Ognjeniški otok v Atlantiku

Tenerife in Gomera

14
Sep
2018
07
Sep
2018
8 dni
Hoteli ***
Letalo, avtobus
EUR

1099

Ob prijavi do
31. 5. 2018
 • Tenerife
 • Teide
 • Anaga
 • Garajonay
 • Puerto de la Cruz
 • Icod de los Vinos
 • Puerto Cruz
 • Masca
 • Roque de Agando

Kratek opis

Odkrivali bomo naravno in kulturno bogastvo največjega in za življenje najprijetnejšega otoka španskih Kanarskih otokov. Že ob pristajanju ni mogoče spregledati kar 3718 m visokega ognjenika Teide, ki je pod Unescovo zaščito. Ognjenikov zasnežen vrh je otoku dal tudi ime – tene ("gora") in ife ("bel"). Sprehodili se bomo po vulkanski pokrajini, v botaničnem vrtu občudovali bujno rastlinstvo s celega sveta in si odpočili na čudovitih peščenih plažah. Zadnja dva dni bomo "obstali v času", mir bomo začutili na otoku Gomera. Neokrnjena narava, slikoviti razgledi, zaspane gorske vasice in skrite skalnate plaže nas bodo potegnile v drug svet. Spoznali bomo pridelavo banan, se preizkusili v tradicionalnem sporazumevanju z žvižgi in se osvežili na črni vulkanski plaži.

Program potovanja

1. dan
07
Sep
2018
Let na Tenerife in gretje teles na saharskem pesku
Nočitev: Santa Cruz de Tenerife

Jutranji prevoz iz Velenja in Ljubljane do letališča Benetke Treviso. Direktni let na jug otoka Tenerife. Vožnja ob vzhodni obali do glavnega mesta Santa Cruz de Tenerife. Kopanje na čudoviti peščeni plaži Las Teresitas v bližini mesta, kamor so pesek pripeljali kar iz Sahare.

2. dan
08
Sep
2018
La Laguna, gorovje Anaga in lovorov gozd
Nočitev: Puerto de la Cruz

Po zajtrku kratka vožnja do kraja San Cristobal de la Laguna. Ogled zgodovinskega mestnega jedra s strmimi uličicami in pisanimi stavbami, starimi vilami in živahnimi trgovinicami s spominki. La Laguna spada tudi pod Unescovo zaščito. Severno od mesta obiščemo gorovje Anaga, ki je geološko najstarejše območje otoka. Ogledamo si informativni center Cruz del Carmen in se sprehodimo po lažji poti (do pol ure) skozi lovorov gozd do razgledne točke Llano de los Loros. Vožnja na zahodno stran otoka, do mesta Puerto de la Cruz. Na poti se ustavimo še v vinarni in poskusimo odlično vino.

3. dan
09
Sep
2018
Živahen Puerto de la Cruz
Nočitev: Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz velja za najbolj simpatičen turistični kraj na otoku. Njegove čudovite in varne plaže, restavracije s tradicionalno hrano, prijetni parki in vrtovi ter živahen glavni trg ponujajo obilo privlačnih možnosti. Dopoldne se sprehodimo po starem delu mesta do botaničnega vrta (ustanovljen že leta 1788), ki velja za enega najlepših na svetu. Tukaj rastejo ogromna zbirka tropskih rastlin s celega sveta, dišeč zeliščni vrt in 200-letni avstralski evkaliptusi.

Prost popoldan za aktivnosti po izbiri. Morda obiščete prijetno restavracijo z morsko hrano, kakšen muzej, se odpravite na plažo (npr. Playa Martianez) ali nakupovat. Priporočamo obisk živalskega parka Loro, kjer prebiva največ različnih vrst papig na svetu: http://www.loroparquetenerife.com/.

4. dan
10
Sep
2018
Vulkanski nacionalni park Teide
Nočitev: Puerto de la Cruz

Izlet v notranjost otoka, v nacionalni park Teide. Z avtobusom se povzpnemo na višino 2.356 m nad morjem, nato pa pot nadaljujemo z vzpenjačo, ki nas v pičlih osmih minutah pripelje na vrh. Ob lepem vremenu seže pogled na sosednje otoke. Sprehodimo se po lažji krožni poti (uro in pol) po vulkanski pokrajini Roques de Garcia. Nazaj grede naredimo postanek v kraju Orotava, ki ga krasijo kamnite uličice in čudovite hiše z najlepšimi balkoni, polnimi rož.

5. dan
11
Sep
2018
Zmajevo drevo, bele hiše in mogočni klifi
Nočitev: La Gomera

Po zajtrku vožnja po zahodni obali otoka. Ustavimo se v Icod de los Vinos, kjer si ogledamo največje in najstarejše zmajevo drevo na svetu, za katerega domačini radi trdijo, da je staro tisoč let, v resnici pa naj bi bilo staro »le« okoli 300 let. Obiščemo prijetno in mirno mestece ob morju Garachico in belo vasico Masca, ki velja za najlepšo vas na otoku. V Los Gigantes postanek na vulkanski plaži Playa de los Gigantes ob pristanišču, od tod zelo lep razgled na mogočne klife Acantilados de los Gigantes.

Zvečer trajekt na otok Gomera, namestitev v hotelu v glavnem mestu.

6. dan
12
Sep
2018
Gomera – otok, ki je obstal v času
Nočitev: San Sebastian de La Gomera

Otok Gomera je povsem drug svet, kot da bi obstal nekje v času. Bujno zelenje, slikoviti razgledi, zaspane gorske vasice in skrite skalnate plaže vas bodo očarale. Obiščemo nacionalni park Garajonay (UNESCO), kjer zavit v meglico uspeva starodavni lovorov pragozd. Za čudovit razgled se ustavimo pri Mirador Morro De Agando. Iz kraja Pajarito se povzpnemo na najvišji vrh Alto de Garajonay (1.487 m, dobre pol ure v eno smer). Vrh je bil nekoč versko središče antičnih prebivalcev otoka, nas pa ob lepem vremenu čaka osupljiv pogled na otok, ob zelo jasnem vremenu pa še na sosednje otoke. Pot nadaljujemo po strmi cesti v dolino Valle Gran Rey, kjer si privoščimo kopanje na črni vulkanski plaži.

7. dan
13
Sep
2018
Severni del Gomere – banane in žvižganje
Nočitev: Los Cristianos (okolica)

Po zajtrku vožnja proti severu, do vasice Hermigua, kjer se sprehodimo po nasadu banan. Pravijo, da je ravno tu najbolj zdravo podnebje na svetu, mi pa spoznamo nekaj zanimivih dejstev o pridelavi banan na Gomeri. Obiščemo tradicionalno vasico Agulo na planoti visoko nad morjem. Privoščimo si kosilo (vključeno), nato pa nam domačini predstavijo zanimiv tradicionalni način žvižganja. Vožnja do še ene zanimive vasice Vallehermoso, ki leži pod 400 m visoko vulkansko skalo Roque Cano.

Zvečer trajekt nazaj na otok Tenerife, večerja in nočitev v hotelu na jugu otoka.

8. dan
14
Sep
2018
Let domov

Zgodaj zjutraj zapustimo otok Tenerife in pristanemo v Benetkah ob 12.15. Prevoz do Ljubljane in Velenja.

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • prevoz na letališče Velenje/Ljubljana–Benetke–Ljubljana/Velenje,
  • povratno letalsko karto iz Benetk na otok Tenerife (direktni let), vključen 1 kos oddane prtljage do 20 kg/os.,
  • 7x nočitev s polpenzionom v dvoposteljnih sobah v prijetnih hotelih ***,
  • 1x kosilo in tradicionalni prikaz žvižganja na Gomeri,
  • vse prevoze po programu z udobnim klimatiziranim avtobusom,
  • slovensko vodenje potovanja (Rok Novak),
  • vstopnine po programu: žičnica na Teide, botanični vrt v Puerto de la Cruz, zmajevo drevo, pokušina vina,
  • pripravo in organizacijo potovanja.

   

  Opomba: Zadnji dan zaradi zgodnjega odhoda iz hotela zajtrk žal ne bo mogoč.

  Morebitna doplačila:

  • osnovno turistično zavarovanje z asistenco v tujini Coris (12,50 €/os. ali skupinsko 7,70 €/os., če se za zavarovanje odloči vsaj 7 oseb),
  • napitnine lokalnim vodnikom in šoferjem (niso obvezne, so pa zaželene in lepa gesta, če ste zadovoljni s storitvijo),
  • doplačilo za enoposteljno sobo 160 €,
  • zavarovanje rizika odpovedi potovanja 4,3 %,
  • doplačilo v primeru manjše skupine 20–29 oseb 80 €/os.

   

  Kako velika bo skupina? V skupini bo od 25 do 35 oseb.

  Kaj lahko pričakujem v hotelih? Izbrali smo prijetne hotele *** z dobrimi ocenami gostov. Predvidene so dvoposteljne sobe z okusnimi zajtrki in večerjami, uredimo pa lahko tudi enoposteljne sobe (prosimo, sporočite svoje želje ob prijavi).

  Se bomo veliko vozili? Vožnje ne bodo predolge. V tednu dni bomo prevozili le okrog 500 kilometrov, dnevno navadno do dve uri. Potovanje bo potekalo v prijetno sproščenem tempu, za oglede in sprehode bo dovolj časa.

  Kako je s prehrano? Zajtrki in večerje so vključeni v ceno potovanja. Na Gomeri je ob obisku tradicionalne vasice Agulo vključeno tudi kosilo. Med potjo so predvideni postanki za malico, kavo ali lažje kosilo, da boste lahko pokusili tudi lokalno kulinariko. V hotele bomo prihajali že okrog 18. ure, zato bodo večinoma mogoči tudi večerni sprehodi ob obali ter po simpatičnih mestih z ohranjeno arhitekturo in zanimivo ponudbo.

  Vodnik? Skupino spremlja izkušen turistični vodnik z licenco GZS. Na poti vam bomo predstavili številne zanimivosti in pestro zgodovino tega španskega otoka.

  Hoja peš? Vključili smo nekaj lažjih in ne predolgih peš poti. Drugi dan se bomo sprehodili po lažji poti (pol ure) skozi lovorov gozd do razgledne točke Llano de los Lorosse. Tudi nacionalni park Teide si bomo ogledali peš na krožni poti po vulkanski pokrajini Roques de Garcia (uro in pol lažje hoje). Če komu morda ni do hoje, je vedno mogoče kje počakati – po dogovoru z vodnikom. V (malo verjetnem) primeru slabega vremena si pridržujemo pravico prilagoditi program.

  Kakšno bo vreme? September je poleg avgusta najtoplejši mesec. Povprečna temperatura je 23 stopinj C (od 20 ponoči do 27 čez dan), morje pa ima okrog prijetnih 24 stopinj. Deževnih dni je malo oziroma skoraj nič.

  Nujna oprema? Večplastna poznopoletna oblačila, udobni lažji pohodniški čevlji, manjši nahrbtnik, fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, kopalke. Ne pozabite na kremo za sončenje in kapico ali klobuček, saj je otočje obsijano z veliko sonca.

  Varnost? Otok Tenerife obiskovalcem ne ponuja le prijetnega podnebja ter zanimivih rastlin in živali. Je praktično brez kriminala in ena najvarnejših počitniških destinacij. Podobno, a še mirneje je na sosednjem otoku Gomera.

  Katere dokumente potrebujem za potovanje? Na Kanarske otoke lahko potujete z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom. Koristno je pravočasno preveriti veljavnost potovalnih dokumentov. V primeru poteka veljavnosti vlogo za izdajo novega dokumenta vložite vsaj tri tedne pred potovanjem.

  Zdravstveno zavarovanje? Prosimo vas, da si do odhoda sami priskrbite evropsko zdravstveno izkaznico. To lahko uredite brezplačno na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Če bi želeli še dodatno zdravstveno zavarovanje, lahko za vas uredimo turistično zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris. Več na www.coris.si.

  Denar? Na Tenerifih je uradna valuta evro in menjava denarja ne bo potrebna. Skoraj povsod je mogoče plačevati s kreditnimi karticami (Mastercard, Visa). Gotovino boste lahko dvigovali na bankomatih s svojo bančno kartico (npr. Maestro).

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, kjer ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 300 EUR. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun (IBAN: SI56 6100 0000 7462 945), odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Tenerife, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 23-04-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na vašem računu – prijavnici.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi.