Začarana lepotica

Kuba

27
Apr
2022
16
Apr
2022
12 dni
Hoteli
2390 EUR
EUR

2190

Ob prijavi do
10. 2. 2022

Kratek opis

Kuba je največji karibski otok. Je raznolik tropski paradiž z bogato kolonialno preteklostjo in burno zgodovino. Barvita mesta nas bodo popeljala nazaj v čas, ko so pirati še ropali po peščenih karibskih obalah. Na našem potovanju bomo tudi s starodobniki odkrivali lepote ene najlepših prestolnic, Havane. Ogledali si bomo proizvodnjo ruma Havana Club, ki je nacionalni simbol Kube in ena najbolj prodajanih blagovnih znamk ruma na svetu. Obiskali bomo očarljivo ribiško vasico Cojimar, kjer je Ernest Hemingway dobil navdih za svoj roman Starec in morje in zanj dobil Nobelovo nagrado za književnost. Z volovsko vprego bomo raziskovali naravne lepote kubanskega podeželja, se ohladili v naravnih bazenih, srkali mojito na tropskih plažah Varadera in se od domačinov, zaposlenih na plantažah tobaka, učili zvijanja najslavnejše cigare na svetu, havanke. Kuba je prav posebna dežela in naše potovanje po Kubi prav tako.

Program potovanja

1. dan
16
Apr
2022
Let v Havano
Nočitev: Havana

Zbor na Letališču Jožeta Pučnika in let preko Pariza v prestolnico Kube, Havano, kamor bomo prispeli v popoldanskih urah. Namestitev v hotelu in nočitev.

2. dan
17
Apr
2022
Stara Havana, vožnja s starodobniki in muzej ruma
Nočitev: Havana

Ogled Havane začenjamo v Stari Havani, ki predstavlja zgodovinsko srce kubanske prestolnice in je del svetovne dediščine UNESCO. Ob sprehodu po največjem kolonialnem središču v Latinski Ameriki bomo spoznali pisan kubanski vsakdanjik. V muzeju ruma Havana Club se bomo seznanili s proizvodnjo svetovno priznanega kubanskega ruma. Degustacija ruma in kosilo v lokalni restavraciji. 

V La Bodeguiti del Medio, kamor je redno zahajal tudi Ernest Hemingway, bomo poskusili najboljši mojito, nato pa se popeljali na panoramsko vožnjo s starodobniki po novejšem delu Havane, imenovanem Vedado.

Zvečer proti plačilu možnost ogleda plesnega spektakla "Cabaret show", če bodo epidemiološki ukrepi to dopuščali.

Obroki: Z + K

3. dan
18
Apr
2022
Trg revolucije, park John Lennnon, Hemingwayeva ribiška vasica, Las Terrasas, Vinales
Nočitev: Vinales

Ogled Trga revolucije, enega največjih trgov na svetu, ki je bil priča najpomembnejšim zgodovinskim dogodkom kubanske revolucije. V parku bomo obiskali kip Johna Lennona sedečega na klopci, nato pa ribiško vasico Cojimar, kjer je Ernest Hemingway dobil navdih za novelo Starec in morje in zanjo prejel Nobelovo nagrado za književnost. Pred odhodom še okrepčilo v Hemingwayevi najljubši restavraciji La Terraza de Cojimar.

Nadaljujemo do eko vasi Las Terrasas. Vas je Castrov ekološki projekt, zasnovan načrtno, z namenom obnovitve območja, ki je bilo v 19. stoletju povsem uničeno zaradi intenzivne pridelave kave. Danes se v Las Terrasas nahaja prvi ekološki hotel na Kubi, ogledali si bomo tudi ostanke najstarejše plantaže kave na otoku.

Zvečer vožnja v osrčje kubanskega podeželja, Vinales, nočitev.

Obroki: Z + K 

4. dan
19
Apr
2022
Cueva del Indio, prazgodovinski Mural, vožnja z volovsko vprego, sprehod med nasadi tobaka in kave
Nočitev: Havana

V kraški pokrajini Vinales domačini že skoraj dve stoletji pridelujejo najbolj kakovosten tobak na svetu. V to se bomo prepričali tudi sami ob obisku tovarne cigar, kjer še vedno ročno izdelujejo zelo cenjene kubanke.

Obiskali bomo podzemno jamo Cueva del Indio – med revolucijo jo je Che Quevara uporabljal kot skrivališče. Mogočne kapniške strukture v jami si bomo ogledali s čolnom.

Sledi ogled prazgodovinskega Murala, ene največjih slik na prostem, ki v višino meri kar 120 m in na slikovit način prikazuje razvoj človeštva. Izkušnja kubanskega podeželja pa ne bi bila popolna brez uporabe tamkajšnje taxi službe, kočije z volovsko vprego.

Sledi vožnja do Havane in nočitev v hotelu.

Obroki: Z + K         

5. dan
20
Apr
2022
Krokodili, jezero zakladov Boca de Guama, Prašičji zaliv, Cienfuegos
Nočitev: Cienfuegos

Po zajtrku se odpeljemo do bisera kubanskega juga, UNESCO-vega mesta Cienfuegos, mesta z najlepšimi sončnimi zahodi. Ustavimo se še na krokodilji farmi, kjer domuje več kot 10.000 krokodilov, med njimi tudi avtohtoni kubanski krokodili. Sledi kosilo in priložnost pokušine krokodiljega zrezka.

Pot nadaljujemo do Boce de Guama, najpomembnejšega mokrišča v Karibskem morju. S hitrimi čolni se med kanali in bujnimi drevesi mangrove podamo v središče naravnega parka. V muzeju na prostem bomo spoznavali življenje kubanskih domorodcev - Teino.

Pred prihodom v Cienfuegos še postanek na obali Prašičjega zaliva, mestu neuspele ameriške invazije, ki je dokončno ustoličila Fidela Castra in socializem na Kubi.

Obroki: Z + K

6. dan
21
Apr
2022
Gorovje Escamray, vožnja z ruskimi tovornjaki, Topes de Collantes
Nočitev: Trinidad

Po jutranjem ogledu Cienfuegosa se z ruskimi tovornjaki odpravimo na raziskovanje naravnega parka Topes de Collantes, ki ga obdaja gorovje Escammbray z najvišjim vrhom Kube, Pico de San Juan (1140 m). Park velja za naravni zaklad Kube in je popoln kraj za sprostitev in pustolovščino.

Obroki: Z + K

7. dan
22
Apr
2022
Palača Cantero, stolp Manaca Iznaga, Casa de la Trova, najstarejši koktajl Canchanchara
Nočitev: Trinidad

Raziskovali bomo kolonialno mesto Trinidad, ki je “živi muzej” -  eno najbolj živahnih in najlepših mest na celotnem Karibskem otočju. Ob dopoldanskem sprehodu po središču UNESCO-vega mesta si  ogledamo Palačo Cantero, zgodovinski muzej in se povzpnemo na vrh stolpa Manaca Iznaga, od koder se razprostira najlepši razgled na mesto. V Casi de la Trova, ki središču kulturnega življenja, se prepustimo zvokom kubanske glasbe.

Pred kosilom se ustavimo še v baru Canchanchara, kjer si privoščimo istoimenski koktajl, uradno najstarejši koktajl na Kubi. Po kosilu prosto za samostojno raziskovanje mesta, nakupe ali poležavanje na eni izmed čudovitih tropskih plaž Trinidada.

Obroki: Z + K +V

8. dan
23
Apr
2022
Che Guevara in Santa Clara, Varadero
Nočitev: Varadero

Zapustili bomo Trinidad in se napotili v 100 km oddaljeno Santo Claro, mesto, ki je najbolj zaznamovano z revolucijo in njenim voditeljem Che Guevaro. V mestu, ki ga je slavni “Che” vzel za svojega, se v mavzoleju nahajajo tudi njegovi posmrtni ostanki. Ogled muzeja nam bo razkril, zakaj se je kubansko ljudstvo v drugi polovici petdesetih let odločilo za revolucijo.

Sledi kosilo v lokalni restavraciji v središču mesta in vožnja do Varadera.

Obroki: Z + K +V

9. dan
24
Apr
2022
Rajske plaže Varadera
Nočitev: Varadero

Prosto za raziskovanje in uživanje na rajskih plažah Varadera, ki se redno uvrščajo med najlepše plaže na svetu.

Obroki: all – inclusive

10. dan
25
Apr
2022
Rajske plaže Varadera
Nočitev: Varadero

Prosto za raziskovanje in uživanje na rajskih plažah Varadera, ki se redno uvrščajo med najlepše plaže na svetu.

Obroki: all – inclusive

11. dan
26
Apr
2022
Polet proti Evropi

Še zadnji tropski pozdrav, nato pa bomo v dopoldanskih urah zapustili hotel, se odpeljali proti letališču v Havani in pomahali Kubi v slovo.

Obroki: Z

12. dan
27
Apr
2022
Prihod domov

Pristanek na Letališču Jožeta Pučnika v popoldanskih urah.

  Dodatne informacije

  DODATNE INFORMACIJE

  Cena vključuje:

  • povratni letalski prevoz na relaciji Ljubljana - Havana,
  • avtobusni prevoz po Kubi z udobnim, klimatiziranim avtobusom,
  • vožnjo s klasičnim ameriškim avtomobilom v Havani, s terenskim vozilom v Trinidadu, s hitrim čolnom in volovsko vprego v Vinalesu,
  • namestitve v dvoposteljnih sobah v udobnih hotelih 4* z zajtrkom, kosila na poti, ena nastanitev v tradicionalnih hišah Casas particulares ter dve nočitvi "all - inclusive",
  • vse vstopnine po programu: muzej ruma Havana Club, vožnja s klasičnimi ameriškimi avtomobili, park Las Terrazas, tobačna tovarna, vožnja z volovsko vprego, prazgodovinski Mural, indijska jama, krokodilja farma, Casa de la Trova, muzej zgodovine v Trinidadu, stolp Manaca Iznaga, muzej Che Guevara, pokušina tradicionalnih koktejlov v Havani in Trinidadu,
  • kakovostno slovensko in lokalno vodenje,
  • kubanska viza (ob prijavi obvezno oddate fotokopijo potnega lista), Slovenci potrebujemo za pot na Kubo vsaj še 6 mesecev veljavni potni list,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Mogoča doplačila:

  • ogled predstave cabaret 65 €,
  • enoposteljna soba 395 €,
  • napitnine voznikom in vodnikom na poti, okrog 45 €,
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris, 19 € na osebo, skupinsko 11,80 € (če se za zavarovanje odloči vsaj 7 oseb),
  • zavarovanje rizika odpovedi v vrednosti 4,3 % cene potovanja (sklepa se lahko ob prijavi na potovanje).

   

  Velikost skupine: 15 – 20 oseb

  V primeru manjše skupine (10–14 oseb) bo potrebno doplačilo 100 €/os.

  Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja. Priporočamo, da naredite sken in kopijo potnega lista. Sken si pošljite na svoje e-naslov, kopijo pa shranite v nahrbtnik ali kovček ločeno od potnega lista.

  Ukrepi COVID: Za vstop na Kubo potrebujete digitalno covidno potrdilo in izpolnjeno zdravstveno deklaracijo. Polno cepljenim za vstop zadostuje covidno potrdilo, necepljene osebe pa morajo ob vstopu v državo predložiti PCR test, mlajši od 72 ur. Ker se ukrepi spreminjajo, bomo mesec pred odhodom ponovno preverili vstopne pogoje. Kuba je izdelala tudi svoje cepivo, ki ima več kot 90 % učinkovitost in je odporno tudi proti bolj nalezljivi različici delta. V novembru 2021 je bilo na Kubi precepljenih 90 % prebivalcev, vključno z otroci, starejšimi od 2 let.

  Kako potujemo: Potujemo z udobnim klimatiziranim avtobusom turistične kategorije.

  Zahtevnost poti: Potovanje je primerno za vsakogar, saj ne vključuje fizično zahtevnih aktivnosti.

  Nastanitev: V dvoposteljnih sobah v udobnih hotelih 4* z zajtrkom, ena nastanitev v tradicionalnih hišah Casas particulares ter dve nočitvi "all - inclusive".

  Hrana: Zajtrki v hotelih in enkrat pri domačinih v Casi Particulares, kosila v lokalnih in turističnih restavracijah. Poskusili bomo raznoliko kreolsko kulinariko, ki slovi po sveži, lahki in okusni hrani, z vsemi vrstami mesa in zelenjave. Veliko je svežega sadja, še posebej ananasa, papaje in guave. Na Kubi je pomemben ribolov, zato je tudi v kulinariki veliko rib (tudi jastoge ponujajo po zelo ugodnih cenah). Cene večerij se gibljejo med 10 in 15 EUR.

  Voda: Priporočamo pitje vode iz plastenk/steklenic, v izogib prebavnim težavam. Domačini sicer pijejo vodo iz vodovoda, vendar so nanjo za razliko od obiskovalcev že navajeni.

  Vreme: Obisk Kube je primeren vse leto, razen poletja, ko je največ padavin in so visoke temperature. Najugodnejši čas za obisk Kube je v suhem obdobju od novembra do aprila. Dnevne temperature v tem času se gibljejo podnevi okrog 27 stopinj C, ponoči  pa okrog 23 stopinj C. Morje ima prijetnih 27 stopinj C.

  Zdravje: Za vstop niso potrebna cepljenja. O zdravju se lahko posvetujte na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, http://www.nijz.si. S seboj imejte zdravila za morebitno prvo pomoč, saj so nam v lekarnah na Kubi težko dosegljiva. Sicer pa se Kuba ponaša z zelo dobrim zdravstvenim sistemom.

  Varnost: Kuba je za potovanje varna država, domačini so zelo gostoljubni. Kot povsod, pa tudi na Kubi svetujemo splošno previdnost glede tatvin predvsem v velikih mestih.

  Nakupi: Razen manjših spominkov bomo na Kubi težko dobili nekatere stvari, ki bi jih morda pozabili doma. Zato ne pozabite kreme za sončenje z visokim faktorjem in repelenta proti komarjem. Tipične kubanske cigare turisti običajno kupujejo na črnem trgu, kjer je cena nekajkrat nižja, kot v uradnih trgovinah. Turistični nakupi so tudi rum, kava, oblačila s Chejevo podobo, slike in druga umetniška dela ter različni leseni izdelki.         

  Denar: S seboj je potrebno imeti gotovino, saj naše kartice na bankomatih večinoma ne delujejo. Menjava evrov je boljša, pri dolarjih vzamejo provizijo. Po tridesetih letih uporabe dvojne državne valute kubanskega nacionalnega pesa in kubanskega konvertibilnega pesa (CUC in CUP) je Kuba z letošnjim letom poenotila svojo denarno valuto, menjalni tečaj v času razpisa potovanje (januar 2022):1 € = 27.5 CUP. 

  Internet: Kuba je ena izmed najslabše telekomunikacijsko povezanih držav zahodnega sveta. Dostop do interneta je omejen in mogoč le v hotelskih namestitvah z nakupom ETECSA NAUTA kartice, ki omogoča enourni internetni dostop. Internet je praviloma počasen. Signal za mobilni telefon pa načeloma dobro deluje po celi Kubi.

  Elektrika: Na Kubi so ameriške vtičnice, potrebovali boste adapter za Združene države Amerike.

  Darila: Kuba je kljub hitremu vzponu turizma v zadnjem času še vedno država, kjer je vidno pomanjkanje stvari na vsakem koraku. S seboj lahko prinesete manjša darilca (kapice, majice, bombone, pisala, zvezke ipd.).

  Vodnik: Skupino spremljata izkušena slovenski turistični vodnik in lokalni angleško govoreči vodnik. Na poti vam bomo predstavili kar največ informacij o deželi, njenih prebivalcih, preteklosti in sedanjosti.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 700 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Kuba, v polje sklic vpišete številko računa brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu – prijavnici.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi.