Zelena dežela na drugi strani sveta

Nova Zelandija

12
Feb
2019
26
Jan
2019
18 dni
Hostli, moteli in hišice
Letalo, minibus
3690 EUR
EUR

3470

Ob prijavi do
31. 10. 2018

Kratek opis

Program Nova Zelandija, ki je pred vami, vsebuje izbor najzanimivejših pokrajin in izvirnih posebnosti te zelene dežele. Potovanje lahko doživite umirjeno z najrazličnejšimi ogledi, sprehodi ob valovih Tihega oceana in Tasmanovega morja, ob spoznavanju okusne kulinarike, zanimive kulture … ali pa si privoščite kakšno športno ali adrenalinsko aktivnost v čarobni novozelandski naravi. Na voljo bodo v Queenstownu, Rotorui in Aucklandu. Za pot na drugo stran sveta smo izbrali najboljšo letalsko družbo na svetu, Qatar Airways. Iz Zagreba poletimo v Qatar, od tam do Aucklanda pa s QR 920, ki se ponaša z rekordom najdaljše redne letalske povezave na svetu – 14.535 km! Nova Zelandija se za vedno vtisne v spomin s prijetnimi Novozelandci, malo poseljenimi širnimi pokrajinami, pa tudi z izvirnimi aktivnostmi v naravi, kot sta "vozičkanje" in rafting čez 7 m visok slap ...

Program potovanja

1. dan
26
Jan
2019
Polet iz Zagreba s Qatar Airways

Opoldne zbor udeležencev v Ljubljani in prevoz do letališča v Zagrebu. Let s Qatar Airways s krajšim postankom v Dohi na drugo stran sveta. Qatar Airways je bila razglašena za najboljšo letalsko družbo na svetu tudi v letu 2017. Ponuja eno najhitrejših in najudobnejših povezav do Nove Zelandije.

2. dan
27
Jan
2019
Let na drugo stran sveta

Let QR 920, s katerim bomo leteli iz Dohe v Auckland, velja za najdaljšo redno letalsko povezavo na svetu. Preleteli bomo kar 14.535 km in 10 časovnih območij. Zaradi časovne razlike bo ta dan polovico krajši.

3. dan
28
Jan
2019
Auckland
Nočitev: Auckland

Zjutraj pristanek v Aucklandu. Z letališča se najprej odpeljemo na enega od razglednih gričkov v obliki stožca, značilnih za Auckland. Krajši sprehod po središču Aucklanda in pogled na mesto z nebotičnika Skytower (29 NZD), ki je s 328 metri najvišja stavba na južni polobli. Po robu nebotičnika se da tudi sprehoditi (Sky Walk 150 NZD) ali celo skočiti z njega (Sky Jump 225 NZD).

Ta dan zaključimo bolj zgodaj z namestitvijo v središču mesta, kjer si odpočijemo in naberemo novih moči za raziskovanje Severnega otoka v prihodnjih dneh.

Vožnja: letališki prevoz, mestni promet

4. dan
29
Jan
2019
Polotok Coromandel: rudnik zlata in železnica Driving Creek
Nočitev: Whitianga

Po zajtrku se odpeljemo na polotok Coromandel, kjer so nekoč kopali zlato in sekali orjaška drevesa kauri, danes pa je to polotok slikovite pokrajine in mnogih naravnih in kulturnih posebnosti. Obiskali bomo rudnik zlata pri mestu Thames in spoznali rudarjenje nekoč. Po obalni cesti se bomo odpeljali proti severu z razgledi na divjo obalo, krajši postanek bo pri Wilson Bay. V bližini mesta Coromandel, ki je do danes ohranilo svoj pionirski značaj, se bomo z ozkotirno gorsko železnico Driving Creek Railway popeljali po razglednih viaduktih in skozi predore. Tu bomo videli tudi, kako poteka ponovno pogozdovanje veličastnih dreves kauri, ki lahko dočakajo 4000 let in so najdebelejša drevesa na svetu. Zvečer namestitev in prosto v prijetnem letoviškem mestecu Whitianga ob dolgi peščeni plaži. Možnost kopanja.

Vožnja: 200 km

5. dan
30
Jan
2019
Polotok Coromandel: slikovite obale
Nočitev: Whitianga

Razgledni sprehod ob razgibani obali do Cathedral Cove, znamenitega naravnega loka nad peščeno plažo (45 min v eno smer). Nekaj kilometrov južneje, na plaži Hot Water Beach z dvema izviroma tople vode (64 °C), si bomo med oseko z lopatami lahko v pesku izkopati svoj vroč bazenček.

Prosto v obmorskem kraju Whitianga, možnost izposoje kajakov (za goste brezplačno), morda večerno kolesarjenje ali le sprehod ob valovih južnega Tihega oceana.

Vožnja: 80 km

6. dan
31
Jan
2019
Hobbiton in nenavadna Rotorua
Nočitev: Rotorua

Vožnja po polotoku Coromandel in naprej proti jugu. V bližini kraja Matamata postanek pri Hobbitonu in možnost ogleda vasice hobitov, kjer so snemali Gospodarja prstanov (pribl. 2 h ogleda, 84 NZD). Če pravljična bitja niso za vas, se lahko z našim vodnikom odpravite do slapov Wairere (45 min hoje do razgledne točke) ali pa čas izkoristite za kosilo v mestecu Matamata.

Sledi ura vožnje do Rotorue, enega najpomembnejših središč maorske kulture. Rotorua je urejeno turistično mesto ob jezeru z bogato izbiro aktivnosti in zanimivosti. Je tudi zelo nenavadno mesto, saj se vroča para dviga celo iz odtočnih jaškov, na vsakem koraku pa presenečajo različni geotermalni pojavi.

Vožnja: 240 km

7. dan
01
Feb
2019
Rotorua: gejzirji in topli vrelci, avtohtone živali, ovčja dogodivščina in Maori
Nočitev: Rotorua

Dopoldne udeležba na angleško govoreči vodeni turi po območju maorske kulture in geotermalni »čudežni deželi« Te Pua z gejzirji in brbotajočimi blatnimi vrelci. Sledi obisk novozelandskega kivija in drugih avtohtonih živali in rastlin v Rainbow Springs Nature Park. Ogledali si bomo tudi Agrodome in predstavitev striženja ovac v živo ter spoznali delo psa ovčarja.

Prost popoldan za katero od zares številnih aktivnosti v turistični prestolnici Nove Zelandije. Možnosti: plovba po jezeru Rotorua z ladjico (29 NZD), namakanje v toplem vrelcu, vrt orhidej, vladni vrtovi, zorbing (45 NZD, v napihnjeni mokri žogi po pobočju navzdol), zipline (149 NZD, spust po vrvi) … Priporočamo: Rotorua gondola in "vozičkanje" z razgledom (45 NZD, gondola + 1 vožnja z vozičkom) ali rafting po eni od treh divjih rek v bližnji okolici, npr. po reki Kaituna (109 NZD, s spustom čez 7 m visok slap!). 

Predlagamo, da večer preživite z vedno razpoloženimi Maori: predstavitev »maorske vasi«, veličastna predstava z maorskimi plesi in tradicionalna pojedina (okrog 116 NZD).

Večino aktivnosti je smiselno rezervirati (plačati) vnaprej zaradi zagotovitve prostih mest. Z veseljem pri tem pomagamo, nekatere aktivnosti bomo predstavili tudi na sestanku mesec pred odhodom.

Vožnja: 20 km

8. dan
02
Feb
2019
Let na Južni otok, gorski prelaz Arthur's Pass
Nočitev: Arthur's Pass

Let v Christchurch. Od tam le z nekaj metrov nad morjem do prelaza Arthur's Pass na nadmorski višini 924 metrov bomo lahko nazorno kot le redko kje na Novi Zelandiji opazovali spreminjanje vegetacije z višino. Najprej se bomo vozili po ravni Canterbury Plains in skozi podeželska mesta, kot so Kiwee, Darfield, Sheffield in Springfield. Zanimiva cesta se nato vijuga navzgor do smučišč Porter Heights in Craigieburn, nato pa sledi rekama Waimakariri in Bealey vse do prelaza Arthur's Pass, ki je hkrati najvišje ležeče mesto Nove Zelandije.

Na prelazu se bomo sprehodili do 131 m visokega slapa Devil's Punchbowl (pol ure v eno smer) in si ogledali informacijski center.

Vožnja: 145 km

9. dan
03
Feb
2019
Ledenika Franz Josef in Fox
Nočitev: okolica ledenika Fox

Sledi spust po gorski pokrajini do obalnega mesta Hokitika in nato proti jugu po manj naseljeni in s padavinami bogati zahodni obali vse do ledenika Franz Josef (40 min v eno smer).

Popoldne nadaljujemo še do drugega od obeh velikih ledenikov v nacionalnem parku Westland – Fox Glacier. Do ledenika je pol ure peš. Nato se bomo sprehodili okrog gorskega jezera Matheson, ki velja za najlepše jezero v »Deželi dolgega belega oblaka«. Približno ura hoje. Z oddaljene strani bomo ob jasnem vremenu lahko posneli kakšno lepo fotografijo Mt Cooka in Mt Tasmana z njunima odsevoma na mirni jezerski gladini.

Vožnja: 270 km

10. dan
04
Feb
2019
Wanaka in mestece zlatokopov Arrowtown
Nočitev: Queenstown

Nadaljevanje ob neposeljeni obali proti jugu, nato pa ponovno v notranjost med gore do jezera in mesteca enakega imena Wanaka, kjer se ustavimo v času kosila. Wanaka je prijetno mestece ob jezeru in izhodišče za odkrivanje nacionalnega parka Mt Aspiring. Po vijugasti panoramski cesti Crown Range Road nadaljujemo ob potoku Cardrona do zgodovinskega mesteca zlatokopov Arrowtown, kjer se sprehodimo po glavni ulici, ki ohranja zgodovinski videz. Zvečer prihod v Queenstown, prestolnico adrenalinskih športov med gorami.

Vožnja: 360 km

11. dan
05
Feb
2019
Adrenalinske in druge aktivnosti v Queenstownu
Nočitev: Queenstown

Queenstown je simpatično mesto pod gorsko verigo Remarkables ob jezeru Wakatipu. Lahko ga doživite bolj umirjeno ali zelo adrenalinsko. Ta dan bo namenjen aktivnostim po vaši izbiri, tukaj ponujajo skoraj vse! Glede izbire aktivnosti in prijave se lahko obrnete tudi na vodnika ali recepcijo namestitve. Nekatere aktivnosti je smiselno rezervirati že od doma in si s tem zagotoviti prosto mesto (npr. gliser po reki – Shotover, 129 NZD). Priporočamo vzpon z gondolo (skyline) ali peš (50 min) na razgledno točko nad mestom, kjer so možni "vozičkanje" (luge, od 43 NZD, odvisno od števila spustov), najem kajakov, helikopter na Cecil Peak, Dart River Jetboat. Več informacij o možnostih v Queenstownu boste našli tudi na lokalnih spletnih straneh (www.queenstown.co.nz).

Vožnja: 0 km

12. dan
06
Feb
2018
Jama svetlečih črvov pri Te Anau
Nočitev: Te Anau

Prost dopoldan v Queenstownu, nato vožnja v Te Anau. Sprehod ob obali jezera in postanek v Te Anau Wildlife Centre, kjer bomo lahko videli zanimive avtohtone ptice: redko takahe, tui, kaka, weka, drobnega in spredaj oranžnega parakeeta, pa tudi vodne ptice. Po želji zvečer ogled nenavadnih svetlečih črvov na stropu podzemne jame Te Anau Glow Worm Caves (približno 2 h, 98 NZD).

Vožnja: 175 km

13. dan
07
Feb
2019
Celodnevni izlet v Milford Sound
Nočitev: Te Anau

Dan je namenjen obisku slikovitega fjorda Milford Sound. Vozili se bomo skozi Fjord National Park s čudovitimi razgledi in postanki za fotografiranje (Engelton Valley, Mirror Lakes, Knobs Flat, Homer Tunnel) s ceste Milford Road, ki je svojevrsten inženirski dosežek. V Milford Sound se bomo vkrcali na turistično ladjo ter uro in pol (angleško vodenje) pluli po fjordu vse do ustja, do Tasmanovega morja. Videli bomo mogočne slapove, strme gore, srečali tjulnje, morda tudi delfine. Zvečer vrnitev v Te Anau in nočitev.

Vožnja: 240 km

14. dan
08
Feb
2019
Nacionalni park Catlins na skrajnem jugu
Nočitev: Kaka Point/Balclutha

Vožnja proti jugu do nacionalnega parka Catlins. Obiskali bomo najjužnejšo točko Južnega otoka – Slope Point (20 min peš). Postanek v zalivu Curio Bay, ki velja za eno od geoloških čudes sveta. Tu se je ohranil okameneli gozd subtropskih dreves kauri in še nekaterih drugih rastlin iz obdobja jure. Nadaljujemo vožnjo skozi prijetno vasico ob gozdu Papatowai. Kratek sprehod po temačnem gozdu do slapov Purakaunui (20 min peš). Postanek za kosilo v osrednjem kraju parka – Owaka. Pozno popoldne obiščemo Nugget Point (20 min peš) s svetilnikom nad strmo pečino in Roaring Bay. Pod pečino so doma tjulnji, morski levi in pingvini.

Vožnja: 350 km

15. dan
09
Feb
2019
Pingvini na polotoku Otago
Nočitev: Auckland

Na polotoku Otago se v Penguin Place seznanimo z redkimi in plašnimi rumenookimi pingvini, imenovanimi hoiho. Na vodenem ogledu jih bomo opazovali iz skrivališč, da jih ne bi motili (900 m peš). V Dunedinu obiščemo zanimiv muzej Otago, kjer spoznamo preteklost in sedanjost polotoka Otago, od geologije in dinozavrov do Maorov in današnjega časa.

Pozno popoldne odletimo na Severni otok, v Auckland.

Vožnja: 180 km

16. dan
10
Feb
2019
Polet z Južnega otoka
Nočitev: Auckland

Dan je namenjen spoznavanju zanimivega mesta med dvema morjema, z vodnikom ali po želji samostojno. Mnogim obiskovalcem je prav urejen in sodoben Auckland z zanimivo okolico ter številnimi možnostmi za oglede in aktivnosti ostal v spominu kot eden najljubših delov Nove Zelandije.

Predlagamo: akvarij Kelly Tarlton (39 NZD) ali zanimiv Auckland Museum, kjer boste lahko spoznali maorsko in druge polinezijske kulture (25 NZD).  Zanimiva možnost je najem kolesa in kolesarjenje ob morju.

Vožnja: mestni promet

17. dan
11
Feb
2019
Let proti domu

Prost dopoldan za zadnje oglede in nakupe. Opoldne krajša vožnja na letališče, ob 15.15 začetek leta proti Dohi.

18. dan
12
Feb
2019
Prihod domov

Krajše prestopanje v Dohi in pristanek v Zagrebu v zgodnjih jutranjih urah. Prevoz do Ljubljane in zaključek potovanja.

  Dodatne informacije

  Velikost skupine: 10–15 oseb

  Cena vključuje:

  • prevoz iz Ljubljane do letališča Zagreb in nazaj,
  • letalske prevoze po programu z vsemi taksami,
  • najem 12-sedežnega minibusa (vozi vodnik) ter glede na število prijav in zanimanje morda še dodatnega osebnega avtomobila (z gorivom),
  • namestitve v dvoposteljnih sobah v prijetnih hostlih in motelih z možnostjo kuhanja, vključeni so samopostrežni zajtrki,
  • kakovostno slovensko vodenje,
  • vstopnine po programu (v vrednosti 200 €/os.): zlati rudnik Thames, železnica Driving Creek, lokalno vodeni ogledi v Rotorui: Te Puia, Rainbow Springs in Agrodome, turistična ladja v Milford Sound, ogled pingvinov v Penguin Place,
  • organizacijo potovanja in DDV.

   

  Doplačila:

  • mestni promet v Aucklandu (plačuje se sproti),
  • morebitni dodatni ogledi in aktivnosti v prostem času po izbiri,
  • kosila in večerje,
  • enoposteljna soba na celotnem potovanju 450 €,
  • zavarovanje rizika odpovedi v vrednosti 4,3 % cene potovanja (sklene se lahko le ob prijavi na potovanje),
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris 23,50 € (osnovno kritje do 25.000 €) ali 35,86 € (dvojno kritje do 50.000 €). Ob prijavi vsaj 7 oseb velja skupinski popust (14,10 € za osnovno kritje, 21,51 € za dvojno kritje).

   

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? Izbrane namestitve so na dobrih lokacijah. Imajo opremljene kuhinje s posodo in priborom, urejene skupne prostore, praviloma recepcijo z informacijami. V večini so na voljo pralni in sušilni stroji. Sobe bodo preproste dvoposteljne ali po želji enoposteljne, vendar z urejenimi in čistimi sanitarijami za več sob skupaj. V dvoposteljnih sobah so zakonske postelje (za pare) ali dve ločeni postelji (dostikrat pograd). Povsod lahko uredimo večposteljno sobo za prijavljene družine.

  Spali bomo v hostlih in motelih. V motelih so predvideni apartmaji z eno, dvema ali tremi spalnicami, izjema je na prelazu Arthur's Pass, kjer gre za apartmaje z eno spalnico (ena zakonska postelja ali dve enojni postelji) in eno zakonsko posteljo v dnevni sobi (ne gre za raztegljivo sedežno, ampak za pravo posteljo), zato bo tukaj zasebnost nekoliko manjša. Žal je izbira namestitev na tem prelazu zelo omejena in smo med razpoložljivimi izbrali najprijetnejšo možnost.

  Ker večina namestitev ne ponuja zajtrka oziroma oz. je zajtrk v nekaterih hostlih zelo skromen (pogosto le omejena količina toasta in marmelada), bo zajtrk za skupino vsak dan zagotovil naš vodnik, k (samo)postrežbi pa ste vabljeni vsi. Na voljo bo dovolj toasta z različnimi namazi, sadni sokovi, jajca, kava, čaj in še kaj po vaših željah in navadah, po dogovoru z vodnikom. Izkušnje s takšnim načinom imamo dobre. Samopostrežni zajtrk bo na voljo vsako jutro ob dogovorjeni uri v jedilnici hostla ali v apartmajih.

  Ob kateri uri se navadno zvečer prihaja v namestitve? Potrudili se bomo, da bomo večino dni v namestitev prišli okrog 19. ure. Zvečer naj bi bilo dovolj časa za pripravo večerje ali obisk restavracije, ob toplih poletnih večerih pa bo glede na zanimive lokacije prenočišč mogoč tudi kakšen sprehod po okolici.

  Kako je s kosili in večerjami? Na Novi Zelandiji je zlasti v mestih mogoče jesti odlično hrano z vsega sveta, steake, jagnjetino, morsko hrano, vendar so cene v restavracijah višje kot doma. Za kulinarične dogodivščine bo dovolj časa ob večerih. Potrudili se bomo za postanke v mestih in mestecih v času kosil. Zvečer bo na voljo možnost lastnega kuhanja v popolnoma opremljenih kuhinjah naših namestitev. V dobro založenih trgovinah je med drugim na voljo pestra izbira raznovrstne hrane.

  Bo priložnost tudi za aktivnosti po lastnih željah? Seveda. Program poteka sproščeno, postanki bodo pogosto dovolj dolgi, da bo mogoče načrtovati tudi lastne aktivnosti. Poleg aktivnosti, vključenih v ceno, bomo glede na vaš interes nekatere dodatne aktivnosti rezervirali že vnaprej, možnosti pa bo še več. Predvsem bo veliko možnosti v večjih mestih, kjer boste lahko po želji dan preživeli samostojno ali pa si mesto ogledali z našim vodnikom. Predlagamo, da se na večja mesta v programu (Auckland, Queenstown ...), kjer bo časa več, pripravite tudi sami s pomočjo vodničkov (Lonely Planet) ali interneta (npr. www.tripadvisor.com)

  Vodnik? Skupino vodi izkušen turistični vodnik, ki je Novo Zelandijo obiskal že večkrat. Na poti vam bomo poskusili predstaviti kar največ informacij o deželi, ljudeh, preteklosti in sedanjosti.

  Kakšne bodo temperature v januarju in februarju? Od decembra do februarja je na Novi Zelandiji poletje, ob lepem vremenu so temperature v senci od 20 do 22 stopinj Celzija, višje so na Severnem otoku, ob slabem vremenu zlasti na Južnem otoku pa so lahko tudi znatno nižje. Med našim obiskom pričakujemo toplo vreme in ogrete vode ter vsaj na Severnem otoku tudi možnost kopanja, zato ne pozabite kopalk niti kratkih hlač. Pripraviti pa se je treba tudi na možnost hladnejšega vremena. Priporočamo udobna večplastna oblačila in termoflis, nepremočljivo vetrovko in za vsak primer tudi kapo (Južni otok, gore …). V hostlih bodo na voljo pralni stroji, zaradi manj prtljage priporočamo vsaj eno pranje oblačil med (daljšim) potovanjem.

  Nujna oprema? Fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, kakšna knjiga za na letalo, manjši nahrbtnik za mesta in izlete, večplastna oblačila, lažji pohodni čevlji za udobno hojo, dobra volja. Na vsa vprašanja o opremi in prtljagi bomo odgovorili tudi na sestanku pred odhodom.

  Kakšne so vtičnice? Napetost je enaka kot pri nas, 220 V, vendar boste zaradi vtičnic s tremi luknjami potrebovali vmesni člen – adapter. Kupiti ga je mogoče na letališčih.

  Potovanje z otroki? Z otroki imamo na potovanjih dobre izkušnje. Največ je odvisno od izkušenj njihovih staršev, priprave otrok na potovanje, igrač, ki jih vzamejo s seboj. V programu je veliko otrokom zanimivih aktivnosti, zlasti vse, povezane z vodo. Najnapornejši del potovanja je dolg polet z letalom, ki si ga odrasli znamo skrajšati z dobro knjigo, filmi ali spanjem, otroci pa pri tem potrebujejo kar nekaj pomoči in stalno zaposlitev. Predlagamo, da nas pokličete, če razmišljate o prijavi z majhnimi otroki. 

  Lahko na Novo Zelandijo potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste veljaven potni list. Vize ne boste potrebovali. *Predlagamo, da pred odhodom na pot skenirate svoj potni list, dokument pa si pošljete na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube dokumentov.

  Se na potovanju veliko hodi peš? V programu je nekajkrat vključena hoja po urejenih poteh. Tako vidimo več, hoja pa po naših izkušnjah pripomore tudi k dobremu počutju. Izbrali smo lažje poti do naravnih zanimivosti, razgledov, slapov ipd., primerne za vse udeležence. Trajanje hoje je navedeno v programu. Če kdo težko hodi, se vedno najde prijeten prostor, kjer lahko počaka, v dogovoru z vodnikom.

  Ali je mogoče plačilo v več obrokih? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačevanju v obrokih nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo v več enakih obrokih. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerem ste dosegljivi.

  Nato vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Po prejemu računa – prijavnice prijavo potrdite s plačilom akontacije 1000 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Podatki za plačilo: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen NOVA ZELANDIJA, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 10-7-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu – prijavnici.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi.