Najlepši parki jugozahoda ZDA

Ameriški nacionalni parki

23
Oct
2018
04
Oct
2018
20 dni
Moteli in hišice
Letalo, minibus in večji avtomobili
2590 EUR
EUR

2490

Ob prijavi do
31. 5. 2018
 • Bryce
 • Grand Canyon
 • Sekvoja
 • Yosemite
 • Antelope
 • Half Dome
 • Dolina smrti
 • Joshua Tree
 • Big Sur
 • Pfeiffer
 • Golden Gate
 • San Fran

Kratek opis

Zvezne države Arizona, Nevada, Utah in Kalifornija so dežele številnih naravnih lepot na zahodu in jugozahodu ZDA. V 20 dneh bomo obiskali kar 8 izmed najveličastnejših nacionalnih parkov ZDA, med njimi znameniti Grand Canyon, zeleno dolino visokih gora Yosemite Valley, najvišja drevesa na svetu v Sequoya National Park, slikovita Bryce Canyon in Zion, Dolino smrti z najvišjimi temperaturami in še nekatere druge svetovno znane posebnosti, kot je 221 metrov visok jez Hoover Dam ali znameniti skalni osamelci iz vesternov z Johnom Waynom v Monument Valley. Nacionalne parke bomo raziskovali peš, hodili bomo po urejenih krajših in daljših poteh (po izbiri), znameniti most Golden Gate pa bomo prekolesarili (vključeno). Na voljo bodo zanimive aktivnosti v slikoviti naravi: raziskovanje kanjona Bryce na konjskem hrbtu, rafting v slikovitem okolju doline Yosemite, obisk kazinoja v Las Vegasu ... Časa bo dovolj, tudi za kopanje v katerem od jezer ali rek in za zmočiti si noge v hladnem Tihem oceanu na obali sončne Kalifornije. Pokušali bomo kalifornijska vina in preprosto uživali v raznolikih pokrajinah. Ogledali si bomo tri večja mesta: San Francisco, Las Vegas in Los Angeles. Posebno pozornost pri izdelavi programa smo posvetili optimizaciji voženj v želji, da bomo manj časa na cestah in več v naravi.

Program potovanja

1. dan
04
Oct
2018
Let v Kalifornijo
240 km + 20 km, nočitev Los Angeles

Zjutraj odhod iz Ljubljane in prevoz do letališča Benetke - Marco Polo. Let preko Severnega Atlantika in Združenih držav, pristanek v Los Angelesu v poznih popoldanskih urah, nočitev.

2. dan
05
Oct
2018
Nacionalni park Joshua Tree
260 km, nočitev Twentynine Palms

Obiskali bomo nacionalni park Joshua Tree. Park je postal svetovno znan v 80. letih zaradi članov irske glasbene skupine U2, ki so tam iskali navdih za svoje uspešnice. Zanimivo oblikovane skale privlačijo plezalce, mi pa se bomo sprehodili po najlepših razglednih poteh. Obiskali bomo Hidden Valley, polurna pešpot vodi mimo petroglifov do jezu Barker Dam. Povzpeli se bomo na goro Ryan s čudovitim razgledom na samotno pokrajino nacionalnega parka, skupaj okrog ura hoje. Z malo domišljije boste v skalah prepoznali oblike različnih predmetov, tudi človeško lobanjo. Nato obiščemo še zanimiv vrt kaktusov in oazo Mara, kjer so Indijanci posadili 29 palm (20 minut hoje). Nočitev v prijetnem motelu v bližini parka.

3. dan
06
Oct
2018
Puščava Mojave in Las Vegas
300 km, nočitev Las Vegas

Pot nadaljujemo skozi puščavo Mojave proti Las Vegasu. Sprehodili se bomo do slikovitih sipin Kelso (ura peš), nato zapustimo sončno Kalifornijo in prispemo v (prav tako sončno :)) Nevado, v Las Vegas. Mesto letno obišče nad 35 milijonov obiskovalcev, okrog 250 tisoč se jih tu poroči.

Sprehod po središču dogajanja, imenovanem Strip, z ogromnimi igralniško-zabaviščnimi kompleksi, kot sta Bellagio s svojo fontano in Caesars Palace. Preizkusite lahko srečo v kateri od igralnic.

4. dan
07
Oct
2018
Treking v nacionalnem parku Zion
360 km, nočitev pri kanjonu Bryce

Zgodaj zjutraj zapustimo Nevado in vstopimo v zvezno državo Utah. Dan bomo preživeli v nacionalnem parku Zion. Kanjon, ki ga je oblikovala reka Virgin, obdajajo visoki klifi iz peščenjakov v belih, rožnatih in rdečih odtenkih. Sprehodili se bomo po krožni poti do zgornjega in spodnjega smaragdnega tolmuna (dobra ura hoje). Po krajši pešpoti (30 minut) se bom sprehodili še do Weeping Rock (Jokajoča skala) in bujnih visečih vrtov. Po kanjonu vozi brezplačen avtobus, tako da je trajanje hoje in oglede mogoče prilagoditi željam posameznikov.  Pozno popoldne nadaljujemo pot proti sosednjemu nacionalnemu parku – kanjonu Bryce, v bližini katerega prenočimo.

5. dan
08
Oct
2018
Kanjona Bryce in Antelope
280 km, nočitev Page

Ni kraja na svetu, ki bi bil takšen kot Bryce Canyon. Veriga globokih skalnatih amfiteatrov z nenavadnimi skalnatimi stebri ognjeno rdeče barve, imenovanimi huduji (hoodoos), je zaščitni znak parka. Kanjon Bryce je eden najmanjših nacionalnih parkov v ZDA, a hkrati eden najlepših.

Sprehodili se bomo do razgledne točke Sunset Point po krožni poti Queen's Garden (ura hoje). Sledi vožnja po razgibani pokrajini do rezervata Indijancev Navajo in kanjona Antelope, ki ga je neverjetna moč vode in vetra ustvarjala tisočletja in oblikovala peščenjake umetniških oblik. Voden ogled kanjona, nato pa naredimo postanek še pri zanimivem Horeshoe Bend. Kanjon si bomo lahko ogledali le ob lepem vremenu, ob dežju je kanjon zaradi poplav zaprt. Nočitev v motelu v bližini kraja Page.

 

6. dan
09
Oct
2018
Indijanci Pueblo in osamelci v Monument Valley
280 km, nočitev Kayenta

Obiskali bomo zapuščeno indijansko naselje Betatakin ter spoznavali kulturo in življenje Indijancev Pueblo.

Popoldne se bomo po panoramski cesti zapeljali mimo mogočnih osamelcev v Monument Valley, kjer so bili posneti številni vesterni, in naredili več postankov za fotografiranje.

7. dan
10
Oct
2018
Grand Canyon
350 km, nočitev Williams

Zgodaj zjutraj nadaljujemo pot proti nacionalnemu parku Grand Canyon, ki je svetovna znamenitost tudi zaradi svojih dimenzij. Do 1,6 km globok kanjon sega v dolžino kar 450 km in v širino do 29 km. Kanjon razkriva 570 milijonov let zgodovine našega planeta.

Zjutraj bomo najprej obiskali informacijsko središče v Grand Canyon Village, nato pa bomo dan izkoristili za hojo po urejenih pešpoteh nad južnim robom kanjona. Trajanje hoje bo prilagojeno željam vsakega posameznika. V bližini pešpoti vozijo brezplačni avtobusi in del poti lahko prehodite, del pa se peljete z avtobusom.

8. dan
11
Oct
2018
Cesta Route 66 in mogočen jez Hoover Dam
420 km, nočitev Pahrump

Ta dan se bomo del poti peljali po znameniti cesti Route 66. Jez Hoover Dam na reki Colorado je mogočna art deco mojstrovina širine 379 m in višine 221 m, ki jo vsako leto obišče milijon turistov. Obiskali bomo informacijsko središče, nato pa se z dvigalom spustili 50 nadstropij nižje do ogromnih generatorjev, od katerih vsak proizvede dovolj elektrike za mesto s 100.000 prebivalci.

9. dan
12
Oct
2018
Death Valley
270 km, nočitev Panamit Springs

Po zgodnjem zajtrku se odpravimo v Dolino smrti, ki je z več kot 3,4 milijona hektarjev največji nacionalni park na celinskem delu ZDA. V parku boste videli vulkanske kraterje, marmorne kanjone, po puščavi razpršene samotne balvane in druge geološke posebnosti, oaze s palmami in katero od številnih le tu živečih rastlinskih in živalskih vrst. V Dolini smrti so 10. julija 1913 izmerili najvišjo temperaturo v ZDA, 57 stopinj C.

Po vožnji po puščavski pokrajini med kaktusi se bomo najprej ustavili v informacijskem središču. Nato se bomo odpravili do razgledne točke Dante's View, se vmes ustavili še pri kanjonu Twenty Mules Team in obkrožili posušeno jezero. Sledi sprehod do Zabriske Point, kjer se lahko spustite do razjedene pustinje, nato pa (če ne bo prevroče) še peš mimo klifov Rdeče katedrale do Zlatega kanjona (uro lažje hoje). Ustavili se bomo še pri Badwater, najnižji točki Severne Amerike – 86 m pod morsko gladino. Pri Devil's Golf Course bomo videli, da je tam nemogoče igrati golf, in se sprehodili po krajši poti do naravnega mostu (20 minut hoje).

10. dan
13
Oct
2018
Death Valley
350 km, nočitev Bakersfield

Sprehodili se bomo po kratki učni poti mimo ostankov Harmony Borax Works, kjer so pridobivali natrijev borat, in obiskali kanjon Mustard (gorčica). Sprehodili se bomo tudi po poti Salt Creek (15 minut) in obiskali vodnjake Stovepipe Wells, kjer so črpali vodo, ko je še bila tu. Nato bomo zapustili Death Valley in pot nadaljevali mimo vojaškega oporišča proti zahodu.

11. dan
14
Oct
2018
Nacionalni park Sequoia, največja drevesa na svetu
180 km, nočitev Visalia

Pokrajina se bo popolnoma spremenila. Namesto rdečerjave puščave bo zdaj pokrajina zelena, spet bomo med drevjem, celo med nenavadno visokimi drevesi. Sprehodili se bomo po gozdovih orjaških sekvoj, nekaterih visokih kakor 20-nadstropna stolpnica in starih kot Biblija. Ob lepem vremenu se povzpnemo na Moro Rock s čudovitim razgledom (950m hoje, stopnice). Obiskali bomo območje Giant Forest in največje drevo na svetu General Sherman Tree, ki je staro 2300–2700 let. Nato se bomo sprehodili še po 45 minut dolgi krožni poti Congress trail mimo več orjaških sekvoj, med njimi je tudi drugo največje drevo Washington Tree. V Giant Forest Museum bomo spoznali ekologijo in zgodovino teh orjaških dreves in se sprehodili še po krajši učni poti v bližini muzeja.

12. dan
15
Oct
2018
Nacionalni park Kings Canyon
140 km, nočitev Fresno

Po zajtrku se po razgledni cesti odpeljemo v Kings Canyon National Park. Postanek v Grant Grove, kjer raste drevo General Grant Tree, posvečeno padlim ameriškim vojakom in hkrati uradno nacionalno božično drevo ter tretje največje drevo na svetu. Sprehodimo se po mimo mogočnih dreves in po čudoviti naravi, po krajši poti General Grant Tree Trail (500 m) in malo daljši North Grove Loop (2,5 km).

Popoldne zapustimo park in se odpeljemo proti Fresnu.

13. dan
16
Oct
2018
Yosemite
100 km, nočitev Mariposa

Zgodaj zjutraj zapustimo Fresno in se odpravimo raziskovat enega najstarejših ameriških nacionalnih parkov, ki je s svojo lepoto pritegnil enega prvih naravovarstvenikov na svetu Johna Muira, da se je tu naselil. John Muir ima zasluge za ustanovitev nekaj najbolj znanih nacionalnih parkov v ZDA. Yosemite se razteza na več kot 3000 km² in je del mogočnega gorovja Sierra Nevada. Osupljivi granitni klifi privlačijo proste plezalce z vsega sveta. Gorske reke, slapovi, slikovite gore, urejene pohodniške poti ter velika pestrost živalstva in rastlinstva ponujajo številne možnosti za vsakogar. V parku so razširjeni plezanje, pohodništvo, kolesarjenje (le po označenih stezah), ježa, rafting in pozimi zimski športi.

Panoramska cesta se vije skozi park, ustavili se bomo pri razglednih točkah Tunnel View in Valley View. Pri Tunnel View se bomo do še lepših razgledov sprehodili po Inspiration Point Trail (ura hoje). Peš še do slapa Briealveil (20 minut), nato pa v dolino Yosemite mimo mogočnih sten očakov El Capitan in Half Dome ter starih dreves in slapov. Čas za kosilo v dolini Yosemite in prosto popoldne za katero od možnih aktivnosti v parku. Priporočamo rafting po reki Mercer, ki ponuja odlične razglede in velja za enega najboljših raftingov v Kaliforniji (109 USD, 4 ure, srednja težavnost III–IV).

Komur ni do adrenalinskih športov, se lahko sprehodi do slapov Yosemite, ki s 739 metri veljajo za najvišje v Severni Ameriki (pol ure lažje hoje). Priporočamo obisk muzeja Yosemite z rekonstrukcijo indijanske vasi, pozno popoldne pa sprehod okoli jezera Mirror, v katerem boste lahko ujeli odsev mogočne gore Half Dome. Lahko izberete krajšo (45 minut) ali daljšo (2 uri) pešpot. Pogumnejši lahko zaplavajo v reki Mercer ali katerem izmed ledeniških jezer.

14. dan
17
Oct
2018
San Francisco
270 km, nočitev San Francisco

Vožnja preko nižavja Californian Valley do vzhodne obale ZDA, do mesta San Francisco. Večerni sprehod po mestu.

15. dan
18
Oct
2018
San Francisco
Nočitev San Francisco

San Francisco leži na 40 gričih na polotoku med Tihim oceanom in zalivom San Francisco. Značilnosti mesta so pisane viktorijanske hišice, ogromni mostovi, nebotičniki, strme ulice in urejeni stopničasti vrtički na pobočjih gričev. Zaliv San Francisco je po površini največji zaliv v Kaliforniji, vendar je presenetljivo plitek. Večina zaliva je globoka le 2 do 3 metre. V urejenem mestu pa najbolj od vsega privlači raznolikost kulture in življenjskega sloga njegovih prebivalcev.

Zjutraj se odpravimo na živahno tržnico Ferry Plaza Farmers Market, kjer boste lahko pokusili domače pridelke in lokalne specialitete, okusno kavo in raznovrstne slaščice.

Nato se bomo sprehodili skozi tri zanimive mestne predele: Chinatown, North Beach in Russian Hill. Ogled bomo začeli na trgu Union Square, nato pa skozi Dragon's Gate vstopili v živahno kitajsko četrt. Pot nas bo vodila mimo številnih kitajskih trgovin, delavnic in restavracij. Ustavili se bomo v Golden Gate Fortune Cookie Company, kjer boste lahko kupili zavitek piškotkov sreče z izvirnimi modrostmi. V predelu North Beach stoji arhitekturno zanimiva zelena stolpnica Columbus Tower. Nadaljujemo navzgor proti griču Russian Hill. Po stopnicah se bomo povzpeli skozi Ina Coolbrith Park, obiskali bomo tudi slavno strmo vijugasto ulico Lombart Street.

16. dan
19
Oct
2018
Golden Gate in Alcatraz
Nočitev San Francisco

Dopoldne bomo prekolesarili simbol mesta – most Golden Gate med dvema najlepšima razglednima točkama, med Fort Point na južnem delu in Vista point na severnem delu mostu.

Popoldne v predel Fisherman's Wharf in s trajektom na otok Alcatraz. Stopili bomo korak nazaj v času in doživeli legendarni otok, ki je bil vojaška utrdba, vojaški zapor in kasneje eden najzloglasnejših civilnih zaporov v ZDA vse do leta 1963. Pobeg iz Alcatraza je veljal za nemogočega, dokler niso iz njega uspešno pobegnili trije zaporniki na ročno izdelanem splavu. Čeprav je Alcatraz od obale oddaljen le dobra dva kilometra, je voda v zalivu premrzla za plavanje, večkrat se tu pojavi tudi kakšen morski pes, zato je bil pobeg skoraj nemogoč.

17. dan
20
Oct
2018
Big Sur
390 km, nočitev San Luis Obispo

Zgodaj zjutraj zapustimo San Francisco in nadaljujemo pot po Zlati obali proti jugu. Postanek v simpatičnem mestu Carmel-by-the-sea s čudovito plažo. Panoramska vožnja ob oceanu proti jugu po predelu Big Sur. Cesta se tu oklepa strmih pečin visoko nad razburkanim oceanom, obala pa je divja simfonija narave. Po želji postanek na eni najlepših plaž – Pfieffer Beach. V Piedras Blancas bomo lahko od blizu videli slonje tjulnje, ki bi pred 100 leti skoraj izumrli, zdaj pa so zavarovani in pogost prizor na obali Kalifornije.

18. dan
21
Oct
2018
Neskončni vinogradi in Santa Barbara
300 km, nočitev Los Angeles

Dopoldne postanek v dolini Santa Ynez med neskončnimi vinogradi. Obiskali bomo eno od vinotek in pokusili odlično kalifornijsko vino. Vožnja mimo jezera Cachuma do Santa Barbare, kjer se bomo sprehodili po lesenem pomolu iz 19. stoletja Stearns Wharf, imeli čas za kosilo in nakupovanje še zadnjih spominkov. Nato nadaljujemo proti Los Angelesu.

19. dan
22
Oct
2018
Los Angeles in začetek poleta domov

Zaradi predvidenega večernega poleta nazaj v Evropo bomo lahko dopoldne izkoristili še za ogled Los Angelesa. Zaradi časovne razlike bo ta dan nekoliko krajši.

20. dan
23
Oct
2018
Prihod domov
240 km

Krajše prestopanje v Zurichu in zvečer pristanek v Benetkah. Prihod v Ljubljano je predviden pred polnočjo.

  Dodatne informacije

  Kaj je vključeno v ceno potovanja?

  V ceno so vključeni:

  • prevoz iz Ljubljane do letališča Benetke in nazaj,
  • povratni let z vsemi taksami do Los Angelesa,
  • prevozi v ZDA: najem 15-sedežnega minibusa (vozi vodnik) in glede na število prijav dodatni osebni avtomobili) ter gorivo,
  • namestitve v dvoposteljnih sobah v motelih,
  • zajtrki: kjer so na voljo, bodo v restavracijah namestitev, drugod so predvideni preprosti samopostrežni zajtrki z lastnim kuhanjem kave/čaja,
  • vstopnine in aktivnosti: nacionalni parki Joshua Tree, Zion, Bryce Canyon, Grand Canyon, Death Valley, Sequoia, Kings Canyon, Yosemite, vstopnina in voden ogled kanjona Antelope, Monumental Valley, Lake Mead, zapor Alcatraz, najem koles v San Franciscu in pokušina vina v Santa Ynez,
  • vodenje: potovanje vodi izkušen slovenski turistični vodnik z licenco GZS,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Nujna doplačila:

  • vstopni obrazec v ZDA – ESTA 14 USD, če ga uredite sami preko spleta ali 15 €, če ga uredimo mi,
  • prehrana razen zajtrkov,
  • mestni prevoz v San Franciscu.

   

  Možna doplačila:

  • enoposteljna soba 650 €/os. (na voljo je večino dni),
  • zavarovanje rizika odpovedi 4,3 % vrednosti aranžmaja (sklepa se lahko ob prijavi),
  • možne dodatne aktivnosti omenjene v programu (cene so navedene v programu), in morebitne druge vstopnine v prostem času.

   

  Popusti:

  • popust za otroke do 12. leta starosti: 12 %.

   

   

  Kako velika bo skupina? Na potovanju predvidevamo od 10 do 19 oseb.

  Kako je z ameriškim vizumom? Slovenski državljani vizuma za turistična in poslovna potovanja v ZDA do 90 dni ne potrebujemo. Potujemo lahko z veljavnim slovenskim potnim listom, imeti moramo tudi povratno letalsko vozovnico. Pred vstopom v ZDA je obvezna izpolnitev elektronske prijave za potovanje v ZDA preko sistema ESTA. Prijava je plačljiva in znaša 14 USD/os. Povezava do elektronskega obrazca (v angleščini): KLIK. Po želji lahko to uredimo za vas (v tem primeru je vaš strošek 15 €/os.).

  POZOR: Če ste po 1. marcu 2011 potovali v Irak, Iran, Sirijo, Sudan, Libijo, Somalijo ali Jemen ali imate poleg slovenskega tudi državljanstvo katere od omenjenih držav, v ZDA ne morete več potovati na podlagi elektronske prijave (ESTA), ampak morate za vstop v ZDA pridobiti ustrezen vizum (pridobi se na ameriški ambasadi v Ljubljani).

  Kako je s kosili in večerjami? Predvsem v večjih mestih je velika izbira restavracij s kulinariko z vsega sveta. V času kosil so predvideni postanki v manjših mestih, kadar nas pot vodi skoznje. Tudi v divjini nacionalnih parkov bodo na voljo obcestne restavracije, povsod pa tudi hitra prehrana (fast food). V nekaterih namestitvah si boste lahko večerjo pripravili sami. O možnostih prehrane boste na potovanju obveščeni pravočasno. Povsod bodo možni tudi nakupi hrane v trgovinah.

  Bo priložnost tudi za aktivnosti po lastnih željah, ki niso v programu? Seveda. V nekaterih nacionalnih parkih vozijo (večinoma brezplačni) posebni avtobusi, tako da se lahko dolžina in težavnost hoje prilagodita vsakemu posamezniku. Namesto hoje lahko počnete kaj drugega, si ogledate kakšen muzej ali raziskovalni center, izposodite kolo ali kajak, opazujete živali, jezdite konje ...

  Številne aktivnosti so vključene v ceno. Glede na vaše zanimanje bomo uredili tudi skupne rezervacije nekaterih dodatnih aktivnosti (rafting v Yosemite, ježa konj v kanjonu Bryce, najem kajakov …) – po sestanku vseh udeležencev mesec pred odhodom.

  Kakšne so cene dodatnih aktivnosti? Cene so zapisane v programu. Do odhoda se lahko spremenijo, saj jih določajo ponudniki aktivnosti, spremeni se lahko tudi menjalni tečaj.

  Koliko denarja bom potreboval, kakšne so cene? Žal vam na to vprašanje ne bomo mogli zadovoljivo odgovoriti, saj so navade posameznikov zelo različne (nakupovanje, izbira restavracij ...). Večina vstopnin in aktivnosti je vključena v ceno potovanja, glavnina zanimivosti je dostopna peš. Zato bo obveznih doplačil na tem potovanju le malo (predvsem kosila in večerje).

  Hrana v trgovinah stane podobno kot pri nas. Cene v restavracijah so nekoliko višje kot pri nas, vedno se osnovni ceni prišteje še davek in napitnina. Cene kosil so 12–15 $, večerij 30–40 $. Cenejša prehrana je možna v številnih restavracijah s hitro hrano. V restavracijah tipa McDonald's ali Burger King napitnine niso potrebne.

  Kje menjati, pri nas ali v ZDA? V ZDA so zelo razširjene plačilne kartice (Visa, Mastercard). Z njihovo uporabo se izognete menjavi denarja in menjalnim provizijam. Menjavi se izognete tudi z dvigom ameriških dolarjev na bankomatu s kartico Maestro. V ZDA je mogoče v bankah in menjalnicah menjati EUR, vendar so lahko banke ob našem prihodu v mesto že zaprte, bankomatov pa ni povsod oz. vsi bankomati ne sprejemajo kartice Maestro ... Zato predlagamo, da nekaj ameriških dolarjev prinesete s seboj že iz Slovenije.

  Pozor, cene so povsod napisane BREZ DAVKA. K napisani ceni v trgovini vam bodo na blagajni prišteli še 7–15 %, odvisno od izdelka in zvezne države, kjer kupujete.

  Druga posebnost je nenapisano pravilo, da se natakarjem v restavracijah ob plačilu plača 10–20 % NAPITNINE. Napitnina je običajna tudi pri plačevanju taksijev, frizerja … Neplačilo napitnine pomeni, da je bilo s storitvijo nekaj narobe oz. je takšna gesta zelo nevljudna.

  Vodenje potovanja? Skupino vodi izkušen turistični vodnik z licenco GZS. Skrbel bo za nemoten potek potovanja in predstavil mnogo zanimivosti tega dela ZDA. Večino programa si boste ogledali skupaj z vodnikom, le nekajkrat je v programu predvidenih več možnosti ali prosto. Svetujemo tudi lastno pripravo udeležencev na potovanje s pomočjo interneta in vodnikov, vsaj na mesto San Francisco, kjer bo znamenitosti več kakor časa zanje.

  Kako bomo potovali po ZDA? Potovali bomo s 15-sedežnim minibusom (ki ga bo vozil vodnik) ter z večjimi in udobnimi avtomobili za kasneje prijavljene in tiste, ki raje vozijo sami. Obiskali bomo precejšen del zahodne obale ZDA in v obdobju potovanja prevozili okrog 4000 km. Razdalje med nekaterimi parki so velike. Zato smo pri pripravi programa posebno pozornost posvetili temu, da vožnje ne bodo predolge. Prav vsak dan so načrtovani daljši postanki za oglede, s hojo peš v slikoviti naravi. Zadosti dovolj dolgih postankov po naših izkušnjah izboljša razpoloženje in naredi vožnjo z udobnim avtomobilom po sicer širokih in gladkih cestah prijetnejšo.

  Ob kateri uri bodo zjutraj odhodi? Večinoma že okrog 8. ure. Konec septembra je lahko zlasti v nacionalnih parkih s puščavskim podnebjem še precej vroče, zato se je smiselno na pot odpraviti zgodaj. Tako bomo imeli tudi več časa za ogled številnih čudovitih prizorov v zavarovanih območjih izjemne naravne lepote, kjer bi lahko preživeli mesece ... Kdo ve, kdaj bomo imeli spet priložnost potovati tja! :)

  Ob kateri uri se zvečer prihaja v namestitve? Večino dni že pred 19. uro. Zvečer bo čas za večerjo, počitek in ponekod zaradi zanimive lokacije namestitev tudi za lep sprehod.

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? Namestitve so skrbno izbrane, večinoma so to moteli. V motelih so v udobnih sobah ena ali dve široki »queen size« postelji dimenzij 152 × 203 cm in kopalnica. Ožje – evropske postelje so zelo redke. V sobah bo večinoma TV, skoraj povsod internet, pogosto možnost pranja in sušenja perila, pogosto sušilniki, bazeni, zunanji žar.

  Kako je z zdravstvenim zavarovanjem? Toplo priporočamo ureditev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini z visokim kritjem (vsaj 50.000 €). Zdravstveno zavarovanje Coris lahko uredite pri nas, cena dvojnega kritja (do 50.000 €) je 35,86 € oziroma 21,51 € s skupinskim popustom (ob prijavi vsaj 7 oseb).

  Kakšne bodo temperature v tem času? Kako se obleči? Oktobra je v tem delu ZDA zgodnja jesen. Temperature se bodo na poti spreminjale. V Kaliforniji pričakujemo okrog 20 °C, v Arizoni in Nevadi do 30 °C, v Dolini smrti pa celo do 37 °C. Ob lepem vremenu boste potrebovali lahka poletna oblačila, v višje ležečih nacionalnih parkih, kot je Yosemite, pa dolge hlače, kratke rokave in kakšno jopico/termoflis ter vetrovko. Ne pozabite na kopalke.
  V namestitvah bodo pogosto na voljo pralni in sušilni stroji, zaradi manj prtljage priporočamo vsaj eno pranje sredi potovanja.

  Nujna oprema? Fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, manjši nahrbtnik, lahki gojzarji ali pohodni čevlji, zaščita proti soncu. Več o priporočeni opremi – prtljagi bomo povedali tudi na sestanku približno mesec pred odhodom.

  Kakšne so vtičnice? Napetost je 110 V, potrebovali boste vmesni člen – adapter za ZDA. Kupiti ga je mogoče na letališčih ali na spletu.

  Potovanje z otroki? Z otroki imamo na potovanjih dobre izkušnje. Največ je odvisno od njihovih staršev, od priprave otrok na potovanje, od igrač, ki jih vzamejo s seboj. Morda najnapornejši del potovanja je dolg polet z letalom, ki si ga odrasli znamo skrajšati z dobro knjigo, s filmi ali spanjem, otroci pa potrebujejo pri tem nekaj pomoči in zaposlitev.

  Ali bo pred potovanjem sestanek udeležencev potovanja? Sestanek vseh prijavljenih bo mesec pred odhodom. Predstavili bomo program, opremo in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Na sestanku bomo ponudili tudi možnost rezervacije nekaterih aktivnosti (zaradi zagotovitve prostih mest).

  Lahko v ZDA potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste potni list. Svetujemo vam, da preverite veljavnost svojih potnih listov in v primeru neveljavnosti starega vlogo za izdajo novega vložite vsaj tri tedne pred odhodom. Potni list mora biti veljaven še vsaj šest mesecev po izstopu iz ZDA.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Vas zanima še karkoli o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstvatelefon, kjer ste dosegljivi, in kopijo potnega lista.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 700 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Jugozahod ZDA, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 31-3-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu.