Danska, Švedska in Norveška

Skandinavija s šotori

28
Jul
2018
07
Jul
2018
22 dni
Spanje v šotorih v urejenih kampih
Udoben avtobus
EUR

890

 • Severni jeleni ob poti na najvišji vrh Norveške
 • V Oslu je narava v mestu
 • Dovolj je bilo poziranja
 • Andenes

Kratek opis

Bi šli tja, kjer ni ljudi, ker je pokrajina velika in narava divja kot pred stoletji? Potovanje po Danski, Švedski in Norveški poteka že od leta 1993 in je naše edino potovanje s spanjem v šotorih. Program ostaja ves čas podoben – ne brez razloga :)! V programu so plovba po fjordu Geiranger, vzpon na najvišji vrh Skandinavije, možnost spoznavanja kitov na odprtem morju pred otočjem Vesteralen, tri čudovite prestolnice, manjša mesta in vasi. Videli bomo danske gradove, runo iz časov Vikingov, lesene norveške cerkvice in spoznali Laponce v deželi polnočnega sonca. Ob lepem vremenu nam tudi kopanje v katerem od številnih jezer, rek ali v morju ne uide ...

Program potovanja

1. dan
07
Jul
2018
Odhod proti severu

Večerni odhod iz Ljubljane.

2. dan
08
Jul
2018
Vožnja do severa Nemčije
Nočitev Miramar

Vožnja preko Avstrije in Nemčije vse do prvega kampa na severni obali Nemčije. Na poti si bomo ogledali slikovito srednjeveško mestece Goslar. Po daljši vožnji se bo morda zvečer prileglo kopanje v morju na severu Nemčije.

3. dan
09
Jul
2018
Danski Vikingi in kralji
Nočitev Vaggeryd

S trajektom v Skandinavijo – na Dansko (1 ura). Valovita kmetijska pokrajina nas bo spremljala do mesta Roskilde, kjer si bomo ogledali zanimiv muzej Vikingov in katedralo z grobnicami številnih danskih kraljev. Popoldne trajekt na Švedsko (20 min). Tudi južna Švedska je precej ravna, vendar precej bolj gozdnata od Danske. Med širnimi gozdovi so kmetije z barvitimi lesenimi poslopji in prostranimi polji pšenice. Spanje v manjšem kampu ob jezeru Hjortsjön.

4. dan
10
Jul
2018
Vikinško runo, Vadstena in Stockholm
Nočitev Stockholm

Dopoldne sprehod po srednjeveškem mestecu Vadstena ob jezeru Vättern. Postanek pri največjem ohranjenem runu – zapisu na skali iz časov Vikingov. Prihod v kamp v Stockholmu in možnost večernega ogleda mesta (javni prevoz) ali sprehod po hribu navzdol do bližnje plaže in kopanje.

5. dan
11
Jul
2018
Stockholm – mesto na vodi
Nočitev Borlange

Zjutraj z mestnim prometom v center in ogled "Severnih Benetk". Stockholm je s svojo lego na številnih polotokih in skrbno ohranjeno arhitekturo prejšnjih stoletij zelo lepo mesto. Obiskovalcem ponuja številne kakovostne muzeje z različnih področij (pribl. 75 jih je), urejene vrtove, zgodovinske cerkve in kulturne spomenike (npr. velika Kraljeva palača ...).

Vsem, ki boste v mestu prvič, priporočamo skupen ogled nekaterih izbranih znamenitosti z našim vodnikom: odličen muzej ladje Vasa, sprehod skozi najstarejši muzej na prostem na svetu Skansen in ogled srednjeveškega dela mesta Gamlastan. Morda si privoščite še pogled na mesto z ladjice, ki pluje po kanalih ("hop on – hop off"). Ob skupinskem obisku muzejev velja ugodnejša cena.

Dan lahko po dogovoru z vodnikom preživite tudi po svoje. Ob 16. uri odhod z našim avtobusom iz središča mesta.

6. dan
12
Jul
2018
Pragozd iglavcev Hamra
Nočitev Jarvsand

Vožnja skozi pravljično pokrajino mimo Siljanskega jezera (tu sprehod po najdaljšem pomolu na svetu) do nacionalnega parka Hamra. Sprehodili se bomo po krožni poti in si ogledali pragozd iglavcev, ki se je ohranil sredi obširnih gospodarskih gozdov osrednje Švedske. Zaradi zemljepisne širine bo svetlo zvečer, pa tudi zjutraj, ko se bomo prebudili. Kamp na mirni lokaciji ob jezeru.

7. dan
13
Jul
2018
Prostrani gozdovi osrednje Švedske
Nočitev okolica Arvidsjaur

Vožnja skozi redko poseljeno osrednjo Švedsko proti severu. Tudi prometa bo malo. V kraju Arvidsjaur je manjši muzej na prostem z lesenimi laponskimi hiškami. Namestitev v kampu ob jezeru. Zvečer ob toplem vremenu priporočamo kopanje.

8. dan
14
Jul
2018
Severni tečajnik, največje švedske brzice in Laponci
Nočitev Kiruna

Že zjutraj bomo prečkali severni tečajnik. Drevesa bodo postopoma postajala vse nižja, v višjih legah jih bodo nadomestile grmičaste breze. Sprehodili se bomo ob brzicah izjemnih dimenzij Storforsen na reki Pite, ki je ohranila svojo prvinskost. V Jokkmokku, zdaj že na Laponskem, bomo obiskali prijeten muzej, ki predstavi življenje Laponcev. Zvečer prihod v rudarsko mesto Kiruna in namestitev v kampu nad mestom. V Kiruni stoji arhitekturno zanimiva in daleč največja (sodobna) lesena cerkev v teh krajih, nagrajena pa je bila tudi arhitektura mestne hiše.

9. dan
15
Jul
2018
Narodni park Abisko in otočje Vesterälen
Nočitev Andenes

Iz zadnjega švedskega mesta Kiruna vodi cesta postopno navzgor med gore ob norveški meji. Že blizu Norveške leži narodni park Abisko, območje velike pestrosti rastlinstva (vsaj za te kraje visoko na severu). Ogledali si bomo projekcijo fotografij s prizori iz parka in se sprehodili po krožni poti. Nadaljevanje poti preko gora in prihod na Norveško, spust v fjord Narvik in naprej proti najsevernejši točki potovanja. Vozili se bomo ob najsevernejši potniški železnici na svetu, po kateri prevažajo predvsem velike količine zelo kakovostne železove rude iz rudnikov na Švedskem do pristanišča Narvik, vozijo pa vse do Narvika tudi potniški vlaki. Nadaljevanje na otočje Vesterälen, čez mostove vse do skrajnega severa otoka Andøya, kjer se bomo nastanili v majhnem kampu ob obali Atlantika. Noči bodo svetle, obala pa peščena.

10. dan
16
Jul
2018
Prost dan na najsevernejši točki poti, možnost ogleda kitov
Nočitev Andenes

Ta dan je mogoče obiskati kite glavače v njihovem naravnem okolju – na odprtem morju ob globokem oceanskem pragu v bližini Andenesa. Aktivnost vključuje tudi ogled projekcije fotografij o življenju kitov in vodenje po manjšem muzeju. Alternativa je ogled »Whale centra« (ki je sicer del ogleda kitov) ali pa lenarjenje in sprehod po zaspani ribiški vasici, ki turistom ponuja vzpon na svetilnik, ogled dveh mini muzejev, sončenje na tihi peščeni obali oz. dan počitka z vonjem po morju …Če lenarjenje ni za vas, ob lepem vremenu priporočamo daljši sprehod po obali do vasice Bleik ali pa po predhodnem dogovoru z vodnikom vzpon na razgledni vrh Røyken (1,5 h hoje v eno smer), ki ob lepem vremenu ponuja čudovit razgled na Atlantik in gorat otok.

11. dan
17
Jul
2018
Kanjon Junkerdalsura
Nočitev Storjord

Trajekt nazaj na gorato celino. Slikovita vožnja proti jugu. Spremljali nas bodo razgledi na prepadne gore, jezera in divje brzice. Noge si bomo razgibali popoldne v kanjonu Junkerdalsura. V bližini je tudi kamp.

12. dan
18
Jul
2018
Polarni krog in brzice Laksforsen
Nočitev Levanger

Vožnja po nenaseljeni, gorati pokrajini proti jugu. Zanimiv bo postanek na polarnem krogu. Če bo kdo našel še kakšen kamen, si lahko postavi svojega trolčka, ki mu bo prinesel srečo. Sprehod do divjih brzic Laksforsen, kjer se večkrat lahko vidi losose, kako se selijo proti toku.

13. dan
19
Jul
2018
Trondheim in norveške gore
Nočitev Andalsnes

Prosto za ogled Trondheima, nekdanje norveške prestolnice. Ogleda vredna sta notranjost katedrale Nidaros in pogled na stari del mesta ob kanalu. Vožnja preko gorovja Dovrefjell v deželo najlepših norveških fjordov. Ustavili se bomo pod eno najvišjih norveških sten, navpično Trolltindane (1794 m).

14. dan
20
Jul
2018
Slikovit fjord Geiranger
Nočitev Gjeilo pred Lomom

Najprej se bomo ustavili v obmorskem Ālesundu, manjšem mestu, ki je bilo nekoč pomembno ribiško pristanišče. Zanimiva je notranjost cerkve, ob lepem vremenu predlagamo vzpon na razgledišče (400 stopnic) in sprehod ob morju. Mesto je bilo po velikem požaru v začetku 20. stoletja zgrajeno v takratnem arhitekturnem slogu art nouveau. Pot bomo nadaljevali do vasi Hellesylt, od koder se bomo s trajektom popeljali po znamenitem fjordu Geiranger (> 20 km). Z ladje bomo videli številne slapove, ki padajo v morje, in opuščene kmetije na skalnih policah. Iz fjorda se bomo vzpeli po pravih norveških serpentinah na prelaz z večnim snegom. Postanek ob ledeniškem jezeru, nato pa se bo cesta spuščala ob deroči reki z ogromnimi brzicami. Postanek pri brzicah Pölfoss.

15. dan
21
Jul
2018
Vzpon na najvišji vrh Skandinavije
Nočitev Gjeilo pred Lomom

Možnost vzpona na najvišji vrh Skandinavije Galdhöpiggen (2469 m), do izhodišča z avtobusom. Spotoma ogled izjemno ohranjene stare cerkvice iz borovih brun, t. i. »stavkirke«. Kdor bi čez dan raje ostal v kampu, se lahko do Loma odpelje s skupino ali lokalnim avtobusom in si ogleda norveški planinski muzej, obišče cerkvico, se sprehodi po mestecu ... Kamp leži ob reki Visa, tako da je tudi tu ob toplem vremenu možno kopanje ali najem kanuja.

16. dan
22
Jul
2018
Stavkirke Ringebu in Oslo
Nočitev Oslo

Vožnja proti Oslu. Pokrajina se umiri, cesta se razširi :). Postanek pri še eni »stavkirke«, leseni cerkvici v kraju Ringebu, in ogled skakalnic v olimpijskem Lillehammerju. Popoldne prihod v Oslo in možnost večernega ogleda mesta (do centra z mestnim prometom) ali sprehod do bližnjega jezera.

17. dan
23
Jul
2018
Oslo – mesto jezer in otokov
Nočitev Oslo

Prosto za ogled norveške prestolnice, ki ima kar 343 jezer in 40 otokov. Največje med jezeri je Maridalsvannet (3,91 km²), ki je tudi glavni vir pitne vode v Oslu.

Avtobus ostane v kampu, predlagamo nakup vozovnic »dagskort«, ki veljajo 24 ur, za mestni promet v Oslu. Z vodnikom si bomo ogledali Vigelandov park in se sprehodili po ožjem mestnem središču, zaprtem za promet, do čudovite opere. Zanimiv je ogled katerega od muzejev na polotoku Bygdöy (Muzej na prostem, Polarna ladja Fram, Muzej Kon-tiki ...), na polotok vozi avtobus, do tja pluje iz centra tudi ladjica (cena v 2017 je bila 65 NOK za povratno karto ob nakupu v pristanišču). Oslo je lepo mesto tudi z morske strani.

18. dan
24
Jul
2018
Prazgodovinske risbe in živahni Göteborg
Nočitev Vittsjö

Prihod na Švedsko. Postanek za ogled prazgodovinskih risb na skalah pri Tanumu in obisk muzeja (brezplačno). Sprehod po Göteborgu z vodnikom, nato prosto za samostojno raziskovanje. Značilnost mesta je dolga promenada, polna domačinov in turistov, v mestu je več zanimivih muzejev. Priporočamo kosilo v (pokriti) mestni tržnici, kjer ponujajo najrazličnejše dobrote, od lokalnih do mednarodnih.

19. dan
25
Jul
2018
Grad Frederiksborg
Nočitev København

Trajekt nazaj na danski otok Sjaelland, kjer si bomo ogledali enega najlepših gradov na Danskem – grad Frederiksborg, zvečer bo možnost večernega ogleda Københavna (do tja z mestnim vlakom).

20. dan
26
Jul
2018
København
Nočitev København

Zjutraj z mestnim vlakom v mesto in skupen sprehod po centru. Nato prosto za oglede po želji. Tudi danska prestolnica ponuja možnost ogleda številnih zelo kakovostnih muzejev za vse okuse. Grad Rosenborg je bogato opremljen in vreden ogleda, nekaj posebnega so vožnja z ladjico po kanalih, sprehod po živahnem Nyhavnu, pokušina katere izmed odličnih danskih slaščic (npr. wienerbrød) …

21. dan
27
Jul
2018
Klifi Møn in večerni ogled Hamburga

Slikoviti klifi na otoku Møn, sprehod po urejeni poti nad klifi ali po stopnicah navzdol do morja. Trajekt v Nemčijo in vožnja do Hamburga. Prosto za daljši popoldanski in večerni ogled mesta, omenili bi še zelo ugodne cene kakovostnih oblačil ob poletnih razprodajah. Ponoči začetek vožnje proti domu.

22. dan
28
Jul
2018
Vožnja do doma

Vožnja skozi Nemčijo in Avstrijo, prihod v Ljubljano v popoldanskem času.

 

 

  Dodatne informacije

  Kaj je vključeno v ceno: Prevoz z udobnim turističnim avtobusom z vsaj 10 prostimi sedeži po programu, namestitve v lastnih šotorih v izbranih kampih, kakovostno slovensko vodenje, trajekti po programu, osnovna hrana, le pri tem potovanju tudi zavarovanje rizika odpovedi (več o zavarovanju v rubriki Splošni pogoji), organizacija potovanja, DDV.

  Pričakovana doplačila: Ocena vstopnin za priporočene oglede po programu in mestni promet v prestolnicah (kjer ostane naš avtobus v kampu): 80–150 EUR v vsaki ustrezni valuti (norveške, švedske in danske krone ter evri). Vključena tudi ni ostala hrana, ki pa jo je zaradi načina potovanja mogoče v veliki meri kupiti že v Sloveniji (več o prehrani v nadaljevanju).

  V letu 2016 so udeleženci potovanja v treh tednih porabili približno 400 €/os. za: vstopnine, prehrano, javne prevoze in žetone za toplo prho, pa še za kakšen nakup na poletnih razprodajah. Seveda so nakupne navade zelo različne.

  Možna doplačila:

  • ogled kitov: okrog 100 €/os., končna cena bo znana do sestanka mesec pred odhodom, ko bomo zbirali prijave;
  • vzpon na najvišji vrh: 25 €/os., prijavili se boste lahko na sestanku, kjer bomo vzpon podrobneje predstavili;
  • hrana: zelo različno, glede na prehrambene navade in delež nakupov v Skandinaviji, zlasti na Norveškem. Predlagamo, da si pripravite vsaj okviren jedilnik in nakupite osnovne sestavine že doma;
  • kovanci ali žetoni ali kartice za vročo prho – okrog 1 EUR/dan;
  • turistično zavarovanje Coris: 14,06 €/os. (cena velja ob prijavi vsaj 9 oseb);
  • doplačilo za spanje ene osebe v šotoru: 50 €/potovanje. *Če ste pripravljeni deliti šotor in nam to sporočite ob prijavi, doplačila ne zaračunamo, pa čeprav morda primerne osebe za delitev šotora ne bi našli;
  • v nekaterih kampih je mogoče v primeru slabega vremena spati v 4–6-posteljnih hišicah. Hišice ne bodo rezervirane, njihovi razpoložljivost in cena bosta znani šele ob prihodu v kamp (od 20 €/os. na noč).

   

  Kakšen bo avtobus? Avtobus bo novejši in udoben, na avtobusu bo vsaj 10 prostih sedežev zaradi prostora in boljšega počutja.

  Se bomo veliko vozili?  Da in ne. Prevozili bomo dolge razdalje, vendar traja potovanje dovolj dolgo, da se vožnja razdeli na veliko dni. Izbrali smo zelo udoben avtobus in pri sestavljanju programa posebno pozornost posvetili temu, da bodo vožnje prekinjene z dovolj zanimivimi in aktivnimi postanki. Izjema sta le prvi in zadnji dan potovanja, ko sta predvideni daljši vožnji preko Nemčije. Trije dnevi bodo povsem brez vožnje, lahko jih izkoristite za počitek ali se udeležite aktivnosti po programu.

  Predlagamo, da za poslušanje na avtobusu prinesete čim več glasbe, primerne za vsa ušesa.

  Več fotografij in članek o potovanju:

  • kratek dokumentarni film o potovanju po Skandinaviji iz leta 2014 z naslovom "22 days in Scandinavia", ki ga je pripravila naša udeleženka, najdete na povezavi – KLIK. Priporočamo ogled v HD;
  • kratek film s fotografijami  iz leta 2008, ki ga je pripravila naša udeleženka, najdete na povezavi - KLIK;
  • spletna stran s številnimi fotografijami več udeležencev potovanja 2013 – KLIK;
  • članek o našem potovanju po Skandinaviji s šotori v reviji Študent: Skandinavija – taborjenje, dolgo 8.700 km – KLIK.

   

  Ob kateri uri se navadno zvečer prihaja v kamp? V kampe se pogosto prihaja že okrog 19. ure, kar pomeni v skandinavskem poletju s kratkimi nočmi še nekaj dodatnega prostega časa ob večerih.

  Kaj lahko pričakujem v kampih? Kampi so skrbno izbrani, pretežno manjši in v naravi, pogosto ob jezerih, rekah ali morju, z možnostmi za sprehode in večinoma tudi kopanje, s prijetno opremljenimi kuhinjami, čistimi prhami z vročo vodo (žetoni ali kartice, včasih brezplačno), nekajkrat pa tudi s pralnimi stroji, TV-sobo ipd.

  Kako je z vodnikom? Skupino spremlja izkušen turistični vodnik, ki Skandinavijo dobro pozna in bo poleg skrbenja za nemoten potek potovanja predstavil tudi zanimivosti dežel in krajev ob poti. Vseeno priporočamo predhodno pripravo udeležencev s pomočjo literature in interneta, kjer se lahko seznanite skoraj z vsem, kar bomo obiskali. Zlasti priporočamo pripravo na glavna mesta, kjer boste imeli največ priložnosti za samostojno odkrivanje. Vodnik bo tudi v prestolnicah dopoldne predstavil zanimivosti, popoldneve (ali po dogovoru ves dan) pa boste lahko preživeli samostojno. Pred postanki ob poti v manjših mestih, muzejih ipd. bo vodnik vedno povedal, koliko je časa za oglede, in se dogovoril za skupinske popuste pri vstopninah ...

  Koliko mora biti najmanj prijavljenih, da bo potovanje izvedeno? Potovanje se izvede ob prijavi vsaj 30 udeležencev. Zgornje število udeležencev je omejeno z 10 prostimi sedeži na avtobusu. Potovanje bo izvedeno tudi ob morebitnih manj prijavljenih (24–29 oseb), v tem primeru ob doplačilu 90 €/os.

  *Dogaja se, da je interesa več, kakor je predvidenih mest. Če vas potovanje zanima, predlagamo zgodnjo prijavo (februar, marec ...).

  Zavarovanja? Turistična agencija Nasmeh, Damjan Jevšnik, s. p., je zavarovana za odgovornost: za primer neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti z naše strani in posebej za insolventnost. Vsi udeleženci bodo zavarovani tudi kot potniki v avtobusu.

  Priporočamo sklenitev turističnega zdravstvenega zavarovanja Coris z asistenco (prijave bomo zbirali na sestanku mesec dni pred odhodom na potovanje). Priporočamo tudi, da si sami priskrbite evropsko izkaznico zdravstvenega zavarovanja, naročite jo lahko brezplačno na www.zzzs.si.

  Zavarovanje rizika odpovedi je – le na tem potovanju – vključeno v ceno.

  Ali lahko hrano vzamemo s seboj? Del hrane bomo vzeli s seboj, saj je zlasti na Norveškem vse precej drago. Od doma je mogoče prinesti vse, kar počaka v prtljažniku avtobusa. Kuhali bomo zvečer, na lastnih plinskih kuhalnikih ali v kuhinjah kampov. V večjih mestih bo mogoče jesti tudi v restavracijah ali na stojnicah na ulici. Različne testenine, riž in krompir so vključeni v ceno in bodo v prtljažniku avtobusa v dovolj veliki količini na voljo vsem (to je že omenjena "osnovna hrana", ki je vključena v ceno). 

  Dovolj bo postankov v trgovinah, kjer lahko kupite sladoled, kruh, pa tudi ribe, meso, svežo zelenjavo ...

  Je v Skandinaviji mrzlo? Kako se obleči? Dolgi dnevi pomenijo ob sončnem vremenu tudi, da se reke, jezera in morje ogrejejo do temperatur, primernih za kopanje. Običajne poletne temperature so zlasti na jugu Skandinavije le nekaj stopinj nižje od naših poletnih temperatur (glej meteorološke podatke). V obdobjih slabega vremena pa se lahko predvsem na severu ohladi tudi pod 10 °C. Po izkušnjah poleti prevladuje sončno vreme, lahko pa pričakujemo vmes tudi nekaj deževnih dni.

  V zadnjih letih je bilo vreme precej različno, doživeli smo kar nekaj temperaturnih ekstremov: v letih 2008 in 2014 sta bila vročinska valova z rekordnimi temperaturami, okrog 32 °C v Stockholmu, pa tudi precej višje na severu. Udeleženci so se kopali skoraj vsak dan, v jezerih, rekah in morju.

  V 2012 pa je ravno med potovanjem dva tedna precej deževalo. Vseeno je bilo lepega vremena tudi to leto dovolj za vzpon na najvišji vrh Skandinavije, uspešen ogled kitov, kopanje v (dovolj toplem) morju in hoje. Veseli smo bili, da so bile kljub slabšemu vremenu in potrebi po toplejši garderobi vsaj na severu prav vse ankete ob koncu potovanja tudi v 2012 zelo pozitivne. Z veseljem jih pokažemo, iz vseh drugih let tudi :).

  Poletji 2015 in 2016 sta bili ponovno netipični: bilo je hladneje in nekaj dni precej deževno.

  Poletje 2017 je postreglo s sončnim vremenom in omogočilo kopanje skoraj vsak dan, a je bilo na skrajnem severu poti nekaj dni hladno.

  Kljub dvajsetletnim pretežno dobrim izkušnjam s sončnim in suhim vremenom v juliju je vreme težko napovedovati. S seboj je treba vzeti vsa oblačila: od kratkih hlač, sončnih očal in kopalk do termoflisa, vetrovke in kape. Priporočamo večplastna oblačila – za vse vremenske razmere.

  Predlagamo, da si vsaj enkrat na potovanju operete oblačila, s tem bodo potovalke manjše. Pralni in sušilni stroji na žetone so v nekaterih kampih. 

  Šotori in oprema za taborjenje: Priporočamo šotore igluje z dvojno steno, njihova prednost je zelo hitro postavljanje. Priporočamo toplo spalno vrečo (dobro spanje naredi cel dan lepši, lažje je odpreti zadrgo, če je vroče, kot spati oblečen) in kakovostno, po možnosti mehko izolacijo od tal, najboljša je pena, ki se še malo napihne.

  Ker je treba šotore postavljati in pospravljati pogosto, bo pri tem opravilu dobrodošla medsebojna pomoč. In ker je tudi prtljažni prostor avtobusa omejen, priporočamo spanje vsaj dveh oseb v enem šotoru. Vsi, ki se prijavljate na potovanje posamezno, se boste za to možnost lahko dogovorili s sopotniki na sestanku mesec pred odhodom. Šotorjenje v kampih se plačuje večinoma po številu šotorov, zato je treba šotorjenje le ene osebe v šotoru (podobno kot enoposteljno sobo v hotelu) doplačati (glej možna doplačila).

  Kako bo potekal vzpon na najvišji vrh Norveške? Vzpon in sestop skupaj trajata med pet in šest ur. Velik del vzpona poteka po položnem ledeniku, le zgornji del je nekoliko strmejši. Za vzpon na najvišji vrh Skandinavije boste potrebovali po možnosti nepremočljive gojzarje in manjši nahrbtnik ter topla večplastna oblačila. Pogoj za udeležbo je dosledno upoštevanje navodil vodnika. Vzpon bo potekal pod vodstvom norveških gorskih vodnikov ali izkušenega slovenskega planinskega vodnika. Ob neugodnih vremenskih razmerah ali zelo slabi vremenski napovedi si pridržujemo možnost odpovedi vzpona.

  Kdor se ne bi udeležil vzpona, lahko dan izkoristi za počitek v kampu ali se zjutraj odpelje s skupino v Lom, nekoliko večjo gorsko turistično vas, kjer si lahko med drugim ogleda zanimiv norveški planinski muzej.

  Kje menjati denar, pri nas ali v Skandinaviji? Zadnja leta se je uveljavilo dvigovanje tamkajšnje gotovine na bankomatih s kartico Maestro. Vseeno predlagamo, da del danskih, švedskih in norveških kron kupite že doma, vsaj v protivrednosti 30 EUR za vsako državo, raje pa malo več. Razlog je, da včasih prvi večer v novi državi ob poti ni bankomatov ali menjalnice, vi pa boste želeli kaj kupiti. Krone je treba na večini slovenskih bank naročiti vnaprej. Opozorili bi tudi na posebnost pri menjavi na bankah ali v menjalnicah v Skandinaviji – na fiksne provizije ne glede na znesek menjave, menjava majhnih zneskov je zato draga. Uveljavljeno plačilno sredstvo so tudi kreditne kartice (Mastercard, Visa).

  Ali lahko potujem z osebno izkaznico? Da, potujete lahko z osebno izkaznico ali potnim listom. Priporočamo, da preverite veljavnost svojega osebnega dokumenta in v primeru neveljavnosti starega vlogo za izdajo novega dokumenta vložite vsaj tri tedne, preden dokument potrebujete.

  Še neobvezujoč predlog: pred odhodom na pot skenirajte svojo osebno izkaznico ali potni list, dokument pa si pošljite na svoj e-naslov. Tako boste lahko v primeru izgube dokumentov kjerkoli dokazali svojo identiteto.

  Ali je možno plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

   

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, kjer ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 200 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do dva tedna pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Skandinavija s šotori, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 10-10-2017), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu – prijavnici.