Otoki Mahe, Praslin, La Digue in Moyenne

Sejšeli

05
May
2020
26
Apr
2020
10 dni
Apartmaji in penzion
Letalo, taksi, katamaran
EUR

Kratek opis

Sejšeli so skupina zelenih otokov v Indijskem oceanu. Od bližnjega večjega Mauritiusa se razlikujejo po zelo ohranjeni in raznoliki naravi ter znatno nižji poseljenosti, od manjših otočkov Maldivov pa po tem, da obiskovalcu poleg idiličnih peščenih plaž in plavanja med pisanimi tropskimi ribicami ter odlične kulinarike ponujajo tudi številne aktivnosti na kopnem: spoznavanje velikih kopenskih želv, poredne palme coco de mer, hojo po razglednih pešpoteh v nacionalnem parku, kolesarjenje po otočku brez avtomobilov La Digue ... Obiskali bomo štiri čudovite in med seboj različne otoke: osrednji slikovit otok Mahe, manjša otoka Praslin in La Digue in otoček želv Moyenne. Potovanje bo vodil slovenski vodnik, izbrali smo udoben let z Brnika.

Program potovanja

1. dan
26
Apr
2020
Polet z Brnika

Ob 18. uri zbor na Letališču Jožeta Pučnika in večerni let z eno najudobnejših letalskih družb Turkish Airlines, kratko prestopanje v Istanbulu in let proti Sejšelom.

2. dan
27
Apr
2020
Otok Mahe
Bel Ombre

Dopoldne pristanemo na največjem otoku Sejšelov – slikovitem otoku Mahe. Tu živi večina prebivalcev te redko naseljene otoške državice (na celotnem otočju živi le okrog 95.000 prebivalcev), na otoku Mahe je tudi prestolnica Victoria. Prevoz z letališča in namestitev na severozahodni obali v bližini lepe peščene plaže Bel Ombre. Prosto za kopanje v toplem morju in počitek.

3. dan
28
Apr
2020
Otok Mahe – peš do zalivčka Anse Major
Bel Ombre

Od naše namestitve se odpravimo po razgledni in razgibani poti, ki poteka po pobočjih nad morjem, do manjšega samotnega zaliva s plažo Anse Major (uro in pol hoje v eno smer), kjer nas čaka osvežitev v morju. Po vrnitvi prosto za kopanje na plaži zaliva Bel Ombre/Beau Vallon in za razskovanje zanimive okolice. Če morda komu ni do hoje v tropskem podnebju, lahko dan preživi na plaži ali pa se z lokalnim avtobusom odpravi raziskovat bližnjo Victorio.

4. dan
29
Apr
2020
Otok Praslin – plaža Anse Lazio
Anse St Sauvere

Zjutraj se odpeljemo s katamaranom proti severovzhodu, na 45 km oddaljen otok Praslin (okrog uro plovbe po oceanu). Mogoče srečamo leteče ribice, kite ali delfine.

Otok Praslin je še en zelen tropski otok, manjši od Mahe in večji od La Digue. Krasijo ga zeleni hribi in mirni idilični zalivi s kokosovimi palmami, kjer se živi počasi. 

Po prihodu na otok se odpeljemo na njegov severozahod do najlepše plaže na otoku –  Anse Lazio. Dolga peščena plaža, gosto obrasla s palmami in drevesi takamaka ter ob straneh obdana z ovalnimi granitnimi skalami, je prav takšna kot na razglednicah. Prosto za kopanje in "snorkljanje".

Namestitev v apartmajih ob plaži Anse St Sauvere.

5. dan
30
Apr
2020
Otok Praslin – poredne palme
Anse St Sauvere

Obiščemo čudovit nacionalni park Vallée de Mai, ki je eden od le dveh krajev na svetu, kjer raste palma »coco de mer«, katere kokosi pohujšljive oblike so nekoč razburjali misionarje in burili domišljijo mornarjem. Vallée de Mai je tudi raj za opazovanje ptic, tu lahko vidimo avtohtone sejšelske bulbule, sejšelske trstnice ali celo ogrožene črne papige, ki jih v divjini živi le še okrog 600.

Sprehodili se bomo po poteh med bujnim rastjem in orjaškimi listi palm coco de mer, ki lahko zrastejo celo do 30 m v dolžino, videli bomo tudi številna druga avtohtona drevesa, grme in nižje rastline.

Popoldne si seveda privoščimo kopanje.

6. dan
01
May
2020
Otok La Digue – peš do Anse Source D'Argent
Anse Reunion

Kratka plovba na otok La Digue, ki je tropski paradiž brez avtomobilov. Otok je dovolj majhen, da lahko pridemo po edini cesti povsod kar s kolesom. Popoldne se skozi večji nasad kokosovih palm sprehodimo do znamenite plaže Anse Source D'Argent, ki krasi prav vse turistične kataloge Sejšelov.

Po želji lahko kolesarimo tudi na severni del otoka, mimo majhnega pristanišča, zanimivega pokopališča, orjaških netopirjev na drevesih do konca ceste, na enega od koncev sveta :).

7. dan
02
May
2020
Otok La Digue – Grand Anse, Petit Anse in Anse Cocos
Anse Reunion

S kolesi se odpravimo do čudovitih zalivov na vzhodni strani otoka, se kopamo v zalivu Grand Anse in po želji odidemo po razgibani pešpoti (po gozdu, z nekaj vzpona) do zalivov Petit Anse in nazadnje še do Anse Cocos. Po isti poti nazaj. V zalivu Grand Anse je tudi restavracija. Jug otoka je pokrajinsko zelo lep, obiskovalcev ni veliko. Srečali bomo kokosove rake, morske ptice ter na smotnih plažah iskali najlepše školjčne lupine in naplavljene korale ...

8. dan
03
May
2020
Otok La Digue, popoldne povratek na Mahe
Victoria

Prosto dopoldne na rajskem La Digue izkoristimo za kopanje. Po želji je mogoč tudi vzpon z našim vodnikom do razgledne točke Belle Vue, ki se nahaja pod najvišjim vrhom otoka Nid d'Aigle (del poti s kolesom, del peš po strmi cesti, skupaj 1 uro/smer). Popoldne zapustimo otok La Digue in odplujemo nazaj na otok Mahe. Namestitev v bližini glavnega mesta.

9. dan
04
May
2020
Otok Mahe – izlet na otok z želvami Moyenne

Odpravimo se na izlet z ladjico na otoček Moyenne, ki leži v morskem parku Ste Anne Marine National Park. Spoznali bomo orjaške kopenske želve in se sprehodili po urejenih poteh na drugo stran otočka. Drugi del doživetja morskega parka bo plavanje med neštetimi bolj ali manj pisanimi ribicami z masko. Izlet vključuje kosilo. Povratek v Victorio je predviden ob 16. uri. Sprehod po eni najmanjših prestolnic na svetu mimo zanimivih kolonialnih stavb in prosto za zadnje nakupovanje spominkov, kakšno kavico ali zgodnjo večerjo. Okoli 19. ure prevoz na letališče in nočni polet preko Istanbula nazaj v Slovenijo.

10. dan
05
May
2020
Povratek domov

Pristanek na Letališču Jožeta Pučnika v jutranjih urah.

  Dodatne informacije

  V ceno so vključeni:

  • letalski prevozi z vsemi taksami,
  • vsi prevozi po programu na Sejšelih s taksiji in lokalnimi avtobusi,
  • vsi prevozi s katamaranom med otoki po programu,
  • namestitev v dvoposteljnih sobah v apartmajih z 2–3 spalnicami *** z zajtrkom na otoku Mahe (2 noči),
  • namestitev v dvoposteljnih sobah v apartmajih z 2–3 spalnicami *** z zajtrkom na otoku Praslin (2 noči),
  • namestitev v dvoposteljnih sobah v zelo lepo ocenjenemu penzionu z zajtrkom na otoku La Digue (2 noči),
  • namestitev v dvoposteljnih sobah v hotelu *** z zajtrkom zadnjo noč na otoku Mahe, v okolici glavnega mesta,
  • kakovostno slovensko vodenje,
  • izlet na otok z želvami Moyenne (vključeno je kosilo),
  • najem koles na otočku La Digue,
  • prevoz prtljage na otočku La Digue,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Doplačila:

  • kosila in večerje (odlična hrana v restavracijah, v apartmajih (4 noči)  je možnost lastnega kuhanja ali naročilo kreolske večerje, pribl. 20-€/os. - dogovor in naročilo na licu mesta),
  • morebitni dodatni ogledi in aktivnosti v prostem času,
  • enoposteljna soba na celotnem potovanju 390 €/os.,
  • zavarovanje rizika odpovedi v vrednosti 4,3 % cene potovanja (sklepa se le ob prijavi na potovanje),
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris 10 € (skupinsko za vsaj 7 oseb) ali 16,20 € (posamezno).

   

  Popusti:

   

  V skupini bo od 10 do 16 oseb.

  Za prvi vtis si lahko preberete blog Pet razlogov za obisk Sejšelov – KLIK.

  Vizum? Slovenski državljani za vstop na Sejšele vizuma ne potrebujemo.

  Dokumenti? Za potovanje potrebujete veljaven potni list. Priporočamo, da naredite njegov scan, ki si ga pošljete na svoj osebni e-naslov. V primeru izgube dokumentov vam bo v veliko pomoč.

  Lokalni čas? Na Sejšelih so pred nami dve uri.

  Zdravje? Na Sejšelih NI nevarnih živali ali rastlin. Čeprav iz pip teče pitna voda, njena kakovost ni povsod enaka. Zato vseeno priporočamo pitje (dovolj) vode iz plastenk oz. druge tekočine. Potrebovali boste pokrivalo za zaščito pred soncem in zaščitno kremo.

  Dodatna cepljenja niso potrebna. Več informacij najdete na spletni strani zdravinapot.si

  Varnost? Sejšeli so zelo varna in prijazna dežela, a vseeno svetujemo običajno previdnost. Torbic in denarnic ne puščajte brez nadzora, ne v gneči ne na osamljenih plažah.

  Denar? Valuta na Sejšelih je sejšelska rupija (SCR). 1 EUR = pribl. 15 SCR (avgust 2019). S kreditnimi karticami je mogoče plačevati le v večjih trgovinah, drugje boste potrebovali gotovino. Denar bo mogoče zamenjati v menjalnici (iz €) ali dvigniti na nekaterih bankomatih z različnimi provizijami (Maestro, Visa, Mastercard).

  Dodatni stroški? Dodaten strošek bo predvsem s kosili in večerjami. Zajtrki so vključeni v ceno potovanja. Hrana v restavracijah je dražja kot v Sloveniji. Na voljo bodo trgovine s hrano, kupili boste lahko sveže sadje. Vsekakor priporočamo tudi pokušino odličnih predvsem svežih morskih dobrot. Zelo dobra možnost je naročilo hrane kar direktno v namestitvi (velja za otoka Mahe in Praslin), kjer nudijo zelo okusno večerjo za pribl. 20 €/os. Ponavadi pripravijo pravo kreolsko pojedino. Na otoku La Digue priporočamo prehranjevanje v manjših in cenejših lokalnih restavracijah imenovanih "takeaway". Tu lahko pokušate najrazličnejše lokalne specialitete, odlična je solata s hobotnico ali dimljeno ribo.

  Prehrana? Sejšelska kuhinja je kreolska, oplemenitena z vplivi francoske kuhinje. Zelo razširjene so morske (ribje) jedi, pripravljene na več načinov. Radi uporabljajo kokos, ki ga lahko naberete tudi sami, in raznovrstne začimbe. 

  Vreme? Temperature na Sejšelih so skozi vse leto med 25 in 30 °C. April je zelo prijeten mesec za obisk otokov, saj je morje takrat mirnejše, vidljivost v morju pa odlična za snorkljanje ali potapljanje. Pričakujemo stabilno sončno vreme z možnostjo krajših popoldanskih ploh.

  Oblačila? Potrebovali boste poletna oblačila, kopalke, pokrivalo in očala za zaščito pred soncem. Za hojo priporočamo udobne sandale, za pohod do Anse Major na otoku Mahe pa lažje pohodne čevlje (pot je kamnita in razgibana, ob dežju tudi spolzka).

  Namestitve? Nameščeni bomo v zelo lepo ocenjenih dvoposteljnih sobah v apartmajih in v penzionu ter zadnjo noč v hotelu. Namestitve so na odličnih lokacijah. Na otoku Mahe boste nameščeni v zelo lepem aparthotelu *** v predelu Bel Ombre, ki se nahaja v bližini čudovitih plaž (plaža Bel Ombre in znamenita plaža Beau Vallon). Na terasi ima tudi manjši bazen. Vsak apartma ima dve ali tri spalnice, ki so rezervirane le za našo skupino. Vsi apartmaji imajo dve kopalnici ter skupni prostor (kuhinja z dnevno sobo). 

  Na otoku Praslin boste bivali v apartmajih, prav tako ob čudoviti plaži. Apartmaji na Praslinu imajo eno ali več spalnic, ki so rezervirane le za našo skupino. V apartmajih so skupni prostori (kuhinja z dnevno sobo in kopalnica).

  Na otoku La Digue boste nameščeni v manjši namestitvi - penzionu, ki je tipična namesitev na otoku La Digue, opremljena v kreolskem stilu. Rezervirali smo dvoposteljne sobe z lastno kopalnico.

  Zadnjo noč na Mahe boste nameščeni v prijetnem hotelu.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če ste pripravljeni deliti sobo z drugim sopotnikom/sopotnico. Če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne bi našel, bomo strošek enoposteljne sobe pokrili mi.

  Potovanje z otroki? Sejšele je zelo primerno obiskati z otroki, saj potovanje poteka zelo sproščeno, vključuje plavanje in številne aktivnosti, ki so otrokom všeč. Na Sejšelih ni nevarnih živali in obveznih cepljenj, kar je v tropskem pasu velika izjema. Tudi sicer so Sejšeli zelo varni.

  Telefon in internet? Klicna številka s Sejšelov v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije na Sejšele je 00248 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

  Elektrika? Električna napetost je 220 V/50 Hz. Uporabljajo drugačne vtičnice kot pri nas, potrebovali boste adapter.

  Napitnine niso obvezne, jih bodo pa veseli.

  Ali je mogoče plačilo potovanja na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je ob plačilu na obroke po dogovoru lahko nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo v več enakih obrokih. Zadnji obrok naj bo ob plačilu s trajnikom najpozneje dva tedna pred odhodom. 

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 700 EUR na naš bančni račun. Razlika se poravna do mesec pred odhodom. *Po dogovoru je možno tudi obročno plačevanje do odhoda.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Sejšeli, v polje sklic vpišete številko računa brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.