  Kako velika bo skupina? V skupini bo 10 do 20 udeležencev.

  Kaj je vključeno v ceno?

  • Letalski prevoz Ljubljana-Biškek-Ljubljana s Turkish Airlines,
  • vsi prevozi po Kirgiziji,
  • namestitve v prijetnih hotelih (Biškek, Cholpon-Ata in Karakol, šest nočitev), gostiščih (Naryn, dve nočitvi) in tradicionalnih jurtah (Manjyly in Song-Köl, dve nočitvi, že pripravljena ležišča),
  • trije obroki dnevno (začetek s kosilom 2. dan in konec z večerjo 11. dan),
  • kakovostno slovensko vodenje potovanja,
  • kakovostno lokalno vodenje vse dni v Kirgiziji,
  • vse vstopnine po programu: narodni park Ala-Archa, stolp Burana, petroglifi Cholpon-Ata, kanjon Skazka, Tash Rabat, mošeja in muzej v Karakolu,
  • organizacija potovanja, strošek prijavnine in DDV.

   

  Nujna doplačila:

  • pijača.

   

  Možna doplačila: 

  • zdravstveno zavarovanje Coris (11,80 € ob zavarovanju vsaj sedem oseb ali 19 € ob zavarovanju manj oseb),
  • zavarovanje rizika odpovedi 4,7 % cene potovanja (mogoče je le ob prijavi),
  • enoposteljna soba v hotelu in gostiščih 170 € (za osem noči), v jurtah enoposteljna soba žal ni na voljo (dve noči),
  • ježa konj v Tash Rabatu pribl. 15 €/os.,
  • napitnine.

   

  Koliko denarja moram vzeti s seboj? Ker smo v ceno potovanja vključili skoraj vse, bo potrebnih doplačil zelo malo. Morda se boste odločili za kakšno dodatno aktivnost (npr. ježa konj) ali boste kaj zanimivega kupili. Cene v trgovinah in lokalih so vsaj za tretjino nižje kot v Sloveniji. Predlagamo 70–100 € "žepnine", odvisno od vaših želja in potreb.

  Prehrana? Ves čas potovanja bomo deležni treh obrokov dnevno. Edino doplačilo bo pijača, morda si boste kupili še kakšen prigrizek sproti v trgovinah. V trgovinah je blago cenejše kot v Sloveniji, podobno tudi v restavracijah, gostilnah in barih.

  Hrana v Kirzigiji spada v dve kategoriji: kirgiško in rusko. V praksi pa je večina hrane mešanica obeh kultur. Nomadski način življenja domačinov je močno vplival na kirgiško hrano, ki je pripravljena tako, da je njen rok trajanja čim daljši. Porcije, ki nam jih bodo pripravili domačini, bodo po navadi obilne. Hrana temelji na mesu, pogosto govedini in ovčetini, ter mlečnih izdelkih. Meso pripravljajo v juhi, omaki ali ga pečejo na žaru. Lagman so doma narejeni rezanci z ovčjim mesom in pikantno omako, manti pa poparjeni cmoki z mesom. Svinjine niso vajeni, saj je država pretežno muslimanska. Ribe so le redko na jedilniku, z izjemo dimljenih, ki so popularna jed na stojnicah ob cesti ob jezeru Issyk Kul. Poleti je skoraj povsod za prilogo sezonska domača zelenjava, večinoma solata iz kumaric in paradižnika, za sladico pa sladka in sočna lubenica ali melona. 

  Za zajtrk pogosto ponudijo mlečni riž ali ovseno kašo, kuhano v mleku, palačinke in druge sladke dobrote, večinoma sta na mizi vedno tudi kruh in marmelada.

  Čaj je v Kirgiziji najbolj priljubljena pijača. Kirgizi zelo radi pijejo zeleni čaj, ruski prebivalci pa črnega. Domačini si ga radi sladkajo z marmelado. Kavo pijejo le redko in ni najboljša (instant). Od alkoholnih pijač je najpogostejše pivo, domača vodka in nekaj drugih lokalnih žganih pijač. Kymyz je zanimiva nacionalna pijača iz fermentiranega konjskega mleka. Voda v plastenkah je na voljo povsod.

  Če ne jeste mesa ali bi morda želeli kakšno drugo posebno prehrano, nam, prosim, to sporočite ob prijavi, da lahko za vas uredimo primerne obroke.

  Se bomo veliko vozili? V program smo vključili pokrajinsko zelo lep in obenem prometno dostopnejši severni del Kirgizije in se tako izognili predolgim vožnjam. Seveda bomo vožnjo prekinili s postanki za ogled znamenitosti, s sprehodi, skokom v jezero, kosilom ...

  Kako bomo potovali po deželi? Po Kirgiziji bomo potovali z dvema (če bo skupina polnoštevilčna) minibusoma, ki bosta imela dovolj prostora za prtljago in  udobno sedenje. Ceste so večinoma asfaltirane, nekatere z več, druge z manj luknjami. Posamezni odseki poti bodo potekali tudi po makadamu.

  Prtljaga? Priporočamo kovček ali potovalko na kolesih, morda transportno vrečo, ter manjši nahrbtnik za hojo po pešpoteh in dnevne izlete.

  Jezik? Zaradi sovjetske preteklosti v Kirgiziji skoraj vsi govorijo tudi ruščino, ki je nekoliko podobna slovenščini, kar olajša sporazumevanje. Angleščina pride prav le v prestolnici in morda še v kakšnem turističnem kraju. Ves čas bosta z vami slovenski in lokalni vodnik (ki govori angleško).

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? V mestih in večjih krajih smo izbrali prijetne hotele in gostišča. Sobe bodo dvoposteljne ali po želji enoposteljne/triposteljne. Kjer bo namestitev v sobah, sta zagotovljeni prha in topla voda. Kopalnice bodo v sobah le v hotelih, v gostiščih pa bosta kopalnica in stranišče skupna. Morda bosta v katerem izmed gostišč tudi zunaj hiše. Sobe v gostiščih bodo preproste, a čiste. Hoteli in gostišča nimajo dvigal, prtljaga se nese po stopnicah.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če bi želeli deliti sobo s še enim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi želeli deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  V slikovitih, a bolj oddaljenih krajih je na voljo le prenočevanje v jurtah, kjer bo v eni jurti od štiri do šest oseb. V jurti bodo pripravljena ležišča (postelje ali spalne podlage). Tukaj praviloma ne bo tople prhe ali pa bo le na sončno ogrevanje.

  Vodnik? Skupino spremljata izkušen slovenski turistični vodnik in lokalni vodnik, ki je dober poznavalec Kirgizije. Na poti vam bomo poskušali podati kar največ informacij o deželi, ljudeh, preteklosti in sedanjosti.

  Na naši spletni strani lahko v rubriki Blog preberete tudi nekaj objav o Kirgiziji z naših prejšnjih obiskov.

  Kakšne bodo temperature? Oblačila? Ker se bomo gibali po različnih nadmorskih višinah, bodo različne tudi temperature in potrebna oblačila. V Biškeku in ob jezeru Issyk-Köl je poleti precej toplo, pogosto nad 30 °C. Tu se bo mogoče kopati. V višjih legah (nad 3000 m n. v.) pa se temperatura včasih celo v poletnem času ob jutrih spusti tudi do ničle. Zato priporočamo topla večplastna oblačila, tudi kapo in rokavice, pa tudi lažja poletna oblačila, kopalke, kratke rokave in zaščito proti soncu.

  Nujna oprema? Kakšna brisača (v hotelih in gostiščih so vključene), za hojo lažji pohodni čevlji, manjši nahrbtnik (za fotoaparat, kremo proti soncu, malico, pijačo in oblačila), fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, veljaven potni list.

  Se na potovanju veliko hodi? Kirgizija je zelo gorata dežela in hoja približa marsikatero sicer skrito zanimivost. Izbrali smo krajše in lažje pohodniške izlete v nekaterih najlepših območjih. Če kdo težko hodi peš, se je povsod mogoče dogovoriti za kraj, kjer se počaka.

  Kje menjati, pri nas ali v Kirgiziji? Kirgiških somov (KGS) se v Sloveniji ne da kupiti, zato vzemite s seboj evre ali ameriške dolarje (če jih morda že imate doma), ki jih bomo lahko v Biškeku in na poti menjali. Primernejši so manjši bankovci. S kreditnimi karticami se lahko plačujejo nekatere storitve predvsem v prestolnici in na letališču, drugje pa, žal ne bodo uporabne. S seboj ne boste potrebovali veliko denarja, saj je skoraj vse vključeno v ceno potovanja.

  Lahko v Kirgizijo potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste veljaven potni list, ki zadostuje za bivanje v državi do 60 dni. Potni list mora biti veljaven še vsaj tri mesece po izstopu iz države.

  Predlagamo, da pred odhodom na pot skenirate svoj potni list z obeh strani, dokumente pa si pošljete na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto ob morebitni izgubi dokumenta.

  Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani kot državljani EU ne potrebujemo vizuma za vstop v Kirgizijo in se lahko neomejeno gibamo po državi.

  Ukrepi COVID: Trenutno za vstop v državo ni nobenih posebnih pogojev. Cepljenje ali negativni test nista potrebna.

  Varnost? Države Osrednje Azije slovijo po svoji prijaznosti, gostoljubnosti in poštenosti. Verjetnost kraje ali podobnih neprijetnih izkušenj je majhna. Osnovna previdnost vseeno ne bo odveč, predvsem na tržnici oziroma bazarju.

  Kako je z napitninami? Napitnine so v Kirgiziji pričakovane in zaželene, če je bila storitev dobro opravljena.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 500 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Kirgizija. V polje sklic vpišete številko računa brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 25, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.