Dežela smehljajev

Tajska

08
Feb
2020
25
Jan
2020
15 dni
Hoteli ***
Minibus
2290 EUR
EUR

2140

Ob prijavi do
31. 12. 2019

Kratek opis

Dežela smehljajev je ena razvitejših držav med svojimi sosedi, a zaradi edinstvene večtisočletne kulture še danes tako drugačna ... Dan s sloni bo za vedno spremenil naše dojemanje teh rahločutnih velikanov, spretno manevriranje čolnov na plavajoči tržnici in izurjenost prodajalcev pri pospravljanju tržnice na tirih, ko skoznjo pripelje vlak, bosta vzbudila naše občudovanje. Tropski otoček Koh Tao pa je vse, kar si predstavljamo, ko v mrzlih zimskih mesecih ob pomanjkanju sončnih žarkov sanjarimo o pobegu na toplo: vroče sonce, "pocukrano" lepe plaže, prijetni bari z zelo svežimi in ravno prav ohlajenimi smutiji iz papaj, banan ter številnih drugih sladkih in sočnih plodov tamkajšnje narave. Tajska hrana je tako posebna, da si bomo privoščili tudi krajši kuharski tečaj, ki se zaključi z najboljšim kosilom :). Tajska je dežela številnih naravnih in kulturnih lepot, dostopnih vsakomur, le o kralju je treba govoriti spoštljivo!

Program potovanja

1. dan
25
Jan
2020
Let iz Ljubljane z udobno letalsko družbo na Tajsko

Zvečer let iz Ljubljane z udobno letalsko družbo Turkish Airlines. Kratko prestopanje v Istanbulu in nadaljevanje leta do Bangkoka.

2. dan
26
Jan
2020
Pristanek na Tajskem
Nočitev: Bangkok

V popoldanskih urah pristanemo v tajski prestolnici. Prevoz do središča mesta in zaslužen počitek v hotelu. Zvečer se odpravimo na prvo raziskovanje mesta, ki nikoli ne spi.

3. dan
27
Jan
2020
Tržnica na tirih Maeklong in plavajoča tržnica Amphawa
Nočitev: Bangkok, 190 km, obroki: Z+K

Odpravili se bomo na celodnevni izlet v okolico prestolnice. Najprej bomo obiskali tržnico Maeklong, ki jo postavijo kar na železniške tire. Po njih se skozi središče tržnice vsaki dve uri pripelje vlak. Domačini v trenutku vse pospravijo in umaknejo, ko vlak odpelje, pa znova postavijo. Kosilo v lokalni restavraciji. V bližini obiščemo še eno posebno tržnico, tokrat na vodi – plavajočo tržnico Amphawa. Tu bomo lahko poskusili okusne sveže rakce in lignje na žaru ali katero drugo specialiteto. Povratek v Bangkok v poznih popoldanskih urah.

Zvečer možnost ogleda predstave Siam Niramit, največje odrske produkcije na svetu, ki prikazuje 700 let tajske zgodovine. Vstopnina stane 1500 tajskih bahtov (približno 45 €) ali z večerjo 1900 bahtov (55 €).

4. dan
28
Jan
2020
Čudoviti templji kraljeve četrti
Nočitev: Bangkok, obroki: Z+K

Prestolnica Tajske je energično mesto, kjer se prelivajo preteklost, sedanjost in prihodnost. Neonski napisi, kaotični prometni zastoji, futuristična moda, sredi tega pa kraljeva četrt in številni čudoviti templji. V Bangkoku ne morete biti ravnodušni – ali vam bo všeč ali pa vam bo šel na živce. Vmesne možnosti ni. Ta dan namenimo raziskovanju preteklosti. Sprehodimo se po kraljevi četrti Ko Ratanakosin ter obiščemoi kraljevo palačo in tempelj Wat Trimit, kjer hranijo največji kip Bude iz čistega zlata na svetu. Kosilo, nato obiščemo znameniti budistični kompleks Wat Pho z ogromnim ležečim Budo, oblečenim v zlato. Kip prikazuje Budovo prehajanje v stanje nirvane. V templju se nahaja tudi prva uradno priznana šola tajske masaže. Priporočamo, da masažo tudi preizkusite (okrog 10 € za polurno masažo).

5. dan
29
Jan
2020
Chiang Mai – mesto med gorami
Nočitev: Chiang Mai, obroki: Z+K

Zgodaj zjutraj zapustimo Bangkok in poletimo na sever v Chiang Mai. Vožnja do vzpetine nad mestom, kjer stoji eden najsvetejših tajskih templjev Doi Suthep. Tempelj ponuja panoramski razgled na mesto. Do njega se povzpnemo po 306 strmih stopnicah, ki jih obkrožajo pisani mozaiki s podobami »nage« (božanstvo v obliki kače). Če se želite izogniti stopnicam, se lahko do templja povzpnete tudi z vzpenjačo (ni vključeno). Kosilo v lokalni restavraciji in obisk dveh najlepših templjev v mestu: Wat Phra Singh in Wat Chedi Luang. Namestitev v prijetnem hotelu v središču Chiang Maia, zvečer pa se odpravimo na nočno tržnico, kjer prodajajo resnično vse. Tu si bomo lahko privoščili tudi večerjo.

6. dan
30
Jan
2020
Zavetišče slonov
Nočitev: Chiang Mai, obroki Z+K

Dan bomo preživeli v enem najbolj skrbnih zavetišč za slone na Tajskem. Zgodaj zjutraj zapustimo hotel in se odpeljemo do uro in pol oddaljenega zavetišča. Veliko se bomo naučili o teh mogočnih živalih, spoznali različne zgodbe rešenih slonov, hranili jih bomo z bananami in sladkornim trsom, se sprehodili skozi rezervat ter se z njimi kopali v blatu :) in vodi. Obisk vključuje tudi tradicionalno tajsko kosilo in sveže sadje. Pozno popoldne se vrnemo v Chiang Mai.

7. dan
31
Jan
2020
Učenje osnov tajske kulinarike s kuharskim mojstrom, popoldne stari del mesta
Nočitev: Chiang Mai, obroki Z+K

Prepustili se bomo kuharskemu mojstru, ki nam bo predstavil tradicionalne tajske sestavine in jedi. Obiskali bomo tržnico, nakupili sestavine in si pod strokovnim vodstvom tajskega kuharja pripravili okusno kosilo. Seveda se bomo naučili pripraviti tudi slavni pad thai. Popoldne se izgubimo med čudovitimi templji starega dela mesta.

8. dan
01
Feb
2020
Premik pod kokosove palme: letalo, avtobus, katamaran
Nočitev: Koh Tao, obroki: Z

Dan bo namenjen daljši poti na jug, do sanjskega otočka Koh Tao, kjer bomo uživali nekaj prihodnjih dni. Najprej bomo poleteli do letališča na celini s krajšim prestopanjem v Bangkoku. Nato se bomo zapeljali do pristanišča, kjer se bomo vkrcali na katamaran do otoka. Namestitev v prijetnem resortu ob plaži Sairee Beach in počitek. Plaža Sairee ostaja ena najprijetnejših na Tajskem. Čeprav je tu veliko lokalov, trgovinic in restavracij, je plaža z mehkim svetlim peskom zjutraj mirna, primerna za dolge sprehode, kopanje. Voda je čista, kar daleč plitva, v bližini pa so korale s pisanimi ribicami. Po cesti ob plaži se vozijo večinoma skuterji, avtomobilov je malo. Naš resort je le 80 m oddaljen od plaže in je blizu vsega, vse je dostopno peš. Ima tudi bazen, kjer se bomo lahko ohladili med oseko (ko je voda v morju preveč plitva za plavanje).

9. dan
02
Feb
2020
Počitnice na otoku Koh Tao
Nočitev: Koh Tao, obroki: Z

Prosto za počitnice na tropskem otoku ali aktivnosti po izbiri. Podvodni svet je tu čudovit. Vsaj en dan priporočamo celodnevni izlet z ladjico z lokalno agencijo (25–30 €/os.), ki vključuje 4–5 postankov za snorkljanje na čudovitih lokacijah. Obiskali boste najlepše zalive na otoku: Koh Nang Yuan, Mango Bay, Aow Leuk, Hin Wong Bay in Shark Bay. Izlet vključuje tudi kosilo na ladji. Koh Tao nudi eno najboljših možnosti učenja potapljanja na svetu (enodnevni začetni tečaj potapljanja stane približno 70 €/os., več).

10. dan
03
Feb
2020
Počitnice na otoku Koh Tao
Nočitev: Koh Tao, obroki: Z

Prosto za počitnice na tropskem otoku ali aktivnosti po izbiri.

11. dan
04
Feb
2020
Počitnice na otoku Koh Tao
Nočitev: Koh Tao, obroki: Z

Prosto za počitnice na tropskem otoku ali aktivnosti po izbiri.

12. dan
05
Feb
2020
Koh Tao–Bangkok
Nočitev: Bangkok, obroki: Z

Zapustimo rajski otok. Katamaran nas odpelje do celine, od koder odletimo v Bangkok. Prihod v prestolnico v poznih popoldanskih urah in namestitev v hotelu.

13. dan
06
Feb
2020
Izlet v Kanchanaburi proti meji z Burmo
Nočitev: Bangkok, 250 km, obroki: Z+K

V Kanchanaburiju obiščemo znameniti most na reki Kwai in Železnico smrti, zgrajeno med Tajsko in Burmo, ki je terjala življenja več kot 100.000 prisilnih delavcev in vojnih ujetnikov. V bližini si ogledamo še muzej druge svetovne vojne in pokopališče zaveznikov. Z železnico se zapeljemo po zeleni pokrajini do jame Ka-Sae, nato čas za kosilo. Povratek v Bangkok je predviden okrog 17.30.

14. dan
07
Feb
2020
Izlet v nekdanjo prestolnico Ayutthayo in večerni let domov
160 km, obroki: Z+K

Celodnevni izlet v starodavno prestolnico Ayutthayo. Najprej obiščemo palačo Bang Pa-In, poletno kraljevo rezidenco, nato se z ladjico zapeljemo čez reko Chao Phraya do otoka, na katerem je nekdanja prestolnica kraljevine Siam. Sprehodimo se med ruševinami starega budističnega templja Wat Mahatat (UNESCO) z znamenito Budovo glavo, ovito s koreninami figovca. Kosilo, nato obiščemo še dva starodavna templja: Wat Yai Chaimongkol in Wat Chaiwatthanaram. Vrnitev proti prestolnici do letališča, od koder zvečer poletimo domov.

15. dan
08
Feb
2020
Prihod domov

Pristanek na Brniku v jutranjih urah.

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • letalsko karto Ljubljana–Bangkok–Ljubljana s Turkish Airlines (vsi leti z vsemi taksami),
  • notranje lete Bangkok–Chiang Mai, Chiang Mai–Surat Thani in Surat Thani–Bangkok,
  • prevoze po programu z minibusom,
  • povratni prevoz s katamaranom Surat Thani–Koh Tao,
  • kakovostno slovensko vodenje, na izletih dodatno še lokalno vodenje,
  • vse izlete in vstopnine po programu,
  • nočitve z zajtrki v prijetnih, lepo ocenjenih in čistih hotelih ***,
  • prehrano po programu (12x zajtrk, 7x kosilo),
  • organizacijo potovanja in DDV.

   

  Možna doplačila:

  • enoposteljna soba 250 €/os.,
  • zavarovanje rizika odpovedi potovanja: 4,3 % cene aranžmaja, sklepa se lahko le ob prijavi,
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris, osnovno kritje do 25.000 €: 19 € ali 11,80 € (ob prijavi vsaj 7 oseb),
  • pijača na potovanju in dodatna prehrana (okusna hrana je na Tajskem sorazmerno poceni, izbira je velika),
  • morebitni dodatni ogledi ali izleti v prostem času,
  • napitnine (niso obvezne, so pa zaželene in lepa gesta, če ste zadovoljni s storitvijo).

   

  Velikost skupine: 10–20 oseb.

  Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja.

  Priporočamo, da naredite sken in kopijo potnega lista, ki vam bo v pomoč ob morebitni izgubi potnega lista. Sken si pošljite na svoj e-naslov, kopijo shranite v nahrbtnik ali kovček ločeno od dokumentov.

  Vizum: Slovenski državljani za vstop na Tajsko za potovanja do 30 dni ne potrebujemo vizuma.

  Zdravje: Tajska je dežela tretjega sveta, zato je koristno upoštevati nekatera pravila prehranjevanja, s katerimi se preprečijo morebitne prebavne motnje. Predvsem je treba upoštevati, da voda iz vodovoda ni pitna, zaradi česar se izogibajte tudi ledu v pijačah. Sadje je dobro olupiti. Dobro razkužilo je kozarček žganja ali kokakola. S prejšnjih obiskov dežele lahko potrdimo, da upoštevanje teh pravil uspešno prepreči črevesne težave in omogoči doživetje te zanimive dežele brez motenj.

  Obveznih cepljenj za potovanje na Tajsko NI. Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A in B, tifusu ter tetanusu, ki se prenašajo s hrano, vodo in neposrednim stikom. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo, vendar mi teh predelov ne bomo obiskali (ozek pas deževnega gozda ob meji z Mjanmarom, južnim Laosom in severnim delom Kambodže). Nacionalni inštitut za javno zdravje sicer Tajsko uvršča med države z zanemarljivim tveganjem oziroma brez tveganja za malarijo. Dodatne informacije o boleznih in morebitni predhodni zaščiti lahko dobite na Zavodu za zdravstveno varstvo ali njihovi spletni strani KLIK. Nekaj praktičnih nasvetov bomo predstavili tudi na sestanku udeležencev pred odhodom.

  Priporočamo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, npr. Coris (lahko uredimo za vas).

  Varnost: Tajska je varna dežela. Domačini tujce toplo sprejmejo, še posebej če ti pokažejo zanimanje in spoštovanje.

  Zaradi relativno visoke stopnje revščine v deželi v bolj turističnih krajih in gneči priložnost radi izkoristijo žeparji. Zato priporočamo, da imate na tržnicah in v gneči večje količine denarja in osebne dokumente varno shranjene, npr. v tanki potovalni denarnici pod obleko. V denarnici, s katero plačujete, pa imejte le manjše zneske. V sobi dokumentov in denarja raje ne puščajte. Za svojo lastnino je odgovoren vsak udeleženec potovanja sam.

  Denar: Uradna valuta je tajski baht (THB). 1 EUR = pribl. 35 THB (junij 2019). 

  V večjih mestih je plačevanje s kreditnimi karticami mogoče v večini hotelov, restavracij in v večjih trgovinah, zelo radi pa zaračunavajo provizijo (3 %). V manjših mestih in vaseh kreditnih kartic večinoma ne sprejemajo, potrebovali boste gotovino. Evre (zaželeni so novejši in nepoškodovani bankovci) bo mogoče zamenjati že na letališču, ugodnejši tečaj pa je v bankah in menjalnicah.

  Denar lahko dvignete tudi na bankomatih, vendar z bolj ali manj visokimi provizijami (Maestro, Visa, Mastercard). Enkraten dvig je večinoma omejen na 250–400 € in ni vedno najugodnejša možnost, saj vam poleg provizije, ki jo plačate svoji banki za dvig tuje valute, bankomat zaračuna še provizijo 5–6 €. Bankomati so v večjih mestih skoraj na vsakem koraku, na podeželju pa jih je manj ali jih ni. Priporočamo, da denar zamenjate v uradnih menjalnicah in ga pozorno preštejete, potrdilo o menjavi pa shranite do izhoda iz države.

  Dodatni stroški na potovanju: Dodatnih stroškov bo le malo, saj so cene na Tajskem za slovenske razmere nizke.

  Dodatni strošek bodo predvsem obroki, ki niso vključeni. V povprečju stane obrok pad thaia (praženi rezanci s piščancem) na stojnici ali v restavraciji z lokalno hrano 1,5 €, v restavraciji z zahodnjaško hrano pa so cene obrokov zaradi davkov dvakrat višje. Za pollitrsko točeno lokalno pivo boste v lokalnih restavracijah odšteli okoli 2 €, za uvoženo pa 3 €. Ocena dodatne porabe na potovanju: 15–25 € dnevno za hrano, pijačo in morda še kakšen nakup, spominke.

  Zajtrki so vključeni pri vseh nočitvah, na dnevnih izletih smo vključili tudi kosilo (7x).

  Napitnine na Tajskem niso v navadi, vendar jih bodo prijazni domačini veseli in so lepa gesta, če ste bili s storitvijo zadovoljni. Predvsem v turističnih krajih tujcem blago ponujajo po občutno višjih cenah kot domačinom. Ceno lahko z nekaj pogajanja vedno še malo znižate.

  Vera: Prevladujoča vera na Tajskem je budizem. Skoraj vsaka vas ima svoj tempelj, imenovan wat. V templju se odvija družabno življenje, uporabljajo ga za meditacijo, molitve in razne slovesnosti.

  Jezik: Uradni jezik je tajski. Angleščina se pogosto uporablja v turističnih krajih.

  Hrana: Tajska kulinarika je znana po vsem svetu in velja za eno najboljših. Priloga je vedno riž ali riževi rezanci, obroki pa so začinjeni z limonsko travo, koriandrom, meto in seveda tudi s čilijem. Najbolj znana tajska jed je pad thai, gre za riževe rezance, pražene skupaj s piščancem, jajcem, arašidi in drugimi dodatki. Tajci radi obedujejo zunaj, zato je hrana v lokalnih restavracijah zelo poceni in okusna. Svežega tropskega sadja je v izobilju in je odličnega okusa. Domačini radi pijejo čaj, od alkoholnih pijač pa sta najbolj priljubljeni pivi Singha in Chang.

  Hoteli: Izbrali smo zelo lepo ocenjene hotele ***, na otoku Koh Tao bomo nameščeni v resortu ***, ki je le 80 m oddaljen od plaže in ima tudi bazen.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če ste pripravljeni deliti sobo z drugim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Prevoz: Po Tajski se bomo vozili s turističnim minibusom, velikost vozila bo odvisna od velikosti naše skupine.

  Vreme: Tajska ne pozna štirih letnih časov, ampak ima le suho in deževno obdobje. Deželo bomo obiskali v obdobju suhega vremena, ki traja od novembra do marca. To je najboljše obdobje za potovanje, prevladuje lepo vreme z manj padavinami. Pričakujemo lahko med 25 in 35 °C, ponoči pa med 18 in 25 °C.

  Lokalni čas: Uro bomo prestavili šest ur naprej (časovni pas UTC +7).

  Oblačila: Potrebovali boste oblačila za toplo tropsko vreme. Za večji del potovanja priporočamo odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom), kratke majice in hlače. Pomembna je zaščita pred močnim soncem. Seveda ne pozabite na kopalke in kopalno brisačo. Za večere in noči priporočamo dolge rokave za zaščito pred komarji, prav bodo prišli tudi v klimatiziranih prostorih in na letalu.

  Za vstop v templje je treba pokriti ramena in noge. Pri tem bo ženskam prišel prav kakšen sarong, moškim pa ¾ ali dolge hlače.

  Telefon, internet: Da bi se izognili visokim cenam mednarodne telefonije, za komunikacijo z domačimi priporočamo uporabo interneta (Viber, e-pošta ...).

  Mobilna omrežja delujejo brezhibno v vseh večjih mestih. Brezžična povezava (wi-fi) bo na voljo v hotelih in kavarnah, nakupovalnih središčih in na letališčih.

  Če bi želeli domov telefonirati, predlagamo, da pred potovanjem pri svojem operaterju preverite cene mednarodnih klicev. Mednarodno je mogoče klicati tudi v hotelih. Telefonirati je mogoče iz javnih govorilnic, za kar potrebujete kartico, ki jo lahko kupite na pošti. Klicna številka iz Tajske v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije na Tajsko je 0066 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

  Elektrika: Električna napetost je 220 V/50 Hz. Večinoma uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji, ponekod tudi ameriške. Če bi potrebovali adapter, ga prodajajo povsod in ga bo mogoče kupiti.

  Ali lahko plačam v več obrokih? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališča, datum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 600 EUR na naš bančni račun. Razlika se poravna do mesec pred odhodom. *Po dogovoru je možno tudi obročno plačevanje do odhoda.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d., Swift/BIC: HDELSI22, namen Tajska, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 7-7-2019), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.