Tiha Dežela modrega neba

Mongolija

25
Sep
2019
09
Sep
2019
17 dni
Hotel *** in geri, polni penzion
Letalo, minibus, japonski terenec
3300 EUR
EUR

2950

Ob prijavi do
30. 6. 2019

Kratek opis

Ste za povsem drugačno potovanje? Nekam, kjer ni turistov in kjer domačini živijo ob velikih čredah ovac, koz in predvsem konjev (teh je kar 13-krat več kot prebivalcev), tja, kjer je nebo res modro in kjer tišina šepeta, prekinjata jo le veter in oglašanje živali? Mongolija se ne prilagaja popotnikom, popotniki se prilagajajo njej. Njena brezmejnost jemlje dih in je tako zelo pomirjujoča. Najmanj poseljeno deželo na svetu bomo odkrivali s slovenskim in lokalnim vodnikom, spali bomo v tradicionalnih nomadskih gerih pod nebom, polnim zvezd, deležni bomo treh obrokov dnevno. Poletimo iz Ljubljane. Za udobno premagovanje razdalj bodo poskrbeli Land Cruiserji, ki imajo za razliko od ruskih vozil tudi vzmetenje, kar olajša vožnjo po mongolskih kolovozih, kjer so konji običajnejši od vozil. Pristna, še neodkrita Mongolija vas pričakuje!

Program potovanja

1. dan
09
Sep
2019
Let v Mongolijo

Zjutraj zbor na Letališču Jožeta Pučnika in dopoldanski let iz Ljubljane z udobno letalsko družbo Turkish Airlines preko Istanbula v Mongolijo. Pristanek v Ulan Batorju v dopoldanskih urah naslednji dan.

2. dan
10
Sep
2019
Dediščina Džingiskana
Nočitev: Ulan Bator

Po pristanku na letališču se bomo odpeljali do hotela v središču prestolnice. Dan bomo začeli s kosilom v mongolski restavraciji z okusno lokalno hrano, nato pa se z vodnikoma odpravili na ogled mesta. Sprehodili se bomo čez glavni trg Sukhbaatar, kjer je Mongolija leta 1921 razglasila neodvisnost od Kitajske. Tu se nahajajo parlament, kulturna palača, opera in kip Džingiskana, ustanovitelja in velikega kana Mongolskega cesarstva, največjega strnjenega cesarstva v zgodovini. V narodnem muzeju si bomo ogledali tradicionalna mongolska oblačila in orožje, pa tudi eksponate, ki prikazujejo nastajanje tega nekoč najmogočnejšega cesarstva.

Zvečer se prepustimo mongolskemu vzdušju in si ogledamo tradicionalno folklorno predstavo s prikazom petja in plesov v narodnih nošah. Po večerji prevoz v hotel in nočitev.

3. dan
11
Sep
2019
Na jug v puščavo Gobi
Nočitev: geri

Po zajtrku zapustimo mestni vrvež in se odpeljemo proti puščavi Gobi do prepadnih pobočij Tsagaan Suvarga ("Bela stupa") v provinci Dundgobi. Sredi divje, razgibane in povsem nenaseljene ravninske pokrajine se bodo pred nami pojavili do 200 m visoki in 400 m dolgi klifi. Osupnile nas bodo visoke in strme kamnite strukture, ki jih je ustvarila erozija v tisočletjih. Večerja in nočitev v gerih med gostoljubnimi domačini.

Vožnja: 450 km

4. dan
12
Sep
2019
Kanjon jastrebov v narodnem parku Tri lepotice
Nočitev: geri

Zjutraj se odpeljemo še globlje v puščavo Gobi, ki je s skoraj 1,3 milijona km2 največja azijska puščava. Odkrivali bomo njen najhladnejši del – Kanjon jastrebov (Yolin Am), ki zelo spominja na naše Alpe. Ta globoka in ozka kamnita soteska leži v narodnem parku Gurvan Saikhan (Tri lepotice) in je paradiž za zbiralce fosilov. Skozi kanjon si je pot utrl nekaj kilometrov dolg potok, ki ga pozimi prekrije debela ledena ploskev. Še pred nekaj leti je bil zamrznjen vse leto, v zadnjem času pa se med poletjem odtali. Skozi kanjon, ki je v najožjem delu širok le za dva človeka, bomo hodili približno dve uri peš. Nad nami bo vidna le črta modrega neba. Pri vstopu v park si bomo ogledali tudi manjši arheološki muzej z zgodbo o tem zavarovanem območju. Na ogled so dinozavrova jajca in kosti ter različni fosili, spoznali pa bomo tudi snežnega leoparda. Namestitev v turističnem kampu v gerih. Večerja in nočitev.

Vožnja: 300 km

5. dan
13
Sep
2019
Na kamelah po Pojočih sipinah
Nočitev: geri

Ta dan bomo preživeli na skrajnem jugu v najlepšem delu puščave Gobi, ki jo pesek prekriva le v 3 %. Veličastne Khongoryn Els ali Pojoče sipine se raztezajo 180 km v dolžino, 7–20 km v širino in dosežejo tudi do 100 m višine. Veter na njihovi površini ves čas ustvarja spreminjajoče se valovom podobne oblike, odvisno od dnevne svetlobe pa njihova površina odseva v zlato-rumeno-belih odtenkih. Ime so dobile po naravnem pojavu – glasnem zvoku, ki je posledica polzenja drobnega peska vzdolž sipin zaradi vetra ali peščenih plazov. Sprehodili se bomo po tem čarobnem območju vse do vrha teh orjaških sipin in nadaljevali na mongolski način – zajahali bomo t. i. baktrijske dvogrbe kamele in se med počasnim, nežnim zibanjem na njihovem hrbtu prepustili razgledom na navidez neskončno morje peska

Vožnja: 180 km

6. dan
14
Sep
2019
Dinozavri pod Žarečimi pečinami
Nočitev: geri

Po zajtrku se odpeljemo proti nahajališču pomembnih fosilnih najdb, pravemu raju za raziskovalce najstarejših zgodovinskih obdobij. Na območju Bayanzaga so namreč leta 1922 ameriški raziskovalci odkrili prvo gnezdo dinozavrovih jajc. Sprehodili se bomo ob vznožju slikovitega skalovja, ki ob sončnem zahodu zasije v živo oranžnih barvah, zato ga imenujejo tudi "Žareče pečine". Raziskovali bomo območje, kjer so pred 60 milijoni let lomastili dinozavri in kjer še danes vedno znova odkrivajo kosti, jajca in okamenele sledi teh velikih plazilcev, hkrati pa bomo spoznavali posebnosti puščavske vegetacije, prilagojene ekstremnim podnebnim razmeram.

Vožnja: 150 km

7. dan
15
Sep
2019
Budistični samostan Ongi sredi stepe
Nočitev: geri

Zjutraj se bomo usmerili nazaj proti severu in po prostrani stepi prispeli v kraje, kamor zaide le malo tujcev in ljudi nasploh. Tu stojijo ostanki nekoč največjega kompleksa templjev na jugu Mongolije s skupnim imenom samostan Ongi. Samostan sta sestavljala dva kompleksa templjev in pripadajočih zgradb na obeh bregovih istoimenske reke. Starejši, južni del je bil postavljen okrog leta 1660, severni pa v poznem 18. stoletju v čast prvemu obisku Dalai Lame v Mongoliji. Med največjim razcvetom je tu živelo okrog 1000 menihov. Je edini samostan v okolici, ki se je ohranil med Stalinovo čistko, saj so ga preoblikovali v skladišče in trgovino. Obnovili in ponovno odprli so ga leta 1990. Obiskali bomo majhen samostanski muzej in izvedeli več o njegovi zgodovini. 

Vožnja: 150 km

8. dan
16
Sep
2019
Karakorum – prestolnica Mongolskega cesarstva
Nočitev: geri

Pot nas bo vodila v osrednjo Mongolijo do središča najslavnejših časov mongolske zgodovine Karakoruma, prestolnice mogočnega Džingiskanovega cesarstva. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1220 in je bilo prestolnica 140 let, dokler je Džingiskanov vnuk ob zasedbi Kitajske ni prestavil v Peking. Ostanki mesta na križišču Svilne ceste so obsežna arheološka najdišča in dve granitni želvi – simbola večnosti, ki sta nekoč varovali glavna mestna vrata.

Obiskali bomo tudi prvi in najpomembnejši budistični samostan v Mongoliji Erdene Zuu (Sto zakladov), ustanovljen leta 1586 in zgrajen na ruševinah prestolnice. Med delovanjem je v njem živelo 10.000 menihov, 62 templjev pa je obdajal masiven 400 x 400 m dolg zid s 108 stupami (budistična kupola). Poleg zunanjega zidu s stupami se je pred komunističnim opustošenjem ohranilo še nekaj templjev, s katerimi je Stalin po "odstranitvi" okrog 10.000 menihov tujim politikom želel pokazati, da Sovjetska zveza dovoljuje svobodo vere. 

Vožnja: 280 km

9. dan
17
Sep
2019
Sprostitev v termalnih vrelcih
Nočitev: geri

Današnji dan bomo preživeli lagodneje in z manj vožnje. V termalnih vrelcih Tsenkher si bomo privoščili sproščujočo kopel v vroči zdravilni vodi, ki doseže temperaturo do 86 °C in je bogata z različnimi minerali. Prost popoldan. Po želji se lahko peš samostojno ali z vodnikom odpravimo raziskovat brezmejne, redko poseljene zelene stepe, kjer raste veliko vrst zdravilnih zelišč. Večerja in nočitev v gerih.

Vožnja: 130 km

10. dan
18
Sep
2019
Veliko belo jezero in ognjenik Khorgo
Nočitev: geri

Potovanje nadaljujemo proti severu ob reki Chuluut, ki je v bazaltne skale izdolbla globok kanjon. Ustavili se bomo ob jezeru Terkhiin Tsagaan ali "Velikem belem jezeru", obdanem z visokimi hribi. Obkrožajo ga peščene plaže, njegova izredno mirna in čista voda pa vabi k plavanju. Jezero je skupaj z reko tudi bogato ribolovno območje. Na njegovi vzhodni strani stoji okrog 3000 m visok ugasli ognjenik Khorgo. Pred več tisočletji je bruhajoča lava med ohlajanjem ustvarila jez in tako oblikovala jezero. O njegovem nastanku še danes pričajo mehurčki strjene lave, imenovani "Basalt ger". Občudovali bomo neverjetno pokrajino, ki je nastala ob srečanju tekoče lave in reke, posledica tega pa so ugasli kraterji, številne posebne skalnate oblike in globoke soteske z deročimi rekami in slapovi.

Vožnja: 200 km

11. dan
19
Sep
2019
Slano jezero Zuun Nuur
Nočitev: geri

Po zajtrku pot nadaljujemo proti provinci Shine-Ider čez prostrane, valovite stepe, prekrite z divjimi rožami. Sredi gričev in zelenih travnikov se ustavimo ob manjšem slanem jezeru Zuun Nuur. Ta mongolski dragulj je življenjski prostor številnih vrst ptic. Med raziskovanjem in sprehajanjem po slikoviti prodnati jezerski obali se bomo naužili svežega zraka. Prevzeti od miru in spokojnosti okoliške narave se odpeljemo še nadaljnjih 10 km do kampa, kjer nas bodo prijazni domačini pričakali z okusno domačo hrano. 

Vožnja: 280 km

12. dan
20
Sep
2019
Modri biser Mongolije
Nočitev: geri

Današnja vožnja nas bo vodila čez zeleno gričevnato pokrajino in skozi ozke rečne doline, prepredene s kanali. Ledeno mrzla voda vijuga po kamnitem dolinskem dnu, nad rečno strugo pa visoko na modrem nebu krožijo ptice ujede in prežijo na svoj plen. Ob izhodu iz gozda, ki obkroža jezero, se odpre veličasten pogled na obalo in kristalno čisto gladino jezera Khuvsgul, "Modrega bisera Mongolije". To drugo največje azijsko sladkovodno jezero leži ob sibirski meji in ga imenujejo tudi mlajši brat Bajkalskega jezera. Meri 2760 km2 in doseže 270 m globine. Zaradi pristne, dih jemajoče okolice z neokrnjeno naravo ter izjemno raznolikostjo flore in favne velja za najlepši del Mongolije. Tu bomo imeli možnost spoznati in resnično razumeti mongolski tradicionalni način življenja. Prost preostanek dneva za sprehod in prvi vtis o pokrajini. 

Vožnja: 220 km

13. dan
21
Sep
2019
Jezero Khuvsgul s konjskega hrbta
Nočitev: geri

Dan ob jezeru Khuvsgul je namenjen odkrivanju lepot in posebnosti narave ob jezeru. Med organiziranim enournim jahanjem konj po idilični pokrajini nam bodo domačini povedali več o teh plemenitih živalih in povezanosti z njimi. Pokazali nam bodo tradicionalni način jahanja in nam s konjskih hrbtov predstavili slikovito obalo. Ob doplačilu (10 USD na uro) lahko jahanje nadaljujete tudi samostojno. 

Ob jezeru so na voljo tudi druge aktivnosti. Odločite se lahko za pohod z vodnikom (2–7 ur, odvisno od smeri in zahtevnosti poti), morda najamete čoln in jezero odkrivate z vode (15 USD na uro). Obiščete lahko nomadsko družino in se pobližje spoznate s tradicionalnim mongolskim načinom življenja. Sprejeli vas bodo odprtih rok. Če pa si zaželite še več miru, se lahko odpravite na sprehod ob obali, ki je dom številnih ptic in divjih rastlin, med katerimi je veliko zdravilnih. Lahko izberete tudi nekajurno vožnjo s kajakom, ki vas bo napolnila z energijo in obenem sprostila. Zvečer pa se vsi skupaj zberemo pri večerji in prenočimo v gerih ob jezeru.

14. dan
22
Sep
2019
Nacionalni park Gorkhi-Terelj
Nočitev: geri

Zjutraj se odpeljemo nazaj proti jugu do Morona, administrativnega centra province Khuvsgul, kjer s tamkajšnjega letališča poletimo nazaj v Ulan Bator. Po pristanku se odpeljemo približno 75 km vzhodno do nacionalnega parka Gorkhi-Terelj, poimenovanega po reki Terelj. Na poti se ustavimo pri največjem spomeniku bojevnika na konju na svetu, ki upodablja mongolskega velikega osvajalca Džingiskana. Stoji na 10 m visokem okroglem podstavku premera 25 m, s katerega se 30 m visoko dviga spomenik, narejen iz 250 t nerjavečega železa. Postavili so ga leta 2008 z zasebnim kapitalom. Podstavek obkroža 36 podpornih stebrov, ki simbolizirajo 36 kraljev iz Džingiskanove rodbine, v spomeniku pa se nahaja prireditveni prostor. Na konjevo glavo se bomo lahko tudi povzpeli, po stopnicah in potem še z dvigalom, in z vrha občudovali razgled po okolici. 

Nacionalni park Gorkhi-Terelj je območje širnih skalnatih gora in dolin, pobočij, prekritih z bujnimi prvobitnimi gozdovi, in zelenih travnikov, posejanih s skalami, ki jih je narava naložila eno vrh druge. Najbolj poznani naravni skulpturi sta Želvja skala in Lama pri molitvi. Ob koncu doline se peš povzpnemo do manjšega svetišča Aryabal, kamor prihajajo menihi od blizu in daleč k meditaciji in molitvi.

Vožnja: 130 + 100 km

15. dan
23
Sep
2019
Kultura in zgodovina mongolske prestolnice
Nočitev: Ulan Bator

Po zajtrku se odpeljemo nazaj v prestolnico Ulan Bator in si ogledamo še nekaj njenih zanimivosti. Samostan Gandan Khiid (tukaj je živel 13. Dalajlama), ki je preživel vse pritiske socializma, je najpomembnejše budistično svetišče s številnimi budističnimi templji in kar 26-metrskim pozlačenim Budo, v njem pa danes živi več kot 150 menihov. V nekdanji zimski rezidenci zadnjega verskega voditelja Bogd-Khana se bomo seznanili s preteklostjo in versko umetnostjo dežele. Je eden prvih muzejev v Mongoliji, odprt že leta 1924, in ena redkih kulturnozgodovinskih znamenitosti, ki so uspešno preživele komunizem. Po 200 stopnicah se povzpnemo na grič Zaisan Memorial južno od mesta z veličastnim panoramskim razgledom na prestolnico, park Buddha s 15 m visokim pozlačenim kipom in štiri svete gore, ki obkrožajo mesto. Spomenik na vrhu je posvečen sovjetskim vojakom, padlim med drugo svetovno vojno. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

Vožnja: 70 km

16. dan
24
Sep
2019
Polet domov z nočitvijo v Istanbulu
Nočitev: Istanbul

V jutranjih urah prevoz na letališče in polet proti domu preko Istanbula. Ker je let proti Ljubljani šele naslednje jutro, prenočimo v hotelu v Istanbulu. 

17. dan
25
Sep
2019
Prihod domov

Zgodaj zjutraj nadaljevanje leta proti Ljubljani. Pristanek na Letališču Jožeta Pučnika je predviden ob 8. uri.

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • povratni let Ljubljana–Ulan Bator s Turkish Airlines in let Moron–Ulan Bator z lokalno letalsko družbo,
  • letališke transferje v Mongoliji po programu,
  • vse prevoze po Mongoliji z minibusom in 4x4 terenskimi vozili (Toyota Land Cruiser),
  • 2x nočitev v hotelu *** v Ulan Batorju v dvoposteljni sobi z lastno kopalnico, 12x nočitev v urejenih kampih v gerih (dvoposteljne sobe, kopalnice so v ločeni stavbi),
  • 14x polni penzion ter vodo in čaj,
  • kakovostno slovensko vodenje in lokalno vodenje v angleščini,
  • vse vstopnine po programu,
  • strošek jahanja konjev in kamel,
  • organizacijo potovanja in DDV.

   

  Nujna doplačila:

  • strošek pridobitve vizuma (80 €), uredili bomo mi za celo skupino.

   

  Možna doplačila:

  • napitnine lokalnim vodnikom, šoferjem in natakarjem (niso obvezne, so pa zaželene in lepa gesta, če ste zadovoljni s storitvijo),
  • nakupovanje in vstopnine v prostem času,
  • prigrizki in pijača na potovanju (alkoholne pijače in sokovi),
  • doplačilo za enoposteljno sobo 210 € (za 14 noči),
  • zdravstveno zavarovanje Coris (21,51 € pri dvojnem kritju ob zavarovanju vsaj sedem oseb ali 35,86 € ob zavarovanju manj oseb),
  • zavarovanje rizika odpovedi 4,3 % cene potovanja (mogoče je le ob prijavi).

   

  Popusti:

  • popust za otroke od 5. do 10. leta starosti: 350 €/os.,
  • popust za 11 let starega otroka: 150 €/os.

   

  Velikost skupine: 10 do 20 udeležencev.

  Prevozi: Za potovanje po Mongoliji, ki ima le 10 % asfaltiranih cest, ostalo pa so večinoma slabo vzdrževane makadamske in kolovozne poti, smo izbrali najudobnejšo možnost – terenska vozila Toyota Land Cruiser, ki so zanesljiva in hitra tudi na slabih in blatnih cestah, kolovozih in poteh ter imajo edina vzmetenje. Dnevno sicer ne bomo prevozili veliko kilometrov (na celotnem potovanju 2700 km), vendar bo čas, preživet v vozilih, zaradi neurejenih cest daljši, kot smo vajeni (povprečno 5 ur dnevno). Vožnje bodo večkrat prekinjene s postanki za ogled znamenitosti, sprehode, kosila ... V vsakem vozilu bodo poleg lokalnih voznikov, ki zelo dobro poznajo mongolsko divjino in so odlični mehaniki, največ 4 osebe, prostora za sedenje bo dovolj. Svetujemo, da v Mongoliji pozabite na uro, se prepustite čarom potovanja in ste pripravljeni na vse: prečenje rek, poplavljene ceste, okvaro in popravilo vozila … V teh primerih si pridržujemo pravico do prilagoditve programa.

  Razdaljo med Moronom na severu Mongolije in prestolnico bomo premostili s krajšim notranjim letom.

  Namestitve: V Ulan Batorju bomo nameščeni v dvoposteljnih sobah v hotelu ***. Sobe bodo preproste dvoposteljne z zasebnimi kopalnicami. Na poti po Mongoliji bomo prenočevali v tradicionalnih nomadskih bivališčih – gerih. To so značilni okrogli šotori, sestavljeni iz lesenega ogrodja, več plasti klobučevine in kož. Na voljo bodo dvoposteljni geri z osnovno opremo: posteljo, pečjo na drva in mizo. V teh kampih imajo praviloma elektriko, sanitarije v ločeni stavbi so deljene za moške in ženske, imajo prhe s toplo vodo in stranišča. Jedilnica s klopmi in mizami je prav tako v ločeni stavbi. Takšno prenočevanje bo priložnost za spoznavanje tradicionalnega mongolskega načina življenja, navad in kulture. V vseh namestitvah lahko po dogovoru uredimo enoposteljne ali triposteljne sobe.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če ste pripravljeni deliti sobo s še enim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne bi našel, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Vreme: Podnebje v Mongoliji je celinsko z mrzlimi subarktičnimi zimami (temperature padejo do –30 °C) in kratkimi vročimi poletji (podnevi se temperature dvignejo do 40 °C). Najprimernejši čas za obisk je zato v poletnih mesecih (od junija do septembra). V osrednji Mongoliji (okolica Ulan Batorja in Karakoruma) je podnevi predvidena temperatura okrog 20 °C, zvečer pa se navadno precej ohladi (11 °C). V puščavi Gobi je povprečna dnevna temperatura 30 °C, ponoči pa 15 °C. Na severu države (jezero Khuvsgul) bo čez dan okrog 20 °C, ponoči pa okrog 10 °C. Mongolija ima 260 sončnih dni in malo padavin: na severu države pade med 200 in 350 mm dežja na leto, na jugu pa le od 100 do 200 mm na leto.

  Prtljaga: Priporočamo kovček ali potovalko na kolesih ter manjši nahrbtnik za hojo po pešpoteh in mestih. Čez dan boste zaradi višjih temperatur potrebovali lažja oblačila, noči pa so precej hladne, zato svetujemo oblačenje v več plasteh. Obvezni so udobni pohodni čevlji za hojo po stepi, brezpotjih in soteskah. Za jahanje kamel v puščavi sta zaradi sonca, vetra in peska priporočljiva pokrivalo (klobuk ali kapa) in ruta, ki pokrijeta večino obraza. Prav vam bodo prišli tudi baterijska svetilka, plastenka za vodo ter sredstva za zaščito pred soncem in insekti.

  Hrana: Ves čas potovanja bomo deležni treh obrokov dnevno, vključena sta tudi voda in čaj. Polni penzion se začne s kosilom in konča z zajtrkom v Ulan Batorju. Zajtrke in večerje nam bodo postregli v hotelu oz. ger kampih, kosila pa bomo imeli v manjših mestih in vaseh na poti ali v obliki »lunch boxov«, ki nam jih bodo pripravili v gerih. Edino doplačilo bodo alkoholne pijače in sokovi, nakup spominkov ali morda kakšni prigrizki oz. pokušina novih okusov na poti. V trgovinah je hrana cenejša kot v Sloveniji, podobno tudi v restavracijah, kavarnah in barih.

  Osnova tradicionalnih mongolskih obrokov je večinoma kuhano meso z veliko maščobe, najpogosteje ovčetina, teletina, kozje, konjsko in kamelje meso ter meso jakov. Za prilogo so najpogostejši ročno narejeni rezanci, riž in iz moke narejena hrana (kruh, svaljki, cmoki …). Uporaba zelenjave in začimb je omejena, od zelenjave sta najbolj priljubljena krompir in korenje. Zaradi geografske bližine sta na mongolsko kuhinjo vplivali kitajska in ruska kuhinja. Ena izmed najbolj priljubljenih jedi se imenuje buuz ali hošur, to so na pari kuhani ali ocvrti polnjeni cmoki. Druga priljubljena jed se imenuje tsuivan – govedino in zelenjavo ocvrejo ter dodajo vodo in rezance, da se skuhajo na sopari. Zaradi načina življenja in podnebnih razmer pozimi jedo bolj kalorično in beljakovinsko bogato hrano, poleti pa uživajo veliko mlečnih proizvodov – jogurt, sir, maslo in skuto.

  Najbolj priljubljena pijača, ki vam jo bodo Mongolci vedno ponudili, je čaj (zeleni ali črni) z mlekom in soljo. Nacionalna pijača se imenuje airag in je poletna (sezonska) pijača iz fermentiranega kobiljega mleka. Vsebnost alkohola v njej je manjša kot pri pivu, vendar ima lahko precejšnji učinek. Od alkoholnih pijač je priljubljena tudi vodka (nermel arkhi), ki jo pridelajo iz destiliranega jogurta ali mleka. Najbolj znani sta vodka Chinggis Khaan in Soyombo.

  Če bi želeli vegetarijansko ali kakšno drugo posebno prehrano, nam, prosim, sporočite ob prijavi, da lahko za vas uredimo primerne obroke.

  Vizum: Slovenski državljani za vstop v Mongolijo potrebujemo vizum. Čeprav se lahko ta uredi ob pristanku na letališču v Ulan Batorju, predlagamo ureditev že pred odhodom – na mongolskem veleposlaništvu na Dunaju. Urejanje vizuma na letališču je namreč zelo zamudno. Vizum bomo uredili mi za celo skupino. Zanj boste potrebovali:

  • eno fotografijo za osebni dokument,
  • izpolnjen obrazec za zaprositev za vizum (pošljemo vam ga ob prijavi),
  • potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja in ima še vsaj dve prazni strani.

   

  Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja. Priporočamo, da naredite sken in kopijo potnega lista. Sken si pošljite na svoj e-naslov, kopijo pa shranite v nahrbtnik ali kovček ločeno od dokumentov.

  Zdravje: Obveznih cepljenj za potovanje v Mongolijo ni. Priporočamo ureditev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini, npr. Coris (lahko uredimo za vas). Voda iz pipe ni pitna, zato svetujemo, da pijete ustekleničeno vodo. 

  Varnost: Države Osrednje Azije slovijo po svoji poštenosti, gostoljubnosti in prijaznosti. Mongolija je ena varnejših držav na svetu, zato je možnost kraje ali podobnih neprijetnih izkušenj majhna, še posebej na podeželju. Prestolnica Ulan Bator pa je podobna drugim večjim mestom, zato na turističnih krajih in v gneči nekaj osnovne previdnosti ni odveč, saj priložnost radi izkoristijo žeparji.

  Osebne dokumente in denar imejte pri sebi ali v hotelskih sefih. V sobi jih ne puščajte. Za svojo lastnino je odgovoren vsak potnik sam.

  Denar: Uradna valuta je mongolski tugrik (MNT). Trenutni menjalni tečaj je 1 € = 2908 MNT (november 2018).

  V Mongoliji je v navadi plačevanje z gotovino v lokalni valuti, ponekod sprejemajo tudi ameriške dolarje. Mongolskih tugrikov se v Sloveniji ne da kupiti. Lokalno valuto boste lahko dvignili na bankomatih ali zamenjali v bankah/menjalnicah že na letališču, v Ulan Batorju ali glavnih mestih provinc. Zaradi slabšega menjalnega tečaja odsvetujemo menjavo v hotelih. Menjalnice sprejemajo ameriške dolarje, britanske funte in evre. V prestolnici boste lahko ponekod plačevali tudi s kreditnima karticama Visa in Mastercard.

  Jezik: Uradni jezik v Mongoliji je mongolski in ga govori 95 % prebivalstva. Po državi govorijo tudi več različnih narečij. Danes je mongolščina napisana v cirilici, čeprav so v preteklosti uporabljali mongolsko skripto. Uradna ponovna uvedba stare skripte je bila načrtovana za leto 1994, vendar do nje ni prišlo, ker so se pri starejših generacijah pojavile težave. Uporaba in učenje tradicionalne abecede se počasi ponovno uvajata v šolah.

  Najpogosteje govorjen tuj jezik je ruščina, ki mu sledi angleščina, čeprav se njuno razmerje postopoma spreminja v prid angleščini. Popularna postaja tudi korejščina, saj več kot deset tisoč Mongolov dela v Južni Koreji.

  Z lokalnim vodnikom se boste lahko sporazumevali v angleščini ali pa vam bo ob prevajanju priskočil na pomoč naš slovenski vodnik.

  Lokalni čas: Uro bomo prestavili za osem ur naprej.

  Telefon, internet: Klicna številka iz Mongolije v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Mongolijo je 00976 + območna št. (brez 0) + klicana številka. V Ulan Batorju, glavnih mestih provinc in večini manjših vasi mobiteli delujejo, vendar boste morali kupiti mongolsko SIM-kartico (15-dnevna uporaba s 5000 enotami in 600 MB prenosa podatkov za okrog 7 €). Na teh območjih je internet široko dostopen v internetnih kavarnah in hotelih v prestolnici. Brezplačen wifi je na voljo v večini hotelov, restavracij in kavarn v Ulan Batorju in v nekaterih turističnih kampih. Na poti bodo tudi območja brez signala.

  Elektrika: Električna napetost je 220 V/50 Hz. Uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

   

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 900 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Mongolija, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 31-12-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni ob četrtkih med 16. in 19. uro po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.