Najlepši parki jugozahoda ZDA

Ameriški nacionalni parki

07
May
2023
19
Apr
2023
19 dni
Moteli
15-sedežni minibus
3600 EUR
EUR

3450

Ob prijavi do
28. 2. 2023
 • Bryce
 • Sekvoja
 • Yosemite
 • Antelope
 • Half Dome
 • Grand Canyon
 • Dolina smrti
 • Joshua Tree
 • Big Sur
 • Pfeiffer
 • Golden Gate
 • San Fran

Kratek opis

Zvezne države Arizona, Nevada, Utah in Kalifornija so dežele številnih naravnih lepot na zahodu in jugozahodu ZDA. V 20 dneh bomo obiskali kar 8 izmed najveličastnejših nacionalnih parkov ZDA, med njimi znameniti Grand Canyon, zeleno dolino visokih gora Yosemite Valley, največja drevesa na svetu v Sequoia National Park, slikovita Bryce Canyon in Zion, Dolino smrti z najvišjimi temperaturami in še nekatere druge svetovno znane posebnosti, kot je 221 metrov visok jez Hoover Dam ali znameniti skalni osamelci iz vesternov z Johnom Waynom v Monument Valley. Nacionalne parke bomo raziskovali peš, hodili bomo po urejenih krajših razglednih poteh in uživali v raznolikih pokrajinah. Ogledali si bomo tri večja mesta: San Francisco, Las Vegas in Los Angeles. Posebno pozornost pri izdelavi programa smo posvetili optimizaciji voženj v želji, da bomo manj na cestah in več v naravi. Potuje se v majhni skupini (11–14 oseb) z vodnikom, ki ZDA zelo dobro pozna.

Program potovanja

1. dan
19
Apr
2023
Let v sončno Kalifornijo
190 km + 20 km, nočitev Los Angeles

Nočni odhod iz Ljubljane in prevoz do letališča v Benetkah. Od tod poletimo (z enim krajšim postankom) preko Severnega Atlantika in Združenih držav. V Los Angelesu pristanemo v popoldanskih urah, krajša vožnja do motela in nočitev.

2. dan
20
Apr
2023
Nacionalni park Joshua Tree
260 km, nočitev Twentynine Palms

Obiskali bomo nacionalni park Joshua Tree. Park je postal svetovno znan v 80. letih zaradi članov irske glasbene skupine U2, ki so tam iskali navdih za svoje uspešnice. Zanimivo oblikovane skale privlačijo plezalce, mi pa se bomo sprehodili po najlepših razglednih poteh. Obiskali bomo Hidden Valley, polurna pešpot vodi mimo petroglifov do jezu Barker Dam. Povzpeli se bomo na goro Ryan s čudovitim razgledom na samotno pokrajino nacionalnega parka, skupaj okrog ura hoje. Z malo domišljije boste v skalah prepoznali oblike različnih predmetov, tudi človeško lobanjo. Nato obiščemo še zanimiv vrt kaktusov in oazo Mara, kjer so Indijanci posadili 29 palm (20 minut hoje). Nočitev v prijetnem motelu v bližini parka.

3. dan
21
Apr
2023
Puščava Mojave in Las Vegas
300 km, nočitev Las Vegas

Pot nadaljujemo skozi puščavo Mojave proti Las Vegasu. Sprehodili se bomo do slikovitih sipin Kelso (ura peš), nato zapustimo sončno Kalifornijo in prispemo v (prav tako sončno) Nevado, v Las Vegas. Mesto, ki zares nikoli ne spi, letno obišče nad 35 milijonov obiskovalcev, okrog 250 tisoč se jih tu poroči.

Sprehod po središču dogajanja, imenovanem Strip, z ogromnimi igralniško-zabaviščnimi kompleksi, kot sta Bellagio s svojo fontano in Caesars Palace. Preizkusite lahko srečo v kateri od igralnic.

4. dan
22
Apr
2023
Nacionalni park Zion
360 km, nočitev pri kanjonu Bryce

Zgodaj zjutraj zapustimo Nevado in vstopimo v zvezno državo Utah. Dan bomo preživeli v nacionalnem parku Zion. Kanjon, ki ga je oblikovala reka Virgin, obdajajo visoki klifi iz peščenjakov v belih, rožnatih in rdečih odtenkih. Sprehodili se bomo po krožni poti do zgornjega in spodnjega smaragdnega tolmuna (dobra ura hoje). Po krajši pešpoti (30 minut) se bomo sprehodili še do Weeping Rock (Jokajoča skala) in bujnih visečih vrtov. Po kanjonu vozi brezplačen avtobus, tako da je trajanje hoje in oglede mogoče prilagoditi željam posameznikov. Pozno popoldne pot nadaljujemo proti sosednjemu nacionalnemu parku – kanjonu Bryce, v bližini katerega prenočimo.

5. dan
23
Apr
2023
Kanjona Bryce in Antelope
280 km, nočitev Page

Ni kraja na svetu, ki bi bil takšen kot Bryce Canyon. Veriga globokih skalnatih amfiteatrov z nenavadnimi skalnatimi stebri ognjeno rdeče barve, imenovanimi huduji (hoodoos), je zaščitni znak parka. Kanjon Bryce je eden najmanjših nacionalnih parkov v ZDA, a hkrati eden najlepših.

Sprehodili se bomo do razgledne točke Sunset Point po krožni poti Queen's Garden (ura hoje). Sledi vožnja po razgibani pokrajini do rezervata Indijancev Navajo in kanjona Antelope, ki ga je neverjetna moč vode in vetra ustvarjala tisočletja in oblikovala peščenjake umetniških oblik. Voden ogled kanjona, nato pa naredimo postanek še pri zanimivem Horseshoe Bend. Kanjon si bomo lahko ogledali le ob lepem vremenu, saj je ob dežju zaradi poplav zaprt. Nočitev v motelu v bližini kraja Page.

6. dan
24
Apr
2023
Indijanci Pueblo in osamelci v Monument Valley
280 km, nočitev Kayenta

Videli bomo zapuščeno indijansko naselje Betatakin ter spoznavali kulturo in življenje Indijancev Pueblo. Popoldne se bomo zapeljali do razgleda na mogočne osamelce v Monument Valley, kjer so bili posneti številni vesterni.

7. dan
25
Apr
2023
Grand Canyon
350 km, nočitev Williams

Zgodaj zjutraj nadaljujemo pot proti nacionalnemu parku Grand Canyon, ki je svetovna znamenitost tudi zaradi svojih dimenzij. Do 1,6 km globok kanjon sega v dolžino kar 450 km in v širino do 29 km. Kanjon razkriva 570 milijonov let zgodovine našega planeta.

Zjutraj bomo najprej obiskali informacijsko središče v Grand Canyon Village, nato pa bomo dan izkoristili za hojo po urejenih pešpoteh nad južnim robom kanjona. Trajanje hoje bo prilagojeno vašim željam. V bližini pešpoti vozijo brezplačni avtobusi in del poti lahko prehodite, del pa se peljete z avtobusom.

8. dan
26
Apr
2023
Cesta Route 66 in mogočen jez Hoover Dam
340 km, nočitev Boulder City

Ta dan se bomo del poti peljali po znameniti cesti Route 66. Jez Hoover Dam na reki Colorado je mogočna art deco mojstrovina širine 379 m in višine 221 m, ki jo vsako leto obišče milijon turistov. Obiskali bomo informacijsko središče, nato pa se z dvigalom spustili 50 nadstropij nižje do ogromnih generatorjev, od katerih vsak proizvede dovolj elektrike za mesto s 100.000 prebivalci.

9. dan
27
Apr
2023
Death Valley
320 km, nočitev okolica Death Valley

Po zgodnjem zajtrku se odpravimo v Dolino smrti, ki je z več kot 3,4 milijona hektarjev največji nacionalni park na celinskem delu ZDA. V parku boste videli vulkanske kraterje, marmorne kanjone, po puščavi razpršene samotne balvane in druge geološke posebnosti, oaze s palmami in katero od številnih le tu živečih rastlinskih in živalskih vrst. V Dolini smrti so 10. julija 1913 izmerili najvišjo temperaturo v ZDA, 57 °C.

Po vožnji po puščavski pokrajini med kaktusi se bomo najprej zapeljali po strmi cesti do razgledne točke Dante's View, se popeljali po kanjonu Twenty Mules Team. Sledi postanek pri Zabriske Point z lepimi razgledi na barvite gore. Ob vstopu v Dolino smrti bomo obiskali informacijsko središče. Nato se zapeljemo do suhega jezera, ki ga prekriva sol in v zanimivih vzorcih razpokana zemlja, nato pa se (če ne bo prevroče) sprehodimo peš mimo klifov Rdeče katedrale po Zlatem kanjonu (uro lažje hoje). Ustavili se bomo pri Badwater, najnižji točki Severne Amerike – 86 m pod morsko gladino. Pri Devil's Golf Course bomo videli, da je tam težko igrati golf, in se po želji sprehodili še po krajši poti do naravnega mostu (20 minut hoje).

10. dan
28
Apr
2023
Death Valley
410 km, nočitev Bakersfield

Sprehodili se bomo po kratki učni poti mimo ostankov Harmony Borax Works, kjer so pridobivali natrijev borat, in obiskali kanjon Mustard (gorčica). Sprehodili se bomo tudi po poti Salt Creek (15 minut) in obiskali vodnjake Stovepipe Wells, kjer so črpali vodo, ko je še bila tu. Nato bomo zapustili Death Valley in pot nadaljevali mimo vojaškega oporišča proti zahodu.

11. dan
29
Apr
2023
Nacionalna parka Sequoia in Kings Canyon
180 km, nočitev Fresno

Pokrajina se bo popolnoma spremenila. Namesto rdeče-rjave puščave bo zdaj pokrajina zelena, spet bomo med drevjem, celo med nenavadno visokimi drevesi. Sprehodili se bomo po gozdovih orjaških sekvoj, nekaterih visokih kakor 20-nadstropna stolpnica in starih kot Biblija. Ob lepem vremenu se povzpnemo na Moro Rock s čudovitim razgledom (950 m hoje, stopnice). Obiskali bomo območje Giant Forest in največje drevo na svetu General Sherman Tree, ki je staro 2300–2700 let. Nato se bomo sprehodili še po 45 minut dolgi krožni poti Congress trail mimo več orjaških sekvoj, med njimi je tudi drugo največje drevo Washington Tree. V Giant Forest Museum bomo spoznali ekologijo in zgodovino teh orjaških dreves in se sprehodili še po krajši učni poti v bližini muzeja. Vožnja po Generals Highway v Kings Canyon. Postanek v Grant Grove, kjer raste drevo General Grant Tree, posvečeno padlim ameriškim vojakom in hkrati uradno nacionalno božično drevo ter tretje največje drevo na svetu. Sprehodimo se mimo mogočnih dreves po poti General Grant Tree Trail (500 m).

12. dan
30
Apr
2023
Yosemite
100 km, nočitev Mariposa

Zgodaj zjutraj zapustimo Fresno in se odpravimo raziskovat enega najstarejših ameriških nacionalnih parkov, ki je s svojo lepoto pritegnil enega prvih naravovarstvenikov na svetu Johna Muira, da se je tu naselil. John Muir ima zasluge za ustanovitev nekaj najbolj znanih nacionalnih parkov v ZDA. Yosemite se razteza na več kot 3000 km² in je del mogočnega gorovja Sierra Nevada. Osupljivi granitni klifi privlačijo proste plezalce z vsega sveta. Gorske reke, slapovi, slikovite gore, urejene pohodniške poti ter velika pestrost živalstva in rastlinstva ponujajo številne možnosti za vsakogar. V parku so razširjeni plezanje, pohodništvo, kolesarjenje (le po označenih stezah), ježa, rafting in pozimi zimski športi.

Panoramska cesta se vije skozi park, ustavili se bomo pri razglednih točkah Tunnel View in Valley View. Pri Tunnel View se bomo do še lepših razgledov sprehodili po Inspiration Point Trail (ura hoje). Peš še do slapa Briealveil (20 minut), nato pa v dolino Yosemite mimo mogočnih sten očakov El Capitan in Half Dome ter starih dreves in slapov. Čas za kosilo v dolini Yosemite in prost popoldan še za kakšno aktivnost v parku.

13. dan
01
May
2023
Yosemite
100 km, nočitev Mariposa

Še en dan bomo v čudovitem Yosemite. Sprehodili se bomo okoli jezera Mirror, v katerem boste lahko ujeli odsev mogočne gore Half Dome (dve uri hoje). Pogumnejši lahko zaplavajo v reki Merced ali katerem izmed ledeniških jezer. Priporočamo obisk muzeja Yosemite z rekonstrukcijo indijanske vasi.

Prost popoldan, morda se sprehodite še do slapov Yosemite, ki s 739 metri veljajo za najvišje v Severni Ameriki (pol ure lažje hoje).

14. dan
02
May
2023
San Francisco
270 km, nočitev San Francisco

Vožnja preko nižavja Californian Valley do vzhodne obale ZDA, do mesta San Francisco.

San Francisco leži na 40 gričih na polotoku med Tihim oceanom in zalivom San Francisco. Značilnosti mesta so pisane viktorijanske hišice, ogromni mostovi, nebotičniki, strme ulice in urejeni stopničasti vrtički na pobočjih gričev. Zaliv San Francisco je po površini največji zaliv v Kaliforniji, vendar je presenetljivo plitek. Večina zaliva je globoka le 2 do 3 metre. V urejenem mestu pa najbolj od vsega privlači raznolikost kultur in življenjskega sloga njegovih prebivalcev.

15. dan
03
May
2023
San Francisco: Golden Gate in Alcatraz
Nočitev San Francisco

Dopoldanski ogled mesta, ki vključuje tudi dva največja simbola San Francisca: strmo vijugasto ulico Lombard Street in most Golden Gate med dvema najlepšima razglednima točkama, med Fort Point na južnem delu in Vista point na severnem delu mostu.

Popoldne v predel Fisherman's Wharf in s trajektom na otok Alcatraz. Stopili bomo korak nazaj v času in doživeli legendarni otok, ki je bil vojaška utrdba, vojaški zapor in kasneje eden najzloglasnejših civilnih zaporov v ZDA vse do leta 1963. Pobeg iz Alcatraza je veljal za nemogočega, dokler niso iz njega uspešno pobegnili trije zaporniki na ročno izdelanem splavu. Čeprav je Alcatraz od obale oddaljen le dobra dva kilometra, je voda v zalivu premrzla za plavanje, večkrat se tu pojavi tudi kakšen morski pes, zato je bil pobeg skoraj nemogoč.

16. dan
04
May
2023
Big Sur
390 km, nočitev okolica Pismo / San Luis Obispo

Zgodaj zjutraj zapustimo San Francisco in nadaljujemo pot po Zlati obali proti jugu. Postanek v simpatičnem mestu Carmel-by-the-sea. Panoramska vožnja ob oceanu proti jugu po predelu Big Sur. Cesta se tu oklepa strmih pečin visoko nad razburkanim oceanom, obala pa je divja simfonija narave. V Piedras Blancas bomo lahko od blizu videli slonje tjulnje, ki bi pred 100 leti skoraj izumrli, zdaj pa so zavarovani in pogost prizor na obali Kalifornije.

17. dan
05
May
2023
Neskončni vinogradi in Santa Barbara
300 km, nočitev Los Angeles

Vožnja po dolini Santa Ynez med neskončnimi vinogradi in mimo jezera Cachuma do Santa Barbare, kjer se bomo sprehodili po lesenem pomolu iz 19. stoletja Stearns Wharf, imeli čas za kosilo in nakupovanje še zadnjih spominkov. Nato nadaljujemo proti Los Angelesu. Postanek v Santa Monici, kjer se sprehodimo od pomola z lunaparkom do Venice Beach.

18. dan
06
May
2023
Los Angeles in začetek poleta domov

Zaradi predvidenega popoldanskega poleta nazaj v Evropo bomo lahko dopoldan izkoristili še za ogled Los Angelesa: slavni znak Hollywood, promenada Walk of Fame, Beverly Hills ... Popoldne prevoz na letališče in okrog 18h polet proti Evropi. Zaradi časovne razlike (polet proti soncu) bo ta dan nekoliko krajši.

19. dan
07
May
2023
Prihod domov
190 km

Kratko prestopanje v Frankfurtu in popoldanski pristanek v Benetkah. Prihod v Ljubljano je predviden okrog 22. ure.

  Dodatne informacije

  Kaj je vključeno v ceno potovanja?

  V ceno so vključeni:

  • prevoz iz Ljubljane do Letališča Benetke in nazaj,
  • povratni let z vsemi taksami do Los Angelesa,
  • prevozi v ZDA: 15-sedežni minibus,
  • namestitve v dvoposteljnih sobah z lastno kopalnico v motelih, 
  • vstopnine in aktivnosti: nacionalni parki Joshua Tree, Zion, Bryce Canyon, Grand Canyon, Death Valley, Sequoia, Kings Canyon, Yosemite, vstopnina in voden ogled kanjona Antelope, Hoover Dam, Monument Valley, Lake Mead in zapor Alcatraz,
  • vodenje: potovanje vodi izkušen slovenski turistični vodnik z licenco GZS,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Nujna doplačila:

  • vstopni obrazec v ZDA – ESTA 21 USD, če ga uredite sami preko spleta, ali 30 €, če ga uredimo mi,
  • prehrana (preprosti zajtrki so ponekod vključeni v ceno sobe),
  • mestni prevoz v San Franciscu in Las Vegasu.

   

  Možna doplačila:

  • enoposteljna soba 550 €/os.,
  • zavarovanje rizika odpovedi 4,7 % vrednosti aranžmaja (sklepa se lahko le ob prijavi),
  • možne dodatne aktivnosti, omenjene v programu (cene so navedene v programu), in morebitne druge vstopnine v prostem času.

   

  Popusti:

  • popust za otroke do 12. leta starosti: 12 % cene potovanja.

   

  Kako velika bo skupina? Na potovanju bo od 11 do 14 oseb.

  Vas zanima, kako smo se imeli na preteklem potovanju po ameriških nacionalnih parkih? Pokukajte v našo fotogalerijo.

  Kako je z ameriškim vizumom? Slovenski državljani vizuma za turistična in poslovna potovanja v ZDA do 90 dni ne potrebujemo. Potujemo lahko z veljavnim slovenskim potnim listom, imeti moramo tudi povratno letalsko vozovnico. Pred vstopom v ZDA je obvezna izpolnitev elektronske prijave za potovanje v ZDA preko sistema ESTA. Prijava je plačljiva in znaša 21 USD/os. Povezava do elektronskega obrazca (v angleščini): KLIK. Po želji lahko to uredimo za vas, v tem primeru je vaš strošek 30 €/os.

  POZOR: Če ste po 1. marcu 2011 potovali v Irak, Iran, Sirijo, Sudan, Libijo, Somalijo ali Jemen ali imate poleg slovenskega tudi državljanstvo katere od omenjenih držav, v ZDA ne morete več potovati na podlagi elektronske prijave (ESTA), ampak morate za vstop v ZDA pridobiti ustrezen vizum (pridobi se na ameriški ambasadi v Ljubljani).

  Ukrepi covid: Vstop v ZDA je trenutno mogoč le cepljenim. Znotraj ZDA pa se omejitev praktično ne izvaja. Ker se pogoji spreminjajo, bomo mesec pred odhodom ponovno preverili vstopne pogoje.

  Kako je s prehrano? Približno polovica namestitev vključuje preprost kontinentalni zajtrk v ceno sobe. Kjer te možnosti ne bo, si boste lahko hrano za zajtrke kupili v trgovini ali pa si privoščili zajtrk v ameriških zajtrkovalnicah. Predvsem v večjih mestih je velika izbira restavracij s kulinariko iz vsega sveta. V času kosil so predvideni postanki v manjših mestih, kadar nas pot vodi skoznje. Tudi v divjini nacionalnih parkov bodo na voljo obcestne restavracije, povsod pa tudi hitra prehrana (fast food). V nekaterih namestitvah si boste lahko večerjo pripravili sami. O možnostih prehrane boste na potovanju obveščeni pravočasno. Povsod bodo možni tudi nakupi hrane v trgovinah.

  Bo priložnost tudi za aktivnosti po lastnih željah, ki niso v programu? Seveda. V nekaterih nacionalnih parkih vozijo (večinoma brezplačni) posebni avtobusi, tako da se lahko dolžina in težavnost hoje prilagodita vsakemu posamezniku. Namesto hoje lahko počnete kaj drugega, si ogledate kakšen muzej ali raziskovalni center, izposodite kolo ali kajak, opazujete živali ...

  Koliko dodatnega denarja potrebujem, kakšne so cene? Žal vam na to vprašanje ne moremo zadovoljivo odgovoriti, saj so navade zelo različne (nakupovanje, izbira restavracij ...). Večina vstopnin in aktivnosti je vključena v ceno potovanja, glavnina zanimivosti je dostopna peš. Zato bo nujnih doplačil na tem potovanju le malo (predvsem prehrana in spominki).

  Hrana v trgovinah stane podobno kot pri nas. Cene v restavracijah so nekoliko višje kot pri nas, preprosta kosila stanejo 15–30 $, večerje 40–60 $. Vedno se osnovni ceni prištejeta še davek in obvezna napitnina. Cenejša prehrana je mogoča v številnih restavracijah s hitro hrano. V restavracijah tipa McDonald's ali Burger King napitnine niso potrebne, cene pa so znatno nižje, kot v običajih restavracijah.

  Kje menjati, pri nas ali v ZDA? V ZDA so zelo razširjene plačilne kartice (Visa, Mastercard). Z njihovo uporabo se izognete menjavi denarja in menjalnim provizijam. V ZDA je mogoče v bankah in menjalnicah menjati EUR, vendar so lahko banke ob našem prihodu v mesto že zaprte, bankomatov pa ni povsod oz. vsi ne sprejemajo kartice Maestro ... Zato predlagamo tudi, da nekaj ameriških dolarjev prinesete s seboj že iz Slovenije.

  Pozor, cene so povsod napisane BREZ DAVKA. K napisani ceni v trgovini vam bodo na blagajni prišteli še 7–14 %, odvisno od izdelka in zvezne države, kjer kupujete.

  Druga posebnost je nenapisano pravilo, da se natakarjem v restavracijah ob plačilu plača 10–20 % NAPITNINE. To je običajno tudi pri plačevanju taksijev, frizerja … Neplačilo napitnine bi pomenilo, da je bilo s storitvijo nekaj narobe oz. je takšna gesta zelo nevljudna.

  Vodenje potovanja? Skupino vodi izkušen turistični vodnik z licenco GZS. Skrbel bo za nemoten potek potovanja in predstavil mnogo zanimivosti tega dela ZDA. Večino vsebin v programu si boste ogledali z vodnikom, le nekajkrat je predvidenih več možnosti (večinoma ena od njih z vodnikom) ali prosto. Svetujemo tudi lastno pripravo udeležencev na potovanje s pomočjo interneta in vodnikov, vsaj na mesto San Francisco, kjer bo znamenitosti več, kakor bo časa zanje.

  Kako bomo potovali po ZDA? Potovali bomo s 15-sedežnim minibusom (ki ga bo vozil vodnik). Obiskali bomo precejšen del zahodne obale ZDA in prevozili okrog 4000 km. Razdalje med nekaterimi parki so velike. Pri pripravi programa smo zato posebno pozornost posvetili temu, da vožnje ne bodo predolge. Prav vsak dan so načrtovani daljši postanki za oglede, s hojo peš, večinoma v slikoviti naravi. Zadosti dovolj dolgih postankov po naših izkušnjah izboljša razpoloženje in naredi vožnjo z udobnim avtomobilom po sicer širokih in gladkih cestah prijetnejšo.

  Ob kateri uri bodo zjutraj odhodi? Večinoma okrog 8. ure, v primeru daljših razdalj pa morda še kakšno uro prej. Tako bomo imeli tudi več časa za ogled številnih čudovitih prizorov v zavarovanih območjih izjemne naravne lepote, kjer bi lahko preživeli mesece ... Kdo ve, kdaj bomo imeli spet priložnost potovati tja!

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? Namestitve so skrbno izbrane, večinoma so to moteli. V motelih so v udobnih sobah ena ali dve široki »queen size« postelji dimenzij 152 × 203 cm in kopalnica. V sobah bo večinoma TV, skoraj povsod internet, pogosto možnost pranja in sušenja perila, pogosto sušilniki, bazeni, zunanji žar.

  V nekaterih namestitvah je vključen tudi zajtrk. Zajtrki so v nekaterih motelih preprostejši, v drugih bogatejši. Na to žal nimamo vpliva. Če morda za koga ne bi bilo dovolj izbire pri zajtrku, si lahko kasneje na poti kupi še kakšen prigrizek. V ZDA so trgovine pogoste in dobro založene.

  Kako je z zdravstvenim zavarovanjem? Toplo priporočamo ureditev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini z visokim kritjem (vsaj 50.000 €). Zdravstveno zavarovanje Coris lahko uredite pri nas, cena dvojnega kritja (do 50.000 €) je 35,86 € ali 21,51 € s skupinskim popustom ob prijavi vsaj 7 oseb.

  Kakšne bodo temperature v tem času? Kako se obleči?Temperature se bodo na poti spreminjale. V Kaliforniji pričakujemo okrog 15-20 °C, v Arizoni in Nevadi do 25 °C, v Dolini smrti pa bo lahko celo do 30 °C. Ob lepem vremenu boste potrebovali lahka poletna oblačila, v višje ležečih nacionalnih parkih, kot je Yosemite, pa dolge hlače, kratke rokave in kakšno jopico/termoflis ter vetrovko. Ne pozabite na kopalke.
  V namestitvah bodo pogosto na voljo pralni in sušilni stroji, zaradi manj prtljage priporočamo vsaj eno pranje sredi potovanja.

  Nujna oprema? Fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, manjši nahrbtnik, lahki gojzarji ali pohodni čevlji, zaščita proti soncu. Več o priporočeni opremi – prtljagi bomo povedali tudi na sestanku približno mesec pred odhodom.

  Kakšne so vtičnice? Napetost je 110 V, potrebovali boste vmesni člen – adapter za ZDA. Kupiti ga je mogoče na letališčih ali spletu.

  Potovanje z otroki? Z otroki imamo na potovanjih dobre izkušnje. Največ je odvisno od njihovih staršev, od priprave otrok na potovanje, od igrač, ki jih vzamejo s seboj. Morda najnapornejši del potovanja je dolg polet z letalom, ki si ga odrasli znamo skrajšati z dobro knjigo, filmi ali spanjem, otroci pa potrebujejo pri tem nekaj pomoči in zaposlitev.

  Ali bo pred potovanjem sestanek udeležencev potovanja? Sestanek vseh prijavljenih bo mesec pred odhodom. Predstavili bomo program, podali informacije o potovanju in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Na sestanku bomo ponudili tudi možnost rezervacije nekaterih aktivnosti (zaradi zagotovitve prostih mest) in zavarovanja Coris.

  Lahko v ZDA potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste potni list. Svetujemo vam, da preverite veljavnost svojih potnih listov in v primeru neveljavnosti starega vlogo za izdajo novega vložite vsaj tri tedne pred odhodom. Potni list mora biti veljaven še vsaj šest mesecev po izstopu iz ZDA.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo v več enakih obrokih. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Vas zanima še karkoli o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstvatelefon, kjer ste dosegljivi, in kopijo potnega lista.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 1000 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Jugozahod ZDA, v polje sklic vpišete številko računa brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 25, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu.